Dodaj do ulubionych

Panslawizm i Slowianofilstwo oczyma Slowianina.

24.03.12, 10:28
Jestem tak slowianski, jak sie tylko da.
Pszeno-buraczana kwintesencja mentalnosci wschodnio-slowianskiej i prusackiej, a to przeciez jedynie zgermanizowani Lechici.
Mowie glownymi jezykami Slowian na poziomie native speakera.
Mozna by mnie wypchac, jako eksponat dla muzeum antropologicznego Northern Illinois University, jako dzikusa ze Wschodniej Europy.
Wzglednie, zydowskiego banderowca z Wilsoniaka.

I mimo to, zawsze uwazalem panslawizm, czy jego siestronke z zespolem Downa, Slowianofilie, za niebezpieczny idiotyzm.

Cywilizacja dociera do nas z Zachodu, ze Wschodu nielad, syf, kila i mogila.
W tej sytuacji, moje zainteresowanie budza jedynie Slowianie Polabscy z Wustrow w Wendlandzie i slowianskie blondynki, bez preferencji geograficznych - tu jestem bardzo liberalny.
Panslawistom mowie stanowcze "Пoшли вы вcе...".
W slangu korporacyjnych skrotow ПНХ.
Obserwuj wątek
    • eva15 Panslawizmowi mówimy TAK! 24.03.12, 10:36
      Panslawizm jest tylko wtedy zły, gdy Rosja odgrywa w nim dominującą rolę. Gdy Polska szarogęsi się na Białorusi i Ukrainie jest już dobry, wszak to przecież NASZE kraje i ziemie. Panslawizmowi mówimy 3 razy tak, ale tylko jeśli będzie skonstruowany jak Partnerstwo Wschodnie, czyli bez Rosji!
      • andrzej.sawa Re: Panslawizmowi mówimy TAK! 24.03.12, 10:41
        Ewcia - bredzisz.

A na poważnie - żyjemy w Europie Środkowej,a Rosja jest wschodnioeuropejska,ze znaczną domieszką azjatycką.
        • eva15 Re: Panslawizmowi mówimy TAK! 24.03.12, 10:44
          Ty bredzisz, Polska to jest Europa Zachodnia, nie znasz najnowszych pojęć geopolitycznych a wrącasz się do poważnej dyskusji.
          • andrzej.sawa Re: Panslawizmowi mówimy TAK! 24.03.12, 10:59
            Nie jesteś na czasie - kiedyś bezpodstawnie lokowano nas na Wschodzie,teraz z kolei niedouczeni lokują nas na Zachodzie.Europa Środkowa istniała i teraz po obaleniu komuny znowu istnieje - o ile ktoś nie jest zakompleksiony.
        • borrka Polska nigdy nia grala panslawizmem ! 24.03.12, 10:45
          Misja, katolicyzmem, Unitami, Jezuitami, solidarnoscia klasy dominujacej =Sarmatyzmem .itd.itp.
          Panslawizmem NIGDY.
          • igor_uk Re: Polska nigdy nia grala panslawizmem ! 24.03.12, 10:50
            Rosja rowniez .
          • eva15 Re: Polska nigdy nia grala panslawizmem ! 24.03.12, 10:52
            Owszem, masz rację. Poslka chciała te tereny SPOLSZCZYC, odebrać im tożsamość, włącznie z religijną. Rosjanie takich ambicji nie mają, wystarcza im, że to bracia Słowianie.
            • eva15 Re: Polska nigdy nia grala panslawizmem ! 24.03.12, 10:53
              W sumie polska polityka na wschodzie była kalkowaniem niemieckiej germanizacji na terenach Polski, tyle, że PL brakowało odpowiednich narzędzi cywilizacyjnych.
              • borrka Niezupelnie tak, Efciu. 24.03.12, 10:59
                Niemcy byli zywiolem definitywnie obcym.
                Polacy dosc swojskim, choc niezbyt lubianym.
                • eva15 Re: Niezupelnie tak, Efciu. 24.03.12, 11:09
                  borrka napisał:

> Niemcy byli zywiolem definitywnie obcym.
                  > Polacy dosc swojskim, choc niezbyt lubianym.

No widzisz! Czyli jednak wspólnota słowiańska!
                  • borrka Ta "Wspolnota slowianska" zakwitla w 1795 roku. 24.03.12, 11:17
                    Wszystkie proby jednoczenia Slowian zakonczyly sie fiaskiem.
                    W Jugoslawii dosc spektakularnym.
                    W gruncie rzeczy, CCCP tez byl taka proba ...
                    Pieknie sie rozpadal.
              • andrzej.sawa Re: Polska nigdy nia grala panslawizmem ! 24.03.12, 11:01
                A skąd pochodzi wysoce cywilizacyjne niemieckie słowo - Grenze?
            • borrka Kpisz, Efciu, czy o droge pytasz ? 24.03.12, 10:55
              Na poczatek zaaplikujemy "Syzyfowe prace":)))
              • eva15 Re: Kpisz, Efciu, czy o droge pytasz ? 24.03.12, 11:10
                Ha, ha, to ci się udało! Dobrze pasuje do całości.
            • andrzej.sawa Re: Polska nigdy nia grala panslawizmem ! 24.03.12, 11:04
              Owszem Rosjanie nie mają ambicji rusyfikacji,oni po prostu twierdzą,że np.Ukraina to mała Rosja,a wiec co tu rusyfikować?
          • andrzej.sawa Re: Polska nigdy nia grala panslawizmem ! 24.03.12, 11:09
            Unici w znacznym stopniu spowodowali utrzymanie świadomości Ukraińców,wbrew rosyjskiemu imperializmowi - dlatego zresztą w 1875 na terenie Cesarstwa zlikwidowano ostatnią diecezję unicką,a demokratyzacja w 1905 zaowocowała ukazem tolerancyjnym.
            • borrka Kosciol Unicki spowodowal historyczne konsekwencje 24.03.12, 11:20
              Jakich nikt chyba nie oczekiwal.
              Zamiast "oswojenia" Prawoslawia, radykalny ruch antypolski i antyrosyjski.
              • andrzej.sawa Re: Kosciol Unicki spowodowal historyczne konsekw 24.03.12, 11:36
                Trochę więcej z historii.Są dwie wersje Unii Brzeskiej w 1596.Pierwsza,antypolsko popularna sugeruje,że była elementem polonizacji,druga,niezbyt często wspominana,to ochrona przed Metropolią Moskiewską,a więc w jakimś stopniu ochrona przed caratem moskiewskim.

Namawiam do popatrzenia na mapę.

Na wschód od Rzeczypospolitej Rusinów przekształcono w praktycznie jednolity naród rosyjski.Na terenie Rzeczypospolitej przetrwali Białorusini,Ukraińcy,Łemkowie i Bojkowie.
                • borrka Badzmy szczerzy... 24.03.12, 11:41
                  Przetrwali, bo Rzeczpospolita nie przetrwala.
                  Zreszta, dzis widac, jak niedoskonala byla rowniez rusyfikacja Ukrainy.
                  Mit o tozsamosci Rosji i "Malorosji", to dzis tyko mit.
                  • andrzej.sawa Re: Badzmy szczerzy... 24.03.12, 13:10
                    Przetrwanie Ukraińców odbyło się na zachód od granicy rosyjskiej.Wschód został zrusyfikowany dość skutecznie.
    • igor_uk kolejny watek borrki... 24.03.12, 10:49
      w ktorym on probuje skupic uwage innych na swojej bardzo skomplikowanej osobowosci .
      Caly czas ten biedak cos udowodnia sobie.
      • eva15 Re: kolejny watek borrki... 24.03.12, 10:54
        Borrcia szuka własnej tożsamości, on nie bardzo wie, kim jest...
        • uk-igor-53 Re: kolejny watek borrki... 24.03.12, 10:58
          On dobrze wie,tylko wstydzi sie wlasnego pochodzenia,stad wszystkie jego problemy.W sumie zalosny widok.
    • wojciech.2345 Re: Panslawizm i Slowianofilstwo oczyma Slowianin 24.03.12, 10:54
      Polacy są największą słowiańską nacją cywilizacji łacińskiej.
      Jeśli panslawizm ma stać się ciałem, to tylko pod
      przewodnictwem Polski.

Tak to widzę.
      • borrka Panslawizm doktrynerski... 24.03.12, 11:01
        Oznaczalby eliminacje ze wspolnoty Wegrow, Rumunow, Litwinow, Baltow.
        Zydow wyeliminowal juz Adolf i Gomulka.
    • asmall4 Re: Panslawizm i Slowianofilstwo oczyma Slowianin 24.03.12, 11:00
      Rosjanie to najwięksi mordercy Słowian w historii.
      • igor_uk borrka,ucz sie od asmall4. 24.03.12, 11:22
        On potrafi wyrazic to co czuje,w dwoch slowach.Ty ze zakladasz cale watki,w ktorych bijesz mnostwo piany ,zeby przekazac innym,jak zesz ci Rosjanie sa zli ,twoim zdaniem..
    • asmall4 Re: Panslawizm i Slowianofilstwo oczyma Slowianin 24.03.12, 11:51
      Co znamienne, mimo wszelkich różnic oddzielających go od Rosji, panslawizmem dla własnych celów usiłował się posługiwać również i Związek Sowiecki. Służył temu aparat propagandowy w postaci tzw. komitetów wszechsłowiańskich, powołanych po II wojnie światowej we wszystkich demoludach. To, co błyskotliwy pisarz (i faszyzujący nacjonalista) Jan Emil Skiwski (1894-1956) określał złośliwie jako „idejki słowiańskie”, pod sowiecką okupacją nie posiadało już żadnych pozytywnych odniesień. Przeistoczyło się w jad wstrzykiwany przez truciciela.
    • borrka Dla Efci, do obejzenia na kleczniku. 24.03.12, 11:54
      Nie bede zaczynal watku.
      Efciu, to juz mocno archaiczny, ale jednak dosc ciekawy przeglad pop-kultury Matuszki - od tandety w rodzaju Filki Kirkorowa, do Garika i Lube.
      Bardzo estradowa selekcja.
      Dla mnie sympatyczne szoł.
      ruzanna.do.am/board/koncerty_onlajn/pervyj_skoryj_novogodnee_shou/252-1-0-21014
      • eva15 Re: Dla Efci, do obejzenia na kleczniku. 24.03.12, 12:03
        A pożyczysz mi klęcznik? Ech, lepiej nie, bo pewnie jest wyściełany US-flagą.

Zajrzę do linku, spróbuję bez klęcznika, nie gwarantuję, że się uda..
        • borrka Raczej do takiej sodalicji naleze. 24.03.12, 12:14
          www.leftista.com/wp-content/uploads/2011/10/antiglobalism1.jpg
          • eva15 Re: Raczej do takiej sodalicji naleze. 24.03.12, 12:23
            Ech, czyli obok lobotomii, jeszcze i rozdwojenie jaźni. Dużo tego jak na jednego!

Co do linka- włączyłam, sympatyczna rozrywka dla ludu pracującego miast i wsi Rosji.
          • borrka Filka, to cienias... 24.03.12, 12:34
            Ktory "wyjechal" na ... hmmm ... Ally Pugaczowej.
            • igor_uk borrka. 24.03.12, 14:08
              nawet tego nie wiesz. "Filka" to syn slynnego i bardzo cenionego w ZSRR spiewaka Bedrosa Kirkorowa,dla tego "Fila" nie potrzebowal Ally zeby wyjsc " w ludzi" . Stal znanym i lubianym za dlugo przed tym,jak go przygarnela Alla Pugaczowa,zreszta wlasnie dla tego go Pugaczowa i "przygarnela",bo ona tylko tych,co juz czegos sa warci bierze pod swoje skrzydelko.Ale skad by ty o tym mogl by cos wiedziec?
              borrka,jak juz pisalem wielokrotnie,czytanie samych tytulow artkulow,to zbyt malo,zeby zabierac glos.Dla tego wlasnie ciagle osmieszasz sie w oczach tych,kto cos wie .Jedyne na kogo masz szanse zrobic wrazenie,to na takich,jak wojtus.
              • borrka Jasne, Igorku. 24.03.12, 14:20
                To wiekie uczucie sprawilo, ze Filka zwiazal sie z trzy razy starsza baba.
                Nie moge sie uspokoic z placzu.
                • igor_uk Re: Jasne, Igorku. 24.03.12, 14:31
                  Po pierwszych nie Igorku,a tylko igor_uk,a po drugich popatrz na to co dzieje sie w tej chwile z Maksimem Galkinym? Ten chlopak jest mlodszy od corki Pugaczowej,jest niesamowicie popularny od wielu lat,ale tez "przytulil " do primadonny.Moze rowniez,zeby zyskac slawe?A moze ta kobieta cos ma w sobie,co tak dziala na niektorych chlopczykow?
                  borrka,nic nie wiesz,jestes malointeligentny.Nie potrafisz przyznac sie do bledu . Dla ciebie Filip Kirkowrow,to tylko "Fila",bo ty tak o nim uslyszales na swoje banderowskiej wsi .
                  A ta kobieta,ktora pomogla stac Kirkorowu tym,kim on stal,byla nie Pugaczowa,a tylko inna.Ale o tym ty nigdy nie bedziesz wiedzial.
                  • borrka Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 14:38
                    Nikt nawet o Kirkorowie nie slyszal.
                    Taka to "gwiazda".
                    Pugaczowa pewnie pamietaja, ale to, co ona wyczynia dzis, budzi raczej niesmak.
                    Coraz mlodsze zigolaki, to naturalne w jej wieku, ale po co ten rozglos ?
                    • igor_uk Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 14:55
                      borrka,ty poprostu jestes pajacem,wychowanym na plotkach i nic wiecej.Zadnej wiedzy systemowej nie posiadasz.Tylko to chcialem przekazac innym na twoj temat.
                      Na tym koniec .
                      • asmall4 Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 15:37
                        Wyszło bydło z igorka.

Człowiek wyjedzie z Rosji ,ale Rosja z niego nigdy :).
                        • igor_uk Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 15:41
                          asmall4, Ja bylem,jestem i umrze Rosjaninem.I nigdy nie wstydzilem sie swojego pochodzenia,wrecz przeciwnie -jestem z niego bardzo dumny .
                          • asmall4 Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 15:54
                            Ne wiem kim jesteś,ale poglądy masz jak typowy "sowka"*

*od sowietów , tak pogardliwie określa się w Rosji "ludzi radzieckich" :)
                            • igor_uk Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 16:04
                              od tak prymitywnego rusofoba ,jak ty,uslyszac cos zlego na swoj temat ,to dla mnie jak nagroda.
                              Czyli-spasibo.
                              • asmall4 Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 16:21
                                Rusofob boi się Rosji.A ja tylko wyśmiewam poglądy web_brygady i takich Homo sovieticusów jak Ty.

Nazywanie ludzi ,którzy inaczej myślą niż rosyjska,radziecka władza rusofobami już nie przejdzie w XXI w.
                                • romrus Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 16:28
                                  asmall4 napisał:
                                  > Nazywanie ludzi ,którzy inaczej myślą niż rosyjska,radziecka władza rusofobami już nie przejdzie w XXI w.

Zgoda, nie przejdzie.
                                  Nawet w XXI wieku psychiatry ta chorobe nie nauczyli sie leczyc.
                                  • asmall4 Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 16:35
                                    Rosjanie rusyfikacją wywołali rusofobię.

Poczytaj codziennie posty web_brygady na forum a zobaczysz jaki jest ich stan paranoi anty zachodniej ,anty polskiej i anty żydowskiej.
                                    • romrus Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 16:42
                                      asmall4 napisał:
                                      > Rosjanie rusyfikacją wywołali rusofobię.

Cos pisalem o zrodlach choroby?
                                      Napisalem ze sie nie leczy i tyle.

> Poczytaj codziennie posty web_brygady na forum a zobaczysz jaki jest ich stan paranoi anty zachodniej ,anty polskiej i anty żydowskiej.

A jak ma byc? Prozachodnia, prozydowska i propolska?
                                      Z jakiej niby racji?
                                • igor_uk Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 16:31
                                  mnie,generalnie,wszystko co ty piszesz, lata.
                                  • asmall4 Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 16:37
                                    To nie podpinaj sie pod moje posty sowka :)
                                    • igor_uk Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 16:43
                                      asmall ,przezytaj uwaznie co napisales?

"To nie podpinaj sie pod moje posty sowka "

Ja tam polonistem nie jestem,ale z twoich slow wynika,ze to wlasnie ty ,sam, uwazasz sie za sowka.

Juz dawno temu pisalem do ciebie,ze na Polaka ty mnie nie wygladasz,a biorac pod uwage twoje zamilowanie do Rezuna,to jak by i ty byles banderowca,jak i ten borrka. Ta twoja pomylka wskazywala by na to.
                                      Ciekawa sytuacja zlozyla sie na forum.
                                      Rusofilami tu sa Polace,a rusofobami -Zydzi i banderowce.
                                      • asmall4 Re: Na banderowskiej wsi - Zoliborzu... 24.03.12, 16:57
                                        Czegoś jeszcze sowka nie możesz zrozumieć małym rozumkiem ??
    • romrus Brednie Boriski 24.03.12, 14:50
      Panslawizm i katolicyzm - to sa rzeczy absolutnie nie do pogodzenia.
      Panslawizm zawsze byl promowany Cierkwia.

Koncepcja panslawizmu zawsze odnosila sie jedynie do prawoslawnych Slowian, i NIGDY do Polakow i Czechow.

• borrka Niezwykle inteligentne stwierdzenie... 24.03.12, 14:56
        Zwazywszy, ze panslawizm powstal w Czechach.
        • igor_uk borrka,litosci miej do siebie. 24.03.12, 15:13
          Czy ty przestaniesz osmieszac sie? Czech tylko wymyslil termin "Panslowianizm" ,ale sama idea nie powstala w Czechach.Znow strzeliles gafe. Cos slyszales,cos kiedys obilo sie po uszach.Tak i chodzisz "obity",zamiast tego,zeby cos wiecej dowiedziec sie.
          Z kolei romrus ma wiele racji w tym,ze zjednoczenie Slowian,od samego poczatku,proponowalo sie pod przywodztwem Rosji ,i zauwaz,to nie Rosjanie to proponowali.Natomiast romrus nie ma racji w tym,ze Panslawizm i katolicyzm - to sa rzeczy absolutnie nie do pogodzenia. Wystacze przypomniec,chociaz by,tych ze Slowakow,ktore w zdecydowanej wiekszosci naleza do wyznawcow rzymsko-katolickiego kosciola. Katolicyzm polski trudno polaczyc z panslawizmem pod przywdztwem rosyjskim,poniewaz tu wchodza w gre wlasne ambicje Polakow,wyrazonych chociaz by przez jednego z forumowiczy w tym watku.
        • romrus Dokladnie, Boria 24.03.12, 15:25
          borrka napisał:
          > Niezwykle inteligentne stwierdzenie...
          > Zwazywszy, ze panslawizm powstal w Czechach.

"Panslawiści dystansowali się od narodów wywodzących się od Zachodnich Słowian, ze względu na fakt iż były one wyznania rzymskokatolickiego[1]. Niektórzy wręcz klasyfikowali ich jako wrogów "Słowiańszczyzny" na równi z Niemcami".
          pl.wikipedia.org/wiki/Panslawizm

"В caмoй Рoccии в кoнце 1830-х гoдoв в рaбoтaх Михaилa Пoгoдинa были выдвинyты тезиcы oб yтверждении ocoбocти cлaвянcкoгo мирa и приcyщих cлaвянcким нaрoдaм выcших дyхoвных ценнocтей и иcтиннoй веры — прaвocлaвия".
          ru.wikipedia.org/wiki/%CF%E0%ED%F1%EB%E0%E2%E8%E7%EC
          • borrka Nudne te rozmowy z wami. 24.03.12, 15:34
            Czesi stworzyli panslawizm dla Ruskich ?
            Czy dla prawoslawnych, ale sami sie wyeliminowali ?
            Mam juz dosc waszych bredni.

Panslawizm jest i byl forma ruskiego imperializmu, ale powstal w Czechach, jako proba ruchu anty-austriackiego.
            Skwapliwie podchwycili go niektorzy Rosjanie.

Czesi dlugo byli pro-rosyjscy.
            Przeszlo im pod okupacja CCCP.
          • igor_uk romrus. 24.03.12, 15:34
            Ja by tak do konca nie ufalem temu zrodlu .
            Moze to bylo by wiecej warte:
            ec-dejavu.ru/p/Panslavism.html
            • romrus Igor, 24.03.12, 15:58
              igor_uk napisał:
              > Ja by tak do konca nie ufalem temu zrodlu .
              > Moze to bylo by wiecej warte:
              > ec-dejavu.ru/p/Panslavism.html" target="_blank" rel="nofollow">ec-dejavu.ru/p/Panslavism.html

.. nie chodzi mi o tym, co pisza na ten temat naukowcy.
              Chodzi o tym jak koncepcja panslawizmu byla i jest odbierana przez Rosjan.

Pod flaga panslawizmu Rosja walczyla przeciwko Turcji w obronie Serbow i Bulgarow, nigdy wiecej ta koncepcja nie byla uzywana jako podstawa ideologiczna.

Koncepcje panslawizmu promowala albo biesposrednio Cierkiew, albo politycy, szcisle z nia zwiazani.

Nie wazne jak to widzieli zalozycele, wazne jak to widzeli Rosjanie, bo wlasnie ich lobotom oskarza o spekulacje na panslawizmu.
              • igor_uk Re: Igor, 24.03.12, 16:11
                Nu to znaczy o innych rzeczach wypowiadalismy. Z punktu widzenia Rosjan panslawianizm to napewno co innego,niz to,jak to postrzega sie przez borrke.
                Znam bardzo wiele Slowakow,bardzo ich lubie,wszystko wskazuje na to,ze synowa bedzie wlasnie Slowaczka,wspanial dziwczyna,syn poznal sie z nia tu w Anglii. Przez to mam sporo znajomych .I chociaz oni rowniez sa katolikami,ale ich wiara jest inna,ja by powiedzialem bardziej gleboka,oni nie obnosza sie z nia tak,jak Polace.Przez to da sie z nimi gadac bez zadnych barier.Nigdy od zadnego Slowaka nie uslyszalem .Ja Slowak -Katolik,a od Polakow to slychac na okraglo.Czemu tak robia?Nie wiem.Moze tym jeden drugiemu probuje cos udowodnic.
                Tak co katolicyzm to nie tylko w wydaniu polskim istnieje,ja by go nazwalem dosc radykalnym.
                • romrus To proste, Igor 24.03.12, 16:25
                  igor_uk napisał:
                  > Nu to znaczy o innych rzeczach wypowiadalismy. Z punktu widzenia Rosjan pansla
                  > wianizm to napewno co innego,niz to,jak to postrzega sie przez borrke.

Pod warunkiem ze on w ogole rozumie, co pisze.

> Znam bardzo wiele Slowakow,bardzo ich lubie,wszystko wskazuje na to,ze synowa bedzie wlasnie Slowaczka,wspanial dziwczyna,syn poznal sie z nia tu w Anglii.
                  > Przez to mam sporo znajomych .I chociaz oni rowniez sa katolikami,ale ich wiara jest inna,ja by powiedzialem bardziej gleboka,oni nie obnosza sie z nia tak,jak Polace.Przez to da sie z nimi gadac bez zadnych barier.Nigdy od zadnego Slowaka nie uslyszalem .Ja Slowak -Katolik,a od Polakow to slychac na okraglo.Czemu tak robia?Nie wiem.

Masz odpowiedz:

"Autor: wojciech.2345 24.03.12, 10:54
                  Polacy są największą słowiańską nacją cywilizacji łacińskiej.
                  Jeśli panslawizm ma stać się ciałem, to tylko pod przewodnictwem Polski."

Megalomania i tyle.

> Tak co katolicyzm to nie tylko w wydaniu polskim istnieje, ja by go nazwalem dosc radykalnym.

Nie mam nic przeciwko katolicyzmu, raczej odwrotnie, lubie koscioly katolicki, jeszcze mlodym chlopakiem za komune, kiedy jezdzilem na zawody do Litwy zawsze szedlem do kosciola posluchac organ.

W przypadku panslawizmu chodzi nie o wiare, lecz o wplyw Watikanu.
      • kaszebe12 ..." je me souviens... 24.03.12, 14:57
        ...quand j'etais slave..."( przypominam sobie , gdy bylem slowianski ) - refren piosenki kuzyna borata , Francois Feldmana. -Nic dodac , nic ujac.
    • br0fl0vski tary bullshit po nowemu 24.03.12, 15:41
      po twoim wypisie widze ze w ministerstwie prawdy odkurzaja stara bajke o przedmurzu europy

co to ta twoja"Cywilizacja dociera do nas z Zachodu, ze Wschodu nielad, syf, kila i mogila" ?

w normalnie funkcjonujacym narodzie ludzie traktuja sie z respektem , normalny narod funkcjonuje oddolnie. nic co szkodzi takiemu narodowi nie powinno sie przyjac. tak wiec ludziska przyjzycie sie sobie w lustrze
    • borrka Pelne fiasko panslawizmu w Polsce... 24.03.12, 15:48
      Zawdzieczamy Naszym Slowianskim Braciom z Tundry i Tajgi.
      Rosja carska chetnie podchwytywala propagandowe elementy panslawizmu, szczegolnie "wyzwalania Slowian".

Poniewaz w Polsce to "wyzwalanie" polegalo na pacyfikacji kolejnych powstan antyrosyjskich, panslawizm wzbudzal bardzo umiarkowany entuzjazm.
      A rola rosyjskiego "wielkiego brata i opiekuna Slowian," raczej kojarzyla sie z szubiennica na warszawskiej Cytadeli, niz z jakimkolwiek wyzwoleniem.
      • br0fl0vski Re: Pelne fiasko panslawizmu w Polsce... 24.03.12, 16:12
        te wszystkie powstania byly mozliwe bo ruscy zaczowali prze pewien czas szczatki panstwowosci Polskiej , w pruskim zaborze czy austryjackim na powstania nie bylo szans, a powstanie chlopow w galicji bylo od samego poczatku pod kontrola austryjacka. o tych tetalach pracowniku ministerstwa prawdy zapominasz.
        • igor_uk brof. 24.03.12, 16:16
          Genialne spostrzezenie.Tylko czy taki borrka zechce to uznac za fakt? Przeciez on nic o tym nie wie.
    • j-k Jestem absolutnym slowianofilem 24.03.12, 16:05
      Jezeli chodzi o moj stosunek do Bialorusinek i Rosjanek... :)

eehhh, lezka sie w oku kreci...

a nawet i Rosjan lubie. Ale pojedynczo, gdyz tylko wtedy sa szczerzy.
      W grupie maja tendencje do narzucania swojego stylu bycia.
      • igor_uk Janusz. 24.03.12, 16:14
        Przeciez to jest forum "Swiat",a nie urojenia seksualne impotenta.
      • borrka Doktorze, jestescie "Slowiankofilem"... 24.03.12, 16:14
        Ale to zupelnie inna ideologia i mily mi kierunek filozoficzny.
        • kaszebe12 "Et moi ... 24.03.12, 17:16
          ...je me souviens quand j'etais slave..." -Feldman.
    • polendwic Panslawizm jako trutka przeciwko Germanom 24.03.12, 20:24
      Trzeba Niemcow ustawiac w szeregu. Drang Nach Osten i niemiecki Vaterland na Wschodzie to oszukancze ideologie, ktorym dzisiejsza nauka genetyki zaprzecza, pomimo to wciaz zasmiecaja encyklopedie, choc Adolf przekrecil sie z kretesem. Nie bylo zadnych plemion germanskich na Wschodzie. Slowianie sa autochtonami na swoich ziemiach. Mieszkaja tu od tysiacleci.
      • borrka Sa dawno ustawieni. 24.03.12, 20:36
        Przynajmniej w masie i statystycznie, bo jakies wyskoki bywaja wszedzie.
        • polendwic Re: Sa dawno ustawieni. 25.03.12, 08:53
          Pora wiec sciagnac z nich odszkodowania za stulecia rabunku sasiadow pod pretekstem falszywej ideologii. Jak zaplaca Polsce kare za to co zniszczyli badz ukradli, to Polska bedzie najbogatszym krajem na swiecie.
    • mongolszuudan Re: Panslawizm i Slowianofilstwo oczyma Slowianin 25.03.12, 09:13
      Niestety, nie jestes czlowiekem zachodniej kultury, a Slowianinem jestes tylko po jezyku - tak samo jak jest Slowianinem asymilowany Czukcza. Starodane Rzymiani mowiki wlasnie tak: Ex Oriente lux - Swiatlo [idzie do nas] ze Wschodu. Nie mow za czlpwieka Zachodu, sarmacki motloch. Dla prawdziwych Rzymian jestes kupa gnoja.
      • borrka Duze pomieszanie materii, Mongolczik pysiu. 25.03.12, 09:44
        Oczywiscie, zachodniej kultury tyle we mnie , co trucizny w zapalce - ale dlaczego niestety ?

Natomiast, na codzien korzystam z plodow zachodniej cywilizacji, bo to nie Akademicy ze Stepow Azji wprowadzili WC, Internet i znany ci , Mongolczik, z praktyki klinicznej twej psychuszki, prad elektryczny.

Slowianinem jestem genetycznie, poprzez moje slowianskie DNA i moj slowianski haplotyp.
        Mentalnie, oczywiscie, banderowcem zydowskim z Wilsoniaka.
        A odnosnie swiatla Wschodu z twej psychuszki, to lepiej je wylacz, bo znowu zabraknie kilowatow na elektrowstrzasy i bedzie doopa.
        • johnny-kalesony Re: Duze pomieszanie materii, Mongolczik pysiu. 25.03.12, 13:58
          Mongol pewnie nigdy nie był w Polsce i nie widział jak wygląda architektura polskich miast, miasteczek i wsi.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
    • wind_man a czy panjudaizm tez cie tak brzydzi? 25.03.12, 17:33
      czy brzydzi cie patologiczna soliadranosc zydow nawet wobec ludobocjow i najgorszych kryminalistow?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka