Gość: z daleka IP: 83.130.202.* 01.05.04, 13:09 zycze Polsce i Polakom cierpliwosci i powodzenia. Na poczatku bedzie ciezko ale z czasem na pewno sie oplaci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wqrwiony2 Zaskoczyłeś mnie... mile... dzięki IP: *.aine.pl 01.05.04, 14:23 Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Na nowej drodze 01.05.04, 14:34 Gość portalu: z daleka napisał(a): > zycze Polsce i Polakom cierpliwosci i powodzenia. Na poczatku bedzie ciezko > ale z czasem na pewno sie oplaci. Jaki jest Twoj poglad na idee pelnego czlonkstwa Izraela w UE? Odpowiedz Link Zgłoś
l_murcielago Re: Na nowej drodze 01.05.04, 14:36 dritte_dame napisała: > Gość portalu: z daleka napisał(a): > > > zycze Polsce i Polakom cierpliwosci i powodzenia. Na poczatku bedzie ciezk > o > > ale z czasem na pewno sie oplaci. > > Jaki jest Twoj poglad na idee pelnego czlonkstwa Izraela w UE? Na razie nawet Turcja nie spelnia warunkow wiec co tu mowic o Izraelu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Na nowej drodze IP: 83.130.202.* 01.05.04, 14:42 Bardzo skomplikowane i dosyc odlegle. Moje zdanie, jak w starej piosence : chcialbym, ale boje sie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 Ale uważasz (podobnie, jak ja), że nam się opłaci. IP: *.aine.pl 01.05.04, 14:54 Dlaczego się zatem boisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Ale uważasz (podobnie, jak ja), że nam się op IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 14:59 Dokladnie z tego samego powodu z ktorego wy sie boicie(sluszniej obawiacie). Pytanie jak dlugo i jakim kosztem spolecznym odbywac sie bedzie "dochodzenie do czolowki". Perspektywa wyglada dobrze, ale droga jest ciezka, wyboista i beda ofiary. Trzeba byc tego swiadomym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 To fakt - ale wyboru raczej nie ma. Poza tym jest IP: *.aine.pl 01.05.04, 15:16 coś upajającego w realizacji wizji paru niezłych gości, wierzących w uniwersalizm. Lubię podróżować po Europie Zachodniej - szczątkowe granice, ta sama waluta, w hotelach nikt nie pyta o dokumenty. Pamiętam, jak w Polsce za komuny na głupi wyjazd do NRD czy Czechosłowacji (bez wartościowania - zwłaszcza Czechów bardzo szanuję) trzeba było krążyć od Annasza do Kajfasza (bez przytyków narodowościowych - serio). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: To fakt - ale wyboru raczej nie ma. Poza tym IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 15:25 I ja to pamietam. Nie mniej te podroze to tylko slodki deser. Tzn.tym sie nie pozywisz. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Niezupelnie tak :) 01.05.04, 15:28 Gość portalu: z daleka napisał(a): > I ja to pamietam. Nie mniej te podroze to tylko slodki deser. Tzn.tym sie nie > pozywisz. Sama podroza - nie. Ale czesto u celu podrozy mozna pozywic sie znacznie lepiej niz na jej poczatku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 Zwłaszcza, kiedy np. Szwecja mile nas zaskakuje, IP: *.aine.pl 01.05.04, 15:34 znosząc ograniczenia w zatrudnieniu. Ja akurat mam dobrą pracę i nie muszę się zastanawiać, jak kończąc studia, czy emigrować na Nową Zelandię, czy nie. Natomiast dla młodych (zwłaszcza specjalistów) kilkuletni pobyt w Wlk. Brytanii, czy Irlandii może zapewnić wsparcie na trudny okres przejściowy. Pozdrawiam Wqrwiony2 Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Zwłaszcza, kiedy np. Szwecja mile nas zaskaku 01.05.04, 15:51 Gość portalu: Wqrwiony2 napisał(a): > znosząc ograniczenia w zatrudnieniu. Hi, hi, ... chyba demografia ich przycisnela bardziej niz dobra sasiedzka przyjazn porwala. (ale oczywiscie moge sie mylic :)) > Ja akurat mam dobrą pracę i nie muszę się > zastanawiać, jak kończąc studia, czy emigrować na Nową Zelandię, czy nie. > Natomiast dla młodych (zwłaszcza specjalistów) kilkuletni pobyt w Wlk. Brytanii, czy Irlandii może zapewnić wsparcie na trudny okres przejściowy. To oczywiscie PO studiach. A ja ponadto spodziewam sie odrodzenia tradycji studenckiego podrozowania po Europie w poszukiwaniu wiedzy. > Pozdrawiam Dzieki, wzajemnie :) Wassail! > Wqrwiony2 Dzisiaj tez? A moze bys tak okolicznosciowo zmienil sobie nicka na ten jeden dzien? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 Z pewnych powodów jakiś rok temu pojawiłem się IP: *.aine.pl 01.05.04, 16:00 na forum jako "Wqrwiony2" (dwójka, ponieważ ktoś już występował jako "Wqrwiony", a okropnie mnie denerwuje podszywanie się pod kogoś). Jak zapewne dostrzegłaś, sporo osób na FŚ tworzy tzw. "sztuczny tłok", pisząc pod wieloma nickami - tak, aby wydawało się, że głoszony przez nich pogląd znajduje szerokie poparcie. Owszem - wolałbym zmienić nick, który brzmi prowokacyjnie sam z siebie, ale wywołałoby to jedynie falę niesmacznych prób dezawuowania tego, co piszę, pod pozorem, jakobym uprawiał potępiany przez siebie proceder. Praktyki typu: "nie możesz zbić argumentów przeciwnika, a zatem poddaj jego samego w wątpliwość" są tutaj raczej na porządku dziennym. Już słyszałem, że jestem Titusem Flaviusem (słabo się na tym znam, ale ponoć nadaje on z serwera z innego miasta - więc to nonsens), Bnademem i paru innymi osobami. Sądzę, że wygodniej będzie tak, jak jest. Pozdrawiam Wqrwiony2 P.S Presja demograficzna to oczywiście prawda, ale potwierdza to jedynie regułę, aby szukać takich przyjaciół, z jakimi łączą nas wspólne interesy. Mam jednak (być może naiwną) nadzieję, że jakiś element poczucia więzi towarzyszył decyzji parlamentu szwedzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Z pewnych powodów jakiś rok temu pojawiłem si 01.05.04, 16:17 Gość portalu: Wqrwiony2 napisał(a): > na forum jako "Wqrwiony2" (dwójka, ponieważ ktoś już występował jako "Wqrwiony" ... Sądzę, że wygodniej będzie tak, jak jest. I nie mam nic przeciwko temu - zwlaszcza ze "Wqrwiony2" ma juz tutaj i duza historie i renome. Myslalam o zmianie czasowej - a dokladniej - o jednodniowej modyfikacji. O czyms takim jak okolicznosciowe logo w Google: www.google.com/holidaylogos.html Wiec moze by tak na przyklad: EuroFan(Wqrwiony2) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EuroFan-Wqrwiony2 Będąc konsekwentnym, powinienem się zatytułować: IP: *.aine.pl 01.05.04, 16:25 Eurooszołom-Wqrwiony2 pozdrawiam Eurooszołom-Wrqwiony2 P.S Guzki - nie mieszczę się w okienku - niech będzie: "EuroFan-Wqrwiony2" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Niezupelnie tak :) IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 15:43 Piszac o podrozach i pozywianiu sie nie posluzylem sie przenosnia. Swobodne podroze po Europie baz granic i wymiany pieniedzy to slodki deser na ktory trzeba zapracowac. Przed deserem trzeba tez zapracowac na chleb powszedni. To wlasnie mialem na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 Wiem - ale argumenty ekonomiczne i tak wszyscy IP: *.aine.pl 01.05.04, 15:32 znamy - a sentyment to miła osłoda. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Na nowej drodze 01.05.04, 14:55 Gość portalu: z daleka napisał(a): > Bardzo skomplikowane > i dosyc odlegle. Czas ma to do siebie, ze mija :) > Moje zdanie, jak w starej piosence : chcialbym, ale boje sie. Mam podobne odczucia juz PO wejsciu Polski. Pare lat temu bylam bezwarunkowo za. Ale dzis niezbyt pasuja mi pomysly scislej integracji politycznej. > Pozdrowienia Moje najlepsze pozdrowienia wzajemnie :) (i moze spotkamy sie kiedys "na nowej drodze":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Na nowej drodze IP: 83.130.202.* 01.05.04, 15:09 Patrzac na to (czlonkowstwo Izraela) z perspektywy dnia dzisiejszego, wydaje sie ono prawie niemozliwe, ale kto wie co przyniosa przyszle dni czy raczej lata. Jest jeszcze jedna istotna sprawa. Stosunki USA Izrael sa bardzo silne i bardzo bliskie. Poki co jestesmy blizej Ameryki niz Europy. Przynajmniej tak mnie sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
vico1 Re: Na nowej drodze 01.05.04, 15:20 Gość portalu: z daleka napisał(a): > Jest jeszcze jedna istotna sprawa. Stosunki USA Izrael sa bardzo silne i > bardzo bliskie. Poki co jestesmy blizej Ameryki niz Europy. Przynajmniej tak > mnie sie wydaje. Kiedys gwarantem bezpieczenstwa Polski byl ZSRR, teraz NATO. Wszystko sie wiec moze zmienic. Trzeba wiec zaczac od pytania, czy, ewentualnie kiedy moglby Izrael wejsc do NATO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 W NATO (czytaj: głównie USA) to akurat mało IP: *.aine.pl 01.05.04, 15:29 wierzę. Jakoś nie pamiętam z historii, żeby dali się poznać jako lojalni sojusznicy. Kiedy Europa wykrwawiała się, a Żydom zgotowano Holocaust, Jankesi przyłączyli się do wojny dopiero po japońskim ataku. Nas Roosevelt sprzedał Sowietom w Jałcie bez mrugnięcia okiem. W Wietnamie najpierw zrobili piekło, po czym "dali nogę", zostawiając kilka milionów (co najmniej) Wietnamczyków z południa na pastwę Vietcongu (znam szczegóły, bo poznałem jednego z "Boat People"). Wolę integrację i gwarancję bezpieczeństwa w ramach organizmu politycznego, który łączą wspólne interesy, a nie słodkie deklaracje - "umiesz liczyć? to licz na siebie..." Pozdrawiam Wqrwiony2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: W NATO (czytaj: głównie USA) to akurat mało IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 15:50 Ja mysle, ze nie nalezy zapominac o przeszlosci, nalezy ja pilnie analizowac i uczyc sie z niej, ale przyszlosc budowac bez uprzedzen. Jezeli bedziemy te przyszlosciowe decyzje uzaleznili od zdarzen "historycznych", nigdy nie ruszymy z miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 Sądzę, że to jedynie częściowo prawda-uprzedzenia IP: *.aine.pl 01.05.04, 16:05 oraz zdolność do wyzwalania się z nich to jedno, a nieufność wobec ewentualnych sojuszników, którzy tylekroć zawiedli to drugie. Przy okazji przeszukam archiwa i puszczę na forum wspomnienia tego Wietnamczyka - on i jego ziomkowie znakomicie poznali, co to zdrada. Pozdrawiam Wqrwiony2 Odpowiedz Link Zgłoś
vico1 Re: Sądzę, że to jedynie częściowo prawda-uprzedz 01.05.04, 19:35 W historii nikt nie mogl liczyc na sojusznika, tak bylo do IIWS. Bilateralne sojusze w praktyce mialy niewielka wartosc. Jedynym niepisanym sojuszem, ktory funkcjonuje dzisiaj, jest uklad USA - WB. Widac to w Iraku. WB z zasady popiera USA i odwrotnie, nie wnikajac w meritum sprawy. Twoj interes jest moim interesem. NATO zobowiazuje partnerow do wzajemnej pomocy w razie zaatakowanie ktoregos z czlonkow. Statutowo i nieodwolalnie. Sympatie i antypatie nie odgrywaja roli. Droga do Unii prowadzi przez NATO, taka droge przechodzi takze Bulgaria i Rumunia. Hipotetycznie musialby Izrael rowniez isc ta droga. Cos takiego byloby prawdopodobne dopiero za kilkadzieciat lat, nie wiemy jak beda do tego czasu ewoluowaly Unia i Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Na nowej drodze 01.05.04, 15:24 Gość portalu: z daleka napisał(a): > Patrzac na to (czlonkowstwo Izraela) z perspektywy dnia dzisiejszego, wydaje > sie ono prawie niemozliwe, Podobnie jak i Polski, 30 lat temu. Ale obecnie historia toczy sie jakby nieco szybciej wiec mysle ze nie trzeba bedzie czekac az tak dlugo. Zwlaszcza ze sam pomysl byl juz po obu stronach otwarcie dyskutowany. > Jest jeszcze jedna istotna sprawa. Stosunki USA Izrael sa bardzo silne i bardzo bliskie. Poki co jestesmy blizej Ameryki niz Europy. Ameryka i Europa jako sily przeciwstawne to sytuacja nienormalna - przeciwna interesom kazdej ze stron i przez to (jak sadze) niestabilna. Moze kiedys bedziemy mieli UEA :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Na nowej drodze IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 15:34 dritte_dame napisała: Ameryka i Europa jako sily przeciwstawne to sytuacja nienormalna - przeciwna interesom kazdej ze stron i przez to (jak sadze) niestabilna. Moze kiedys bedziemy mieli UEA :)? Ja rowniez tak sadze. Wszystko do tego zmierza i na to wskazuje. Rowniez zjednoczenia Europy jest tego sygnalem. W zjedniczeniu Europu widze cos niezwykle optymistycznego dla calego swiata.Po prostu pewne rzeczy, zdawaloby sie niemozliwe na naszych oczach( jednego pokolenia) staja sie rzeczywistoscia. To budujace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Na nowej drodze IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.04, 20:02 Gość portalu: z daleka napisał(a): > W zjedniczeniu Europu widze cos niezwykle optymistycznego dla calego swiata. > To budujace I tu jest pies pogrzebany. Europa bazuje na zupelnie odmiennej kulturze, na kulturze dialogu i pojednania a nie segregacji i zemsty. Z waszego panstewka poki co emeanuja jedynie negatywne zjawiska wynikajace wlasnie z tak rozumianej kultury. Wiekszosc Europejczykow nie bez powodu uwaza was za najwieksze zagrozenie dla pokoju swiatowego. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Na nowej drodze 01.05.04, 20:08 Gość portalu: neo napisał(a): > Gość portalu: z daleka napisał(a): > > > W zjedniczeniu Europu widze cos niezwykle optymistycznego dla calego swiat > a. > > To budujace > > I tu jest pies pogrzebany. Europa bazuje na zupelnie odmiennej kulturze, na > kulturze dialogu i pojednania a nie segregacji i zemsty. Jak przerobicie juz w starszych klasach historie Europy tak mniej wiecej od rewolucji przemyslowej w gore to moze wtedy cos napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Na nowej drodze IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.04, 20:20 i vice versa. Nie wysilaj sie tak bo jeszcze cos ci peknie. Europa nie byla w swojej historii wolna od wojen i potwornosci ale zemsta i mord w tradycji chrzescijanskiej uchodzily zawsze jako grzech, zjawiska zle i nieporzadane. Faszyzm i komunizm byly przeciez zaprzeczeniem idei chrzescijanstwa. Inne kultury takiej tradycji nie posidaja nawet w zalazku. Zemsta i wyzysk innych nie uchodzi tam za zlo a jako pozadana norma zachowan. Skad takie kultury moglyby czerpac sile i wzroce do zycia w pokoju z innymi, obcymi? Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Na nowej drodze 01.05.04, 20:37 Gość portalu: neo napisał(a): > Europa nie byla w swojej historii wolna od wojen i potwornosci I nie tylko "w historii" - calkiem wspolczesnie takze. > ale zemsta i > mord w tradycji chrzescijanskiej uchodzily zawsze jako grzech, zjawiska zle i > nieporzadane. I co z tego? Czy to w jakims stopniu wplynelo na historyczna rzeczywistosc? > Faszyzm i komunizm byly przeciez zaprzeczeniem idei > chrzescijanstwa. I co z tego? Czy to w jakims stopniu zmienia fakt ze sa to rdzennie europejskie idee ich i "wdrozenia"? > Inne kultury takiej tradycji nie posidaja nawet w zalazku. Zemsta i wyzysk > innych nie uchodzi tam za zlo a jako pozadana norma zachowan. Mozesz wymienic te "inne kultury" z nazwy? Czy mowiac o tradycji zemsty masz na mysli arcykatolickie poludniowe Wlochy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Na nowej drodze IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.04, 21:56 dritte_dame napisała: > I nie tylko "w historii" - calkiem wspolczesnie takze. Takze? W ktorej to czesci Europy Zachodniej toczy sie teraz jakas wojna? > I co z tego? A tyle z tego, ze Europa lub kultura tzw. Zachodu, (bo o to tutaj chodzi) jest dzisiaj najspokojniejszy i najzasobniejsza czescia swiata. > Czy to w jakims stopniu wplynelo na historyczna rzeczywistosc? Patrz wyzej. Czy postep techniczny, demokracja to jeszcze maly wplyw? Na Zachodzie zawsze sciaraly sie rozne prady i tendencje, rowniez te najbardziej nieludzkie jak komunizm czy faszyzm ale to wartosci CHRZESCIJANSKIE okazaly sie jako najsilniejsze i najtrwalsze. Nie zemsta i nienawisc a milosc blizniego i przebaczenie. > I co z tego? > Czy to w jakims stopniu zmienia fakt ze sa to rdzennie europejskie idee ich > i "wdrozenia"? Rozumujesz jak male dziecko. Oczekujesz, ze przyjecie jakiejs doktryny w try miga ze wszystkich zrobi jej wyznawcow. Czy tak trudno to zrozumiec? Jedna ALE NIE JEDYNA z podstaw Zachodu byly normy chrzescijanstwa. Historia Zachodu to historia zmagania sie roznych, zakorzenionych jeszcze w czasach poganskich trendow miedzy soba i z chrzescijanstwem. Te zmagania nigdy tak na prawde sie nie skoncza. To ciagla walka. Wiekszosc ludzi odrzuca zemste i wyzysk innych jako ZLE, co nie jest rownoznaczne z tym, ze wszyscy tak postepuja. Ale Zachod ma przynajmniej ta ALTERNATYWE, ktorej inni nie maja. > Mozesz wymienic te "inne kultury" z nazwy? Judaizm i Islam. > Czy mowiac o tradycji zemsty masz na mysli arcykatolickie poludniowe Wlochy? Miedzy innymi. To dokladnie to, o czym pisze powyzej. Na poludniu Wloch widac, ze jedno nie wyklucza drugiego: chrzescijanstwo na pokaz i poganskie, prymitywne obyczaje na codzien. Ale ta czesc Europy to poniekad "kresy" Europy Zachodniej bedacy zawsze pod mocnym wplywem kultur lezacych dalej na wschod i poludnie. Mysle, ze to sporo wyjasnia. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Ooops, sorry .... 01.05.04, 22:28 ... powinnam byla wczesniej sprawdzic z kim mam tutaj nieprzyjemnosc. Gość portalu: neo napisał(a): > Na Zachodzie zawsze sciaraly sie rozne prady i tendencje, rowniez te > najbardziej nieludzkie jak komunizm czy faszyzm ale to wartosci > CHRZESCIJANSKIE okazaly sie jako najsilniejsze i najtrwalsze. > Nie zemsta i nienawisc a milosc blizniego i przebaczenie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=12340926&a=12341973 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Ooops, sorry .... IP: 5.5R* / 192.114.47.* 02.05.04, 00:49 taak, nie uwazasz, dritte dame, ze w postach neo do i o zydach wyjatkowo wyraznie przebijaja te wartosci chrzescijanskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Ooops, sorry .... IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.04, 08:19 Gość portalu: dana33 napisał(a): > taak, nie uwazasz, dritte dame, ze w postach neo do i o zydach wyjatkowo > wyraznie przebijaja te wartosci chrzescijanskie? Problem w tym, ze do perfekcji opanowaliscie ciagniecie maksymalnych korzysci z idei chrzescijanstwa. Zawsze byliscie obcym organizmem na ciele Europy wyspecjalizowanym na czerpanie z niej tego, co najwartosciowsze nie dajac nic w zamian. Wasze wartosci nie sa do pogodzenia z wartosciami chrzescijanstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Ooops, sorry .... nawzajem IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.04, 08:13 Czyzby skonczyly ci sie argumenty? Ja tez widze, z kim mam do czynienia. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=12340926&a=12341378 Moj post byl riposta na poziomie godnym przedmowcy. Nie naleze do ludzi, ktorzy wasze dranstwa pozostawiaja bez odpowiedzi z obawy rzucenia na mnie klatwy "antysemity". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obca Re: Na nowej drodze IP: *.cogeco.net 01.05.04, 23:05 Podaje link: Nanon Lesqo by P. Masnet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Nic bardziej falszywego z daleka..... IP: *.ipt.aol.com 01.05.04, 17:26 > byc nie moze! > Cieszycie sie ze weszliscie do Unii pod zydowskim przywodztwem znainawidzonych Polakow!!! > Glaskania, glaskanie, az zydowskie szpony gardla dosiegna... Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame G... trzymaj sie z daleka..... 01.05.04, 19:27 ... od kulturalnej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: G... trzymaj sie z daleka..... IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 19:38 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio He,he... IP: *.ipt.aol.com 01.05.04, 19:58 > No ja sie trzymam z daleka.... > Od parchatego smrodu, ktory tez teraz do Europy bedziecie pompowac polska kanalizacja! > Tyle kulturalnych uwag. > Co do zydowskich 'dam' to z takim ...dawaniem, lepiej 40 dni na puszczy manna sie zywic. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Na nowej drodze 01.05.04, 19:32 Gość portalu: z daleka napisał(a): > zycze Polsce i Polakom cierpliwosci i powodzenia. Na poczatku bedzie ciezko > ale z czasem na pewno sie oplaci. Czy zechcialbys napisac troche wiecej ? Co bedzie ciezko a co sie oplaci ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Na nowej drodze IP: 83.130.202.* 01.05.04, 19:40 spytaj Hiszpanow i Portugalczykow(np) oni maja doswiadczenia, ja tylko przeczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Na nowej drodze 01.05.04, 19:45 Gość portalu: z daleka napisał(a): > spytaj Hiszpanow i Portugalczykow(np) oni maja doswiadczenia, ja tylko > przeczucia. Na razie nie mam pod reka ani Hiszpana ani Portugalczyka ale chetnie sie dowiem co podpowiadaja Ci Twoje przeczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Na nowej drodze IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 19:51 Skoro jestes taki chetny to poczytaj ten watek od poczatku (nie chce sie powtarzac), a potem chetnie pogadam o moich przeczuciach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Na nowej drodze 01.05.04, 20:08 Gość portalu: z daleka napisał(a): > Skoro jestes taki chetny Nie jestem pewny czy dobrze Cie rozumiem >to poczytaj ten watek od poczatku (nie chce sie > powtarzac), a potem chetnie pogadam o moich przeczuciach. :) Przeczytalem o deserach, podrozach i pracy. Jezeli to juz wszystko to przepraszam, ze pytalem. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Na nowej drodze 01.05.04, 19:52 kosel_maruwi napisał: > Na razie nie mam pod reka ani Hiszpana ani Portugalczyka No to moze masz chociaz Irlandczyka? Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Na nowej drodze 01.05.04, 20:08 dritte_dame napisała: > kosel_maruwi napisał: > > > Na razie nie mam pod reka ani Hiszpana ani Portugalczyka > > No to moze masz chociaz Irlandczyka? Irlanczyk sie znajdzie ale nie jestem pewny czy zna on przeczucia z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Na nowej drodze 01.05.04, 20:11 kosel_maruwi napisał: > Irlanczyk sie znajdzie ale nie jestem pewny czy zna on przeczucia z daleka. Nie krec :) Irlanczyka masz pytac o jego wlasne doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Na nowej drodze 01.05.04, 20:15 dritte_dame napisała: > kosel_maruwi napisał: > > > Irlanczyk sie znajdzie ale nie jestem pewny czy zna on przeczucia z daleka > . > > Nie krec :) > Irlanczyka masz pytac o jego wlasne doswiadczenia. Takie to gadanie z babami. Ja chce wiedziec co mysli z daleka a nie Irlandczyk. Wiem, ze nie krecisz, bo gdzie Ci do tego ale uzywasz babskiej logiki, ktora mniej doswiadczeni mogliby za krecenie uznac. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame (lopata w garsc) 01.05.04, 20:21 kosel_maruwi napisał: > Takie to gadanie z babami. > Ja chce wiedziec co mysli z daleka a nie Irlandczyk. z daleka mysli ze Hiszpan, Portugalczyk (lub Irlandczyk) potrafia bardziej wiarygodnie niz on zaspokoic Twoja ciekawosc. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Adwokat z daleka ?? 01.05.04, 20:25 dritte_dame napisała: > kosel_maruwi napisał: > > > Takie to gadanie z babami. > > Ja chce wiedziec co mysli z daleka a nie Irlandczyk. > > z daleka mysli ze Hiszpan, Portugalczyk (lub Irlandczyk) potrafia bardziej > wiarygodnie niz on zaspokoic Twoja ciekawosc. No to teraz juz wiem. Na Pay TV zaczyna sie wlasnie Pianista. Zobacze raz jeszcze dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Adwokat z daleka ?? IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 20:39 Rozumiem, ze jestes rozczarowany przebiegiem tej luznej wymiany pogladow( nad podziw kulturalnej jak na to forum). Czego wlasciwie oczekujesz, jakie moje odczucia specjalnie cie interesuja?. Nie chodzi Ci chyba o zwykla zadyme? To juz zadanie Gucia. Jest w tym dobry i nie zabieraj mu chleba w tych ciezkich czasach. No wiec o co chodzi kosel_maruwi? Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Adwokat z daleka ?? 01.05.04, 22:59 Gość portalu: z daleka napisał(a): > Rozumiem, ze jestes rozczarowany przebiegiem tej luznej wymiany pogladow( nad > podziw kulturalnej jak na to forum). Czego wlasciwie oczekujesz, jakie moje > odczucia specjalnie cie interesuja?. Nie chodzi Ci chyba o zwykla zadyme? To > juz zadanie Gucia. Jest w tym dobry i nie zabieraj mu chleba w tych ciezkich > czasach. No wiec o co chodzi kosel_maruwi? Mysle, ze napisalem dosyc dokladnie o co mi chodzi i to kilka razy. Rowniez juz przeprosilem za to, ze pytalem wiec chyba sprawa sie wyjasnila i nie chodzi mi juz o nic wiecej. Zadyma ? Bylem juz kiedys w jakas zamieszany ? Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Adwokat z daleka ?? 01.05.04, 23:33 kosel_maruwi napisał: > Zadyma ? > Bylem juz kiedys w jakas zamieszany ? Moze i nie. Ale pewne watpliwosci sie jednak nasuwaja na podstawie ilosci tego forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=11912039&a=11919346 w archiwum. Nie kazdy taki incydent da sie chyba wytlumaczyc zydowskim spiskiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Adwokat z daleka ?? 01.05.04, 23:41 dritte_dame napisała: > kosel_maruwi napisał: > > > Zadyma ? > > Bylem juz kiedys w jakas zamieszany ? > > Moze i nie. > Ale pewne watpliwosci sie jednak nasuwaja na podstawie ilosci tego > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=11912039&a=11919346 > w archiwum. > > Nie kazdy taki incydent da sie chyba wytlumaczyc zydowskim spiskiem :) Czy kiedys sie na spisek powolywalem ? Aby jednak sprawe wyjasnic to czesc z zacytowanych przez Ciebie postow wynika z cytowania przedmowcy a inna czesc z walorow umyslowych pan od rzniecia, ktorych oczywiscie nie poddaje w watpliwosc. Osobiscie zawinionych, jezeli byly, nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Adwokat z daleka ?? 01.05.04, 23:55 kosel_maruwi napisał: > dritte_dame napisała: > > > kosel_maruwi napisał: > > > > > Zadyma ? > > > Bylem juz kiedys w jakas zamieszany ? > > > > Moze i nie. > > Ale pewne watpliwosci sie jednak nasuwaja na podstawie ilosci tego > > > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=11912039&a=11919346 > > w archiwum. > > > > Nie kazdy taki incydent da sie chyba wytlumaczyc zydowskim spiskiem :) > > Czy kiedys sie na spisek powolywalem ? No, nieeee... to byla taka sobie babska uszczypliwosc. > Osobiscie zawinionych, jezeli byly, nie pamietam. Dobrze ze Osla Lawka ukrywa czsem nasze bledy tak jak ziemia bledy lekarskie. Ale niech juz Ci bedzie "gruba kreska" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Adwokat z daleka ?? 02.05.04, 00:00 dritte_dame napisała: > Dobrze ze Osla Lawka ukrywa czsem nasze bledy tak jak ziemia bledy lekarskie. > Ale niech juz Ci bedzie "gruba kreska" :)) > Trafilem tam raz i wiesz w jakich okolicznosciach. Ja jestem ciekawy ludzi i mam rowniez dostep do archiwum wiec mysle, ze i Ty bedziesz mogla sobie latwo skojarzyc moj link z tym czego sie dokopalem. www.marcusofomaha.com/candle.jpg Zaswitalo ? Ale jak napisalas "gruba kreska" Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Adwokat z daleka ?? 02.05.04, 00:42 kosel_maruwi napisał: > ... czego sie dokopalem. Ze tez Ci sie chce :)))) href="http://www.marcusofomaha.com/candle.jpg"target="_blank">www.marcusofomaha. com/candle.jpg > Zaswitalo ? Jesli myslimy o tymm samym, to byl to przyklad zamierzonego rubasznego prostactwa (chamstwa, grubianstwa, etc. - niepotrzebne skreslic, lub wlasciwe dopisac) w celu wiadomym jedynie mnie i mojemu owczesnemu adwersarzowi - czyzbys byl Nim? :) To jednak nie ta sama liga co to Pan wiesz a ja rozumiem (religie, narodowosci, nakrycia glowy (i reszty), czosnek i te inne takie). > Ale jak napisalas "gruba kreska" Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Adwokat z daleka ?? 02.05.04, 01:16 dritte_dame napisała: > > Ze tez Ci sie chce :)))) > Jesli myslimy o tymm samym, to byl to przyklad zamierzonego rubasznego > prostactwa (chamstwa, grubianstwa, etc. - niepotrzebne skreslic, lub wlasciwe > dopisac) w celu wiadomym jedynie mnie i mojemu owczesnemu adwersarzowi - > czyzbys byl Nim? :) Koncentrowalem sie raczej na Tobie niz Twoich adwersazach ale o ile pamietam chodzilo o jakas JA nie JEGO a byl to tylko jeden z przykladow piszacego juz pod trzecim chyba rozpoznawalnym nikiem. Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Musze przyznac 02.05.04, 04:36 kosel_maruwi napisał: > Koncentrowalem sie raczej na Tobie niz Twoich adwersazach ... a byl to tylko > jeden z przykladow piszacego juz pod trzecim chyba rozpoznawalnym nikiem. Musze przyznac ze zakres uwagi i ilosc czasu jakie poswiecasz mojej osobie mile laskocza moja damska proznosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Musze przyznac 02.05.04, 11:04 dritte_dame napisała: > kosel_maruwi napisał: > > > > Koncentrowalem sie raczej na Tobie niz Twoich adwersazach ... a byl to tyl > ko > > jeden z przykladow piszacego juz pod trzecim chyba rozpoznawalnym nikiem. > > > Musze przyznac ze zakres uwagi i ilosc czasu jakie poswiecasz mojej osobie mile > > laskocza moja damska proznosc :) Zajrzenie do archiwum nie zabralo mie chyba wiecej czasu niz Tobie ale poniewaz interesuja mnie tu tylko bardzo nieliczni moge pozwolic sobie na probe poznania ich blizej. Niedawno pojawil sie nowy nik "esther-leah". Nie zamienilem z ta osoba ani jednego zdania ale juz wydaje mi sie bardzo interesujaca. Moze kiedys w przyszlosci uda nam sie porozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Na nowej drodze IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.04, 20:23 Zapomnij. On ma tylko takie przeczucia. Zebys Polaku Bron Boze nie poczul sie za dobrze w tej Unii tak od razu. Boli ich to, ze tam jestesmy i tyle. Przeczucia maja..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Na nowej drodze IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 20:43 Podziwiam twoje roztargnienie neo. W pierwszych slowach tego watku zyczylem Polsce i Polakom wszystkiego najlepszego na nowej drodze. Co wiec budzi Twoje zastrzezenia? Zasady? A moze przyzwyczajenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio He,he... IP: *.ipt.aol.com 01.05.04, 20:51 > Zasady!!! > Zasada jest, ze jezeli zyd zyczy czegokolwiek Polsce i Polakom, to o ile sie pomyli i wypluje z siebie cos, co moze brzmiec jak dobre 'zyczenia', to z pewnoscia cos bardzo wieprzowego sie za tym kryje... > W tym przypadku jest to oczywiste, bo juz od dluzszego czasu paszporty polskie sobie kupujecia aby udawac polska mafie... > W razie wpadki, jestescie...polakami. > No i paszportow nie potrzeba falszowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio No to zydowie maja ta 'nowa droge' do Europy! IP: *.ipt.aol.com 01.05.04, 20:01 > Polska kanalizacja!!! > A kolejki po polskie paszpoty sie teraz dopiero beda wydluzac... > Jak parchaty tasiemiec zbladziwszy droge na dziennym swietle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: No to zydowie maja ta 'nowa droge' do Europy! IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 21:18 Guciu. Dobra wiadomosc, Macabi prowadzi w 10 minucie ze Skiper Bolonia 33:13- Puchar Europy coraz blizej. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: No to zydowie maja ta 'nowa droge' do Europy! IP: *.ipt.aol.com 01.05.04, 21:23 > Macabra wziela gore juz od 50 lat w twoich stronach... > I twoja glowa tez trafi do kosza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: No to zydowie maja ta 'nowa droge' do Europy! IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 21:37 Guciu. To nie ta gra i nie ta pilka.(55:30) Gość portalu: Gucio napisał(a): Macabra wziela gore juz od 50 lat w twoich stronach.. I twoja glowa tez trafi do kosza! ps.cdn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: No to zydowie maja ta 'nowa droge' do Europy! IP: *.ipt.aol.com 01.05.04, 21:44 Gość portalu: z daleka napisał(a): > Guciu. To nie ta gra i nie ta pilka.(55:30) > > Gość portalu: Gucio napisał(a): > Macabra wziela gore juz od 50 lat w twoich stronach.. > I twoja glowa tez trafi do kosza! > ps.cdn > No kurcze, a ja juz chcialem sie ubiegac o twoj czerep na nowa cukierniczke!!! > Wy to naprawde potraficie zawiesc ludzkie nadzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Europejskie milosierdzie IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.04, 22:01 z poczucia winy dopuscic panstwo azjatyckie do zawodow o Puchar Europy. Co Izrael ma wspolnego z Europa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: Europejskie milosierdzie IP: *.ipt.aol.com 01.05.04, 22:04 Gość portalu: neo napisał(a): > z poczucia winy dopuscic panstwo azjatyckie do zawodow o Puchar Europy. > > Co Izrael ma wspolnego z Europa? > Smak juchy! > No, zyli na Europie, a szczegolnie na Polsce jak wszy i inne pasozyty, wiec nadal ich tam ciagnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Europejskie milosierdzie 01.05.04, 22:08 Gość portalu: neo napisał(a): > z poczucia winy dopuscic panstwo azjatyckie do zawodow o Puchar Europy. > > Co Izrael ma wspolnego z Europa? Tez sie zastanawiam? O co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Europejskie milosierdzie IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.04, 22:12 > Tez sie zastanawiam? > O co tu chodzi? Mysle, ze to wszystko ciagle ta polityczna poprawnosc i bezczelnie wykorzystywane poczucia winy Europejczykow. Zydowi trudno odmowic, zeby nie zostac okrzyknietym "antysemita". Innego wytlumaczenia nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Europejskie milosierdzie IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 22:12 Trojka zadymiarzy ma miejcu. Poszalejcie sobie. ps. Macabi prowadzi 80:51 cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Europejskie milosierdzie IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.04, 22:14 No i co? Kogo obchodzi tu jakies bacabi? Piszesz tez o tych meczach, ktore przegrywacie lub o tych dyscyplinach, ktorych nawet nie uprawiacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Europejskie milosierdzie IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 22:20 Widocznie cie obchodzi, skoro komentujesz tak zawziecie. 101:61 cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Europejskie milosierdzie IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.04, 09:09 Komentuje tak samo, jak komentowalbym, gdyby jakis oszalaly z radosci Albanczyk dowartosciowywal sie na forum swiat wynikiem meczu jakiejs druzyny albanskiej, o ktorej w Europie nikt nigdy nie slyszal. No ale rozumiem, ze w ten sposob usilujesz dac do zrozmienia, ze izrael przynajmniej w taki symboliczny sposob ma cos wspolnego z Europa. Jesli to dla ciebie takie wazne... P.S. Zajrzalem do najwiekszych serwisow sportowych w Niemczech i nigdzie jakos nawet slowkiem nie wspomina sie o jakims pakabi z Jerozolimy. Moze na tylnych stronach... Zainteresowanie koszykowka u nas w Europie nie jest zbyt wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Europejskie milosierdzie IP: 83.130.202.* 01.05.04, 22:23 Widocznie cie obchodzi, skoro komentujesz tak zawziecie. 106:65cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Europejski puchar dla Macabi IP: 5.5R* / 83.130.202.* 01.05.04, 22:30 118:74 dosyc ladny wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dritte_dame Re: Europejski puchar dla Macabi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.05.04, 23:11 Gość portalu: z daleka napisał(a): > 118:74 dosyc ladny wynik. "To maly krok Macabi ale wielki krok dla ..." czy jakos tam ... dokladnie nie pamietam :) Puchar EUROPY, hmmm, krok po kroku, krok po ... i nie trzeba bedzie 30 lat ! Go Macabi! :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Netter Versuch 01.05.04, 23:23 Gość portalu: dritte_dame napisał(a): > krok po kroku, krok po ... > i nie trzeba bedzie 30 lat ! Decyduje bardziej kierunek niz ilosc krokow. To jednak tylko moje zdanie. Specjalisci moga miec naturalnie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Netter Versuch 01.05.04, 23:29 kosel_maruwi napisał: > Gość portalu: dritte_dame napisał(a): > > > krok po kroku, krok po ... > > i nie trzeba bedzie 30 lat ! > > Decyduje bardziej kierunek niz ilosc krokow. > To jednak tylko moje zdanie. Specjalisci moga miec naturalnie inne. Odkad znamy rzeczywisty ksztalt Ziemi, kierunek nie jest juz az tak krytyczny :) (Spytaj Svejka) Ale zgadzam sie ze kierunek moze wplynac na czas wedrowki. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Netter Versuch 01.05.04, 23:43 dritte_dame napisała: > kosel_maruwi napisał: > > > Gość portalu: dritte_dame napisał(a): > > > > > krok po kroku, krok po ... > > > i nie trzeba bedzie 30 lat ! > > > > Decyduje bardziej kierunek niz ilosc krokow. > > To jednak tylko moje zdanie. Specjalisci moga miec naturalnie inne. > > Odkad znamy rzeczywisty ksztalt Ziemi, kierunek nie jest juz az tak krytyczny : > ) > (Spytaj Svejka) > Ale zgadzam sie ze kierunek moze wplynac na czas wedrowki. Skoro zgadzamy sie, ze kierunek nie jest calkiem bez znaczenia to czy uwazasz, ze ten wlasnie obrany sprzyja przyspieszeniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Przyspieszenie 02.05.04, 00:27 kosel_maruwi napisał: > Skoro zgadzamy sie, ze kierunek nie jest calkiem bez znaczenia to czy uwazasz, > ze ten wlasnie obrany sprzyja przyspieszeniu ? Tak uwazam. Przyjeciu Izraela do UE bedzie sprzyjac pokojowe uregulowanie stosunkow z jego sasiadami. Obecna strategia dzialan Izraela wobec jego niektorych napastliwych sasiadow jest tak skuteczna i przejrzysta jak prawie nigdy dotad. Dzieki temu nie traci sie juz wiecej czasu na niekonczace sie "rozmowy pokojowe" z tymi, ktorzy pokoju i dobrych sasiedzkich stosunkow z Izraelem nigdy w swoich planach nie mieli i nie maja, a ponadto ci nienajlepsi sasiedzi maja szanse znacznie latwiej i szybciej niz dawniej zaobserwowac wyrazny zwiazek przyczynowo-skutkowy miedzy wlasnymi dzialaniami a wlasna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Przyspieszenie IP: 5.5R* / 192.114.47.* 02.05.04, 00:58 dritte dame, napisalam ci kiedys, ze cie kocham? nie? nu, to pisze..... niech maz sie uspokoi, ja daleko.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: :) IP: 5.5R* / 192.114.47.* 02.05.04, 09:48 nu, nie zamierzalam ci nic przechlapac!!!! :) ale on ciety tylko na mnie, i ostatecznie ty nie odpowiedzialna za uczucia jakichs tam podstarzalych zydowek z polski, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: :) 02.05.04, 10:58 Gość portalu: dana33 napisał(a): > nu, nie zamierzalam ci nic przechlapac!!!! :) Lubie dritte_dame bez dwu zdan ale nie naleze do tych "czujacych nowoczesnie" i to sie juz nie zmieni. > ale on ciety tylko na mnie, i ostatecznie ty nie odpowiedzialna za uczucia > jakichs tam podstarzalych zydowek z polski, nie? I co tu z Toba robic ? Tradycyjnie juz mijasz sie z prawda. Czy to ja "odstawiam betonowe scianki na lod" ? Robi to ktos inny ale nika juz nie pamietam,pamietam jednak ze to on jest ciety. To tak tylko tytulem sprostowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: :) IP: 5.5R* / 192.114.47.* 02.05.04, 11:28 ona odstawia, kiedy sie nalezy. a nalezy sie za bezmyslnosc, idiotyczna nienawisc, ponizanie narodu i ludzi, niesprawiedliwosc krzyczaca do nieba, chamstwo i wulgarnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: :) 02.05.04, 12:01 Gość portalu: dana33 napisał(a): > ona odstawia, kiedy sie nalezy. a nalezy sie za bezmyslnosc, idiotyczna > nienawisc, ponizanie narodu i ludzi, niesprawiedliwosc krzyczaca do nieba, > chamstwo i wulgarnosc. Jezeli uwazasz, ze kwalifikuje sie do tej grupy to napewno masz kilka przykladow ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Przypomne Ci 02.05.04, 12:35 Ponioslo Cie kiedy skrytykowalem jakiegos idiote (jak sie bydle zwalo juz nie pamietam )za sformuowanie "Izrael odgrodzil sie od arabskiej zarazy" Moglas sie nie wtracac ale uznalas, ze nalezy go wesprzec (cala Dana ). Kidy przeszlismy do symboliki muru puscily Ci nerwy na dobre. Ty lubisz dyskutowac z faktami a ja na to nie mam ochoty. Jest w tym filmie taka symboliczna scena czy chcesz, czy nie. Wczoraj obejrzalem raz jeszcze.Ile razy ogladam wpadami w oko cos nowego. Wczoraj wpadlo mi w ucho pytanie, ktore zadal ojciec Szpilmana. "Dlaczego Zydzi amerykanscy nie skineli palcem, by pomoc swoim" ? W filmie pytanie to pozostalo bez odpowiedzi. Tej odpowiedzie jestem ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Przypomne Ci IP: 5.5R* / 192.114.47.* 02.05.04, 16:38 ha ha ha! bede chetnie dyskuto9wac z toba o sybolice murow i czego chcesz za pare lat. teraz, jak ja siedze w rzeczywistosci a nie symbolice, to nie moge dyskutowac o takich idiotyzmach. jak dzisiaj zabili matke 4 dzieci i piate w brzuchu, to to nie symbolika, tylko realia zycia tutaj. jakos nie widze, zebyscie sie zachlystywali oburzeniem. nawet nie jestem ciekawa waszej reakcji, jesli sytuacja bylaby odwrotna, bo ja znam. dlaczego zydzi amerykanscy nie kiwneli palcem? tylko zydzi amerykanscy nie kiwneli palcem? a kto kiwnal? Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Przypomne Ci 02.05.04, 18:03 Gość portalu: dana33 napisał(a): > ha ha ha! bede chetnie dyskuto9wac z toba o sybolice murow i czego chcesz za > pare lat. teraz, jak ja siedze w rzeczywistosci a nie symbolice, to nie moge > dyskutowac o takich idiotyzmach. jak dzisiaj zabili matke 4 dzieci i piate w > brzuchu, to to nie symbolika, tylko realia zycia tutaj. jakos nie widze, > zebyscie sie zachlystywali oburzeniem. nawet nie jestem ciekawa waszej reakcji, > > jesli sytuacja bylaby odwrotna, bo ja znam. Powiedz szczerze czego sie spodziewalas. Nie dociera do Ciebie, ze spirale nienawisci nalezy przerwac ? Tacy jak ty tego nie chca wiec nie maja moralnego prawa do skarzenia sie gdy odlaca sie wam pieknym za nadobne. > > dlaczego zydzi amerykanscy nie kiwneli palcem? tylko zydzi amerykanscy nie > kiwneli palcem? a kto kiwnal? Zapytaj jasia wieprza vel... (znasz jego niki lepiej niz ja ) dlaczego podnosil sprawe niklej pomocy ze strony Polakow a jakos uszla jego uwadze zerowa pomoc z wlasnych szeregow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Przypomne Ci IP: 5.5R* / 192.114.47.* 02.05.04, 18:44 szanowna scianko. rozumiem, ze nosisz konskie okularki i widzisz tylko to, co przed toba. dlatego nie zdazyles jeszcze zauwazyc, ile to prob przerwania wyszlo z naszej strony i jakos tak dziwnie wszystkie zostaly odrzucone. taak, owszem, pomoc polakow nie byla ogromna, ale bogu dzieki byla. ja nie osadzam nikogo kto sie znajdowal w tamtych czasach. kto mogl, ten ratowal. jak ratowal? tak jak mogl. a jesli nie ratowal, to tez nie bede krytykowac. nie wiem, czy ja bym byla gotowa narazac zycie mojej rodziny dla obcego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Przypomne Ci 02.05.04, 19:58 Gość portalu: dana33 napisał(a): > szanowna scianko. rozumiem, ze nosisz konskie okularki ........ Masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Z calym uszanowaniem Kosel 02.05.04, 20:50 kosel_maruwi napisał: > Nie dociera do Ciebie, ze spirale nienawisci nalezy przerwac ? Z calym uszanowniem dla Twojej osoby Kosel ale tez uwazam ze halasujesz pod niewlasciwym drzewem. (Z CALYM uszanowniem! To powyzej to retoryczny skrot - przyjmij go z humorem:)) Jak konkretnie wyobrazasz sobie to "przerwanie" domagajac sie go od tylko jednej ze stron? Czytujesz Polityke? No to przeczytaj jeszcze raz o tym jaka strategia konkurujacych stron prowadzi w koncu do stabilnosci w systemie i pokojowej wspolpracy miedzy poczatkowymi wrogami. Ona nazywa sie (uczciwszy Twoje uszy) "Wet za Wet" ! polityka.onet.pl/162,1158614,1,0,2448-2004-16,artykul.html Zapewne pamietasz co sie radzi nieskutecznym politykom, narzekajacym na brak uznania i poparcia wyborczego? Zeby zmienili sobie narod. Jesli przeszkadza Ci ze teoria Hamiltona trafnie wyjasnia dlaczego przyjeta ostatnio przez Izrael strategia wobec sasiadow jest skuteczna i dlaczego na takim etapie stosunkow jedynie taka moze byc skuteczna, to coz ja wlasciwie moge Ci poradzic? Zebys zmienil biosfere i zasady logiki? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Z calym uszanowaniem Kosel 02.05.04, 21:07 dritte_dame napisała: > Z calym uszanowniem dla Twojej osoby Kosel ale tez uwazam ze halasujesz pod > niewlasciwym drzewem. > (Z CALYM uszanowniem! To powyzej to retoryczny skrot - przyjmij go z humorem:)) Niestety, za dwie godziny mam samolot. Moze uda nam sie znowu porozmawiac za kilka dni. Uszanowanie ( nie traktuj tego USZANOWANIE tylko jako forme grzecznosciawa i nie bierz tego za przejaw mojego humoru) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame ooops :( 02.05.04, 21:14 To "halasowanie" miales przyjac z humorem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Przyspieszenie 02.05.04, 01:05 dritte_dame napisała: > Tak uwazam. > > Przyjeciu Izraela do UE bedzie sprzyjac pokojowe uregulowanie stosunkow z jego > sasiadami. To napewno. > Obecna strategia dzialan Izraela wobec jego niektorych napastliwych sasiadow > jest tak skuteczna i przejrzysta jak prawie nigdy dotad. Nie wydaje mi sie, ze pokojowe uregulowanie sytuacji z sasiadami mozliwe jest przez mordowanie ich duchowych przywodcow a na tym wlasnie polega ta przejrzysta strategia. Arogancja wynikajaca z przewagi sily kaze niektorym rzucic przeciwnika na kolana zamiast sie ukladac. Nie wierze w trwalosc takiego rozwiazania. > > Dzieki temu nie traci sie juz wiecej czasu na niekonczace sie "rozmowy > pokojowe" z tymi, ktorzy pokoju i dobrych sasiedzkich stosunkow z Izraelem > nigdy w swoich planach nie mieli i nie maja, a ponadto ci nienajlepsi sasiedzi > maja szanse znacznie latwiej i szybciej niz dawniej zaobserwowac wyrazny > zwiazek przyczynowo-skutkowy miedzy wlasnymi dzialaniami a wlasna sytuacja. Mam wrazenie, ze wlasnie w Europie metody stosowane przez Izrael takie jak mordy polityczne, stosowanie odpowiedzialnosci zbiorowej i wiele innych oceniane sa, w przeciwienstwie do oceny w USA ,zdecydowanie negatywnie. Swoimi dzialaniami nie zyskuje sobie Izrael w Europie sympatii. Jezeli pisze sie o narastaniu nastrojow antysemickich (w rozumieniu antyizraelskich ) to wynikaja one wlasnie z tej "skutecznej" polityki. Nie mowi sie o tym glosno ze wzgledu na poprawnosc polityczna ale jak dlugo mozna bedzie utrzymywac ten sztuczny stan ? W tej chwili Izrael, moim zdaniem, w zaden sposob nie pasuje do Europy i musialoby sie bardzo wiele zmienic by mogl pasowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Przyspieszenie IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.04, 08:32 kosel_maruwi napisał: > Nie wydaje mi sie, ze pokojowe uregulowanie sytuacji z sasiadami mozliwe jest > przez mordowanie ich duchowych przywodcow. W taki sposob "pokojowo" "regulowali" swoje problemy sowieci. Terror i eliminacja przywodcow na krotsza lub dluzsza skale skutkowaly ale nie rozwiazywaly zadnych problemow. Izrael jako panstwo bezprawia, podobnie jak byly ZSRR brutalna sila jedynie dociska przykrywke nie rozwiazujac zadnego z problemow tkwiacych i narastajacych ciagle pod nia. Chwile spookju daja im tak samo jak sowietom zludzenie rozwiazania problemow. Ale nic nie jest rozwiazane. Problemy w gruncie rzeczy ciagle narastaja. > Mam wrazenie, ze wlasnie w Europie metody stosowane przez Izrael takie jak > mordy polityczne, stosowanie odpowiedzialnosci zbiorowej i wiele innych > oceniane sa, w przeciwienstwie do oceny w USA ,zdecydowanie negatywnie. Zgadza sie. Nie wiadomo kiedy i czy w ogole Turcja bedzie nalezec do UE, i to mimo wielowiekowej (takiej czy innej) obecnosci w Europie. Gdzie Izraelowi do Turcji? Wejscie Izraela do Europy jest niemozliwe. > Nie mowi sie o tym glosno ze wzgledu na poprawnosc polityczna ale jak dlugo > mozna bedzie utrzymywac ten sztuczny stan ? Spoleczenstwa Europy mowia coraz glosniej to, czego politykom mowic nie wypada. Nie ma jednak polityka, ktory nie ugialby sie pod presja spoleczna. Odpowiedz Link Zgłoś
lee.miller nie obrażaj Palestyńczyków. 02.05.04, 18:47 > Nie wydaje mi sie, ze pokojowe uregulowanie sytuacji z sasiadami mozliwe jest > przez mordowanie ich duchowych przywodcow Duchowy przywódca ugrupowania terrorystycznego nie jest duchowym przywódcą Palestyny. a na tym wlasnie polega ta > przejrzysta strategia. > Arogancja wynikajaca z przewagi sily kaze niektorym rzucic przeciwnika na > kolana zamiast sie ukladac. Nie wierze w trwalosc takiego rozwiazania. A ja wierzę. Casus Algierii jest najlepszym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: nie obrażaj Palestyńczyków. 02.05.04, 20:00 lee.miller napisała: > > Nie wydaje mi sie, ze pokojowe uregulowanie sytuacji z sasiadami mozliwe j > est > > przez mordowanie ich duchowych przywodcow > > Duchowy przywódca ugrupowania terrorystycznego nie jest duchowym przywódcą > Palestyny. Zdefiniuj pojecie "Palestyna" Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: nie obrażaj Palestyńczyków. 02.05.04, 20:02 I przy okazji "Palestynczyk" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Przyspieszenie IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.04, 08:23 dritte_dame napisała: > Obecna strategia dzialan Izraela wobec jego niektorych napastliwych sasiadow > jest tak skuteczna i przejrzysta jak prawie nigdy dotad. Rzeczywiscie. Wszyscy sasiedzi Izraela wlasnie tak zaczeli go kochac i respektowac, ze gotowi juz sa wlasnym cialem chronic go przed wrogami :-))))))))) Zniesienie granic i wszelkich kontroli to tylko kwestia godzin. :-)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Netter Versuch 02.05.04, 11:17 dritte_dame napisała: > kosel_maruwi napisał: > > > Gość portalu: dritte_dame napisał(a): > > > > > krok po kroku, krok po ... > > > i nie trzeba bedzie 30 lat ! > > > > Decyduje bardziej kierunek niz ilosc krokow. > > To jednak tylko moje zdanie. Specjalisci moga miec naturalnie inne. > > Odkad znamy rzeczywisty ksztalt Ziemi, kierunek nie jest juz az tak krytyczny : > ) > (Spytaj Svejka) > Ale zgadzam sie ze kierunek moze wplynac na czas wedrowki. Co myslisz o malym zagadce ? Ile czasu potrzeba by Europa i Izrael spotkaly sie biorac pod uwage, ze poruszaja sie w kierunku siebie z predkoscia co ruku dwukrotnie wieksza na dwu roznych rownoleznikach ? Odpowiedz Link Zgłoś
lee.miller :)))) 01.05.04, 23:19 Gość portalu: neo napisał(a): > z poczucia winy dopuscic panstwo azjatyckie do zawodow o Puchar Europy. > > Co Izrael ma wspolnego z Europa? tak z ciekawości (naturalnie jeśli mogę) ile masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
lechu1 Re: Na nowej drodze 01.05.04, 23:24 Gość portalu: z daleka napisał(a): > zycze Polsce i Polakom cierpliwosci i powodzenia. Na poczatku bedzie ciezko > ale z czasem na pewno sie oplaci. Bedzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Na nowej drodze IP: 5.5R* / 192.114.47.* 02.05.04, 01:03 mam nadzieje. co mnie sie nie podoba w tej uni, ogolnie, to ze mam idiotyczne uczucie, ze francja zaczyna rzadzic europa. moze i latwiej z podrozami, chociaz to przeliczanie z marek na zlotowki na franki na korony na szylingi na liry (szczegolnie na liry) mialo swoj urok, nie uwazacie? ale jezdzac po europie rok temu mialam uczucie, ze poszczegolne kraje traca swoja indiwidualnosc, powoli wszystko robi sie jednakowe.... jeszcze troche i bedzie pewnie oficjalny wspolny jezyk.....eurocaise? eurochisch? euroski? nu, zeby bylo be mazal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE To bardzo ladnie z Twojej strony, z daleka IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.05.04, 09:01 Trudno Zydowi na tym forum byc gentlemanen, ale Tobie to sie swietnie udaje. Wyrazy uszanowania ABE Odpowiedz Link Zgłoś