Gość: Nath IP: *.124-203-24.mc.videotron.ca 29.04.04, 17:12 Chirac probuje robic dobra mine do zlej (wedlug siebie) gdy ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szejk erebruni Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.oleszyce.sdi.tpnet.pl 29.04.04, 17:16 a mnie to nic nie obchodzi co mysla francuzi i czyrak naprawde, moga sa mowic i tak ich nikt juz nie slucha. a za 30 lat zaleje ich juz calkiem arabstwo i to bedzie koniec tego zalosnego panstwa Odpowiedz Link Zgłoś
stonka69 DLA MNIE JEST GNOJKIEM I TYLE 29.04.04, 17:42 ...tchórzliwym i pyszalkowatym na domiar. Powinien podziekowac Amerykanom, ze dwa razy ratowali im dupe bo Francuzi sami co potrafili zrobic to kolaborowac w Vichy. Na pohybel gnojkowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: DLA MNIE JEST GNOJKIEM I TYLE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.04, 20:08 Tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Alez co wy wypisujecie! IP: *.arc.ab.ca 29.04.04, 20:30 Przeciez wszyscy musicie uznac, ze Francja nalezy do grupy najwazniejszych panstw na swiecie i Francuzom nalezy sie uznanie, ze zbudowali takie panstwo. Chcialbym, zeby Polska mogla kiedys dorownac Francji i to przy zachowaniu przez nia obecnej pozycji wsrod narodow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Alez co wy wypisujecie! IP: *.chello.pl 29.04.04, 21:19 Jest w Polsce pewna grupa ludzi, którzy wierzą, że są ulubionymi lokajami niejakiego Dżordża Busza. Wbija ich to w taką pychę, że wydaje im się, że mogą patrzeć z góry na resztę Europy i ubliżać jej do woli. Własna śmieszność i nikczemność w tej roli jest dla nich niedostrzegalna. Zachowanie od wieków typowe dla lokajstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Alez co wy wypisujecie! IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 29.04.04, 23:07 Duzo prawdy w tym panie Jedrzej...duzo prawdy. Smutne to ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrek To jest państwo, które własciwie nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 21:53 konstytucji, a instytucje państwowe wykształciły się przypadkiem po klęsce Napoleona III i są wypadkową ambicji róznego rodzaju politykierów. To jest państwo, gdzie od 100 lat rządzi establishment państwowy, wykształcony zasadniczo w jednej rządowej uczelni (Ecole Nationale de l'Administation.. czy zoś w tym rodzaju), gdzie prawica i lewica to pikuś to samo. To jest państwo doktrynerów Oświecenia wyrosłe na zbrodni ludobójstwa w Wandei, w czasie tej zachwalanej rewolucji francuskiej. Tak jak ktoś zauważył, dwa razy im dupy ratowali Amerykanie. Sam Chirac jest pajacem pozującym na de Gaulle'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkin Re: To jest państwo, które własciwie nie ma IP: *.acn.waw.pl 30.04.04, 03:28 Masz trochę racji, ale o instytucjach państwowych nie masz dużego pojęcia, przedwojenna III republika była wzorem, mimo, że konstytucja stanowiłaa praktycznie w dużej części martwą literę, co jednak, szczególnie jeżeli chodzi o pozycję prezydenta wyszło wszystkim na dobre. "prawica i lewica to pikuś to samo" - bardzo interesujące, myślę jednak, że różnice są znacznie większe niż w przypadku Leaburzystów, Liberałów i Konserwatystów w UK, Republikanów i Demokratów w USA, w Polsce praktycznie wszystkich, program ekonomiczny takiej prawicowej LPR jes identyczny z eseldowskim, a PiS równie dobrze mogłoby sie podzielić, część poszłaby do LPRu, część do PO, jedyne co by stracili to strategię przeciwkorupcyjną. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brooklynczyk Francja, cywilizacja, zbrodnie w Algierii IP: *.rasserver.net 30.04.04, 01:08 Pocztaj na temat francuskich zbrodni w Indochinach i mordowaniu Algierczykow, to przejrzysz na oczy i zobaczysz skad sie wziela zamoznosc Francji. U siebie to tylko bla, bla, bla o kulturze i sztuce, a w koloniach mordowali jak barbarzyncy. Zanim Wietnamczykow palili Amerykanie, wczesniej robili to Francuzi. Nie badzcie ofiary francuskiej propagandy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Francja, cywilizacja, zbrodnie w Algierii IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 21:40 Panie z Briklinu, gwalcona Indianka przez 10 kauboji -krzyczy? -piszczy? -ryczy? Niepotrzebne skreslic. Precz z propaganda!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro_pariota Re: DLA MNIE JEST GNOJKIEM I TYLE !!! IP: 141.158.65.* 29.04.04, 20:53 Gość portalu: p napisał(a): > Tak jest kazdy rozsadny europejczyk musi tu zaprotestowac, gdyz to okreslenie jest zbyt pochlebne dla tego typu wrzoda na ciele ucywilizowanej czesci europy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: DLA MNIE JEST GNOJKIEM I TYLE IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 20:30 A dla mnie Bush jest John Wayne'em z kijem w du.ie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga [...] IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 20:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
porfirion.osielek Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę 29.04.04, 23:33 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > W Oleszycach sprzedano c2h2oh z przedawniona data, To zapewne musiał być francuski, bo: 1. w Polsce produkujemy i pijamy C2H5OH; 2. polski C2H5OH nie ma żadnej daty, która mogłaby się przedawnić :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 11:28 Moze to byl polski metanol? Bien à Vous , "petit âne".Cordialement. Odpowiedz Link Zgłoś
porfirion.osielek Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę 30.04.04, 12:25 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > Moze to byl polski metanol? Eeee, to by był chyba CH3OH ;) > Bien à Vous , "petit âne".Cordialement. Réciproquement :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 19:02 Merci "za metanol...." Et merci pour les conseils. J'ai tout imprimé, mais je n'ai rien compris... To nie pana wina. Odpowiedz Link Zgłoś
porfirion.osielek Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę 01.05.04, 17:25 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): [...] > To nie pana wina. Cieszę się, bo miałbym wyrzuty sumienia (fr. remords). I nie ja jestem winien, że tma34 lub piessna wycięli pierwotny post (z 29.04.2004 20:33), w którym była po raz pierwszy mowa o c2h2oh. Nie wiem zreszta supełnie dlaczego wycięli? Przepraszam więc w ich imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac zachwala (dla "petit âne". IP: *.proxy.aol.com 01.05.04, 20:28 Nie zrozumielsmy sie. Pisalem o pana radach z przed miesiaca, jak pisac poprawnie z akcentami. Byla mowa o "accessoires" ,Word etc ..Niczego nie potrafilem napisac wedlug pana wskazan. C'est de ma faute!! Je dois être trop con pour ces trucs. Odpowiedz Link Zgłoś
porfirion.osielek Re: Chirac zachwala (dla "petit âne". 02.05.04, 12:35 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > Nie zrozumielsmy sie. Zrozumiałem, nie odpowiedziałem jednak szerzej, bo nie miałem na to czasu: akurat podążałem do Europy ;-))). Mais enfin nous y sommes. > Niczego nie potrafilem napisac wedlug pana wskazan. C'est de ma faute!! Je > dois être trop con pour ces trucs. Trop d'autocritique :) Pierwszy sposób, prosty, ale też niewygodny: w Windowsach menu Start/Programy/Akcesoria/Tablica znaków (Démarrer/Programmes/Accessoires/Table de caractères ) i stamtąd kopiować poszczególne znaki. Drugi: w Wordzie można kopiować znaki z menu Wstaw/Symbol (Insertion/Caractères spéciaux). Trzeci: także w Wordzie, można używać skrótów klawiszowych: trzymając wciśnięty Ctrl naciskamy odpowiedni klawisz z "kodem", puszczamy oba klawisze i wpisujemy odpowiednią literę. Konkretnie: Ctrl+^ a potem O daje Ô. A inne: Ctrl+' = acc. aigu, np. á, é, ale także ð, Ð (z d lub D) Ctrl+` = acc. grave, np. à, ì Ctrl+^ = acc. circonflex, np. ê, î Ctrl+, = cedille, np. ç Ctrl+: = umlaut, np. ü, ï Ctrl+~ = tylda nad, np. ã, ñ Ctrl+@ = kółeczko nad, np. å Ctrl+& = ligatura, np. æ , œ, ale także ß Ctrl+/ = przekreślenie, np. ø Ale uwaga: to działa w wersji angielskiej i polskiej, a jak jest we francuskiej, to nie wiem (macie przecież własną klawiaturę z odpowiednimi znakami, podczas gdy my z reguły stosujemy klawiaturę US). Dlatego warto zajrzeć w Wordzie do wspomnianego menu Wstaw/Symbol (Insertion/Caractères spéciaux): podświetlając odpowiedni znak można odczytać na dole okienka czy jest dla niego ustanowiony skrót klawiszowy. A jeśli nie ma, to można - w tym samym okienku - po naciśnięciu klawisza "Klawisz skrótu" zrobić sobie takie skróty jak wyżej (przynajmniej mam nadzieję, bo ja także nie jestem żadne informatyczne guru, tylko zwykły użytkownik, może nieco więcej expérimenté). Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac zachwala (dla "petit âne". IP: *.proxy.aol.com 02.05.04, 19:35 Dziekuje i skorzystam. Nie wiem, czy mi sie uda... Oui, nous sommes en Europe....pour moi, c'est très bien! Odpowiedz Link Zgłoś
porfirion.osielek Re: Chirac zachwala (dla "petit âne". 02.05.04, 20:16 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > Oui, nous sommes en Europe....pour moi, c'est très bien! Pour moi, pour nous, aussi... j'espère... Ale pod warunkiem - tu wrócę do naszej niezgody - że nie będzie więcej naśladowców pana Ch. pouczających TAKIM tonem "młodszych braci". Owszem, pouczenie niekiedy jest potrzebne, ale niedobrze jest, gdy polityk zniża się do poziomu ... dyskutanta na forum GW. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac zachwala (dla "petit âne". IP: *.proxy.aol.com 03.05.04, 19:47 Chirac "skazal": "Les Polonais ont perdu une bonne occasion de se taire". Nie môwil ani o "pysku", ani o "mordzie". Môgl powiedziec cos innego. Polacy mogli przetlumaczyc inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
porfirion.osielek Dalej w sprawie Chiraca 03.05.04, 22:27 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > Chirac "skazal": "Les Polonais ont perdu une bonne occasion de se taire". Nie > môwil ani o "pysku", ani o "mordzie". Môgl powiedziec cos innego. Polacy > mogli przetlumaczyc inaczej. Owszem, ale tak to ja mogę powiedzieć prywatnie. Chociaż i wtedy byłbym narażony na zarzut, że stosuję argument "ad personam", czego dobrze wychowany człowiek nie powinien robić. Natomiast w polityce, między krajami które nie są między sobą w stanie wojny, jest to niedopuszczalne. Wcześniej powiedział ponadto: "Ce qu'ils ont fait n'est pas très convenable, pas très bien élevé", co już jest wprost zarzutem, że Polacy są źle wychowani (w domyśle: nie wolno więc ich wpuszczać na pańskie salony europejskie). Pomijam już taki "drobiazg" jak ten: "Quand on est dans la famille, on a quand même plus de droits que quand on demande à entrer, qu'on frappe à la porte". Formalnie niby jest OK, Polska była akurat w trakcie pukania. Gdyby jednak ktoś prywatnie zwrócił mi uwagę w taki sposób, z pewnością moja noga nie przekroczyłaby więcej progu pana domu tak witającego gościa. Jeszcze raz powtarzam: takie słowa mogą paść na forum GW, w kulturalnym towarzystwie byłyby powodem do obrazy (w dawnych czasach - pojedynku), natomiast w ustach dyplomaty, a tym bardziej prezydenta, są czymś niedopuszczalnym. Niestety, wyskok pana Ch. nie spotkał się z potępieniem we Francji, ani nawet z najmniejszą próbą załagodzenia, nie mówiąc o przeprosinach. Dlatego trudno się dziwić, że po wypowiedzi pana Ch. spadło w Polsce poparcie dla Unii (bo wiadomo: jak pan, taki kram), a Francja i Francuzi na długo będą mieli "przechlapane". A szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Dalej w sprawie Chiraca IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 11:45 Moze "przewidzial" ze Polacy nie kupia francuskich Mirage'y...(jesli to sie dzialo przedtem). A moze i przewidzial, ze "oskarzycie" nas o sprzedawanie, podczas "embargo" francuskich "Rolandôw" bandycie irackiemu? A z przechlapaniem (copyright osielek), to i tak mielismy z glowy. Ten Chirac was jednak strasznie zdenerwowal ( slowo za slabe...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: 216.95.178.* 29.04.04, 17:21 Co ma oznaczac odniesienie do tradycji "judeochrześcijańskiej" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.qc.sympatico.ca 29.04.04, 19:55 Chirak powiedzial:"Chirac powtórzył, że jest wrogiem dopisania w preambule konstytucji odniesienia do tradycji judeochrześcijańskiej." Tak jak nie lubie francuzow to w tym wypadku ma rcje. Europa powinna wrocic to tradycji greckich i rzymskich. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Ta zabe wszyscy musimy przelknac 29.04.04, 17:39 i nie tylko Francuzom ona nie smakuje. Przyjecie tzw. "nowoeuropejczykow" do Europy na szczescie ograniczone moze byc mechanizmami zaporowymi i z pewnoscia zdrowy podzial na Europe Zachodnia i blok wschodni utrzyma sie w odniesieniu do niektorych panstw jeszcze dlugo, zwlaszcza, ze komunisci szukaja poparcia u Busha, tracac raptownie wszelka, i tak watla sympatie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brooklynczyk Chirac - hipokryta IP: *.rasserver.net 29.04.04, 18:30 Przyznam, ze nie mam do niego zaufania ani szacunku. Francuzi to wogole hipokryci i egoisci, i watpie czy Chirac, ktory jeszcze pyskowal na Polske rok temu, ma moralne prawo nas teraz promowac. To jest zawodowy polityk, w zlym tego slowa znaczeniu. Najlepiej i najszczerzej to Francuzi dogaduja sie z Niemcami, bo chca powozic cala Europa. Plus te jego amerykanskie fobie, wynikajace z kompleksu ekonomincznej nizszosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac - hipokryta IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 20:29 Natomiast pan ma francuskie fobie za to , ze mamy lepsze ubezpieczalnie. My "zwracamy" za leczenie calemu krajowi, nie zostawilismy 40.000.000 "compatriotes" na uboczu. Odpowiedz Link Zgłoś
porfirion.osielek Re: Chirac - hipokryta 29.04.04, 23:41 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > Natomiast pan ma francuskie fobie za to , ze mamy lepsze ubezpieczalnie. > My "zwracamy" za leczenie calemu krajowi, nie zostawilismy > 40.000.000 "compatriotes" na uboczu. ??? Ja leczę się w polskiej ubezpieczalni i ani razu nie musiałem dopłacić złotówki (to takie polskie euro ;->). Podejrzewam, że wielu Francuzów, którzy muszą dopłacać z własnej kieszeni do wizyt i kosztów leczenia, także szpitalnego, chętnie skorzystałoby z takiej formuły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brooklynczyk Na temat USA i Francji IP: *.rasserver.net 30.04.04, 00:55 Jesli chodzi o panstwo socjalne, to we Francji jest lepiej niz w USA, bez dwoch zdan. I oczywiscie Polska powinna ten model wzorowac. Niezaleznie mam wlasne preferencje narodowe tzn. wole amerykanski charakter narodowy, moze prosty, ale bezposredni i dynamiczny niz nadmuchany francuski snobizm utopiony w bezuzytecznym gadaniu. Poza tym sadze, ze trzeba byc w miare blisko z USA, bo jesli cos sie w Europie zacznie walic, to Francuzi nam nie pomoga. A Amerykanie tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
porfirion.osielek Re: Na temat USA i Francji 30.04.04, 01:14 Gość portalu: Brooklynczyk napisał(a): > Jesli chodzi o panstwo socjalne, to we Francji jest lepiej niz w USA, bez > dwoch zdan. I oczywiscie Polska powinna ten model wzorowac. Co do pierwszego zdania, to prawda. Nie sądzę jednak, że Polska powinna brać pod tym względem wzór z Francji: wystarczy spojrzeć na kłopoty związane z niewydolnością systemu francuskiego (i nie tylko tego, bo np. niemieckiego czy szwedzkiego też). Po prostu okazuje się, że system socjalistyczny, tak ulubiony przez Francuzów, zupełnie się skompromitował. Dlatego trzeba wnieść w ducha europejskiego więcej ducha amerykańskiego, bardziej stawiającego na odpowiedzialność każdego obywatela za siebie samego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac - hipokryta(dla Osieouka) IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 11:30 Ja sie lecze tak jak i pan. Wszystko mi jest zwracane przez "sécurité sociale " i "mutuelle complémentaire". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac - hipokryta(dla osieouka) IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 11:32 Poprzdni post byl przeznaczony dla hamerykanina z hameryki, gdzie wszysko jest lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brooklynczyk Re: Chirac - hipokryta(dla osieouka) IP: *.rasserver.net 30.04.04, 12:08 Kolego, czy ty w Polsce chcesz mieszkac czy musisz? Nie czepiaj sie mnie, bo mieszkam akurat w USA. Czy ja napisalem, ze tu "wszystko lepsze"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac - hipokryta(dla osieouka) IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 19:04 Pan nie napisal: pan "uwaza" ze jest wszystko lepsze u pana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marsylka Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.ppp.tiscali.fr 29.04.04, 18:31 "le débat est faux "- nalezaloby raczej przetlumaczyc, ze taka dyskusja nie ma racji bytu Boze, rece i szczeka opadaja gdy sie czyta waszych tlumaczy z francuskiego:-( Marsylka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brooklynczyk Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.rasserver.net 29.04.04, 18:35 Niunia, rozumiem, ze chcesz sie pochwalic znajomoscia francuskiego. Oswiec nas Maryslianko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marsylka Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.ppp.tiscali.fr 29.04.04, 18:48 Odchrzan sie niuniu od marsylianki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a [...] IP: *.LKSnet.org 29.04.04, 19:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 20:34 A ja mam pana w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Dla piessny i TU 102 IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 19:57 Môj post , w ktôrym pisze ze "mam kogos w dupie" jeszcze nie zostal starty. Czto wy dzielajetie? Wy tez pracujecie "tylko" 35 godzin w tygodniu? Bien à Vous deux et bon courage avec tout ce merdier: vous avez de quoi faire. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GILOTYNA Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.shape.nato.int 29.04.04, 20:38 MITTERAND MIAL RACJE KIEDY STWIERDZIL,ZE JESLI TEN BLAZEN WYGRA WYBORY STANIE SIE POSMIEWISKIEM SWIATA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 20:43 A co tak panie (pana) rozsmiesza? Ze facet môwi poprawniej od Walesy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 29.04.04, 20:45 Sluchajcie GILOTYNA. Piszac wszystko duza litera krzyczysz na kazdego z osobna. KRZYCZYSZ - rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja, Polak Chirak - czyli jak popsuc sobie opinie IP: *.228.138.68.ip.tele2adsl.dk 29.04.04, 20:45 Chirak jest wielkim politykiem i dlatego poruszanie sie w delikatnych sprawach sprawia mu ogromna trudnosc. Przypomina mi troche stara, zapudrowana prostytutke, która pamietajac "czasy swietnosci" stara sie naprezyc zwiotczale miesnia i jedyny skutek jaki osiaga to zazenowanie i odraza otoczenia. Panie Chirak - pana czas juz minal. Niech sie pan wreszcie obudzi - jestesmy w Nowej Europie, gdzie my tez mamy cos do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirak - czyli jak popsuc sobie opinie IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 20:48 Ma pan racje: miejsce dla mlodych: Sarkozy i Madelin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred' Re: Chirak - czyli jak popsuc sobie opinie IP: *.w81-51.abo.wanadoo.fr 29.04.04, 21:51 Ludzie czy juz wam bielmo na oczy padlo ? Chirak moze konferencje prasowe urzadzac co tydzien, dawac ochlapy wiadomosci dla 'pismakow', robic sztuczna wrzawe kolo siebie.. nie zmieni to faktu, ze jest ON nikim wobec biurokratyczno-kapitalistyczno- bankierskiej Brukselii ! czy nie przyszlo Wam do glowy ze wiekszosc ex-sowieckiego przemyslu (nawet w Polsce) zostalo doprowadzone do ruiny, ludzie poszli na bruk zeby zastapic nowym kapitalem na 'brukselskich' warunkach ! Ludzie maja zebrac o robote za psie pieniadze ! rolnictwo polskie jesli nie juz to wkrotce zostanie rozlozone na lopatki ! gdzie ta demokracja europejska ? poza referendum Maastricht w '92 nic - NIC ! nie odbylo sie demokratycznie w tej Europie 15 czy 25 ! byl Amsterdam ? czy skonsultowano 'pospolstwo' ? Konstytucja ? przejdzie glosowaniem parlamentu, a nie szaraczka z ulicy. Europa poteznych przywodcow przemyslowych a nie politycznych (!) ma za cel sila wprowadzic twarde prawo kapitalizmu wolnorynkowego ( dostosowac sie do tej swiatowej liberalizacji produktow - wolnej wymiany ) ten kto ma kapital do zaiwestowania juz rece zaciera, reszta ... ano 'szczyns boze' ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Chirak - czyli jak popsuc sobie opinie IP: 217.153.29.* 30.04.04, 09:02 daj Boże, żeby te "twarde prawa kapitalizmu wolnorynkowego" weszły w życie w Europie, ale jakoś w to szczególnie nie wierzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak chirac IP: *.ci.uw.edu.pl 29.04.04, 21:30 on jest poprostu bezczelny .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.med.unc.edu 29.04.04, 21:35 Moze by ktos przypomnial temu nieukowi Chirakowi ze Polska w tej rodzinie europejskiej byla, jest i bedzie. Polska takze ta rodzine budowala i ochraniala przez dlugie wieki przed zalewem muzulmanstwa i obronila przed zalewem komunizmu. Chirak nie musi uczyc nas regul zachowania sie w rodzinie europejskiej poniewaz my te zasady znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Niby masz racje, ale po co sie tak nadymac? IP: *.qc.sympatico.ca 29.04.04, 21:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot o nieuku Chiraku IP: *.uio.no 30.04.04, 09:29 Na tak.. Przedmurze brzmi lepiej niz zadupie... Moze lepiej zamiast zaczniemy wszystkim POKAZYWAC, to moglibysmy najpierw sie troche PRZYJZEC? Zamias POUCZAC moglibysmy sie czegos NAUCZYC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: o nieuku Chiraku IP: *.med.unc.edu 30.04.04, 18:52 No to moze kotku zaczalbys od siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szejk erebruni Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.oleszyce.sdi.tpnet.pl 29.04.04, 22:05 gloubiloga jestes zalosny s i skad masz taka ladna arabska nazwe we francji juz wszyscy takie maja hehehe. tak jak mowilem nie przejmowac sie nimi i czyrakiem za 30 lat juz tego panstwa nie bedzie maja juz 7 milionow arabow nieoficjalnie drugie tyle i mniej wiecej tyle samo murzynow niestety francuzi sie nie rodza a mahmuty maja po 7 dzieci. Socjalisci francuscy musza byc bardzo zmartwieni bo ahmedy nie podzielaja ich idealow panstwa laickiego hehehehee beda za niedlugo mieli swoje panstwo laickie jeszcze kilkanascie lat i wszyscy piec razy dziennie do meczetu brdzie chodzil . Ten kraj juz jest stracony i wcale mnie to nie cieszy bo nawet kulture francuska lubie i szanuje ale nic wiecej. A jak mawia ostatni normalny francuz jan maria le pen ktory nie podziela zamilowania socjalistow do arabow francuzi spuszcza zaniedlugo oczy i zejda z chodnikow i wtedy globiloga to bedziesz chyba musial fo polski uciekac ktora tak obrazasz pastuchu. A wogole najgorszymi pastuchami sa rodacy plujacy na swoj kraj a szczegolnie ci na obczyznie jestescie dnem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brooklynczyk Atak na Polonie niepotrzebny IP: *.rasserver.net 30.04.04, 01:19 Mieszkam poza Polska 16 lat i nie zdazylo mi sie zebym plul na wlasny kraj. Nie wiem skad w tobie tyle nienawisci do Polonii? Mysle, ze ci dlugo poza Polska swoj wlasny kraj kochaja i otwieraja biznesy w PL. Najgorsza jest imigracja najnowsza, ludzie, ktorzy troche lizneli jezyka obcego i wtedy uderza im woda sodowa do glowy. Pewnie, czarne owce sa, ale Polacy za granica ogolnie mniej pluja na wlasny kraj niz wielu ludzi w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Dla szejka. IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 11:36 Nie "pluje" na nikogo. Pisze obiektywnie. Nie znosze sqqqqqqqq-i. Niech pan zobaczy w "google" co to jest "gloubiboulga". Potem pan napisze na nowo swje polskie mundrosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Dla szejka. IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 19:59 69, to tez "kultura francuska" wedlug szanownego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus z lyonu Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.adsl.proxad.net 01.05.04, 14:22 > nie cieszy bo nawet kulture francuska lubie i szanuje ale nic wiecej. A jak > mawia ostatni normalny francuz jan maria le pen ktory nie podziela zamilowania > socjalistow do arabow francuzi spuszcza zaniedlugo oczy i zejda z chodnikow i > wtedy globiloga to bedziesz chyba musial fo polski uciekac ktora tak obrazasz > pastuchu. A wogole najgorszymi pastuchami sa rodacy plujacy na swoj kraj a > szczegolnie ci na obczyznie jestescie dnem. W doslownym tlumaczeniu le Pen powiedzial,ze:"w dniu ,w ktorym bedzie we Francji 25 milionow muzulmanow,rodowici francuzi wychodzac na ulice beda musieli przemykac sie pod scianami". polonus z Lyonu , patriota nie plujacy na wlasny kraj pomimo obywatelstwa francuskiego.Uklony Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę 29.04.04, 22:07 Nabrzmiał jak widzę gruczoł idealizmu i bliski jest stanowi zapalnemu. Dajcie spokój Chiracowi. Nie jest człowiekiem kryształowym, jest typowym francuskim politykiem. Chciałem Wam przypomnieć, że w ostatnich wyborach prezydenckich, Francuzi stanęli przed alternatywą Chirac lub LePen. I wybrali zgodnie z hasłem: lepszy złodziej niż faszysta. Żołądkujecie się o ideały, których w polityce nie ma. Dzisiaj polityka to przede wszystkim biznes i marketng, o którym Francuzi, Niemcy i Amerykanie pamiętają bardzo dobrze, a my udajemy, że nie wiemy o czym mowa. Amerykanów nie będę obrabiał detalicznie, jaki jest koń każdy widzi. Francuzi ostatnio mocno walczą o rynek chiński i gotowi są zrobić wszystko by go zdobyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brooklynczyk Polityka to nie tylko biznes IP: *.rasserver.net 30.04.04, 01:32 Owszem kasa to podstawa dla obywateli i panstw, ale takie ogole pisanie, ze polityka to tylko biznes jest bledem. Po to masz demokracje, zebys mogl w niej uczestniczyc! Glosuj zeby bylo lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Polityka to nie tylko biznes 30.04.04, 09:52 Gość portalu: Brooklynczyk napisał(a): > Owszem kasa to podstawa dla obywateli i panstw, ale takie ogole pisanie, ze > polityka to tylko biznes jest bledem. Po to masz demokracje, zebys mogl w niej > uczestniczyc! Glosuj zeby bylo lepiej! Napisałem "przede wszystkim". W naszym świecie obecnie zadobywa się nie terytorium, ale rynek i konsumentów. Nie dokonuje się eksterminacji potencjalnych klientów. Kto w tej grze wygrywa, ten może usiąść po lipią na wypielęgnowanym trawniku i może porozmawiać o poezji. Od 1989 zaliczam każde wybory i referendum. Gdzybym tak mógł, kartką wyborczą załatać te wszystkie dziury w drodze, którą jeżdże do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 20:12 Pana post jest "parfait"= doskonaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patton Czy czlowiek na tym zdjeciu nie wyglada na idiote? IP: *.union01.nj.comcast.net 30.04.04, 04:00 Chirac to jeden wielki belkot pelen gestow zapozyczonych od deGaulla, najwiekszego cwaniaka na swiecie ktory wyzwolil Paryz za pomoca US Army. To typowy wodzus nadajacy sie na przywodce takiego zakompleksionego pipidowa jak Francja. Taki Luis de Fuines zmieszany z tym idiota L.Stomma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joris Re: Czy czlowiek na tym zdjeciu nie wyglada na id IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 30.04.04, 08:33 Dokladnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Dla Patton'a. IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 20:16 Gdyby pana homonim z 2-ej wojny "pojechaj" dalej, Polska bylaby podzielona przez Wisle na Wschôd i Zachôd. Szkoda. Szkoda tylko tego faceta z 2-ej wojny, poniewaz pan, pan jest tylko durniem pan-amerykanskim. Louis de Funès jest od pana wyzszy o metr. "Polityczny" Stomma jest madrzejszy od Bush'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 08:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę 30.04.04, 09:56 Gość portalu: zbych napisał(a): > niech juz sie zamknie ten spedalony niedomyty francuzik Zanam pewnego agenta literackiego. Mówił, że na naszym rynku dobrze sprzedaje się brednia wszelkiej maści. Napisz może mały podręcznik, poradnik; Jak nienawidzić Francuzów. Krótki kurs w 10 lekcjach dla początkujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.dami / 213.76.164.* 30.04.04, 15:17 kto jak kto, ale żabojady nie mają prawa nas krytykować za naszą suwerenną decyzję. niech chirac najpierw uzmysłowi sobie, że przewodzi narodem, który był największym kolaborantem III rzeszy. to właśnie oni powinni siedzieć cicho. era napoleona już dawno minęła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete Realia IP: *.ri.ri.cox.net 30.04.04, 16:54 Wszyscy pluja na Chiraka. W koncu on ma dbac o interesy Francji czy to na swiecie czy w UE. Nie bedzie dbal o interesy Polski jezeli na tym ma stracic Francja. Niemcy i Francja stanely przeciwko USA bo to jest w ich interesie. Chcieli oslabic USA bo za bardzo wysforowalo sie do przodu tak pod wzgledem ekonomicznym jak i militarnym. Czy to sie powiodlo zobaczymy wkrotce. Ekonomicznie USA w 2003 roku mialo 4,2 % wzrostu gospodarczego, EU (15-tka) okolo zera = 0 lub ponizej. I kwartal 2004 USA 4,2 wzrostu UE (15-tka) 0,4 a w strefie waluty Euro wzrost 0,2. Spojzec tez trzeba na bezrobocie w krajach UE dwa razy niemal wieksze niz w USA. Ten stan trwa juz ponad 10 lat gdzie USA rok po roku ma okolo 1,5 raza wiekszy wzrost gospodarczy niz UE. Wiec jezeli ktos nazywa glupkiem Clintona czy Busha niech sie zastanowi. Ci prezydenci dbaja przede wszystkim o swoj kraj, tak jak kazdy inny prezydent powinien dbac o swoj. Nie kazdy z nich ma takie mozliwosci lub umiejetnosci. Europa ma swietnych fachowcow, ekonomistow i finansistow, niestety rzady lewicowe maja krotki wzrok. Socjalne warunki w UE sa swietne co z tego jezeli trzymaja cala gospodarke w stagnacji. Europa musi podjac natychmiast decyzje o reformach gospodarczych i to doglebnych bo straci kontakt nie tylko z USA ale Chiny Indie, czy Rosja moga zepchnac Europe na plan dalszy. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę 30.04.04, 18:39 Gość portalu: adam napisał(a): > kto jak kto, ale żabojady nie mają prawa nas krytykować za naszą suwerenną > decyzję. niech chirac najpierw uzmysłowi sobie, że przewodzi narodem, który był > > największym kolaborantem III rzeszy. to właśnie oni powinni siedzieć cicho. era > > napoleona już dawno minęła. Myśląc kategoriami boiskowymi Chirac próbował nas deprymować. Nie darmo ma przydomek buldożer, przetrwa i przejdzie wszystko. Mitterand nazywany był florentyńczykiem na cześć urodzonego w tym mieście Macchiavellego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred' Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę IP: *.w81-249.abo.wanadoo.fr 30.04.04, 18:57 grba nie buldozer a le Roué ! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Chirac zachwala Francuzom nową Europę 30.04.04, 20:37 Gość portalu: fred' napisał(a): > grba nie buldozer a le Roué ! Le Bulldozer i le Roué !!! To ostatnie świetne, bo dwuznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francis Dobre FORUM! IP: 80.111.118.* 30.04.04, 19:15 Wyglada na to, ze tu zabrali glos prawie sami zwolennicy Leppera? No bo to o nim sie slyszy, ze jest chamem, nieukiem, prostakiem...no i juz sam nie wiem czym! Wszystkie (prawie) wypowiedzi w tym forum odpowiadaja w/wym opisowi. Chcielibyscie Europe przerobic? Strach pomyslec na co!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Jeszcze wiedza na co, ale juz przerabija. IP: *.qc.sympatico.ca 30.04.04, 19:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga O obiektywizmie polskim. IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 19:47 1 Co to jest "plucie" w intenecie? To napisanie przez Francuza ze Polacy przesadzaja w ich postach w stosunku do Chirac'a. "OLes Polonais préfèrent les caresses"... Polak woli pieszczoty... 2 Co to jest "obiektywizm"? To jest "plucie" prze (niektôrych) Polakôw na - Francuzôw - Gloubiboulge - Chirac'a Ale to jest "Wasz" Internet. Wy mozecie. "Polak potrafi". DZiwi mnie fakt, ze nikt do tej chwili nic nie napisal o francuskim czolgu z 5- a biegami wstecznymi. Czybiscie byli lepiej wychowani, Panowie i Panie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Ale to nie o czolgach, to mialo byc o Europie. IP: *.qc.sympatico.ca 30.04.04, 20:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Ale to nie o czolgach, to mialo byc o Europie IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 20:07 Pan pisze "sympatycznie" czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Tak. IP: *.proxy.aol.com 01.05.04, 20:36 Pan pisze z Kanady. Mam watpliwosci, co do zyczliwosci Kanadyjczykow dla Francuzôw (w Gazeta.pl przynajmniej). Jest pan wyjatkiem, potwierdzajacym regule ? (Vous êtes l'exception qui confirme la règle). W takim razie : bien à Vous! Odpowiedz Link Zgłoś