igor-z-uk 05.02.14, 23:38 www.rossiyanavsegda.ru/uploads/other/2014/02/05/chernishev_-_demografiya.jpg Chyba nie jeden mit padl :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felusiak1 Re: Moze kogos to zainteresuje,a kogos zdenerwuje 06.02.14, 02:03 Zgodnie z prognozą Banku Świarowego w 2050 roku: 1. India ..... 1684 mln (2) 2. Chiny .... 1273 mln (1) 3. USA ....... 397 mln (3) 4. Nigeria .... 388 mln (7) 5. Indonezja .. 289 mln (4) 6. Pakistan .. 274 mln (5) 7. Brazylia .. 219 mln (6) 8.Bangladesh .. 193 mln (8) 9. Philipines .. 153 mln (12) 10. Congo DR .. 148 mln (20) 11. Ethiopia ... 145 mln (13) 12. Meksyk ... 142 mln (11) 13. Rosja ...... 124 mln (9) ??. Polska ....... 34 mln (33) web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/TOPICS/EXTHEALTHNUTRITIONANDPOPULATION/EXTDATASTATISTICSHNP/EXTHNPSTATS/0,,contentMDK:21737699~menuPK:3385623~pagePK:64168445~piPK:64168309~theSitePK:3237118,00.html Ciekaw jestem jaki mit padł? Odpowiedz Link Zgłoś
melord mnie zastanawia 06.02.14, 02:30 jak mozna igor spedzac 24/7 godzin na forach(oczywiscie z krotka przerwa na spanie),wiec powiedzmy 18/7 godz. nawet jakby mnie dosc dobrze za to placili,to zona wywlilaby mnie z domu(albo ja ja)na zbity pysk razem z komputerem. swoja droga masz konskie zdrowie jesli chodzi o meritum...mnie najbardziej niepokoi demografia Polski 34 mln to bardzo optymistyczne zalozenie(w/g inf. felusiaka) ps. ja ,moi synowie,posiadamy dowody osobiste wiec i pesel,zameldowani w W-wie!!,oficjalnie wiec w statystykach jestesmy mieszkancami Polski...na urlopie w Australii? wiem,ze takich jest wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
brat_ramzesa wyznacznikiem sa ulice 06.02.14, 09:14 ktore sa teraz zwyczajnie puste! Jeszcze 10 lat temu wychodzac wieczorem bylo pelno mlodziezy, ludzi w sklepach, na imprezach masowych, teraz po ulicach nawet wiatr nie chce hulac, mysle ze sytuacja jest duzo gorsza niz mowia statystyki.Male miasta wygladaja jak wymarle Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 wyznacznikiem jest ilczba aktywnych PIT 06.02.14, 12:33 i rzad ma najlepsze z mozliwych dane. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: wyznacznikiem jest ilczba aktywnych PIT 06.02.14, 18:36 Nu i jakie liczby podaje rzad? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 wyznacznikiem jest liczba aktywnych PIT, ha, ha! 06.02.14, 18:51 Marze, biduli, pomyliła się liczba podatników z liczbą ludności. No ale może chciała pokazać, że wie, co to PIT? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: wyznacznikiem jest liczba aktywnych PIT, ha, 06.02.14, 18:52 Ewa. A co to jest aktywny PIT?Czy sa nieaktywne? Pytam serio. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: wyznacznikiem jest liczba aktywnych PIT, ha, 06.02.14, 18:58 Nie wiem, co ona wymyśla. PIT to: www.podatki.egospodarka.pl/podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych-pit Czyli - dotyczy ludzi, którzy podlegajł opodatkowaniu, a nie całego społeczeństwa. Nie wiem co to PIT nieaktywny, może dotyczy ludzi, którzy dotąd płacili podatek a teraz z jakiś powodów nie płacą (np, wyemigrowali). Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: wyznacznikiem jest liczba aktywnych PIT, ha, 06.02.14, 19:00 Coz,musze czekac na wyjasnienia od Mary. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 o to chodzi, ze nie podaje 06.02.14, 22:13 Nie ma takiego obowiazku. PIT to deklaracja podatkowa, w przypadku jednosobowej bedzie to CIT. GW baknela w zeszlym roku, ze liczba PIT-ow maleje. PIT placa w Polsce takze emerycie i rencisci. Wies nie placi PITu tylko podatek gruntowy, ale od kazdego czlonka rodziny trzeba zaplacic skladke do KRUSu. I tu rzad tez wie, ile osob placi, ktore zniknely z ewidencji. Liczba uczniow w szkolach jest rzadowi znana. Znana jest tez liczebnosc rocznika i liczba dzieci, ktore uczeszczaja do szkoly. Latwo policzyc, ile dzieci wyjechalo z rodzicami. Prof. Iglicka prawdopodobnie ma dostep do tych danych, bo dosc dokladnie zgadzaja sie jej dane z podanymi do publicznie liczbami z W. Brytanii, Irlandii czy ostatnio Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk melord, jeste nieuwazny. 06.02.14, 18:30 Owszem,ilosciami wpisow i zakladanych watkow jestem w scislej czolowc.Ale ,jak brac iloscc spedzanych godzin na forum,to wcale juz tak dobrze nie jest. Po pierwszych,ja nie wojtus i renty nie mam,a co za tym idzie, kazdy dzien musze chodzic do pracy.Do tego musze przynajlmnie 7 godzin przyznaczyc na spanie (tu ty trafiles),co do mojego zdrowia,to dziekuje -nie narzekam. Masz racje odnosnie sytuacji demograficznej Polski -ona jest tragiczna,ale spora grupa Polakow ten problem stara sie nie zauwazac,poniewaz ich glowy zaprzatniete sytuacja demograficzna w Rosji :-) p.s. Miedzy innym i ja,wraz z cala rodzina, w statystykach polskich jestem uwzgledniony. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: tez porownanie+ 06.02.14, 19:35 igor_uk napisał: > Owszem,ilosciami wpisow i zakladanych watkow jestem w scislej czolowc. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_ramzesa zabawny jestes 06.02.14, 09:10 FAKTY sa takie ze dzietnosc Rosji wyraznie sie poprawia, FAKTEM jest ze polska dzietnosc , minus emigracja ,dotkliwie dotyka Polske Prognozy sa jak te od pogody , moga sie sprawdzic lub nie; a ile GW swiecilo artyklow o umierajacej Rosji a teraz oczywiscie cicho sza Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: zabawny jestes 06.02.14, 10:45 brat_ramzesa napisał: > FAKTY sa takie ze dzietnosc Rosji wyraznie sie poprawia, .... ------------------ Za 6 lat w armii rosyjskiej będzie 50% muzułmanów. A teraz pogłówkuj skąd ten przyrost. LOL. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk felus,a czy to Bank Swiatowy robi dzieci? :-) 06.02.14, 18:24 Daruj sobie takie dane. Co do mitow,ktore zostali obalone. Albo w ogole nie zrozumiales co po rosyjsku w tabelce napisano,albo moja ocena twojego intelektu jest mocno zawyzona. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felus,a czy to Bank Swiatowy robi dzieci? :-) 06.02.14, 18:43 Prognozy nie pasuja? Nie potwierdzaja twojego optymizmu? Macie w Rosji krotkotrwaly skok przyrostu naturalnego i ty twierdzisz ze tak bedzie w nieskonczonosc? Jak masz lepsze prpgnozy to je przedstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: felus,a czy to Bank Swiatowy robi dzieci? :-) 06.02.14, 18:49 A ty na jakiej podstawie twierdzisz, że to krótkotrwały skok? Wróżka z BS ci powiedziała? Takie prognozy na ponad 35 lat do przodu to zabawy dla mądrych inaczej, nie dziwota, że ci się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Ewa,sprawa jest glebsza. 06.02.14, 18:53 Felus w ogole nie zrozumial o co chodzi w watku. I co za mity zostali obalone. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewa,sprawa jest glebsza. 06.02.14, 19:01 Sądzę, że większość forumowiczów celowo nie chce zrozumieć i przyjąć do wiadomości, że ich mit o niezwykle szybkim przyroście muzułmanów w Rosji to tylko mit, a nie rzeczywistość. Zamiast dyskusji o tym, feluś wyciąga jakieś zupełnie idiotyczne prognozy. Każdy może sobie z sufitu prognozować, jak mu się się podoba i pleść, co będzie za 35 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ewa,sprawa jest glebsza. 06.02.14, 19:05 Ty wiesz o co chodzi,a felus nie. Moze rzeczywiscie moja ocena jego intelektu jest zawyzona? Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Dzietność to akurat współczynnik długofalowy. 06.02.14, 19:07 I dość dobrze pokrywa się z prognozami. Faktem jest, że Europa Centralna i Wschodnia będą się wyludniać. Chyba jedynie Czechy utrzymają w 2050 poziom z roku 2014. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Nie badz smieszny,felus. 06.02.14, 18:51 Oczywiscie,ze mam. ja nigdy nie podejmuje tematu,o ile nie mam cos w rekawie :-) rusrand.ru/forecast/prognoz-buduschego-rossii Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Nie badz smieszny,felus. 06.02.14, 19:16 To musi byc powazne zrodlo. Tyle wykresow. A jak przewiduje rosyjski urzad statustyczny bo te z polityki i ideologii sa zbyt trudne. A moze efka rozumie. Wy tak sie rozumiecie........ Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: najlepszy byl temat+ 06.02.14, 19:32 igor_uk napisał: > Oczywiscie,ze mam. > ja nigdy nie podejmuje tematu,o ile nie mam cos w rekawie <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< dotyczacy wyslaniu przez bolszewic rosyjskich pedalow bolszewickich na zachod. Okreslil pan swoja sytuacje doskonale i bezblednie. Odpowiedz Link Zgłoś
0lga_0polska Nie badz smieszny 06.02.14, 23:36 Byloby lepiej, jakbys ta "analize" pozostawil w rekawie:) A jeszcze lepiej wsadzil ja tam gdzie slonce nie dochodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Czy Bank Swiatowy potrafi myśleć? 06.02.14, 19:28 Te "prognozy" są o kant pupy rozbić. Dla Poslki podają, że za 35 lat Polaków będzie 34 mln. Tymczasem już teraz Polaków w PL jest ca 34 -35 mln. Oficjalne staystyki podają, że wyemigrowały ostatnio 2 mln, czyli 38 mln - 2 = 36 mln. Poważne analizy wskazują, że wyemigrowały ok 3-4 mln, ale znaczna część emigrantów nadal jest wliczana do mmieszkańców kraju, nie tylko Melord, jak i moja rodzina także i mnóstwo innych i to mimo, że od dziesięcioleci nie ma nas w PL ! Może i felusia też tak zaliczają? :-) Władze polskie nie są zainteresowane w korygowaniu danych w dół, bo pomoc unijna (subwencje) opiera się m.in. na liczbie mieszkańców. Tak więc im więcej, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: czy ten panski link+ 06.02.14, 09:13 ma swiadczyc o zlej jakosci prezerwatyw czy innych srodkow antykoncepcyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: wysokosc liczby urodzajnosci dzieci+ 06.02.14, 09:58 jest wprost proporcjonalna stanu warunkow klimatycznych oraz odwrotnie proporcjonalna jakosci produkcji i stanu pewnychsrodkow utrzymania ludzkosci przy zyciu. Stwierdzono:im silniejsze sa orkany i sztormy,powodujace np.zerwanie linii dostarczajacych prad do mieszkan,tym nieproporcjonalnie zwieksza sie ilosc dzieci urodzonych dziewiec miesiecy pozniej. Na orkany i sztormy jak na razie nie mamy wplywu. Przerwy w dostarczaniu pradu,sa uzaleznione od stanu sieci.-odwrotnie proporcjonalnie: im stan gorszy-tym wiecej dzieci. Ilosc urodzonych dzieci-wprost proporcjonalne do sily sztormu. Wlasnie tak mozna wytlumaczyc material,zawarty w dolaczonym linku. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: na poziom rozrodczosci+ 06.02.14, 11:51 oprocz stanu sprawnosci sieci elektrycznej rowniez wielki wplyw ma wysokosc becikowego Odpowiedz Link Zgłoś
j-k alesz gratulujemy, Goria :) 06.02.14, 19:01 macie wskaznik dzietnosci wiekszy od Chin i to cieszy... najbardziej jedna ciesza wskazniki dzietnosci dzietnosci Dagestanu (2,0) i Czeczni (3,0) wot maladcy :) moze byscie jednak te avtonomnyje riespubliki" odpuscili ? to nie beda od Mr. Putina dostawac 10.000 US $ na kazde dziecko ? Dr. J.K. ekonomista a z hobby demograf :) Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Zróżnicowanie regionalne. 06.02.14, 20:15 Wysoki przyrost jest w takich rejonach jak Sakha (dawna Jakucja) Buriacja, czy islamski Kaukaz. Całkiem przyzwoita dzietność jest od okolic Uralu na wschód (cała Syberia i Daleki Wschód). Europejska część Rosji (wyłączając okolice Uralu), to nadal katastrofa demograficzna. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk I znow kylax :-) 06.02.14, 20:29 Najwazniejsze zawsze sa trendy: Centralny okreg +30% Polnocno-zachodni +46% Poludniowy +30% Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Tak czy siak Ural, Syberia i Daleki Wschód mają 06.02.14, 20:40 znacznie wyższy przyrost, niż europejska część Rosji. I to niezależnie od demografii. Na Syberii wysoką dzietność mają zarówno okręgi głównie rosyjskie, jak Kraj Ałtajski, Okręg Nowosybirski, Okręg irkucki itp, jak i rejony głównie tubylcze, jak Sakha, czy Buriacja. Jedynie kraje Chabarowski i Primorski, oraz Okręg magadański mają dzietność trochę niższą, ale i tak wyższą, niż w europejskiej części Rosji. PS: Te dane, które wkleiłeś też pokazują, że przyrost wzrasta najszybciej na wschodzie. Uralski - 54% Syberyjski - 49% Dalekowschodni - 45% Wyższy wzrost i to z już wyższego poziomu. Innymi słowy, im dalej od Kremla tym Rosjanie mają więcej dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Tak czy siak Ural, Syberia i Daleki Wschód ma 06.02.14, 20:48 I to bardzo dobry znak. Poniewaz tam te regiony potrzebuja ludzi. To ze tam zaczyna wiecej rodzic sie dzieci,jest pozytywnym znakieem.To znaczy ,ze ludzi przestali stamtad uciekac do centralnej Rosji,a to znaczy,ze zycie tam znacznie poprawilo sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Imputujesz, że europejska Rosja jest biedniejsza, 06.02.14, 21:53 niż rejony Irkucka, Krasnojarska, Nowosybirska, Jakucka, czy Jekaterynburga? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Masz duuuuze problemy,kylax. 06.02.14, 21:57 Ze zrozumieniem tego,co czytasz. Ale ja juz do tego jestem przyzwyczajony. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Sam tak napisałeś :) 06.02.14, 22:05 Jeżeli wg Ciebie wyższa dzietność w Rosji = wyższy poziom życia, a Ural, Syberia i Daleki Wschód mają wyższą dzietność, niż europejska Rosja, to logicznym jest wniosek, że tak właśnie uważasz. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Ha,ha. 06.02.14, 22:08 Napisalem dokladnie to: "To znaczy ,ze ludzi przestali stamtad uciekac do centralnej Rosji,a to znaczy,ze zycie tam znacznie poprawilo sie. " Reszta,to twoi brednie,ktore mnie nie przeszkadzaja,poniewaz podbijaja moj watek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Ale Rosja centralna to właśnie środek Syberii. :) 06.02.14, 22:37 Chyba, że chodzi Ci o centralną część europejskiej części Rosji, czyli Moskwę i okolice. Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Tak czy siak Ural, Syberia i Daleki Wschód ma 06.02.14, 20:58 Moze to dla ciebie bedzie wielkim odkryciem, ale musze poinformowac ze Syberie i Ural zamieszkuja w zdecydowanej wiekszosci Rosjanie lub obywatele identyfikujacy siebie jako Rosjanina. W moim oddziale pracuja programisci z Uralu i Irkucka. Wszyscy - Rosjanie. Nasza programistka ze wschodniej Syberii ma juz trojke dzieci i pracuje rowno z nami. Dzieci w przedszkolu lub z babcia, a mama i tata - w pracy. Kase za drugie dziecko (10 000$) przeznaczyli na powiekszenie mieszkania (z 2 na 3-pokojowe). Gdybys ja spotkal na ulicy, nigdy bys nie odroznil od Polki! A narody tubelcze maja znikomy wplyw na wzrost dzietnosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Nie do końca. 06.02.14, 21:52 Wiem, że większość na Uralu, Syberii i Dalekim Wschodzie stanowią Rosjanie. I okręgi głównie rosyjskie mają dość przyzwoitą dzietność. Aczkolwiek najwyższą dzietność w Rosji, mają okręgi takie jak Sakha, czy Tuva, które są głównie zamieszkane przez rdzenne ludy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: aha+ 06.02.14, 22:00 Re: Tak czy siak Ural, Syberia i Daleki Wschód ma igor_uk 06.02.14, 20:48 Odpowiedz I to bardzo dobry znak. Poniewaz tam te regiony potrzebuja ludzi. To ze tam zaczyna wiecej rodzic sie dzieci,jest pozytywnym znakieem.To znaczy ,ze ludzi przestali stamtad uciekac do centralnej Rosji,a to znaczy,ze zycie tam znacznie poprawilo sie. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< I pan tez sie tam przeniesie? Zycie sie poprawilo. Moze i pan jas "polze" przyniosl? Chociaz jaki z pana pozytek? Czy pan umie cos oprocz gledzenia? Chociaz i w tym pan dobry nie jest. A co do rodzenia dzieci? Panie,z czym do gosci? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 idiotyczne prognozy 08.02.14, 20:32 efka napisało: feluś wyciąga jakieś zupełnie idiotyczne prognozy. Każdy może sobie z sufitu prognozoapisało: wać, jak mu się się podoba i pleść, co będzie za 35 lat. igor napisało: Daruj sobie takie dane. To ciekawe bo prognozy ludności na 2050 rok są nic nie warte bo pochodzą od Banku Światowego ale już PKB z tego samego źródła są najlepsze. Dwa źródła w jednym. Jak pasuje to jest dobre a jak nie pasuje to jest do doopy. Nie wiem dlaczego igor się cieszy. Może dlatego, ze stopa dzietności muzułmanów jest trzy razy wieksza niż niemuzułmanów. A może dlatego, ze w Rosji na 1000 ludności rodzi się teraz 16.9 dziecka. Czy to wystarczy aby w dłuższym okresie czasu Rosja utrzymała populacje. Według prognoz nie wystarczy. Za 35 lat w Rosji bedzie 124 mln ludności. Igor podaje wskaźnik urodzeń nie podając wskaźnika zgonów zatem nie wiemy czy ludność wzrasta czy też maleje. Z drugiej strony igor przejawia patriotyczną psychozę. Chce aby Rosja była wielka (bez kańca) a tu taki afront. Nie chcą robić wystarczajaco duzo dzieci i umieraja za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk felus,jestes dnem. 08.02.14, 20:39 Co innego publikowanie danych na biezaco,a co innego prognozy. Jak CNN poda,ze pada snieg i jest -2 stopnie i ja to widze,to czemu mam uwazac,ze podaje nieprawde?Co innego,jak CNN poda,ze za 40 lat w tym samym dniu i w tym samym czasie bedzie ulewa ,a temperatura bedzie +20. Moze tak i bedzie,przeciez caly czas cos gadja o global warming,a czy ja mam w to wierzyc bezgranicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: idiotyczne prognozy 08.02.14, 20:41 Puknij się w głowinę. Info BS o PKB to nie prognozy lecz DANE faktyczne. A prognozy PKB , bo i te istnieją, nie wybiegają 35 lat do przodu, bo to kompletny idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Tabelka igora 08.02.14, 21:49 Przedstawia wskaźnik urodzeń na 100 mieszkańców w 2012 roku w rozbiciu na regiony ale pomija region Północno-kaukaski podając dane jedynie dla Dagestanu, Inguszetii i Czecznii. Tabelka pokazuje, że nastapił wzrost urodzeń. A teraz spójrzmy jak wygląda przyrost naturalny czyli różnica pomiedzy urodzeniami a zgonami. Poniższe przedstawia przyrost na 1000 mieszkańców w regionach Rosji: Centralny: -2.5 Północno-zachodni: -1.6 Południowy: -0.8 Nadwołżański: +0.7 Uralski: +2.5 Syberyjski: +1.3 Dalekowschodni: +0.9 Północno-kaukaski: +9.2 w tym Dagestan: +13.4 Inguszetia: +18.9 Czecznia: +20.5 Rosja: 0.0 W 2013 wygląda nieco lepiej. Dla Rosji wskaźnik wyniósł +0.2 Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Tabelka igora 08.02.14, 21:56 > W 2013 wygląda nieco lepiej. Dla Rosji wskaźnik wyniósł +0.2 Nu i sam widzisz,felus.jest minimalny przyrost,a to jakas kloci sie z tym,co ty podawales. Odpowiedz Link Zgłoś