Dodaj do ulubionych

różnice(?) między partiami na Zachodzie, przykł.PL

10.05.11, 15:44
Poseł Arłukowicz z SLD został dzisiaj - jak wieść niesie - członkiem rządu PO-PSL.

Polska to Zachód. A SLD w Polsce to lewica, PO - centroprawica.

Zachód zarzuca często (cały czas) państwom Wschodu, Chinom czy innej Rosji, że funkcjonujące u nich partie polityczne niczym się nie różnią. A nawet jak się różnią - to nie mogą uczestniczyć w życiu politycznym albo przegrywają (cały czas) wybory.
I dlatego - w skrócie - panuje tam autorytaryzm lub totalitaryzm.

Skoro Zachód (w tym Polska) krytykuje, to w matecznikach euro-atlantyckiej demokracji sytuacja musi być zupełnie inna, jakościowo różna.

Pytałem kiedyś najwybitniejszych ekspertów, w tym związanych ze zdrapywaniem azbestu, a więc znawców wybitnych czym różnią się od siebie dwie - tożsamościowo identyczne wg mnie - amerykańskie odnogi -repu-demo. Po dłuuugim namyśle było coś na temat powszechnych ubezpieczeń - rzeczywiście ważna różnica systemowa, ale nie wiem w końcu czy ten program wypalił czy nie?

Wracam teraz do posła Arłukowicza.

Przeszedł z tzw. "lewicy" na "prawicę". Dwa skrajne bieguny polityczne - czyli jakie w sobie poglądy musiał Arłukowicz zmienić/zdusić, żeby przejść z pozycji lewicowych na prawicowe?

Kim był, a kim musiał się dzisiaj stać, z czego zrezygnował, żeby w zachodniej Polsce przejść z lewicy do prawicy?
Od jakich programowo, cywilizacyjnie innych poglądów musiał się poseł Arłukowicz publicznie odżegnać?

Nie? Nic?

Będzie mówił i robił praktycznie to samo, gdy był w SLD?

Gdzieżesz więc ten pluralizm, którego bardzo brakuje zachodnim Europejczykom w Chinach???
Obserwuj wątek
    • malkontent6 Re: różnice(?) między partiami na Zachodzie, przy 10.05.11, 16:22
      czlowiek_ksiazka napisała:

> Przeszedł z tzw. "lewicy" na "prawicę". Dwa skrajne bieguny polityczne - czyli
      > jakie w sobie poglądy musiał Arłukowicz zmienić/zdusić, żeby przejść z pozycji
      > lewicowych na prawicowe?

Zapytaj go o to na najbliższym wiecu wyborczym. Może odpowie. :)
      • vladexpat Magiczne słowo - konwergencja 10.05.11, 16:29
        Konwergencja - czyli przechodzenie od skrajnych pozycji do głównego nurtu. Proste i opłacalne. A w ostateczności to i tak będą rządzić partie władzy, niezależnie od nazwy i teoretycznych podstaw programowych. Cyniczne ale skuteczne. Ja wolę tak niż władzę fanatycznych ideowców.
    • mara571 znasz knizka polityczna i zawodowa kariere 10.05.11, 18:45
      jednego z zalozycieli Partii Zielonych i pozniejszego czlonka SPD Otto Schilly?
      Od obroncu (z wyboru) terrorystow z RAF i anarchistycznej komuny Wieland do ministra spraw wewnetrznych Niemiec i oredownika stoswania wszystkich mozliwych metod ingiwilacji po 11 wrzesnia.
      PO nie jest ani partia prawicowa ani liberalna. Arakulowicz moglby byc atutem lewicy, ale pieknisie zarzadzajacy spadkiem po PZPR nie lubia konkurencji.
    • pimpus18 Jest choojowo! 10.05.11, 19:45
      C_k pyta się o coś takich, których się nikt o nic nie pyta, a potem znacząco kręci nosem, że i tak wiedział, że nie było warto.

A przyczyną tego negatywizmu jest pewnie czytanie książek i czasopism, po których to lekturze nawet ci bardzo mądrzy nie są usatysfakcjonowani i w przypływie desperacji błądzi po zupełnie nieprzetartym a jednak jałowym gruncie.

A może jednak odkryć na nowo demokrację?
      • malkontent6 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 19:48
        pimpus18 napisał:

> błądzi po zupełnie nieprzetartym a jednak jałowym gruncie.

On jest częscią tego jałowego gruntu. :)
        • pimpus18 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 20:08
          malkontent6 napisał:

> On jest częscią tego jałowego gruntu. :)

Myślisz, że od kogoś z tak programowym nickiem jak Ty można czegoś odkrywczego oczekiwać?

• malkontent6 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 20:12
            Gdyby mnie było stać na coś odkrywczego, to nie sądzę, że trafiłbym na forum GW. To chyba dotyczy większości dyskutantów. :)
            • mara571 ciekawe. kto ze stalych gosci 10.05.11, 20:38
              poczuje sie urazony twoim stwierdzeniem.
              • pimpus18 Re: ciekawe. kto ze stalych gosci 10.05.11, 20:51
                mara571 napisała:

> poczuje sie urazony twoim stwierdzeniem.

Na pewno wśród najbardziej urażonych będą (jak zwykle) tępe chamy - jeśli to w ogóle zrozumieją.
            • pimpus18 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 20:45
              malkontent6 napisał:

> Gdyby mnie było stać na coś odkrywczego, to nie sądzę, że trafiłbym na forum GW
              > . To chyba dotyczy większości dyskutantów. :)

Do polityki, prasy, radia i tv też byś nie trafił.
              Nad tym chyba ubolewa C_k.

Widzisz, jest jakiś powód do radości.

Słuchając w tle kwartetów smyczkowych (Bartoka i późnych Beethovena) daje się tu wytrzymać.
              • malkontent6 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 20:50
                pimpus18 napisał:

> Do polityki, prasy, radia i tv też byś nie trafił.

Tam mnie akurat nie ciągnie.

> Słuchając w tle kwartetów smyczkowych (Bartoka i późnych Beethovena) daje się t
                > u wytrzymać.

Księgowy słucha tego:
                www.youtube.com/watch?v=jRzmXWEFr_c
                • pimpus18 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 21:01
                  Bardzo fajne. Dzięki.
                  Jeden taki song dziennie to moje maksimum.

Muzyka jest genialna. Jednak tylko wtedy, gdy nie muszę słuchać, tego co inni słuchają.

Zastanawiałeś się już nad demokracją?

• malkontent6 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 21:06
                    pimpus18 napisał:

> Jeden taki song dziennie to moje maksimum.

Przed laty kupiliśmy (ja i kilku kolegów) płytę tego zespołu w prezencie imieninowym dla kolegi. Miał byc żart ale kolega prawie sie obraził, bo myślał, że my w ten sposób ocenilismy jego gust muzyczny.

> Zastanawiałeś się już nad demokracją?

Nie, takimi bzdurami nie zawracam sobie głowy.
                    • pimpus18 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 21:16
                      malkontent6 napisał:

> Przed laty kupiliśmy (ja i kilku kolegów) płytę tego zespołu w prezencie imieni
                      > nowym dla kolegi. Miał byc żart ale kolega prawie sie obraził, bo myślał, że m
                      > y w ten sposób ocenilismy jego gust muzyczny.

To jest tak, jak ludzie najpierw się obrażą, a potem pomyślą. Przecież dostał prezent dla innych!

> Nie, takimi bzdurami nie zawracam sobie głowy.

Słaba wiara u Ciebie (i u C_k). Zrzędzić zawsze łatwiej.
                      O basic income już słyszałeś?
                      • malkontent6 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 21:21
                        pimpus18 napisał:

> To jest tak, jak ludzie najpierw się obrażą, a potem pomyślą. Przecież dostał p
                        > rezent dla innych!

Może wstydził się to przynieść do domu?

> O basic income już słyszałeś?

Tak, słyszałem. O świętym Mikołaju też.
                        • pimpus18 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 21:25
                          malkontent6 napisał:

> > O basic income już słyszałeś?
                          >
                          > Tak, słyszałem. O świętym Mikołaju też.

Tobie chyba do szczęścia niewiele potrzeba.

• malkontent6 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 21:37
                            pimpus18 napisał:

> Tobie chyba do szczęścia niewiele potrzeba.

Pół litra i zagrycha.

Za długo żyję na tym świecie, żeby dać się nabrać na takie pomysły.
                            • pimpus18 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 21:40
                              malkontent6 napisał:

> Za długo żyję na tym świecie, żeby dać się nabrać na takie pomysły.

Myślenie już Ci nie sprawia przyjemności?
                              • malkontent6 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 21:47
                                pimpus18 napisał:

> Myślenie już Ci nie sprawia przyjemności?

Doświadczenia życiowe modyfikują zakres myślenia.
                                • pimpus18 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 21:57
                                  malkontent6 napisał:

> Doświadczenia życiowe modyfikują zakres myślenia.

Rozumiem, na starość jest się lepiej konserwatystą. Niech się młodzi nagrzani tym zajmują.

Ale oni też częściej zajmują się zupełnie czym innym.
                                  • malkontent6 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 22:04
                                    pimpus18 napisał:

> Ale oni też częściej zajmują się zupełnie czym innym.

Nie ma nic złego w piciu piwa.
                                    • pimpus18 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 22:24
                                      malkontent6 napisał:

> Nie ma nic złego w piciu piwa.

Nie myślisz, że tracimy tu czas?
                                      • malkontent6 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 22:26
                                        pimpus18 napisał:

> Nie myślisz, że tracimy tu czas?

Powiedz mi - jak definiujesz stratę czasu?
                                        • pimpus18 Re: Jest choojowo! 10.05.11, 22:53
                                          Sorry, muszę się teraz zająć pilnymi sprawami.

Do następnego razu
                        • eva15 Re: Jest choojowo! 11.05.11, 00:41
                          malkontent6 napisał:
                          > > O basic income już słyszałeś?

> Tak, słyszałem. O świętym Mikołaju też

Wyjątkowo trafnie udało ci się posumować Pimpusiowe akty wiary.
    • wojciech.2345 Re: różnice(?) między partiami na Zachodzie, przy 10.05.11, 20:17
      czlowiek_ksiazka napisała:
      > A SLD w Polsce to lewica ...
      ------------------------------------------------
      Uwłaszczeni postkomuniści to bogaci ludzie.

Zmyślaj dalej.
      • pimpus18 Re: różnice(?) między partiami na Zachodzie, przy 10.05.11, 21:06
        wojciech.2345 napisał:

> Uwłaszczeni postkomuniści to bogaci ludzie.
        >
        > Zmyślaj dalej.

Komuchy ( i te byłe, i niedoszłe) powinny być biedne. To doda im wiarygodności i skutecznie zniechęci innych od naśladownictwa.

POgiętym i PiSdzielcom z kasą do twarzy.

Ostatnio już dawno nawet duchownym.

• wojciech.2345 Re: różnice(?) między partiami na Zachodzie, przy 10.05.11, 21:15
          Cieniuśko, majętni postkomuniści to kiepski ideologicznie towar na dłuższa metę.
          Wy czerwoni pozbawiliście się kręgosłupa.

Nie mój cyrk, nie moje małpy.
          • pimpus18 Re: różnice(?) między partiami na Zachodzie, przy 10.05.11, 21:21
            wojciech.2345 napisał:

> Cieniuśko, majętni postkomuniści to kiepski ideologicznie towar na dłuższa metę
            > .
            > Wy czerwoni pozbawiliście się kręgosłupa.
            >
            > Nie mój cyrk, nie moje małpy.

Nie, brzmi kretyńsko: majętny komuch.

Ale od dobrych zarobków w polityce u POgiętych i PiSdzielców ich zwolennicy też nic nie mają.

Podobnie klechy się z sukcesami biznesowymi nie obnoszą.

Jakby się wstydzili.

Ale czego?

• grzegorzlubomirski Mylisz sie, problemem 3 swiata sa znaczne roznice 10.05.11, 20:24
      miedzy partiami, kotre czesto sa tak duze ze doprowadzaja do zachwiania podstawowych funkcji panstwa lub wojny domowej. Po prostu ludzie w trzecim swiecie biara demokracje i wolnosc na serio i mysla ze wszystko wolno. Na zachodzie roznice miedzy glownymi silami sa symboliczne a wszyscy wiedze ze wolnosc i roznorodnosc musi byc symboliczna. Jedynie nikt tego nie musi wbijac tego palkami do glowy ludziom, oni to po prostu wiedza i sie odpowiednio zachowuja. Gdy pojawia sie grupa spoleczna, kotra tego konsensusu nie akceptuje (polityczny islamizm) zaczyna sie problem i dyfunkcje panstwa i spolecznstwa a wyniku tego komflikty i bieda przybiera na sile.

W Rosji czy Indiach masz spektrum partii od skrajnie liberalnych przez centrowe po komunistyczne, maoistowiskie, ktore zdobywajac po 20% nie sa niszowe w zadnym sensie.

W Chinach jest jedna i wszystko jest cacy. Na zachodzie ekstrema nie uzyska poparcia bo wszyscy wiedza ze jest to kotraproduktywne. Lagodne porzejscia, niewielkie zmiany, zadnych rewolucji - wszyscy wiedza to sa rceoty na sukcesniezaleznie od opcji dominujacej - socjalisci czy prawica.

Nawet na cyprze gdzie dominuja o lat komunisci - maja oni podobne podjecie.
      • pimpus18 Re: Mylisz sie, problemem 3 swiata sa znaczne roz 10.05.11, 21:11
        Idą wybory, okres ochronny (na błaznowanie) się skończył, robi się nerwowo - czas zająć się biednymi, uciśnionymi i wykluczonymi.

W Chinach zapier....ją jak automaty, to im się w mózgach nie pier....li - nie mają czasu.
        To cała tajemnica chińskiego sukcesu.

W postsarmackiej Pomrocznej nie jest to jednak model godny do naśladowania.
      • mara571 mam dwa pytania 10.05.11, 21:41
        Co dzisiaj oznacza termin kraje Trzeciego Swiata dla ciebie?
        Co to jest polityczny islamizm, skoro samo slowo islamizm oznacza doktryne polityczna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka