Dodaj do ulubionych

UJe czyżby miało powrócić?

02.12.14, 14:42
Sankcje Zachodu wobec Rosji połączone z kiepską koniunkturą na surowce powodują coraz szybzzą dewaluację rubla. A to skutkuje koniecznością wprowadzania podwyżek na importowane towarry. Szwedzka Ikea już koryguje cenniki. Wygląda na to, że dla uniknięcia bałaganu Rosjanie będą musieli powrócić do powszechnie stosowanych w latach 90-tych UJe (uslownyje jedinicy), w których były wyrażane ceny cennikowe. Albo przyjdzie im zmieniać cenniki co 3 dni, bo nic nie wskazuje na to, by galopująca dewaluacja miała się zatrzymać.
Obserwuj wątek
    • darekvtb Priviet Wlodek! 02.12.14, 15:43
      Nie strasz, nie strasz, bo..

A ja dzisiaj w naszej stolowce jadlem obiad (zupa z kurczaka + chleb + kompot + surowka + ryba + ryz) za 98 rubli, czyli.. 1,5 ojro!
      Czy ty mozesz zjesc taki obiad gdziekolwiek w UE?
      • antyk-acap Re: Priviet Wlodek! 02.12.14, 15:47
        To długo przeżuwaj bo trawa nie będzie taka smaczna.
        • darekvtb Re: Priviet Wlodek! 03.12.14, 08:14
          takie sniadanko jadlem dzisiaj..
          Chyba nie wyglada jak trawa? :-))
          • vladexpat Re: Priviet Wlodek! 03.12.14, 09:52
            Smacznego :) Polacy niestety nie rozumieją, że można jeść naleśniki z mięsnym farszem polane śmietaną. Nie wiedzą co dobre.
            • darekvtb Re: Priviet Wlodek! 03.12.14, 11:03
              Dzieki.
              Ale ja tez nie lubie miesnych!
              Te sa z jablkami (nie polskimi :-)
      • inocom Re: Priviet Wlodek! 02.12.14, 19:43
        darekvtb napisał:

> Nie strasz, nie strasz, bo..
        >
        > A ja dzisiaj w naszej stolowce jadlem obiad (zupa z kurczaka + chleb + kompot +
        > surowka + ryba + ryz) za 98 rubli, czyli.. 1,5 ojro!
        > Czy ty mozesz zjesc taki obiad gdziekolwiek w UE?

W każdej zakładowej stołówce w Niemczech.
      • vladexpat Re: Priviet 02.12.14, 19:57
        darekvtb napisał:

> Nie strasz, nie strasz, bo..
        >
        > A ja dzisiaj w naszej stolowce jadlem obiad (zupa z kurczaka + chleb + kompot +
        > surowka + ryba + ryz) za 98 rubli, czyli.. 1,5 ojro!
        > Czy ty mozesz zjesc taki obiad gdziekolwiek w UE?
        >
        Czy przypadkiem sytuacja nie wyglądała analogicznie w latach 90-tych? Zresztą w Polsce też było podobnie. Nieproporcjonalnie wielka różnica cen pomiędzy podstawowymi, krajowymi produktami i usługami z jednej strony i wszystkim co ponad to z drugiej. Podoba ci się perspektywa powrotu do tamtych warunków?
        Pracując w VTB zapewne nieźle zarabiasz. Wiem, że jeszcze jakiś czas temu pensje na wyższych stanowiskach były wypłacane w rublach ale ich wysokość była określana w $. Jeżeli tak masz, to jesteś niesamowicie do przodu. Jeżeli nie, to osobiście współczuję.
        • darekvtb Re: Priviet 03.12.14, 08:18
          Pensje w $ przestali umieszczac w umowach juz jakies 5 lat temu..
          Dzieki za wspolczucie :-))
          Teraz na urlop bede latac nie na Madere ale na Krym..
    • borrka Rozwazane na rosyjskich forach:) 02.12.14, 15:47
      Nawet sie zastanawiaja, kiedy Bieriozka wroci!
      • borrka Swoja droga, ceny w matuszkanskich baksach... 02.12.14, 16:12
        Zniknely chyba na przelomie tysiacleci?
        Przynajmniej w knajpach.
        Juz nie pamietam, bo place na ogol karta kredytowa.

Bieriozko wroc!
        Atmosfera w hotelowych Bieriozkach przypominala swiatynie, bo nikogo nie bylo, tylko znudzona kabebistka, z ktora wdawalem sie w rozmowy.
    • j-k widze tez dobre strony dewaluacji rubla... 02.12.14, 20:03
      takie, zo Rosja moze sie weznie za WLASNE rolnictwo ?
      nie moze byc na dluzsza mete tak , ze olbrzymi kraj sprowadzal 1/3 spozywanej zywnosci.

I te tysiace Rosjan chelpiacych sie posiadana kasa - widzianych w Turcji i Egipcie...
      nie mowiac juz o innych tysiacach widzianych we Wloszech i Tajlandii - z ktorymi rozmawiala moja Slubna... - sa tam szczegolnie lubianymi turystami , gdyz daja najlepsze napiwki...

• vladexpat Re: widze tez dobre strony dewaluacji rubla... 03.12.14, 10:11
        j-k napisał:

>
        > I te tysiace Rosjan chelpiacych sie posiadana kasa - widzianych w Turcji i Egip
        > cie...
        > nie mowiac juz o innych tysiacach widzianych we Wloszech i Tajlandii - z ktorym
        > i rozmawiala moja Slubna... - sa tam szczegolnie lubianymi turystami , gdyz daj
        > a najlepsze napiwki...
        >
        To se juz ne vrati, w każdym razie przez dłuższy czs. Koniec karnawału, przyszedł czas postu.
        • jk2007 nawet do Finlandii na zakupy nie moge pojechac 03.12.14, 10:20
          dzis euro = 68 rubli
          • romek1612 To jedz na Ojczyzne do Bat'ki 03.12.14, 14:00
            jk2007 napisał:
            > dzis euro = 68 rubli

Chyba dawno w domu nie bylesz.
            Czy moze na zarobki do Polski, przeciez masz karte Polaka.
    • darekvtb Re: Priviet 03.12.14, 09:41
      A moi koledzy sa przekonani ze to spekulanci gieldowi korzystaja z glupiej polityki Banku Centralnego.
      • vladexpat Re: Priviet 03.12.14, 10:06
        darekvtb napisał:

> A moi koledzy sa przekonani ze to spekulanci gieldowi korzystaja z glupiej poli
        > tyki Banku Centralnego.
        >
        Faktycznie polityka Banku Rosji wydaje się kompletnie beznadziejna. Jednego dnia interwencja za kilkaset milionów $ a następnego pełne odpuszczenie kursu. Skutek tu mnóstwo wywalonych w błoto rezerw i może kilka milionów zysku wśród krewnych i znajomych królika. Zamiast pozwolić walucie znaleźć naturalny poziom równowagi, albo starym sposobem przeprowadzić skokową dewaluację bawią się w dziwne gierki. Na dobre nikomu to nie wyjdzie.
        • darekvtb Re: Priviet 03.12.14, 11:08
          ".. albo starym sposobem przeprowadzić skokową dewaluację .."

Mi sie tez wydaje ze to bylby najlepszy sposob.
          Tak tez twierdzi wielu opozycyjnych ekonomistow (Glaziew, Dielagin, Chazin).
          A obecna polityka Banku nabija kieszenie spakulantom.
          Albo Pu jest slepy i trzyma w rzadzie dywersantow, albo jest ktos, kto jego samego trzyma za cos..
          • vladexpat Re: Priviet 03.12.14, 13:06
            darekvtb napisał:

> ".. albo starym sposobem przeprowadzić skokową dewaluację .."
            >
            > Mi sie tez wydaje ze to bylby najlepszy sposob.
            >
            A dziś znów to samo. Ewidentna interwencja BR na rynku, czyli chwila dla spekulantów na szybkie odwrócenie pozycji i jednodniowy zarobek a jutro powrót na shorty i jazda południe. Rosjanie chyba rzeczywiście mają za dużo dewiz i zupełnie nie wiedzą co z nimi zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka