Dodaj do ulubionych

Straszenie kolędą

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 20:19
oto wasz kosciol a raczej jego przedstawiciele...Polowa emerytow zyje w
ubostwie, a oni jeszcze takie wymogi prezentuja..Zenada
Obserwuj wątek
    • Gość: suzi Re: Straszenie kolędą IP: *.altec.pl / *.altec.pl 16.12.05, 20:37
      A czy nie przyszlo tak do glowy ksiedzu, ze ludzie ktorzy go nie wpuszczaja to,
      moze sa innego wyznania, lub haruja od switu do nocy ,a on chce wszystkim w
      butach wejsc w prywatne zycie ,ale pazernosc nie mysli
      • Gość: Messalina Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 21:01
        zgadzam sie z przedmowczynia
        • Gość: tiz Re: Straszenie kolędą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 21:28
          a ja tam wcale nie uwazam ze ten farorz źle napisał!!
          bo jak komuś się raz czy 2 zdarzy nie przyjac koledy z powodu nieobecności to
          na pewno każdy ksiądz to zrozumie; ale jeśli ktoś przez całe życie nie przyjął
          ani razu kolędy to coś tu jest nie tak??!! tak samo jak przychodzą do kościoła
          rodziny zmarłych załatwiać pogrzeb - zróbcie Msze, kwiaty, wszystko cycuś
          glancuś ma bć - a co się okazuje, że zmarły przez ostatnie pół życia nie
          widział nawet kościoła a co to modlitwa zapomniał po komunii!!
          A odnośnie tych ofiar - to w ulotce pisało że bieda i niemożnośc dania takiej
          dobrowolnej i tradycyjnej ofiary nie powinna być przeszkodą w przyjęciu kolędy -
          a to w odpowiedzi na obawy wielu ludzi ze jak wpuszczą kolęde i nic nie dają w
          kopercie to już ksiądz ich wyklnie!!wiec farorz słusznie to napisał!!
          więc z tego powodu nie widze powodów do tych protestów i fali oburzenia!!
          dziękuję
          • Gość: wrr Re: Straszenie kolędą IP: 217.8.188.* 16.12.05, 22:16
            a moze jak ktos nie przyjmuje koledy przez cale zycie to ma kosciół katolicki po prostu w dupie? i na przykład jest niewierzący?
            problem w tym ze w malych miejscowosciach jest zazwyczaj tylko cmentarz parafialny - co wtedy robic? odmówic mu pochówku bo koledy nie przyjmuje?
            • Gość: MAr Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.05, 22:41
              A ja przyjmę księdza, jak co roku wypijemy wódeczkę, pogadamy o dziewczynach i
              takich tam, hehhe..., a i jeszcze dam księżulkowi 500 zł. I jak myślicie- dobry
              ze mnie parafianin?
              • Gość: Były katolik Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 19:43
                Chodzisz w sutannie? Dawaj ile chcesz Twoja sprawa i kasa.
                • polski_murzyn [...] 18.12.05, 08:42
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: Antek [...] IP: 217.153.6.* 17.12.05, 20:16
                • Gość: Maria Re: Straszenie kolędą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 20:39
                  No cóż, patologie i margines są na całym świecie...
                  A Wyborcza znana jest z manipulacji i prezentowania tak wszystkiego by pokazac i
                  oznajmic swiatu to co chce... A jak ktos dokladnie przeczyta to co napisane, to
                  mozna to zupelnie inaczej zinterpretowac. Pogrzeb - pełny wymiar w Kościele
                  Katolickim jest celebrowany z zachowaniem maksymalnej liturgi, gdzie może być np
                  wielu księzy itp. NIE PISZE w tekście że nie będzie katolickiego pogrzeby a
                  jedynie właśnie nie będzie tego maksymalnego wymiaru liturgicznego, co wcale nie
                  umniejszy ani nie uchybi godności osoby chowanej i rodziny (np. możliwy jest
                  udział tylko jednego księdza). Zresztą większość pogrzebówm katolickich i tak
                  nie ma tej maksymalnej 'pełnej' liturgi. A czepianie się ofiar kolędowych też
                  wynika tylko ze złej woli - wyraźnie jest napisane, że brak 'datku' nie stanowi
                  przeszkody do przyjęcia kolędy i jest to wręcz prośba o to by przyjmować nawet
                  bez datku (ale każdy 'anty', za zachętą Wyborczej oczywiście odczytuje to
                  złośliwie. A datki dla ministrantów - kolejna przecież prośba, by jeśli ktoś
                  może coś dać, to by niezapominał o ministrantach, którzy też często pochodzą z
                  biednych rodzin, i w ten sposób zbierają na naprzykład wspólny wakacyjny wyjazd
                  (tak jak to bywało w mojej parafii). No cóż, i znowu polskie piekiełko, gdzie
                  złośliw wszystko przekręcą na swoje...
                  • Gość: gajowy Re: Niech sobie odbierze od Rydzyka moja składkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 21:55
                    na stoczniowców.
                    Do tego czasu niech mnie omija szerokim łukiem , bo jeszcze zarobi plombe!
                    • Gość: stoczniowiec Re: Niech sobie odbierze od Rydzyka moja składkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:00
                      No cóż, w dalekiej głuszy leśnej, skąd pewnie pochodzisz, radością zapewne jest
                      móc coś popisać w internecie. Tylko drobiazg. Najpierw należy pomyśleć co sie
                      pisze...
                      • Gość: gajowy Re: Niech sobie odbierze od Rydzyka moja składkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:05
                        Do wilczego dołu złapię te kolędę i niech się wykupią, ty to podsuwasz pomysły!
                        • Gość: stoczniowiec Re: Niech sobie odbierze od Rydzyka moja składkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:10
                          jasne, kto pod kim dołki kopie... :) uważaj na rydze w lesie by nie pomyliły ci
                          sie z Rydzykiem (nie wiem czy rozpoznajesz co jest co)
                          • Gość: gajowy Re: Niech sobie odbierze od Rydzyka moja składkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:28
                            No,no...
                            Czyżby rydza nożykiem i do marynaty?
                            Taki dołek mi życzysz?
                        • Gość: XXL Brawo proboszcz !!!! IP: *.orange.pl 17.12.05, 23:04
                          Trzeba skończyć z zakłamaniem - do kościoła nie chodzi, księdza nie
                          przyjmuje ale kurna pogrzeb to KATOLICKI chce.

Co za obłuda. Wyborczej zwłaszcza.
                          Hehehe, jak ona to dba o tych niewierzących katolików :-))))
                          • Gość: Rico Re: Brawo proboszcz !!!! IP: *.sycomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 00:02
                            Oj kolego nie chodzi o to czy przez Wyborcza napisane czy nie. Ja juz tez do
                            kosciola jestem coraz bardziej negatywnie nastawiony bo coraz czesciej sam widze
                            i slysze jak to ksieza prawie domagaja sie zaplaty za to czy tamto. Nie mozna
                            sobie np. kwiatow samemu na slub kupic bo jest parafialna kwiaciarka, ktora
                            bierze tyle, ze by na 5 profesjonalnych kwiaciarni starczylo, a nawet jak sie
                            nie chce kosciola ustroic to proboszczowi zaplacic trzeba bo to jego
                            kosciol...Ja jestem bardzo wierzacy i do kosciola chodze ale od jakiegos czasu
                            do koszyka rzadko cos wrzuce. Moze ci uczciwi ksieza traca na pazernosci i
                            nieuczciwosci tych innych ale tak jest zawsze nie tylko w tej dziedzinie. Pozdrawiam
                            • framberg Re: Kościół to my 18.12.05, 00:18
                              Kościół to my, chrześcijanie, a nie durny klecha z Bielska Białej
                              kompromitujący hierarhię kościelną i skłócający parafian.
                              Ksiądz to sługa, i nasz pośrednik miedzy wiernymi a Bogiem.
                              Pełny pychy, nietaktowny, głupi człowieczku, jesteś sługą, bez którego możemy
                              się obejść. Do kontaktu z Najwyższym nie jest tak naprawdę potrzebny pośrednik.
                              Idź do łopaty, może będzie z ciebie pożytek, nie nadajesz się na księdza.
                      • Gość: agnostyk Re: Niech sobie odbierze od Rydzyka moja składkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 23:33
                        Gość portalu: stoczniowiec napisał(a):

> No cóż, w dalekiej głuszy leśnej, skąd pewnie pochodzisz, radością zapewne
                        jest
                        > móc coś popisać w internecie. Tylko drobiazg. Najpierw należy pomyśleć co sie
                        > pisze...
                        ---------------------------------
                        No i co stoczniowcu: nie słyszałeś o kulcie religijnym "Stocznia Gdanska"
                        oszusta rydzyka? Przecież cały szmal zebrany od moherowych beretów miał iść
                        na cele tego kultu. Tobie rydzyk nic nie odpalił ż tej puli?
                        Druga uwaga dobrodzieju jet taka nie ważne SKĄD ale ważniejsze DOKĄD.
                        • Gość: witomir Re: Niech sobie odbierze od Rydzyka moja składkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 08:54
                          az rece opadaja... - ty potomku ulicznicy (czyli sk...synie).twoj poziom
                          osiagnal zero absolutnie we wszystkich skalach. Pocieszam sie jednak, ze
                          prawdopodobnie
                          jestes zapryszczonym mlokosem, ktory dorwal sie do komputera. A ktory rabal w
                          pieluch, gdy wszyscy )lacznie z przech rztami z GW) biegali do kosciola po
                          schronienie 1 latach 80tych.

Na kolana byd laku i okaz troche szacunku.

ja mam trzy tytuly magistra (1 z Polski i 2 z uniwersytetow w Kanadzie). Moj
                          ojciec i stryj sa doktorami odpowiednio chemii i medycyny. Moi koledzy z liceum
                          i studiow (z ktorymi utrzymuje kantakty) - wszyccy wyksztalceni i pracujacy -
                          murem popieraja Kaczynskiego.
                          • Gość: diablo Re: Niech sobie odbierze od Rydzyka moja składkę IP: 212.244.117.* 18.12.05, 09:09
                            a u gastrologa byłeś?? bo psychiatra ci już nie pomoże
                          • Gość: miki maus Re: Niech sobie odbierze od Rydzyka moja składkę IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 09:42
                            z tego co piszesz to nie wygląda żeś taki znów uczony...
                          • Gość: aqa fresh Re: Niech sobie odbierze od Rydzyka moja składkę IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 09:44
                            do witomir:
                            a Napoleonem też jesteś?
                          • Gość: Włodek Re: Niech sobie odbierze od Rydzyka moja składkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 16:06
                            Sądząc po języku,jakim się posługujesz,To wszystkie twoje i rodziny dyplomy
                            kupiliście na allegro.Tam jest taka oferta: dyplom magistra w cztery tygodnie za
                            700 zł.Jesteś zwykłym chamem.I nie bredź o wykształceniu bo go nie masz!!!
                  • Gość: adam Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:10
                    No cóż, czy będzie to pogrzeb nie w pełnym wymiarze czy w pełnym (a sami
                    piszecie, że większość pogrzebów nie jest w pełnym wymiarze) to gdybym otrzymał
                    tego rodzaju ostrzeżenie o ewentualnej karze, to zrozumiałbym je jednoznacznie -
                    nie będę miał pogrzebu jeśli nie przyjmę księdza. Nie sądzę, żeby takie
                    straszenie (nieaste, to jest straszenie) przysparzało autorytetu Kościołowi. I
                    nie mają tu nic do rzeczy manipulacje prasowe, bo fakt - to fakt.
                  • antonioni1 Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 05:32
                    Kobieto! Nie znasz psychologii człowieka biednego. Przejdź się po kolędzie i
                    zobacz ubóstwo wielu rodzin. Owszem. Są księża, którzy widząc biedę nic nie
                    wezmą, albo nawet zostawią tę kopertę, którą otrzymali przed chwilą od tych
                    bogatszych. Jeśli ten proboszcz jest taki dobry i świątobliwy to powinien
                    napisać: "w czasie kolędy nie będziemy zbierać żadnych datków, aby nikt nie
                    myślał, że chodzi nam o pieniądze. Ale jeśliby ktoś chciał z tej okazji dać
                    jakąś ofiarę na kościół (naprawa organów itp terefere), to proszę to złożyć w
                    czasie kolekty w kościele w kopercie z napisem kolęda". Anonimowo, dyskretnie
                    itp. Nikt nie będzie miał do niego pretensji. Bolesne rozwiązanie księże
                    proboszczu, prawda? Ale jedyne z możliwych.
                  • Gość: pobre diablo Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 08:01
                    Maria napisał(a):

NIE PISZE w tekście że nie będzie katolickiego pogrzeby a
                    > jedynie właśnie nie będzie tego maksymalnego wymiaru liturgicznego, co wcale
                    ni
                    > e
                    > umniejszy ani nie uchybi godności osoby chowanej i rodziny

Pirniczysz Marysiu jak kowalka w gorączce. Nigdy pewno nie próbowałaś pochować
                    kogoś, kto "zasłuzył " sobie na niepełną liturgię. Powinnaś też zobaczyć co się
                    wyprawia przy chowaniu samobójców.I jaką kasę trzeba wyłozyć aby przyszedł
                    katabas i powiedzieł trzy słować, pokropił od niechcenia i spierniczał
                    zostawiając w osłupieniu rodzinę. Obejrzyj raz taki pogrzeb i wtedy będziesz
                    mogła mówić o " uchybianiau godności" itd. Pogadaj też z ludźmi innych wyznań,
                    którzy próbowali pogrzebać bliskich na cmentarzu tzw. komunalnym.
                    > czepianie się ofiar kolędowych też
                    > wynika tylko ze złej woli - wyraźnie jest napisane, że brak 'datku' nie
                    stanowi
                    > przeszkody do przyjęcia kolędy

W mim miasteczku klecha przychodzi z takim oto słowem: "co łaska ale nie mniej
                    niż ...." - tu pada kwota, podnoszona co roku o inflację. A teraz Maryśka beret
                    na głowę i trzy zdrowaśki bo więcj nic nie pomoże.
                    • Gość: pikus1955 Re: Straszenie kolędą IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.12.05, 11:30
                      Zamknijcie drzwi i poslijcie ich na kolede do Rydzyka
                  • Gość: Dyskopata Re: Straszenie kolędą IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.12.05, 08:31
                    Kto oto dba??Dostanie w dupe lopata jest takie same -dla katolyka i dla
                    indianina.A tak apropos -czy w twoim raju sa osniezone gory i mozna jezdzic na
                    nartach, a po nartach isc na piwo do bacowki????Jesli nie to pie...lic taki raj
                    i taka wiare.
                • Gość: witomir [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 21:38
                  • Gość: Maria Re: Straszenie kolędą - az rece opadaja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 21:51
                    Gratuluję 'magystrów', bo bez wątpienia takie wykształcenie umożliwiło Ci być
                    tak elokwentnym (jako 'magyster'-3x, pewnie wiesz co to słowo znaczy). A
                    gratulacje, bo swoim komentarzem sprowadziłeś się do poziomu komentowanego
                    'Antka', zapewne biednego pacholęcia które wychowane w ubogości ducha i po
                    potwornych przeżyciach (patrz nowela...), nie umiało po prostu inaczej wyrazić
                    swoich niestety patologicznych uczuć...
              • Gość: aktawia Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:05
                jestes klamca ale cie nie skasuję-ty nie lubisz księży o czym powiedzialo mi
                moje wahadło-niech oni zyja jak chcą a my mozemy o tym dyskutowac.Zbadaj swoje
                ćisnienie krwi bo nie jest w normie-masz niezbyt prawidłowe i posluchaj mnie...
              • werrka Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 00:50
                MAr napisał(a):

> A ja przyjmę księdza, jak co roku wypijemy wódeczkę, pogadamy o dziewczynach i takich tam, hehhe..., a i jeszcze dam księżulkowi 500 zł. I jak myślicie- dobry ze mnie parafianin?
                MAr ja cię proszę ty już nie pij bo potem głupoty wyczyniasz :))))))))))))
              • Gość: tempus Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 20:20
                dla mnie - przygłup!!!
            • Gość: wierny Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 12:18
              Pogrzeb katolicki i pochówek to dwie różne sprawy. Zrozum to, jeśli potrafisz!
            • Gość: tak za wizyta Re: Straszenie kolędą IP: *.d4.club-internet.fr 17.12.05, 17:04
              nierozumiesz ze pogrzeb bedzie tylko KSIEDZA nie bedzie ile to pierwszycch
              sekretarzy PPR po CHOWALO sie na cmentarzu BEZ ksiedz i kapelusz im z glowy
              nie spadl
            • Gość: ondraszek Re: Straszenie kolędą IP: 80.55.199.* 17.12.05, 20:51
              jak ktoś nie chodził do kościoła i nie przyjmował księdza po kolędzie to
              widocznie mu nie zależało i po śmierci należałoby go może na wysypisko śmieci
              wywiźć? No, nie wiem. Ale dlaczego do takiego księdza fatygować?
            • Gość: miś Ty jesteś niestety pólgłowkiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 09:49
              Jak ktoś jest baranku niewierzący to nie przychodzi do księdza prosic go o
              pogrzeb! Jak jest cmentarz parafialny i nie ma w pobliżu komunalnego to nie ma
              problemu z pogrzebem tylko nie będzie na nim księdza. Proste ale dla myslacych a
              nie zacietrzewionych w nienawiści do Kościoła!
            • Gość: euro67 Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.proxad.net 18.12.05, 13:59
              W Bielsku cmentarz nie jest parafialny ale komunalny!
          • natural7 Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 16:33
            > rodziny zmarłych załatwiać pogrzeb - zróbcie Msze, kwiaty, wszystko cycuś
            > glancuś ma bć - a co się okazuje, że zmarły przez ostatnie pół życia nie
            > widział nawet kościoła a co to modlitwa zapomniał po komunii!!
            Ale inni tak robią to ja też muszę to taki typowy katolik polski obrzędowiec.
          • Gość: tak za wizyta Re: Straszenie kolędą IP: *.d4.club-internet.fr 17.12.05, 17:01
            TIZ wszystko sie zgadza tylko NIEKTURZY czytelnicy wyborczej tak znienawidzieli
            K.Katolicki ze nierozumio co czytajo nauczyli sie czytac ale strzepy MUZGU
            rozumiejo to inaczej
            • zigzaur Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 17:23
              A niektórzy gastarbeiterzy, sprzątający we Francji u Araba, nie nauczyli się
              polskiej ortografii.
              • Gość: tak za wizyta Re: Straszenie kolędą IP: *.d4.club-internet.fr 18.12.05, 00:00
                ZIGAZUR TO JEST WLASNIE postawa LEWAKUW jak niemajo konkrektnej odpowiedzi to
                odrazu czepiajo sie ortografii pare lat to wczesniej to pod mur
                itrrrrrrrrrttaaaaaaaa i po klopocie a do dalszej czesci to jak bedziesz w W
                francjii to zapraszam itd
          • Gość: R [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 17:02
          • arius5 Bo to glupie ludziki robia na pokaz 17.12.05, 18:19
            Jezeli ktos ma w nosie kosciol to mu i na pogrzebie nie zalezy.
            Ale jak umrze, to rodzina zaczyna robic z siebie idiotow, no bo jak to bez
            pochowku chrzescijanskiego, a co ludzie na to powiedza.
            Po co na sile z kogos robic katolika ?
            Bezsens i glupota.
          • Gość: dorn Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:26
            tiz pieprzysz od rzeczy bo nie zadałes sobie trudu przeczytania ewangelii
          • Gość: jacuś lat 3 Re: Straszenie kolędą IP: *.ist.local / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 01:06
            niemożliwe żeby nie widział kościoła, chyba że niewidomy. budynkistoją niertaz
            co 300 m.
          • Gość: mikolaj Re: Straszenie kolędą IP: *.ny325.east.verizon.net 18.12.05, 01:48
            Mowie wam ludzie Kosciol a raczej jego rycerze to zwykla banda
          • Gość: andrzej Re: Straszenie kolędą IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.05, 19:49
            "... tak samo jak przychodzą do kościoła
            rodziny zmarłych załatwiać pogrzeb - zróbcie Msze, kwiaty, wszystko cycuś
            glancuś ma bć - a co się okazuje, że zmarły przez ostatnie pół życia nie
            widział nawet kościoła a co to modlitwa zapomniał po komunii!!..." skad wiesz to
            tak dobrze? ile ludzi (wiekszosc) chodzi do kosciola zeby tylko sie pokazac
            ksiedzu i naturalnie sasiadom (nowa kecka albo garnitur). ci wlasnie ludzie
            zapomnieli ze oprucz przykazania " pamietaj abys dzien swiety swiecil" istnieja
            jeszcze 9 innych!!!!!! znam takich co pierwsi do komunii, a jak wyjda z kosciola
            to widzi sie ich inne oblicze. niestety ale tak jest. modlic nie musze sie w
            kosciele ale wiekszosc robi to tylko wtedy zapominajac ze BOG jest wszedzie. a
            co o kase idzie to kosciol powinien sie troche opanowac (chciwosc!!!- ojciec.ryzyk).
        • Gość: agnostyk Ja się nie boję!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 10:39
          Mnie tam żaden facio w czarnej sukience nie postraszy.
          Nie wierzę aby którykolwiek z nich miał znajomości z Panem Bogiem a takie
          wycieranie ich (księży) gąb Bogiem ma na celu tylko i wyłącznie wyłudzenie
          jak największej kasy od tej biedoty, nad którą sprawuję niby piecze.
          Facio w czarnej sukience nie postraszy mnie też pochówkiem moich zwłok;
          byłem już kilka razy w Kochłowicach na Krancowej 5 i tam mam wszystko
          załatwione, tanio i bez żadnych egzorcyzmów odstawianych przez tych facecików
          w czarnych sukienkach.
          Wszystko to jest zapisane w moim testamencie.
          • cover_wielki Re: Ja się nie boję!!! 17.12.05, 11:40
            Chyba się księżulkowi pomyliła Kolenda z Inkwizycją !
        • milik1954 Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 20:04
          no tak, u pani Messaliny to raczej ksiądz nie ma czego szukać, prędzej alfons
      • Gość: parafianin Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 12:16
        Ale innowierca przecież nie będzie zabiegał o pogrzeb katolicki. W wypowiedzi
        brak logiki. Ktoś, kto nigdy nie wpuścił kolędy, niech też w butach nie wchodzi
        do parafii po usługi!!
        • Gość: agnostyk Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 14:38
          Gość portalu: parafianin napisał(a):

> Ale innowierca przecież nie będzie zabiegał o pogrzeb katolicki. W wypowiedzi
          > brak logiki. Ktoś, kto nigdy nie wpuścił kolędy, niech też w butach nie
          wchodzi
          >
          > do parafii po usługi!!
          ---------------

Bron Panie Boże; żadnych egzorcyzmów z waszej strony.

• Gość: R Jakie usługi? Co ty piszesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 17:06
          Jakie usługi? Co ty piszesz? Przecież to ich posługa! Jak to są już oficjalnie
          usługi, to niech państwo ich opodatkuje. Darmozjadów i nierobów.
          • Gość: Janek Re: Jakie usługi? Co ty piszesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 20:04
            Jeżeli ktoś umrze, a przez całe Zycie nie wpuszczał księdza to jaki ma wpływ na
            swój pochówek. Sam sobie pogrzebu nie załatwia, tylko rodzina. A co wtedy, gdy
            reszta rodziny uczęszcza do kościała i przyjmuje kolędę ? Przecież to rodzina
            sie wstydzi za brak pogrzebu kościelnego a nie zmarły
        • Gość: tak za wizyta nast Re: Straszenie kolędą IP: *.d4.club-internet.fr 17.12.05, 17:07
          nastepny po WUMLczytac umie ale z zrozumieniem klopoty
          • stock-57 Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 19:34
            Obawiam się ,że wszyscy u Ciebie,co nie zgadzają się z wypowiedziami naciagaczy
            w sukienkach są KOMUCHAMI.Umieją czytać po WUMLU- czy przypadkiem własnie Ty
            nie jesteś przechrztą po WUMLU-wpierw chwalił partię a teraz na kleczkach przy
            ołtarzu?Typowy "Polaczek"!
            • Gość: tak za wizyta Re: Straszenie kolędą IP: *.d4.club-internet.fr 18.12.05, 00:08
              STOCK 57 kto tu jest naciogaczem jak chce sie miec pogrzeb w kosciele to trzeba
              spelniac pewne warunki tak samo jak i w szkole zeby przejsc do nastepnej klasy
              PROSTE ksiodz napisal wyraznie i prosto jezli ktos MOZE dac to daje jezeli
              niema to nie MUSI chyba tak jest napisane PROSTe a jezeli ktos nierozumie CO
              jest napisane to nie moja wina niech wruci na WUML to moze zrozumie tekst
              • Gość: agnostyk Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 19:00
                Gość portalu: tak za wizyta napisał(a):

> STOCK 57 kto tu jest naciogaczem jak chce sie miec pogrzeb w kosciele to
                trzeba
                >
                > spelniac pewne warunki tak samo jak i w szkole zeby przejsc do nastepnej
                klasy
                > PROSTE ksiodz napisal wyraznie i prosto jezli ktos MOZE dac to daje jezeli
                > niema to nie MUSI chyba tak jest napisane PROSTe a jezeli ktos nierozumie CO
                > jest napisane to nie moja wina niech wruci na WUML to moze zrozumie tekst
                -----------------------
                Chyba chciałeś napisać; nich wróci na katolickie seminarium duchowne - PROSTE?
          • Gość: agnostyk Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 19:52
            Gość portalu: tak za wizyta nast napisał(a):

> nastepny po WUMLczytac umie ale z zrozumieniem klopoty
            -----------------------
            Raczej po KATOLICKIM SEMINARIUM DUCHOWNYM.
            Ci po tzw. WUMLach zapewne już nie żyją a jak żyją to boją się
            dotknąć komputera.

• Gość: kr DO MNIE JAK PRZYJDA TO BASEBALLEM!!!!!! IP: *.dyn.sprint-hsd.net 17.12.05, 22:49
      • Gość: Parafianin Tam zawsze byli pazerni proboszczowie! IP: *.c203.msk.pl 17.12.05, 16:54
        Poprzedni, Emil Mroczek też bardzo często apelował do parafian o kasę,
        na "godne życie duszpasterzy", jak to nazywał. Aktualny proboszcz zachowuje się
        jeszcze bardziej bezczelnie, widać znajduje się pod opieką pewnego
        świątobliwego alkoholika, który zamieszkuje opodal...
        • Gość: bb Re: Tam zawsze byli pazerni proboszczowie! IP: *.c205.msk.pl 17.12.05, 23:14
          ale Mroczek przynajmniej wysyłał zawiadomienia do domów i nie było w nich mowy
          o pogrzebach, czy wrzucaniu pieniędzy do skarbonek ministrantów, co najwyzej
          koperta na dowolne datki, ale się o nie za bardzo nie upominał. może i był
          pazerny, ale w bardziej 'delikatny' sposób
      • as75 gazeta TW- jątrzy 17.12.05, 18:30
        Gość portalu: suzi napisał(a):

> A czy nie przyszlo tak do glowy ksiedzu, ze ludzie ktorzy go nie wpuszczaja
        to,
        >
        > moze sa innego wyznania, lub haruja od switu do nocy ,a on chce wszystkim w
        > butach wejsc w prywatne zycie ,ale pazernosc nie mysli
      • milik1954 Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 20:02
        a głupota nie boli
      • Gość: aktawia Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 21:58
        masz racice az po same kolana-ja tak wlasnie pracuje ale tez pomagam ubogim jako
        9-ka numerologiczna,bo to jest przeslanie mojego zycia:pomoc innym
      • Gość: euro67 Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.proxad.net 18.12.05, 13:58
        Jesli ktos jest innego wyznania to do czego mu potrzebny pogrzeb katolicki? Ale
        jezeli ktos jest parafianinem to dziwne ze nie chce przyjac ksiedza po koledzie
        i pewnie to cos zanczy - i nie chodzi tu o nieobecnosc , bo zawsze mozna
        zostawi wiadomosc z informacja o nieobeznosci. Ofiara koledowa nie jest i nie
        powinna byc obowiazkiem. Znam wielu ksiezy ze nie tylko nie biora ale nawet
        zostawiaja koperty jak widza prawdziwa biede. Poza tym pogrzeb koscielny nie
        jest nabytym i niezbywalnym prawem ochrzczonego, ale porzegnaniem przez
        wspolnote jednego z jej czlonkow. Jesli kto s nie ma nic wspolnego ze wspolnota
        to jak ona moze go zegnac. To tak jakby zadac obecnosci kompani honorowej dla
        kazdego...
    • Gość: ise Re: Straszenie kolędą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 01:27
      Mnie takie straszenie odmowa pogrzebu spotkalo w największym kościele w centrum
      Katowic
      • Gość: roro68 Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 03:15
        W diecezji katowickiej groźby uskromnienia pogrzebu nie byłyby skuteczne, a to
        dlatego, że swego czasu abp. Zimoń precyzyjnie określił na piśmie zasady
        odprawiania pogrzebu i precyzyjnie wyliczył przyczyny odmowy pogrzebu z mszą
        św. W praktyce może to spotkać tylko jawnych i zatwardziałych gorszycieli,
        których pogrzeb religijny z honorami byłby w praktyce zgorszeniem dla
        wspólnoty. Jednak zawsze przewidziany został też wyjątek w postaci nawrócenia w
        ostatnich chwilach życia, które kasuje (oficjalnie, w myśl zaleceń
        ordynariusza) wszystkie ograniczenia co do pogrzebu (przy czym ksiądz powinien
        ujawnić, że wierny pojednał się z Bogiem i Kościołem).
        Racje w Bielsku są rozmaite, ma je też proboszcz i jestem daleki od potępień,
        ale wydaje mi się, że ten duszpasterz postąpił małodusznie, a to nie jest cecha
        chrześcijanina.
        • Gość: Z Katowic Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 12:25
          Trochę w tym prawdy, ale co innego jest odmówić pogrzebu, a co innego odprawić
          pogrzeb w innej formie, np. tylko pochówek na cmentarzu. To nie jest odmówienie
          pogrzebu. Dokumenty trzeba jednak czytać dokładniej.
      • Gość: Katowicanin Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 12:22
        Czegoś tu nie rozumiem - jeśli jesteś niepraktykującą osobą to po co wogóle
        zabiegasz o pogrzeb katolicki. To jakiś absurd.
    • Gość: student Re: Straszenie kolędą IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 17.12.05, 09:10
      współczuję Wam, katolicy
      • Gość: mk Re: Straszenie kolędą IP: *.crowley.pl 17.12.05, 10:02
        A u nas ksiądz chodziło o 15.30... Pełne zrozumienia parafian. Kolęda trwała 10
        minut, bo tylko jedna babcia nie była w pracy.
    • aaa64 Chrzanic taki pogrzeb 17.12.05, 11:41
      • Gość: Starszy Re: Chrzanic taki pogrzeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 12:28
        A jak umrzesz to zapewne rodzinka będzie zmuszać księdza do odprawienia
        pogrzebu. Napisz to na piśmie, że nie chcesz pogrzebu z księdze. Napisz dziś,
        bo jutro możesz umrzeć!!!
        • zhk Re: Chrzanic taki pogrzeb 17.12.05, 17:11
          A chcrzanić z takim księdzem. Całe szczęście jest wybór. A tego kuria powinna
          wysłać na kapelana jakichś sięstr do jakiegoś zabitego dechami Pierdziszewa.
          • Gość: asdf Re: Chrzanic taki pogrzeb IP: *.asystent.polsl.gliwice.pl 17.12.05, 17:58
            Ten sobie w Pierdziszewie bardzo dobrze poradził i był przez wszystkich
            doceniony. Zresztą pewnie wielu parafian z Bielska go ceni. Że nie jest
            luzakiem--to nie ważne. Ksiądz nie jest od zabawiania towarzystwa ani
            poklepywania po plecach.
    • janonet1 Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 13:37

• Gość: asdf Re: Straszenie kolędą IP: *.asystent.polsl.gliwice.pl 17.12.05, 18:00
        Wziąłeś rozum w leasingu? Nie zazdroszczę--nauka drogo kosztuje.
        • werbus [...] 17.12.05, 18:03
    • Gość: cenzor Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 15:51
      Niestety jest to dośc czesta praktyka. Moji rodzice u których jestem
      zameldowany należąc do parafii św. Jadwigi w Chorzowie od kilku lat nie
      wpuszczali kolędy gdyz ich nie było od IX do III. Kiedy przyjechałem do parafii
      i poprosiłem o zaświadczenie abym mogł zostać ojcem chrzestnym Księciuniu
      powiedział,że nie wiem jakim jestem katolikiem i czy chodzę do kościoła. On
      mnie tam nie widuje. Poszedłem do parafii w obrębie której teraz mieszkam i
      dostałem taki kwit za 5 zł. Księciuniu proboszczuniu mówię Ci: CHWDP ( P -
      proboszczowi)I tak osiągnąłem to co chciałem a mnie już wiecej u siebie nie
      zobaczysz. Rozmowy z bogiem mogę przeprowadzać wtedy kiedy ja chcę , w
      dowolnym miejscu i czasie.
      • stock-57 Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 19:46
        Masz rację.Długo jeszcze potrwa,zanim POLACY zrozumieją ,że ksiądz jest
        urzędnikiem państwa kościelnego a nie jakimś świętym.
        Bóg nie przewidział pośredników ani też nie jest przekupny,jak usiłują wcisnąć
        biedocie księża(odpusty za pieniądze).
        Nasze społeczeństwo jeszcze musi otrzeźwieć po obróbkach komunistycznych i
        klerykalnych.
        Polacy,którzy byli na Zachodzie ,są zaskoczeni tym,że tam wędrówek po
        mieszkaniach(kolenda) księża nie wykonują.To wyłacznie obyczaj skubania
        uprawiany w POLSCE.
        • Gość: euro67 Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.proxad.net 18.12.05, 14:14
          Mylisz sie bardzo , koleda znana jest tez w Portugali i wielu krajach
          katolickich Ameryki poludniowej, zaginela tam gdzie Kosciol jest w defensywie
          od dawne
    • Gość: van deer To nic nowego, ot nowa forma szantazu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.12.05, 16:03
      Odkad siegam pamiecia gros ksiezy spekuluje pogrzebami az milo. Powstrzymam sie
      tu od komentowania tego typu rewelacji, na ktorych zeby zjadlem kilka juz razy.
    • Gość: halfliner [...] IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 17.12.05, 16:27
    • Gość: Przeciwny Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 16:34
      Wychowałem sie w tej parafii, zawsze miała pecha do proboszczów dojących
      wiernych, ale ostatnich dwóch, czyli Mroczek i ten tu Liczykrupa, to juz
      przesada. Tak jak oni mieszkaja nie mieszka chyba w tej parafii nikt. SKANDAL
    • Gość: milseog KSIĘŻA NA KSIĘŻYC! [n/t] IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 17.12.05, 16:41
    • Gość: parafianin Re: Straszenie kolędą IP: *.parkowe.pol / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 16:42
      Księdzu po kolendzie daje, 10zl w kopercie, a ile Wy dajecie?
      • Gość: Lehoo Re: Straszenie kolędą IP: *.internet.v.pl 17.12.05, 18:53
        NA dużą flaszkę
    • alkud I BARDZO DOBRZE!!! :) 17.12.05, 16:48
      nikt nikigo nie zmusza do byci katolikiem :)
      dzieki Bogu!

religiapokoju.blox.pl/
    • halfliner W ten sposób to oni ogłaszają własny pogrzeb. 17.12.05, 16:49
    • Gość: maria Re: Straszenie kolędą IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 17.12.05, 16:51
      jak im zapłacisz to na pogrzeb i tak przyjdą za pieniądze wszystko zrobią
      • stock-57 Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 19:50
        Fakt.Gdy poczują pieniądze,to nie pytają o wyznanie i chodzenie do kościoła.
        Dlatego nie rozumiem piszących tu głupstwa.Księża polscy robia potężny biznes i
        chodzi im wyłacznie o kasę a nie o wiarę.
    • carlitos35 A co tak akurat teraz pomaga a takiej... 17.12.05, 17:03
      ..."przedsiębiorczości" ? No co ? -
    • Gość: R Re: Kiedyś pogrzeb był ich posługą, teraz interes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 17:07
      > a PLOSKA lewacka bedzie sie rozwijala i zyla w dobrobycie

No masz. Żaden ze mnie wyznawca prawa, lewa, środka. Nie podoba mi się ta pseudo
      religijność i ciągnięcie kasy z naprawdę wierzących ludzi.
      • Gość: asdf Ks. Ryszka jest w porządku. IP: *.asystent.polsl.gliwice.pl 17.12.05, 17:46
        Jest pracowity, rzetelny, kulturalny i wymaga przede wszystkim od siebie. Każde
        jego kazanie jest doskonale przygotowane a i pracą fizyczną się nie brzydzi
        (nie wiem czy teraz pracuje fizycznie, ale kiedy był zdrowy--pracował).

Nie jest napisane, że ksiądz nie odprawi pogrzebu, ale że być może oprawa
        będzie mniej uroczysta. Napisano, że jest dodatkowy termin kolędy jeśli ktoś
        pracuje.

Pewnie chodziło o to, że ofiary można(!) składać u księdza--tak jest przecież
        najpraktyczniej. Jeśli ktoś wrzuci ministrantom 5 zł do skarbonki, na pewno nie
        zbiednieje--minstranci poświęcają dużo czasu na chodzenie po kolędzie (zamiast
        np. włoczyć się po mieście). Jeśli ktoś jest bardzo niezamożny, to może dać
        księdzu 10 zł. No chyba, że się wstydzi tego kim jest... ale to już nie problem
        księdza lecz tej osoby.

Proszę o trochę spokoju i pomyślunku, "żyj i daj żyć innym". Takie sytuacje
        łatwo zamieniają się w nagonki, a może bywają rozpętane przez frustratów lub
        kogoś kto ma interes. Kościół nie jest instytucją usługową i nie każdy ma te
        same prawa, nie każdy ma te same obowiązki. Jeśli ktoś przez całe życie
        rozsiewał ploty i złośliwości na temat księży i słuchaczy RM, proszę się nie
        dziwić, że nie bedzie żegnany z honorami. (Bp Pieronek jest znany z tego, że
        nie wie o czym mówi albo mówi wszystko co wie, a nawet więcej:))))
        • Gość: Turnał Może mu gromnica na głowę spadnie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 18:18
          to zacznie wszystkich traktować równo ! Katolicki=powszechny !

To nie jest bank, który obsługuje tylko wypłacalnych klientów a instytucja
          duchowa (w każdym razie taką się mieni) !
          • Gość: asdf Re: Może mu gromnica na głowę spadnie ... IP: *.asystent.polsl.gliwice.pl 17.12.05, 18:53
            Czy gdzieś napisano: jak nie zapłacisz to nie będzie pogrzebu? Możesz przyjąć
            kolędę i nie składać ofiary. Kościół to wspólnota, kto się z niej sam
            wykluczył, ten w niej nie uczestniczy. "Powszechny" znaczy, że każdy w niej
            może uczestniczyć, i to nie ma nic wspólnego z kasą.
        • stock-57 Re: Ks. Ryszka jest w porządku. 17.12.05, 19:58
          Obawiam się ,że o ks.biskupie PIERONKU to mmasz mgliste pojęcie.
          Mam nadzieję,że ten bardzo inteligentny człowiek niedługo zajmie należne mu
          miejsce we władzach polskiego Koscioła i zacznie go reformować.
          Chyba ,że tacy jak Ty nie dopuszczą do reform,gdyż wtedy nie będą mogli doić
          ogłupiałego społeczeństwa.
          Ale już młode pokolenie po "Religiach szkolnych" inaczej mysli o Kościele i wie
          dobrze, jaką instytucją jest polski Kościół.Niektórym otwarły się oczy , jak
          wyjechali do roboty na Zachód.
        • Gość: gr Re: Ks. Ryszka jest w porządku. IP: *.pke.pl 20.12.05, 09:15
          Jeśli ktoś przez całe życie
          > rozsiewał ploty i złośliwości na temat księży i słuchaczy RM, proszę się nie
          > dziwić, że nie bedzie żegnany z honorami.

Acha, czyli można krytykować wszystkich oprócz słuchaczy RM. A skąd to niby
          wynika, z oni są tacy najlepsi i nietykalni ?

Bp Pieronek jest znany z tego, że
          > nie wie o czym mówi albo mówi wszystko co wie, a nawet więcej:))))

Uwielbiam ludzi, którzy wiedzą wszystko najlepiej - np. to kogo w Kościele
          słuchać a kogo nie. Możesz mi łaskawie powiedzieć skąd takie informacje ?
          • Gość: asdf Dla mnie bp Pieronek nie jest autorytetem IP: *.asystent.polsl.gliwice.pl 20.12.05, 20:45
            Nie twierdzę, że księża albo słuchacze RM są bez grzechu. Co innego ploty i
            złośliwości, a co innego krytyka. Po drugie, każdy ma jakiś pogląd, kogo
            słuchać a kogo nie. Każdy na swoją własną odpowiedzialność wybiera autorytety.
            Czy ty, o tolerancyjny, chcesz mnie tego prawa pozbawić?

Bp Pieronek nie potrafi się powstrzymać od komentarza. Jego komentarze zaś
            bywają jątrzące, jak np. ten w sprawie powrotu prymasa z Argentyny po śmierci
            JPII.
    • Gość: ja Re: I ....... im w ......... Precz z darmozjadami. IP: *.chello.pl 17.12.05, 17:08
      I tak już doją ten biedny kraj z pieniedzy budżetowych te pasożyty i jeszcze
      nachodzą ludzi żeby ich doić!! A takiego!
    • zhk Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 17:08
      Oj, jakiś głupi klecha coś pier.olnoł bez zastanowienie, przejmując się rolą
      swojej ewangielizacji, i już checa. Jest wielu kretynów w stanie duchownym.
    • Gość: Janusz I tak kazdemu pozwoli na pogrzeb bo dostanie kase. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 17:10
      To jest biznes i kazdemu pozwoli ;) dlaczego mialby nie zarobic?
    • Gość: halfliner Dał tym parafianom prezent jakiś Satan Claus? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 17.12.05, 17:11
    • zhk Re: Straszenie kolędą 17.12.05, 17:12
      Nie uogólniaj. Dlaczego , kur.a, Lepper ma zegarek za 30 tys. zł. ???
      • Gość: mordzinas A KTO WINNY ?????? ANO o.RYDZYK i RM. IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.05, 17:24
        A któżby inny był odpowiedzialny za wszelkie zło tego świata jak
        nie o.Rydzyk i jego radio.

Aha. Zapomniał. Jeszcze partia braci Kaczyńskich też jest beee i
        wogóle to wszystko są faszyści .

Tylko Adaś Michnik i Jasiu Urban - oni są zawsze w porzo goście.

• zigzaur Nie umrzesz - nie będziesz miał pogrzebu! 17.12.05, 17:20
      A kto umarł, ten nie żyje!

Franz Maurer, film "Psy"
    • Gość: Ciemnogrod Re: Straszenie kolędą-nikt nie musi ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 17:21
      Nie chodzisz do kosciola,ale chodzisz do pubu,agencji towarzyskiej,ogladasz TV
      Na swoj pogrzeb mozesz zaprosic:bufetowa,burdelmame,spikerke TVP.
      Ksiadz katolicki jest dla praktykujacych katolikow,pop dla prawoslawnych,Rabin
      dla Zydow
    • Gość: Ryszard B+ Re: Straszenie kolędą IP: *.50.am.szczecin.pl 17.12.05, 17:24
      Oto typowy przypadek w polskim kościele katolickim. Obrzydliwy, napastliwy kler
      wymuszający posłuszeństwo groźbami. Sam kilka razy miałem do czynienia z
      podobnym zachowaniem przedstawicieli przewodniej siły. Na całe szczęście młodzi
      Polacy są coraz lepiej wykształceni, jeżdżą po świecie i za kilkanascie lat (
      po odejściu mocherowych beretów ) takie zdarzenia nie bedą mogły mieć miejsca,
      chyba, że wcześniej PiS i LPR doprowadzą do całkowitej iranizacji Polski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka