Dodaj do ulubionych

Roznice miedzy Rosjanami i Niemcami

14.09.13, 11:40
Dzieki codziennej dozie wpisow komsomolu mozna wreszcie poznac rosyjska mentalnosc. Jednym z jej elementow jest denerwowanie adwersarza.

I tu mi sie przypomina historia mojej wspolpracy z jednym inzynierem niemieckim, nazwijmy go Joachim, z Berlina podczas mej pracy w przemysle. Po kilku miesiacach okazalem sie byc firmie bardziej potrzebny niz on i szefowie promowali mnie szefem sekcji. Joachim ciezko przezyl promocje Ausländera i do tego z Polski. I postanowil mnie denerwowac. Wykonywal polecenia ale jak tylko mogl wbijal szpilka, rozpowszechnial plotke, podrzucal skorke banana. I dzialalo to na mnie jakies dwa lata ale przestalo pewnego dzialac i jak on to zrozumial to sie uspokoil.

Dosc podobnie dzialaja Rosjanie z tego forum a szczegolnie jeden, nazwijmy go Wania. Wania kiedy tylko moze to wbija szpilke swoim adwersarzom., rozpowszechnia plotke i podrzuca skorke banana...

No to gdzie jest roznica miedzy Joachimem i Wania powiecie? Ano Joachim przestal jak mu strategia przestala funkcjonowac. Wania nie potrafi przestac.

Ciekaw jestem skad sie ta roznica bierze? I czy kiedys Wania przestanie?

PF
Obserwuj wątek
    • borrka Porownujesz nieporownywalne. 14.09.13, 12:07
      Przede wszystkim realne zycie i forum.
      Nie wiemy, czy Wania istnieje, czy jest kreacja web-brygady.

Ogolnie, podobienstw niewiele, ale by uproscic:
      do pracy wybralbym jednak Niemcow, do rozrywki Ruskich.

Ale to istotnie uproszczenie.
      Z Ruskimi tez dobrze sie pracuje, maja znakomite poczucie abstrakcyjnego humoru.
      Tego brak Niemcom - tych z kolei cechuje "Kameradenschaft" w najlepszym stylu.
      • polski_francuz Byt wirtualny 14.09.13, 12:16
        tu masz duzo racji. Ja kiedys pomyslalem, ze nicki mozna "sprzedawac" jesli sie na nie interesent znajdzie.

I czasem tylki takim "sprzedaniem" potrafie wytlumaczyc zmiane profilu forumowicza (a mysle tu w szczegolnosci o jednej forumowiczce).

Roznice, ktore pokazujesz sa dosc trafne. Humor niemiecki jest sytuacyjny, rosyjski czy polski, francuski czy angielski to humory slowne.

Kameradenschaft to tez sluszna uwaga. Jest zwiazana z duma bycia Niemcem ale czasami idzie troche daleko i staje sie podobna do dumy z bycia Zydem. Czyli prowadzi do zarozumialosci i do rasizmu.

PF
        • gosc_ze_smolenska Re: Byt wirtualny 14.09.13, 18:12
          > Kameradenschaft to tez sluszna uwaga. Jest zwiazana z duma bycia Niemcem
          > ale czasami idzie troche daleko i staje sie podobna do dumy z bycia Zydem. Czy
          > li prowadzi do zarozumialosci i do rasizmu.

Drogi znawco narodow i jezykow polski_francuzie. Zapewniam Cie, ze niemiecka KameradENschaft do niczego nie doprowadza i niczym sie nie staje, ani duma ani czymkolwiek innym, bo takiego slowa po prosu nie ma :-( . Wiec jak Niemcy przeczytaja Twoj post, beda sie zastanawiali, co ich robi podobnymi do Zydow i rozni od Ruskich. :-)
          • polski_francuz Cenna poprawka jezykowa 14.09.13, 18:45
            a jak Ty widzisz te roznice miedzy Rosjanami i Niemcami? Dodajmy punkt, ktory nikt jeszcze wyraznie nie dodal.

Te dwa narody laczy to, ze sa nam Polakom historycznie nieprzyjazne i to, ze przeszly dziesiecioleci panstwa narzucajacego bezwzglednie jego wole: rozkaz to by rozkaz i sie go wykonywalo.

PF
            • gosc_ze_smolenska Re: Cenna poprawka jezykowa 14.09.13, 19:34
              > a jak Ty widzisz te roznice miedzy Rosjanami i Niemcami? Dodajmy punkt, ktory nikt jeszcze wyraznie nie dodal.

Szczerze mowiac, ten temat budzil moje zainteresowanie wiele lat temu, za czasow mojej studentskiej mlodosci. Prawie codziennie wtedy spotykalismy sie z Niemcami z NRD i miedzy innymi omawialismy podobne tematy, nawet po paru kielichach tlumaczylismy na niemiecki takie p..y w stylu: вcе мoжет быть - и быть вcе мoжет - и лишь тoгo не мoжет быть - чтo или вoвcе быть не мoжет - или coвcем не мoжет быть. No i na koncu takiej imprezy mniej wiecej regularnie padalo: "ale jestesmy k.. do siebie podobni".
              W poprzednim poscie gdzies zauwazyles, ze Rosjanie maja slowny humor, a Niemcy sytuacyjny. Otoz pozwole sie nie zgodzic. W kazdym jezyku komizm i efekt komiczny wywodzi sie albo z komicznej sytuacji albo w zwiazku ze zastosowaniem pewnej formy slownej (werbalnej). Ale jest to za powazny watek, zeby tak na szybko i troche za nudny, zeby na powaznie. Jak to Ciebie interesuje wygoogluj KOMIZM albo Efekt komiczny.
              • polski_francuz Skoro u humorze mowa 14.09.13, 20:06
                trudno wszystkie jego objawy do jednego worka wrzucic i powiedziec oto humor rosyjski a oto niemiecki.

Niemcy lubia sie tez troche bawic slowami. I tak Angela staje sie Angie a Thorsten Schäfer-Gümbel staje sie TSG. Ale, na ogol, slowa niemieckie waza i niewielu ich naduzywa. Bo slowa sie bierze tak jak one brzmia. I nie szuka sie w nich, na ogol, podtekstu.

Ci DDR-wcy ktorych poznales mieli taka sama szkole jak Ty i ja, komunistyczna szkole pozorow. Jedna rzecz sie wiedzial a inna mowilo. Imperialzim zyskal nazwe walki o demokracje a najzd na inny kraj braterska pomoca. I tak rosyjskie, polskie czy wschodnio-niemieckie slowa sie zuzyly..

PF
                • gosc_ze_smolenska Re: Skoro u humorze mowa 14.09.13, 20:51
                  > Ale, na ogol, slowa niemieckie waza i niewielu ich naduzywa. Bo slowa sie bierze tak jak one brzmia.
                  Nie wiem, jak dobrze znasz niemiecki, ale z tego, co piszesz, nie bardzo dobrze.

> Ci DDR-wcy ktorych poznales mieli taka sama szkole jak Ty i ja, komunistyczna szkole pozorow. Jedna rzecz sie wiedzial a inna mowilo.
                  Kazda szkola w kazdym panstwie uczy zgodnie z ideologia tego panstwa czyli w pewnym sensie, korzystajac z Twojego slownictwa, kazda szkola jest szkola pozorow. Szkola radziecka byla wcale niezla, a jakosc nauczania byla bardzo wysoka. Teraz opowiada sie za duzo bajek na temet komunistycznej przeszlosci, ktora na pewno nie byla rozowa, i za ktora naprawde nie przepadam, ale bez przesady, to, co teraz mozna uslyszec albo zobaczyc w tv, to groteska.
                  • polski_francuz Niemiecki 14.09.13, 21:09
                    jako tako znam bo czytam regularnie ksiazki i gazety i mowie raz do roku przynajmniej przez kilka dni. Dobrze mowic jest trudno, bo sa dosc trudne: szyk zdania, akcent a przede wszystkim deklinacja. Wymagaja te elementy pelnej koncentracji.

I raz do roku, jak mam prezentacje w zaprzyjaznionej politechnice w Niemczech, to mnie zimne poty oblewaja bym zbyt duzo bledow nie popelnil. Na ogol mi po prezentacji gratuluja, ale czy szczerze - this is the question:)

Niemcy mnie interesuja bo zylem z nimi przez prawie 5 lat i ich staralem sie zrozumiec. I moje zdanie o nich podczas pobytu sie zmienilo na lepsze. Mam zdanie na ich temat, ktore wyrazam. Nie musi jednak to zdanie byc od razu "slowem Bozym" i mozna sie z nim zgadzac lub nie.

Byle zachowac uprzejmosc. Wiecej nie wymagam.

Pozdro

PF
                    • gosc_ze_smolenska Re: Niemiecki 14.09.13, 21:53
                      > Byle zachowac uprzejmosc. Wiecej nie wymagam.

Jezeli powiedziec jdenym slowem, to sa oni mili, jak jestes mily wobec nich i niemili, jak takim nie jestes, zreszta jak kazdy inny Polak czy Rosjanin. Ludzie sa bardzo podobni do siebie, tylko warunki bytowania sa nieco inne, stad wywodza sie roznice, ktore bardzo szybko sie niweluja juz w drugim pokoleniu po przejezdzie na nowe miejsce.
                      • polski_francuz Takby bylo 14.09.13, 22:15
                        gdyby nie historia. To ona czyni roznymi Niemcow, Polakow i Rosjan. Na szczescie z Niemcami zaczynamy pisac historie na nowo...

PF
          • borrka Korekta... 14.09.13, 22:15
            Takie slowo JEST, aczkolwiek ma nieco inne (zblizone ) znaczenie i dlatego uzylem go w cudzyslowie.
            Taka gra slow.

A poczucie humoru Rosjanie maja DUZO lepsze i naprawde wiem, co mowie.
            Mnie, przy calym szacunku dla osiagniec Niemcow, ich humor nie bawi.
            • polski_francuz Take it easy 14.09.13, 22:20
              Co prawda mialem troche watpliwosci, ale je powtorzylem. O jedno "en" nie warto kruszyc kopii. Poza tym Kameraden sie dobrze rymuje z towarzyszami a o kim my tu piszemy?

PF
    • johnny-kalesony Re: Roznice miedzy Rosjanami i Niemcami 14.09.13, 13:46
      Wania nie przestanie. Wańki nie są zbyt inteligentne ...
      Jeżeli natomiast w szerszym planie podejmujemy wątek Rosji-Niemiec, to chyba najlepszym portretem tej obsesyjnej fascynacji Niemcami, którą Rosjanie posiadają (i którą równie obsesyjnie - zwłaszcza przed Polakami - skrywają) jest wątek z "Jądra Ciemności" Josepha Conrada. Mam na myśli postać Rosjanina, zwanego przez Kurtza (diabolicznego Niemca) "Arlekinem". Otóż Rosjanin-Arlekin, ktoś przypominający błazna, clowna, staje się przybocznym, asystentem i w końcu - ślepym wyznawcą działań konsekwentnego, mrocznego Niemca.
      Conrad zawarł w tej postaci i w jej motywacjach chyba najlepszy, alegoryczny portret relacji pomiędzy Rosją i Niemcami - a może nawet szerzej: pomiędzy Rosją a Europą ...
      Otóż Rosja, chaotyczna, emocjonalna, nieuporządkowana, nietrzeźwa alkoholem albo złością i melancholią z podziwem patrzy na porządek, konsekwencję, rozum, światło racjonalizmu. Patrzy i stara się małpować. Jednak czyni to nieudolnie, we właściwy sobie chaotyczny, nieuporządkowany, nieprzemyślany i emocjonalny sposób.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • przyjacielameryki Re: Roznice miedzy Rosjanami i Niemcami 14.09.13, 14:00
        Bardzo ładnie opowiedziałeś to Johnny. To bardzo dobre porównanie Niemców i Rosjan Niemiec i Rosji.

Polska od pewnego czasu miała taki stały dylemat - z Rosją czy z Niemcami? Sam bieg zdarzeń w ostatnich 30 latach ale przy znaczącym udziale "Solidarności", dzięki również udanej polskiej transformacji ustrojowej, umiejscowił nas w Europie a Niemcy stały się naszym najbliższym partnerem gospodarczym, sojusznikiem politycznym i militarnym co jest niezwykle korzystne dla Polski ale i dla całej Europy.
        Rosja nigdy nie była i nie będzie żadną alternatywą czegokolwiek i dla kogokolwiek. Oczywiście Rosję demokratyczną powitamy z otwartymi ramionami ale Rosję KGB-owską trzeba trzymać na odległość.
        • pimpus18 Re: Roznice miedzy Rosjanami i Niemcami 14.09.13, 14:26
          img5.demotywatoryfb.pl//uploads/201309/1378321583_t0xwu0_600.jpg
      • pimpus18 Re: Roznice miedzy Rosjanami i Niemcami 14.09.13, 14:15
        Rosja z podziwem patrzy na porządek, konsekwencję, rozum, światło racjonalizmu płynące z Pomrocznej?!

I jeszcze stara się go małpować?!

A może Marlon Brando?!

Takie głupoty nawet jak na internet są wyjątkowe.
        • johnny-kalesony Re: Roznice miedzy Rosjanami i Niemcami 14.09.13, 15:03
          Pretensje to proszę od Josepha Conrada kierować a nie do mnie. Ja tylko referuję ...

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
      • mara571 Re: Roznice miedzy Rosjanami i Niemcami 14.09.13, 15:33
        johnny-kalesony napisał:

> Wania nie przestanie. Wańki nie są zbyt inteligentne ...
        > Jeżeli natomiast w szerszym planie podejmujemy wątek Rosji-Niemiec, to chyba na
        > jlepszym portretem tej obsesyjnej fascynacji Niemcami, którą Rosjanie posiadają

Ja powiedzialabym vice versa.
        Niemcy tez ulegaja fascynacji Rosja. Powody sa dwa: fascynuje ich wielkosc kraju i przestrzenie. Podobnie jak w USA.
        Drugi powod jest bardziej prozaiczny: przegrali z nimi wojne mimo przewagi technolgicznej i poczatkowych sukcesow.
        • polski_francuz Obecna prasa 14.09.13, 15:43
          niemiecka, ktora czytam raczej jest bardzo krytyczna wobec Rosji. Moze tez gra role, ze pani Merkel i pan Gauck znaja Rosjan lepiej niz zachodni Niemcy.

PF
        • przyjacielameryki Re: Roznice miedzy Rosjanami i Niemcami 14.09.13, 16:13
          mara571 napisała:

> Ja powiedzialabym vice versa.
          > Niemcy tez ulegaja fascynacji Rosja. Powody sa dwa: fascynuje ich wielkosc kraj
          > u i przestrzenie. Podobnie jak w USA.
          > Drugi powod jest bardziej prozaiczny: przegrali z nimi wojne mimo przewagi tech
          > nolgicznej i poczatkowych sukcesow.

Moje kontakty z Niemcami i Polakami z Niemiec pokazują mara zupełnie coś innego. Nie widać tam żadnej fascynacji a bardziej strach i odczuwany brak wiarygodności Rosji. To oczywiście mały fragment wiedzy ale każdy z nas bazuje tylko na jakimś fragmencie a prasa i media w ogóle w Niemczech są tak jak pisze PF bardzo krytyczne wobec Rosji putinowskiej.

Ps. W Polsce też są pasjonaci sportów ekstremalnych, w tym wojaży do Rosji i po tych wielkich przestrzeniach Syberii ale to już inna bajka.
          • borrka Alez Przyjacielu... 14.09.13, 16:25
            Rosja jest fascynujacym krajem.
            Pelnym skrajnych zjawisk, ale i nietuzinkowych ludzi.
            Bez kitu.

Przecietny obywatel z Rajchu niewiele wprawdzie z tego rozumie, ot jak tubylcy z Papui Nowej Gwinei, ktorym wyswietlano niegdys filmy bez dubingu, pod ogolnym tytulem:
            Obraz przyjsc - obraz odejsc
        • tojabogdan słuszna uwaga, ale 14.09.13, 21:58
          słuszna uwaga, że niemce, czego dlugo nie mogłem zrozumieć, i to niemce po obu stronach łaby, mieli i mają spory respekt przed rosją i rosjanami.
          I to mimo tego, a może właśnie dlatego, że wzięli solidnie od rosjan i rosji w tyłek (wobec nas mieli niemal zawsze poczucie doznanej od nas krzywdy).
          Przypisywanie cech charakteru całym narodom (antropologizacja)' zawsze jest dyskusyjna, nam polakom przypisuje się np. skirtoidię, ale w przypadku naszych zachodnich sąsiadów ten respekt wobec silniejszych (rosja, usa), jest przez niektórych określany jako typowy dla tzw. słabych psychopatów, a tacy mają jedynyie respekt (i lęk) wobec zdecydowanie silniejszych. Przed nimi też płaszczą się i bez wazeliny wchodzą w określone miejsca.
      • polski_francuz Ciekawe 14.09.13, 15:41
        widze, ze wiekszosc lektur szkolnych powinienem przeczytac na nowo. Bo "Jadro Ciemnosci" i czytalem i mam w bibliotece ale zupenie zapomnialem tresci. A przeciez Conrad doskonale widzial roznice, ktore i dzisiaj widzimy.

Widze, ze lektury obowiazkowe zaczynaja mi sie na stole gromadzic, tuz po Bismarcku Conrad...

PF
        • borrka Polecam rewelacyjnego Bunina Moskwa-Odessa 1918! 14.09.13, 16:31
          Nie jestem tyko pewien, czy tlumaczone.
    • pimpus18 I jaki z tego morał? 14.09.13, 14:21
      Ciemniaki z Pomrocznej są najbardziej utalentowane.

Jeszcze lepiej to widać, gdy o niczym konkretnym nie piszą.

Historia jest ich ulubioną dyscypliną życiową. Zawsze odnoszą na tym polu same sukcesy.

Tylko proszę pisać mniej bredni o humorze - nawet tym niemieckim.
    • pimpus18 Humor 14.09.13, 14:23
      content.hardcorowo.pl/f5F7Da9csI0N/1.jpg
      • pimpus18 Re: Humor 14.09.13, 14:25
        i4.zombiak.pl/2013/09/odbyt13783825313957.jpg
        • 5magna Re: Humor 14.09.13, 14:36
          A jakie sa roznice pomiedzy Niemcami I Francuzami oprocz tego ze sie nie lubia???
    • pimpus18 Humor słowny 14.09.13, 14:33
      content.hardcorowo.pl/FTuAzatmdk3k/1.jpg
      • kaszebe12 Re: Humor słowny 14.09.13, 14:47
        -Dajcie sie chlopakom "dowartosciowac"...
      • el_matador9 Re: pożyteczni idioci 14.09.13, 14:51

polski_ francuz, borrka, johny-kalesony, niezmordowany niczymi i nikim operetkowy jak z leharowskiej operetki śmierdzące skarpetki przyjaciel ameryki -
        jesteście grupą pożytecznych idiotów służących antypolskiej i kosmopolitycznej grupie interesów z jej głównym ośrodkiem sterowania czyli masońskim "City of London".

RFN nie jest państwem suwerennym to karykatura dawnych niepodległych Niemiec - to tzw."BRD GmbH" - program komputerowy dla przetwarzania danych pochodzących z judeo-anglosaskich gabinetów consultingowych, których notabene pełno filii znajduje się i naroiło się jak mrówków na terenie tej karykatury suwerennego i normalnego państwa czyli w RFN.

RFN to filia angloamerykańskich i anglojężycznych concept' ów gospodarczych i politycznych na urządzanie współczesnego świata, zatruta jeszcze odpadami i wyziewami z wysypisk i składów broni bakteriologicznych i atomowych siedzących tam jeszcze w swoich bazach Amis.

Wybór kochani jest jasny i tylko jeden - tylko z Rosją i tylko z jej i pod jej.... opieką przeciw zachodniemu tałałajstwu, złodziejstwu w biały dzień i tandetnej propagandowej obłudzie...
        • johnny-kalesony Re: pożyteczni idioci 14.09.13, 15:01
          Pisałeś przemówienia Bierutowi, czy komsomol.pl się naczytałeś?

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • misterpee Re: i Polacy i Niemcy i Rosjanie to goye 14.09.13, 15:16
            P.F. goyem nie jest , wiec roznica jest talmudyczna. Wedlug Bibli PF pasowalby na Judasza, wedlug Talmudu jest Mojzeszem i goyow ma pokarac siedmioma plagami egipskimi. Pisz PF wiecej, zabawa jest na stodwa.
            • kaszebe12 Re: i Polacy i Niemcy i Rosjanie to goye 14.09.13, 15:22
              Yyyyes !!! - Dobrze pisze ! -Dajcie mu pisac ! -U pefa bardzo lubie motywy antyrosyjskie i wersety z jego CV ;- doktoraty , pochodzenie szlacheckozydowskie , aktywnosc w podziemnej "S" i.t.p.
              • misterpee Re: takie dobre pochodzenie , inzynier, francuz 14.09.13, 15:33
                prawie, intelygencja nieprzecietna, gra w zoske i cymbergaja - Polski Francuz. A jak naprawde ? Ano dziadkiem burdelowym w arabskiej dzielnicy, bo na Pigalle trzeba byc mlodym.
          • el_matador9 Re: pożyteczni idioci 14.09.13, 15:29
            www.komsomol.pl/
            pewnośc siebie , forsa spływa, fajnie się tu urządziłem, ale zgrywa...
            lecz kariery i udania w życiu to czas w życiu krótki
            wkrótce wyschną wszystkie żródła - znikną nagle darowane losem, dolarowe cudu-"dudki"
            zostaniesz tam sam walcząc ze swym dymiącym naganem przed "hyper'em"o garśc chleba
            tak Cię tam wkrótce z nagła los przypili i twa jankieska,dotąd wirtualna kryzysowa bieda...
            a że chaos i zgnilizna, dymu z piekieł zawis kwaśny przyjmą planowane z góry formy
            toc to nigdy mój wędrowcze nie powrócisz do swej byłej materialnej, nawet minimalnej normy
            finał krótki wybuch, śmierc,smród, stęchlizna i bilans tragiczny...
            było dużo słów, nikt ich nie brał serio, dla swej chytrej ,żądnej ciągle forsy żonki byłeś ciągle śliczny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka