ballest 22.05.02, 19:27 Czy przeszkadzałoby wam wprowadzenie podwójnego nazewnictwa miast? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanys_hans Re: GLYWICE / GLEIWITZ / (Gliwice) 22.05.02, 20:00 ballest napisał(a): > Czy przeszkadzałoby wam wprowadzenie podwójnego nazewnictwa miast? > przeszkadzałoby!!! Jak jusz to potrujne GLYWICE /GLEIWITZ /(Gliwice) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: GLYWICE / GLEIWITZ / (Gliwice) 22.05.02, 20:14 Hanys tys jeszcze tukej jest ??? Mnie to potrojne tysz nie szteruje, mogymy tez Glivici dodac !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: GLYWICE / GLEIWITZ / (Gliwice) 22.05.02, 20:50 ballest napisał(a): > Hanys tys jeszcze tukej jest ??? Mnie to potrojne tysz nie szteruje, mogymy tez > > Glivici dodac !!!! Skwuli mie i mojich dzieci, to morze sie nawet i po rusku nazywac´ ! Pszeca rusy mocka zrobiyli do Glywic i okolicy nopszikuad: rozmonktowali tyn blank stary browar we Glywicach, zajs´ we Rudach wypolyli tyn blank stary zoomek ze kosciouym jednym suowym kaj szuo to robiyli porzoondek! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: GLYWICE / GLEIWITZ / (Gliwice) 22.05.02, 20:54 Hanys richtig zech jest froh, zes tukej jest, bo jou myslou, ze do Ciebie na wiyniec zbiyrali a jou miou strach zech nic nie dou. A jak sie po rusku Glywice nazawajom??? Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: GLYWICE / GLEIWITZ / (Gliwice) 22.05.02, 21:09 ballest napisał(a): > Hanys richtig zech jest froh, zes tukej jest, bo jou myslou, ze do Ciebie na > wiyniec zbiyrali a jou miou strach zech nic nie dou. > A jak sie po rusku Glywice nazawajom??? Это город глывицз Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.knurow.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 11:43 Tak, przeszkadzała by mi podwójna nazwa zwłaszcza w innym języku niż polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: GLIWICE / GLEIWITZ 23.05.02, 12:28 Gość portalu: antek napisał(a): > Tak, przeszkadzała by mi podwójna nazwa zwłaszcza w innym języku niż polskim. A mie by szterowaua podwujno nazwa zwłaszcza w inkszym jynzyku niż s´loonskim. Antek a czymu sie podpisujesz ANTEK pszeca wysoko po polsku bys´ sie musiou mianowac´ ANTONI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 23.05.02, 12:31 Dlaczego by Tobie przeszkadzala, przeciez Gliwice , ta nazwa jest najmlodsza dopiero 57 lat i nie wiem czy sie dlugo utrzyma, bo pod ta nazwa nikt za granica Gliwic nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.phutomar.pl / 192.168.0.* 23.05.02, 13:18 Gość portalu: Ballest napisał(a): > bo pod ta nazwa nikt za > granica Gliwic nie zna. Donostii tez za granica pod ta nazwa nikt nie zna - a powiedz to Baskom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 23.05.02, 14:50 Faktem jest nazwa, ze Gleiwitz wiecej korzysci Gliwicom przyniesie . Odpowiedz Link Zgłoś
maurizio Re: GLIWICE / GLEIWITZ 23.05.02, 15:03 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Faktem jest nazwa, ze Gleiwitz wiecej korzysci Gliwicom przyniesie . Jesli juz to PRZYNIOSLABY, bo raczej nie zanosi sie na to, zeby to miasto mialo podwojna nazwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: öko Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.dip.t-dialin.net 23.05.02, 15:22 powoli i do tego dojdziemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.pkp.com.pl / 172.17.2.* 17.08.02, 19:47 ego by Ci przeszkadzalo ,przeciesz to nic takiego .Mysle ze bylo by to obustronna satysfakcja dla gliwic .Ja jestem za i mysle ze wielu ludzi w tym miescie tak mysli.Pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia . Odpowiedz Link Zgłoś
switch1 Re: GLIWICE / GLEIWITZ 23.05.02, 15:31 ballest napisał(a): > Czy przeszkadzałoby wam wprowadzenie podwójnego nazewnictwa miast? > Hej Ballest, nudzisz się w tych Niemcach? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ 23.05.02, 18:25 Nie nie nudze sie, ale Gliwice, to tutaj naprawde nikt nie zna, ale "Gleiwitz" znaja wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.phutomar.pl / 192.168.0.* 23.05.02, 21:31 ballest napisał(a): > Nie nie nudze sie, ale Gliwice, to tutaj naprawde nikt nie zna, ale "Gleiwitz" > znaja wszyscy. a Krakow znaja?? czy tez Krakau? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ 23.05.02, 23:12 Chlopcze, a wiesz dlaczego Gleiwitz znaja , a Gliwice nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
switch1 Re: GLIWICE / GLEIWITZ 24.05.02, 09:09 ballest napisał(a): > Chlopcze, a wiesz dlaczego Gleiwitz znaja , a Gliwice nie??? Hej Ballest "rewizjonista" wyłazi z Ciebie. Przyhamuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.phutomar.pl / 192.168.0.* 01.06.02, 15:09 ballest napisał(a): > Chlopcze, a wiesz dlaczego Gleiwitz znaja , a Gliwice nie??? • Re: Strony WWW o Gliwicach adres: 62.67.12.* Gość portalu: Ballest 14-07-2001, 00:07:54 Wejdz na wyszukiwarke: www.poland.com i wloz Gliwice to sie obalisz co mozesz sie wszystko dowiedziec. Wejdz na wyszukiwarke: www.poland.com i wloz Gleiwitz to sie obalisz co mozesz sie wszystko dowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolejarz Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.d.dial.de.ignite.net 14.07.02, 20:22 Ale jest kielbasa "Krakauer", ta znaja wszysci w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X54 Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.zak.com.pl 24.05.02, 09:55 No to jest argument :-))) U nas tez Munchen nie wszyscy kojarza za to Monachium i owszem ;-) . Co do podwojnych tablic sprawy te sa dosc dobrze regulowane w Europie . % zamieszkalej mniejszosci itd. Chyba ze podejdziemy do tego filozoficznie . Won z wszystkimi tablicami bo czesto ciezko 60 km/h utrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 24.05.02, 12:49 I wy chcecie wejsc do Europy z tym nastawieniem, przeciez jak Europa przyjdzie to i tak beda podwojne albo potrojne tablice, a ani Polski ani Niemiec nie bedzie. Skad ta NIENAWISC u was ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X54 Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.zak.com.pl 24.05.02, 12:54 Czekaj bo sie pogubilem z tym chodzeniem. Ja mam wejsc czy Europa przyjsc ? Co do nienawisci ... moje zdanie znasz . Ja jej nie czuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: 157.158.202.* 06.06.02, 13:39 U was ponoć ta europa już jest od dawna - czy macie na każdym mieście tablice po angielsku i francusku? Co ma wspólnego wspólna europa z germanizacją? Jak na Aachen będzie wisiał napis Aachen/Akwizgran, to i na Gliwicach niech wisi Gleiwitz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 24.05.02, 15:25 Benno, co ich to nerwuje, przeciez , jak przydzie Unia to wszystko bydzie dwojezyczne, po co ta NIENAWISC, nie rozumiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumienie Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.02, 15:55 to sumienie ich meczy Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ 24.05.02, 16:31 Dlaczego mou kogos sumienie meczyc, wtedy wszyscy jestesmy Europejczykami, byc moze do Pacyficu no i Lvov tez znowu Lwowem bedzie, a Vilnius Winem, tak jak Kaunus Kownem(co najmniej na tablicy) bo tam tez mniejszosc polska mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ 31.05.02, 19:05 Spojrzalen na Google, Gliwice maja 47 wpisow, ale Gleiwitz ponad 70 !!! Jak widzicie, dwujezyczna nazwa miasta juz istnieje, tylko UM tego pod uwage nie bierze no i nacjonalisci gliwiccy tez nie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.phutomar.pl / 192.168.0.* 31.05.02, 20:08 ballest napisał(a): > Spojrzalen na Google, Monachium maja duzo wpisow, i Muenchen ma duzo wpisow pona > Jak widzicie, dwujezyczna nazwa miasta juz istnieje !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re:Gleiwitz/ Gliwice 01.06.02, 01:13 To jak Cie zrozumialem, Gliwice, czy Gleiwitz , "wszystko jedno" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re:Gleiwitz/ Gliwice 01.06.02, 23:55 Trocha tukej tysz na nasz tymat piszom !!! www.lpb.bwue.de/aktuell/due/33_96/dueur33h.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.one.pl 04.06.02, 14:18 ballest napisał(a): > ...dwujezyczna nazwa miasta juz istnieje, tylko UM tego pod uwage > nie bierze no i nacjonalisci gliwiccy tez nie !!!! czy proponujesz takze wprowadzenie Krakow-Krakau, Warszawa-Warschau? te nazwy tez juz przeciez istnieja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 04.06.02, 16:03 Czemu sie tak glupio stawiasz, wiadomo ze chodzi o podwojne nazewnictwo tylko na terenie zamieszkalym mniejszosc niemiecka. Problem lezy w tym, ze Polska do tego nazewnictwa nie chce dopuscic i nalezy przyznac, ze robi to skutecznie. Wiekszosc polskich mieszkancow tych terenow tez sie przed tym broni rekami i nogami. Troszke to symptomatyczne dla polskiej polityki, wpierw podpisuje sie umowy traktaty a potem jak chodzi o ich dotrzymanie i wdrozenie to sie robi uniki, prowadzie jalowe dyskusje i probuje sprawe przeczekac. Dobrym przykladem takiej postawy jest wlasnie twoje pytanie a Krakow czy Warszawe (jalowa dyskusja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: 80.48.41.* 06.06.02, 10:42 Gość portalu: Harald napisał(a): > Czemu sie tak glupio stawiasz, ales ty kurna nerwowy - ja sie tylko pytam - bo jak na razie nieslyszalem zeby Hiszpania ktora jest w Unii stosowala w kraju Baskow podwojne nazewnictwo > wiadomo ze chodzi o podwojne nazewnictwo tylko > na terenie zamieszkalym mniejszosc niemiecka. no wlasnie - a Baskowie to co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @losza Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.02, 18:01 Gość portalu: pytajnik napisał(a): > czy proponujesz takze wprowadzenie Krakow-Krakau, Warszawa-Warschau? > te nazwy tez juz przeciez istnieja Krakow-Краков, Warszawa-Bаршава Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ 05.06.02, 19:43 znalazlem cos: home.wtal.de/OSJ/Geschichte/gleiwitzer_frauen_retten_die_sta.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.bmj.net.pl 06.06.02, 01:18 Świetny jest ten drzeworyt(?), ale skąd pochodzi... skopiowałem go sobie. Przydałoby się jakieś info, o jego proweniencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.06.02, 05:42 Tego niestey nie wiem!!! byc moze J.Schmidt, wie cos na ten temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.bmj.net.pl 06.06.02, 14:02 Ja bym to dał na stronę główną Metamorfoz, zamiast ratusza... Taki żarcik, ze niby Magiczna rozmnożona kontra wstrętne wykrzykniki :)))) Ale chyba nie przejdzie. Zapropuję w każdym razie, bo rysunek mi się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
byt Ja też znalazłem 06.06.02, 13:52 Ballest co ty na to: Deutsche Bauern kommen nach Schlesien. Von Herzögen und Herren gerufen, kamen nach dem Mongolensturm deutsche Bauern erneut in Scharen in unsere Land. Mit Pflug und Art gewannen sie den Boden und schufen uns so unsere Heimaterde. pozdrawiam byt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: GLIWICE / GLEIWITZ do pytajnika IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 07.06.02, 13:33 Pytac sie jest w porzadku, ale jak widze tobie chodzi deczko o cos innego. Wpierw ten Krakow i Warszawa (bezsensowne pytanie) teraz ci Baskowie, czyzbys probowal moncic? Co do Baskow to nazwy miejscowosci nigdy nie byly zmieniane, chyba ze mnie pouczysz czegos lepszego. Pozatym Baskowie posiadaja autonomie, o ktorej my mozemy tylko marzyc. W szkolach jezykiem wykladowym jest baskijski, my na slasku mozemy o niemieckim jako wykladowym tez tylko marzyc. itd. Wiec mysle jakby Polska wziola by sobie przyklad z Hiszpani to by bylo ekstra. Teraz ja mam pytanko: czy jestes za podwojnym nazewnictwem czy tez nie? Jezeli swa odpowiedz bys byl laskaw jeszcze uzasadnic to byloby naprawde wspaniale z twojej strony. Chyba, ze ty (jak twoj nik to sam za siebie mowi) umisz sie tylko pytac i dotego niejednokrotnie bardzo glupawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 10.06.02, 10:38 To jest dobry temat, zeby pokazac tolerancyjnosc albo przynajmniej wyjsc na przeciw? I co? Nic! Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich 10.06.02, 10:59 pyt.1 czy Gleiwitz to nazwa Niemiecka czy Śląska? bo chyba taki Ślązak jak Ballest i spółka nie chcieliby nazwy niemieckiej tylko prawdziwej śląskiej? pyt.2 niemiecka nazwa Hindenburg czy niemiecka nazwa Zabrze? pyt.3 czy przywracac sztucznie wprowadzone nazwy miast i wsi, które wprowadzono w latach 30-ych, tam gdzie poprzednio istniały "zbyt" słowiańskie (czyli śląskie)? pyt.4 czy wg prawa niemieckiego (proszę o jakiś prawny przykład poza Łużyczanami którzy są chronieni na mocy załączników do konferencji poczdamskiej) jest możliwa do przeforsowania turecka lub polska nazwa jakiegoś miasta w Niemczech np. Berlina pyt.5 czy ktoś z mniejszości niemieckiej czy tzw. śląskiej może mi powiedzieć czy zgodziłby się na tablice w 3 formach? polskiej, śląskiej , niemieckiej ? Plizz o spokojne wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 10.06.02, 11:32 1) Gleiwitz jest nazwa nie polska miasta zwanego po polsku Gliwice 2) Tu nie mam problemow aby pozostalo Zabrze, nazwa Hindenburg wywoluje za duzo emocji u Polakow. Dla mnie osobisci zostanie zawsze >Hindenburg< 3) Proponuje tez nazwy z 1914, i nie bedzie zadnych problemow nawet z Hindenburgiem. 4) Podwojne nazewnictwo jest stosowane tylko tam gdzie, istnieja etniczne mniejszosci, a nie skupiska cudzoziemcow ktorzy przybyli w celach zarobkowych. Berlin to zle dobrany przyklad, po turecku tez jest Berlin. 5) Ja jestem za podwojnym nazewnictwem, pisanie o slaskich nazwach to znow piekny przyklad na jalowa dyskusje. Jak dlugo bedzie ten temat przeciagany? Luka powiedz mi prosze co ty sadzisz na ten temat, jestes za podwojnym nazewnictwem czy nie? Gdzie sa wasze propozycje? Czy moze wszyscy sa przeciw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich IP: *.bnet.pl / *.bnet.pl 10.06.02, 11:51 Żadnych podwójnych nazw i basta. To jest Polska i koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 10.06.02, 12:03 Czy reszta polskich Formulowiczow tez jest tego zdania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hondafan Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich IP: *.eu.ten / 195.212.51.* 10.06.02, 12:22 Gość portalu: Harald napisał(a): > Czy reszta polskich Formulowiczow tez jest tego zdania? Czy ktos wspomnial tu o Formule 1? Tak jestem zapalonym Formulowiczem i tak prawde mowiac w kwestii nazw to nawet poczworne sa ok (zwaszcza w oryginalnej pisowni japonskiej). Ale zwroccie uwage na powrot Hondy do F1 i coraz lepsze miejsca w tabeli. hondafan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hondafan Re: GLIWICE / GLEIWITZ do Haralda IP: *.eu.ten / 195.212.51.* 10.06.02, 12:25 PS. Harald skoro jestes fanem Formuly 1, moge Ci tez wyslac ciekawe materialy dotyczace sezonu 2002 - mam tego sporo. Daj znac. Z formulowym pozdrowieniem, hondafan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: GLIWICE / GLEIWITZ do Hondafana IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 10.06.02, 13:21 Dziekuje za zwrocenie mi uwagi na moj blad ortograficzny. Na drugi raz napisz wprost, a nie rob cyrku. Proponuje pisac lepiej cos na temat, a jezeli nie masz nic do powiedzenia to i daruj sobie tego rodzaju wstawki. Natomiast jezeli koniecznie szukasz zaczepki, to polecam ci pana "!". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: GLIWICE / GLEIWITZ do Charalda IP: *.eu.ten / 195.212.51.* 10.06.02, 13:26 Gość portalu: Harald napisał(a): Charlad ja bydz s tobom. ja tesz uczydz polzki i nie umiedz jezdrze dopsz. chcem tu pisadz i jezd cool. tfoj Kali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: GLIWICE / GLEIWITZ do Charalda IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 10.06.02, 13:37 Dziekuje ze pokazales na co cie stac i napisales twoje zdanie na temat podwojnego nazewnictwa, masz jeszcze wiecej agumentow by swa wypowiedz na ten temat lepiej uzasadnic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: GLIWICE / GLEIWITZ do Charalda IP: *.eu.ten / 195.212.51.* 10.06.02, 13:59 Ja jezdem ZA! Kali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich IP: *.bmj.net.pl 10.06.02, 13:50 Gość portalu: Harald napisał(a): > Czy reszta polskich Formulowiczow tez jest tego zdania? Ja jestem tego zdania, ale wcale nie dlatego, ze nienawidze Niemcow (jak twierdza o mnie niektorzy piszacy tu). Uwazam po prostu, ze podwojne nazewnictwo prowadzi do wiekszych podzialow miedzy ludzmi. Prosze przy okazji o nie wdawanie sie ze mna w polemike na ten temat - takie jest moje zdanie i chcialabym, zeby zostalo uszanowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 10.06.02, 12:59 Harald zgadzam sie z Toba we wszystkich punktach oprocz pierwszego. Historycznie na sprawe patrzac nazwa Gliwice powstala dopiero w 1945 roku (tak samo jak Wroclaw) Nazwa Gleiwitz jest juz od 1596 roku, ale przypuszczam, ze juz wczesniej ta nazwe uzywano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 10.06.02, 13:07 • Re: Gleiwitz !!!od kiedy ??? ballest@poczta.gazeta.pl 20-05-2002 22:20 odpowiedz na list odpowiedz cytując Dieses Siegel war also mit dem verunglückten von 1561 nicht mehr zu vergleichen. Es trägt die Unterschrift: “1596” SIGILLUM CIVITATIS GLEIWIT- Zensis. Dieses Siegel war bis 1945 noch im Original vorhanden in einem Stück, das vom Bürgermeister an einer Halskette getragen wurde Dzieki Utopek, ale dokladnej daty dalej nie wiemy, choc teraz juz wiemy, ze przed 1596 rokiem, jak cos znajdziesz napisz znowu.Osobiscie uwazam ,ze gdzies kolo 1580/90 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kopista Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich IP: *.eu.ten / 195.212.51.* 10.06.02, 13:18 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Harald zgadzam sie z Toba we wszystkich punktach oprocz pierwszego. > Historycznie na sprawe patrzac nazwa Gliwice powstala dopiero w 1945 roku (tak > samo jak Wroclaw) > Nazwa Gleiwitz jest juz od 1596 roku, ale przypuszczam, ze juz wczesniej ta > nazwe uzywano. Oto fragment dziejow Gliwic: Gliwice w swej bogatej historii były miastem przechodzącym nie z rzadka z rąk do rąk. Przez miasto przetaczały się wojny, a zarazy i pożary były tutaj na porządku dziennym. Jakkolwiek z powodu znakomitego umiejscowienia geograficznego na skrzyżowaniu ważnych szlaków handlowych Gliwice były miastem otwartym na każdą nowość i gotowym przyjąć każde wyzwanie. Pierwszy ze szlaków łączył Kraków z Wrocławiem, drugi natomiast był bardziej znany w całej Europie jako szlak bursztynowy, prowadził z południa Europy w kierunku Morza Bałtyckiego. Pierwsza wzmianka o mieście pochodzi już z 1276 roku. W tym okresie miasto leżało w granicach Polski, a jego położenie wiązano z lokalizacją Bytomia. Jak donoszą historycy w XIV w. Gliwice miały charakter obronny, a władzę sprawował tu Siemowit, używający tytułu księcia gliwickiego.... 1276 - pierwsza zachowana wzmianka o Gliwicach w akcie sprzedaży wsi Szobiszowice 1369 - wzmianka o szkole w Gliwicach 1431 - miasto zostało wzmocnione murami, tworzącymi drugą linię obrony, uzupełniającymi istniejącą od stu lat fosę i wały 1430-1431 - Gliwice w rękach księcia Zygmunta Korybutowicza, pretendenta do tronu czeskiego 1431 - książe oleśnicki Konrad VII Biały odbija miasto i niszczy zamek 1557 - tzw. państwo gliwickie otrzymał w dzierżawę Fryderyk von Zetritz (Certycz) 1569 - rada miejska wykupiła od Zetritza zwierzchnie prawa książęce nad państwem gliwickim, Gliwice stały się wolnym miastem królewskim, podległym koronie czeskiej Polecam Twojej nauce, jak rowniez podszlifowanie jezyka polskiego, ktory bardzo u Ciebie kuleje. Czasami ciezko Cie wrecz zrozumiec. Kopista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 10.06.02, 15:34 Kopista napisal: Polecam Twojej nauce, jak rowniez podszlifowanie jezyka polskiego, ktory bardzo u Ciebie kuleje. Czasami ciezko Cie wrecz zrozumiec. Kopista To jest napisane poprawna polszczyzna? Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich 10.06.02, 18:06 Gość portalu: Harald napisał(a): > 1) Gleiwitz jest nazwa nie polska miasta zwanego po polsku Gliwice > 2) Tu nie mam problemow aby pozostalo Zabrze, nazwa Hindenburg wywoluje za duzo > > emocji u Polakow. Dla mnie osobisci zostanie zawsze >Hindenburg< > 3) Proponuje tez nazwy z 1914, i nie bedzie zadnych problemow nawet z > Hindenburgiem. > 4) Podwojne nazewnictwo jest stosowane tylko tam gdzie, istnieja etniczne > mniejszosci, a nie skupiska cudzoziemcow ktorzy przybyli w celach zarobkowych. > Berlin to zle dobrany przyklad, po turecku tez jest Berlin. > 5) Ja jestem za podwojnym nazewnictwem, pisanie o slaskich nazwach to znow > piekny przyklad na jalowa dyskusje. > > Jak dlugo bedzie ten temat przeciagany? > Luka powiedz mi prosze co ty sadzisz na ten temat, jestes za podwojnym > nazewnictwem czy nie? > Gdzie sa wasze propozycje? > Czy moze wszyscy sa przeciw? > > > -------------------------------- Ad.4 )Jeśli twierdzisz ze nazwy są tylko dla etnicznych mniejszości to co powiedzieć o Niemcach na Górnym Śląsku, którzy w przeciwieństwie do Dolnego Śląska przybyli tu w większej ilości dopiero w momencie rozpoczęcia rewolucji przemysłowej (mam nadzieję że to co napisałem nie spowoduje jakiegoś histerycznego szturmu pod moim adresem). Bardzo mało było osadników niemieckich na G. Śląsku a jeśli to głównie z powodu kolonizacji fryderycjańskiej- to wykazują przecież też spisy pruskie z XIX, jeśli już byli to w miastach ale też wcale jeszcze nie dominowali (bo np. takie tam Strzelce Opolskie itd i inne przykłady ale nie będę pisał o oczywistościach i ilości tam mieszkających Niemców), więc właściwie można powiedzieć ludzie przybyli na Śląsk z zachodu to byli to w dużej części właśnie gastarbaierzy, którzy stworzyli jak to piszesz skupiska cudzoziemców przybyłych w celach zarobkowych :), Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: GLIWICE / GLEIWITZ do wszystkich 10.06.02, 18:07 Gość portalu: Harald napisał(a): > 1) Gleiwitz jest nazwa nie polska miasta zwanego po polsku Gliwice > 2) Tu nie mam problemow aby pozostalo Zabrze, nazwa Hindenburg wywoluje za duzo > > emocji u Polakow. Dla mnie osobisci zostanie zawsze >Hindenburg< > 3) Proponuje tez nazwy z 1914, i nie bedzie zadnych problemow nawet z > Hindenburgiem. > 4) Podwojne nazewnictwo jest stosowane tylko tam gdzie, istnieja etniczne > mniejszosci, a nie skupiska cudzoziemcow ktorzy przybyli w celach zarobkowych. > Berlin to zle dobrany przyklad, po turecku tez jest Berlin. > 5) Ja jestem za podwojnym nazewnictwem, pisanie o slaskich nazwach to znow > piekny przyklad na jalowa dyskusje. > > Jak dlugo bedzie ten temat przeciagany? > Luka powiedz mi prosze co ty sadzisz na ten temat, jestes za podwojnym > nazewnictwem czy nie? > Gdzie sa wasze propozycje? > Czy moze wszyscy sa przeciw? > > > -------------------------------- Ad.4 )Jeśli twierdzisz ze nazwy są tylko dla etnicznych mniejszości to co powiedzieć o Niemcach na Górnym Śląsku, którzy w przeciwieństwie do Dolnego Śląska przybyli tu w większej ilości dopiero w momencie rozpoczęcia rewolucji przemysłowej (mam nadzieję że to co napisałem nie spowoduje jakiegoś histerycznego szturmu pod moim adresem). Bardzo mało było osadników niemieckich na G. Śląsku a jeśli to głównie z powodu kolonizacji fryderycjańskiej- to wykazują przecież też spisy pruskie z XIX, jeśli już byli to w miastach ale też wcale jeszcze nie dominowali (bo np. takie tam Strzelce Opolskie itd i inne przykłady ale nie będę pisał o oczywistościach i ilości tam mieszkających Niemców), więc właściwie można powiedzieć ludzie przybyli na Śląsk z zachodu to byli to w dużej części właśnie gastarbaierzy, którzy stworzyli jak to piszesz skupiska cudzoziemców przybyłych w celach zarobkowych :), Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: GLIWICE / GLEIWITZ do pytajnika IP: 80.48.41.* 13.06.02, 10:43 Gość portalu: Harald napisał(a): > Co do Baskow to nazwy miejscowosci nigdy nie byly zmieniane, chyba ze mnie > pouczysz czegos lepszego. owszem - od lat bezskutecznie walczą z rządem o wprowadzenie swoich nazw - chociażby Donostia - znana jako San Sebastian > Teraz ja mam pytanko: czy jestes za podwojnym nazewnictwem czy tez nie? > Jezeli swa odpowiedz bys byl laskaw jeszcze uzasadnic to byloby naprawde > wspaniale z twojej strony. jestem za jednorodnym uregulowaniem sprawy w calej Europie - na jasno okreslonym zasadach, we wszystkich panstwach na takich samych - i wtedy niech sobie beda i potrojne > Chyba, ze ty (jak twoj nik to sam za siebie mowi) umisz sie tylko pytac i > dotego niejednokrotnie bardzo glupawo? ale ty za to jestes tak madry, ze az ci sie madrosc uszami wylewa - wiec mamy i mamy doskonala srednia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: GLIWICE / GLEIWITZ Za/Przeciw -Licznik 3:1 IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 10.06.02, 14:21 Kto jest za kto przeciw podwojnym nazewnictwem: ZA:Ballest, Kali/hondofan, Harald Przeciw: Magiczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Za/Przeciw -Licznik 3:1 - raczej 2:2 IP: *.bmj.net.pl 10.06.02, 14:25 Gość portalu: Harald napisał(a): > Kto jest za kto przeciw podwojnym nazewnictwem: > > ZA:Ballest, Kali/hondofan, Harald > Przeciw: Magiczna Kali, rybenko to sie z Ciebie troche nabija - nie widzisz tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksiegowy Re: Za/Przeciw -Licznik 3:1 - raczej 2:2 IP: *.eu.ten / 195.212.51.* 10.06.02, 14:32 A kto za ta zmane ma zaplacic? Konkrety prosze. Ksiegowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: Za/Przeciw -Licznik 3:1 - raczej 2:2 IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 10.06.02, 15:35 Gość portalu: Magiczna napisał(a): > Kali, rybenko to sie z Ciebie troche nabija - nie widzisz tego? > A co ja robie z kalim? Nie mam jednak ochoty na przepychanki na tym poziomie, jak mu sie nudzi nich sie zglosi u !. P.S. Czulosci zachowaj sobie dla twojego chlopaka czy tez meza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Za/Przeciw -Licznik 3:1 - raczej 2:2 IP: *.bmj.net.pl 10.06.02, 15:42 Gość portalu: Harald napisał(a): > A co ja robie z kalim? > Nie mam jednak ochoty na przepychanki na tym poziomie, > jak mu sie nudzi nich sie zglosi u !. > > P.S. Czulosci zachowaj sobie dla twojego chlopaka czy tez meza. Hahahahahahahaha!!! Dobre! ;)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: Za/Przeciw -Licznik 3:1 - raczej 2:2 IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 10.06.02, 15:59 Chcesz podyskutowac na temat tego podwojnego nazewnictwa to prosze cie bardzo, ale na taki cienkawy small talk to szkoda mi czasu. Prosze o konkretna jasna odpowiedz. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
luka Ad.4 10.06.02, 18:07 Gość portalu: Harald napisał(a): > 1) Gleiwitz jest nazwa nie polska miasta zwanego po polsku Gliwice > 2) Tu nie mam problemow aby pozostalo Zabrze, nazwa Hindenburg wywoluje za duzo > > emocji u Polakow. Dla mnie osobisci zostanie zawsze >Hindenburg< > 3) Proponuje tez nazwy z 1914, i nie bedzie zadnych problemow nawet z > Hindenburgiem. > 4) Podwojne nazewnictwo jest stosowane tylko tam gdzie, istnieja etniczne > mniejszosci, a nie skupiska cudzoziemcow ktorzy przybyli w celach zarobkowych. > Berlin to zle dobrany przyklad, po turecku tez jest Berlin. > 5) Ja jestem za podwojnym nazewnictwem, pisanie o slaskich nazwach to znow > piekny przyklad na jalowa dyskusje. > > Jak dlugo bedzie ten temat przeciagany? > Luka powiedz mi prosze co ty sadzisz na ten temat, jestes za podwojnym > nazewnictwem czy nie? > Gdzie sa wasze propozycje? > Czy moze wszyscy sa przeciw? > > > -------------------------------- Ad.4 )Jeśli twierdzisz ze nazwy są tylko dla etnicznych mniejszości to co powiedzieć o Niemcach na Górnym Śląsku, którzy w przeciwieństwie do Dolnego Śląska przybyli tu w większej ilości dopiero w momencie rozpoczęcia rewolucji przemysłowej (mam nadzieję że to co napisałem nie spowoduje jakiegoś histerycznego szturmu pod moim adresem). Bardzo mało było osadników niemieckich na G. Śląsku a jeśli to głównie z powodu kolonizacji fryderycjańskiej- to wykazują przecież też spisy pruskie z XIX, jeśli już byli to w miastach ale też wcale jeszcze nie dominowali (bo np. takie tam Strzelce Opolskie itd i inne przykłady ale nie będę pisał o oczywistościach i ilości tam mieszkających Niemców), więc właściwie można powiedzieć ludzie przybyli na Śląsk z zachodu to byli to w dużej części właśnie gastarbaierzy, którzy stworzyli jak to piszesz skupiska cudzoziemców przybyłych w celach zarobkowych :), Odpowiedz Link Zgłoś
luka w związku z wypowiedzią Magicznej 10.06.02, 18:20 Gość portalu: Magiczna napisał(a): > Gość portalu: Harald napisał(a): > > > Czy reszta polskich Formulowiczow tez jest tego zdania? > > Ja jestem tego zdania, ale wcale nie dlatego, ze nienawidze Niemcow (jak twierd > za o mnie niektorzy piszacy tu). Uwazam po prostu, ze podwojne nazewnictwo prowadz > i do wiekszych podzialow miedzy ludzmi. Prosze przy okazji o nie wdawanie sie ze > mna w polemike na ten temat - takie jest moje zdanie i chcialabym, zeby zostalo > uszanowane. ---------------------------- jak postawimy przed każdą miejscowością tablice które uszanują każdą grupę które w nich mieszkały np.po Polsku , Śląsku , Niemiecku (nie wiem tylko w jakiej odmianie Wyskokiej czy Niskiej), Czesku, po Czesku z odmianą Morawską , po Polsku z odmianą kresową, po walońsku i no może łacinie - to chyba wszyscy będą szczęśliwi !!!! Im więcej tablic tym właśnie mniej podziałów bo każdy będzie zadowolony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Za/Przeciw -Licznik 3:1 - raczej 2:2 IP: *.bmj.net.pl 10.06.02, 18:20 Gość portalu: Harald napisał(a): > Chcesz podyskutowac na temat tego podwojnego nazewnictwa to prosze cie bardzo, > ale na taki cienkawy small talk to szkoda mi czasu. > Prosze o konkretna jasna odpowiedz. > Z gory dziekuje. Konkretnej odpowiedzi udzielilam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Za/Przeciw -Licznik 3:1 - raczej 2:2 IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.06.02, 18:32 Maggi co hareldzik cie sie spodobal???????? Jak jakis pajac w fraku do chlewu wejdzie, wiadomo ze swinie kwiczec beda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Za/Przeciw -Licznik 3:1 - raczej 2:2 IP: *.bmj.net.pl 10.06.02, 18:40 Gość portalu: ! napisał(a): > Maggi co hareldzik cie sie spodobal???????? A co, zazdrosny? > Jak jakis pajac w fraku do chlewu wejdzie, wiadomo ze swinie kwiczec beda. Ej,to co ty robisz w tym chlewie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Narodowy chlew IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.06.02, 22:20 niestety jak sie chce zagnac swinie na ich miejsce przeznaczenia to trzeba wlez i do chlewa. Maggi tobie naprawde sie tak nudzi, ze do naz wrocilas? Matti wiecej czasu spedza przy swej hondzie jak przy tobie. Wiesz nie dziwie mu sie. Trzymaj sie stara jutro moze znow zajze!!!!! Twoj ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Narodowy chlew IP: *.bmj.net.pl 11.06.02, 10:34 Gość portalu: ! napisał(a): > niestety jak sie chce zagnac swinie na ich miejsce przeznaczenia to trzeba wlez > i do > chlewa. > Maggi tobie naprawde sie tak nudzi, ze do naz wrocilas? > Matti wiecej czasu spedza przy swej hondzie jak przy tobie. Wiesz nie dziwie mu > > sie. > Trzymaj sie stara jutro moze znow zajze!!!!! Powinnam to zignorowac, ale wlasciwie mam do ciebie jedno pytanie: czemu sie tak na mnie uwziales? Proste pytanie i czekam na takaz sama prosta odpowiedz - bez wyzywania i chamstwa. Co ci zrobilam, ze sie mnie non stop czepiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re:maggipig IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 11.06.02, 20:34 Ale jak widze ty bez ze mnie nie umiesz!!!!!!!!!!!!!!!!! chcesz ze mna rozmawiac? magiczna ty chcesz zebym ci odpowiedzial?????? jestes chora????? przeciez ja w zasadzie nie istnieje!!! albo jestem wcieleniem zla! czepiam sie? Nie zauwazylem!!! zastanow sie sama, moze do tego dojdziesz:-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re:maggipig IP: *.bmj.net.pl 11.06.02, 20:53 Gość portalu: ! napisał(a): > Ale jak widze ty bez ze mnie nie umiesz!!!!!!!!!!!!!!!!! > chcesz ze mna rozmawiac? > magiczna ty chcesz zebym ci odpowiedzial?????? jestes chora????? > > przeciez ja w zasadzie nie istnieje!!! albo jestem wcieleniem zla! > czepiam sie? Nie zauwazylem!!! > zastanow sie sama, moze do tego dojdziesz:-))))))))) Chlopie o co tobie chodzi???? Myslalam, ze masz konkretne powody, dla ktorych mnie nienawidzisz, wiec slucham. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re:maggipig IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 11.06.02, 21:31 Maggi wcielenia glupoty nie mozna nienawidziec, ciebie mozna tylko zalowac!!!!!!!! Juz sie za to "Pociskanie" na mnie nie gniewasz? Aj strasznie sie wtedy rozezlilas , myslalem ze masz lepsze nerwy. Ujolas mnie tym jak potem pisalas ile to ksiazek przeczytals :-)))))) Dobra konczymy ta pogawedke, maggi wyjazd do metamorfozowego nacjonalistycznego chlewu!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re:wyrzygnikpig IP: *.bmj.net.pl 11.06.02, 21:56 Gość portalu: ! napisał(a): > Maggi wcielenia glupoty nie mozna nienawidziec, ciebie mozna tylko zalowac!!!!! > !!! A zaluj sobie, jak masz na to czas. > Juz sie za to "Pociskanie" na mnie nie gniewasz? Aj strasznie sie wtedy rozezli > las , > myslalem ze masz lepsze nerwy. Ujolas mnie tym jak potem pisalas ile to ksiazek > > przeczytals :-)))))) Mimo wszystko na pewno wiecej niz ty - nerwy mam mocne ale nienawidze jak ktos ucieka sie do chwytow ponizej pasa. > Dobra konczymy ta pogawedke, maggi wyjazd do metamorfozowego > nacjonalistycznego chlewu!!!!!! Synku, nie zapominaj, ze to ja bylam tu pierwsza - jestes tu gosciem wiec sie zachowuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fajarz Re:maggipig IP: *.bmj.net.pl 11.06.02, 21:00 Gość portalu: ! napisał(a): > Ale jak widze ty bez ze mnie nie umiesz!!!!!!!!!!!!!!!!! > chcesz ze mna rozmawiac? > magiczna ty chcesz zebym ci odpowiedzial?????? jestes chora????? > > przeciez ja w zasadzie nie istnieje!!! albo jestem wcieleniem zla! > czepiam sie? Nie zauwazylem!!! > zastanow sie sama, moze do tego dojdziesz:-))))))))) Chlopie Nie wiem czego sie napaliles Ale musi to byc mooocne ziolo :))) Nie badz wisnia i sie pochwal :) Fajarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana&Liza Za/Przeciw IP: *.dip.t-dialin.net 10.06.02, 18:40 Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Za/Przeciw 10.06.02, 19:55 Nie zgadzam sie z luka, bo Szobiszowica, najwieksza dzielnica Gliwic, zalozona zoatala jako Petersdorf w 1976 roku, podobnie wojtowa wies -Voigsdorf (Richtersdorf), Bojkow - Schönwald Ostropa tez przez osadnikow frankonskich zalozona byla itd. Gliwice co najmniej od 1596 roku sie Gleiwitz nazywaly a przed 1945 roku nazwy Gliwice nikt na Slonsku nie znal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kopista Re: Za/Przeciw IP: *.bmj.net.pl 10.06.02, 20:20 ballest napisał(a): > przed 1945 roku nazwy > Gliwice nikt na Slonsku nie znal. Czlowieku czy Ty rozumiesz po polsku czy mam to przetlumaczyc na niemiecki? Oto fragment dziejow Gliwic: Gliwice w swej bogatej historii były miastem przechodzącym nie z rzadka z rąk do rąk. Przez miasto przetaczały się wojny, a zarazy i pożary były tutaj na porządku dziennym. Jakkolwiek z powodu znakomitego umiejscowienia geograficznego na skrzyżowaniu ważnych szlaków handlowych Gliwice były miastem otwartym na każdą nowość i gotowym przyjąć każde wyzwanie. Pierwszy ze szlaków łączył Kraków z Wrocławiem, drugi natomiast był bardziej znany w całej Europie jako szlak bursztynowy, prowadził z południa Europy w kierunku Morza Bałtyckiego. Pierwsza wzmianka o mieście pochodzi już z 1276 roku. W tym okresie miasto leżało w granicach Polski, a jego położenie wiązano z lokalizacją Bytomia. Jak donoszą historycy w XIV w. Gliwice miały charakter obronny, a władzę sprawował tu Siemowit, używający tytułu księcia gliwickiego.... 1276 - pierwsza zachowana wzmianka o Gliwicach w akcie sprzedaży wsi Szobiszowice 1369 - wzmianka o szkole w Gliwicach 1431 - miasto zostało wzmocnione murami, tworzącymi drugą linię obrony, uzupełniającymi istniejącą od stu lat fosę i wały 1430-1431 - Gliwice w rękach księcia Zygmunta Korybutowicza, pretendenta do tronu czeskiego 1431 - książe oleśnicki Konrad VII Biały odbija miasto i niszczy zamek 1557 - tzw. państwo gliwickie otrzymał w dzierżawę Fryderyk von Zetritz (Certycz) 1569 - rada miejska wykupiła od Zetritza zwierzchnie prawa książęce nad państwem gliwickim, Gliwice stały się wolnym miastem królewskim, podległym koronie czeskiej Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Czy kopista historie gliwic zna? 10.06.02, 21:07 To pokaz mi jedna wzmianke o Gliwicach w tej pisowni,??? Tylko jedna a nic wiecej.??? na Byta tez czekam,, bo obiecal , ze slaskich Piastow bylo 350 i nie wierzy w to, zeby ani jeden z nich sie z Polka nie ozenil, do dzisiaj czekam na jego odp.ktory to z Slaskich Piastow sie z PolkA OZENIL, ale nic nie znalazl??? Tak samo bedzie zu Toba, napisz kiedy w jakim roku Gliwice jako "GLIWICE" wzmiankowano??? po 1596 przewaznie juz tylko jako Gleiwitz a przed tylko jako Gliwici, Glywici, Glivici, Glivitzii itd. Slabe przedstawienie , Kopisto, kopiowac jest latwo, ale czytac trudno, co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..., Re: Czy kopista historie gliwic zna? IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.02, 08:32 bylo kopistow wielu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Do Ballesta IP: *.finryan.com.pl 11.06.02, 13:19 W związku z Twoim sporem o żony Piastów, nie jestem w stanie nic powiedzieć bo się na tym nie znam ale na pierwszy rzyt oka że tak powiem, zdziwiłbym się gdyby któryś Piast ożenił się z jakąś Polką. A wiesz dlaczego? Bo Piastowie to ród królewski, nie jakiś tam książęcy czy hrabiowski, ale własnie królewski i każde małżeństwo zawierało się z osobą z tego samego kręgu społecznego a w Polsce byli królowie i szlachta, natomiast magnateria wytworzyła się dopiero w XVII wieku. To tyle. Ballest to że wieś się nazywała ...dorf, niekoniecznie oznaczało że mieszkali tam Niemcy , słyszałeś pewnie o prawie niemieckim i sołtysach i o tym że tych wsi nie tworzono w szczerym polu, tylko obok już istniejących. Nie będę o tym szerzej pisał ale jak kogoś to interesuje to jest w empikach ostatni numer "Mówią Wieki" z dołączoną książką "Rozkwit Średniowiecza", to okazja bo jest pod redakcją Samsonowicza a całość kosztuje 8 zł i tam kolonizację na prawie niemieckim dokładnie opisano. Pozdrówki. P.S. Glivici to bliższe Gliwicom niż Lemberg wiadomo jakiemu miastu :) Odpowiedz Link Zgłoś
byt Re: Czy kopista historie gliwic zna? 11.06.02, 11:45 Wybacz Ballest, mam dużo pracy w pracy i po pracy. Na razie czytam. Cierpliwości. Wyniki prześlę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Za/Przeciw IP: 80.48.41.* 13.06.02, 10:57 ballest napisał(a): > Gliwice co najmniej od 1596 roku sie Gleiwitz nazywaly a przed 1945 roku nazwy > Gliwice nikt na Slonsku nie znal. a Hindenburg od ktorego roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: Za/Przeciw IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 13.06.02, 11:11 od 1915 masz cos do powiedzenie czy tylko znow tylko pytanka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Za/Przeciw IP: 80.48.41.* 13.06.02, 13:13 Gość portalu: Harald napisał(a): > od 1915 > masz cos do powiedzenie czy tylko znow tylko pytanka? kto pyta nie bladzi - a najgorzej z takimi ktorzy mysla ze w swoim rozumku maja wszystkie madrosci swiata a pytanie o Hindenburg bylo sprowokowane wypowiedzia ballesta, ktory jako argumentu za niemiecka nazwa uzywal jej "dlugowiecznosci" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: Za/Przeciw -Licznik 3:1 - raczej 2:2 IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 11.06.02, 17:10 Owszem odpowiedzialas i jak widzisz uszanowalem tez twoja prozbe. Tylko poco napisalas ten inny post. Prosil bym cie na przyszlosc zachowywac bardziej forme i dystans, wtedy bedzie sie zpewnoscia lepiej dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Za/Przeciw -Licznik 3:1 - raczej 2:2 IP: *.bmj.net.pl 11.06.02, 18:17 Gość portalu: Harald napisał(a): > Owszem odpowiedzialas i jak widzisz uszanowalem tez twoja prozbe. Och, dzieki wielkie! :-/ > Tylko poco napisalas ten inny post. Ktory inny? > Prosil bym cie na przyszlosc zachowywac bardziej forme i dystans, wtedy bedzie > sie zpewnoscia lepiej dyskutowac. Przyszlosci to raczej dla siebie na tym forum nie widze. Choc przyznac musze, ze jako jedyny dyskutujesz kulturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: Za/Przeciw -Licznik 3:1 - raczej 2:2 IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 12.06.02, 11:21 :-/ skad ten sarkazm? Nie jestes zadowolona z tego, ze twoja prozbe uszanowalem? Chodzi mi post o kalim, przede wszystkim o styl. Moja przyszlosc raczej nie wiazem z forum, pisuje jak mi czas na to pozwala tu z powodow, ktore juz pare razy naswietlilem. Troche brakuje tu checi do kostruktywnych i rzeczowych dyskusji, nie chcem zeby tu tylko powazne tematy poruszac o lzejszych rzeczach tez nalezy pisac, pozatym kazdemu co innego jest wazne. Jednak jednoznacznie mozna powiedziec, ze chetnie sie tu zchodzi z konkretnych tematow, aby sie przkomazac czy tez prowadzic small talk. Dziekuje za uznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: GLIWICE / GLEIWITZ Ad1-4 IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 11.06.02, 17:04 Nie ma danych na temat ilosci osadnikow niemieckojezycznych na Gornym Slasku, wiec mozna tu duzo spekulowac. Wiadomo jednak, ze w miasta w sredniowieczu przewazala ludnosc niemieckojezyczna. Na wsiach jest to trudne do stwierdzenia, na pewno duze skupisko kolonistow niemieckojezycznych bylo wokol Gliwic. Np w takich miejscowosciach jak Trynek, Szywald, Zernica, Kozlow. W poznym sredniowieczu z powodo zarazy jak pogorszenia sie sytuacji w rolnicwie, czego wynikiem byl glod, mialy miejsce opustoszenie wsi, masa wsi podupadla. Potem dopiero w XVI-XVII nastepuje mocna slawizacja jezyka. Mieszkancy Dolnego Slaska I to tez byla mieszanka Germanow I Slowian, z ktorej powstal nowy szczep niemiecki Slazacy tak samo bylo w Meklemburgi, Pomorzu itd. Na Gornym Slasku tez tak bylo tylko ze jedni mowili po niemiecku inni slowianskim dialektem, jednak jezyk potoczny nie koniecznie swiadczyl o ich pochodzeniu. Co do kolonizacji fryderycjanskiej, to widze ze powtarzasz stare bajki. Kolonizacja miala na celu wzmocnienie regionu gospodarczo, a kolonisci byli nie byli tylko niemiecko jezyczni. Wielu kolonistow mowilo jezykiem czeskim. Dotego nalezy powiedzeic, ze na Gornym Slasku w XVIII wieku panowala bieda I zacofanie. Sytuacja zmienila sie drastycznie dopiero w drugiej pol. XIX wieku. Co do spisow ludnosci, to nigdy nie pytano sie o narodowosc tylko o jezyk potoczny. Jezeli uwazasz, ze jezeli ktos na codzien poslugiwal sie dialektem (prosze nie mylic z tzw. Slaskim, ktorym sie teraz na Slasku duzo ludzi posluguje) jest Polakiem, wtedy mozna twoje retoryke pojac. Jednak taki stan rzeczy nie odpowiada prawdzie. Przy takim rozumowaniu wszyscy Alzacczycy musieli by byc Niemcami, a sam dobrze wiesz, ze tak nie jest. To jest inny temat I jak chcesz to zaluz nowy watek. Wrocmy jednak do tych nazw miejscowosci, w XVII czy XVIII czyli przed industrializacja, kiedy potocznie malo mowiono po niemiecku Gliwice nadal sie nazywaly sie Gleiwitz jak i Raciborz-Ratibor czy tez Bytom-Beuthen itd. Silisz sie na jakies tam bezesensowne porownania z gastarbeiterami. Potem piszesz, ze jestes za tablicami w roznch jezykach czesku morawsku, niemeicku itd. To jest typowa bezsensowna jalowa dyskusja. Tu nie stoi do debaty czeska czy morawska nazwa tylko niemiecka. Polska uklady z Niemcami podpisala, ale niczego nie dotrzymuje. To jest fakt. Nie owijaj w bawelne tylko napisz wprost czy jestes za powojnymi nazwami czy tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ 11.06.02, 21:27 Harald, o to wlasnie chodzi, sa dzisiejsi mieszkancy za albo przeciw, bo oni chca do EUROPY, a tak latwo to nie jest, bo nacjonalistow tam nie potrzebujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jos Re: GLIWICE / GLEIWITZ IP: *.proxy.aol.com 11.06.02, 23:07 ballest napisał(a): > Harald, o to wlasnie chodzi, sa dzisiejsi mieszkancy za albo przeciw, bo oni > chca do EUROPY, a tak latwo to nie jest, bo nacjonalistow tam nie > potrzebujemy. Komunistow takich jak tow.Ballest tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: GLIWICE / GLEIWITZ 11.06.02, 23:30 Prymitywow potrzebujemy, bo kto bydzie po nos sprzontou ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jos Re: do tow.Ballesta IP: *.proxy.aol.com 12.06.02, 10:43 ballest napisał(a): > Prymitywow potrzebujemy, bo kto bydzie po nos sprzontou ?? Tow.Ballest wasza glupota wychodzi tu z kazdego watku tylko wy tego nie widzicie wiec ja jako dobry czlowiek staram sie wam to pokazac co z kolei wiaze sie z atakami przeciwko mnie ale to z gory bylo do przewidzenia. Jeszcze raz tow.Ballest prosze was udajcie sie do lekarza. Z komunistycznym pozdrowieniem Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: GLIWICE / GLEIWITZ Ad1-4 12.06.02, 09:57 To kim byli Niemcy ktorzy przyjechali na G.Śląsk w XIX wieku jak nie gastarbeierami? Tu była praca i chleb a na zachodzie przeludnienie. O co Ci chodzi, darmo ich tu nikt nie przyjmował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: GLIWICE / GLEIWITZ Ad1-4 IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 12.06.02, 10:53 Slowo "Gastarbeiter" oznacza wolno tlumaczac goscinny-robotnik. Slowo to bylo okresleniem na obcokrajowcow np z Portugali , Wloch, Turcji itd., ktorzy przyjezdzali do Niemiec w latach 60-70-tych sami bez rodzin do pracy na pewen okres czasu. Ludzie, ktorzy przyjezdzeli na G. Slask w XIX za praca, poruszali sie na terytorium tego samego panstwa jak i kregu kulturowego, byla to przeprowadzka a nie zadna migracja, a to jest drobna roznica. Jak ktos sie w dzisiejszych czasach przeprowadzi z Gliwic do Wroclawia, bo dostal tam lepsza prace to nie nazwiesz go chyba Gasarbeiterem . Co do pracy to na zachodzie tez bylo jej pod dostatkiem i byly tez deczko lepsze place np. w Zaglebi Rury w porownaniu do G. Slaska. Na G. Slask pod koniec XIX i na poczatku XX sciagalo duzo ludzi z Polski (Kongersowki i Galicji). Czesto pracowali po nizszych stawkach, co prowadzilo do niezadowolenia u ludnosci rodzimej . Przykladem moga byc strajki i rozruchy przciwko polskim robotnikom w Tarnowskich Gorach pod koniec lat 80-tych XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: GLIWICE / GLEIWITZ Ad1-4 12.06.02, 09:59 nigdzie nie napisalem ze pytano o narodowosc, Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: GLIWICE / GLEIWITZ Ad1-4 12.06.02, 10:40 Gość portalu: Harald napisał(a): ) Nie ma danych na temat ilosci osadnikow niemieckojezycznych na Gornym Slasku, ) wiec mozna tu duzo spekulowac. Wiadomo jednak, ze w miasta w sredniowieczu ) przewazala ludnosc niemieckojezyczna. Na wsiach jest to trudne do stwierdzenia, ) ) na pewno duze skupisko kolonistow niemieckojezycznych bylo wokol Gliwic. Np w ) takich miejscowosciach jak Trynek, Szywald, Zernica, Kozlow. W poznym ) sredniowieczu z powodo zarazy jak pogorszenia sie sytuacji w rolnicwie, czego ) wynikiem byl glod, mialy miejsce opustoszenie wsi, masa wsi podupadla. Potem ) dopiero w XVI-XVII nastepuje mocna slawizacja jezyka. Mieszkancy Dolnego Slaska ) ) I to tez byla mieszanka Germanow I Slowian, z ktorej powstal nowy szczep ) niemiecki Slazacy tak samo bylo w Meklemburgi, Pomorzu itd. Na Gornym Slasku ) tez tak bylo tylko ze jedni mowili po niemiecku inni slowianskim dialektem, ) jednak jezyk potoczny nie koniecznie swiadczyl o ich pochodzeniu. ) Co do kolonizacji fryderycjanskiej, to widze ze powtarzasz stare bajki. ) Kolonizacja miala na celu wzmocnienie regionu gospodarczo, a kolonisci byli nie ) ) byli tylko niemiecko jezyczni. Wielu kolonistow mowilo jezykiem czeskim. ) Dotego nalezy powiedzeic, ze na Gornym Slasku w XVIII wieku panowala bieda I ) zacofanie. Sytuacja zmienila sie drastycznie dopiero w drugiej pol. XIX wieku. ) Co do spisow ludnosci, to nigdy nie pytano sie o narodowosc tylko o jezyk ) potoczny. ) Jezeli uwazasz, ze jezeli ktos na codzien poslugiwal sie dialektem (prosze nie ) mylic z tzw. Slaskim, ktorym sie teraz na Slasku duzo ludzi posluguje) jest ) Polakiem, wtedy mozna twoje retoryke pojac. Jednak taki stan rzeczy nie ) odpowiada prawdzie. ) Przy takim rozumowaniu wszyscy Alzacczycy musieli by byc Niemcami, a sam dobrze ) ) wiesz, ze tak nie jest. To jest inny temat I jak chcesz to zaluz nowy watek. ) ) Wrocmy jednak do tych nazw miejscowosci, w XVII czy XVIII czyli przed ) industrializacja, kiedy potocznie malo mowiono po niemiecku Gliwice nadal sie ) nazywaly sie Gleiwitz jak i Raciborz-Ratibor czy tez Bytom-Beuthen itd. ) ) Silisz sie na jakies tam bezesensowne porownania z gastarbeiterami. Potem ) piszesz, ze jestes za tablicami w roznch jezykach czesku morawsku, niemeicku ) itd. To jest typowa bezsensowna jalowa dyskusja. Tu nie stoi do debaty czeska ) czy morawska nazwa tylko niemiecka. Polska uklady z Niemcami podpisala, ale ) niczego nie dotrzymuje. To jest fakt. Nie owijaj w bawelne tylko napisz wprost ) czy jestes za powojnymi nazwami czy tez nie. ------------------------------------------- Nie wiem dlaczego porównanie do gastarbaiterów jest złe? Nie pisz ze na śląsku duzo ludzi posługuje się tzw. śląskim bo to kolejna bajka, ilu jest takich którzy to robią w skali obydwu województw ? w grę wchodzą jakieś 3, 4 powiaty? - chociaż pewnie nawet nie tyle, całe życie tu mieszkam, znam świetnie region i gadki o powszechności gwary śląskiej są doprawdy śmieszne. A skąd ty masz dane że w Trynku byli przed XVI wiekiem niemcy? gdzie ty to przeczytales? są spisy ludności tych wsi i jakoś niespecjalnie można powiedzieć żeby to byli Niemcy. Akurat do XIX wieku G.Sląsk był dośc jednorodny językowo , nawet w miastach, zwróć uwagę na nazwiska wśród rajców choćby takiego Bytomia. A jezeli nie można przyjąc ze jak ktos mowil dialektem to jest Polakiem (czego wcale nie twierdzilem), to tak samo nie mozna przyjac ze gadający dziwacznie Bawarczycy nie są Niemcami. Co do układów z Niemcami to pragnę zwrócic uwagę na niedotrzymywanie umów właśnie przez stronę niemiecką w związku z mniejszością polską w Niemczech: przytaczam fragment wywiadu z Panem Zającem przewodniczącym Konwentu Organizacji Polskich w Niemczech -Mniejszość niemiecka w Polsce ma własną prasę, wydawnictwa, szkoły, dostęp do środków masowego przekazu – realizując i emitując własne programy telewizyjne i radiowe, czego odmawia się niestety w RFN Polakom, blokując nawet wprowadzanie TV Polonia do wielu sieci telewizji kablowej. Mniejszość niemiecka ma ponadto w Polsce własną reprezentacje parlamentarną. W RP języka niemieckiego jako ojczystego uczy się ponad 26 tys. uczniów – w 10 przedszkolach, 263 szkołach podstawowych oraz 1 liceum z dodatkowym językiem ojczystym. Języka polskiego jako ojczystego może się natomiast uczyć w Niemczech tylko około 2 tys. dzieci i dodatkowe 6 tys. w chrześcijańskich centrach krzewienia kultury, tradycji i języka polskiego przy Polskiej Misji Katolickiej w NRF. Trzeba też widzieć, że strona polska finansuje wydawnictwa mniejszości niemieckiej, a niemiecka aż do tej pory nie zrealizowała nawet obietnicy sfinansowania pisma polskiego wychodzącego w RFN. Obecnie w stosunku do polskiej grupy etnicznej władze niemieckie stosują rygorystyczne przepisy prawa budżetowego i wykorzystują formę państwa federalnego, aby zdjąć z siebie odpowiedzialność za popieranie i finansowanie projektów mających na celu pielęgnację tradycji, kultury i języka polskiego. Z puli federalnej przeznacza się jedynie pewną sumę pieniędzy, tylko jednak i wyłącznie na projekty o zasięgu ogólnokrajowym. -Czy nie można o tym rozmawiać ze stroną niemiecką? -Rozmawiać można i my to robimy. Niestety niewiele z tych spotkań wynika. Także dwukrotna interwencja premiera Buzka u kanclerza Schroedera nie wiele pomogła. Trudna sytuacja, w jakiej znalazła się Polonia niemiecka wymaga, dawno przez nią sygnalizowanej i oczekiwanej, interwencji rządu polskiego jako sygnatariusza traktatu w celu przywrócenia właściwych proporcji w zakresie uprawnień Polaków i Polonii w RFN, a uprawnieniami Niemców w RP. Z uwagi też, że strona niemiecka nie realizowała do tej pory zapisów traktatowych konieczne jest, naszym zdaniem, podjęcie starań przez rząd RP mających na celu podpisanie umowy ochronnej z rządem RFN zgodnie z art. 18 Konwencji Ramowej Rady Europy o Ochronie Praw Mniejszości Narodowych i deklaracją rządu RP, przyjętą przy ratyfikacji tego dokumentu. -W dokumencie traktatowym mowa jest o mniejszości niemieckiej w RP i grupie polskiej – a nie mniejszości polskiej w RFN... -Mimo, że grupa polska w RFN nie jest określona jako mniejszość, to jednak zakres jej ochrony jest identyczny jak w przypadku mniejszości niemieckiej w Polsce. Nie ma zatem powodów sądzić, by różnica użytych w Traktacie terminów miała zasadnicze znaczenie dla ochrony członków grupy polskiej w Niemczech. Ze stanem faktycznym realizacji zapisów traktatowych mogło się zapoznać m.in. prezydium sejmowej Komisji ds. Łączności z Polakami za Granicą podczas ubiegłorocznego pobytu w Niemczech. Posłowie zwrócili się następnie do rządu RP, a by ten w rozmowach z władzami niemieckimi doprowadził m. in. do zagwarantowania: odpowiednich warunków nauki języka polskiego zarówno w niemieckim systemie szkolnym jak i pozaszkolnym; warunków do utrzymania tradycji i kultury polskiej poprzez środki wspierające – takie jak rozwój prasy, dostępu do radia i telewizji, funkcjonowania domów polskich, chórów, zespołów kulturalnych i polonijnych oraz przedłożenia propozycji powołania fundacji wspierającej przez państwo niemieckie finansowania oświaty i działalności kulturalnej Polaków w RFN. -Czy znaczy to, że strona niemiecka nie wspomagała finansowo wcześniej działalności stowarzyszeń polonijnych w RFN? -Strona niemiecka pragnęła finansować jedynie pewne projekty kulturalne, które w odczuciu Polonii nie zawsze były ważne dla utrzymania naszej kultury i tradycji. Okazało się też, że pomoc finansowa dla poszczególnych organizacji uwarunkowana została obecnością w ich kierowniczych gronach osób cieszących się zaufaniem niemieckiego MSW. „Opiekujący” się Polonią niemieccy urzędnic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Re: GLIWICE / GLEIWITZ Ad1-4 IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.02, 10:50 Malo mieszka na stale Polakow w RFN i dlatego nie zostali jeszcze uznani oficjalnie za mniejszosc. Proby polskie rozszerzenia pojecia Polak na przesiedlencow z Polski sa kompromitacja Poloni i srodowisk polskich ktore Poloni w tym pomagaja. Jezeli ktos kto sie czuje Niemce albo Slazakiem nierze udzial w polskojezycznej mszy, to nie znaczy to jeszcze ze jest Polakiem. Wstyd Polonio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.B do malego! IP: *. / *.DO1.srv.t-online.de 12.06.02, 11:22 Maly, w jaki dziurze ty miyszkosz? Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: do malego! 12.06.02, 14:56 Ja wyżej opisywałem szykany prawne dla niewygodnych mniejszości narodowych w Niemczech a nie co tam robią Niemcy kórzy wyemigrowali ze śląska. Niemcy podpisali jedynie Ramową Konwencję o Mniejszościach Narodowych, nie precyzując jej żadnymi ustawami. Podczas podpisywania tej Konwencji Niemcy zastrzegli, że wobec braku w niej definicji mniejszości narodowej, sami je określą. Wg marcowego "Die Woche" Polacy to, po tureckiej grupie etnicznej, druga co do wielkosci "spolecznosc miejscowa" w RFN. Nalezy przypomniec, ze okreslenie "mniejszosc" - Minderheit wzglednie Volksgruppe odnosi sie jedynie do Dunczykow i Fryzow Polnocnych oraz Serboluzyczan. Romowie uwazani sa za grupe socjalna, zas Zydzi za grupe religijna. Turków jest prawie 3 % i nie są uznawani za mniejszość. Oto ta niemiecka "tolerancja". W związku z powyższym, my nie mamy się po co wyrywac z jakimiś tablicami, w dodatku Ballest chyba, jak domniemywam, chciał akurat tablic dla ślązaków a nie Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: do luki !!! IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 12.06.02, 15:07 Ja chce, zeby Gliwice sie tak nazywaly, jak przez najdluzszy okres swego istnienia, a ta nazwa jest Gleiwitz, dla Slazakow, Polakow i Niemcow. Co do mniejszosci narodowych , to takiej Polacy nie otrzymaja, bo mniejszosc jest zawsze z jakims obszarem zwiazana a tego o Turkach czy Polakach nie mozna powiedziec, bo oni sa rozciepani po calych Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: do Ballesta 12.06.02, 17:04 Spokojnie tylko bez wykrzykników:), Turcy w Berlinie tacy rozciepani nie są (ja mówie o sytuacji czysto hipotetycznej więc spokojnie), a jeśli chodzi o Gleiwitz, po cholere tak nazywać to miasto jak mieszkają tam głównie Polacy i Ślązacy (którzy mówią jak słyszałem Glywice), Niemców tu wielu nie ma (jest ich pewnie mniej niż Polaków we Lwowie), jesli Ci chodzi o sentyment historyczny (jesli Cie bawi tylko nazwa Gleiwitz a nie np. Glivici) to zaproponuj Czechom żeby nazwali swoją stolicę Prag zamiast Praha, bo przez większość swojego istnienia się tak nazywała i tak ją nazywali mieszkańcy czego o mieszkańcach Gliwic właśnie napisać specjalnie nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: do malego! IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 12.06.02, 17:05 O jakim spisie ludnosci w Trynku mowisz,z ktorego roku? pisalem przeciez, ze w XVII-XVIII mowiona przewaznie nie po niemiecku. Wiec nie wiem o co ci chodzi. Co do tej cytownej wypowiedzi pana Zajaca, to te stanowisko jest mi doskonale znane. Co do nauki jezyka niemieckiego jak ojczystego wiesz jak ta nauka wyglada w przdszkolu 1 h w podstawowkach 2h na tydzien. Jest pare klas bilingualnych I to jest wszystko. Mi chodzi o szkoly mniejszosciowe, gdzie sie wszystkich przedmitow po niemiecku uczysz itd . Takie szkoly ma np. mniejszosc polska na Litwie. Co da prasy radia I tv to w niemczech sa tez audicje po polsku jak I programy audycje telewizyjne. Nie bede kometowal wypowiedzi tego pana bo szkoda mi czasu. Chce zwoci tylko uwage na zasadnicza roznice miedzy Polonia w Niemczech a mniejszoscia niemiecka w Polsce. Polonia w Niemczech rekrutuje sie w 97% Polakow, ktorzy oposcili Polske w duzej wiekszosci ze wzgledow gospodarczych I czesciowo politycznych. Ci ostatni maja od ponad 10 lat droge wola. Wszysc wykorzystyali mozliwosc azylu czy tez inne drogi. Kazdy przyjechal z wlasnej woli. Jak sie gdzies emigruje to nalezy sie z tym liczyc, ze sie bedzie musialo zyc w obcym kraju z obcym jezykiem I sie z czasem sie zintegrowc. Co innego by bylo jak by Niemcy dostali teraz Alzacje I Lotaryngie. Wtedy musieli by odpowiednie prawa mieszkajacym na tym terenie Franzuzom zagwarantowac. Ci ludzie dostali znalezli by sie w innym panstwie nie z wlasnej woli. Tak samo jak by Niemcy zaprosili teraz 100 tys Polakow do osiedlenia sie w Meklemburgi na zgory zdefiniowanym obszarze. Wteda tez by musieli im odpowiednie prawa zagwarantowac, chyby ze by sie wczesniej innaczej umowiono. Porownujesz gruszki z jablkami to nie ma sensu. Nie dziwi mnie to jednak specjalnie podobnych dysput prowadzilem juz dziesiatki razy, to jest zawsze to samo. Ale jak to mowia „nadzieja umiera jako ostatnia“. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: do malego! IP: *.finryan.com.pl 12.06.02, 17:22 ale co ma piernik do wiatraka! niby dlaczego jak ktos przyjechal gdzies za chlebem to ma obowiązek się integrować. Niemcy przyjechali na Ślask i jakoś się nie zintegrowali!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: do IP: *.finryan.com.pl 12.06.02, 17:35 Dziwne rzeczy piszesz.Turcy nie przyjechali do Niemiec bo kochają Niemców tylko dlatego że właśnie ich zaproszono a potem ściągnęli rodziny, podobnie z Jugosłowianami zapraszano ich gremalnie, Polaków (poza ślązakami) nikt nie zapraszał ale Ci ludzie nie mieli wyjścia, każdy wie jak było w PRL i jak ktoś miał okazje to zmykał tak szybko jak się dało. Chyba nikt nie powie że Ślązacy nie chcieli zostac na swojej ziemi. Ale to wszystko nie daje powodu by o tych ludziach mówic że muszą się zasymilować i odmawiać uznania ich za mniejszość narodową! Twoja logika jest doprawdy dziwna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: do IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 13.06.02, 08:39 A powiedz mi jaki jezyk urzedowy w XIX wieku na G.Slasku obowiazywal, i do jakiegi panstwa Slask do 1945 nalezal, jakimi obywatelami byli mieszkancy Slaska? Ciekawe czemu sie przyjezdni Francuzi w Alzacji nie germaniszuja albo Wlosi w Gornej Adydze??? Facet co ty tu znow probujesz kit wciskac. Piszesz ciagle o Slasku mam nadzieje, ze nie masz na mysli tez Dolnego Slaska? A to do tej migracji za chlebem to powiedz mi, w ktorym panstwie emigranci gospodarczy posiadaja status mniejszasci narodowej??? Wracajac do tych Turkow, pozwolenie na sciagnieie rodzin byl aktem humanitarnym rzadow SPD w 70 latach. W sumie do pol. lat 70 Turcy Gastarbeiterzy i ich rodziny to bylo kilkaset tys. Reszta przyjechala pod koniec lat 80 i w 90 tych i nie jako Gastarbeiterzy tylko jako uchodzccy gospodarczy. Z Jugolami bylo podobnie. Wiec nie mydlij tu oczu. Nie wspominam tu juz wogole o fakcie, ze ludzie ci w 99% nie sa obywatelami Niemiec. Ciekaw jestem jak sie za 15 lat uchodzccy z Ukrainy i Bialorusi jak i Rumuni (a bedzie ich coraz wiecej) bez polskiego paszportu sie o prawa mniejszosciow zglosza, ciekaw jestem co bedzeisz wtedy pisal. Ciekaw jestem rowniez czy tez polskie panstwo bedzie kiedykolwiek miliony obcokrajowcow zywic z zapomogi socjalnej, a Niemcy to robia, i taka jest niemiecka tolerancyjnosc. Luka napisal(a): ...“ Polaków (poza ślązakami) nikt nie zapraszał ale Ci ludzie nie mieli wyjścia, każdy wie jak było w PRL i jak ktoś miał okazje to zmykał tak szybko jak się dało. Chyba nikt nie powie że Ślązacy“... . Teraz znow zaczynasz generalnie insynuawanc, ze Slazacy to Polacy. Cikawe tylko czemu Polonia jest tak nieliczna, kiedy to ostatnimi laty (ostatnie 30 lat) 700 tys Slazakow wyjechalo do Niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus mniejszosc IP: *.cymes.net / *.mitre.org 13.06.02, 08:50 W RFN statut mniejszosci posiadaja grupy etniczne ktore przed 1 8 7 1 rokiem zamieszkiwaly terrytorium dzisiejszych Niemiec,posiadaja obywatelstwo niemieckie,odrozniaja sie mowa, kultura i historia , chca zachowac tozsamosc narodowa oraz zamieszkuja rodzinne tereny. Z tego powodu sa w RFN tylko 4 mnejszosci narodowe.(Sorbowie, Dunczycy, Sint i Roma ,Fryzowie).w Sierpniu 98 roku RFN ratyfikowala europejski Uklad o ochronie mniejszosci narodowych . Niemcy zamieszkujacy Slonsk spelniaja te kryteria!!! Obojetnie ile milionow obcokrajowcow w Niemczech bedzie mieszkac , nigdy nie otrzymaja oni statutu mniejszosci narodowej, moga i otrzymaja jednak obywatelstwo tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jos Re: do malego! IP: *.proxy.aol.com 12.06.02, 17:39 luka napisał(a): > Ja wyżej opisywałem szykany prawne dla niewygodnych mniejszości narodowych w > Niemczech a nie co tam robią Niemcy kórzy wyemigrowali ze śląska. Niemcy > podpisali jedynie Ramową Konwencję o Mniejszościach Narodowych, nie precyzując > jej żadnymi ustawami. Podczas podpisywania tej Konwencji Niemcy zastrzegli, że > wobec braku w niej definicji mniejszości narodowej, sami je określą. Wg > marcowego "Die Woche" Polacy to, po tureckiej grupie etnicznej, druga co do > wielkosci "spolecznosc miejscowa" w RFN. Nalezy przypomniec, ze > okreslenie "mniejszosc" - Minderheit wzglednie Volksgruppe odnosi sie jedynie > do Dunczykow i Fryzow Polnocnych oraz Serboluzyczan. Romowie uwazani sa za > grupe socjalna, zas Zydzi za grupe religijna. > Turków jest prawie 3 % i nie są uznawani za mniejszość. Oto ta > niemiecka "tolerancja". > > W związku z powyższym, my nie mamy się po co wyrywac z jakimiś tablicami, w > dodatku Ballest chyba, jak domniemywam, chciał akurat tablic dla ślązaków a nie > > Niemców. www.Auslaender-statistik.de Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.regius Każdy niech pisze po swojemu! 12.06.02, 22:02 Wadzicie sie o jakichś tam Turków, co mieszkają w Berlinie i odchodzicie od tematu. W tekstach pisanych po polsku pisze się "Gliwice", w niemieckich "Gleiwitz", w czeskich "Glivici" - każdy naród pisał i pisze po swojemu. A Ślązacy? Cóż, na razie używają form językowych polskich, niemieckich czy czeskich (te najrzadziej). W przyszłości, gdy dojdzie do kodyfikacji języka śląskiego, przyjdzie równiez czas na ustalenie śląskich nazw miejscowych. W tym celu przeprowadzi się badania historyczne i językowe, które przyniosą propozycje nazw, m.in. śląskiej formy nazwy "Gliwice". Czas pokaże czy tak się stanie. A podwójne nazewnictwo polsko-niemieckie zostanie zrealizowane tylko w tych miejscowościach i powiatach Górnego Śląska (opolskiego i katowickiego), w których mniejszość narodowa będzie miała zgodną z ustawą liczebność (co najmniej np. 20%). Może się okazać, że w niektórych miejscowościach to mniejszość polska będzie zmuszona walczyć o uznanie nazwy polskiej - wszak w woj. opolskim są wsie i gminy zamieszkane przez większość Ślązaków określających swą narodowość jako niemiecką! To dopiero będzie checa! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Każdy niech pisze po swojemu! 12.06.02, 22:37 Wlasnie, ze tu chodzi o fakt, jak sie Glywice richtig nazywauo, a to sie uot co najmni 1596 roku Gleiwitz nazywauo, a ze dokumenty na Slasku pisane byly przewaznie w niemieckim, po lacinie i czeskim, nie odgrywalo zadnej roli. Ja chce tylko zaznaczyc, ze takie nazwy jak Gliwice czy Wroclaw powstaly dopiero w 1945 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
byt na wiarę 13.06.02, 09:34 Witaj, Nazwa Wrocław używana była w tytule czasopisma wydawanego w języku polskim, dla kapłanów diecezji śląskiej. Miałem w ręce nr z 1929 roku. Oczywiście biskupem był wtedy Bertram. Ballest najpierw sprawdź, potem pisz. pozdrawiam byt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: na wiarę IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 13.06.02, 12:42 byt napisał(a): > Witaj, > > Nazwa Wrocław używana była w tytule czasopisma wydawanego w języku polskim, > dla kapłanów diecezji śląskiej. Miałem w ręce nr z 1929 roku. Oczywiście > biskupem był wtedy Bertram. > Ballest najpierw sprawdź, potem pisz. > > pozdrawiam > byt To byla wtedy nieoficjalna nazwa, ktora sobie Polacy wymyslili, tak jak np. na Osterode , Ostrode zrobili, czy z Allenstein, Olsztyn.Co jest legalne, ale jako oficjalna nazwa zarowno Glywice jak Wroclaw powstaly w 1945 roku. Niemcy Krakow tez Krakau nazywaja, choc oficjalnie sie dzisiaj znowu Krakow nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
byt Re: na wiarę 13.06.02, 13:21 Gość portalu: Ballest napisał(a): > byt napisał(a): > > > Witaj, > > > > Nazwa Wrocław używana była w tytule czasopisma wydawanego w języku polskim > , > > dla kapłanów diecezji śląskiej. Miałem w ręce nr z 1929 roku. Oczywiście > > biskupem był wtedy Bertram. > > Ballest najpierw sprawdź, potem pisz. > > > > pozdrawiam > > byt > > To byla wtedy nieoficjalna nazwa, ktora sobie Polacy wymyslili, tak jak np. na > Osterode , Ostrode zrobili, czy z Allenstein, Olsztyn.Co jest legalne, ale jako > > oficjalna nazwa zarowno Glywice jak Wroclaw powstaly w 1945 roku. > Niemcy Krakow tez Krakau nazywaja, choc oficjalnie sie dzisiaj znowu Krakow > nazywa. Przyznam, że ciekawej argumentacji używasz. Nazwa Wrocław nie powstała w 1945. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
byt Heca? 13.06.02, 10:21 Opatrznie zrozumiałeś sprawę. Językiem urzędowym w Rzeczpospolitej Polskiej jest język polski. Tak więc tablica po polsku będzie. Oczywiście, jeżeli w danej miejscowości będzie odpowiednia grupa mniejszości narodowej. to pojawi się tablica w języku danej mniejszości. Mieszkam na Śląsku Opolskim i chcę cywilizowanego rozwiązania tej sprawy. Ty braciszku nadajesz chyba z bardzo daleka. Do hecy się palisz. Pewnie trup Ci się marzy. Oczywiście, nie Twój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: Heca? IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 13.06.02, 10:28 Maprawde pojawi sie tablica w odpowiednim jezyku, a kiedy? Przeciez w Polsce juz demokracja 13 lat istnieje, odpowiednie grupy tez sa podatawy prawne takze, a po tablicach ani sladu. Mozesz mi wyjasnic czemu tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
byt Kiedy? 13.06.02, 13:04 Kiedy odejdzie stare pokolenie pamiętające wojnę. Kiedy zapomnicie o nazwach z czasów Adolfa. Kiedy marszałek województwa-Niemiec nie będzie się uczył języka niemieckiego na korepetycjach. Kiedy w Opolu wystąpi teatr z Berlina i bilet dostanę po znajomości. Kiedy w przedszkolu mojego dziecka na kurs języka niemieckiego zapisze się więcej niż dwoje dzieci. Kiedy na radę: -Chłopcu uczcie się niemieckiego, to wam się przyda (mają czerwone paszporty), nie usłyszę: -A po co. Majster i tak powie co mamy robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Re: do luki IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.02, 10:20 Ja pisalem natomiast o Poloni i perfidii. Ale prosze bardzo, mozna i tak jak chcesz - wyjasnili Ci tutaj juz chyba roznice jaka istnieje miedzy Slazakami ktorzy sa u siebie w domu i Polakami w Niemczech, a Taurkami i np Serboluzyczanami. Jezeli dalej nie rozumiesz tych roznic to nie moja to juz rzecz, ale jesli starasz sie za wszelka cene bronic tylko pozycji perfidii, to nie bedzie to mialo w dalszym ciagu nic wspolnego z rzeczowa dyskusja. Ale mam dla Ciebie jedno male pytanie - dlaczego dzisiejsza Polska nie jest w stanie zwrocic Slaskowi i Slazakom autonomii? PS A co do Slazakow w Niemczech, to fakt ich czestego uczestnictwa w polskojezycznych mszach dowodzi tylko i wylacznie o ich glebokiej wierze i tolerancji. Obserwowalem kiedys natomiast prawdziwych "Polakow" w roznych miejscowosciach na terenie Niemiec i musze stwierdzic, ze jako naprawde mala grupa nie sa w stanie storzyc jakichkolwiek znaczacych organizacji (Polonia niemiecka stara sie dlatego tak czy inaczej oddzialywac na kregi przesiedlencow). Co dziwne ci naprawde Polacy wstydza sie czesto przyznawac do swojej tozsamosci. Dziwne sa tez stosunki Polakow do Niemcow w pracy. Powszechnie wiadomo zarowno Slazakom jak i samym Niemcom, ze najbardziej "podlizujacymi sie" pracownikami sa Polacy. Mozna tak dalej ciagnac, ale nie jest to temat przyjemny dla wiekszosci uczestnikow tego forum, ktorymi napewno sa Polacy (mieszkajacy na Slasku). Odpowiedz Link Zgłoś
luka do kogo tam chcecie 13.06.02, 11:38 Gość portalu: maly napisał(a): > Ja pisalem natomiast o Poloni i perfidii. Ale prosze bardzo, mozna i tak jak > chcesz - wyjasnili Ci tutaj juz chyba roznice jaka istnieje miedzy Slazakami > ktorzy sa u siebie w domu i Polakami w Niemczech, a Taurkami i np > Serboluzyczanami. Jezeli dalej nie rozumiesz tych roznic to nie moja to juz > rzecz, ale jesli starasz sie za wszelka cene bronic tylko pozycji perfidii, to > nie bedzie to mialo w dalszym ciagu nic wspolnego z rzeczowa dyskusja. Ale mam > dla Ciebie jedno male pytanie - dlaczego dzisiejsza Polska nie jest w stanie > zwrocic Slaskowi i Slazakom autonomii? > ................... Po kolei odpowiadam: Jeżeli będzie za kilka lat w Polsce milion Rumunów uznam że są mniejszością narodową bo nią będą. Grupą etniczną to sobie mogą być Kaszubi. Ile lat ma jakaś grupa mieszkć na jakimś terytorium we Niemczech żeby mogła być uznana za taką, no ile? Co Niemcy sobie uznali że coś takiego jak migracje ludności nie istnieją i uznają mniejszości tylko sprzed 1871, więc żadne "wędrówki ludów" np. Turków nie wchodzą w gre bo takie jest prawo i kropka. Doprawdy śmieszne. Oczywiście że utożsamiam Ślązaków z Polakami. Tak samo jak Mazowszan i Małopolan. To jest dla mnie oczywiste. Może się zdziwicie ale to jest oczywiste nie tylko dla mnie, tylko naprawdę nikomu się nie chce o tym tutaj pisać, ale nie ma sie co dziwic skoro pisze tutaj do siebie 6 fantastów którzy stworzyli sobie swój mały świat, autonomii, nowej narodowości lub opowieści o niesamowicie wielkiej ilości Niemców na Opolszczyźnie. itd. Przepraszam a kto się domaga autonomii Śląska? Czy jakakiekolwiek środowisko poza grupą kilku "nawiedzonych" popiera ten pomysł?. Chyba żyjąc w Niemczech nie wiesz o czym piszesz. Autonomia w jakim celu i dla kogo, jaki obszar miałaby obejmować? Bo chyba nie masz na myśli województwa śląskiego i opolskiego. Czy zdajesz sobie sprawę na ilu gminach mieszkają ludzie których odrębność uzasadiałaby powstanie takiego tworu? pisze ktos ......................... A powiedz mi jaki jezyk urzedowy w XIX wieku na G.Slasku obowiazywal, i do jakiegi panstwa Slask do 1945 nalezal, jakimi obywatelami byli mieszkancy Slaska? Ciekawe czemu sie przyjezdni Francuzi w Alzacji nie germaniszuja albo Wlosi w Gornej Adydze??? Facet co ty tu znow probujesz kit wciskac. .............................................................. odpowiadam więc od 1871 do 1945 roku Śląsk należał do Niemiec, wcześniej do Królestwa Prus które zagrabiły go Czechom a de facto Austrii. Sam widzisz niezbyt długo - trochę ponad 70 lat. A może ty mi powiesz jakim językiem urzędowym posługiwano się Generalnym Gubernatorstwie, co to za argument z językim urzędowym? śmieszne i niby o czym ma tu świadczyc? Jest tu Polska , mieszkają Polacy, nie wiem o czym ta dyskusja? To że kiedyś ten teren był w granicach innego państwa, to w Europie Środkowej doprawdy żałosny argument na poparcie jakiejkolwiek tezy. napisał ktoś: ........... A co do Slazakow w Niemczech, to fakt ich czestego uczestnictwa w polskojezycznych mszach dowodzi tylko i wylacznie o ich glebokiej wierze i tolerancji ........................... pozostaje mi tylko się uśmiechnąć. ....................... napisał też ktoś: Językiem urzędowym w Rzeczpospolitej Polskiej jest język polski. Tak więc tablica po polsku będzie. Oczywiście, jeżeli w danej miejscowości będzie odpowiednia grupa mniejszości narodowej. to pojawi się tablica w języku danej mniejszości. Mieszkam na Śląsku Opolskim i chcę cywilizowanego rozwiązania tej sprawy. Ty braciszku nadajesz chyba z bardzo daleka. Do hecy się palisz. Pewnie trup Ci się marzy. Oczywiście, nie Twój. ...................... i tu muszę się zgodzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sciepka Re: do kogo tam chcecie IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.02, 11:45 Dla calej Europy Kaszubi sa narodem tylko dla Polski (czytaj Ciebie) nie. I mysle ze dalsze bledy w Twoim rozumowaniu sa teraz dla wszystkich(ale niedla Ciebie) jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: do kogo tam chcecie 13.06.02, 12:57 Gość portalu: sciepka napisał(a): > Dla calej Europy Kaszubi sa narodem tylko dla Polski (czytaj Ciebie) nie. I > mysle ze dalsze bledy w Twoim rozumowaniu sa teraz dla wszystkich(ale niedla > Ciebie) jasne. > ---------------------- To co powiedzieć o Bawarczykach!!!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszeb Re: do kogo tam chcecie IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.02, 13:35 mowilismy o Kaszubach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.B Do Lukatego IP: *. / *.DO1.srv.t-online.de 13.06.02, 12:08 Tez nadaje z daleka i powiym Ci jedno ,zostaw Berlin, te 3 mil. Turkow w spokoju i ciesz sie ze ich jeszcze w Opolskim niyma. Odpowiedz Link Zgłoś
luka Znowu nie wiadomo dlaczego o Turkach 13.06.02, 13:01 Gość portalu: B.B napisał(a): > Tez nadaje z daleka i powiym Ci jedno ,zostaw Berlin, te 3 mil. Turkow w spokoj > u i ciesz sie ze ich jeszcze w > Opolskim niyma. ------------------------------ Człowieku co Ci Turcy przeszkadzają? Dlaczego ma ich nie być na Opolszczyźnie, po wejściu do UE będą i na Opolszczyźnie. Nie ma się co denerwować. Może nawet będą mieli swoje tablice:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlasnie Re: Znowu nie wiadomo dlaczego o Turkach IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.02, 13:37 o to wlasnie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: do kogo tam chcecie IP: *.sbs.de / 144.145.77.* 13.06.02, 12:57 mieszasz tu wszystkie wypowiedzi do kupy i robisz bigos. Dobrze wiesz, ze Niemcy byly panstwem federalnym, a nie centralistycznym. Te porownanie z generalnym gubernatorstwem jest niesmaczne. Co do prawa, to jak wiesz poski krol Kazimiesz Wielki zrzekl sie Slaska po wieczne czasy w 1335. To co ty tu ciagniesz jakies porownania z GG. Luka najwazniesze jednak powiedziales ...." Jest tu Polska , mieszkają Polacy, nie wiem o czym ta dyskusja? To że kiedyś ten teren był w granicach innego państwa, to w Europie Środkowej doprawdy żałosny argument na poparcie jakiejkolwiek tezy".... Widzisz dlatego tez nikt sie nie domaga powojnego nazewniictwa w Swidnicy czy Szczecinie, to tez bylo niemieckie terytorium, tylko na Gornym Slasku, gdzie istnieje mniejszosc niemiecka uznana oficjalnie przez panstwo polskse. Naucz sie, ze w Polsce nie mieszkaja tylko Poalacy. Ale cos mi sie wydaje, ze ty tego nie przyjmujesz do wiadomosci, albo niechcesz przyjac. Coz wtedy tez zaden argument cie nie przekona, pozatym wydaje mi sie, ze czytasz nieuwaznie co sie do ciebie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
luka wyjątkowo nie o Turkach:) 13.06.02, 13:15 Gość portalu: Harald napisał(a): > mieszasz tu wszystkie wypowiedzi do kupy i robisz bigos. > Dobrze wiesz, ze Niemcy byly panstwem federalnym, a nie centralistycznym. > Te porownanie z generalnym gubernatorstwem jest niesmaczne. > Co do prawa, to jak wiesz poski krol Kazimiesz Wielki zrzekl sie Slaska po > wieczne czasy w 1335. To co ty tu ciagniesz jakies porownania z GG. > Luka najwazniesze jednak powiedziales ...." Jest tu Polska , mieszkają > Polacy, nie wiem o czym ta dyskusja? To że kiedyś ten teren był w granicach > innego państwa, to w Europie Środkowej doprawdy żałosny argument na poparcie > jakiejkolwiek tezy".... Widzisz dlatego tez nikt sie nie domaga powojnego > nazewniictwa w Swidnicy czy Szczecinie, to tez bylo niemieckie terytorium, > tylko na Gornym Slasku, gdzie istnieje mniejszosc niemiecka uznana oficjalnie > przez panstwo polskse. Naucz sie, ze w Polsce nie mieszkaja tylko Poalacy. > Ale cos mi sie wydaje, ze ty tego nie przyjmujesz do wiadomosci, albo niechcesz > > przyjac. Coz wtedy tez zaden argument cie nie przekona, pozatym wydaje mi sie, > ze czytasz nieuwaznie co sie do ciebie pisze. ------------------------------------------------------- Kazimierz Wielki zrzekł się Śląska na rzecz Królestwa Czech a nie Niemiec. To porównianie z GG nie jest niesmaczne bo tak samo bezprawnie Prusy weszły na Śląsk jak weszły Niemcy do Polski. Mniejsza z uzasadnieniem w związku z Marią Teresą bo to już poruszano w wątku o Piastach Śląskich i wiadomo że był to taki sam pretekst jak zamach na Radiostację w Gliwicach. Ale jeśli mamy o tym dyskutowac to załóżmy dodatkowy wątek. Nie mieszam wypowiedzi w zamierzony sposób tylko za dużo osób chce mnie tu niestety "uświadamiać" jednocześnie i czasami mi coś umyka. Harald przyjmuję do wiadomości że w Polsce nie mieszkają tylko Polacy i wież mi że nie mam nic przeciwko, tylko problem w tym i to jest właśnie najśmieszniejsze że do tych samych ludzi na Śląsku pretensje zgłaszają zarówno przedstawiciele mniejszości śląskiej i niemieckiej. Dlatego też napisałem o kilku tablicach, ale mnie nikt nie "załapał". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus Dyskusja IP: *.cymes.net / *.mitre.org 13.06.02, 13:35 wasza dyskusja jest bardzo fajna, ma tylko chrakter rozmowy gluchego z niemowa.Tak dlugo jak nie zdefinujecie zgodnie pojec tak dlugo sie nie dogadacie. Pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Dyskusja IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.02, 13:40 a mnie interesuje ten "walrus". czy znaczy to tyle co nazwisko Walerus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus Re: Dyskusja IP: *.cymes.net / *.mitre.org 13.06.02, 13:54 Gość portalu: ? napisał(a): > a mnie interesuje ten "walrus". czy znaczy to tyle co nazwisko Walerus? nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ucz sie Re: Dyskusja IP: *.bmj.net.pl 13.06.02, 14:30 Gość portalu: ? napisał(a): > a mnie interesuje ten "walrus". czy znaczy to tyle co nazwisko Walerus? Trzeba sie uczyc jezykow - "walrus" to po angielsku "mors". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus Re: Dyskusja IP: *.cymes.net / *.mitre.org 18.06.02, 12:28 trafiles w sedno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Dyskusja IP: *.phutomar.pl / 192.168.0.* 18.06.02, 12:35 Gość portalu: walrus napisał(a): > trafiles w sedno a ja myslalem ze "Wal!!!Rus!!" ;-( Odpowiedz Link Zgłoś