Dodaj do ulubionych

W Wenezueli horror

18.08.16, 17:11
Smutny artykuł o przestępczości w Wenezueli ale jeszcze ciakawszy jest komentarz mieszkającego tam Polaka.

"mazurek111 pół godziny temu

Przestȩpczość w Wenezueli istniała zawsze, przed Chavezem, w jego okresie i teraz w czasach równie zidiociałego pajaca Maduro. Jednakowóż, przed Chavezem (Carlos Andres Perez, Luis Herrera, Jaime Lusinchi i Rafael Caldera była ona naznacznie niższym poziomie. Aktualnie, w samym Caracas liczba morderstw na tle rabunkowym przekracza 10 dziennie.
Chavez przymykał oczy na bezprawie, miȩdzy innymi zajȩcie siłą niezamieszkałego domu lub mieszkania legalizowało intruzów jako darmowych lokatorow. Lat temu kilkanaście sprzedałem moje mieszkanie w Caracas (mieszkałem tam 9 lat) za 1/6 ceny, którą zapłaciłem kupując je.

To co Chavez (zwany przez Wenezuelczyków pieszczotliwie „el mono”, czyli małpa) z debilowatym Maduro (z zawodu szofer autobusu) zrobili z tego piȩknego kraju to zgroza; to druga Kuba, z tą różnicą, że na Kubie nie ma bandytyzmu. W supermarketach w Wenezueli straszą puste półki i nagie haki. Ludzie mają potȩżne problemy ze znalezieniem produktów spożywczych. Bezsprzeczny triumf marksizmu nad zdrowym rozsądkiem. Wenezuela, kraj niegdyś niezmiernie bogaty, kraj w którym można znaleźć wszystkie surowce i bogactwa naturalne) jest krajem totalnie zrujnowanym i nic nie wskazuje, by siȩ to miało zmienić. Jedyną siłą, która byłaby to w stanie odwrócić jest armia, ale niestety jest ona całkowicie zdemoralizowana i nie kiwnie palcem."

next.gazeta.pl/next/56,150859,20564642,Ten_kraj_zzera_przestepczosc_napedzana_przez_kryzys.html?v=1&obxx=20564642#opinions
Obserwuj wątek
    • pimpus18 Re: W Wenezueli horror 18.08.16, 17:16
      Jankesi chyba coś bardzo nie lubią tego Chaveza?

Nieprawdaż?

To chyba wszystko wyjaśnia.
      • malkontent6 Re: W Wenezueli horror 18.08.16, 17:21
        Ja też lubię zupę pomidorową.
        • pimpus18 Re: W Wenezueli horror 18.08.16, 17:26
          Jankesi badzo lubią tępaków.
          • pijatyka Re: Jankesi badzo lubią tępaków 18.08.16, 18:41

Nie rób sobie nadziei.
          • przechrztaimason Re: W Wenezueli horror 18.08.16, 19:10
            Gdyby tak było to "Superumysła" Maduro stawialiby na piedestale.
    • kylax1 Jedzą psy, a kobiety się sterylizują, bo nie ma 18.08.16, 20:17
      prezerwatyw w sklepach. Wenezuela, sojusznik roSSji. :)
      • malkontent6 Re: Jedzą psy, a kobiety się sterylizują, bo nie 18.08.16, 20:43
        Komsomolcy uważają Wenezuelę za raj na ziemi.
        • czuk1 Co na to przyjaciel ? 18.08.16, 21:58
          malkontent6 napisał: Komsomolcy uważają Wenezuelę za raj na ziemi.

Jakoś Putin nie interesuje się Wenezuelą.;) Tam można by zainstalować (jak w Syrii) bazy rakietowe , w sąsiedztwie USA.
    • buldog2 Re: W Wenezueli horror 18.08.16, 20:29
      Pod względem rozwoju gospodarczego na początku XX w. Kuba w grupie najbardziej rozwiniętych państw świata (nie pamiętam, które miejsce, ale w pierwszej dziesiątce). Podobnie Argentyna.

Wenezuela ma ropę, a Polska węgiel. I spore szanse na to, by pod rządami PiS dołączyć do Wenezueli.

--
      SŁOWO I DIEŁO utinoje ! GOJDA ! GOJDA ! - PiS(b).
      • mariner4 Re: W Wenezueli horror 12.11.16, 13:50
        Z Argentyną to było tak:
        Przed wojna był to kraj na poziomie Francji. Przyszła wojna. Ze zrozumiałych względów dramatycznie wzrosło zapotrzebowanie na argentyńską wołowinę. Nastąpił ogromny produkcji. Wojna się skończyła i hodowla w reszcie świata wzrosła. Spadł popyt na argentyńskie mięso. Zaczęły się problemy, redukcje itp. Na fali niezadowolenia wyrósł Peron. Rozp.... piękny kraj, który do dzisiaj nie może się pozbierać. Wątpię żeby Zwolennicy PiS to zrozumieli. Za durni są.
        M.
    • wasyl_szuja Prawdziwych przyjaciół poznajemy w biedzie. 18.08.16, 22:25
      W czasie naftowej prosperity Rosjanie pływali/wozili się krążownikiem Moskwa po Morzu Karaibskim z nadzieją, że Amerykanom żyłka w dupie pęknie. Nie pękła.
      Niedawno Maduro prosił Putina o wstawiennictwo w OPEC, może jakąś pomoc finansową...I cisza. No jakie smutne minki:

• wasyl_szuja Re: Prawdziwych przyjaciół poznajemy w biedzie. 18.08.16, 23:31
        Nie wiem co w tej kopercie było, którą Wołodia wyjął. Chyba pomoc materialna dla Maduro.
        Bo przecież nie czek na ileś tam miliardów $$$ dla Wenezueli.
    • zdziwiony6 Komuniści są dziwni 18.08.16, 23:44
      Nasz forumowy przyjaciel - el.comendante wpisał się w ten sposób pod tym artykułem:

"el.commendante pół godziny temu

Co za bełkot! W Wenezueli wcale niema największej przestępczości. Poprostu mieszkańcu slumsów, traktowani w całej Ameryce Południowej jak podludzie, w Wenezueli traktowani są jak normalni obywatele. W sąsiednich państwa przestępczość w dzielnicach nędzy wogóle nie są uwzględniane w statystykach i nikogo one nie obchodzą, w Wenezueli przestępczość dzielnicach biedy jest traktowana tak samo jak wszędzie indziej."

Czy ktoś się jeszcze dziwi dlaczego komunizm w Europie updał?
      • wasyl_szuja Re: Komuniści są dziwni 18.08.16, 23:50
        Bo komuniści to specjaliści od robienia dobrej miny do złej gry. I na tym ich umiejętności się kończyły.
    • pijatyka Re: W Wenezueli horror 09.11.16, 21:34

Wenezuelska opozycja porównuje triumf Donalda Trumpa do wiktorii Hugo Chaveza.

Sytuacja, jaką przeżywa dziś nasz wielki sąsiad z północy (...), bardzo im przypomina sytuację, jaka była naszym udziałem prawie dwadzieścia lat temu, gdy Wenezuelczycy postanowili w wyborach ukarać klasę polityczną, która ponosiła winę za wiele problemów, a kara ta obróciła się z czasem w polityczny bumerang - oświadczył lider opozycji Jesus Torrealba.

Nawiązywał w ten sposób do "rewolucji boliwariańskiej", której celem była naprawa skrajnych nierówności społecznych i majątkowych, a która po śmierci Chaveza, pod rządami jego nieudolnego następcy, Maduro, doprowadziła kraj do głębokiego kryzysu.

Lider wenezuelskiej opozycji życzył Trumpowi, aby zapewnił Stanom Zjednoczonym "lepsze rządy nie tylko dla dobra swych współobywateli, lecz także z myślą o wpływie, jaki rządy w kraju, będącym światowym mocarstwem, będą miały na świat".

www.rmf24.pl/fakty/news-donald-trump-45-prezydentem-usa-clinton-otworzmy-sie-na-nieg,nId,2303672
      • kylax1 Ale Chavez nie był człowiekiem biznesu. 09.11.16, 21:56
        To był relatywnie prosty wojskowy, zafascynowany maoizmem.
      • mara571 az musialam sprawdzic, kto ma tak 10.11.16, 17:40
        nierowno pod sufitem.
        "Torrealba was originally active in the Communist Party of Venezuela (PCV) until 1974. In the 1980s, Torrealba trained as a teacher at the Pedagogical Institute of Caracas (IPC) and studied journalism at the Central University of Venezuela (UCV).[1] In 2000 he founded the civil association Radar de los barrios ("Radar of the slums") to promote social work in Caracas. On September 23, 2014, Torrealba was elected Secretary-General of the Venezuelan opposition coalition (MUD).

Wyglada na to, ze z taka opozycja Wenezuelczycy wpadna z deszczu pod rynne.
    • el.commendante Ale bełkot! 09.11.16, 23:40
      A fakty są takie że poprostu zaczęto w Wenezueli rejestrować wszystkie przestępstwa. Przecież w krajach latynoskich, szczególnie Kolumbia, Meksyk, Ameryka Środkowa czy nawet Brazylia, w slumsach dzieją sie dantejskie sceny, tylko nikogo to nie obchodzi i nikt tego tam nie kontroluje i nie notuje. Ludzie w slumsach się mordują ale nikt nie umieszcza tego w statystykach, w Wenezueli zaczęto to w
      Podobny mechanizm zadziałał w Szwecji, dziś Szwecja ma najwięcej gwałtów na świecie, a wynika to poptostu z tego że tam policja na poważnie traktuje 99% zawiadomień o gwałtach, a nie jak w Polsce ledwie 5%, a do tego za gwałt w Szwecji uznaje się np. seks bez prezerwatywy i inne rzeczy których w Polsce nikt do gwałtów by nie zaliczył.
      • pijatyka Re: po prostu zaczęto rejestrować przestępstwa 10.11.16, 08:53

A w sklepach zaczęto rejestrować braki podstawowych artykułów LOL
        • el.commendante Re: po prostu zaczęto rejestrować przestępstwa 12.11.16, 15:12
          pijatyka napisała:

> A w sklepach zaczęto rejestrować braki podstawowych artykułów LOL
          To tak jak w Polsce. Wczoraj pół miasta musiałem przemierzyć by kupić głupi chleb...

Widzisz lolo, zbudować propagandę to nie jest żaden problem...
          • pijatyka Re: zbudować propagandę to nie problem 12.11.16, 16:23

Być może; ale w twoim wykonaniu to nawet żadna propaganda - tylko najtępsza politgramota
            • el.commendante Re: zbudować propagandę to nie problem 12.11.16, 22:55
              Ale gdybym tą moją piątkową historię opowiedział komuś spoza Polski to rozdziawiłby buźkę z przerażenia co za tragedia dzieje się w tej Polsce, tak jak wy tutaj na temat Wenezueli.
      • przechrztaimason Re: Ale bełkot! 10.11.16, 16:21
        Bełkoczesz tornsonku strasznie. Twoim tylko problemem jest to, że wszelkie dane dotyczące przestępczości w Wenezueli są jedynie danymi szacunkowymi i nieoficjalnymi bo oficjalnych nie ma od 2011 roku. Wielokrotnie już pisałem zarówno tu jak i gdzie indziej jak wspaniały Gobierno Bolivariano udaje Greka w sprawie przestępczości a zwłaszcza jeśli chodzi o morderstwa. Jedynymi pewnymi danymi są te dostarczane przez kostnice, które jednak siła rzeczy nie uwzględniają przypadków kiedy ciało ofiary do nich nie trafia. A w chwili obecnej Wenezuela a zwłaszcza Caracas biją wszelkie rekordy. Nawet uchodzące za niezwykle niebezpieczne San Pedro Sula w Hondurasie czy Ciudad Guatemala w Gwatemali nie mogą "poszczycić" się takimi statystykami. Sytuację pogarsza fakt, iż wenezuelska policja i Gwardia Narodowa same są przeżarte korupcją i funkcjonariusze tych służb niejednokrotnie sami są przestępcami. Zwłaszcza turystów okradzionych w biały dzień przez policjantów lub gwardzistów liczono w tysiącach. Nic dziwnego, że dziś praktycznie nikt do Wenezueli turystycznie nie przyjeżdża.
        • buldog2 Re: Ale bełkot! 10.11.16, 16:56
          Może by tak zrzutkę na bilet (powrotny też, nie jestem okrutny, ale po roku) dla Tornsonka do Wenezueli? Niech zazna tego szczęścia, niech się nałyka. I niech pisze nam relacje z raju.
          A kiedy wróci, mam nadzieję, że nadal zauważy różnicę. Niestety, nie mam pewności...

--
          Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1
          • kylax1 To jest dobry pomysł. 10.11.16, 17:00
            Niech tornson wyemigruje do Wenezueli i zazna tego "raju".
          • j-k W Wenezueli nie jest tak zle... 10.11.16, 18:02
            Rozmawialem ze znajoma mieszkajaca przed laty w Wenezueli
            (braki byly juz wtedy, tylko nie tak katastrofalne...)

"U nas ludzie sa optymistyczni i pogodni.
            jak w sklepie brakuje chleba czy ziemniakow
            (a tych tam juz dawno brakowalo, bo to tam towar luxusowy, podobnie jak ryz)
            - to wchodzimy na drzewa i zremy banany..."

PS. To nie zart. Zacytowalem jej slowa.
            • mariner4 Re: W Wenezueli nie jest tak zle... 12.11.16, 13:40
              Ja tam byłem wiele razy, więc nie p.....
              M.
      • kylax1 Wenezuela jest jednym z najniebezpieczniejszych 10.11.16, 16:42
        krajów Ameryki Łacińskiej, razem z Salwadorem, czy Gwatemalą.

Tam w żadnym kraju nie ma pełnych statystyk dot. przestępczości, a i tak Kolumbia, czy Brazylia są znacznie bezpieczniejsze, niż Wenezuela. Sami Latynosi to przyznają, że Wenezuela stoczyła się w otchłań i brakuje tam wszystkiego, nawet prezerwatyw.
      • mariner4 Ja wiele razy byłem w Wenezueli 12.11.16, 13:35
        Za Chaveza. I to wiele razy. A Ty????? Takiego gnoju nigdzie nie widziałem. A teraz jest jeszcze gorzej.
        Wypisujesz bzdury rodem z "Notatnika agitatora".
        M.
        • mariner4 Re: Ja wiele razy byłem w Wenezueli 12.11.16, 13:40
          Jeszcze jedno. Ameryce łacińskiej generalnie jest syf.
          Jedyny kraj normalny, jaki tam widziałem to Chile.
          Tylko tam można samotnie nocą chodzić po mieście i nie widać głodnych dzieci na ulicach.
          A byłem tam za Alliende, Pinocheta i po nim.
          Oczywiście nie wszystko tam jest OK, ale to kraj najbardziej przypominający Europę.
          Chilijczycy mawiają, że przyjdzie taki czas, kiedy Pinochetowi będą stawiać pomniki. Nie wiem czy tak, ale coś w tym jest.
          M.
    • mariner4 Re: W Wenezueli horror 12.11.16, 07:08
      Docelowa Polska PiS?
      M.
      • buldog2 Re: W Wenezueli horror 12.11.16, 16:29
        Docelowa to Kuba. Albo Korea.

--
        Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka