Dodaj do ulubionych

Imperium rosyjskie, rosyjski imperializm.

09.02.12, 22:12
Oficjalna nazwa Rosji w latach 1721-1917, to Imperium Rosyjskie.

Imperium rosyjskie bylo jednym z najrozleglejszych imperiow w historii ludzkosci, a stolica byl Sankt Petersburg.

Piotr I, Katarzyna I, Piotr II, Katarzyna II, Pawel I .... wszyscy sniac o wielkosci podbijali kolejne tereny gwalcac niezaleznosc i panstwowsc.

Polska, Krym, Gruzja, Finlandia, Besarabia, Dagestan i Azerbejdzan ....

W roku 1815 na kongresie wiedenskim Rosja zainicjowaLa powstanie Swietego Przymierza, ktorego celem mialo byc zachowanie istniejacego porzadku europejskiego. Chodzilo w szczegolnosci o tlumienie ruchow liberalnych.

Po krwawym stlumieniu powstania dekabrystw (1825), powstania listopadowego w Polsce (1830), powstania wegierskiego (1849), Rosja zyskała przydomek "zandarma Europy".

Lata mijaly, swiat sie zmienial tylko, .... No wlasnie, nie zmienial sie sen o Imperialnej potedze Rosji.

Przyszedl Trocki, Lenin, Stalin ..... pozniej Chruszczow, Brezniew .... Zamordyzm niczym narkotyk odurzal tych mordercow. Kazdy z nich ma rece zbroczone niewinna krwia.

Stalin - maszyna do zabijania.

Ot, to tylko garsc refleksji, ktore przychodza do glowy czytajac takich igorow i jego kumpli.
Obserwuj wątek
    • bywszy1 Re: a co+ 09.02.12, 22:15
      piotr II podbil?
      • blueelvic Wiesz czym jest wielokropek. 09.02.12, 22:55
        Oczywiscie, ze wiesz. Przeciez nizej wymieniam "uzaleznione" tereny, a w ktorym roku to sie stalo i kto bezposrednio reke do tego przylozyl jest mniej wazne. Pisze o imperialnych zapedach wladcow Rosji, o pewnej doktrynie politycznej, ktora towarzyszyla kazdemu z nich. Pisze o rosyjskiej wizji Swiata, ktora ten Swiat rzeczywiscie zmieniala.

Pakt Rosji z Niemcami zaowocowal Katyniem i nie tylko ... Rok 1945 zmienil rzeczywistosc w Europie, a imerialistyczna wizja Stalina zmienila rzeczywistosc Azji.
    • romrus Dla scislosci 09.02.12, 22:30
      blueelvic napisał:
      > Piotr I, Katarzyna I, Piotr II, Katarzyna II, Pawel I .... wszyscy sniac o wielkosci podbijali kolejne tereny gwalcac niezaleznosc i panstwowsc.
      > Polska, Krym, Gruzja, Finlandia, Besarabia, Dagestan i Azerbejdzan ....

Katarzyna I, Piotr II oraz Pawel I nic nie podbili, Gruzja sama pryczolgala sie, bo byla gwalcona po koleje prze Persie i Turcje.
    • kamandir_vzvoda belkot godny okavilla 09.02.12, 22:35
      trafiony zatopiony co? to jak tam pomnik UPA w twoim mieście chłopczyku? opowiesz nam cus o tym?
      • igor_uk Tylko nie belkot. 09.02.12, 22:55
        Jak dla mnie,to napisal calkiem cos sensownego,przedewszystkim to,ze mnie wydzielil z tlumu.
        A ciebie,jak widac,zazdrosc zzrera.
      • blueelvic Jestes prosty ... 09.02.12, 23:53
        jak konstrukcja rosyjskiego cepa. Dlatego wcale, a wcale nie dziwi mnie twoja reakcja.
        • igor_uk Re: Jestes prosty ... 10.02.12, 00:08
          HE,HE. I tak trzymaj dalej.Pluj na Rosje i Rosjan,liczac na to,ze nigdy nie wstaniesz oko w oko z nami.
          Ty nawet nie potrafisz zrozumiec tego,ze zakladajac watki poswiecone Rosji,tylko pokazujesz,jak Wielka ona jest.Zauwaz,pisesz na forum "Swiat",ale o niczym nie potrafisz myslec,jak tylko o Rosji,bo to ona dla ciebie jest Swiatem.
          Jak widzisz,to ty jestes prosty,jak ten przyslowiowy drut. Ale jak tobie z tym dobrze zyje sie,to nie moja sprawa.Powodzenia.
          • blueelvic To ty plujesz , zapomijajac o historii ... 10.02.12, 00:24
            Rosji, ktora zostala uksztaltowana przez wplywy mongolskie dzieki rzadam Dzings Chana i jego nastepcow na Moskwe. To pierwszy i podstawowy fakt. Cywilizacja turanska, w ktorej wladza jest absolutna, despotyczna, a idealem wladcy jest srogi "dzierzymorda". Kazdy jest w pozycji niewolnika, czy slugi wobec przelozonego. Obywateli nie ma w ogole.

Calutka organizacja zycia w takim panstwie ma charakter wojskowy, rozkazodawczy i dlatego tez panuje maksymalny centralizm, a biurokracja sluzy wylacznie gorze, nigdy obywatelom.

Nic sie nie zmienilo w dazeniu Rosji do dominacji ... zmienily sie tylko metody.

Nie obchodzi mnie co odczuwasz, daruj wiec sobie misiu. Ja nie pisze o historii, pisze o refleksjach .... Pisze o faktach, ktore mialy miejsce, a jezel ty to nazywasz pluciem, to mam obraz, ktory toczka w toczke pasuje do charakterystyki cywilizacji rosyjskiej.

Rosja miala aspiracje imperilistyczne zawsze, co w wielkim zarysie udalo mi sie wykazac.

Stalin zmienil oblicze Swiata. To co po 1945 roku nastapilo w Chinach, Korei, Wietnamie ma rowniez zwiazek ze Stalinem i jego imperialistycznymi zapedami.

Jestes wybiorczy i zaklamany. Dlaczego?
            • igor_uk Re: To ty plujesz , zapomijajac o historii ... 10.02.12, 00:34
              do kogo to piszesz?
              • blueelvic Glupie pytanie. 10.02.12, 00:45
                Sadzisz, ze jestes sam na tym forum? Zacznij myslec i nie denerwuj sie. Historia jest jaka jest. Czasu nie odwrocisz, a tylko przyszlosc mozesz poprawic. I w imie przyslosci ....
                • igor_uk Raczej twoja glupia odpowiedz. 10.02.12, 00:51
                  jak by ja myslalem,ze to ty piszesz do mnie,to ja by ciebie o to nie pytalem .
                  Tytul postu i tekst sugeruje,ze ty dyskutujesz z kims,kogo na tym watku nie ma .
                  • blueelvic Nic nie poradze na twoje myslenie. 10.02.12, 00:59
                    Masz jakie masz. Z tym nie bede walczyl, ale podpowiem, ... ze to mozna leczyc.
                    • igor_uk ha,ha. 10.02.12, 01:10
                      Czlowieczek,nu i co dalej,zaczniesz mnie wyzywac od kacapa?
                      Wez sobie cos na uspokojenie. I przeczytaj moj post,ktory pisalem do komandira. Ja nie traktuje to co ty piszesz,jak i ciebie-powaznie.Nie wykazales sie wiedza,zakladajac ten watek,zeby mozno bylo z toba dyskutowac .
                      O rosyjskim imperium ja zakladalem watek ponad rok temu i jak dobrze sobie pamjetam,bylo tam ponad 1000 wpisow.A ty wyskakujesz z prymitywnym tekstem i uwazasz,ze niesiesz ludziam prawde.
                      • blueelvic Jestes wiec glupcem do potegi ... 10.02.12, 01:45
                        i masz klopot ze zrozumieniem czytanego tekstu.

Napisalem : Ot, to tylko garsc refleksji, ktore przychodza do glowy czytajac takich igorow i jego kumpli.

Czy to zdanie wystarczajaco zrozumiales? Masz z tym jakis klopot. Nie mam zamiaru pisac watkow o Rosji, co innego o osobowosci twojej i twoich kumpli. Dlaczego? Jestescie interesujacym przykladem przystosowania sie do normalnego srodowiska. Kapujesz?
                        • igor_uk Dobra sobie. 10.02.12, 15:57
                          Ha,ha.Uwielbiam takich "intelektualow" ,jak ty.
          • blueelvic A teraz napisze tobie ... 10.02.12, 00:38
            "Pluj na Rosje i Rosjan,liczac na to,ze nigdy nie wstaniesz oko w oko z nami".

Wlasnie tak zachowuje sie czlowiek opetany, zaklamany .... chory z nienawisci.

Ty igor gowno wiesz o moim stosunku do Rosjan i Rosji. To co wypisales jest zaprzeczeniem czlowieka rosyjskiego, jego szczerosci, wylewnosci i madrosci.

Historii zaklamywac nie mozna i kultury rowniez. Jedno i drugie nalezy szanowac. Szanuje wiec rosyjskich kompozytorow, pisarzy. Uwielbiam rosyjski balet i bliny z kawiorem. Podziwiam malarstwo i goscinnosc zwyklych, prostych ludzi, ale .... ale brzydze sie zaklamanymi oszolomami, ktorzy u innych drzazge w dupie zabacza, a u siebie belki w oku nie widza.

Czy ty probujesz mnie grozic? Uwazaj ....
            • igor_uk Nu i co ,ze napisales? 10.02.12, 01:05
              Czy cos nowego ty mnie powiedziales? Czy ty uwazasz,ze historie znasz,jako jedyny? To co ty napisales o rosyjskim imperium,to na tyle powierszchniowo,ze wykazal sie tylko tym,ze ciebie historia interesuje pod jednym katem-wykazac Rosje,jako panstwo grabiezcew i gwalcicieli.Nie jestes w tym oryginalny.
              A wiesz,ze buta wielu Polakow przekracza wszystkie normy przyzwoitosci.Spotykalem i takich,ktore mnie uczyli,jak prawidlowo mowic trzeba w jezyku rosyjskim,a juz historii,to kazdy z nich nas poucza.i ty rowniez robisz to samo.
              Ja jestem opetany z nienawisci? Do kogo? Do ciebie anonimowego forumowicza?Ja ciebie traktuje,tylko jako wurtualnego przeciwnika w grze sieciowej,niczym wiecej. To ty,jak i wiele innych, zamiast tego,zeby traktowac uczestnictwo w wirtualnych dyskusjach,jako rodzaj rozrywki,czyjecie sie tak,jak by mieliscie jakas misje do spewnienia.
              Zauwaz,ze odpowiedzialem w zartach do jednego z forumowiczy,a ty z tego zrobiles cala afere.

p.s. A w ogole to jestes dosc prymitywnym chamem.Bo czlowiek wyksztalcony i kulturalny nigdy by nie napisal cos takiego:
              "ktorzy u innych drzazge w dupie zabacza, a u siebie belki w oku nie widza."
              Co nie mow, ile by czlowiek nie probowal z siebie udawac cos porzadnego,ale cham zawsze z niego wylazi.
              • blueelvic I vice versa. 10.02.12, 01:29
                Oczywiscie, ze pisalem powierzchniowo, bo temat rzeka. Chcialem tylko zwrocic uwage na impeialistyczne zapede Rosji w swietle obecnych wydarzen.

I dlatego proponuje: przeczytaj jeszcze raz wszystkie twoje i twoich kumpli wpisy. Nie pouczam Was - tu na tej stronie znajdziesz moja odpowiedz w tej sprawie.

Przeczytaj jeszcze raz spokojnie, wowczas przyznasz mi racje. Kazdy Kraj ma swoje wstydliwe karty historii .... Kazdy.

• igor_uk Ha,ha. 10.02.12, 16:00
                  oczewiscie ,ze kazdy.Ale tobie tylko o wstyd Rosji chodzi.A Imperium Rosyjski nie byl w niczym nie lepszy,ale i nie gorszy .
                  jak Polska miala swoi 5 sekund w historii,to rowniez budowala imperium,jak na swoi mozliwosci,oczewiscie.
                  • borrka Imperuim rosyjskie bylo lepsze, niz inne. 10.02.12, 16:13
                    Ono samo sie rozmontowalo.
                    Kilkaset lat budowy, miliony ofiar i rzeki krwi ... pare zamieszania lat i ... KONIEC balu.
                    To jest niesamowite i bez precedensu - CCCP nie przegral jakiejs wojny, ale dobrowolnie oddal obszary zagrabione przez stulecia.
                    To nalezy uszanowac !
                    Moze na tym polega "tajemnica" duszy rosyjskiej ?
                    • przyjacielameryki Re: Imperuim rosyjskie bylo lepsze, niz inne. 10.02.12, 16:27
                      borrka napisał:

> Ono samo sie rozmontowalo.
                      > Kilkaset lat budowy, miliony ofiar i rzeki krwi ... pare zamieszania lat i ...
                      > KONIEC balu.
                      > To jest niesamowite i bez precedensu - CCCP nie przegral jakiejs wojny, ale do
                      > browolnie oddal obszary zagrabione przez stulecia.
                      > To nalezy uszanowac !

Ale jeszcze zostało trochę zagrabionych obszarów do oddania. Powinno to nastąpić w kolejnych 30-u latach.
                  • przyjacielameryki Re: Ha,ha. 10.02.12, 16:38
                    igor_uk napisał:

> oczewiscie ,ze kazdy.Ale tobie tylko o wstyd Rosji chodzi.A Imperium Rosyjski
                    > nie byl w niczym nie lepszy,ale i nie gorszy .
                    > jak Polska miala swoi 5 sekund w historii,to rowniez budowala imperium,jak na
                    > swoi mozliwosci,oczewiscie.

Imperium rosyjskie z uwagi na styl sprawowania władzy i rządów oparty o wschodnie w tym mongolskie zasady: bezwzględny terror, totalna eksploatacja okupowanych terenów, przymusowa rusyfikacja, kompletne nie liczenie się z poddanymi ich losem i rozwojem, doprowadzanie okupowanych terenów do ubóstwa( w Polsce tereny zaboru rosyjskiego były najbardziej zacofane ze wszystkich zaborów). Oczywiście zsyłki w Sybir, niszczenie polskiej inteligencji.
                    Imperium Brytyjskie dbało o swoich poddanych o ich edukację, budowało infrastrukturę, itd. Hindusi do dzisiaj uczą się chętnie na brytyjskich uczelniach a swój rozwój Indie zawdzięczają min. kontaktom z Brytyjczykami. Polska zaczęła się dynamicznie rozwijać dopiero po całkowitym wyrwaniu się z okupacji rosyjskiej i niech tak pozostanie.

Różnice pomiędzy IR i IB są kolosalne jak np. pomiędzy mercedesem i furmanką.

• pijatyka Re: jak konstrukcja rosyjskiego cepa 06.08.14, 23:14

• mongolszuudan Re: Imperium rosyjskie, rosyjski imperializm. 09.02.12, 22:51
      Czy mozesz odpowiedziec czyja niepodleglosc i panstwowosc zgwalcila Rosja podbiwszy Krym, Gruzje, Finlandie, Besarabie, Dagestan i Azerbejdzan ? I jeszcze - kiedy i w jakiej wojnie Rosja podbila Polske?
      • kamandir_vzvoda Re: Imperium rosyjskie, rosyjski imperializm. 09.02.12, 22:53
        mongolszuudan napisał:

> Czy mozesz odpowiedziec czyja niepodleglosc i panstwowosc zgwalcila Rosja podbi
        > wszy Krym, Gruzje, Finlandie, Besarabie, Dagestan i Azerbejdzan ? I jeszcze - k
        > iedy i w jakiej wojnie Rosja podbila Polske?

ten pietuch blueviek po prostu lubi byc gwałcony
        • mongolszuudan Re: Imperium rosyjskie, rosyjski imperializm. 10.02.12, 00:33
          Fakt w tym ze ten ignorant nie nazwal zadnego niepodleglego panstwa, ktore Rosja podbila i przylaczyla w rzeczewistosci, ale nie w jego paranoidalnej wyobrazni. A to byli - Kazanskie chanstwo, Astrachanskie chanstwo, Syberyjskie chanstwo (z wasalami mansijskim Pelymskim ksiestwem, chantyjskimi Kodskim, Salymskim i Surguckim ksiestwami, nienieckim Obdorskim ksiestwem i selkupskim ksiestwem Pega orda), Chiwinskie chanstwo, Kokandskie chanstwo. I wszystko.
          • mongolszuudan Re: Imperium rosyjskie, rosyjski imperializm. 10.02.12, 00:34
            Aj, Bucharski emirat - ciut nie zapomnialem.
      • blueelvic Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 00:27
        Wygooluj interesujace ciebie haslo i .... i bedziesz mial odpowiedz.
        • mongolszuudan Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 00:36
          To mnie? Nie mam potrzebnosci nic googlowac. Jestem historikem. A ty jestes nieukiem.
          • blueelvic Rosyjski historyk ... 10.02.12, 00:41
            nie odpowiada unijnym i swiatowym normom. Jest to wybrakowany material. To tacy jak ty pisali zyciorysy Dzierzynskiego, Lenina, Stalina i .... Berii. Idz na piwo i nie zawracaj dupy.
            • mongolszuudan Re: Rosyjski historyk ... 10.02.12, 01:01
              Nie ciebie sadzic o tym, ignorancie. Polski zombowany kretyn ja ty odpowiada tylko smietnisku, skad ty napewno i przyczolgowales tu, kupa gnoju.
        • mongolszuudan Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 00:58
          Krymskie chanstwo nie bylo niepodleglym - to byl wasal Turcji, z ktora Rosja walczyka 300 lat i u Turcji odwalczyla tak samo Besarabie, gdzie zadnej panstwowosci, oprocz tureckiej w 1812 r. nie bylo. Gruzja nie byla niepodleglym panstwem, lecz turecko-persidskim protektoratem. I tylko mala czesc terazniejszej Turcii - pozostali tereny byli po prostu czesciami Turcji i Persii. Dagestan i Azerbejdzan nie byli niepodleglymi - to byli czesci terenu Persii, ktore Rosja odwalczyla u Persii w toku 100 lat wojen. Finlandia nie byla niepodleglym panstwem, a tylko czescia krolewstwa Szwecja, z ktorym Rosja walczyla 800 lat od poczatku swojego istnienia.
          Polske Rosja nie podbijala. Takiego panstwa po prostu nie istnialo w czasy rozborow Rzeczypospolitej. Rozbory podbojem nie byli. Rosja w toku pierwszych 3 rozborow nie otrzymala ani kawalka rdzennej polskiej ziemi - wlasnie Polski. Rosja otrzymala ziemie ruskiego Wielkiego ksiestwa Litewskiego, ktore Polska nieprawnie przylaczyla do swojego terenu, rzeczewiscie zgwalciwszy niepodleglosc tego stanu. Czesc ziemi Hercegstwa Warszawskiego Rosja przylaczyla w 1815 r. tak samo w rezultacie diplomatycznego konsensuma ze wszystkimi mocarstwami owczesniej Europy - jak prezent za wielki wklad Rosji w zwyciestwo nad Napoleonem.
          Wiec, zadnych podbojow, tym bardziej gwaltow rzekomie niepodleglych panstw, ktore ty wspomnil, w przyrodzie nie istnialo, jak samich tych panstw. Ty swoim postem tylko udowodnil ze ty jestes absolutnym ignorantem i nieukem.
          • blueelvic Bla bla bla .. 10.02.12, 01:04
            Zapewne podobnie bylo z Finlandia, Lotwa, Estonia, Litwa ... Armenia, Gruzja, Azerandzanem, Kazachstanem. i wszyscy mieszkancy tych ziem witali was chlebem i sola. Ok.
            • igor_uk Re: Bla bla bla .. 10.02.12, 01:12
              A ty temu rusku nawyzywaj od najgorszego.Czego to bydlo azjatyckie uwaza,ze cos wie o swoim Kraju.
          • igor_uk Aleksandr. 10.02.12, 01:15
            Czy ty naprawda uwazasz,ze do niego cos dotrze?Przeciez on lepiej od kazego ruska wie,jak to bylo. Szkoda wysilku,ja go olalem,z tym ze on na mnie rowniez obrazil sie.Na ciebie za to,ze chciales z nim dyskutowac,na mnie za to,ze mam gdzies jego fobii.
            • blueelvic Re: Aleksandr. 10.02.12, 01:32
              Mylisz sie igor, nie obrazilem sie. Mam swoj wlasny swiat i .... dobrze mnie w nim.

Nigdy nie powiedzialem, ze znam historie lepiej izawsze powtarzam, ze ty i ja i kazdy inny uczyc sie bedzie do samej smierci. .... A i tak glupi umrze.
          • njusacz Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 03:02
            niezły wykład ze wschodniej strony.

tworzysz narracje, z ktorej pierwszy lepszy ignorant historyczny moze wysnuc wniosek, ze Xiestwo Moskiweskie, a Nastepnie Rosja grzecznie sobie siedziala na swoich włosciach i jak juz ktos ja ruszyl to i po 100latach dostal za swoje za co w nagrode kawalek ich ziemi mogla sobie przylaczyc w uczciwy sposob.

Pytanie zatem brzmi.
            Pierwsze -czy w oficjalnej wersji historii Rosji rozumianej jako kontynuatorki Księstwa Moskiewskiego jest jakiekowliek nawiazanie do wieloletnich prób wydarcia od okolicznych sasiadów czy tez choicazby od wasalów sasiadów dostepu do mórz ( jako historyk wiesz ktorych).
            Dwa- jak tłumaczy sie skupianie ziem ruskich wokól Moskwy - wystarczy spojrzec na mape historyczna i widac jak w 14-16wieku proces ten ma miejsce - to jakas misja dziejowa?

Trzy - co złego było w samostanowieniu Chanatów, które podbite zostały w 19w? Czy to nie byla agresja?

Cztery - akcja kolonizacji Dalekiego Wschodu jest jeszcze zrozumiala - kto pierwszy ten lepszy - prawo kaduka -ale jak wytłumaczyc zakusy na Mandzurie, kraje przy Wladywostoku. To Cesarstwa Chin wtedy tam nie było? Do dzis zatargi są o zagarniete wtedy ziemie.

Piąty - Lenin i jego dekret o samostanowieniu narodow - pieknie ale co bylo dalej? jak to tluamczycie wojna domowa? Bo nagle Sowiety pokrywaja sie nieal w calosci z carska Rosja.

Szesc - a akcje w 1940 r- Finlandia? Pribałtyka? Rumunia? bo o szlacheckiej Polsce nie wspomne aby nie psuc atmosfery - moze byc nam trudno sie porozumiec akurat tutaj wiec zostawmy.

Siedem - taki Afganistan juz wpsomnainy to jak wytlumaczyc? zaprosili nas...postepowi Afgancy?

Przyznaj, że trudno jest utrzymac teorie o dobrym sasiedztwie ze "stara" Rosja?

• mongolszuudan Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 12:02
              Jestem historykem - a to znaczy, ze tak zwana 'oficjalna' wersia historii mnie mniej wszystkiego w swiecie ciekawi. Kazda oficjalna wersia w jakimkolwiek kraju - to tylko narzedzie dla wychowania patryotycznego motlocha. W twoim kraju tym bardziej, bo u was nic oprocz oficjalnej wersii po prostu nie istnieje. I to ty jest ofiara oficjalnej wersii, lecz nie ja. Profesyjnych historikow nie ucza historii po szkolnym podrecznikam. Ich ucza myslec samim na podstawie osobistego badania zrodl i opinii ludzi s diametralno roznymi pogladami, ucza czytac nie to ze napisano w tekscie, a to ze napisane miedzy wiersow, to ze autor wolal nie pisac.
              Rosja jest kontynuacja nie tylko Xiestwa Moskiweskiego, lecz i Rusi Kyjowskiej. Jesli to nie miesci sie w polskiej glowie, to jest problema tylko polskiej glowy. Jednak jezeli nie brac ten oczewisty fakt za uwage, rzeczewiscie nic niemozliwie zrozumiec w rosyjskiej historii. Lecz nie dla tego ze rosyjska historia jakas nie taka, a dla tego ze polska logika paranoidalna i obludna. Rozdrobnienie feudalne (inaczej rozbicie dzielnicowe) – etap rozwojowy wszystkich państw europiejskich - no tylko Rosji (w odroznieniu od Niemiec, Francji, Wloch, Hiszpanii i samej Polski) Polacy odmowiaja w prawie na zjednoczenie. Kiedy Paryz zbieral francuskie ziemi, Berlin - niemieckie Polacy nie nazywaja to okupacja i nie objasniaja to imperializmom. Kiedy to robi Moskwa - to zlo, rozboj, okupacja. Objasnienie takie - ze wlasnie Polska ukradla polowe ruskich ziemi i dla Polakow Moskwa, co skupiala ziemie ruskie byla rywalem i konkurentem. Lecz to Polska nie miela zadnych praw na ruskie ziemi, ale nie Moskwa. Zlodziej Polska oskarza Moskwe w zlodziejstwie RUSSKICH ziemi. Hipokrizja. Podboj Chanatow byl typiczna rekonkista. To nie Rus pierwsza atakowala Wschod, a Wschod od poczatku naszego panstwa w ciagu 700 lat stale dazyl do zniszczenia chrzescjanskiej Rusi. Rosja, ktora bronila siebie i cala Europe od ord wschodnych barbarzyncow, zaplacila milionami ofiar za swoja niepodleglosc i nikt nie w prawie oskarzac ja za to ze ona, kiedy okrzepla, likwidowala zrodlo stalej niebezpiecznosci dla europiejskich narodow. To byli panstwa pasozyci, prawdziwe agresorze, barbarzynce, ktore istniali prawie wyjatkowie kosztem grabiezow i terrora sasiednich rolniczych i slabych koczowych narodow, kosztem porywania, eksploatacji i handlu milionow niewolnikow. Dla Europiejczyka przelewac lzy z powodu smutnego losu tych rozbojniczych panstw to super-hipokrizja. Starozytnie kulturalnie panstwa na Wschodzie byli zniszczone przez Mongolow. Postmogolskie panstewka byli juz tylko hordami marudziorow. Tym bardziej, nie ma powodu troszczyc nad losem tych panstewek, ze oni stracili tylko niepodleglosc. W odroznieniu od Europiejczykow Rosjanie nie robili ludobojstwa i wygnan zwyciezonych narodow, oni zyja dotychczas na swoich terenach, zachowali swoi jezyki, kulture, wiare. Co dotyczy Chanstw, ktore zostaly podbite juz w XIX w. nic dobrego w nich tez nie bylo. To byli umierajace zacofanie przynajmniej na pol-tysiacielecia we ciemnosci sredniowiecia chanaty, z cywilizacja jak w owczesnym Afganistanie. Pod wladza Rosji tylko ich narod potrafil zyc jak ludzie, a nie bydleto. Kolonizacja krajow Wschodu nie byla wynalezkem Rosji - to same robili wszystkie europiejskie panstwa. Lecz w odroznieniu od europiejskich panstw dla Rosji to nie byli kolonii zamorskie, lecz lecz slabe panstewka u samych granic Rosji - i jezeli by Rosja nie wziela ich - ich wzieli by Anglia, Persia albo Chiny, co nie bylo w interesach panstwowych Rosji. W konce koncow, nie ma sensu dzisiaj mowic o tych panstewkach, bo Rosja im dala niepodleglosc, z ktorej oni jednak nie wiedzaja co robic, a wiekszosc ludnosci tych panstewek nogami wybieraja dla siebie Rosja jak kraj w ktorym mozna zyc, a nie zdychac powoli jak w swoich niepodleglych nieudalych ojczyznach. Mandzuria nigdy czescia Rosji nie byla. Jak Wladywostok czescia Chin. Uwowa z Mandzyrskim Imperium 17 w. nie ustalila granicy Rosji z chinami do wybreza Ochockiego i Japonskiego morz, bo ani chinski, ani rosyjski rzad wtedy nie mieli map na te tereny. Mandzurskie Imperium az do sr. 19 w. nie zajmowal sie kolonizacja dalekego Wschodu - na terenach ktore ten Imperium uwazal na papieru za swoi nie bylo zadnego chinskiego osiedla, miasta, nawet posta wojskowego albo granicznego. W sr. 19 w. Rosjanie zawrzeli nowa umowe z Mandzurskim Imperium, zgodne z ktorej te niepotrzebne dla Chin ziemi, ktore badac i zasiedlac i kolonizowac Mandzurowie nie mieli zadnej checi, byli przekazane Rosji. Zadnej agresji. To bylo tak samo jak Rosja przekazala USa niepotrzebne swoi kolonii w Ameryce. Chociaz w Ruskiej Ameryce, w odroznieniu od rzekomie chinskiego (naprawde Chinczyki do tych terenow w ogole nie mieli zadnego stosunka - to byli tereny ktore Rosja przekazala mandzuroom, a Mandzury - przekazali Rosji, tak samo Rosja by mogla pretendowac na Chiny jak czesc Imperium Czyngiz-chana, wasalem ktorego kiedys byla Rus) Dalekego Wschodu kolonizaja rosyjska miela juz bardzo glebokie korzenia, co przechowali sie az do dzis.
              • borrka Czekam z utesknieniem... 10.02.12, 12:35
                Kiedy Rosja zacznie "pretendowac na Chiny" :))))

A jesli jestes historykiem, to dobrze wiesz, ze mit pochodzenia Moskowii od Rusi Kijowskiej nie ma nic wspolnego z prawda.
                Powstal za Piotra I, jako narzedzie propagandy.
                • mongolszuudan Re: Czekam z utesknieniem... 10.02.12, 12:42
                  Narzedzie propagandy to ty. Terazniejsze Polskie panstwo powstalo w 1944 r. jego zalozycielem jest Jozef Stalin. O tym ze II Rzp nie ma zadnego stosunku do I Rzp i tym bardziej do Polski piastowskiej ja juz pisalem nie raz.
              • njusacz oj Mongol Mongol...wierzysz to co piszesz? 10.02.12, 21:53
                1. o historii, historykach.

piszesz: 'Profesyjnych historikow nie ucza historii po szkolnym podrecznikam. Ich ucza myslec samim na podstawie osobistego badania zrodl i opinii ludzi s diametralno roznymi pogladami, ucza czytac nie to ze napisano w tekscie, a to ze napisane miedzy wiersow, to ze autor wolal
                nie pisac."

odpowiadam: zastanów się zatem dlaczego zapytałem i to akurat Ciebie? jakbym był takim durakiem, za którego Ty masz tutaj nie tylko mnie to bym sobie otworzył np:
                pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Rosji albo pl.wikipedia.org/wiki/Ruś_Kijowska albo pl.wikipedia.org/wiki/Wielkie_Księstwo_Moskiewskie poczytał i po 5 minutach pretendował do umnego. A ja pomimo tego ile lat zgłębiam temat to dopytuję - z jakiegoś powodu zapytałem Ciebie - WielkoRusa i Historyka - po Twemu zapewnieniu.

Co dostałem od Ciebie? Jakieś proste barachło!!! Nie obraź się ale to co napisałeś to bajka dla dzieci albo dla ignorantów historycznych aby uch urobić pod swoją wersję, a nie coś co się trzyma HISTORII!!!

2. nieprawdy oraz półprawdy plus naciągania aż prawie gumka pęka!

A.

"Rosja jest kontynuacja nie tylko Xiestwa Moskiweskiego, lecz i Rusi Kyjowskiej"

Jak wszystkich dookoła "przyłączyliście" do siebie, wliczając 300letnia okupacje Ukrainy to nie dziwota, że zostaliście jedyni, spadkobiercy, a nawet KONTYNUATORZY!

Kiedy Ruś najlepsze lata miała już za sobą to założona została Moskwa i tak się jeszcze przez następne 100lat miała do Nowogrodu czy Pskowa albo bliżej Rostowa, Rizania, Tweru, Wlodzimierza, Suzdala, że o Kijowie nie wspomne...jak Kraków do Paryża czy Rzymu ma się dziś. Mongolcy ze Zlotej Ordy postawili na najsłabsze księstwo aby dzielić i rządzić Rusią i przez setki lat to im sie udawało dzięki Moskwie...bo moskiewski dumny książę od wszystkich daninę sciągał i w pas się kłaniał gdy pieniądze zanosił, modląc się przy tym aby mu dane było wrócić...

podsumowując nie kontynuacja a UZURPACJA! w znaczeniu «przywłaszczenie sobie praw do czegoś»...po namyśle: dla jednych niesłusznych dla innych słusznych pretensji do praw jak się ma WIELKIE MARZENIA, które przy sprzyjających wiatrach historii się ziściły to prawa niby się nabywa ale to bajka w bukwach dla szkól. Pól-prawda albo inaczej oficjalna wersja propagandy imperialnej. Zgodzę się, że na pewno więcej praw niż Lechici znad Wisły czy Warty ale oni od 14w. szli na wschód bo ich Litwini "napuszczali". Nie mam żalu, my próbowaliśmy, a Wam się udało - ale bądźmy uczciwi -nie wyciągajmy też historii USA czy kogokolwiek innego bo teraz rozmawiamy o Rosji, o jej historii, a nie o tym, że gdzieś tam Murzynów biją albo rowery kradną. Bądź UCZCIWY MONGOLE bo akurat CIEBIE na to stać.

B. "Podboj Chanatow byl typiczna rekonkista."

Przypomnę, że rekonkwista to «zbrojna walka w celu odebrania Arabom zajętych przez nich ziem».

Pal licho, że obecni Turkmeńcy czy Tadżycy, a nawet Kazachowie tyle mają wspólnego z Arabami co Polak z Beduinem, liczy się to, że aby ODEBRAĆ, ktoś musiał zabrać - ni ch*** na tej mapie nie widzę upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Kievan-rus-1015-1113-(en).png Astrachania, że o Emiratu Buchary, Chanatu Kokandzkiego oraz Chanatu Chiwy tylko wspomnę. No jak odebrać jak nikt nie zabrać? To tylko NAJWIĘKSI RUSINI wiedzą wkluczaja Naszego Mongola!

Gdybyś napisał w odwecie za setki lat niewolenia, za tle wylanej chrześcijańskiej krwi, zgwałconych kobiet, zniszczonych nerwów...w ODWECIE zajęliśmy/podporządkowaliśmy te krainy jak nadarzyła się okazja to bym słowem nie powiedział...ale rekonkwista...oj nieładnie!

I jeszcze pisać: "To byli panstwa pasozyci, prawdziwe agresorze, barbarzynce" - IGOR RATUNKU ANTYROSYJSKIE TREŚCI!!! Bo taka SAMARKANDA to 1000lat więcej tradycji od Moskwy, prawda? Ja po nich nie płaczę bo mi ni brat ni swat...ale UCZCIWOŚĆ tego wymaga aby pokazać imperialną twarz Mateczki Rossij na krajach Azji Środkowej, które NIC nie zrobiły ani W.K Moskiewskiemu ani tym bardziej Cesarstwu Rosji.

C. Poza tym nie zgadzam się, że jakby nie Rosja to wzięła by to Anglia bo...ta nie mogła sobie poradzić z Afgańcami. Po co mieli iść na północ jak im tyły płonęły od wieloletnich wojen. Podnoszenie, że Persja by zajęła albo Chiny - patrz mapa lh5.googleusercontent.com/-rNB-1sdAb0g/TYXupKRPCtI/AAAAAAAACw4/DIuMW0dOn70/s1600/map_China_Qing.jpg - w 19 w. Chiny cofały się krok za krokiem. Nie udawaj, że nie wiedziałeś. Nie mieli i oddali? To po co Moskwianie pytali? Tacy grzeczni raptem byli?...oj oj oj.

Poza tym powiedz na jakich terenach toczyła się wojna 1904-05 r. i skąd się w takim razie tam wzięły wojska carskie skoro tych ziem Rosja nigdy nie chciała podporządkować ani nie miała posiadaniu?

3. Podsumowanie

Tu Sirikov pacykował jak ludność miejscowa takiej np. Jakucji ( nie wiem czy to akurat Jakuci jakby coś) witała chlebem i sola wysłanników Rosji, kiedy przychodzili ich do cywilizacji moskiewskiej przyłączać upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Surikov_Pokoreniye_Sibiri_Yermakom.jpg ten obraz daję na zgodę. Nie oszukuję - na zgodę daję - bo ja nie mam problemu z Rosją, Wielką tym bardziej. Myślę, że i vice versa! Za to Ty czy Igor macie, bo cokolwiek Was zapytać to zaraz od najgorszych na Polaków oraz tak odpowiedzieć aby umniejszyć swoje zasługi. Ja tam byłbym dumny jakby mój kraj zaczynał od małej zabitej dechami wioski aby poprzez usługiwanie Mongołom i wykorzystywanie plemieńców tak wszystkich wykosić aby sięgać tylu milionów kilometrów. Poić konie i w Atlantyku w 1815( czego bardzo Stalin żałował gdy mu się na Łabie skończyło), w Indyjskim o mało co, za to na Pacyfiku do dziś. Wy za to tacy...skromni. Ot każden błagał aby Mateczka wzięła w opiekę nikogo nie podbili, ludobójstwa nie zrobili, wynarodowić czy zrusyfikować także. CUD KRAJ! JAKA HISTORIA!

---------------------------------------------------

Po namyśle dzięki za opis ten i drugi o najnowszej historii. Z wieloma historykami rozmawiałem ale ani jeden nigdy tak w twarz mi nie opowiedział. Anonimowość to duża zaleta bo można dowiedzieć się co ktoś myśli naprawdę.

ps. Myślę, że nawet Ty nie umiałbyś wytłumaczyć jednak rosyjskiego najazdu na Budapeszt w 1956 r. Tak to jest prowokacja. Nie musisz odpowiadać bo to nawet dla Ciebie za karkołomne będzie. Albo dlaczego najechaliście na Cesarstwo Japonii pomimo tego, że oni Was od tyłu w ciężkie dni nie wzięli tylko respektowali umowy z Wami...za to Wy...oj wstyd co? Czy to też można uzasadnić?

• igor_uk Oj njusacz,njusacz, co Ty piszesz? 10.02.12, 22:00
                  Podajesz linki do wikipedii ,jak by nie wiedzac tego,ze to zadne powazne zrodlo.
                  Nu i to zdanie nie moge nie skpmentowac,poniewaz dotyczy mnie.
                  "Nie oszukuję - na zgodę daję - bo ja nie mam problemu z Rosją, Wielką tym bardziej. Myślę, że i vice versa! Za to Ty czy Igor
                  macie, bo cokolwiek Was zapytać to zaraz od najgorszych na Polaków"

Prosze wskazac chociaz by jeden z moich postow,ktory by podtwierdzile te Twoi slowa.

• njusacz Re: Oj njusacz,njusacz, co Ty piszesz? 10.02.12, 23:05
                    Igor, masz chyba problem ze zrozumieniem sensu zdań w języku polskim. Tak mi sie wydaje, bo słowa bardzo dobrze rozumiesz, znasz i używasz...ale jest takie powiedzenie w języku polskim: widzi drzewa ale lasu nie dostzrega. Tak samo jest chyba u Ciebie.

Widzisz, to prawda że napisałem Wikipedia, też prawda że podałem do niej linki...ale tego, że napisałem COŚ WIĘCEJ co zmienia CAŁKOWICIE znaczenie nie chcesz albo nie dostrzegasz.

To nie jest moja wina, ale...problema mozet byt po Twojej stronie. Stąd też non stop są między nami jakieś walki o słowa. Bo ja pisze tak jak to zrozumiałby ktoś obyty w języku polskim, a Ty czytasz wyrazy i składasz sens...czasem nie widząc tych PAUZZZ co to wczoraj o nich pisałeś.

Bez urazy. NA serio Ciebie polubiłem chociaż non stop coś mi zarzucasz z BEZ POWODU!
                    -----------------------------------------------

Widzisz nawet tutaj robisz problem. Przyszedłem z textem o Wielkiej Rosji i małych pieskach z Kataru i zapytałem co sądzicie...Ty od razu wyskoczyłeś że mam rusofobię, a to nieprawda. Na tej podstawie napisałem, że cokolwiek nie zapytać to zaraz problem i od najgorszych na mnie, bo myślicie żem Polak. Mongol też - ja go grzecznie i rzeczowo w kilku punktach o historię Rosji bo chciałem poznać jego zdanie - a on, że mi się w polskiej głowie nie mieści, że wierzę w oficjalne głupoty i takie tam dyrdymały. To co ja mam napisać, że na każde pytanie Igor i Mongol na rzęsach stają aby nie urazić broń Boże tylko ze wszystkich sił po matulku odpowiadają? Przecież to nieprawda! Wydaje mi się, mogę się mylić, bo od wczoraj przeczytałem Waszych ok 100-200 wypowiedzi dopiero, ale cokolwiek zapytać o Rosję to dla Was ( ale nie tylko dla Was) ŹLE! Zapytasz o wielkość niedobrze, zapytasz o jakiś problem - to już tragedia...nie wstyd Wam? Przecież nie każdy kto tu przychodzi chce siać jakieś antyrosyjskie treści, chce dowiedzieć się od expertów...zresztą taką masz Igorze stopkę. Ale nic z tego...tylko jad. Szkoda bo widzę, że aby się od Was cokolwiek dowiedzieć to trzeba mieć bardzo dużo cierpliwości. U mnie na Forum przy tym co się tutaj dzieje jest...ERMITAŻ.

Tak więc nie udawaj i nie graj...bo to nie Balszoj.

• igor_uk Re: Oj njusacz,njusacz, co Ty piszesz? 10.02.12, 23:50
                      Zaraz,zaraz.A gdzie przyklad tego,ze ja od najgorszego o Polakach wypowiadam sie??
                      njusacz,nie widze sensu dyskutowac o tym samym na dwoch forumach. jestem zdziwiony,ze ty przeniosles ta dyskusje z foruma "Rosja" na forum "Swiat".Moze powiesz,ze mam paranoje,ale widze w tym twoja chec tego,zeby ta duskusja nabrala wiekszego rozglosu.
                      Tekst o Wielkiej Rosji ,bardzo dobrze,ale czemu uzyles tych slow?
                      "Bo to, że Rosja jest Wielka, a reszta to małe pieski, które można pogłaskać albo nakarmić jak przyjdzie ochota, rzucić patyk albo kopnąć jak przyjdzie Gospodinu ochota... "
                      I to w nawiazaniu do slow,ktore rzekomo powiedzial Czurkin.

p.s.Wikipedii nie uwazam za powazne zrodlo,a czemu,mozez sam przekonac sie,sprawdzajac o czym pisze sie w roznych jezykach na temat tego samego wydarzenia.W zasadzie zgadzaja sie tylko daty (i to nie zawsze). Wikipedie redaguja te,kto na to ma ochote.Jedna strone redagowalem i ja.Z tym,ze tam nie chodzilo o historie,a tylko o wybitna osobowosc,ktora mialem szczescie poznac osobiscie,jeszcze ,jako dziecko.
                      • igor_uk I jeszcze. 10.02.12, 23:58
                        Oczewiscie wikipedii nie uwazam za powazne zrodlo,tak samo,jak i Ty.
                      • njusacz Re: Oj njusacz,njusacz, co Ty piszesz? 11.02.12, 00:32
                        Igorze, faktycznie mój błąd. Forum Rosja to Wersal przy Świat, tutaj niektórzy wypowiadają sie bardziej konfrontacyjnie niż tam.

Co do "piesków" już doprecyzowałem, że według mnie są 3 mocarstwa w tym 1 Hegemon, reszta to bez urazy dla nich ( także Polski czy Kataru ), nic nie znaczące maskotki. Ich zadaniem jest łasic się do jednego pana i dostać od niego kość przez co czasem ryzykują że dostaną od drugiego w...swoja kość ogonową. Tak samo, mogło byc, i w tej rozmowie Rosja-Katar. Rosja ma swoje interesy w karajch MENA, w których pierwsza rola to IRAN i jego zaplecze czyli Syria. Katar jak dałem przykłady u siebie na blogu za RT.com( którą tutaj także polecam wszystkim jako odtrutkę na tv z Polski) wszędzie wsadza nosa...w Egipcie, w Libii, teraz w Syrii próbuje. Ponieważ cele obu krajów są przeciwne to o zgrzyty, tarcia nietrudno...ponieważ nawet najlepsi dyplomaci to też tylko ludzie to mogło między obu panami zaiskrzyć przed decydującym momentem. Rosja jest Wielka, Katar mały i pełni taką samą rolę jak Polska czasami dla USA. Stąd też to przyrównanie do psa, aportowania albo kopnięcia psa...Jak chcesz zbić psa - to kij znajdziesz.

Co do Wikipedii to jestem na nią uczulony i bardzo rzadko sam dla siebie do niej wchodzę. Raczej po to aby zobaczyć jakie są źródła aby dalej czytać i zglebić temat. Ale żyjemy w takich czasach, że ludzie potrzebują bardzo szybko skondensowanej informacji. Stąd też informując czymś na blogu robię link do wiki...bo wiem że jak dam odsyłacz do rzetelnej ale dłuuuugiej analizy to nikt nie przeczyta i cały wpis może być niezrozumiały.

Igor, izwini ale już kończę. Nie miej żalu do mnie. A problemy wynikły z niezrozumienia czasem treści, a czasem intencji.
                        czesc
                        • igor_uk Re: Oj njusacz,njusacz, co Ty piszesz? 11.02.12, 00:49
                          Szkoda,po woli sytuacja zaczyna sie robic bardziej klarowna.
                          Czesc.
                • mongolszuudan Re: oj Mongol Mongol...wierzysz to co piszesz? 10.02.12, 22:39
                  Durak ty i jestes. Naturalny. W dodatek zfrustrowany i zombowany. Nudny. Mnie nie ciekawie czytac twoi bzdety. Nic nowego, co ja milion raz juz nie czytalem od podobnych ciebie znawcow Wikipedii i polskich szkolnych podrecznikow, ty powiedziec nie mozesz, samodzielnie myslic nie umiesz, spotrzec na historyczne problemy pod innym katem, z punktu widzienia oponenta, nawet gipotetycznie, nie potrafisz, o tym ze jednej slusznej prawdy (w ogole zadnej prawdy) w przyrodzie nie istnieje, ze prawda to w ogole pojecie abstraktnie, ze kazdy fakt moze miec niezliczonia ilosc roznych tlumaczen - w zaleznosci od punktu widzienia badacza albo swiadka naocznego zdarzenuia - i kazde z tych tlumaczen jednakowe sluszne - taka idea ciebie naturalnie nawet do glowy nie przychodzila. Jestes primitywny m arogantem, jak absolutna wiekszosc twoich rodakow, co ma bezczelnosc uczyc historykow historii i uwazaja ze znaja cos wieciej nich dlatego ze oni mowia rzecze, o ktorych ty nigdy nie slyszales, nie czytales i nie dumales, o ktorych ciebie nigdy nie opowiedziali twoi nauczyciele, albo takie sami prymitywy jak ty, albo zeby nie zabiwac twoja tepe glowke niepotrzebnej ciebie informacjej, albo dlatego ze w waszym kraje ma duzo rzeczy, o ktorych nikt i nigdy nie mowi, bo nieprzyjemnie to wszystko. Zyjesz w totalitarnym kraje, gdzie tylko para historykow z dziesiatkow tysiacy ma odwage pisac cos, co nie nie jest zgodnie z krotkim kursem historii Polski weglug IPN, gdzie zurnalistow, ktore osmiela sie napisac cos wbrew polsko-pindosowskiekj wersii jakichkolwiek zdarzen, mometalnie wyrzucaja z pracy. I to nie tylko w Polsce - hipokryzja i primitywizm - niechec znac niczego co choc czyms odroznia sie od powszechne przyjetych dogm, standardow mysli, jest choroba calej zachodniej cywilizacji.
                  • njusacz Re: oj Mongol Mongol...wierzysz to co piszesz? 10.02.12, 23:19
                    Mongol Ty jednak możesz nie być aż taki super jak myślałem.

Jeśli ja pisze do Ciebie: "jakbym był takim durakiem, za którego Ty masz tutaj nie tylko mnie to bym sobie otworzył np:" i tu linki z Wikipedii

rozumiesz słowo - "jakbym był?
                    a rozumiesz tryb przypuszczający - "bym sobie otworzył?

nawet jeśli nie, to nie powiesz, że nie rozumiesz czasu przeszłego - "z jakiegoś powodu zapytałem Ciebie"

w tłumaczeniu z polskiego na Mongolski a takze dla Igora: "ileś tam lat zgłębiam temat i to nie na Wikipedii, jednak myślę, że TY jestem mądry i możesz mi pokazać swój punkt widzenia, jestem jego ciekawy na następujące tematy" zresztą sam napisałeś: "myslec samim na podstawie osobistego badania zrodl i opinii ludzi s diametralno roznymi pogladami"...ale widzę że to wszystko taka Wasza gra. Udajecie już nawet przed samymi sobą i gracie na jedną melodię jak zdarta płyta w gramofonie. A jak ktoś wejdzie i zapytać to smyk przez łeb...a co cieburaszka znad Wisły będzie się tu pałętać.

Mongol - Ty naprawdę dużo wiesz i umny jesteś dlaczego taki dlaczego dziwny, dlaczego taki porywczy i wszystkie rozumy już zjadłes?

to co napisałeś, przeczytaj i przemyśl czy przypadkiem sam do siebie nie mówisz:

"spotrzec na historyczne problemy pod innym katem, z punktu widzienia oponenta, nawet gipotetycznie, nie potrafisz, o tym ze jednej slusznej prawdy (w ogole zadnej prawdy) w przyrodzie nie istnieje, ze prawda to w ogole pojecie abstraktnie, ze kazdy fakt moze miec niezliczonia ilosc roznych tlumaczen" .

Teraz pójdź do lustra i spójrz tam, sam do siebie powiedz kogo widzisz. Ja zadałem konkretne pytania, może w złej formie, ale Twoja odpowiedź jest wybitnie mongolska...i to nie jest komplement.
                    • mongolszuudan Re: oj Mongol Mongol...wierzysz to co piszesz? 10.02.12, 23:27
                      Wszystko ciebie juz powiedzialem. Nie jestes ciekawy. Diskutuj z przyjacielem_ameryki.
                      • njusacz Re: oj Mongol Mongol...wierzysz to co piszesz? 11.02.12, 00:18
                        Dla osób nie znających dobrze sprawy:

Ja zadałem kilka pytań chcąc poznać zdanie osoby mieniącej się tutaj expertem, historykiem.

Mongol nakreśliłeś swój punkt widzenia na pewne wydarzenia z historii. Z naciskiem na swój.

Ja skontrowałem jego opowieść swoją - forum.gazeta.pl/forum/w,50,133213795,133246199,oj_Mongol_Mongol_wierzysz_to_co_piszesz_.html - kto znajdzie tam kłamstwa w wersji faktograficznej, domasznaja rabota.

Mongol jak oparzony nawymyślał mi pierwszorzędnie i ani słowem nie odniósł się do przytoczonych faktów.

To i ja mu dziękuję teraz za dyskusję oraz prywatniej już kieruję te oto słowa: Mongol masz rację! Wszystko co wiedziałeś (z naciskiem na wiedziałeś) już powiedziałeś. Nic się od Ciebie już nie nauczę. Kręć dalej osobami wychowanymi na Wikipedii albo na imperialnej narracji. Ja wysiadam.
                      • mongolszuudan Re: oj Mongol Mongol...wierzysz to co piszesz? 11.02.12, 00:28
                        Nie masz zadnych faktow. Nic nie znasz i znac nie chciesz. To ze ty piszesz po rosyjsku nazywa sie krotko - słowobłudije. Chciesz rywalizowac we slowobludii - diskutuj z niegraczem czy przyjcielem-amerykanskim. Ja nie mam czasu na takie rzecze i po prostu nie znam dobrze jezyka polskiego zeby probowac konkurowac z toba w pustej i bezsensownej scholastyce.
                        • njusacz Re: oj Mongol Mongol...wierzysz to co piszesz? 11.02.12, 00:56
                          Mongol wiesz co? Dziękuję Ci za tę lekcję. Miałem jakieś mrzonki ale po Twoich monologach mi już przeszło. Żyj sto lat w swoim świecie! A nawet więcej, a co!

ps. Dobrze, że chociaż "wzgljad" mi podesłałeś. Nieliczny Twój plus.

• mongolszuudan Re: oj Mongol Mongol...wierzysz to co piszesz? 11.02.12, 01:13
                            W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?
                            — Fryderyk Nietzsche
            • mongolszuudan Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 12:40
              Wojna domowe zaczel nie Lenin, lecz jego przeciwnicy polityczne w oparciu na czechoslowackich rebelantow, niemiecjich, tureckich, angielskich, francuskich, amerykanskich, japonskich okupantow i wszystkich hyen po calemu pogranicziu Rosji - Bialofinnow, estonskich, lotyszskich, litewskich, ukrainskich, polskich, kaukazskich nacjonalistow i islamiscy Azji Srodkowej, ktore rewolucje w Rosji i dekret Lenina o samostanowieniu narodow przyjeli za sygnal dla rozbora i uniciestwienia Rosji. Dekret Lenina byl o samostanowieniu NARODOW, a nie o uzurpacji wladzy na roznych terenach Rosji przez miejscowe burzuazyjno-faszystowskie albo feudalnie i klerikalnie kliki. Prawo narodow na samostanowienie bylo realizowane po okonczaniu wojny domowej przy stworzeniu ZSRR, ktory nie byl odnowieniem Imperium Rosyjskiego, lecz Sojuszem wszystkich narodow Rosji, w ktorym kazdy narod (oprocz Ruskich, co i posluzylo glownej przyczyna konca ZSRR) miel swoja autonomie.
              Finlandia? Finlandia w period z 1917 po 1944 lata prowadzila 4 wojny z Rosja Sowiecka i ZSRR, inicjatorzem 3 z nich byla Finlandia. Kto agresor?
              Rumunia okupowala w 1918 r. Besarabie nieprawne, na swoj strach i ryzyk. ZSRR nie uznawal prawa Rumunii na Besarabia - na wszystkich mapach przewojennych to byl teren tymczasowie okupowany przez Rumunie. I zadne panstwo w swiecie nie wzielo na siebie garancii nietykalnosci tej nowej nieprawnej granicy Rumunii. Tak samo jak z polskimi Kresami. Potegi swiata garantowali wam granice po linii Curzona - to jest po linni etnograficznych polskich ziem. To ze bylo poza linia - to bylo wasza sprawa osobista z Rosja, ktora garantow polskiej niepodleglosci w ogole nie ciekawila. W pribaltyce sowiecka wladza byla ustalona w rezultacie bezkrewnych rewolucji narodowych. Niechaj te rewolucji byli jak teraz mowia - pomaranczowe. Legetymnosc takich rewolucji wam na Zachodzie zaprzeczac musi byc wstyd. Hipokryzja.
              Co dotyczy Afganistanu - Polakom - bezplatnemu miesowi armatniemu USA w ich kolonialnych wojnach trzeba w ogole ryj stulic. Albo objasnic co wy sami robili w Irace, co robice teraz w Afganistanie. Was tam juz dokladnie zadny rzad miejscowy - choc legetymny, choc nie legetymny nie zapraszal.
              Wy dla swoich sasiedzi nie lepszy sasied niz Rosja. Przynajmniej dla wszystkich wschodnich, ktore was nienawidza wiecej niz przekletego Stalina.
              • johnny-kalesony Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 13:19
                mongolszuudan napisał:

> W pribaltyce sowiecka wladza byla ustalona w rezultacie
                > bezkrewnych rewolucji narodowych.

Ależ oczywiście. Tamtejsze społeczeństwa nie sypiały po nocach, marząc by żyć według rosyjskich standardów ... I jakoś ta "bezkrwawość" niespecjalnie koresponduje z ilością zesłań obywateli okupowanych krajów bałtyckich do obozów, po wkroczeniu armii sowietów.

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
                • mongolszuudan Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 13:30
                  Jakie ofiary, bezmozgowcu? Zapamietales, gnoju o setkach tysiacy Slowianach - Polakach, Bialorusinach i Rosjanach, o setkach tysiacy Zydow, ktorych zamordowali bestialskie baltyckie SS-mani? baltyckie scierwo zasluzylo tego, zeby calkiem zetzec jego z twarzy ziemi.
                  • johnny-kalesony Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 13:50
                    Droga mendo, czyżbyś sądził, że owi SS-mani byli tam jeszcze PRZED Armią Czerwoną i już wtedy mordowali?

Pozdrawiam
                    Keep Rockin'
                    • mongolszuudan Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 15:02
                      Mily ch...u, twoj ulubiony wodz Hitler juz umarl. Nie wspolczuje twojemu zmartwieniu z tego powodu i zycze ciebie, niedobita nazistowska dran, isc wslad za twoim fuehrerem jak mozna predko.
                      • johnny-kalesony Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 15:18
                        To kto ostatecznie był w krajach bałtyckich wcześniej: ZSRR czy też Niemcy?

Pozdrawiam
                        Keep Rockin'
                        • mongolszuudan Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 15:37
                          Faszysci byli u wladzy w krajach baltyckich z poczatku 1920 lat. I oprocz tego jedna taka Lotwa importyrowala w Rosje kilku dziesiatkow tysiacy swoich katow - Latyszskich strielkow juz w 1917 r. W kazdym aparacie Czeka w kazdym miescie Rosji odznaczyli swoja obecnosc te przedstawiciele malego i newinnego skrzywdzionego przez wszystkich naroda. Nie trzeba twoich klamstw - nie dla tego lotyszskie esesmani przeliwali rzeki krwi w Rosji, Bialorusi, Polsce, ze ich troche obrazili ich wlasnie bracia Lotyszskie strielki w 1940 r. Lecz dlatego ze sluzili wiernie jak psy lancuchowe swoim bylym panam - nadludziam z niemieckimi nazwyzskami, ktore obiecali ze ze zadnej Lotwy, Litwy, Estonii nigdy nie bedzie, ale ich mieszkance - ci co beda sluzyc wiernie beda moze byc zapisane w prawdziwe Niemcy.
                          • mongolszuudan Re: Dlaczego nie sprawdzisz sam? 10.02.12, 15:42
                            Och, nie lubia Lotysze wspominac o swoim udzialu we II WS:
                            inosmi.ru/baltic/20120206/185075380.html
    • blueelvic Forum Rosja. 10.02.12, 02:11
      "Rosja - przejęła kłamliwą historię po ZSRR
      Autor: niegracz 29.12.11, 17:37
      Dodaj do ulubionych
      Odpowiedz cytując Odpowiedz
      dlaczego nie odbrązowili historii np. II wojny światowej paktu HItler-Stalin agresji na Polskę
      - nie potrafią pogodzić się z własną historia , jako Państwo to nadal jest wschodnia satrapia z kultem Wodza"

Podoba mi sie tem post. Jest napisany poprawnie i nikogo nie obraza. niegracz zadal pytanie i oczekiwal rozsadnej odpowiedzi.

Co otrzymal w zamian? Obelgi, insunuacje .... Zreszta kazdy moze to przeczytac.

Uwaga igor i spolka !!! Jestescie ignorantami normalnosci, bo kierujecie sie jakims dziwnym instynktem .... instynktem kundla, dla ktorego lydka piszacego prawde o Rosji jest celem nadrzednym.

Bolszewizm igor, to tylko bolszewizm z was wuchodzi.
      • bywszy1 Re:nu!?jaki tam bolszewizm?+ 10.02.12, 12:41
        zwykly kundelizm.
        I to bez pojecia.
      • igor_uk Re: Forum Rosja. 10.02.12, 16:14
        blueelvic, moja odpowiedz niegraczu:
        Bardzo sie ciesze,ze jestes tutaj.Jak by tam nie bylo,ale ta czesc zaproszenia: ,jak rowniez tych,kto od samego tego slowa dostaje drgawek dotyczy ciebie bezposrednio.Tak co witam ciebie,jak drogiego i oczekiwanego goscia ...Oczekuje na to,ze wniesiesz sporo ciekawych tematow do dyskusji.
        Nastepny post:
        "Co najsmieszniej,ze to co mowil Stalin,rzeczywiscie bylo prawda.Bo widzisz li,formalnie Anglia i Francja tak i zrobili,jak mowil Stalin,po tym,jak Hitler zaatakowal Polske,ale a nie Francje,a nie Anglie on nie atakowal na tam ten moment.
        Tak co formalnie Stalin mial racje,a ty,jak zwykle,nie wiesz o czym piszesz."

Jezcze jeden:

niegracz,ja tylko napisalem to,co mialo miejsce w Historii.
        Bo po tym,jak Hitler napadl na Polske,to po dwoch dniach Anglia i Francja wypowiedzialy Niemcom wojne. Tylko o to mnie chodzilo,reszte ty dolozyles od siebie.

I ostatni moj post:
        "Paulus od pare lat byl juz wieziony w ZSRR,poddawszys przed tym sam i resztki swojej armii .W czym widzisz manipulacje? I co to ma z tak zwana klamliwa historia? "
        A teraz powiedz,gdzie tu widzisz bolszewizm? I czy ja go zaatakowalem,obrazilem?

Ale nic nie wspominasz o tym poscie:
        moSSkale nigdy nie poznają własnej historii ,a szczególnie początku WW2(tony spalonych dokumentów). .
    • j-k No teraz jest tylko resztowka po tym Imperium :) 10.02.12, 10:33
      Bo jeszcze pare nieswoich ziem jak:
      - finska Karelia
      - rumunska Moldawia
      - polnocny Kaukaz

w swoich lapach trzymaja.
    • bywszy1 Re: tutaj jakishistoryk twierdzi,ze Rossija+. 10.02.12, 12:22
      jest kontynuatorka ksiestwa Moskiewskiego
      On,ze twierdzi,ze i Rusi Kijowskiej-chociaz nie wszyscy sie z tym zgadzaja
      A zapomnial dodac,ze jest kontynuatorka Cesarstwa Biszantyjskiego
      A jak dalej pojdzie,to sie okaze,ze jest kontynuatorka Scytow
      A jeszcze dalej-Hiperborejow
      A tak i dopitekantropa dojsc mozna.
      Ale to wszystko o Rosji tzw.carskiej.
      Kontynuatorem kogo i czego Byl ZSRR oraz wchodzaca w ten system Federacja Rosyjska.
      Pozostaje jeszcze stwierdzic czyim kokontynuatorem jest obecna Federacja Rosyjska.

Czy Wlosi sa kontynuatorami Imperium Rzymskiego?
      To jest pytanie bonusowe.
    • bywszy1 Re: prosze pana,panie bluelvic,sprawiedliwosci+ 10.02.12, 12:38
      i wyrozumialosci:za jakie grzechy obciaza pan Rosje nowymi grzechami?
      Wyzywajac niejakiego ajgora od cepow i Rosjan?
      Cepem on moze i jest.
      Ale Rosjaninem?Nie!
      On jest PA!
      Czyli Polski Anglik.
      A po forumowemu PAfcio!
      Nie rozumiem,czegon sie wstydzi,ze jest PAfciem,zarzucajac innym wstydu do przyznania sie kim jest.
      A co gorsza wtym przypadku psuje i tak juz ndszarpniety u niektorych wizerunek Rosji i Rosjan
    • lubat Re: Imperium rosyjskie, rosyjski imperializm. 10.02.12, 14:18
      blueelvic napisał:

.........
      > Ot, to tylko garsc refleksji, ktore przychodza do glowy czytajac takich igorow
      > i jego kumpli.

Refleksja to ostatnia rzecz, o którą ciebie można posądzić. To raczej bezmyślne powtarzanie idiotyzmów, typu zdziwienia, że np. Rosjanie mają dwie nogi.

Czymże się bowiem różni Imperium Rosyjskie od istniejących równolegle imperiów angielskiego, francuskiego, czy od istniejącego wcześniej imperium hiszpańskiego, a teraz amerykańskiego? Jeżeli jest jakaś różnica, to tylko taka, że Rosjanie podbite narody integrowali do swojego państwa, w przeciwieństwie do innych, które przeprowadziły dogłębną eksterminację ludności tubylczej (Ameryka Południowa i Północna), lub tak dzieląc narody (Afryka), że zarzewie ciągłych wojen tkwi do tej pory.
      • johnny-kalesony Re: Imperium rosyjskie, rosyjski imperializm. 10.02.12, 15:21
        lubat napisał:

> Czymże się bowiem różni Imperium Rosyjskie od istniejących równolegle imperiów
        > angielskiego, francuskiego, czy od istniejącego wcześniej imperium hiszpańskieg
        > o, a teraz amerykańskiego? Jeżeli jest jakaś różnica, to tylko taka, że Rosjani
        > e podbite narody integrowali do swojego państwa,

Ja bym raczej to ujął tak: usiłowali sprowadzić do swojego poziomu ... ; )

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • j-k Re: Imperium rosyjskie, rosyjski imperializm. 10.02.12, 16:35
          johnny-kalesony napisał:

> Ja bym raczej to ujął tak: usiłowali sprowadzić do swojego poziomu ... ; )

Badzmy szczerzy: - tu w Europie, czy na Kaukazie

W Azji srodkowej , czy na Syberii przywiezli im jednak postep techniczny i dlatego tamte narody nigdy nie protestowaly.
        • mongolszuudan Re: Imperium rosyjskie, rosyjski imperializm. 10.02.12, 20:22
      • tytus_staropolski Doprawdy? 11.02.12, 01:14
        A to, co zdarzylo sie tobie napisac, to niby co? Dlaczego to zatem napisales? Co chcesz dzieciaku osiagnac?

Napisz o innych imperiach i po ptakach. Musisz byc niezlym gniotem, skoro wymagasz aby inni pisali za ciebie.

Nie chodz po wsi , nie rob psi psi.

• blueelvic lubat. 11.02.12, 02:51
        Jestes tylko oslem, ktory wyszedl na lod krzesanego zatanczyc. Daj se siana ciemniaczku.
        • igor_uk Re: lubat. 11.02.12, 09:25
          blueelvic,tak mu i trzeba! Chama trzeba uczyc.Nie bedzie bydle prorosyjskie cos krytycznego pisac o wypowiedzi kulturalnego europejczyka.Niech zre sobie siano,a o dyskusjach moze zapomniec.
          Dzieki za nauke ,blueelvic.
          • blueelvic Re: lubat. 11.02.12, 13:25
            Przychodzi Rosjanin do dentysty. Dentysta ogląda i widzi same złote zęby, diamentowe koronki, w końcu nie wytrzymał:
            - Właściwie nie wiem, co mam panu tu zrobić?
            - Chciałbym alarm założyć.
            • igor_uk Re: lubat. 11.02.12, 13:40
              ha,ha.Zobacz,nawet na to wlasnego pomysla nie masz.
              Tylko to i tak nie zmienia faktu,ze napisales do lubata,jako chamisko.
              Nu czemu z was,tak zwany "europejczykow",cham wylazi za kazdym razem,jak spotykacie sie z opinia ,rozniaca sie od waszej?
              • blueelvic Ot, durak. 11.02.12, 14:12
                Z chamem musisz po chamsku, to proste igor. Pisalem to tobie juz wiele razy.
                • igor_uk Nie prawda. 11.02.12, 14:30
                  Lubata w zaden sposob nazwac chamem nie mozno.To co on napisal,miesci sie w granicach normalnej dyskusji:
                  "Refleksja to ostatnia rzecz, o którą ciebie można posądzić. To raczej bezmyślne powtarzanie idiotyzmów, typu zdziwienia, że np. Rosjanie mają dwie nogi. ".
                  Ale twoja wypowiedz byla zwyklym chamstwem:
                  "Jestes tylko oslem, ktory wyszedl na lod krzesanego zatanczyc. Daj se siana ciemniaczku. "

I tak jest zawsze.I co najsmieszniej,to ty i tobie podobne uwazaja,ze wasze adwersaze sa chamami. Jak zaczalem pisac na forum "Swiat",to poczatku myslalem,ze trafilem do teatru absurdow.O czym by nie byl temat,wszystko sprowadzalo sie do tego,ze ja jestem Rosjaninem,komuchem,stalinowcem i w ogole,ze z doopy mnie smierdzi.

Jak chcesz prowadzic dyskusji na poziomie,godnym Europy,to zachowuj sie stosownie.
                  Ja nigdy nie pozwolilem sobie napisac niegrzecznie do felusia,a to ze wzgledu na to,ze on sam nikogo nie obraza.
                  Szkoda,ze sam tak nie potrafie i na obrazy,odpowiadam tym ze.
                  • blueelvic Hahaha, chyba wedlug twoich standartow. 11.02.12, 16:15
                    Czlowiek ukladny, czlowiek szanujacy dyskusje i adwersarzy nigdy nie skomentowalby mojego watku w ten sposob. Nie odmawiam ani tobie, ani innym prawa do refleksji, co najwyzej moge mowic i roznicy w pogladach. Tak wiec komentarz lubata traktuje w sposob adekwatny do jego tresci.

Trzeba byc doprawdy glupcem, aby nie odrozniac zawoaluowanych insynuacji i bronic ludzi, ktorzy obrazaja, obrazaja w "dosc ukladnych slowkach". Tresc sie liczy, a nie forma. Kropka.

Mnie ty i twoi koledzy zaczeliscie pierwsi w sposob daleki od cywilizowanej duskusji obrazac, tylko za to, ze napisalem o przynaleznosci (zgodnie z prawda) do cywilizacji turanskiej.

To byl poczatek, im dalej tym gorzem. Dlatego powtorze jeszcze raz: z chamem trzeba po chamsku.

I jeszcze cos, o czym tobie pisalem, a ty uparcie zapominasz. U kogos drzazge w dupie zobaczysz, a siebie belki w oku nie widzisz. Przepros, to i ja przeprosze.

• igor_uk Twoi standarty sa o wiele gorsze. 11.02.12, 17:33
                      Tyle w temacie. Odpowiedz byla nieadekwatna.
                      • blueelvic Twoj wybor, twoja wola. 11.02.12, 23:12
                        jw.
                        • igor_uk Re: Twoj wybor, twoja wola. 11.02.12, 23:26
                          Naucz sie spojrzec i na siebie krytycznym okiem. To nie boli,uwierz!
                  • lubat Re: Nie prawda. 11.02.12, 19:25
                    Igor, dzięki za "obronę", ale ja jej nie potrzebuję. Nie da się nijak wytłumaczyć idiocie, że jest idiotą, bo gdyby się dało, to by nie był idiotą.

Poza tym, nie pamiętam kto ze znanych myślicieli już dawno temu powiedział, że największy komplement jaki może spotkać człowieka, to bluzgi głupca.
                    • igor_uk Lubat,zartujesz? 11.02.12, 20:03
                      Czy ja wstalem w twojej obronie?Przeciez ja go pochwalilem (blueelvic,tak mu i trzeba! Chama trzeba uczyc.Nie bedzie bydle prorosyjskie cos krytycznego pisac o wypowiedzi kulturalnego europejczyka.Niech zre sobie siano,a o dyskusjach moze zapomniec.)
              • borrka Igorek, nawymyslaj od xoojow... 11.02.12, 14:22
                Swoim starym zwyczajem.
                Bardzo lubie, kiedy TY uczysz kultury :)))
                • igor_uk Re: Igorek, nawymyslaj od xoojow... 11.02.12, 14:32
                  boriska, w twoim przypadku to byl blad.nie jestes xyem,a tylko zwyklym prowokatorem.
                • blueelvic "Oni" juz to zrobili. 11.02.12, 16:19
                  Zrobili, bo mialem czelnosc napisac, ze Rosja nalezy do cywilizacji turanskiej.

Sprawdzic, pomyslec, napisac, dla niektorych, to tylko puste slowa.
                  • bywszy1 Re:czy to jest wstyd byc pochodzenia turanskiego?+ 11.02.12, 17:30
                    czy sa ku temu kakies powody?
                    Mongol sie chwali,ze jest z pochodzenia kozakiem,chociaz czasmi twierdzi,ze jest z chlopow-tez sie niema czego wstydzic?
                    • blueelvic To zaden wstyd. 11.02.12, 19:34
                      Przynaleznosc do okreslonej cywilizacji to jedno, a osobowosc czlowieka to drugie.
                    • walter622 Re:czy to jest wstyd byc pochodzenia turanskiego? 11.02.12, 19:44
                      bywszy1 napisał:
                      > Mongol sie chwali,ze jest z pochodzenia kozakiem,

A co mają Uralscy Kozacy do Turanu ?

**************************************************************
                      "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                      Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
    • br0fl0vski Re: Imperium rosyjskie, rosyjski imperializm. 11.02.12, 18:19
      hej blue

podziwiam wysilek i radze dla podkreslenia tego co chcesz podkreslic uzywac jak punktu odniesienia Zjednoczonego krolestwa ktore jest okretem flagowym demokratury
      • blueelvic Nie zamierzam niczego podkreslac. 11.02.12, 19:36
        Napisalem o Rosji, innym razem napisze o czyms innym. Sadze, ze nie masz z tym problemu?
        • br0fl0vski Re: Nie zamierzam niczego podkreslac. 11.02.12, 19:56
          jestem tak elastyczny ze nie mam z tym problemu.
          moze to i dobrze bo patrzenie na zycie przez dziurke od klucza poszerza horyzonty.
          • blueelvic Jedni poznaj, jak mowisz przez dziurke od klusza, 11.02.12, 22:50
            inni postrzegaja zycie z myszej nory, jeszcze inni smakuja zycie plywajac w oblokach.

Sadze, ze najwazniejsze w tym wszystkim jest to, aby w kazdej ocenie kierowac sie rozumem i umiarem. Czasami, ale tylko czasami mozna dodac do tego jeszcze serce. Ale tu zalecalbym szczegolna ostroznosc.
    • wojciech.2349 Re: Imperium rosyjskie, rosyjski imperializm. 23.10.14, 18:11
      W Rosjanach ciągle siedzi ta mentalność imperialna.
      I to nawet gdy mają kłopot z elementarnymi wyzwaniami
      takimi jak uprawa kartofli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka