Gość: dag IP: *.ma.cx / 192.168.0.* 21.03.03, 21:08 Amerykanie, zaatakujcie Polskę. Obiecuję, że ja też się nie będę bronić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malpa TOUCHDOOOOOOOOOOOOOOOOOWN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 65.201.237.* 21.03.03, 21:10 America kicks ass !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.chello.pl 21.03.03, 22:27 11 września to NY zaatakowano i nie oczekujmy, aby Amerykanie nic nie robili, aby zapobiec takim wydarzeniom w przyszłosci. Amerykanie doszli do słusznego wniosku, że to problem zlożony, że jest grupa państw, która jest wrogiem cywilizacji zachodu - cywilizacji, którą tworzyli przez wieki nasi ojcowie i matki. Ta grupa panstw zrobi wszystko żeby zniszczyć to co wspolnie stworzyliśmy i naszą przyszlosc. Kieruje nimi zawiść i nienawiść do wszystkiego co Amerykańskie. Zobaczcie do czego doprowadzili oni kolebkę cywilizacji - kraine Mezopotamii - doline Eufratu i Tygrysu - do "bagna", bo dzisieszy Irak to "bagno". A zobaczcie do czego doprowadzili Amerykanie Amerykę Północną, która jeszcze niedawno była dzika. Więc zanim opowiecie się przeciwko Amerykanom pomyślcie przeciwko komu tak naprawdę się opowiadacie - przeciwko sobie, waszej przyszłości i waszym dzieciom. We wspólnym interesie Europy jest żeby to Ameryka byla silna a nie Irak, bo model dyktatury nie podoba mi się. Nie zapominajcie, że to dzięki Amerykanom piszemy teraz sobie te posty na komentarzach. Pozwolmy tym biednym ludziom w Iraku tez prowadzic takie interesujace rozmowy jak ja prowadze teraz z wami. A niewielu ludzi zdaje sobie sprawe jak duza i inteligentna jest opozycja z Iraku. Pozwólmy im wrocić do Iraku i żyć normalnie. Ja nie twierdzę, ze zabicie Hussajna zlikwiduje terroryzm. Ja wiem, że nienawiść niektórych Arabów do Ameryki się powiększy. Zyskają oni dodatkowy argument przeciwko USA. Ale trzeba zrobić to dla tych dobrych Irakijczyków, którzy chcą wrócić do Iraku i zbudować nowy byt, tak jak Polacy chcieli po zaborach. To ci dobrzy Arabowie sami rozprawią się z tymi złymi. Jestem idealistą ale wierzę, że ci ludzie sami między sobą załatwią problem terroryzmu, bo to będzie w ich interesie. Amerykanie pomagają tylko dojść do głosu irakijskim patriotom. Na szczęście są ludzie, którzy chcą naprawiać ten świat i jestem dumny, że Polska jest w ich gronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neon-pl Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.client.attbi.com 21.03.03, 22:59 A moze Ty bys spojrzal na to od strony wschodu...a moze to Zachod jest przeciwnikiem wschodniej kultury, kultury gdzie nie liczy sie tylko pieniadz, ale kultura i religia!!! Dlaczego musimy zmieniac kazdy kraj na kapitalistyczny, dlaczego kasa zawsze musi byc najwazniejsza?! A wedlug Twojego rozumowania, to Stany dalej powinny ruszyc na Chiny, Korea, Rosje, Kube, Iran, Arabie Saudijska, Yemen, a moze nawet i Polske bo u nas tez rzadza skorumpowani durnie!!! A tak apropo to Ameryka moze i byla dzika ale byla zamieszkana, a jakos nigdy nie widzialem w McDonald's Indianskiej rodzinki jedzacej cheeseburgery. Wiecej mi sie nie chce pisac bo mam dosyc was idealistow...czas otworzyc oczy bo nie mozna bez przerwy przymykac je na zlo, a szczegolnie to zlo co sie dzieje na Waszym podworku... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 23:01 Jak ci tak zle w USA to wracaj do Polski. Nikt cie w USA nie trzyma pasozycie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig44 Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! 22.03.03, 18:29 mista: Amerykanie doszli do słusznego wniosku, że to problem zlożony, że jest grupa państw, która jest wrogiem cywilizacji zachodu - cywilizacji, którą tworzyli przez wieki nasi ojcowie i matki. z: Czy twoim zdaniem jest to słuszny wniosek, bo doszli do niego amerykanie, czy też jest to słuszny wniosek, bo cywilizacja Zachodu i Islamu, są z definicji sobie wrogie? mista: Ta grupa panstw zrobi wszystko żeby zniszczyć to co wspolnie stworzyliśmy i naszą przyszlosc. Kieruje nimi zawiść i nienawiść do wszystkiego co Amerykańskie. z: Można wiedzieć, na jakich przesłankach zbudowałes powyższy wywód? mista: Zobaczcie do czego doprowadzili oni kolebkę cywilizacji - kraine Mezopotamii - doline Eufratu i Tygrysu - do "bagna", bo dzisieszy Irak to "bagno". A zobaczcie do czego doprowadzili Amerykanie Amerykę Północną, która jeszcze niedawno była dzika. z: Mista odwracasz kotkę ogonem, tylko nie wiem po co ci to... Chyba po to tylko, żeby wskazać, że oto barbarzyński kraj (historia 'ucywilizowania' którego sięga jakichs 200 lat) bez żenady i na przekór całego cywilizowanego swiata równa własnie z ziemią kolebkę tej cywilizacji, która ponad wszelką twoją watpliwosć musi być "bagnem", skoro taka "zabagniona" cywilizacja, jak cywilizacja Zachodu się z niej wywiodła. Zatem, mista, nie zasnuwaj następnym razem rzeczy oczywistych mgłą (mist), chyba że nas wszystkich masz za niezbyt dokładnych ciemniaków i uważasz, że przydałoby się nam jeszcze to i owo sciemnić. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=4989284&a=4992233 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=4989284&a=4992305 mista: Więc zanim opowiecie się przeciwko Amerykanom pomyślcie przeciwko komu tak naprawdę się opowiadacie - przeciwko sobie, waszej przyszłości i waszym dzieciom. We wspólnym interesie Europy jest żeby to Ameryka byla silna a nie Irak, bo model dyktatury nie podoba mi się. z: Ty się odzajączkuj mista od moich dzieci. Na pewno nie pragnę dla ich Europy takiego hegemona jak twoja hameryka. To uważasz, że cała batalia toczy się o osłabienie jednego supermocarstwa (Iraku) i wzmocnienie tego drugiego zagrożonego (USA)? Znaczy bushokracja ci się podoba? mista: Nie zapominajcie, że to dzięki Amerykanom piszemy teraz sobie te posty na komentarzach. Pozwolmy tym biednym ludziom w Iraku tez prowadzic takie interesujace rozmowy jak ja prowadze teraz z wami. z: A ja inteligentny inaczej myslałem, że to dzięki Solidarnoci i Michnikowi, który wszak to tyż S. mista: A niewielu ludzi zdaje sobie sprawe jak duza i inteligentna jest opozycja z Iraku. Pozwólmy im wrocić do Iraku i żyć normalnie. z: Był taki agent CIA (Bair się nazywa), który chciał to owej opozycji załatwić. Bushmeni się nie zgodzili (jak myslisz, dlaczego?) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=4941614 mista: Ja nie twierdzę, ze zabicie Hussajna zlikwiduje terroryzm. Ja wiem, że nienawiść niektórych Arabów do Ameryki się powiększy. Zyskają oni dodatkowy argument przeciwko USA. Ale trzeba zrobić to dla tych dobrych Irakijczyków, którzy chcą wrócić do Iraku i zbudować nowy byt, tak jak Polacy chcieli po zaborach. To ci dobrzy Arabowie sami rozprawią się z tymi złymi. Jestem idealistą ale wierzę, że ci ludzie sami między sobą załatwią problem terroryzmu, bo to będzie w ich interesie. Amerykanie pomagają tylko dojść do głosu irakijskim patriotom. z: Ty już mista lepiej nic nie twierdź, chopie. Idź se lepij na piwo, to może i twój 'idealizm' nabierze bardziej pokojowych wymiarów. mista: Na szczęście są ludzie, którzy chcą naprawiać ten świat i jestem dumny, że Polska jest w ich gronie. z: Nie rozumiem, to Polska jest tym człowiekiem, czy tylko ty, mista? Bo z tego, co napisałes, wynika mi, że wiekszym czlowiekiem jest przeciętne bonobo (chociaż ma tylko 98% ludzkich genów), bo woli uprawiać seks dla załagodzenia konfliktów niż wojnę. Ja na pewno nie jestem dumny z tego, że żyję tu w gronie tobie podobnych. Wolałbym już być bonobo. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig44 Prezydent Białorusi proponuje azyl ... 23.03.03, 03:33 ... Jeruzalemskiemu. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=50&w=5038403&a=5038403&v=2&strona=0 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey LUDZIE, dzis jest 23 MARCA - zmuscie GW do 23.03.03, 13:15 aktualizacji dyskusji!!! Do wejscia na aktualne tematy. Daja pare swiezych tematow do dyskusji: Z tego, czego jeszcze nie ma w GW - walki o centrum Basry trwaja i sa ciezkie, niemniej powstala ponoc sytuacja, w ktorej miasto mozna prosic o poddanie sie, to samo z Nasarija, Umm Qasr, ciagle nie daje sie zdobyc mostu na Eufracie (a w brod sie nie przejdzie - i woda, i BAGNA; mowilam przed wojna, ze bylam i widzialam, gdy ojciec pracowal tam dla Dromexu - matka natura irakowi sprzyja, nie wszystko daje sie nadrobic sprzetem; przy slabym psychicznie amerykanskim zolnierzu!), wczorajsze granaty w Kuwejcie poslal 101 US Marines jej wlasny zolnierz, pilnujacy...skladu granatow - poczul sie muzulmaninem. B-52 opuscily baze kolo Glaucester co do jednego (14) i leca nad Irak; powinny doleciec kolo polskiej 20.00. Dowodztwo amerykanskie (sic!) zaczyna panikowac i mowic o "nieprzewidywalnosci rozwoju sytuacji". Ze jest i bedzie inaczej, niz przed wojna telewizja Amerykanom mowila. Islamska (? - w tej wojnie nie bardzo wiadomo, kto komu i po co rakiety posyla) rakieta, ktora rabnela kolo HQ w Katarze najwyrazniej i genaralow zdrowo wystraszyla. Tak to jest, gdy wypasieni na hamburgerach chloptysie zamiast na play station bawia sie w prawdziwa wojne. Czytajcie Lawrence,a z Arabii. I nie smiejcie sie z koni - na polnocy kraju beda jak znalazl, niczym innym "ladowo" sie tam nie zaatakuje... Nawet Saddamek nie mogl. I nie podniecajcie sie, ze ta polnoc niby kurdyjska, bo - jak tu juz gdzies wspomnialam - Kurdowie, nawet ci "czerwoni", a nie tylko islamscy (a tych wiekszosc), sa silnie anty-amerykanscy, vide: wczorajsza demonstracja Kurdow w Niemczech. Poki co, to za Ameryka przemowily tylko kurdyjskie TRUPY. W CNN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.chello.pl 21.03.03, 23:20 > neon-pl napisał: A moze Ty bys spojrzal na to od strony wschodu...a moze to Zachod jest przeciwnikiem wschodniej kultury, kultury gdzie nie liczy sie tylko pieniadz, ale kultura i religia!!! Dlaczego musimy zmieniac kazdy kraj na kapitalistyczny, dlaczego kasa zawsze musi byc najwazniejsza?! odpowiadam: ok. Co wnosi do cywilizacji wschodnia kultura Hussajna? poniżanie kobiet, portrety wszechwładcy i nienawiść do wszystkiego co zachodnie od Papieża do coca-coli. Wszystko co mieli w Mezopotamii zniszczyli i teraz zabierają się za to co stworzyła nasza cywilizacja. Ja bronię tych Irakijczyków i Arabów, którzy na prawdę chcą coś wnieść do światowej kultury. Ich jest większość ale oni są zastraszeni przez terroryzm Hussajna. Nie dajmy się ogłupić. > A wedlug Twojego rozumowania, to Stany dalej powinny ruszyc na Chiny, Korea, Rosje, Kube, Iran, Arabie Saudijska, Yemen, a moze nawet i Polske bo u nas tez rzadza skorumpowani durnie!!! Oczywiście wygodnie jest Ci tak przejaskrawiać i insynuować co myślę. To działa na czytelnika. Ja jestem przeciwny jakimkolwiek nieuzasadnianym atakom. Zrozum wreszcie, że tu chodzi o obalenie reżimu Hussajna, a nie zniszczenie Iraku. Człowieka odróżnia od innych zwierząt to, że potrafi wczuć się w sytuację innych osób - empatia. Pomyśl o uczciwych Irakijczykach i o tym co oni czują. > A tak apropo to Ameryka moze i byla dzika ale byla zamieszkana, a jakos nigdy nie widzialem w McDonald's Indianskiej rodzinki jedzacej cheeseburgery. Tak, masz rację - amerykanie sporo wybili Indian. To było nie fair. Ale podobne ilości wybili chrześcijanie i co? Kto się więcej nauczył na swoich błędach. Przykład: Mozna czepiac sie tego, ze ostatnio policjani w chicago brutalnie zgwalcili 15-latkę. Ale wtedy szef policji wystepuje w TV i mowi: ci ludzie beda siedziec do konca życia. W Stanch to pieknie rozwiazano. Albo bedziesz grzeczny, albo utna ci reke. Pod tym wzgledem mozna narzekac, ze sa niehumanitarni. Ale narzekaja tylko ci , ktorzy maja cos na sumieniu. Jestes uczciwy to jestes happy. Analogicznie Glemp nie przeprosil za abp. Petza i jego wyczyny homoseksualno-pedofilskie, chociaż świadkowie nawet udzielali wywiadow w mediach i plakali zywnymi lzami, aby ktos ich wysluchal. Nie odpowiedzial nawet papiez. Sprawa ucichla. I komu ja mam ufac? Tym, ktorzy chowaja wszystko pod dywan? Czy tym , ktorzy trzymaja reguly gry? Kto czego sie nauczyl na wlasnych bledach? > Wiecej mi sie nie chce pisac bo mam dosyc was idealistow...czas otworzyc oczy bo nie mozna bez przerwy przymykac je na zlo, a szczegolnie to zlo co sie dzieje na Waszym podworku... Pozdrawiam jak operujesz pojęciem "zło", to na dłuższa mete popadniesz w absurdy filozoficzne - zacznij operować pojęciem "prawda". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 23:28 Wspaniala odpowiedz!!!!!!!!!!! Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon m. Re: DO IDEALISTOW lekcja historii IP: *.asm.bellsouth.net 22.03.03, 04:32 Od lat 70tych Sadam byl zafascynowany Stalinem. Przeczytal wiekszac ksiazek o nim(dostepnych po arabsku) i otwarcie twierdzil ze pojdzie w jego slady. Trzeba przyznac ze mu sie nawet troche udalo. Przejal wladze w partii socjalistycznej probowal eksportowac swoj pan-arab- socjalizm do innych krajow arabskich. Oglosil sie obronca pan- arabasocjalizmu przed rewolucja islamska (faszysmem). Robil czystki, pokazowe procesy wrogow partii, szpiegow przesedlal, zydow wieszal za zdrade, klechy trzymal w kazamtach, Kurdow gonil i gazowal, wprowadzal kult jednostki, wspieral pacyfistow. Ale sie mu nie udalo. Broni nuklearnej nie zrobil bo choc francuzi mu zbudowali elektorwnie to wredne zydy ja zbombardowaly w 1979. Iran nie padl jak III rzesza bo USA nie pomoglo, Kuwejt nie skonczyl jak Baltyki bo go USA wygonilo Teraz USA juz wlazlo zolnierze sie poddaja i nie bedzie zimy ani mordow irackich jencow tylko kleska i to juz koniec malego Stalinka za kilka lat dojdzie do plejady juz zapomnianych: Caucescu, Pol Pot, Idi Amin, Papa Doc itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olivka Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.cable.mindspring.com 22.03.03, 03:16 Twoja wypowiedz Mista jest dla mnie bardzo wartosciowa. Sama niezbyt wiele czasu poswiecalam w zyciu na sprawy geopolityczne i zaczynam zauwazac swoj blad. Jeszcze niedawno sama bylam w srodku Europy wsciekla jak wielu Polakow na to, ze Ameryka chce wojny. Nie zastanawialam sie nad tym dlaczego takie jest podejscie USA. Fakt, ze rzad amerykanski podejmowalby decyzje o wojnie ostrozniej, gdyby synowie decydentow byli w amerykanskiej armii. A tak nie jest niestety. Bogata czesc spoleczenstwa stanowi znikoma ilosc wojsk amerykanskich. Druga sprawa: na pewno ta wojna jest w pewnym stopniu wojna Bush-Hussajn. Kilka dni temu byl w amerykanskiej tv bardzo ciekawy program pokazujacy sylwetke Hussajna i jego droge do wladzy. Na poczatku lat 90-tych, gdy Amerykanie odniesli zwyciestwo w Zatoce pozostal pewien niedosyt, a raczej nie doprowadzili sprawy do konca - mam na mysli usuniecie Hussajna od wladzy. Byl wtedy odpowiedni na to moment, poniewaz USa mialo poparcie "reszty swiata". G.Bush sam przyznal w tym programie, ze wiedzac ze wygrali cieszyl sie oczywiscie, ale wiedzial, ze bledem bylo niezalatwienie sprawy z Hussajnem do konca. USA mialo wolna reke, aby wtedy go usunac od wladzy w momencie, gdy Hussajn zaczal sie zalamywac i tracil swoja sile. Niestety tego nie zrobili. I niestety mamy tego konsekwencje. Ale. USA ma szczytny cel w usunieciu wladzy totalitarnej z Iraku. Nie chodzi przeciez o pozbawienie Irakijczykow ich ziemii, ale o wyswobodzenie ich spod wladzy Hussajna. Oczywiscie chodzi tez o rope, nie ma co ukrywac. Serce boli tylko, ze ludzie juz zaczeli ginac... mimo wszystko wydaje mi sie, ze europejczycy powinni byc ostrozniejsi w swoich pogladach. Europa sama nie potrafi rozwiazac swoich problemow wewnatrz, Unia Europejska mimo ze pomocna Polsce wcale nie bedzie jej obsypywac kwieciem co ranek. Pamietajmy, ze USA umozylo dlugi Polski w calosci - miliony $. Nie to nie znaczy, ze jestesmy im cos winni, ale warto pomyslec, ze mozemy na nich polegac i miec w nich oparcie. Mowi sie, ze Ameryka jest taka zla i snobistyczna, ale obiektywnie popatrzcie ilu krajom na swiecie pomaga. USA jest potega pod wieloma wzgledami i mimo tego ze jestem Polka, chcialabym zeby w naszym kraju bylo tyle patriotyzmu co w Stanach. Ludzie szanuja swa narodowosc. Czy to wszystko ma sens co tu napisalam? Pozrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Re: Opowiesc o malym Stalinku IP: *.asm.bellsouth.net 22.03.03, 04:34 Od lat 70tych Sadam byl zafascynowany Stalinem. Przeczytal wiekszac ksiazek o nim(dostepnych po arabsku) i otwarcie twierdzil ze pojdzie w jego slady. Trzeba przyznac ze mu sie nawet troche udalo. Przejal wladze w partii socjalistycznej probowal eksportowac swoj pan-arab- socjalizm do innych krajow arabskich. Oglosil sie obronca pan- arabasocjalizmu przed rewolucja islamska (faszysmem). Robil czystki, pokazowe procesy wrogow partii, szpiegow przesedlal, zydow wieszal za zdrade, klechy trzymal w kazamtach, Kurdow gonil i gazowal, wprowadzal kult jednostki, wspieral pacyfistow. Ale sie mu nie udalo. Broni nuklearnej nie zrobil bo choc francuzi mu zbudowali elektorwnie to wredne zydy ja zbombardowaly w 1979. Iran nie padl jak III rzesza bo USA nie pomoglo, Kuwejt nie skonczyl jak Baltyki bo go USA wygonilo Teraz USA juz wlazlo zolnierze sie poddaja i nie bedzie zimy ani mordow irackich jencow tylko kleska i to juz koniec malego Stalinka za kilka lat dojdzie do plejady juz zapomnianych: Caucescu, Pol Pot, Idi Amin, Papa Doc itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.chello.pl 22.03.03, 14:49 Olivka - wielki buziak z Polski, Pozdrawiam goraco i zycze szczescia i sukcesow. Tego samego zycze sobie. Szkoda ze nie mozemy porozmawiac w realu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 00:28 Uwazasz, ze Polacy maja mordowac Iranczykow tylko dla zysku Czy poproszu, ze ameryka to fajny kumpel? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek177a Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW - DO MISTA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.03, 08:44 Gość portalu: mista napisał(a): > jak operujesz pojęciem "zło", to na dłuższa mete popadniesz w > absurdy filozoficzne - zacznij operować pojęciem "prawda". Jak jestes takim oredownikiem slowa prawda to napisz poprostu - chodzi o kontrole zloz ropy naftowej i nadzor nad tym aby ja sprawiedliwie dzielic tzn. USA ma pierwszenstwo . Oczywiscie nie bez znaczenia jest ze to co amerykanskie bomby i bohaterscy marines zniszcza beda odbudowywaly firmy amerykanskie PRAWDA ? Twoje prawdy sa niezwykle wybiorcze - jestes trabka Rumsfelda - to tez prawda. Wez i pomysl troche sam a nie gdakaj jak papuga powtarzajac to co mowi prezydencka propaganda Busha. pozdrawiam i zycze zdrowia Rysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW - DO MISTA IP: *.chello.pl 22.03.03, 10:30 Rysiek napisal: Jak jestes takim oredownikiem slowa prawda to napisz poprostu - chodzi o kontrole zloz ropy naftowej i nadzor nad tym aby ja sprawiedliwie dzielic tzn. USA ma pierwszenstwo . Odpowiadam: Najlatwiej jest powtarzas oklepany frazes, ze na Bliskim Wschodzie chodzi o rope. Najlepszy przyklad, ze nie chodzi - Izrael. Tu chodzi o prawa dzisiejszej opozycji Irackiej. Nie mowie ze amerykanie sa swieci i ta ropa z Iraku zostanie w ziemii. Nie - ona m.in. pojdzie na nowy Irak, w ktorym bedzie rzadzila dzisiejsza opozycja. Ale przeciez po I wojnie w zatoce Saddam dal dowod jak bardzo szanuje swoj kraj kiedy podpalil szyby naftowe i zrobil katastrofe ekologiczna, ktora likwidowano przez 10 lat i zlikwidowano straty biologiczne w 20 %. Rysiek napisal: Oczywiscie nie bez znaczenia jest ze to co amerykanskie bomby i bohaterscy marines zniszcza beda odbudowywaly firmy amerykanskie PRAWDA ? Odpowiadam: Niestety nie porownuj tego co zniszczyl w Iraku przez te lata Saddam z tym co zniszcza Amerykanie. Pomysl co taki czlowiek jak Saddam moglby zniszczyc w przyszlosci, gdyby Amerykanie go nie chcieli powstrzymac. Rysiek napisal: Twoje prawdy sa niezwykle wybiorcze - jestes trabka Rumsfelda - to tez prawda. Wez i pomysl troche sam a nie gdakaj jak papuga powtarzajac to co mowi prezydencka propaganda Busha. pozdrawiam i zycze zdrowia Rysiek Odpowiadam: W ten sposob najlatwiej jest konczyc ze mna dyskusje. Niestety wiekszosc politykow w ten sposob konczy, ale polscy czytelnicy sa za bardzo inteligentni, aby ich w ten sposb przekonac do swoich racji i zniechecic do moich. Pozdrawiam i też zycze zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW - DO MISTA IP: *.ds12.agh.edu.pl 22.03.03, 13:43 >>> Najlatwiej jest powtarzas oklepany frazes, ze na Bliskim Wschodzie chodzi o rope. Najlepszy przyklad, ze nie chodzi - Izrael. Tu chodzi o prawa dzisiejszej opozycji Irackiej. Mysle ze za malo wiesz o polityce swiatowej zeby sie wypowiadac. Stany Zjednoczone pomagaja Izraelowi bo ten kupuje mnostwo broni od USA. I maja jednak w tym interes. Stany dopoki sprzedawaly bron Irakowi tez bylo OK. Afganistan tez byl wporzadku dopoki walczyl z Rosja, sprzedawali im bron i wtedy wszystko bylo dobrze chociaz popierali terroryzm. A jak juz Afganistan byl wolny to stwierdzili, ze to jest OS zla. Przeciez wiedzieli komu wczesniej sprzedaja bron. Nieprawdaz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW - DO MISTA IP: *.chello.pl 22.03.03, 14:21 Amerykanie faktycznie zaopatrywali nawet Irak w bron i mozna sobie zadawac pytanie o niekonsekwencje w ich dzialaniu. Ale umowmy sie, ze na arenie miedzynarodowej sytuacja tak szybko sie zmienia, ze nie oczekujmy, zeby Amerykanie caly czas zaopatrywali Irak w ta bron tylko dla idei - zeby byc konsekwentnym. Jezeli robisz cokolwiek dla idei, to twoj wrog (Irak) to wykorzysta i bedzie gral na twoich ambicjach. Wtedy trzeba umiec powiedziec stop. Konczymy z ta idea. To rodzi szereg niebezpieczenstw naduzyc, ale ktos na tym swiecie musi stac na strazy bezpieczenstwa swiata. Jezeli Amerykani by tego nie robili znalazla by sie Rosja, Chiny. Ja wole USA. Mysle, ze jak pomyslisz to tez wybierzesz USA. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW - DO MISTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.03, 09:37 Ja w kwestii formalnej: Gość portalu: mista napisał(a): > Amerykanie faktycznie zaopatrywali nawet Irak w bron i Jaką _broń_ sprzedawali Amerykanie do Iraku? Bo szczerze mowiąc nic o takowej nie wiem. Amerykanie wspierali Irak jako przeciwwage dla Iranu rządzonego przez islamski fundamentalizm, pożyczali pieniądze, budowali infrastrukture, instalacje naftowe, fabryki - w tym także fabryki chemiczne. Wiadomo ze w fabrykach mozna produkować rożne rzeczy, także broń masowej zagłady jak ktos chce. Ale trudno to nazwac dostawami broni. Broń do Iraku dostarczaly natomiast kraje ktore najgłosniej protestują teraz przeciwko wojnie - Francja (m.in. samoloty mysliwskie, pociski rakietowe) Chiny (m.in. czołgi), Rosja (czołgi i samoloty). Niemieckie firmy uczestniczyły w irackich programach rakietowych, m.in. ich autorstwa jest przerobienie silników rakiet SCUD (Elbrus) tak by mogły byc uzyte w pociskach o wiekszym zasięgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW - DO MISTA IP: *.chello.pl 23.03.03, 13:45 Byc moze sie pomylilem. Nie znam tych danych dokladnie. Jezeli ty znasz to opieram sie na twoich. Przyznaje Ci racje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW - DO MISTA 22.03.03, 14:54 Gość portalu: Gutek napisał(a): > Mysle ze za malo wiesz o polityce swiatowej zeby sie wypowiadac. > Stany Zjednoczone pomagaja Izraelowi bo ten kupuje mnostwo broni > od USA. (...) A czy ty, człowieku, masz jakieś pojęcie o świecie, na jakim żyjesz? Bardzo zabawne jest twoje twierdzenie, ze USA pomaga Izraelowi, bo ten ponoć kupuje uzbrojenie w Ameryce. Zapewne nie wiesz, że Stany udzielają Izraelowi BEZZWROTNĄ pomoc o wartości ok. 7 mld. $ rocznie, w co wchodzi również (a może przede wszystkim) pomoc militarna. Tym niemniej życzę ci nadal dobrego samopoczucia i dalszego utwierdzenia w samoprzekonaniu o własnej wysokiej wiedzy politycznej o świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW - DO MISTA IP: *.ds12.agh.edu.pl 22.03.03, 17:22 > A czy ty, człowieku, masz jakieś pojęcie o świecie, na jakim żyjesz? > Bardzo zabawne jest twoje twierdzenie, ze USA pomaga Izraelowi, bo ten ponoć > kupuje uzbrojenie w Ameryce. Zapewne nie wiesz, że Stany udzielają Izraelowi > BEZZWROTNĄ pomoc o wartości ok. 7 mld. $ rocznie, w co wchodzi również (a może > przede wszystkim) pomoc militarna. Tym niemniej życzę ci nadal dobrego > samopoczucia i dalszego utwierdzenia w samoprzekonaniu o własnej wysokiej > wiedzy politycznej o świecie! No coż moze i wszechwiedzacy nie jestem, ale jezeli juz piesze i zabieram glos w dyskusji to opieram sie na sprawdzownych informacjach. Dla twojej wiedzy Izrael KUPUJE bron (byc moze jakas czesc dostaje), a zeby moje slowa pustymi nie pozostaly to przeczytaj sobie o zakupie 50 sztuk samolotow f16. Chyba ze F16 sa samolotami dostawczymy a nie bojowymi. www.embassy.usinfo.pl/events/F16/docs/rok2000.htm Teraz bardzo Cie prosze abys nie klamal na forum dyskusujnym albo przynajmniej kierowal sie na faktach, a nie domyslach !! Ps. Infomarcje z tej strony pochodza od lockheed martin, a widnieja na stronie misji dyplomatycznej USA w polsce, takze w penym stopniu mozna je chyba uznac za wiarygodne(chociaz nie do konca). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW - DO MISTA IP: *.chello.pl 22.03.03, 18:08 Ja ci powiem wiecej, Izrael kupuje nie tylko to od USA, o czym mozesz przeczytac w sieci. Ale czy Ty chcesz atakujac Izrael usprawieliwiac rezim Hussaina? Co Ty chcesz powiedziec mojemu przyjacielowi z Iraku, który od 8 lat mieszka w Polsce i nie moze sie doczekac kiedy w koncu upadnie rezim Hussajna, bo on z rodzina chca wrocic po studiach do Iraku. Dlaczego tak latwo wychodzi Ci atakowanie Izraela, a tak trudno jest Ci dostrzec chamstwo Hussajna i cierpienie milionów Irakijczyków. Czy ludzka wrazliwosc juz zostala zaslonieta przez nienawisc do Izraela? Oby nie. Pozdrawiam i zycze zdrowia. Sobie tez, bo jestem chory na angine, dlatego mam czas zeby rozwiewac Wasze watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW - DO MISTA 22.03.03, 20:02 Gość portalu: Gutek napisał(a): > No coż moze i wszechwiedzacy nie jestem, ale jezeli juz piesze i > zabieram glos w dyskusji to opieram sie na sprawdzownych > informacjach. Dla twojej wiedzy Izrael KUPUJE bron (byc moze > jakas czesc dostaje), a zeby moje slowa pustymi nie pozostaly to > przeczytaj sobie o zakupie 50 sztuk samolotow f16. Chyba ze F16 > sa samolotami dostawczymy a nie bojowymi. > <a href="www.embassy.usinfo.pl/events/F16/docs/rok2000.htm"target="_blan > k">www.embassy.usinfo.pl/events/F16/docs/rok2000.htm</a> Teraz > bardzo Cie prosze abys nie klamal na forum dyskusujnym albo > przynajmniej kierowal sie na faktach, a nie domyslach !! > Nie lubię jak ktoś mnie posądza o kłamstwa, a sam nie jest w stanie obalić moich argumentów. Myślę, że jest wiele dostępnych w sieci informacji, które potwierdzają to, co uprzednio napisałem w sprawie bezzwrotnej pomocy rządu USA dla Izraela. Znalazłem choćby w prasie polskiej (nie wiem, czy czytasz po angielsku lub niemiecku, a tam można znaleźć więcej) artykuł mówiący o 3 miliardach $/rok amerykańskiej pomocy militarnej dla Izraela (arch.rp.pl/a/rz/2000/01/20000129/200001290041.html? k=on;t=1993022020030322). Zajrzyj tam, poczytaj, zrozum i uświadom sobie, jaka jest skala bezzwrotnej pomocy rządu USA dla Izraela. Podobnie zresztą Egipt otrzymuje kilka mld. $ rocznie bezzwrotnej pomocy, a jak się dobrze rozejrzysz, to jeszcze kilka innych okolicznych państw arabskich taką pomoc otrzymuje od USA. Pozdrawiam, Al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra S. Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.03, 10:32 Nie wiem już, co jest tu prawdą, a co nie, ponoć poddała się iracka dywizja, ale czy nie jest to element wojny psychologicznej? Teraz Irakijczycy są niemal bierni. Amerykanie atakują, a oni jedynie pokazują światu swoje rany. Dziwi mnie, że są tak spokojni. Boję się, że Saddam szykuje coś dużego. Wydaje mi się, że zaskoczeni tu mogą być Amerykanie, nie Irakijczycy. Pacyfiści...miło patrzeć na ludzką solidarność, ale my samy do tego dopuściliśmy. Gdzie były te manifestacje, kiedy Saddam zabijał ludzi na własnym podwórku? Gdzie były te manifestacje, kiedy robił czystki wśród swojego otoczenia? Sami do tego dopuściliśmy. Mówimy teraz, że "lepiej zapobiegać, niż leczyć". A niestety to, co jest teraz, to już nie jest zapobieganie. Zapobiec można było jakiś czas temu, teraz jest już za późno. Niestety, człowieczeństo zatoczy koło tyle razy, ile będzie musiało, to znaczy, do momentu, kiedy w końcu pojmie co się dzieje, znajdzie czas na chwilę refleksji. Nie ma co mydlić oczu, jest to bardzo trwały historyczny szyk. Żal mi tego świata i naszej ślepej głupoty. Pacyfiści, nie tędy droga. Naprawdę, lepiej jest leczyć, niż zapobiegać, ale zawsze trzeba wiedzieć, kiedy należy zacząć profilaktykę. Niestety, okazaliśmy się leniwi i ślepi. Żal mi jest jedynie tych dzieci, którym wojna zabierze rodziców, poczucie bezpieczeństwa, a nawet życie. Tylko dlatego, że my, ludzie, nie potrafimy sami o sobie zadecydować. Mamy pretensje, że o losach pokoju decydują dwie osoby. Może i mamy tu rację, ale czy wiemy, dlaczego tak jest? Prawdopodobnie dlatego, że my się nad tym nawet nie zastanawiamy i nie jesteśmy w stanie sami wiele zrobić. Dopóki ktoś robi coś za nas, jest dobrze. Tylko, że tym razem nam się to nie podoba. Proszę, ruszmy się, zróbmy coś dla świata, jeśli naprawdę chcemy i potrafimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek37 Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.icpnet.pl 22.03.03, 23:45 Tak trzymaj!Jestem za!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do idealistow i idiotow Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: 68.16.27.* 23.03.03, 08:53 Do czego to doszlo, ze debile, z zamknietymi oczami i nie majacy pojecia o polityce miedzynarodowej wypowiadaja sie na jej temat. Uzywajac wyrafinowanego jezyka i odnoszac sie do filozofii, nie zbudujesz argumentu, ze brudna i zlowieszcza polityka administracji Busha ma na celu obrone cywilizacji! Czy Irak atakowal USA w Sept 11? Czy ktos udowodnil, ze maja teraz bron masowego razenia? Dlaczego jej nie uzyja teraz? Moja rada do idealistow i idiotow: otworzcie oczy i uzyjcie resztek szarych komorek! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do idealistow i idiotow Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: 68.16.27.* 23.03.03, 08:55 Do czego to doszlo, ze debile, z zamknietymi oczami i nie majacy pojecia o polityce miedzynarodowej wypowiadaja sie na jej temat. Uzywajac wyrafinowanego jezyka i odnoszac sie do filozofii, nie zbudujesz argumentu, ze brudna i zlowieszcza polityka administracji Busha ma na celu obrone cywilizacji! Czy Irak atakowal USA w Sept 11? Czy ktos udowodnil, ze maja teraz bron masowego razenia? Dlaczego jej nie uzyja teraz? Moja rada do idealistow i idiotow: otworzcie oczy i uzyjcie resztek szarych komorek! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.miedzylesie.waw.pl / 192.168.1.* 22.03.03, 03:20 Gość portalu: neon-pl napisał(a): > A moze Ty bys spojrzal na to od strony wschodu...a moze to Zachod jest > przeciwnikiem wschodniej kultury, kultury gdzie nie liczy sie tylko pieniadz, > ale kultura i religia!!! Mylisz sie. Pieniadz sie liczy wszedzie. Tylko na bliskim wschodzie tryska on w postaci ropy, a na tym lape trzyma kasta uprzywilejowanych. cala reszta spoleczenstwa klepie biede (mowa nie tylko o Iraku). To rzeczywiscie swiadczy o wysokim poziomie kultury spolecznej, skoro wladza ma gleboko w dupie swoj narod. Poza tym czy chcesz powiedziec ze kultura wschodnia jest bogatsza od zachodniej??? Jesli tak to na jakiej podstawie tak twierdzisz?? Dla mnie jest ona po prostu inna, ani biedniejsza, ani bogatsza. Dlaczego musimy zmieniac kazdy kraj na > kapitalistyczny, dlaczego kasa zawsze musi byc najwazniejsza?! Nie badz naiwny. Dlaczego struktura spoleczna w krajach tamtego regionu wyglada tak jak napisalem wyzej?? Bo kasta uprzywilejowanych nie ma ohoty dzielic sie z reszta. Czyli tez chodzi o kase. > A wedlug Twojego rozumowania, to Stany dalej powinny ruszyc na Chiny, Korea, > Rosje, Kube, Iran, Arabie Saudijska, Yemen, a moze nawet i Polske bo u nas tez > rzadza skorumpowani durnie!!! Tuta sie czesciowo zgodze. Nie mam pojecia czemu Irak, a nie np Iran, ktory rowniez mocnow wspiera terroryzm (oczywiscie ropa -jak juz sie nameczyc to z kozysciami) > A tak apropo to Ameryka moze i byla dzika ale byla zamieszkana, a jakos nigdy > nie widzialem w McDonald's Indianskiej rodzinki jedzacej cheeseburgery. A co ma piernik do wiatraka??? Czy checesz porownac eksterminacje ludnosci etnicznej podczas kolonizacji ameryki do inwazji na Irak??? Jesi tak to nie widze analogii. > Wiecej mi sie nie chce pisac bo mam dosyc was idealistow...czas otworzyc oczy > bo nie mozna bez przerwy przymykac je na zlo, a szczegolnie to zlo co sie > dzieje na Waszym podworku... > Pozdrawiam To znaczy o jakim zle mowisz na NASZYM podworku??? Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW 22.03.03, 03:32 Gość portalu: neon-pl napisał(a) następujące farmazony: > A moze Ty bys spojrzal na to od strony wschodu...a moze to Zachod jest > przeciwnikiem wschodniej kultury, kultury gdzie nie liczy sie tylko pieniadz, > ale kultura i religia!!! (...) Ty Neon jesteś nieuleczalny! Jak widzę rzeczywiscie wolisz pluć na dzieło naszych pradziadów, którzy po pierwsze wprowadzili Polskę do rodziny krajów cywilizacji zachodniej, a po drugie skutecznie przeciwstawili się inwazji muzułmańsko-tureckiej w Europie i Polsce. Jest rzeczą oczywistą, że każdy człowiek na tej planecie chce żyć lepiej, dostatniej i chce być bardziej wolny. Czy twoim zdaniem reżim Saddama zapewnia to każdemu Irakijczykowi? (pytanie oczywiście retoryczne) Na koniec moja dobra rada, nie staraj się być bardziej papieski niż sam papież, i nie staraj się być bardziej iracki niz sami Irakijczycy. Ci ludzie po uwolnieniu od Saddama zaczną zyć godniej i dostatniej, czego oni sami chcą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.tnt4.chi15.da.uu.net 22.03.03, 03:50 Kultura zachodu to takze wolny dostep do szkolnictwa, kultury, wolnosci wyboru. Lubisz McD. to go jesz a jak nie to nie. I nikt ci nie kaze co masz robic a czego nie. Jak jestes taki madry to jedz do Jemenu lub Arabii Saudyjskiej i powiedz, ze chcesz wybudowac kosciol - zobaczymy jaka bedzie ich odpowiedz. A nie pozwol muzulmanom wybudowac go w Polsce, Niemczech czy innym panstwie zachodu to powiedza, ze ich przesladujesz. To wlasnie jest ta delikatna roznica pomiedzy wschodem i zachodem. Islam jest religia pokoju ale jest tez bardzo niebezpiecznym narzedziem w rekach idiotow w stosunku do prostych, niewyksztalconych ludzi w celu krucjaty przeciwko wszystkiemu co inne. Trzeba tym ludzim pokazac jak zyja inni, jak mozna wspolpracowac. Wojna jest zla ale bardzie niebezpieczni sa idioci z bronia chemiczna, atomowa czy zwyklym karabinem. Modl sie by kiedys nie zapukali do twojego domu. Chociaz jak nie otworzysz to rozwala je granatem. Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW 22.03.03, 03:55 Gość portalu: M napisał(a): > Kultura zachodu to takze wolny dostep do szkolnictwa, kultury, > wolnosci wyboru. Lubisz McD. to go jesz a jak nie to nie. I nikt > ci nie kaze co masz robic a czego nie. Jak jestes taki madry to > jedz do Jemenu lub Arabii Saudyjskiej i powiedz, ze chcesz > wybudowac kosciol - zobaczymy jaka bedzie ich odpowiedz. A nie > pozwol muzulmanom wybudowac go w Polsce, Niemczech czy innym > panstwie zachodu to powiedza, ze ich przesladujesz. To wlasnie > jest ta delikatna roznica pomiedzy wschodem i zachodem. Islam > jest religia pokoju ale jest tez bardzo niebezpiecznym > narzedziem w rekach idiotow w stosunku do prostych, > niewyksztalconych ludzi w celu krucjaty przeciwko wszystkiemu co > inne. Trzeba tym ludzim pokazac jak zyja inni, jak mozna > wspolpracowac. Wojna jest zla ale bardzie niebezpieczni sa > idioci z bronia chemiczna, atomowa czy zwyklym karabinem. Modl > sie by kiedys nie zapukali do twojego domu. Chociaz jak nie > otworzysz to rozwala je granatem. Bardzo rozsądny głos! Ale nie łudź się, że nasz Neonek to zdoła zrozumieć i pojąć ciężar Twoich argumentów. On tylko bez sensu tu gardłuje. Pozdrawiam, Al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 22.03.03, 06:48 Gość portalu: M napisał(a): > Kultura zachodu to takze wolny dostep do szkolnictwa, kultury, > wolnosci wyboru. Lubisz McD. to go jesz a jak nie to nie. I nikt > ci nie kaze co masz robic a czego nie. Jak jestes taki madry to > jedz do Jemenu lub Arabii Saudyjskiej i powiedz, ze chcesz > wybudowac kosciol - zobaczymy jaka bedzie ich odpowiedz. A nie > pozwol muzulmanom wybudowac go w Polsce, Niemczech czy innym > panstwie zachodu to powiedza, ze ich przesladujesz. To wlasnie > jest ta delikatna roznica pomiedzy wschodem i zachodem. Islam > jest religia pokoju ale jest tez bardzo niebezpiecznym > narzedziem w rekach idiotow w stosunku do prostych, > niewyksztalconych ludzi w celu krucjaty przeciwko wszystkiemu co > inne. Trzeba tym ludzim pokazac jak zyja inni, jak mozna > wspolpracowac. Wojna jest zla ale bardzie niebezpieczni sa > idioci z bronia chemiczna, atomowa czy zwyklym karabinem. Modl > sie by kiedys nie zapukali do twojego domu. Chociaz jak nie > otworzysz to rozwala je granatem. Powiem wiecej. Czolowe panstwa Europy zachodniej pozuja na pacyfistow. Niezaleznie od prawdopodobnie cichych brudnych interesow z Sadamem powoduje nimi szczegolna mentalnosc. Ta, ktora w innym czasie pozwala na obrazanie w TV przez muzulmanina Kosciola, Papieza itp. Rownoczesnie robi sie wszystko, zeby riposta nie padla. No bo wtedy okrzycza cie rasista i czym tam jeszcze. Szanuje pacyfizm, ale wtedy, gdy nie jest slepy na jedno oko. Takim pacyfista jest Papiez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enemy Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 10:07 co do slepoty na jedno oko - pare pytan: gdzie byli demonstrujacy dzis pacyfisci kiedy: CCCP najechal Afganistan, Irak najechal Iran, Rosja rozpoczela i do dzisiaj nie zakonczyla pacyfikowac Czeczenii, wojna w Jugoslawii (wtedy niemieckie i francuskie golabki pokoju blagaly USA o interwencje) byly rzezie w Rwandzie, Irak najechal Kuwejt, Jesli mi przekonywujaco wyjasnia, gdzie wtedy byli, i dlaczego nie demonstrowali (moze zachorowala im babcia, a moze nic o tym nie wiedzieli) wtedy moga sie nazywac pacyfistami. Jesli nie to sa po prostu wrogami wolnosci i demokracji, wspierajacymi kazdego, kto przeciwko tym wartosciom wystepuje, czy to towarzysz Brezniew, czy dzikus z koranem w reku i nozem w zebach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Python Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.acn.waw.pl 22.03.03, 08:52 > A tak apropo to Ameryka moze i byla dzika ale byla zamieszkana, a jakos nigdy > nie widzialem w McDonald's Indianskiej rodzinki jedzacej cheeseburgery. No właśnie. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kormorann@o2.pl Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: *.rybnet.pl / 192.168.34.* 22.03.03, 15:15 Dla ciebie zabijanie własnych obywateli, cenzura, korupcja i bieda to "cywilizacja wschodu"?! Jeśli jest taka wspaniała, to może byś się tam przeprowadził? Tak się zastanawiam, czemu ci głupi ludzie z całego świata emigrują do Ameryki, zamiast osiedlać się w Iraku, Arabii Saud., Kubie itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grommit Re: DO IDEALISTOW tzn IDIOTOW IP: 62.233.173.* 22.03.03, 17:57 ale bzdury klepiesz, stary, az niemilo czytac!!! Skad ten patetyczny ton? kogo ty bronisz, Saddama? Co rezim Saddama i fundamentalizm islamski ma wspolnego z religia, tego naprawde nie potrafie dostrzec! Wiesz, ze 'dzihad' nie ma nic wspolnego z walka przeciwko innym religiom - to jest swieta wojna ze zlem w sobie - tak twierdza religioznawcy. W Koranie nie ma nic o nienawisci, nakazie mordowania przedstawicieli innych religii. Religia jest czesto wykorzystywana do oglupiania ludzi, no 'bo przeciez jak bog kaze to trzeba' to wlasnie dzieje sie w beznadziejnie biednych krajach, rzadzonych przez hegemonow. Ty piszesz, ze to swiat kultury religii, gowno prawda - to swiat zazdrosnych, biednych, pokrzywdzonych ludzi ktorzy szukaja winnych tego stanu rzeczy wsrod tych ktorym powodzi sie dobrze. A jaki system jest lepszy niz kapitalizm, co moze komunizm, socjalizm? Chcialbys byc wyrownywany do szeregu jak za czasow komuny w Polsce, chcialbys nie miec perspektyw rozwoju, wolnosci wypowiedzi, nie moc podrozowac po swiecie, chcailbys dostawac pala po grzbiecie od jakiegos malpoluda z ZOMO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: + Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.03.03, 23:43 Gość portalu: mista napisał(a): > 11 września to NY zaatakowano i nie oczekujmy, aby Amerykanie > nic nie robili, aby zapobiec takim wydarzeniom w przyszłosci. > Amerykanie doszli do słusznego wniosku, że to problem zlożony, > że jest grupa państw, która jest wrogiem cywilizacji zachodu - > cywilizacji, którą tworzyli przez wieki nasi ojcowie i matki. > Ta grupa panstw zrobi wszystko żeby zniszczyć to co wspolnie > stworzyliśmy i naszą przyszlosc. Kieruje nimi zawiść i nienawiść > do wszystkiego co Amerykańskie. > Zobaczcie do czego doprowadzili oni kolebkę cywilizacji - kraine > Mezopotamii - doline Eufratu i Tygrysu - do "bagna", bo > dzisieszy Irak to "bagno". A zobaczcie do czego doprowadzili > Amerykanie Amerykę Północną, która jeszcze niedawno była dzika. > Więc zanim opowiecie się przeciwko Amerykanom pomyślcie > przeciwko komu tak naprawdę się opowiadacie - przeciwko sobie, > waszej przyszłości i waszym dzieciom. We wspólnym interesie > Europy jest żeby to Ameryka byla silna a nie Irak, bo model > dyktatury nie podoba mi się. > Nie zapominajcie, że to dzięki Amerykanom piszemy teraz sobie te > posty na komentarzach. Pozwolmy tym biednym ludziom w Iraku tez > prowadzic takie interesujace rozmowy jak ja prowadze teraz z > wami. > A niewielu ludzi zdaje sobie sprawe jak duza i inteligentna jest > opozycja z Iraku. Pozwólmy im wrocić do Iraku i żyć normalnie. > Ja nie twierdzę, ze zabicie Hussajna zlikwiduje terroryzm. Ja > wiem, że nienawiść niektórych Arabów do Ameryki się powiększy. > Zyskają oni dodatkowy argument przeciwko USA. Ale trzeba zrobić > to dla tych dobrych Irakijczyków, którzy chcą wrócić do Iraku i > zbudować nowy byt, tak jak Polacy chcieli po zaborach. To ci > dobrzy Arabowie sami rozprawią się z tymi złymi. Jestem > idealistą ale wierzę, że ci ludzie sami między sobą załatwią > problem terroryzmu, bo to będzie w ich interesie. Amerykanie > pomagają tylko dojść do głosu irakijskim patriotom. > Na szczęście są ludzie, którzy chcą naprawiać ten świat i jestem > dumny, że Polska jest w ich gronie. Twoja i reszty swiata droga dobiega konca-czy jestes tak zaslepiony -Jezeli grupa ludobojcow podejmuje taka decyzje jak widzisz w Tv to otwieraja puszke pandory i dlatego wiekszosc ludzi zdaje sobie z tego.Terraz zacznie sie wyscig zbrojeniowy - o to ci chodzilo,Dawniej w wojnach byla wieksza presja spoleczenstw bo wiecej rodzin mialo tragedie w domu - teraz co sie oglada nic nie ma wspolnego z wojna to jest zaglada ludzkosci - jak sie wypowiada ten ,nie pamietam nazwiska teraz swiat bedzie inaczej wygladal ,wszystko sie zgadza ,arsenaly trzeszcza z nadmiaru totalnej zaglady .Tego nie dostrzegasz.Ta wojna to nie USA -To grupa terrorystow i zbrodniarzy ktorych na wszystko stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.chello.pl 21.03.03, 23:56 Odpowiadam: Jeżeli ja widzę człowieka, który chce mnie uderzyć to ja go nie uderzę pierwszy. Ale jak ten człowiek mnie uderzył w środek głowy (11 września) to ja mam nie zwracać na niego uwagi tylko dlatego że mi się przypomni jakaś opowieść o puszce pandory? Bierność Europy doprowadziła do rozkwitu III Rzeszy. Nie pozwólmy zeby nagle wyrosl nam pod nosem nowy jeszcze gorszy Hitler, który już nawet nie oszczędzi własnej rasy, czyli Irakijczyków, bo zobacz jak on ich traktuje. Proszę Cię myśl, bo ja tracę nadzieję, że w tym kraju żyją jeszcze normalni ludzie. Chyba stąd wyjadę... > Twoja i reszty swiata droga dobiega konca-czy jestes tak zaslepiony -Jezeli grupa ludobojcow podejmuje taka decyzje jak widzisz w Tv to otwieraja puszke pandory i dlatego wiekszosc ludzi zdaje sobie z tego.Terraz zacznie sie wyscig zbrojeniowy - o to ci chodzilo,Dawniej w wojnach byla wieksza presja spoleczenstw bo wiecej rodzin mialo tragedie w domu - teraz co sie oglada nic nie ma wspolnego z wojna to jest zaglada ludzkosci - jak sie wypowiada ten ,nie pamietam nazwiska teraz swiat bedzie inaczej wygladal ,wszystko sie zgadza ,arsenaly trzeszcza z nadmiaru totalnej zaglady .Tego nie dostrzegasz.Ta wojna to nie USA -To grupa terrorystow i zbrodniarzy ktorych na wszystko stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neon-pl Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.client.attbi.com 22.03.03, 00:16 Gość portalu: mista napisał(a): > Odpowiadam: Jeżeli ja widzę człowieka, który chce mnie uderzyć > to ja go nie uderzę pierwszy. Ale jak ten człowiek mnie uderzył > w środek głowy (11 września) to ja mam nie zwracać na niego > uwagi tylko dlatego że mi się przypomni jakaś opowieść o puszce > pandory? Bierność Europy doprowadziła do rozkwitu III Rzeszy. > Nie pozwólmy zeby nagle wyrosl nam pod nosem nowy jeszcze gorszy > Hitler, który już nawet nie oszczędzi własnej rasy, czyli > Irakijczyków, bo zobacz jak on ich traktuje. Proszę Cię myśl, bo > ja tracę nadzieję, że w tym kraju żyją jeszcze normalni ludzie. > Chyba stąd wyjadę... Co ty gadasz? Irak sie rozkwita? Irak jest w gorszym stanie niz w czasie wojny w Zatoce. Po drugie Saddam nie zagraza innym krajom tylko swoim ludziom, a takich narodow jest co nie miara. A Hitler zrobil krok, zajal Czechoslowacje, i to byl wlasnie krok ktory powinien byl dac aliantom zielone swiatlo...ale oni nic nie zrobili, a Polska jeszcze wykozystala cala sytuacje. No a wedlug twojego rozumowania, to jesli ja mam sasiada, ktory legalnie posiada bron, ale niezbyt mnie lubi, a ja go uwazam za czubka, to mam prawo go zastrzelic i powiedziec ze zrobilem to w samoobronie, jako ze on kiedys moglby mnie zastrzelic; ciekawe co by na to powiedzieli prokuratorzy... a nawet Saddam nie ma takiej strzelby ktora siegnelaby az do USA... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chicago-man Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.proxy.aol.com 22.03.03, 02:54 Neon nie pisz wiecej bzddetow bo wezme Cie za czubka jak sam piszesz -pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) 22.03.03, 03:41 Gość portalu: neon-pl napisał(a): (...) > a nawet Saddam nie ma takiej strzelby ktora siegnelaby az do USA... Ty neon jesteś naprawdę zabawny. :):):) Saddam wyśle kilku popaprańców do USA z butlami z gazem VX lub może z wirusem ospy. Naprawdę myślisz, że potrzebna jest jakaś "strzelba", jak ktoś jest psycholem takim jak Saddam i ma koleżków w postaci mózgowyprańców bin Ladena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.tnt4.chi15.da.uu.net 22.03.03, 04:50 W kwietniu 2001 Bin Laden powiedzial, ze ukarze US - mialem niezla zabawe i uwazalem go za czuba, ktory nie ma takiej strzelby by wystrzelic do US. 11.09.2001 okazalo sie nie mialem racji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 00:58 Zastanawiales sie DLACZEGO tak sie stalo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 22.03.03, 07:08 > Co ty gadasz? Irak sie rozkwita? Irak jest w gorszym stanie niz w czasie wojny > w Zatoce. Po drugie Saddam nie zagraza innym krajom tylko swoim ludziom, a > takich narodow jest co nie miara. A Hitler zrobil krok, zajal Czechoslowacje, i > > to byl wlasnie krok ktory powinien byl dac aliantom zielone swiatlo...ale oni > nic nie zrobili, a Polska jeszcze wykozystala cala sytuacje. > No a wedlug twojego rozumowania, to jesli ja mam sasiada, ktory legalnie > posiada bron, ale niezbyt mnie lubi, a ja go uwazam za czubka, to mam prawo go > zastrzelic i powiedziec ze zrobilem to w samoobronie, jako ze on kiedys moglby > mnie zastrzelic; ciekawe co by na to powiedzieli prokuratorzy... a nawet Saddam > > nie ma takiej strzelby ktora siegnelaby az do USA... > Pozdrawiam Twoje rozumowanie nosi wiele cech slusznosci, poza jedna. 12 lat temu Irak byl agresorem. Spacyfikowany pod flaga ONZ zostal przez ta sama ONZ zmuszony do rozbrojenia. I co? Inspektorow ONZ ledwo tolerowal, potem ich wyrzucil jako szpiegow. Ponownie wpuscil ich, gdy poczul sie realnie zagrozony. Ale coz? 'Pacyfisci' prowadzacy z nim ciche interesy tzn. Francja, Niemcy chcacy odkupic winy swoich ojcow rekami innych, a takze wzory demokracji:Rosja i Chiny skutecznie pozwolili Sadamowi na kiwanie palcem w bucie na oenzetowskich inspektorow. Mialem taka nadzieje, ze obawa przed realna interwencja pod flaga zniewazonej przez niego ONZ skloni Sadama do realnego rozbrojenia. Przypuszczam, ze Amerykanie traktowali swoje grozby jako blef do momentu, w ktorym sie okazalo, ze 'stara Europa' postepuje wedlug starej zasady: 'better red than dead'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.chello.pl 22.03.03, 10:42 neon chyba dyskutuje juz z wlasnym alterego, bo to chyba nie jest polemika ze mna. jak dojdziecie do konsensusu to dajcie znac. my tu w Polsce czekamy na inteligentne glosy. pozdrawiam neon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kristov Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.03, 14:48 Tylko teraz Europa bardziej się przygląda Saddamowi niż wtedy Hitlerowi i podjeła decyzje,a USA się jej nie podporządkowało - hmmm może jak USA bedzie jeszcze potężniejsze,będzie miało Iracką ropę to też zaczni mieć chrapkę na cały świat. Jedno jest pewnie - oni wiedzą że moga zrobić wszystko bo i tak nikt im się nie sprzeciwi.Zresztą wystarcy spojrzeć na Izrael i Palestyne.To też jest zagrożeni dla światowego pokoju ale jakoś nie chcą się zająć tą sprawą.Ciekawe dlaczego nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 00:50 Qrde podziwiam takich supermanow. Busch tez dostal polecenie od boga, ratowac swiat. Problem w tym, ze wiekszosc tego nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.cable.mindspring.com 22.03.03, 00:31 >Dawniej w wojnach byla wieksza presja spoleczenstw bo wiecej rodzin mialo tragedie w domu - teraz co sie oglada nic nie ma wspolnego z wojna to jest zaglada ludzkosci - jak sie wypowiada ten ,nie pamietam nazwiska teraz swiat bedzie inaczej wygladal ,wszystko sie zgadza ,arsenaly trzeszcza z nadmiaru totalnej zaglady . co Ty nie powiesz. To wlasnie kiedys wojna oznaczala setki tysiecy poleglych bo zabijalo sie wszystko co zywe i co stanelo na drodze. Sam Napoleon potrafil wyrznac w ciagu jednego dnia kilka tys. ludzi! Teraz gdy mowi sie, ze byla wojna - poleglo 2000 tys zolnierzy! O czym Ty mowisz? W samej tylko Polsce w wypadkach samochodowych w ciagu roku ginie wiecej dzieciakow niz zginie w czasie tej wojny cywilow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acze Do AYNA IP: *.pool.mediaWays.net 22.03.03, 18:57 Wybacz,twoja opinie mozna tylko skomentowac "boze co za poziom_!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Gdzie ten twoj poziom? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.03.03, 22:02 Gość portalu: Acze napisał(a): > Wybacz,twoja opinie mozna tylko skomentowac "boze co za > poziom_!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 00:54 masz racje idioto! mozna wybic tyle ludz ile statystyka lykne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 22.03.03, 02:27 Plus (+) ale z ciebie palant. Jedź za Bug do łukaszenki. moze się tam spotkasz z biednym saddamkiem Odpowiedz Link Zgłoś
zbig44 Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) 22.03.03, 00:17 mista: Amerykanie doszli do słusznego wniosku, że to problem zlożony, że jest grupa państw, która jest wrogiem cywilizacji zachodu - cywilizacji, którą tworzyli przez wieki nasi ojcowie i matki. z: Czy twoim zdaniem jest to słuszny wniosek, bo doszli do niego amerykanie, czy też jest to słuszny wniosek, bo cywilizacja Zachodu i Islamu, są z definicji sobie wrogie? mista: Ta grupa panstw zrobi wszystko żeby zniszczyć to co wspolnie stworzyliśmy i naszą przyszlosc. Kieruje nimi zawiść i nienawiść do wszystkiego co Amerykańskie. z: Można wiedzieć, na jakich przesłankach zbudowałes powyższy wywód? mista: Zobaczcie do czego doprowadzili oni kolebkę cywilizacji - kraine Mezopotamii - doline Eufratu i Tygrysu - do "bagna", bo dzisieszy Irak to "bagno". A zobaczcie do czego doprowadzili Amerykanie Amerykę Północną, która jeszcze niedawno była dzika. z: Mista odwracasz kotkę ogonem, tylko nie wiem po co ci to... Chyba po to tylko, żeby wskazać, że oto barbarzyński kraj (historia 'ucywilizowania' którego sięga jakichs 200 lat) bez żenady i na przekór całego cywilizowanego swiata równa własnie z ziemią kolebkę tej cywilizacji, która ponad wszelką twoją watpliwosć musi być "bagnem", skoro taka "zabagniona" cywilizacja, jak cywilizacja Zachodu się z niej wywiodła. Zatem, mista, nie zasnuwaj następnym razem rzeczy oczywistych mgłą (mist), chyba że nas wszystkich masz za niezbyt dokładnych ciemniaków i uważasz, że przydałoby się nam jeszcze to i owo sciemnić. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=4989284&a=4992233 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=4989284&a=4992305 mista: Więc zanim opowiecie się przeciwko Amerykanom pomyślcie przeciwko komu tak naprawdę się opowiadacie - przeciwko sobie, waszej przyszłości i waszym dzieciom. We wspólnym interesie Europy jest żeby to Ameryka byla silna a nie Irak, bo model dyktatury nie podoba mi się. z: Ty się odzajączkuj mista od moich dzieci. Na pewno nie pragnę dla ich Europy takiego hegemona jak twoja hameryka. To uważasz, że cała batalia toczy się o osłabienie jednego supermocarstwa (Iraku) i wzmocnienie tego drugiego zagrożonego (USA)? Znaczy bushokracja ci się podoba? mista: Nie zapominajcie, że to dzięki Amerykanom piszemy teraz sobie te posty na komentarzach. Pozwolmy tym biednym ludziom w Iraku tez prowadzic takie interesujace rozmowy jak ja prowadze teraz z wami. z: A ja inteligentny inaczej myslałem, że to dzięki Solidarnoci i Michnikowi, który wszak to tyż S. mista: A niewielu ludzi zdaje sobie sprawe jak duza i inteligentna jest opozycja z Iraku. Pozwólmy im wrocić do Iraku i żyć normalnie. z: Był taki agent CIA (Bair się nazywa), który chciał to owej opozycji załatwić. Bushmeni się nie zgodzili (jak myslisz, dlaczego?) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=4941614 mista: Ja nie twierdzę, ze zabicie Hussajna zlikwiduje terroryzm. Ja wiem, że nienawiść niektórych Arabów do Ameryki się powiększy. Zyskają oni dodatkowy argument przeciwko USA. Ale trzeba zrobić to dla tych dobrych Irakijczyków, którzy chcą wrócić do Iraku i zbudować nowy byt, tak jak Polacy chcieli po zaborach. To ci dobrzy Arabowie sami rozprawią się z tymi złymi. Jestem idealistą ale wierzę, że ci ludzie sami między sobą załatwią problem terroryzmu, bo to będzie w ich interesie. Amerykanie pomagają tylko dojść do głosu irakijskim patriotom. z: Ty już mista lepiej nic nie twierdź, chopie. Idź se lepij na piwo, to może i twój 'idealizm' nabierze bardziej pokojowych wymiarów. mista: Na szczęście są ludzie, którzy chcą naprawiać ten świat i jestem dumny, że Polska jest w ich gronie. z: Nie rozumiem, to Polska jest tym człowiekiem, czy tylko ty, mista? Bo z tego, co napisałes, wynika mi, że wiekszym czlowiekiem jest przeciętne bonobo (chociaż ma tylko 98% ludzkich genów), bo woli uprawiać seks dla załagodzenia konfliktów niż wojnę. Ja na pewno nie jestem dumny z tego, że żyję tu w gronie tobie podobnych. Wolałbym już być bonobo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 22.03.03, 07:19 zbig44 napisał: > Ty się odzajączkuj mista od moich dzieci. Na pewno nie pragnę dla ich Europy takiego hegemona jak twoja hameryka. To uważasz, że cała batalia toczy się o osłabienie jednego supermocarstwa (Iraku) i wzmocnienie tego drugiego zagrożonego (USA)? Znaczy bushokracja ci się podoba? > A Ty co wolisz: sadamokracje, stalinokracje, czy hitlerokracje? Bo stara Europa, oddajaca troske o prawa czlowieka w rece Libii, calkiem dobrze moze do tego doprowadzic. Nie darmo to w starej Europie jeszcze niedawno pacyfisci glosili 'better red than dead" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 07:57 Gość portalu: Leszek napisał(a): > zbig44 napisał: > > > Ty się odzajączkuj mista od moich dzieci. Na pewno nie pragnę > dla ich Europy takiego hegemona jak twoja hameryka. > To uważasz, że cała batalia toczy się o osłabienie jednego > supermocarstwa (Iraku) i wzmocnienie tego drugiego zagrożonego > (USA)? > Znaczy bushokracja ci się podoba? > > > A Ty co wolisz: sadamokracje, stalinokracje, czy hitlerokracje? > Bo stara Europa, oddajaca troske o prawa czlowieka w rece Libii, > calkiem dobrze moze do tego doprowadzic. Nie darmo to w starej > Europie jeszcze niedawno pacyfisci glosili 'better red than dead" ...a Tobie bardziej sie podoba "lieber tod als rot"?, bo to byla orginalne haslo prawicowcow niemieckich, ktore pacyfisci pozniej przetrawestowali. Nie upieraj sie tak w swoim ingnoranctwie, bo jeszcze o koligacje z Bushem Cie posadza. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig44 "POTĘGA AMERYKI JEST SŁUSZNA... 22.03.03, 13:03 ...A słuszna jest dlatego, że jest to potęga Ameryki" [Timothy Garton Ash ]: www1.gazeta.pl/swiat/1,42324,1382776.html "wytężamy wzrok, by przez pył szalejącej burzy piaskowej dostrzec zarysy nowego świata" No to wytężmy: "Nowe jest to, że przywódcy Stanów Zjednoczonych czują się tak pewni swej miażdżącej potęgi militarnej i moralnej słuszności, że gotowi są wkroczyć do najbardziej wybuchowego regionu świata, mając u swego boku właściwie tylko jednego sojusznika; no, może dwóch - jeśli liczyć Australię" No jak to, to po co był ten nasz coin-tingencik? Żeby teraz jakiś Zapylony Timothy tak nas postponował? Prosimy o notę protestacyjną, panie Prezydencie. "trzy idee rywalizujące o sukcesję po Zachodzie epoki zimnej wojny. Nazwę je: "rumsfeldowską", "chirako-putinowską" i "blairowską"." Nie zapominajmy o czwartej Millerowsko-Kwaśniewskiej, bo ten tandem też na pewno musi mieć jakąś swoją własną. "Według idei "rumsfeldowskiej" - o ile słowo "idea" nie jest tu nazbyt górnolotne - potęga Ameryki jest słuszna. A słuszna jest dlatego, że jest to potęga Ameryki. " "Stany Zjednoczone są dziś zapewne w stanie wygrać większość wojen samodzielnie. Ale samodzielnie nie wywalczą pokoju" "Według idei "chirako-putinowskiej" - o ile słowo "idea" nie jest tu nazbyt górnolotne - potęga Ameryki jest z definicji groźna. " "Misją Francji jest utworzenie drugiego bieguna świata. Jest nim Europa" Czyż my Europejczycy nie powinnismy się za taką wizją raczej opowiadać? "Eurazja" Tu pan Zapylony posunął sie nieco za daleko w poszukiwaniu args against opcji europejskiego bieguna. W naszym (Polskim) interesie bedzie, asby zadbac o to, zeby do takiego 'moskiewskiego przegięcia' nie dopuścić. "Tocząca się przez ostatnie kilka tygodni batalia dyplomatyczna francusko- niemiecko-rosyjskiego (i chińskiego) sojuszu kontynentalnego przeciwko amerykańsko-brytyjsko-hiszpańskiemu (i australijskiemu) sojuszowi morskiemu przypomniała mi wojnę superbloków w "Roku 1984" George'a Orwella, który nazwał je Eurazją i Oceanią." Jeśli wspaniała Zjednoczona Europa nie widzi chwilowo swojego interesu w takim kontr-biegunie, nic dziwnego, że Szarak szuka aliansów dla tego pomysłu nawet posród wilków, które gotowe go przy pierwszej nadarzającej się okazji schrupać go na surowo i to - co gorsza - bez wytrawnego bordeaux. "Wizja Chiraca-Putina jest trafna tylko w połowie - i dlatego zupełnie błędna" A fe, panie Zapylony, a tak dobrze pan zaczął z tym 'pustynnym zarysem'. Albo trafna w połowie albo nie trafna w ogóle. Zdecyduj się pan. Otóż moim zdaniem - that is the point - Zapylony próbuje go dewazuować, odwołując się do manipulacji na logice (to ma być zdanie, które nie zauważone, postawiłoby zasłone dymna nad jego 'gwiaździstą' argumentacją.) Zatem, Europejczycy, trzymajmy się konkluzji, która z tego wynika: EUROPA MA OBOWIĄZEK SAMODZIELNEGO STWORZENIA PRZECIWWAGI DLA USA. "blairyzm" + "kwas...o-milleryzm" byłby USAkom najbardzie na rękę... szkopuł w tym, że sie tu w Europie zdyskredytowal zaraz na starcie, jak każde d... d... "błąd Blaira to zapomnienie, że partnerstwo wymaga, by czasem powiedzieć "nie" TYLKO W OPARCIU O STWORZENIE TAKIEJ PRZECIWWAGI, MOŻLIWE BĘDZIE STANOWCZE WYPOWIADANIE SIĘ P-KO POLITYCE USA, KTÓRA DLA EUROPY OKAZE SIĘ NIE DO ZAAKCEPTOWANIA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Zbysiu z całym szacunkiem, ale... IP: *.chello.pl 22.03.03, 16:29 co ty przez to chcesz nam udowodnić? Tylko spokój nas uratuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig44 Re: Misiu z całym szacunkiem, ale... 22.03.03, 18:41 ... nic nas nie może uratowac w obliczu anomii naszego społeczeństwa ... nawet twój 'idealizm' jest jedynie jedną z łagodniejszych form jej braku wyrazu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.asm.bellsouth.net 22.03.03, 04:31 Od lat 70tych Sadam byl zafascynowany Stalinem. Przeczytal wiekszac ksiazek o nim(dostepnych po arabsku) i otwarcie twierdzil ze pojdzie w jego slady. Trzeba przyznac ze mu sie nawet troche udalo. Przejal wladze w partii socjalistycznej probowal eksportowac swoj pan-arab- socjalizm do innych krajow arabskich. Oglosil sie obronca pan- arabasocjalizmu przed rewolucja islamska (faszysmem). Robil czystki, pokazowe procesy wrogow partii, szpiegow przesedlal, zydow wieszal za zdrade, klechy trzymal w kazamtach, Kurdow gonil i gazowal, wprowadzal kult jednostki, wspieral pacyfistow. Ale sie mu nie udalo. Broni nuklearnej nie zrobil bo choc francuzi mu zbudowali elektorwnie to wredne zydy ja zbombardowaly w 1979. Iran nie padl jak III rzesza bo USA nie pomoglo, Kuwejt nie skonczyl jak Baltyki bo go USA wygonilo Teraz USA juz wlazlo zolnierze sie poddaja i nie bedzie zimy ani mordow irackich jencow tylko kleska i to juz koniec malego Stalinka za kilka lat dojdzie do plejady juz zapomnianych: Caucescu, Pol Pot, Idi Amin, Papa Doc itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VAN Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: 64.180.3.* 22.03.03, 07:47 lUDZIE NIE DAJCIE SIE PROWOKOWAC. To sa oczywiste sprawy a pojedynczy czlowiek Arona podpisujacy sie roznymi imionami probuje was rozdraznic. Cala wasza energia idzie na marne ignorujcie ich bo nie ma z kim rozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papuga Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.home.cgocable.net 22.03.03, 16:53 Oraz ty jako PAPUGA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Pacyfiści do armii ! IP: *.acn.pl 22.03.03, 08:18 Jeśli słychać "nie będziemy umierać za ropę" to przypomina się "ine będziemy umierać za Gdańsk". Jeśli niektórym brak odwagi rozwiązać problem, który może doprowadzić do współczesnej II wojny światowej, to przynajmniej niech się przynają, że są tchórzami. Tak jak koledzy - pacysfiści sprzed II wojny, gdy demonstracjami zmusili polityków do tolerowania Hitlera. Widaomo jak się skończyło, a pomysł wojny prewencyjnej na początku rządów Hitlera oszczędziłby nam wojny i 50 lat komuny. Przegląd: prawica.net/modules.php?name=News&file=article&sid=188 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kristov Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.03, 14:41 Niektórzy nie patrzą na wsólny interes i widzą coś więcej niż czubek własnego nosa!!Tam giną ludzie i nikt mi nie powie że to jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JW-Windsor, Ontario Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.sympatico.ca 22.03.03, 16:40 Zakladam, ze jestes arcykatolicki, stad wyjasnij mi swoja arcyamerykanska krwiozerczosc z opozycja do wojny twojego najwyzszego autorytetu moralnego (i wszystkich wierzacych i niewierzacych Polakow)- papieza Jana Pawla II. Widze w tym niepokojacy rozziew intelektualno-moralny. Albo, po prostu, jestes kompletnym przyglupem intelektualnym, co jest dosc powszechnym zjawiskiem w kraju, z ktorego wyjechalem ( na szczescie!) 15 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Dzieki Mista IP: *.reverse.qsc.de 22.03.03, 16:53 DZIEKI MISTA ZA TWA WYPOWIEDZ!!!!!! W pelni popieram Twe poglady!!!! Sebar Gość portalu: mista napisał(a): > 11 września to NY zaatakowano i nie oczekujmy, aby Amerykanie > nic nie robili, aby zapobiec takim wydarzeniom w przyszłosci. > Amerykanie doszli do słusznego wniosku, że to problem zlożony, > że jest grupa państw, która jest wrogiem cywilizacji zachodu - > cywilizacji, którą tworzyli przez wieki nasi ojcowie i matki. > Ta grupa panstw zrobi wszystko żeby zniszczyć to co wspolnie > stworzyliśmy i naszą przyszlosc. Kieruje nimi zawiść i nienawiść > do wszystkiego co Amerykańskie. > Zobaczcie do czego doprowadzili oni kolebkę cywilizacji - kraine > Mezopotamii - doline Eufratu i Tygrysu - do "bagna", bo > dzisieszy Irak to "bagno". A zobaczcie do czego doprowadzili > Amerykanie Amerykę Północną, która jeszcze niedawno była dzika. > Więc zanim opowiecie się przeciwko Amerykanom pomyślcie > przeciwko komu tak naprawdę się opowiadacie - przeciwko sobie, > waszej przyszłości i waszym dzieciom. We wspólnym interesie > Europy jest żeby to Ameryka byla silna a nie Irak, bo model > dyktatury nie podoba mi się. > Nie zapominajcie, że to dzięki Amerykanom piszemy teraz sobie te > posty na komentarzach. Pozwolmy tym biednym ludziom w Iraku tez > prowadzic takie interesujace rozmowy jak ja prowadze teraz z > wami. > A niewielu ludzi zdaje sobie sprawe jak duza i inteligentna jest > opozycja z Iraku. Pozwólmy im wrocić do Iraku i żyć normalnie. > Ja nie twierdzę, ze zabicie Hussajna zlikwiduje terroryzm. Ja > wiem, że nienawiść niektórych Arabów do Ameryki się powiększy. > Zyskają oni dodatkowy argument przeciwko USA. Ale trzeba zrobić > to dla tych dobrych Irakijczyków, którzy chcą wrócić do Iraku i > zbudować nowy byt, tak jak Polacy chcieli po zaborach. To ci > dobrzy Arabowie sami rozprawią się z tymi złymi. Jestem > idealistą ale wierzę, że ci ludzie sami między sobą załatwią > problem terroryzmu, bo to będzie w ich interesie. Amerykanie > pomagają tylko dojść do głosu irakijskim patriotom. > Na szczęście są ludzie, którzy chcą naprawiać ten świat i jestem > dumny, że Polska jest w ich gronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DO PROAMERYKANSKICH IDEALISTOW Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.nuts.northwestern.edu 22.03.03, 22:24 > 11 września to NY zaatakowano i nie oczekujmy, aby Amerykanie > nic nie robili, aby zapobiec takim wydarzeniom w przyszłosci. Powyzsza teza mylnie laczy ideologicznie (bo nie logicznie) atak terrorystyczny z 11 wrzesnia z obecnym atakiem USA na Iraku. Gdyby wywiadowi USA udalo sie znalezc zwiazki Saddama i Osamy, nie byloby antywojennych demonstracji, bo nie byloby moralnego ani prawnego problemu z uzasadnieniem ataku na Irak. Takich dowodow nie znaleziono. Co wiecej, wedle inspektorow ONZ mozna bylo w ciakilku najblizszych miesiecy rozbrajac Irak tak, by po pierwsze oszczedzic cywilom zycie, a Sadamowi zmniejszyc do minimum jego arsenaly. Nic z tego. Z "rozbrajania" zrobila sie agresja. O dacie ataku rozstrzygnely a) kalendarz wyborczy Busha, czyli sprawy lokalne, oraz b) pogarda, z jaka grupa mesjanistycznych twardoglowych skupionych wokol Busha ma wobec instytucji prawa miedzynarodowego. Ci z Panstwa, ktorzy dzis ideologicznie (bo przeciez nie logicznie) popieraja dzialania USA, zapewne maja mala wiedze na temat wspolczesnej Ameryki, a konkretniej koalicji, ktora rzdzi w Waszyngtonie. Mam przyjemnosc obserwowac te grupe z bliska. Szkoda, ze prawie nic o jej fanatyzmie nie pisze sie w Polsce. Jesli ktos z Panstwa twierdzi, ze ugrupowanie Leppera czy Radio Maryja sa specjalnoscia polska, mysli sie bardzo. To wlasnie fanatyczni ewangelisci z Poludnia USA, z ich wsciekle nietolarancyjnym, populistyucznym teleewangelizmem rzadza dzis stolica Ameryki i psychika Busha. Wspiera ich grupa reakcyjnych geopolitycznych misjonarzy, dla ktorych nawet Reagan byl mieczakiem. Dla nich idolem jest Szaron, a narzedziem argumentaci - buldozer. Sa to Leninisci-inzynierowie spoleczni, ekstremisci, ktorych swiatopoglad jest bolszewicki w formie, a korporacyjny w tresci. Nawet w srodowiskach skrajnej nacjonalistycznej prawicy polskiej nie znajduje tak zacietrzewionych doktrynerow, jak grupa Perla Wolfowitza z Pentagonu. Owa dziwna koalicja fanatykow chrzescijanskich i fundamentalistow zydowskich jest naoliwiana kasa amerykanskich korporacji, korporacji, ktore w zadaniu rozwalcowania swiata widza nie tyle misje ideologiczna, co biznesowa - ow zhomohgenizowany rynek, na ktorym mozna dobrze zarobic. Charakterystyczne, ze zanim spadly na Bagdad bomby, juz przygotowano liste korporacji amerykanskich (i dyskutowano to w prasie), ktore dostaly kontrakty na odbudowe zburzonego Iraku. Logika jest taka: wpierw zrujnujemy, a potem nasi kumple korporacyjni, ktorzy wspolfinansuja nasze kampanie wyborcze, otrzymaja od nas godziwe kontrakty na odbudowe Iraku. Srodki na zaplacenie rachunkow pokryja oczywiscie amerykanscy podatnicy oraz sami Irakczycy, bo ich ropa zarzadzac beda komisarze mianowani przez Busha. Tym, ktorzy kupuja propagande Bialego Domu w sprawie Iraku, proponuje wiec uwazniej przyjrzec sie tej grupie amerykanskich ideologow i patrzec im na rece. Pierwszym sygnalem, ze chodzi nie tylko o doktryne Busha (o pouczajace uderzenie uprzedzajace) lecz o kase, bedzie to, KTO zostanie zarzadca Iraku. Koalicja "chetnych"? ONZ? Czy - co prorokuje - amerykanski general z grupa biznesowych doradcow amerykanskich (czytaj: korporacji). Milosnikom mitu Ameryki proponuje, by wpierw zaczeli lepiej rozumiec wspolczesna Ameryke (korupcje jej elit i jej ideologiczno-militarny mesjanizm), zanim zaczna wysmiewac pacyfistow. Bo rzecz nie dotyczy juz Iraku, lecz ksztaltu wspolnoty miedzynarodowej. Tak dlugo wielu Polakow walczylo przeciw argumentowi, ze tam prawda gdzie sil. Protestowalismy przeciw arogancji Sowietow, przeciw doktrynie Brezniewa, przeciw doktrynerstwu w polityce. Nie widze powodu, by oceniajac polityke Busha odwolywac sie do innych kryteriow. Mieszkajac w Ameryce, widze jak narasta fala nacjonalizmu, a nawet - z trudem siegam po to slowo - faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 00:20 BRAVO! Od 20 lat mieszkam w Niemczech i o tych faktach czytalem juz tutejszej prasie. Nie wiem czy w polsce o takich rzeczach nie pisza, czy ludzie tego poprostu nie czytaja. Dzieki, ze tak ladnie to opisales. Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Re: DO PRZECIWNIKÓW USA ! (powt.) IP: *.chello.pl 23.03.03, 10:58 Sa ludzie dla ktorych Wolfowitz i Perl to faszysci, a Hussajn i Osama to bohaterowie. Czy was tak latwo jest zmanipulowac, czy wy sie droczycie i na zlosc mowicie, ze biale jest czarne? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey DO NAIWNYCH (powt.) 23.03.03, 12:27 Irackich patriotow doliczono sie w obozie szkoleniowym na Wegrzech (ktos mial utopijna wizje irackich troops wkraczajacych "ramie przy ramieniu" z US i UK) ok. 600 - duzo to nie jest w porownaniu z tymi Polakami, ktorzy zasilili chociazby Andersa. Jasne, to inna sytuacja, a wiec...jeszcze gorzej - w samej UK jest KILKADZIESIAT TYSIECY Irakijczykow w wieku poborowym, przybywajacych tu od lat jako niby "political refugees".Trzeba tez bylo widziec (bylo w telewizji, przynajmniej tych brytyjskich) tysiace Kurdow, protestujacych w Niemczech przeciwko "amerykanskiej agresji", ZYWYCH Kurdow (nb. to niezly zolnierz). Bo - jak na razie - Ameryke poparly tu glownie kurdyjskie nieboszczyki w telewizjach Foxa i Coxa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: TOUCHDOOOOOOOOOOOOOOOOOWN !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.u.mcnet.pl 22.03.03, 13:29 Yeahhhhhh.... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Czolem, Malpeczko!!! DO NAIWNYCH (powt) 23.03.03, 13:04 Ogladam NORMALNE media, czytam komentarze w normalnych gazetach, a wiec na forum GW brakuje mi czasu. Podwiazuje sie pod ciebie, Szanowna Malpo, bo DZISIAJ jest DZISIAJ i nalezy kierunek dyskusji zaktualizowac. Ta wojna nie jest SZYBKA I LATWA wojna, bo NIE MOGLA byc latwa i szybka wojna - nie nalezy lekcewazyc przeciwnika, a ISLAMSKIEGO w szczegolnosci. Oboz netowych "jastrzebi" znienawidzil mnie po raz pierwszy za moj przedwojenny realizm nt. tej wojny; teraz nienawidzi mnie, ze to moje "krakanie", ktore tak urazilo uczucia Polaczkow, modlacych sie do "Hameryki", sie po prostu SPRAWDZA. A sprawdza sie, bo bazowalo na wiedzy, nie zas na mitach. Po raz kolejny radze sobie poczytac, na poczatek, Lawrence'a z Arabii - od czegos trzeba zaczac, potem przyjda powazniejsze i bardziej aktualne lektury. Z tego, czego jeszcze nie ma w GW - walki o centrum Basry trwaja i sa ciezkie, niemniej powstala ponoc sytuacja, w ktorej miasto mozna prosic o poddanie sie, to samo z Nasarija, Umm Qasr, ciagle nie daje sie zdobyc mostu na Eufracie (a w brod sie nie przejdzie - i woda, i BAGNA; mowilam przed wojna, ze bylam i widzialam, gdy ojciec pracowal tam dla Dromexu - Itrak to ciezki teren dla kazdej operacji ladowej, trup bedzie slal sie gesto), wczorajsze granaty w Kuwejcie poslal 101 jej wlasny zolnierz, pilnujacy...skladu granatow - poczul sie muzulmaninem. B-52 opuscily baze kolo Glaucester co do jednego (14) i leca nad Irak; powinny doleciec kolo polskiej 20.00. Dowodztwo amerykanskie (sic!) zaczyna panikowac i mowic o "nieprzewidywalnosci rozwoju sytuacji". Islamska (? - bo tu nie wiadomo, kto i na kogo rakiety popuszcza) rakieta, ktora rabnela kolo HQ w Katarze najwyrazniej i genaralow zdrowo wystraszyla. Tak to jest, gdy wypasieni na hamburgerach chloptysie zamiast na play station bawia sie w prawdziwa wojne ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Do Pani Gabrieli IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.03.03, 16:59 Dziendobry Pani. Tak pisze dla otuchy, bo tak jakos wyczuwam, ze po pierwszych emocjach zwiazanych z rozpoczeciem dzialan zbrojnych, kiedy zlagodniala Pani jak dziecko i ekscytacji nowa sytuacja, nastepuje pewne zalamanie Pani morale, co Pani nieprzyjaciolom sie zapewne podoba, ot tak prosze sobie przeczytac i zrelaksowac,w koncu na swiecie nie sami wrogowie, zawsze sie jakas bratnia dusza znajdzie. gabrielacasey napisała: > nalezy kierunek > dyskusji zaktualizowac. ---w sobote i niedziele tylko wybiorcza zaloga obsluguje portal. > Ta wojna nie jest SZYBKA I LATWA wojna, bo NIE MOGLA byc latwa i > szybka wojna - nie nalezy lekcewazyc przeciwnika, a ISLAMSKIEGO > w szczegolnosci. Oboz netowych "jastrzebi" znienawidzil mnie po > raz pierwszy za moj przedwojenny realizm nt. ---nikt Pani nie znienawidzil, a jesli to wlasnie tylko te tluki, a z tego mozna byc co najwyzej dumnym. To ze jest sie zauwazalnym wcale nie znaczy, ze powinno sie kandydowac na cos tam w demokratycznych wyborach. Nie ma Pani szns na "prezydenta forum". Jest o wiele wiecej przekretow myslowych spowodowanych tym malpim wyszkoleniem przez media niz tylko powtarzanie sie historii, tak naturalnie adoptowane choc pozbawione sensu. Naprzyklad - demokracja. Tym slowem sie obraca jak panaceum na wszystkie bolaczki, no ale to nie na temat. > tej wojny; teraz > nienawidzi mnie, ze to moje "krakanie", ktore tak urazilo > uczucia Polaczkow, modlacych sie do "Hameryki", sie po prostu > SPRAWDZA. ---prosze spokojnie, jaka nienawisc? Jak sie kogos trafilo celnie to skowyczy calymi dniami po forum, jak nie slusznie to przeciez sie tym nikt z siebie zadowolony i w siebie wierzacy nie przejmie odrobiny nawet. Gdzie ta nienawisc? Tylkow Pani swiadomosci, bo jak sie tych pershingow rozpuscilo to podswiadomosc karze sie bac odlamkow i rykoszetow. > A sprawdza sie, bo bazowalo na wiedzy, nie zas na > mitach. Po raz kolejny radze sobie poczytac, na poczatek, > Lawrence'a z Arabii - od czegos trzeba zaczac, potem przyjda > powazniejsze i bardziej aktualne lektury. ---Pani Gabrieolo kazda wiedza ma swoje granice i nigdy nie jest pelna. Sa tacy co sie nie modlili a wiedzy maja od Pani mniej, to wszystko sprawa wzgledna, poniewaz niemozliwe jest dobranie lektury i wiedzy w sposob optymalny i obiektywny. Po to jestesmy sobie potrzebni by wiedza, ale nie tylko rowniez sposobem patrzenia na sprawy i sposobem rozwiazywania problemow i metoda wyciagania wnioskow przydawali sie sobie nawzajem. Pani jak Bardzo typowa kobieta stara sie ile sil, zeby ludzie wiedzieli to co Pani i podaje szczerze i od serca swoje zrodla. Oprocz tej wiedzy (bazy) jeszcze jest cos takiego jak niepodlegle myslenie i niezaleznosc od cudzych opinii chocby to bylo cos czego jeszcze nikt nie wymyslil i nie wypowiedzial, bo naprzyklad nikt o tym nie pisal nigdzie. > Z tego, czego jeszcze nie ma w GW - walki o centrum Basry trwaja > i sa ciezkie, niemniej powstala ponoc sytuacja, w ktorej miasto > mozna prosic o poddanie sie, to samo z Nasarija, Umm Qasr, > ciagle nie daje sie zdobyc mostu na Eufracie (a w brod sie nie > przejdzie - i woda, i BAGNA; mowilam przed wojna, ze bylam i > widzialam, gdy ojciec pracowal tam dla Dromexu - Irak to ciezki > teren dla kazdej operacji ladowej, trup bedzie slal sie gesto), ---ale przeciez tylko nieliczni sie z tym nie zgadzali. Bredzili o wojnie 72 godzinnej itd, to ci sami, wyobrazni sie nie da nauczyc to trzeba cwiczyc. > wczorajsze granaty w Kuwejcie poslal 101 jej wlasny zolnierz, > pilnujacy...skladu granatow - poczul sie muzulmaninem. B-52 > opuscily baze kolo Glaucester co do jednego (14) i leca nad > Irak; powinny doleciec kolo polskiej 20.00. Dowodztwo > amerykanskie (sic!) zaczyna panikowac i mowic > o "nieprzewidywalnosci rozwoju sytuacji". Islamska (? - bo tu > nie wiadomo, kto i na kogo rakiety popuszcza) rakieta, > ktora rabnela kolo HQ w Katarze najwyrazniej i genaralow zdrowo > wystraszyla. Tak to jest, gdy wypasieni na hamburgerach > chloptysie zamiast na play station bawia sie w prawdziwa > wojne ... ---nie wiem jaki z tego wyciagnac wniosek, czy to znaczy, ze za malo wojen, zeby mozna bylo pocwiczyc, czy za malo dobrych gier i cwiczen. Bo jak cwiczyc panowanie nad strachem bez strachu? Jak cwiczyc swiadomosci tego, ze naokolo gina ludzie naprawde. Nie wiem i trudno zebym wiedzial. Kazdy sie stara przygotowac do sytuacji najlepiej jak potrafi a na razie to mozna tylko miec nadzieje, ze bedzie to kolejna szkola do opracowania lepszych systemow szkolenia tych mlodziakow. Uszanowanie piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: 10-tonowe bomby z napisem "wolność wg buscha" IP: *.bmj.net.pl 21.03.03, 21:32 Bagdad wg. buscha: Irakijczycy z radością witają kolejny nalot amerykańskich bombowców. Wiwatują na ulicach w oślepiających rozbłyskach eksplodujących bomb i fruwających części rozerwanych ludzkich ciał. Oto Amerykanie niosą "wolność" nieszczęsnemu narodowi. Cały świat wpatruje się w niemym zachwycie w ów wspaniały spektakl - triumfuje demokracja, prawa człowieka i humanitaryzm. Niech żyje Ameryka! Boże błogosław jej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: 10-tonowe bomby z napisem IP: 63.146.250.* 21.03.03, 22:14 Gość portalu: poli napisał(a): > Bagdad wg. buscha: Irakijczycy z radością witają kolejny nalot > amerykańskich bombowców. Wiwatują na ulicach w oślepiających > rozbłyskach eksplodujących bomb i fruwających części rozerwanych > ludzkich ciał. Oto Amerykanie niosą "wolność" nieszczęsnemu > narodowi. Cały świat wpatruje się w niemym zachwycie w ów > wspaniały spektakl - triumfuje demokracja, prawa człowieka i > humanitaryzm. Niech żyje Ameryka! Boże błogosław jej! A oszczymurom zal, ze szczekaja spod stolka. Nie trzeba bylo marnowac czasu i wysilku na budowe socjalizmu - moglibysmy teraz tez naparzac gangsterow i wyzwalac Grozny spod panowania ruskiej mafii. I jeszcze zarobic pare miliardow na odbudowie posowieckich krajow z ruin. Bylo myslec, towarzysze, a nie chlac pod budka z piwem i miec teraz za zle innym, ze robia porzadek. Proletariusze wszystkich krajow, uczcie sie! P.S. Szkoda, ze w 45-ym wstretni imperialisci nie napadli na milujace pokoj "narody" radzieckie, nie byloby tyle biedy i glupoty na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: 10-tonowe bomby z napisem IP: *.telia.com 21.03.03, 22:32 skąd się biorą tacy idioci ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Do Toni i Wojtka IP: 212.106.142.* 21.03.03, 22:58 Właściwie nie powinienem odpowiadać, gdyż nie ma tu żadnej argumentacji prócz - szczególnie w przypadku Toniego jednorazowego wysiłku umysłowego ale zrobię to. Wojtku - ja z całego serca żałuję, że Ameryka nie rzuciła bomby A na ZSSR i Stalina kiedy on tej bomby nie miał - ale powiedzmy to sobie szczerze - Ameryka sprzedała nas w Jałcie!!! Nic dla nas nie zrobiła - co więcej apel Anglii w naszej sprawie został wyśmiany! To są fakty - których nie znasz! Toni natomiast pewnie ma 4 latka więc mu wybaczamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya Re: Do Toni i Wojtka IP: *.cable.mindspring.com 22.03.03, 00:38 Gość portalu: poli napisał(a): > Właściwie nie powinienem odpowiadać, gdyż nie ma tu żadnej > argumentacji prócz - szczególnie w przypadku Toniego > jednorazowego wysiłku umysłowego ale zrobię to. Wojtku - ja z > całego serca żałuję, że Ameryka nie rzuciła bomby A na ZSSR i > Stalina kiedy on tej bomby nie miał - ale powiedzmy to sobie > szczerze - Ameryka sprzedała nas w Jałcie!!! Nic dla nas nie > zrobiła - co więcej apel Anglii w naszej sprawie został > wyśmiany! To są fakty - których nie znasz! Toni natomiast > pewnie ma 4 latka więc mu wybaczamy:) I bedziesz teraz siedziec i uzalac. Mam nadzieje, ze w takiej sytuacji nigdy nie wybierzesz sie do Niemiec i nigdy im nie zapomnisz obu wojen - a USA - za Twoim rozumowaniem - powinno w rewanzu za WTC wszystkich Arabow do wora i do rzeki. Ladnie bysmy wygladali - gdyby ludzkosc nigdy nie potrafila wybaczac. Ide wydrapac oczy sasiadowi - bo 7 lat temu przejechal mi kota ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Do Toni i Wojtka IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 22.03.03, 07:29 Gość portalu: poli napisał(a): > Właściwie nie powinienem odpowiadać, gdyż nie ma tu żadnej > argumentacji prócz - szczególnie w przypadku Toniego > jednorazowego wysiłku umysłowego ale zrobię to. Wojtku - ja z > całego serca żałuję, że Ameryka nie rzuciła bomby A na ZSSR i > Stalina kiedy on tej bomby nie miał - ale powiedzmy to sobie > szczerze - Ameryka sprzedała nas w Jałcie!!! Nic dla nas nie > zrobiła - co więcej apel Anglii w naszej sprawie został > wyśmiany! To są fakty - których nie znasz! Toni natomiast > pewnie ma 4 latka więc mu wybaczamy:) Gdybys znal lepiej historie, pamietalbys, ze po Rooswelcie prezydentem zostal Truman, ktory gotow byl nawet do wojny z Sowietami. Ale coz, zanim zdazyl sie do niej przygotowac, czerwoni mieli juz jadrowke. Bush ojciec tez sprzedal Irakijczykow Sadamowi 12 lat temu. Mowia, ze wystarczylo pare godzin ataku i dyktator spieprzalby za granice. Wlasny syn starego Busha chce to zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezydent G. W. Bush Hej poli, co to jest "buscha" ? IP: *.wre.adelphia.net 22.03.03, 07:01 Wracaj yebac swoje kozy, nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JGA Re: Bombardowane: 5 tysiecy lat historii... IP: 199.166.16.* 21.03.03, 21:36 In ordering the first attacks against Iraq, openly aimed at toppling that country's government, US president, George Bush, has embarked on a path of excess that has historically brought down empires. ----------------------- George W. Bush, at the head of these oil and arms merchants, will go down in history along side the hordes of Attila and nazi storm troopers, who murdered millions in search of the same thing: power. Unfortunately, the American people, innocent of their leaders' crimes, will suffer the consequences of their government's lust for world domination. How will North Americans exorcise the specter of collective guilt, whether deserved or not, that they and their children and their children's children will inherit, for each person who dies in Baghdad or Basra, and for every trace of ancient civilization wiped out by the marvels of western technology? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kempos Re: Bombardowane: 5 tysiecy lat historii... IP: *.144.203.140.revip.asianet.co.th 21.03.03, 22:27 co wstydzisz sie polskiego??? ja pisze z anglii i tez moglbym, blysnac ale jezyka polskiego sie nie wstydze. uwazam ze powinno byc to zaraz usuwane przez adminiow. a moze wyborcza moze sie pochwalic ze czytaja ja ludzie tak wszechstronni??? a Wy co boicie sie pisac na forach angielskich i amerykanskich bo wasz jezyk nie jest doskonaly??? zastanowcie sie szpanerzy!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Bombardowane: 5 tysiecy lat historii... IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 22.03.03, 02:38 Gość portalu: kempos napisał(a): > co wstydzisz sie polskiego??? ja pisze z anglii i tez moglbym, > blysnac ale jezyka polskiego sie nie wstydze. uwazam ze powinno > byc to zaraz usuwane przez adminiow. a moze wyborcza moze sie > pochwalic ze czytaja ja ludzie tak wszechstronni??? > a Wy co boicie sie pisac na forach angielskich i amerykanskich > bo wasz jezyk nie jest doskonaly??? > zastanowcie sie szpanerzy!!!!!! Daj sobie z nim spokój. Chce żeby inni wiedzieli, że czytał Hemingwaya. A Przynajmniej obejrzał okładkę oruginału:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 21:42 Czytam wypowiedzi w forach GW i Onetu i lapie sie za glowe. Wiekszosc z ludzi wypowiadajacych sie to ludzie niby z tak szerokim swiatopogladem i takze wyksztalceniem, jednak niektore wypowiedzi sa tak idiotyczne ze az glowa boli. Co jest piekne w tym wszystkim to jest to ze kazdy ma prawo sie wypowiedziec za i przeciw wojnie bez jakiegokolwiek ukarania przez rzad, sluzby specjalne itd. W Iraku tego prawa ci ludzie nie mieli, ale cale szczescie ze to wszystko sie zmieni. Chcialbym powiedziec tylko wszystkim tym polakom ktorzy sa tak bardzo anty amerykanscy ze sa cholernymi hipokrytami. Chcialbym sie tez przekonac ilu z tych becwalow pije teraz Coca-Cole, nosi amerykanskie spodnie, gra w amerykanskie gry lub tez uzywa TAKZE amerykanskiego Windows? Chojrakiem internetowym moze byc kazdy, ale zeby dostosowac sie do negatywnego podejscia do Ameryki, a co za tym stoi bojkotu ich produktow nikt by nie potrafil. Amerykanie sa tacy ze potrafia zbojkotowac francuskie wina ktore nie sa wcale gorsze od amerykanskich, lub tez sery ktore nie sa lepsze od szwajcarskich. Ciesze sie ze jestem Amerykaninem i Polakiem, mam dwa paszporty i przyznaje sie do swojej Polskosci, ale mentalnosc Polakow mieszkajacych w Polsce poznaje sie tu, na obczyznie w takich sytuacjach jak dzis. Wartoscia wolnosci jest to ze mozna mowic i pisac co sie chce, chojrakiem internetowym moze byc kazdy, ale nie kazdy moze pokazac ze potrafi stanac z godnoscia za tym co mowi. Amerykanie wygraja te wojne, beda tez mieli wplywy w nowo powstalym rzadzie, trzebia miec pelna torbe jaj, pomyslow i pieniedzy zeby byc swiatowym mocarstwem, mocarstwem ktorym zaden kraj Unii lub tez Unia nigdy nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis M. Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.kabel.telenet.be 21.03.03, 21:46 Gość portalu: Commander Tom napisał(a): > Czytam wypowiedzi w forach GW i Onetu i lapie sie za glowe. > Wiekszosc z ludzi wypowiadajacych sie to ludzie niby z tak > szerokim swiatopogladem i takze wyksztalceniem, jednak niektore > wypowiedzi sa tak idiotyczne ze az glowa boli. > Co jest piekne w tym wszystkim to jest to ze kazdy ma prawo sie > wypowiedziec za i przeciw wojnie bez jakiegokolwiek ukarania > przez rzad, sluzby specjalne itd. W Iraku tego prawa ci ludzie > nie mieli, ale cale szczescie ze to wszystko sie zmieni. > > Chcialbym powiedziec tylko wszystkim tym polakom ktorzy sa tak > bardzo anty amerykanscy ze sa cholernymi hipokrytami. Chcialbym > sie tez przekonac ilu z tych becwalow pije teraz Coca-Cole, nosi > amerykanskie spodnie, gra w amerykanskie gry lub tez uzywa TAKZE > amerykanskiego Windows? > > Chojrakiem internetowym moze byc kazdy, ale zeby dostosowac sie > do negatywnego podejscia do Ameryki, a co za tym stoi bojkotu > ich produktow nikt by nie potrafil. > Amerykanie sa tacy ze potrafia zbojkotowac francuskie wina ktore > nie sa wcale gorsze od amerykanskich, lub tez sery ktore nie sa > lepsze od szwajcarskich. > Ciesze sie ze jestem Amerykaninem i Polakiem, mam dwa paszporty > i przyznaje sie do swojej Polskosci, ale mentalnosc Polakow > mieszkajacych w Polsce poznaje sie tu, na obczyznie w takich > sytuacjach jak dzis. Wartoscia wolnosci jest to ze mozna mowic i > pisac co sie chce, chojrakiem internetowym moze byc kazdy, ale > nie kazdy moze pokazac ze potrafi stanac z godnoscia za tym co > mowi. > > Amerykanie wygraja te wojne, beda tez mieli wplywy w nowo > powstalym rzadzie, trzebia miec pelna torbe jaj, pomyslow i > pieniedzy zeby byc swiatowym mocarstwem, mocarstwem ktorym zaden > kraj Unii lub tez Unia nigdy nie bedzie. Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, ze wielu tych nienawidzacych i opluwajacych Ameryke Polaczkow pisza z USA. Zwracaj uwage na ip adres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygi Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.cvx27-bradley.dialup.earthlink.net 21.03.03, 22:12 Lecza w ten sposob swoje frustracje, ze im sie w stanach nie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antiwar Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.144.203.140.revip.asianet.co.th 21.03.03, 22:20 ja jestem szczesliwym czlowiekiem ktoremu sie w zyciu naprawde udalo. obecnie mieszkam a tajlandii i boje sie ze to ja bede nastepna ofiara terrorysto ktorzy zechca sie zemscic za ta wojne. i powtarzam jeszcze raz tam gina zwykli ludzie nie politycy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.tnt4.chi15.da.uu.net 22.03.03, 03:57 Placza ,z e wygral Busch bo stracili dotacje rozdawane przez demokratow z mojej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 22:14 Luis ale fajne masz polskie imie. nawet nie jest zydowskie. a teraz sprostowanie: ci co so przeciwko wojnie to sa polacy a ci za to zydzi z polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis M. Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.kabel.telenet.be 21.03.03, 22:19 Gość portalu: miecio napisał(a): > Luis ale fajne masz polskie imie. nawet nie jest zydowskie. a teraz > sprostowanie: ci co so przeciwko wojnie to sa polacy a ci za to zydzi z polski. Ty to jakis burek jestes, a nie polak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 22:27 Ale ci powiedzialem prawde. No coz was zydow nikt nie lubi. Jeszcze kiedys zmienia nam historie i powiedza, ze kiedys byl taki co was chcial wykonczyc ale mu niestety przeszkodzili. Szkoda teraz bylby spokoj. I tak na marginesi to lepiej burek jak zyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta do miecia buraka IP: 151.152.101.* 21.03.03, 22:32 Ile razy ktos cos madrego napisze to zaraz Zyd. Moze bys przestal tak to Zydostwo komplementowac. Jak im zazdroscisz to moge Ci zalatwic obrzezanie, takie do samego konca zebys takich matolow jak ty nie naplodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: do miecia buraka IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 22:38 Wiecej zydow jak polakow. Co jest? A Jak u ciebie juz skorka poszla, jezeli nie to lape sie na impreze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta Re: do miecia buraka IP: 151.152.101.* 21.03.03, 22:42 Gość portalu: miecio napisał(a): > Wiecej zydow jak polakow. Co jest? A Jak u ciebie juz skorka poszla, jezeli nie > > to lape sie na impreze. Nie wiecej tylko duzo mniej. Tu nie o ilosc tylko o jakosc. Jak ty piwko ciagnales pod kioskiem to oni chodzili to szkoly. I tak oni dzis rzadza ameryka a z nas sie smieja nawet w Chicago. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: do miecia buraka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.03, 23:06 chlopcy, bo jak sadze chlopcy jestescie? Stale lacze mogloby sluzyc lepszym celom niz tego typu dyskusje(patrz: p[ilkarzyki)- a wasza rozmowa jest przeze mnie zupelnie losowo wybrana, no do cholery az musialam to napisac, mozecie sobie teraz po mnie pojechac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis M. Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.kabel.telenet.be 21.03.03, 23:11 Gość portalu: miecio napisał(a): > Ale ci powiedzialem prawde. No coz was zydow nikt nie lubi. Jeszcze kiedys > zmienia nam historie i powiedza, ze kiedys byl taki co was chcial wykonczyc ale > > mu niestety przeszkodzili. Szkoda teraz bylby spokoj. > I tak na marginesi to lepiej burek jak zyd. Glupcem sie urodziles i glupcem zostaniesz. Nie jestem Zydem, ale gdybym nim byl to bylbym z tego dumny. Przez takich jak ty, zaczynam sie wstydzic, ze jestem Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M1 Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: srv:* / 10.0.31.* 22.03.03, 00:12 Gość portalu: Louis M. napisał(a): > Glupcem sie urodziles i glupcem zostaniesz. Nie jestem Zydem, ale gdybym nim > byl to bylbym z tego dumny. Przez takich jak ty, zaczynam sie wstydzic, ze > jestem Polakiem. Ja bym to ujął troszkę inaczej. Pomimo takich jak on jestem dumny, że jestem Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 22.03.03, 07:37 Gość portalu: miecio napisał(a): > Ale ci powiedzialem prawde. No coz was zydow nikt nie lubi. Jeszcze kiedys > zmienia nam historie i powiedza, ze kiedys byl taki co was chcial wykonczyc ale > > mu niestety przeszkodzili. Szkoda teraz bylby spokoj. > I tak na marginesi to lepiej burek jak zyd. Uspokoj sie, glupi kundlu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezalezny Re: Debil Mieciu IP: *.cable.mindspring.com 21.03.03, 22:50 Gość portalu: miecio napisał(a): > Luis ale fajne masz polskie imie. nawet nie jest zydowskie. a teraz > sprostowanie: ci co so przeciwko wojnie to sa polacy a ci za to zydzi z polski. Wszystkich antysemitow nazywam na tym forum DEBILE, a antysemityzm DEBILIZMEM. Mieciu lecz sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Debil Mieciu IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 22.03.03, 02:45 Gość portalu: Niezalezny napisał(a): > Gość portalu: miecio napisał(a): > > > Luis ale fajne masz polskie imie. nawet nie jest zydowskie. a teraz > > sprostowanie: ci co so przeciwko wojnie to sa polacy a ci za to zydzi z po > lski. > > Wszystkich antysemitow nazywam na tym forum DEBILE, a antysemityzm DEBILIZMEM. > Mieciu lecz sie Wiesz, to gorsze niż debilizm. A co gorsza nieuleczalne. Tak, że nie rób mu nadziei:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: Debil Mieciu IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 14:18 no qrde nie lubie zydow i juz. w demokracji mozna to powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta Do Komandora IP: 151.152.101.* 21.03.03, 22:28 Opluwanie wojny o rope i administracji Busha za jej kretynskie postepowanie nie jest antyamerykanskie. Jako Amerykanin i Polak wypraszam sobie insynuacje, ze tylko idiota moze byc dobrym amerykaninem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Re: Do Komandora IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 22:59 Co ma piernik do wiatraka? Niech sobie chodzi nawet o arbuzy, co z tego ze ropa? Jak jest sie cwanym i szuka sie interesow tam gdzie sa zloza ropy to jeszcze raz powtarzam, CWANIACTWEM a nie zlodziejstwem i przekupstwem buduje sie mocarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta Re: Do Komandora IP: 151.152.101.* 21.03.03, 23:19 No to sie swietnie sklada bo Polska stoi cwaniactwem od lat 50- 70 ciu. Jestesmy na drodze do mocarstwowosci. Co do zlodziejstwa to moze Pan sobie je nazywac jak sie Panu podoba. Taka filozofia Kalego, jak mi cos ukradna to zlodzieje a jak ja ukradne to cwaniak. Komus sie to nie podoba to zaraz antyamerykanski. Jak Texanczycy robili biliony na real estate (saving and loan crisis) i ostatnio na Enronie to kradli czy cwaniaczki. Moze jak mieli za kumpla Bushka mniejszego to cwaniaczki a jak nie to zlodzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Re: Do Komandora IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 23:22 Czy to cie to wszystko az tak bardzo dotkenlo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta Re: Do Komandora IP: 151.152.101.* 21.03.03, 23:28 A Pana hipokryzja nie irytuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Re: Do Komandora IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 23:34 Mowie co mysle i z czym mam ztycznosc, kazdy z nas ma prawo do wypowiedzenia swojej opinii. Jestem optymista i uwazam ze niedlugo sie to wszystko skonczy, a podzialy miedzy naszymi opiniami zostana. Nie chce przelewu krwi, ani nie chce takich historii jak z 11ego wrzesnia, sam byles swiadkiem tego wydarzenia w Nowym Jorku. Jak juz ktos ztwierdzil, NIE MA DYPLOMACJI DLA MORDERCOW, TYRANOW i TERRORYSTOW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta Re: Do Komandora IP: 151.152.101.* 21.03.03, 23:54 Gość portalu: Commander Tom napisał(a): > Mowie co mysle i z czym mam ztycznosc, kazdy z nas ma prawo do > wypowiedzenia swojej opinii. > Jestem optymista i uwazam ze niedlugo sie to wszystko skonczy, a > podzialy miedzy naszymi opiniami zostana. > Nie chce przelewu krwi, ani nie chce takich historii jak z 11ego > wrzesnia, sam byles swiadkiem tego wydarzenia w Nowym Jorku. Jak > juz ktos ztwierdzil, NIE MA DYPLOMACJI DLA MORDERCOW, TYRANOW i > TERRORYSTOW. Niestety ma Pan racje ale swiat nie konczy sie na powyzszych. Obecna administracja nie wydaje sie rozrozniac pomiedzy terrorystami a samodzielnymi panstwami ktore nie tancza jak im zagramy. Przez ostatnie dekady nie mielismy problemu z sredniowiecznym rezimem w Kuweicie czy SaudiArabi. Popieralismy tyranow na calym swiecie na zasadzie - bandyta ale przynajmniej nie komunista. Obecna histeria z Francja i Niemcami, jak oni sie osmielili miec inne zdanie. Panstwa demokratyczne, narod nie chce wojny i rzad robi to co narod kaze. To demokracja. Wracajac do dyplomacji to nasza dyplomacja, albo raczej dyplomacja Busha mniejszego opiera sie na prostej zasadzie - do what I want or I'll kill you. Mamy 21-wiek nie oczekiwalby Pan czegos wiecej od lidera demokracji i wolnego swiata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista MALA UWAGA IP: *.chello.pl 22.03.03, 00:13 Owszem Francja i Niemcy zachowuja sie demokratycznie, bo ich rzad mowi to co chce większosc narodu. Ale mamy sytuacje kryzysowa. Nie oczekuj zeby robic referendum czy obywatele chca wojny czy nie. Niestety, sa momenty kiedy rzady musza opierac sie na wlasnym rozumie a nie isc w zaparte, ze oto robia to co ludzie chca. To nie jest lidership, to jest automat, ktory wykonuje polecenia wiekszosci - takie audiotele - wyslij sms czy chcesz aby byla wojna? Ja nie chce aby o wojnie decydowal Kowalski, ktory nie ma pojecia o tym co sie dzieje. Dlatego ja w kryzysowych sytuacjach jestem za lidershipem, a nie za tchorzostwem i zwalaniem odpowiedzialnosci na na ludzi i demokracje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta Re: MALA UWAGA IP: 151.152.101.* 22.03.03, 00:34 Gość portalu: mista napisał(a): > Owszem Francja i Niemcy zachowuja sie demokratycznie, bo ich > rzad mowi to co chce większosc narodu. Ale mamy sytuacje > kryzysowa. Nie oczekuj zeby robic referendum czy obywatele chca > wojny czy nie. Niestety, sa momenty kiedy rzady musza opierac > sie na wlasnym rozumie a nie isc w zaparte, ze oto robia to co > ludzie chca. To nie jest lidership, to jest automat, ktory > wykonuje polecenia wiekszosci - takie audiotele - wyslij sms czy > chcesz aby byla wojna? Ja nie chce aby o wojnie decydowal > Kowalski, ktory nie ma pojecia o tym co sie dzieje. Dlatego ja w > kryzysowych sytuacjach jestem za lidershipem, a nie za > tchorzostwem i zwalaniem odpowiedzialnosci na na ludzi i > demokracje. Jaki kryzys? Zadnego powiazanie Iraku z Al-Qaida nie udowodniono. Sadam mordowal islamskich mulow przez dekady a teraz co, nagle dogadal sie z Osama? Osama by go zarznal tepem nozem gdyby mogl. Teraz Osama opala sie w gorach a my gonimy Sadama. Zabawa na calego. Co do leadership - to slowo oznacza prowadzenie do celu a nie prowadzenie byle dalej od klopotow jakie mamu dzisiaj. Aby byc liderem trzema wpierw kims byc. Czy slyszal Pan kiedys Bushka w oryginale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Re: MALA UWAGA IP: *.chello.pl 22.03.03, 18:45 Czy to, ze nie potrafi wszystkim dogodzic w wywiadach i wielu sie z niego smieje dyskwalifikuje go jako lidera? On ma dobrych doradców i dzieki Bogu chce ich sluchac. Saddam nie slucha nikogo tylko siebie, bo on jest naj naj naj - to sie nazywa tyran. A to wlasnie jest niebezpieczne sytuacja: jak myslisz ze jestes Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: MALA UWAGA IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 00:02 Bardzo ladnie to nazwales "lidershipem" bo ktos inny by powiedzial dyktatura jaka jest np,: w Iraku. Mieszkam juz 20 lat w Niemczech i ciesze sie, ze spoleczenstwo jest na takim wysokim pozimie i trzyma sie z dala od tej brudnej wojny. Mam nadzieje, ze i Polska kiedys do tego dojrzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: Do Komandora IP: *.net 22.03.03, 22:47 Gość portalu: Commander Tom napisał(a): > Mowie co mysle i z czym mam ztycznosc, kazdy z nas ma prawo do > wypowiedzenia swojej opinii. > Jestem optymista i uwazam ze niedlugo sie to wszystko skonczy, a > podzialy miedzy naszymi opiniami zostana. > Nie chce przelewu krwi, ani nie chce takich historii jak z 11ego > wrzesnia, sam byles swiadkiem tego wydarzenia w Nowym Jorku. Jak > juz ktos ztwierdzil, NIE MA DYPLOMACJI DLA MORDERCOW, TYRANOW i > TERRORYSTOW. Powiem dyplomatycznie pier...olisz jak potłuczony !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sardyńczyk Re: Do Komandora IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 08:00 Sądząc z dyskusji między Komandorem Tomem a Bastą, należy stwierdzić, że kraje "Starej Europy" są w błedzie insynuując, że Polska jest dodatkowym stanem Ameryki w Europie. To raczej Polska ma dodatkowe województwa w Green Poincie i na Jackowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.fastres.net 21.03.03, 21:48 Chyba nie jest tam tak dobrze z Saddam-em, bo zaczynaja odbierac telefony satelitowe i kamere digitalne dzielnikarzon zagranicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc San Francisco protest IP: 142.173.66.* 21.03.03, 22:11 Since most of the people in this forum is from USA or WB will be better to write in English. Martial law in San Francisco. Police have arrested more than 1,000 people in San Francisco - the most taken into custody on a single day in the city in decades . Police in riot gear made between 1,300 and 1,400 arrests, a spokeswoman for the San Francisco Sheriff's Department said. "I've been around for 30 years, and there have never been more people arrested at a protest in one day," acting police Chief Alex Fagan told journalists. Vietnam veteran Mike Ward, 56, who participated in protest marches in the 1960s, wore his combat ribbons in San Francisco so that no one would question his patriotism. And more .... One more funny news from USA More and more restaurant in USA change the names of favorite "French Fries" to "Free Fries" . Bravo, bravo....its that mean you going to change "French" country name for "Free" ..no comments Iraqi President Saddam Hussein yesterday offered to reward any Iraqi who shoots down a US or British aircraft, or kills or captures a pilot or soldier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis M. Re: San Francisco protest IP: *.kabel.telenet.be 21.03.03, 22:16 Gość portalu: Gosc napisał(a): > Since most of the people in this forum is from USA or WB will be > better to write in English. > > Martial law in San Francisco. > Police have arrested more than 1,000 people in San Francisco - > the most taken into custody on a single day in the city in > decades . > Police in riot gear made between 1,300 and 1,400 arrests, a > spokeswoman for the San Francisco Sheriff's Department said. > > "I've been around for 30 years, and there have never been more > people arrested at a protest in one day," acting police Chief > Alex Fagan told journalists. > Vietnam veteran Mike Ward, 56, who participated in protest > marches in the 1960s, wore his combat ribbons in San Francisco > so that no one would question his patriotism. > And more .... > > One more funny news from USA > More and more restaurant in USA change the names of > favorite "French Fries" to "Free Fries" . Bravo, bravo....its > that mean you going to change "French" country name > for "Free" ..no comments > > Iraqi President Saddam Hussein yesterday offered to reward any > Iraqi who shoots down a US or British aircraft, or kills or > captures a pilot or soldier. Ciesz sie gnido. Mam nadzieje, ze wprowadza u was zamiast Filet Amerikan, Filet Saddam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kempos Re: San Francisco protest IP: *.144.203.140.revip.asianet.co.th 21.03.03, 22:25 Gość portalu: Louis M. napisał(a): > Gość portalu: Gosc napisał(a): > > > Since most of the people in this forum is from USA or WB will be > > better to write in English. > > > > Martial law in San Francisco. > > Police have arrested more than 1,000 people in San Francisco - > > the most taken into custody on a single day in the city in > > decades . > > Police in riot gear made between 1,300 and 1,400 arrests, a > > spokeswoman for the San Francisco Sheriff's Department said. > > > > "I've been around for 30 years, and there have never been more > > people arrested at a protest in one day," acting police Chief > > Alex Fagan told journalists. > > Vietnam veteran Mike Ward, 56, who participated in protest > > marches in the 1960s, wore his combat ribbons in San Francisco > > so that no one would question his patriotism. > > And more .... > > > > One more funny news from USA > > More and more restaurant in USA change the names of > > favorite "French Fries" to "Free Fries" . Bravo, bravo....its > > that mean you going to change "French" country name > > for "Free" ..no comments > > > > Iraqi President Saddam Hussein yesterday offered to reward any > > Iraqi who shoots down a US or British aircraft, or kills or > > captures a pilot or soldier. > > Ciesz sie gnido. > Mam nadzieje, ze wprowadza u was zamiast Filet Amerikan, Filet Saddam. przepraszam, to jest polska czy anglielska czy tez amerykanska strona???? ludzi wstydzicie sie wlasnego jezyka???????????????!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: San Francisco protest IP: 63.146.250.* 21.03.03, 22:27 Gość portalu: Gosc napisał(a): > Iraqi President Saddam Hussein yesterday offered to reward any > Iraqi who shoots down a US or British aircraft, or kills or > captures a pilot or soldier. Kinda reward - one way ticket to paradise (last minute buy). That's all any hitler, saddam or putin ever got for'ya, buddy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezalazny Re: San Francisco protest IP: *.cable.mindspring.com 21.03.03, 23:01 Gość portalu: Gosc napisał(a): > Since most of the people in this forum is from USA or WB will be > better to write in English. > > Martial law in San Francisco. > Police have arrested more than 1,000 people in San Francisco - > the most taken into custody on a single day in the city in > decades . > Police in riot gear made between 1,300 and 1,400 arrests, a > spokeswoman for the San Francisco Sheriff's Department said. > > "I've been around for 30 years, and there have never been more > people arrested at a protest in one day," acting police Chief > Alex Fagan told journalists. > Vietnam veteran Mike Ward, 56, who participated in protest > marches in the 1960s, wore his combat ribbons in San Francisco > so that no one would question his patriotism. > And more .... > > One more funny news from USA > More and more restaurant in USA change the names of > favorite "French Fries" to "Free Fries" . Bravo, bravo....its > that mean you going to change "French" country name > for "Free" ..no comments > > Iraqi President Saddam Hussein yesterday offered to reward any > Iraqi who shoots down a US or British aircraft, or kills or > captures a pilot or soldier. To forum ma pomoc nam uzyskac informacje. Nie jestes rzetelny - w t.v. sam widzialem sceny z helikoptera jak to huliganie wyciagali faceta z samochodu. Ten sie nie dal - walil jak wytrawny bokser na prawo i lewo. Byla wielka burda. Chuliganow za morde. A pokojowcy niech protestuja (ale bez rozrob, wlacza przeciez o "pokoj", wiec nie powinni uzywac sily). Po zakonczeniu tej wojny maja jednak moralny obowiazek zaprotestowania publicznie na rzecz cywilow w Czeczni, mordowanych kobiet i dzieci w Afryce, itd. Przydaloby sie zwalic przy okazji, jak jankesi w tej czesci swiata, kilka kacykowych rezimow. Do tej pory pokojowcy przysluzyli sie jedynie ludobojcy i rzeznikowi z Bagdadu, bo go podtrzymywali w przekonaniu, ze mu sie znow uda i moze do lata wytrzyma. Pomylil sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papuga Re: San Francisco protest IP: *.home.cgocable.net 22.03.03, 16:58 "Kilka kacykowatych rezimow............" Czy aby sie to nie odnosi takze do 3- ciej rzeczypospolitej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Jarek, jude zum Gas gehen! IP: *.fastres.net 22.03.03, 18:55 Während die Muezzine von den Moscheen zum Gebet aufriefen, haben die Amerikaner Bagdad erneut aus der Luft beschossen. ---Ich hoffe da du derbei bist. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Jarek, jude zum Gas gehen! IP: *.fastres.net 22.03.03, 18:58 Während die Muezzine von den Moscheen zum Gebet aufriefen, haben die Amerikaner Bagdad erneut aus der Luft beschossen. Ich hoffe das du derbei bist. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: + Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.03.03, 00:06 Gość portalu: jarek napisał(a): > Chyba nie jest tam tak dobrze z Saddam-em, bo zaczynaja odbierac telefony satel > itowe i kamere digitalne dzielnikarzon zagranicznym. Z przeciwnej strony jest dobrze i tez robia to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JGA Re: Mocarstwo za cudze pieniadze... IP: 199.166.16.* 21.03.03, 22:11 Moze nie wszyscy wiedza ze USA "pozycza" od reszty swiata rownowartosc 1 500 000 000 US$ dziennie a deficyt rzadu USA to okolo 1 000 000 000 US$ dziennie. Wykresy mozna sobie obejzec tutaj: www.prudentbear.com/bc_chart_library.html Osobiscie nie pije przslodzonej, gazowanej, brunatnej wody zwane Coca Cola. Chyba przejde na Linux. Nie mam nic przeciwko amerykanom., natomiast nie zgadzm sie z imperialna polityka ekipy Busha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kempos Re: Mocarstwo za cudze pieniadze... IP: *.144.203.140.revip.asianet.co.th 21.03.03, 22:29 zobaczcie w CNN jakie byly pierwsze wiadomosci z frontu. USA i Wielka Brytania zajely porty iracki w ktorych miescily sie glowne zbiorniki z ropa!!!!!!!!!! i o co w tej wojnie chodzi?? kasa glupku, kasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Re: Mocarstwo za cudze pieniadze... IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 22:30 Imperialna ? Z tych bzdur co wypisujesz wydaje mi sie ze twoja znajomosc pojecia imperializm mija sie z prawda. Zeby wnioskowac takie bzdury musial bys albo znac przyszlosciowe plany Busha albo potrafic przepowiedziec przyszlosc, lub miec kogos znajomego w rzadzie Stanow Zjednoczonych. Teraz spekulowac i zgadywac sobie mozesz. Twoja wypowiedz jest bez podstaw i konkretow. Wiedz, ze najpierw trzeba cos o czyms wiedziec zeby pozniej o tym pisac wyuzdane bzdury. No i co z tego ze mocarstwo za czyjes pieniadze? Na cwaniactwie polega fenomen budowania mocarstwa, no tak ale ty nie masz pewnie o tym pojecia skoro mieszkasz w kraju pewnym zlodzieji a nie cwaniakow. Wez sie chlopie lepiej za ksiazki i internet i odswiez swoje slabe informacje a pozniej zacznij wysuwac jakies smieszne tezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Mocarstwo za cudze pieniadze... IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 22:41 Jest jeszcze cos takiego co sie nazywa logika. Mysle, ze wiesz o czym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tertius Re: Mocarstwo za cudze pieniadze... IP: *.90.24.171.Dial1.Washington1.Level3.net 22.03.03, 03:47 Gość portalu: Commander Tom napisał(a): > Imperialna ? Z tych bzdur co wypisujesz wydaje mi sie ze twoja > znajomosc pojecia imperializm mija sie z prawda. > Zeby wnioskowac takie bzdury musial bys albo znac przyszlosciowe > plany Busha albo potrafic przepowiedziec przyszlosc, lub miec > kogos znajomego w rzadzie Stanow Zjednoczonych. Teraz spekulowac > i zgadywac sobie mozesz. > Twoja wypowiedz jest bez podstaw i konkretow. Wiedz, ze najpierw > trzeba cos o czyms wiedziec zeby pozniej o tym pisac wyuzdane > bzdury. > > No i co z tego ze mocarstwo za czyjes pieniadze? Na cwaniactwie > polega fenomen budowania mocarstwa, no tak ale ty nie masz > pewnie o tym pojecia skoro mieszkasz w kraju pewnym zlodzieji a > nie cwaniakow. > Wez sie chlopie lepiej za ksiazki i internet i odswiez swoje > slabe informacje a pozniej zacznij wysuwac jakies smieszne tezy. Dlaczego zaraz bzdur. Oto definicja imperializmu wg. www.onet.pl/ : "Imperializm, w najszerszym znaczeniu termin określający działania państwa inspirowane chęcią dominacji politycznej, gospodarczej czy kulturalnej, realizowane w drodze rozszerzania stref wpływów na obce obszary i charakteryzujące się globalnymi aspiracjami. W tym kontekście używany do opisania rywalizacji pomiędzy mocarstwami zmierzającymi do urzeczywistnienia podobnych celów. Pod koniec XIX w. terminem tym określano ekspansję kolonialną będącą wynikiem rozwoju przemysłowego państw europejskich, Stanów Zjednoczonych oraz Japonii, a także wiążące się z tym rozszerzanie stref wpływów ekonomicznych (zdobywanie rynków zbytu, źródeł surowców)." No to chyba pasuje, no nie? USA dominują gospodarczo, rozmieściły swoje wojska w ponad 100 krajach, mają największy wpływ na politykę światową, a ostatnio zaczęły olewać niewygodne dla nich umowy i programy międzynarodowe. Ba, sama administracja przyznaje, że celem USA na najbliższe lata jest utrzymać i rozszerzyć swą dominację na tej przepięknej planecie (jak to ładnie ujął pan Powell: "be the toughest bully on the block"). Pozdrawiam, Tertius Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: Mocarstwo za cudze pieniadze... IP: *.utp.pl / 10.10.9.* 21.03.03, 22:34 Gość portalu: JGA napisał(a): > Moze nie wszyscy wiedza ze USA "pozycza" od reszty swiata > rownowartosc 1 500 000 000 US$ dziennie a deficyt rzadu USA to > okolo 1 000 000 000 US$ dziennie. Wykresy mozna sobie obejzec > tutaj: > > <a href="http://www.prudentbear.com/bc_chart_library.html"target="_blank">www.p > rudentbear.com/bc_chart_library.html</a> > Osobiscie nie pije przslodzonej, gazowanej, brunatnej wody zwane > Coca Cola. Chyba przejde na Linux. Nie mam nic przeciwko > amerykanom., natomiast nie zgadzm sie z imperialna polityka > ekipy Busha. preciez te dan maja mnostwo bledow. przyznaj sie, nie studiowales ekonomii, a sie madrzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acze Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.pool.mediaWays.net 21.03.03, 22:24 Przeczytalam to co napisales i pomyslalam kolejna ofiara amerykanskiej propagandy. Uwierz mi, nie wszystko jest prawda co podaje u ciebie w domu telewizorek, a ludzie ktorzy krytykuja postepek twojego prezydenta, to niemozliwe, ze wszyscy sa bezmozgowcami.Postaraj sie spojrzec na ten problem glebiej, nie tylko od strony coca-coli i sily.Buntujesz sie przeciwko takim opiniom i chwytasz za glowe, poniewaz "masz klapy na oczach", nie potrafisz zadac sobie pytania "moze istnieje druga strona?". Dla ciebie wszystko wydaje sie proste i sluszne, tak nie jest. To ze ktos jest silny, wielki i bogaty, to nie daje mu prawa lamania miedzynarodowej demokracji,kierowania sie prawem dzungli.Pozostaje tobie wiec sie wsciekac, ludzie dalej beda wychodzic na ulice i protestowac. Historia oceni te wojne bardzo negatywnie.Niestety wojna juz jest nie dalo sie jej zapobiec. Bardzo cierpie, kiedy mysle o ofiarach, stalo sie ,teraz powinni wszyscy ludzie skupic sie na pomocy dla glodnych, spragnionych i rannych, czekac na koniec tego koszmaru. Dziwi mnie tylko dlaczego ameryka, skoro taka "ponad wszystkimi"prosi o pomoc EU we wprowadzaniu porzadku, prosi o pieniadze? Jeszcze jedno, rozumiem dlaczego tak myslisz, tak jak jestem w stanie zrozumiec polski rzad, ktory podpisuje sie pod ta wojna, chociaz to nie moje swiaty.Dobranoc, spij spokojnie, mam nadzieje, ze nigdy nie zbudzisz sie sparalizowany strachem, bo w twoim miescie oglosza wyjace syreny bombardowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 22:33 Przepraszam, mozesz to jeszcze raz napisac ale po Polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acze Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.pool.mediaWays.net 21.03.03, 22:41 Patrz "dla POLI," tam napisalam po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 22:49 ja nieznac polski jezyka ale znac ropa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 22:39 czesc Acze,zgadzamy sie z Twoja opinia.Twoje slowa trafia do wszystkich,do nas juz trafili bo mieszkamy pod 12 - tka.A to nie daleko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 22.03.03, 05:09 Amerykanskie legiony pra niepowstrzymanie naprzod -nic ich nie powstrzyma. Cywilizacja arabska zostanie oslabiona - wygra na tym nasza. Pozniej bedzie mozna zwiekszyc nacisk na Iran i Syrie. Nie mozna bezkarnie atakowac Ameryki. Kiedys to zrozumieja takze i w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: 212.106.142.* 21.03.03, 22:29 Gość portalu: Commander Tom napisał(a): > Czytam wypowiedzi w forach GW i Onetu i lapie sie za glowe. > Wiekszosc z ludzi wypowiadajacych sie to ludzie niby z tak > szerokim swiatopogladem i takze wyksztalceniem, jednak niektore > wypowiedzi sa tak idiotyczne ze az glowa boli. > Co jest piekne w tym wszystkim to jest to ze kazdy ma prawo sie > wypowiedziec za i przeciw wojnie bez jakiegokolwiek ukarania > przez rzad, sluzby specjalne itd. W Iraku tego prawa ci ludzie > nie mieli, ale cale szczescie ze to wszystko sie zmieni. > > Chcialbym powiedziec tylko wszystkim tym polakom ktorzy sa tak > bardzo anty amerykanscy ze sa cholernymi hipokrytami. Chcialbym > sie tez przekonac ilu z tych becwalow pije teraz Coca-Cole, nosi > amerykanskie spodnie, gra w amerykanskie gry lub tez uzywa TAKZE > amerykanskiego Windows? > > Chojrakiem internetowym moze byc kazdy, ale zeby dostosowac sie > do negatywnego podejscia do Ameryki, a co za tym stoi bojkotu > ich produktow nikt by nie potrafil. > Amerykanie sa tacy ze potrafia zbojkotowac francuskie wina ktore > nie sa wcale gorsze od amerykanskich, lub tez sery ktore nie sa > lepsze od szwajcarskich. > Ciesze sie ze jestem Amerykaninem i Polakiem, mam dwa paszporty > i przyznaje sie do swojej Polskosci, ale mentalnosc Polakow > mieszkajacych w Polsce poznaje sie tu, na obczyznie w takich > sytuacjach jak dzis. Wartoscia wolnosci jest to ze mozna mowic i > pisac co sie chce, chojrakiem internetowym moze byc kazdy, ale > nie kazdy moze pokazac ze potrafi stanac z godnoscia za tym co > mowi. > > Amerykanie wygraja te wojne, beda tez mieli wplywy w nowo > powstalym rzadzie, trzebia miec pelna torbe jaj, pomyslow i > pieniedzy zeby byc swiatowym mocarstwem, mocarstwem ktorym zaden > kraj Unii lub tez Unia nigdy nie bedzie. Przytoczona wypowiedź pełna inwektyw, fanfaronady i bufonady świadczy jedynie jak płytkie podejście do świata prezentuje jego autor. Jakim prawem padają oskarżenia do Polaków o hipokryzję? Co naprawdę dała Ameryka Polakom? Może znane w całej Ameryce głupkowate i poniżające dowcipy o Polakach? A może coś w 1945r. w Jałcie? Czy Amerykanie są wielcy bo bojkotują francuskie towary - ponieważ Paryż nie zgadza się natychmiast i całkowicie z ich poglądami? Apropo - Unia już jest mocarstwem - nie politycznym lub militarnym lecz gospodarczym - to Ameryka broni się cłami zaporowymi (np. na stal) - nie Europa - to Ameryka przegrywa kolejne spory w WTO nie Europa - więc zanim amerykańsko-polski kolego coś napiszesz pomyśl. Jak widzę bowiem dostosowałeś się do poziomu Buscha - najpierw robić potem myśleć (lub może to drugie wogóle?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acze Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow ,dla POLI IP: *.pool.mediaWays.net 21.03.03, 22:38 Tak trzymaj POLI, trzeba tepic pseudointelektualistow, czyli prostaczkow, ktorzy pija coca-cole w amerykanskich siedza tekstyliach i staraja sie usprawiedliwic mordercow, poniewaz ich mozgi przezarte sa wydobywajaca sie z uszu Buscha ropa naftowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow ,dla IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 22:42 Z mojego ucha tez wydobywa sie ropa,nie wiesz gdzie moge zrobic na tym pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow ,dla IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 22:50 Nie jestem intelektualista. A twoje obrazanie ludzi ktorzy maja cos do powiedzenia w odroznieniu od wiekszosci piszacej tutaj uwzglednia TWOJE prostactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tertius Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow ,dla IP: *.90.24.171.Dial1.Washington1.Level3.net 22.03.03, 03:54 Gość portalu: Commander Tom napisał(a): > Nie jestem intelektualista. To prawda, nie jesteś. Przynajmniej w jednym się zgadzamy. Tertius Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow ,dla IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:01 idzcie spac po robocie a niezajmujcie sie polityka.Od tego jestesmy my z pod 12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tommy Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 22:47 > Przytoczona wypowiedź pełna inwektyw, fanfaronady i bufonady > świadczy jedynie jak płytkie podejście do świata prezentuje > jego autor. Przepraszam bardzo ale nie jestem w stanie operowac tak inteligentem jezykiem polskim jak ty. Moje plytkie podejscie do swiata jest zapewne spowodowane praniem mozgu jakie nam robia w amerykanskich Uniwersytetach. Jakim prawem padają oskarżenia do Polaków o > hipokryzję? Co naprawdę dała Ameryka Polakom? Może znane w > całej Ameryce głupkowate i poniżające dowcipy o Polakach? A > może coś w 1945r. w Jałcie? Czy Amerykanie są wielcy bo > bojkotują francuskie towary - ponieważ Paryż nie zgadza się > natychmiast i całkowicie z ich poglądami? Amerykanie bojkotuja francuskie towary z roznych powodow, jednym z nich jest II-ga wojna swiatowa i zaslugi Ameryki w wyzwoleniu Francji. > Apropo - Unia już jest mocarstwem - nie politycznym lub > militarnym lecz gospodarczym - to Ameryka broni się cłami > zaporowymi (np. na stal) - nie Europa - to Ameryka przegrywa > kolejne spory w WTO nie Europa - więc zanim amerykańsko-polski > kolego coś napiszesz pomyśl. Jak widzę bowiem dostosowałeś się > do poziomu Buscha - najpierw robić potem myśleć (lub może to > drugie wogóle?) No niestety w obecnej sytuacji Amerykanska ekonomia nie wyglada najlepiej (patrzac na dzisiejsze wyniki gieldy napiewa to optymizmem) ale nie mow mi POLSKI kolego ze ekonomia i gospodarka UE wyglada lepiej podczas znakomitej sytuacji ekonomi amerykanskiej. Moze nie bede sie wypowiadal tak zaawansowanym jezykiem jak ty, i inteligencja moze tobie odstaje ale mam cos do powiedzenia, nie tak jak mase pustych i zacofanych twoich rodakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 22:49 Po wojnie dojdzie ropa to bedzie jeszcze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 22:52 Widac ze niesamowicie zal ci dupe zciska. A tak na marginesie polska na tym skorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:00 Pewno, ze sciska i problem w tym, nie miszkam w polsce a na szczescie w kraju ktory jest przeciwko wojnie. Wole jesc suchy chleb a nie patrzyc na kozysci z grabieznej wojny. Teoretycznie moglbym napasc na sasiada zabrac mu dom, samochow i napewno bylbym bogatrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ache Re: POETO LUDOWY WRACAJ DO KRAJU; IP: *.pool.mediaWays.net 21.03.03, 23:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: POETO LUDOWY WRACAJ DO KRAJU; IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:03 tylko nie ludowy bo tam zaraz przyjde i zrobie syrene na pobotke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hej Commander Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.minntech.com 21.03.03, 22:31 Gość portalu: Commander Tom napisał(a): > Czytam wypowiedzi w forach GW i Onetu i lapie sie za glowe. > Wiekszosc z ludzi wypowiadajacych sie to ludzie niby z tak > szerokim swiatopogladem i takze wyksztalceniem, jednak niektore > wypowiedzi sa tak idiotyczne ze az glowa boli. > Co jest piekne w tym wszystkim to jest to ze kazdy ma prawo sie > wypowiedziec za i przeciw wojnie bez jakiegokolwiek ukarania > przez rzad, sluzby specjalne itd. W Iraku tego prawa ci ludzie > nie mieli, ale cale szczescie ze to wszystko sie zmieni. > > Chcialbym powiedziec tylko wszystkim tym polakom ktorzy sa tak > bardzo anty amerykanscy ze sa cholernymi hipokrytami. Chcialbym > sie tez przekonac ilu z tych becwalow pije teraz Coca-Cole, nosi > amerykanskie spodnie, gra w amerykanskie gry lub tez uzywa TAKZE > amerykanskiego Windows? > > Chojrakiem internetowym moze byc kazdy, ale zeby dostosowac sie > do negatywnego podejscia do Ameryki, a co za tym stoi bojkotu > ich produktow nikt by nie potrafil. > Amerykanie sa tacy ze potrafia zbojkotowac francuskie wina ktore > nie sa wcale gorsze od amerykanskich, lub tez sery ktore nie sa > lepsze od szwajcarskich. > Ciesze sie ze jestem Amerykaninem i Polakiem, mam dwa paszporty > i przyznaje sie do swojej Polskosci, ale mentalnosc Polakow > mieszkajacych w Polsce poznaje sie tu, na obczyznie w takich > sytuacjach jak dzis. Wartoscia wolnosci jest to ze mozna mowic i > pisac co sie chce, chojrakiem internetowym moze byc kazdy, ale > nie kazdy moze pokazac ze potrafi stanac z godnoscia za tym co > mowi. > > Amerykanie wygraja te wojne, beda tez mieli wplywy w nowo > powstalym rzadzie, trzebia miec pelna torbe jaj, pomyslow i > pieniedzy zeby byc swiatowym mocarstwem, mocarstwem ktorym zaden > kraj Unii lub tez Unia nigdy nie bedzie. Jak drugi raz cos bedziesz pisac to przed tym nie pal marychy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neon-pl Re: Z USA, o USA... IP: *.client.attbi.com 21.03.03, 22:47 A ja mieszkam w Stanach i jestem przeciwko wojnie. I chociaz uwazam ze USA jest jednym z najlepszych krajow na swiecie jesli chodzi o zycie, to nie podoba mi sie to ze sie zyje kosztem ludzi na calym swiecie. A coca-coli nie pije od kilku lat, staram sie kupowac rzeczy robione w Stanach, a ciuchy to mam jeszcze z Polski (ALPINUS!!!), a nie mam obywatelstwa i nie wiem czy chcialbym miec, bo nie chce miec mojego imienia umazanego krwia niewinnych ludzi. A z tego co wiem to Windows to jest oprogramowanie, i tego nie produkuje w Chinach tania sila robocza... A zeby byc mocarstwem to trzeba kupe kasy wydawac na zbrojenie, zamiast na edukacje, jak to robia w Stanach, a pozniej tylu idiotow dorasta nie wiedzac nawet jaki ten cholerny, i wredny swiat jest, krecacy sie wokol nich. I po cholere mi takie zycie, ja wole znac prawde, glosic to prawde, i zyc, a nie zapierdalac w fabryce, bo dla mnie sa rzeczy wazniejsze niz kasa... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosc Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.proxy.aol.com 22.03.03, 02:32 powiem wiecej, trzeba miec rowniez jaja, zeby umiec przekroczyc lek o wlasna zbyt drogocenna dupe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuck USA Re: Polskie podejscie do wojny i Amerykanow IP: *.215.132.4.nw.nuvox.net 23.03.03, 09:07 Gość portalu: Commander Tom napisał(a): > Czytam wypowiedzi w forach GW i Onetu i lapie sie za glowe. > Wiekszosc z ludzi wypowiadajacych sie to ludzie niby z tak > szerokim swiatopogladem i takze wyksztalceniem, jednak niektore > wypowiedzi sa tak idiotyczne ze az glowa boli. > Co jest piekne w tym wszystkim to jest to ze kazdy ma prawo sie > wypowiedziec za i przeciw wojnie bez jakiegokolwiek ukarania > przez rzad, sluzby specjalne itd. W Iraku tego prawa ci ludzie > nie mieli, ale cale szczescie ze to wszystko sie zmieni. > > Chcialbym powiedziec tylko wszystkim tym polakom ktorzy sa tak > bardzo anty amerykanscy ze sa cholernymi hipokrytami. Chcialbym > sie tez przekonac ilu z tych becwalow pije teraz Coca-Cole, nosi > amerykanskie spodnie, gra w amerykanskie gry lub tez uzywa TAKZE > amerykanskiego Windows? > > Chojrakiem internetowym moze byc kazdy, ale zeby dostosowac sie > do negatywnego podejscia do Ameryki, a co za tym stoi bojkotu > ich produktow nikt by nie potrafil. > Amerykanie sa tacy ze potrafia zbojkotowac francuskie wina ktore > nie sa wcale gorsze od amerykanskich, lub tez sery ktore nie sa > lepsze od szwajcarskich. > Ciesze sie ze jestem Amerykaninem i Polakiem, mam dwa paszporty > i przyznaje sie do swojej Polskosci, ale mentalnosc Polakow > mieszkajacych w Polsce poznaje sie tu, na obczyznie w takich > sytuacjach jak dzis. Wartoscia wolnosci jest to ze mozna mowic i > pisac co sie chce, chojrakiem internetowym moze byc kazdy, ale > nie kazdy moze pokazac ze potrafi stanac z godnoscia za tym co > mowi. > > Amerykanie wygraja te wojne, beda tez mieli wplywy w nowo > powstalym rzadzie, trzebia miec pelna torbe jaj, pomyslow i > pieniedzy zeby byc swiatowym mocarstwem, mocarstwem ktorym zaden > kraj Unii lub tez Unia nigdy nie bedzie. mam nadzieje amerykanski skurwysynu, ze ktoregos pieknego ranka jakis jumbo jet wyladuje na twoim biurku, albo ze szlag cie trafi w jakis inny bardziej bolesny sposob Zycze ci zebys zdychal powoli w meczarniach. jesli chodzi o bojkotowanie, to w odpowiedzi na idiotyczny bojkot amerykanskich bucow takich jak ty wylalem caly moj zapas amerykanskiego wina do kibla, do ktorego uprzednio nasralem Wiecej nigdy w zyciu nie kupie amerykanskiego wina. Moja piwniczke uzupelnie wylacznie winem francuskim. Piwa amerykanskiego juz od dawna nie kupuje, bo sam wiesz jakie ono jest... btw., coca-coli tez nie pije, tylko Perier :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kempos Re: Trwa drugi nalot na Bagdad IP: *.144.203.140.revip.asianet.co.th 21.03.03, 22:13 ludzie tam gina zwykli ludzie nie politycy!!!!!!!!! pomozmy im, bo to politycy wypowiadaja wojny a gina zwykli obywatele!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Trwa drugi nalot na Bagdad IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 22:19 Niestety niektorych to podnieca, ze gdzies tam daleko gina ludzie. Ja tez nie mam nic przeciwko amerykanom. Poprostu szkoda mi ich za ich niewiedze. Co mi sie nie podoba to polityka rzadu usa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Przed Irakiem zapomniano o Afganistanie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 22:17 Stany Zjednoczone, które interweniowaly zbrojnie w Afganistanie by schwytac Ossame ben Ladena i obalic rzady Talibów pozwolily prezydentowi Karzajowi na restauracje policji religijnej w tym kraju. Skrót artykulu z Washington Post, luty 2003 Autorzy: Felice D. Gaer – przewodniczaca Commission on International Religious Freedom Michael K. Young - prof. George Washington University School of Law Stany Zjednoczone powinny bardziej uwaznie sledzic rozwój sytuacji w Afganistanie, gdzie z powodu obojetnosci albo poparcia Waszyngtonu wchodzi w zycie system tak samo represyjny jak talibski. Szaria (fundamentalistyczny kod prawny islamu) ciagle dziala i to w formach najbardziej dyskryminacyjnych: - publiczne kary cielesne, równiez wobec kobiet, sa znowu oficjalna praktyka - policja religijna aresztuje kazdego kto nie stosuje sie do praktyk religijnych - kara smierci oraz tortury wobec wiezniów sa dozwolone i powszechnie stosowane - uchodzcy chcacy powrotu sa systematycznie maltretowani i ograbiani Nowa konstytucja Afganistanu powinna gwarantowac wolnosc religijna oraz równosc miedzy mezczyznami i kobietami, ale Loya Jirga (zgromadzenie starszych, rodzaj parlamentu), która ma zebrac sie w marcu 2003, raczej jej nie uchwali gdyz rzad Hamida Karzaja – ustanowiony i chroniony przez aktualna administracje w Waszyngtonie - niczego w tym kierunku nie przygotowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość CENZURA W MEDIACH IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 22:18 Przy okazji awantury w Iraku warto zwrócic uwage manipulacje, cenzure i na próby sterowania naszymi ocenami. Na przyklad: Prezydent Wszystkich Polaków nazywa wojska brytyjsko - amerykanskie "koalicja" nie zwracajac uwagi na jednoznaczne opinie uznajacych wojne w Iraku za bezprawie. Pierwszy Moralista Rzeczypospolitej Adam Michnik w swoim komentarzu wylewa krokodyle lzy z powodu nieunikonej smierci niwinnych ludzi, ale agresje USA tlumaczy atakiem na... World Trade Center. Nikt nigdy nie udowodnil zwiazku Husajna z z Bin Ladenem, ale papier wszystko wytrzyma. Polskie gazety w przedziwny sposób przeoczyly wywiad z bylym szefem CIA który powiedzial, ze "gazowy atak, o który oskarza sie wladze Iraku byl niezamierzonym dzialaniem ... Iranu! W internetowej cenzurze prowadzi Wirtualna Polska. Doniesienia z wojny zachlystuja sie latwymi zwyciestwami Amerykanów. Zestrzelony helikopter zostal oczywiscie "uszkodzony"... Dzisiejsze wydanie portalu przynosi opinie internautów na temat wojny. Redakcja donosi ze blizej nieokreslona "wiekszosc" jest przeciwko wojnie, ale zamieszcza jednakowa ilosc wypowiedzi "za" i "przeciw". Zapomina przy okazji poinformowac czytelników o setkach blokad zalozonych przeciwnikom wojny. W czasach niechlubnej inwazji na Czechoslowacje w 1968 roku na murach Warszawy pojawily sie napisy "Wojsko do kraju!". W latach osiemdziesiatych popularne byly dwa hasla: "Prasa klamie!" i "Telewizja lze jak pies!" I chociaz historia zatoczyla kolo, hasla sa ciagle aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acze Re: CENZURA W MEDIACH IP: *.pool.mediaWays.net 21.03.03, 23:11 Niestety wielu ludzi nie dostrzega, ze sie nimi manipuluje,ich oszukuje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: CENZURA W MEDIACH IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:12 Tylko Bild pisze prawde a Ty go nie czytasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziekuje za ten glos Re: CENZURA W MEDIACH IP: *.nuts.northwestern.edu 22.03.03, 22:43 Dziekujei za te opinie. Zupelnie sie z nia zgadzam. Nic, nawet interesy geopolityczne Polski i strategiczny oraz kulturowy proamerykanizm wiekszosci Polakow, nie powiino usprawiedliwiac zakrzywiania logiki i osmieszania standardow etycznych, jak dzieje sie to w przypadku proamerykanskich pior. Na marginesie: polecam ksiazke "Taken by Storm: The Media, Public Opinion, and U.S. Foreign Policy in the Gulf War" pod redakcja Lance Bennetta i Davida Paletza, ktorzy opisuja "zakrzywianie" opinii publicznej w wojnie z 1991. Mimo ze dzisiejszy spor etyczny i prawny wokol ataku na Iraku jest innej natury anizeli dyskusje wokol pierwszej wojny w Zatoce, medialne techniki manipulacyjne sa w gruncie rzeczy te same, a nawet udoskonalone. Kazdemu wiec, kto - jak ongis Havel - chce pozostac wolny w swiecie, ktorym nawet Adam M. zaczyna sprzyjac argumentowi, ze tam prawda, gdzie sila - polecam te ksiazke jako instrukcje pomocna w samoobronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JGA Re: American sustain heavy losses ???? IP: 199.166.16.* 21.03.03, 22:30 www.freerepublic.com/focus/f-news/871405/posts Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: DO ACZE IP: 212.106.142.* 21.03.03, 22:47 Dziękuję za poparcie - cieszę się że są jeszcze ludzie głęboko analizujący sytuację i widzący jej wiele aspektów - pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaw Re: Trwa drugi nalot na Bagdad IP: 62.233.141.* 21.03.03, 22:50 Według australijskiej gazety Sydney Morning Herald, Amerykanie, którzy nie podpisali dotyczącej tego konwencji, zastosowali już w Iraku napalm. Oczywiście w obronie własnej i walcząc przeciwko broni masowego rażenia, której co prawda w Iraku nie znaleziono, ale którą być może ktoś mógłby wyprodukować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezalezny Re: Napalm? IP: *.cable.mindspring.com 21.03.03, 23:09 Gość portalu: ksaw napisał(a): > Według australijskiej gazety Sydney Morning Herald, Amerykanie, > którzy nie podpisali dotyczącej tego konwencji, zastosowali już > w Iraku napalm. Napalm? Glupoty powtarzasz, az przykro sluchac. Wiecej krytycyzmu w stosunku do pacyfistow i lewakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JGA Re: Antywojenny protesty trwaja nadal ... IP: 199.166.16.* 21.03.03, 22:52 www.freerepublic.com/focus/f-news/871540/posts Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Re: Antywojenny protesty trwaja nadal ... IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 23:05 Niech sobie trwaja. Wojna toczy sie dalej. Ropa juz nasza, ekonomia podskoczy, a w polsce dalej bedzie syf, korupcja i blazenstwo polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tommy Re: Antywojenny protesty trwaja nadal ... IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 23:07 ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA ROPA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Ameryka Ameryka Ameryka IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 23:12 A gdzie sa komentarze, bluzganie i zle nastawienie do Wielkiej Brytanii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tommy Re: WYLACZ SIE BLAZNIE!!! IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 23:20 Jesli jestesmy juz w fazie wzajemnego obrazania to powiem ci chyba ze blazen to cie robil, i najwidoczniej spier*** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis M. Re: WYLACZ SIE BLAZNIE!!! IP: *.kabel.telenet.be 21.03.03, 23:21 Gość portalu: Commander Tommy napisał(a): > Jesli jestesmy juz w fazie wzajemnego obrazania to powiem ci > chyba ze blazen to cie robil, i najwidoczniej spier*** Daj spokoj. Po co tracisz czas i nerwy na gowniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: WYLACZ SIE BLAZNIE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:21 co to znaczy wylacz sie?kazdy ma prawo cos pisac ,a mi nic do glowy nie przychodzi i tak sobie stukam po klawiszach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: WYLACZ SIE BLAZNIE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:26 nie wiem w jaki kraj ty mieszkac ze tak piszesz o blazen,my niemiec jeszcze wrucimy po nasze ziemie na wschod i zrobimy wam syreny.Cala dupa bedzie drzala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acze Re: WYLACZ SIE BLAZNIE!!! IP: *.pool.mediaWays.net 21.03.03, 23:36 Nie tobie kazalam sie wylaczyc Sprawiedliwy, tylko temu od coli, my wiedziec, jestes sprawiedliwy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: WYLACZ SIE BLAZNIE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:42 Juz myslalem ze mnie obrazasz? Kocham cie za to ze tak walczysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta !!!!!!!!!!!!!! IP: 151.152.101.* 22.03.03, 00:13 get a room !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Trwa drugi nalot na Bagdad IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.03, 23:23 To prawda, ze chodzi o rope. Ale od tej ropy zalezy bardzo wiele, jakosc naszego zycia miedzy innymi. Protesty francuskie, nie czarujmy sie, biora sie glownie z ochrony interesow Francji, ktora wlozyla w Irak forse. Francja ma zreszta na swoim koncie wyjatkowo wiele obrzydlistwa ukrywanego pod pozorami pokojowych idealizmow. Wystarczy przypomniec francuskie zachwyty nad dyktatura Czerwonych Khmerow. Nie jestem za wojna, bo nawet wspolczesna nowoczesna wojna jest straszna. I zal mi ludzi, tych zwyklych, ktorzy na pewno dostana w dupe. Ale trzeba pamietac i o tym, ze o dranstwach amerykanow moga mowic wszyscy, a o dranstwach irackich w Iraku juz nikt nawet nie westchnie. Nieladnie jest aresztowac demonstrantow w San Francisco, ale w koncu Stany Zjednoczone prowadza wojne. Nie wiem co jest dobre, obawiam sie, ze kazde rozwiazanie byloby z roznych powodow zle. Mam tylko nadzieje, ze Amerykanie wiedza co robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Commander Tom Re: Trwa drugi nalot na Bagdad IP: *.dsl.chi.megapath.net 21.03.03, 23:24 Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Trwa drugi nalot na Bagdad IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:34 daj lepiej na pokute,sknero Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Do JA IP: 212.106.142.* 21.03.03, 23:35 Gość portalu: ja napisał(a): > To prawda, ze chodzi o rope. Ale od tej ropy zalezy bardzo wiele, jakosc > naszego zycia miedzy innymi. Protesty francuskie, nie czarujmy sie, biora sie > glownie z ochrony interesow Francji, ktora wlozyla w Irak forse. Francja ma > zreszta na swoim koncie wyjatkowo wiele obrzydlistwa ukrywanego pod pozorami > pokojowych idealizmow. Wystarczy przypomniec francuskie zachwyty nad dyktatura > Czerwonych Khmerow. Nie jestem za wojna, bo nawet wspolczesna nowoczesna wojna > jest straszna. I zal mi ludzi, tych zwyklych, ktorzy na pewno dostana w dupe. > Ale trzeba pamietac i o tym, ze o dranstwach amerykanow moga mowic wszyscy, a o > > dranstwach irackich w Iraku juz nikt nawet nie westchnie. Nieladnie jest > aresztowac demonstrantow w San Francisco, ale w koncu Stany Zjednoczone > prowadza wojne. Nie wiem co jest dobre, obawiam sie, ze kazde rozwiazanie > byloby z roznych powodow zle. Mam tylko nadzieje, ze Amerykanie wiedza co > robia. Na jakiej podstawie można sądzić, że Amerykanie wiedzą co robią? Amerykanie mają o wiele obrzydliwsze od Francji sprawy na sumieniu - np. fałszowanie wyborów w Chile w latach 70 - tych (jak ZSRR w Polsce od drugiej wojny) i postępowanie w Ameryce południowej wobec krwawych dyktatorów wg. zasady (przepraszam za słowa - niecenzuralne ale to są stwierdzenia ogólnie przyjęte)"to skurwysyn - ale nasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Do JA IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:38 o jaka rope? chyba z twoich uszu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Do JA IP: 142.173.66.* 21.03.03, 23:44 Gość portalu: sprawiedliwy napisał(a): > o jaka rope? chyba z twoich uszu France, Go Home!!! USA on the Offensive on All Fronts An uncovered ideological war has been launched against the French. France is known as the main opponent to Washington’s aggressive plans. France was the first to promise to resolutely veto the British-American resolution on Iraq. And being completely crazy from impunity, the USA cannot forgive this promise to France. Saddam Hussein Calls on George Bush to Shoot Himself In an address to the people of the world, transmitted by a Baghdad satellite channel, Saddam Hussein has called on US President George Bush to shoot himself. According to Hussein, the start of the war in the Persian Gulf marks the 'beginning of the fall of the US as the world's policeman.' Hussein stressed that 'the best way out for this person is to put a bullet in his head in order to avoid disgrace.' America's War Against Itself America will certainly win the war. One need not be a highbrow military expert to compare figures. A country that spends 400 billion dollars on armaments will undoubtedly defeat a country with the military budget of 1.4 billion dollars. The USA, with its stealth bombers and laser bombs, is simply doomed to defeat Iraq, with its rusty Soviet-made weapons. The USA has launched a new war of the 21st century at a time when it leads the world in terms of military might. But the US administration has launched this war at a time when its political standing at home and abroad is faulty. Iraqi Ambassador: 3 US Helicopters Shot down over Iraq Iraqi Ambassador to Russia Abbas Khalaf has today announced that 3 US helicopters were downed over Iraq last night. He said that 12 British and 4 US soldiers were killed in the incidents. The US claims that the helicopter crash which killed 16 people took place over Kuwait and was the result of a technical failure. Iraq Does Not Intend to Carry Out Terrorist Acts in Other Countries The Iraqi government opposes acts of terrorism carried out against innocent civilians of any country. As a Rosbalt correspondent reports, this was announced by Iraqi Ambassador to Russia Abbas Halaf today. He also emphasised that Iraq has no intention of retaliating against the UAE, Israel or Kuwait, despite the well-known fact that all these countries have pro- American leaders. Bulgarian President Does Not Support War in Iraq On Thursday, while speaking to deputies of the People's Assembly (parliament of the country), Bulgarian President Georgi Parvanov spoke against the war in Iraq. The Vatican Concerned Over Iraqi Bombardment The Vatican is deeply concerned over the military operation against Iraq, Confucius’ Descendant Condemns Aggression “China strongly calls for immediate stop of military actions against Iraq, return to track of political solution to Iraq issue,” Foreign Ministry spokesman Kong Quan said at the press conference Thursday. Americans sustain heavy losses According to available information, this morning during the invasion of southern Iraq a column of American troops, after moving about 15 kilometers from the border fell under fire from the Iraqi army and sustained serious losses. Practically all helicopters of the combat support units were destroyed. The White House is in complete disarray. Martial law in San Francisco. Police have arrested more than 1,000 people in San Francisco - the most taken into custody on a single day in the city in decades . Police in riot gear made between 1,300 and 1,400 arrests, a spokeswoman for the San Francisco Sheriff's Department said. "I've been around for 30 years, and there have never been more people arrested at a protest in one day," acting police Chief Alex Fagan told journalists. Vietnam veteran Mike Ward, 56, who participated in protest marches in the 1960s, wore his combat ribbons in San Francisco so that no one would question his patriotism. And more .... More and more restaurant in USA change the names of favorite "French Fries" to "Free Fries" . Bravo, bravo....its that mean you going to change "French" country name for "Free" ..no comments Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Do JA IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 00:28 co ty tu piszesz po chinsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acze DO POLI,jeszcze cos IP: *.pool.mediaWays.net 21.03.03, 23:48 Spokojnej nocy. W Amerykanach zostala wyrobiona opinia, ze irakijczycy to terrorysci, ze posiadaja bron biologiczna i chemiczna i ze stanowia zagrozenie dla swiata. Dzialalnosc inspektorow nie potwierdzila tych informacji. Administracja Busha popelnia moralny i strategiczny blad. Wbrew Organizacji Narodow Zjednoczonych, wbrew Kosciolowi (papiezowi), przeciwko wiekszosci krajow swiata, zdecydowala sie zbombardowac, wydaje sie bezbronny Irak. Potrzeba bedzie pokolen (2 lub 3 generacje) aby przekonac irakijczykow do zachodniej cywilizacji. ( Niemcy potrzebowaly 50-ciu lat, zeby jako tako „im“ przebaczono )( W tym momencie USA nie liczy sie z opinia swiata, a ludzi zamieszkalych w Iraku, traktuje jak istoty drugiej kategorii. Przecietny Amerykanin przekonany jest podswiadomie, ze zycie w krajach arabskich niewiele znaczy, bo irakijczy sa do umierania przyzwyczyjeni. Przecietny europejczyk denerwuje sie, pokazuje niezadowolenie, kiedy nagle okazuje sie, ze w domu zabraklo cukru, lub nie moze znalesc swoich pantofli, lub nie daj boze dziecko chce obejrzec w TV bajke , kiedy wlasnie „leci“ mecz. Irakijczycy, a zapewniam wszystkich, ze sa to ludzie boja sie. Zyja w miare normalnie, chodza do szkol, pracuja, nmiej wiecej jak my kiedys za komuny. Wyobrazam sobie zycie za czasow Jaruzelskiego i gdyby wtedy Bush chcialby mnie „demokratyzowac“ czulbym sie podwojnie oszukany. Wyobrazcie sobie bomby spadajace niczym deszcz, niszenie domow, brak wody, dachu nad glowa, smierc, kalekie dzieci, placz doroslych mezczyzn, bezsilnosc i upodlenie. Mysle, ze tatusiowie w Iraku nie potrafia swoim piecioletnim corkom wytlumaczyc dlaczego dzis na dobranoc nie bedzie bajki, chleba wody i domu. Dlaczego tato placze? Taka droge wybiera dzisiejsza Ameryka dla ktorej wojna jest tak daleko, ze to wlasciwie nieprawda. Watpie, by irakijczycy nawet najwieksi opozycjonisci witali zolnierzy amerykanskich kwiatami. To puste zyczenie Busa. Powtarzam to strategiczny blad. Dlaczego: 1) USA podwazylo prestiz ONZ, instytucji upowaznionej do pilnowania porzadku na swiecie. Zdarzyl sie precedens, ktory moga w przyszlosci wykorzystac przywodcy innych atomowych mocarstw. (Podejrzewam, ze zaden inny kraj, np. Korea Polnocna, nie da sie nabrac na „trik z inspektorami“. 2) Wejscie do slownika „wojny prewencyjnej“ sluzyc moze jako przykrywka agresji. 3) Panstwa arabskie, czuja sie oszukane i nie wlacza sie do walki z terroryzmem, ( bez tego poparcia, a byla na to szansa terroryzm jest nie do zwalczenia), a wrecz przeciwnie, terroryzm zostanie na dlugie, dlugie lata wzmocniony. Nalezy sie wiec liczyc z nasilajacymi sie atakami terrorystycznym ( za ktore odpowiedzialnosc bierze Bush.) 4) USA strcilo wielu sojusznikow, ktorzy moze byc beda im jeszcze potrzebni. 5) Barbarzynskie zachowanie sie administracji Busha spowodowalo, ze USA stracily wiarygodnosc i wiare swiatowaj opinii, ze jest to demokratyczny kraj. ( brak demokracji w wymiarze miedzynarodowym). (Mozna sie wrecz spodziewac, ze gdy USA opanuje Irak, znajda sie „dowody“ posiadania broni chemicznej, biologicznej, a moze nawet byc i atomowej.) 6) Zgina zolnierze amerykanscy. 7) Decyzja Busha spowodowala, ze intelektualisci calego swiata wstydza sie naszej, „lepszej“ cywilizacji. 8) Demokracja miedzynarodowa przestala definitywnie istniec. 9) Okupacja Iraku bedzie kosztowac wiele istnien ludzkich. Wszystkim tym, ktorzy jednak popieraja inwazje na Irak, ktorzy maja dzieci lub zone, albo dom, matke, itp. wszystkim tym, ktorzy tak zafascynowani sa Ameryka, prezydentowi Kwasniewskiemu, premierowi Millerowi, a szczegolnie pani prezydentowej Kwasniewskiej, ktora calym sercem propaguje okresowe badania piersi wsrod polskich matek, zycze zdrowej i spokojnej nocy. Czytelniku nie zapomnij poprawic swojemu dziecku kolderki. Ja ide wlasnie to zrobic. Zorro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: DO POLI,jeszcze cos IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.03, 23:52 jezeli chodzi o ten artykul to jak juz samo slowo sprawiedliwy wskazuje ; to go zerznelas od drugiej swojej polowy a to nieladnie. Zawiodlem sie Toba ze idziesz na latwizne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acze Re: DO POLI,jeszcze cos IP: *.pool.mediaWays.net 22.03.03, 00:03 To nie bylo do ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: DO ACZE - MASZ RACJĘ! IP: 212.106.142.* 22.03.03, 00:17 Gość portalu: Acze napisał(a): > Spokojnej nocy. > W Amerykanach zostala wyrobiona opinia, ze irakijczycy to terrorysci, ze > posiadaja bron biologiczna i chemiczna i ze stanowia zagrozenie dla swiata. > Dzialalnosc inspektorow nie potwierdzila tych informacji. > Administracja Busha popelnia moralny i strategiczny blad. Wbrew Organizacji > Narodow Zjednoczonych, wbrew Kosciolowi (papiezowi), przeciwko wiekszosci > krajow swiata, zdecydowala sie zbombardowac, wydaje sie bezbronny Irak. > Potrzeba bedzie pokolen (2 lub 3 generacje) aby przekonac irakijczykow do > zachodniej cywilizacji. ( Niemcy potrzebowaly 50-ciu lat, zeby jako tako „ > ;im“ > przebaczono )( W tym momencie USA nie liczy sie z opinia swiata, a ludzi > zamieszkalych w Iraku, traktuje jak istoty drugiej kategorii. Przecietny > Amerykanin przekonany jest podswiadomie, ze zycie w krajach arabskich niewiele > znaczy, bo irakijczy sa do umierania przyzwyczyjeni. Przecietny europejczyk > denerwuje sie, pokazuje niezadowolenie, kiedy nagle okazuje sie, ze w domu > zabraklo cukru, lub nie moze znalesc swoich pantofli, lub nie daj boze dziecko > chce obejrzec w TV bajke , kiedy wlasnie „leci“ mecz. Irakijczycy, > a zapewniam > wszystkich, ze sa to ludzie boja sie. Zyja w miare normalnie, chodza do szkol, > pracuja, nmiej wiecej jak my kiedys za komuny. Wyobrazam sobie zycie za czasow > Jaruzelskiego i gdyby wtedy Bush chcialby mnie „demokratyzowac“ czu > lbym sie > podwojnie oszukany. > Wyobrazcie sobie bomby spadajace niczym deszcz, niszenie domow, brak wody, > dachu nad glowa, smierc, kalekie dzieci, placz doroslych mezczyzn, bezsilnosc i > > upodlenie. Mysle, ze tatusiowie w Iraku nie potrafia swoim piecioletnim corkom > wytlumaczyc dlaczego dzis na dobranoc nie bedzie bajki, chleba wody i domu. > Dlaczego tato placze? Taka droge wybiera dzisiejsza Ameryka dla ktorej wojna > jest tak daleko, ze to wlasciwie nieprawda. Watpie, by irakijczycy nawet > najwieksi opozycjonisci witali zolnierzy amerykanskich kwiatami. To puste > zyczenie Busa. > Powtarzam to strategiczny blad. Dlaczego: > 1) USA podwazylo prestiz ONZ, instytucji upowaznionej do pilnowania porzadku na > > swiecie. Zdarzyl sie precedens, ktory moga w przyszlosci wykorzystac przywodcy > innych atomowych mocarstw. (Podejrzewam, ze zaden inny kraj, np. Korea > Polnocna, nie da sie nabrac na „trik z inspektorami“. > 2) Wejscie do slownika „wojny prewencyjnej“ sluzyc moze jako przykr > ywka > agresji. > 3) Panstwa arabskie, czuja sie oszukane i nie wlacza sie do walki z > terroryzmem, ( bez tego poparcia, a byla na to szansa terroryzm jest nie do > zwalczenia), a wrecz przeciwnie, terroryzm zostanie na dlugie, dlugie lata > wzmocniony. Nalezy sie wiec liczyc z nasilajacymi sie atakami terrorystycznym ( > > za ktore odpowiedzialnosc bierze Bush.) > 4) USA strcilo wielu sojusznikow, ktorzy moze byc beda im jeszcze potrzebni. > 5) Barbarzynskie zachowanie sie administracji Busha spowodowalo, ze USA > stracily wiarygodnosc i wiare swiatowaj opinii, ze jest to demokratyczny kraj. > ( brak demokracji w wymiarze miedzynarodowym). (Mozna sie wrecz spodziewac, ze > gdy USA opanuje Irak, znajda sie „dowody“ posiadania broni chemiczn > ej, > biologicznej, a moze nawet byc i atomowej.) > 6) Zgina zolnierze amerykanscy. > 7) Decyzja Busha spowodowala, ze intelektualisci calego swiata wstydza sie > naszej, „lepszej“ cywilizacji. > 8) Demokracja miedzynarodowa przestala definitywnie istniec. > 9) Okupacja Iraku bedzie kosztowac wiele istnien ludzkich. > Wszystkim tym, ktorzy jednak popieraja inwazje na Irak, ktorzy maja dzieci lub > zone, albo dom, matke, itp. wszystkim tym, ktorzy tak zafascynowani sa Ameryka, > > prezydentowi Kwasniewskiemu, premierowi Millerowi, a szczegolnie pani > prezydentowej Kwasniewskiej, ktora calym sercem propaguje okresowe badania > piersi wsrod polskich matek, zycze zdrowej i spokojnej nocy. > Czytelniku nie zapomnij poprawic swojemu dziecku kolderki. Ja ide wlasnie to > zrobic. > > Zorro W celu potwierdzena twoich słów wskazać można na ostatnie wyniki badań opini społecznej w USA w których zindoktrynowani w najwyższym stopniu Amerykanie twierdzą - wbrew faktom, iż to Irakijczycy uderzyli w WTC. Jestem zdruzgotany gdy widzę rozbłyski wybuchów wielkich bomb nad Bagdadem - miastem większym niż stolica Polski - i o wielkim dziedzictwie hisstorycznym. Apropo stanu wojennego w Polsce - Amerykanie wiedzieli o tym, iż ma być wprowadzony on w Polsce, na długo wcześniej niż sami Polacy (działania wywiadu i pułkownika Kuklińskiego!)ale nie poinformowali o tym Polaków. Traktowali ich bowiem instrumentalnie - tj. wykorzystać tylko na własną korzyść! - tak jak to było w 1956r z Węgrami - USA nawoływało ich do walki z ZSRR (poprzez radio) obiecując pomoc - by później z cynicznym uśmiechem patrzeć jak umierają w nierównej walce o Budapeszt... Wprowadzenie sankcji gospodarczych w Polsce (stan wojenny) przez USA i podobnie w po 1991r. Iraku uderza nie w reżim ale w obywateli (pamiętajmy o wypowiedzi Urbana: rząd się wyżywi!!!) Przykłady można mnożyć - ale myślę że tyle wraz z Twoją wyczerpującą wypowiedzią wystarczy by obnażyć i odmitologizować politykę USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinnetoua DYKTATOR SWIATA IP: *.nv.nv.cox.net 21.03.03, 23:39 www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A1152-2003Mar20.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: DO WIELBICIELI SADDAMA... IP: *.proxy.aol.com 21.03.03, 23:41 ..wasz ulubieniec was wzywa ...za karzda glowe zolnierza wojsk sprzymiezonych dostajecie $ 30 tys....niech zyje wielki saddam i jego kasa z.....a irakowii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inter Re: DO WIELBICIELI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.03, 23:50 Wasz ulubieniec idiota bush też was wzywa. Tylko, że nie do obrony, a do ataku. Kto nie z nim, ten przeciwko niemu. Śmierć bushowi, śmierć usa! Koniec z tyranią usa! Gość portalu: mee napisał(a): > ..wasz ulubieniec was wzywa ...za karzda glowe zolnierza wojsk > sprzymiezonych dostajecie $ 30 tys....niech zyje wielki saddam i > jego kasa z.....a irakowii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: DO WIELBICIELI SADDAMA... IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 00:21 gdzie placa te 30 dolcow? zaraz bym pojechal zeby walczyc za Sadama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: DO WIELBICIELI SADDAMA... IP: *.proxy.aol.com 22.03.03, 00:24 Gość portalu: sprawiedliwy napisał(a): > gdzie placa te 30 dolcow? zaraz bym pojechal zeby walczyc za Sadama - nie trzydziesci...tylko trzydziesci tysiecy...pozd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: DO WIELBICIELI SADDAMA... IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 00:31 juz jestem spakowany,ile placa za kazda glowe amerykana?wezme brzytwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruce Re: DO WIELBICIELI SADDAMA... IP: *.chello.pl 22.03.03, 01:52 ...a zeby cie tam zajebali huju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinnetou Re: DO WIELBICIELI SADDAMA... IP: *.nv.nv.cox.net 22.03.03, 02:24 Gość portalu: mee napisał(a): > ..wasz ulubieniec was wzywa ...za karzda glowe zolnierza wojsk > sprzymiezonych dostajecie $ 30 tys....niech zyje wielki saddam i > jego kasa z.....a irakowii... dlaczego krytykow GB nazywasz wielbicielami saddama? to sa rozne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: DO FANATYKOW SADDAMA IP: *.proxy.aol.com 21.03.03, 23:54 ...zrobcie mu cos po francusku ...to bedziecie sprzymierzeni z francja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinnetoua JAK POWSTAWALA DOKTRYNA WOJNY IP: *.nv.nv.cox.net 22.03.03, 00:06 www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A1194-2003Mar20.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: DO NAWIEDZONYCH...Z NIENAWISCI... IP: *.proxy.aol.com 22.03.03, 00:10 ....najwieksza demokracje na swiecie mozecie pocalowac towarzysze dokladnie w d... zeby nie usa to w europie juz dawno byloby pieklo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: DO NAWIEDZONYCH...Z NIENAWISCI... IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 00:23 jak juz chcesz calowac kogos w dupe to zacznij odemnie,lubie to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: DO NAWIEDZONYCH...Z NIENAWISCI... IP: *.proxy.aol.com 22.03.03, 00:28 Gość portalu: sprawiedliwy napisał(a): > jak juz chcesz calowac kogos w dupe to zacznij odemnie,lubie to - pocalowalbym cie w dupe...ale chwilowo jestem zajety wlasnie kupilem nissana x terra...i jade do kumpla ...bo dzisiaj piatek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 00:23 Nigdzie nie moge znalezc informacji na temat ile cywilnych obywateli Iraku stracilo zycie od chwili rozpoczecia wojny do dnia dzisiejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Wojna w Iraku IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 00:32 poco to tobie? jeszcze niema konca wojny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 00:37 czyli uwazasz, ze powinnismy byc niedoinformowani. Wiemy o zolnierzach Amerykanskich i Brytyjskich...Sprawiedliwosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: playboy Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 00:45 nie martw sie o irakijczykow ci co sie uratuja beda mieli fajnie Amerykanie zaloza im burdele lepsze niz za babilonu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 00:49 Troche godnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Wojna w Iraku IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 01:00 jakies godnosci wymagasz? przeciez to dzicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 01:07 Sprawiedliwy! czytajac pewne komentarze na tym "czacie" wydaje mi sie, ze to my jestesmy dzicza...ludzie uzywaja okropnego slownictwa, robia duzo bledow ortograficznych...myslalam,ze mamy troche wiecej kultury. Mieszkam w USA juz od 16 lat. Czesto ogarnia mnie nostalgia i w zwiazku z tym chcialabym podyskutowac z rodakami, ale na wyzszym troche poziomie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Wojna w Iraku IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 01:14 jaki poziom osiagnolas ze chcesz zemna nawiazac korespondencje ? wstydzil bym sie pisac ze mieszkasz w ameryce bo cale zlo wychodzi z tych stron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 01:14 Jak ci nie wstyd POLKO mieszkac i obzerac sie w USA kraju zawodowych mordercow z kryminalista prezydentem, kiedy niewinni ludzie gina w iraku za sprawka twoich zboczonych wspolplemiencow WSTYDZ SIE PRZED BOGIEM I PAPIEZEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 01:19 duzo zielonych wysylam do Polski - pomagam mojej rodzinie...takze mnie nie obrazaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 01:23 zielone niedlugo nie beda sie nadawac nawet do podcierania doopy. zreszta nie nadaja sie juz i teraz. raz sprobowalem i poplamilem sobie doope na zielono. przestan sie kompromitowac amerykanska niewolnico. chyba ze marzy ci sie praca w babilonie po wojnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Wojna w Iraku IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 01:25 jak mi wyslesz troche zielonych to bede tez twoja rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 01:27 ja na to bardzo ciezko pracuje...i wysylam im wiecej anizeli sama sobie zostawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 01:32 amerykanska niewolnico zolnierze amerykanscy cie na pewno wynagrodza po powrocie z iraku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 01:35 Oburzony, co ty mnie sie czepiasz?...zazdroscisz?...czym ty jestes tak oburzony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: playboy Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 01:02 przepraszam wiem ze godnosci u mnie mniej niz u pana busha ale toc pan bush sie urodzil milionerem a ja chamem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 01:12 Dlaczego robisz z siebie chama? Ja tez urodzilam sie biedna, bo zylismy w komunie, ale szanuje swoja osobe i kaze kazdemu szanowac mnie jako Polke na obczyznie. Zawsze po przedstawieniu sie Amerykanom dolaczam z wielka duma ze jestem POLKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 01:16 a co amerykanom dolaczasz po przedstawieniu sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 01:22 Amerykanie skladaja sie z roznych nacji i maja wiele pogladow. Maja bardzo wiele opinii - nie kazdy jest za ta wojna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: playboy Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 01:10 a jak sie pani zakreci to moze sie tez jeszcze zalapie na niezla prace po wojnie w babilonii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 01:16 Zarabiam bardzo dobrze po ukonczeniu dwoch uniwersytetow w USA. Zarabiam wiecej niz moj amerykanski maz...Poza tym, jestem mezatka i to bardzo szczesliwa mezatka. Mam super przystojnego i fajnego meza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 01:20 to co robisz na tym swinskim forum i po co ogladasz te wstretne obrazki z baghdadu domagasz sie wiadomosci o sukcesach twoich wspolplemiencow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 01:23 Ty jestes troche za bardzo oburzony, bo nie wiesz co piszesz.. ja nie jestem za zadna wojna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 01:29 to nie dyskutuj ze mna tylko idz zatanczyc polke z jakims weteranem co sie dorobil na poprzedniej sprawiedliwej amerykanskiej wojnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 01:31 w poscie nie wolno tanczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 01:34 a mordowac wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 01:39 nie, mordowac nie mozna, ale komuunisci tez wymordowali kilka osob w mojej rodzinie mojej matki w 1947. Rodzina mojego ojca byla wywieziona na Syberie w 1939...Ty jestes chyba wscieklym komunista... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 01:42 Ci komunisci co mordowali polskich patriotow w 1947 roku to sa dzisiaj na dobrych posadach lub emeryturach w USA. Tym wlasnie jestem oburzony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 01:48 zgadzam sie,ze byc moze zyja w USA ale takze i w Polsce. Ja do takiego pokroju ludzi nie zaliczam sie - ciezko pracuje i pomagam starszym ludziom w mojej rodzinie, ktorzy sa na bardzo cieniutkim emeryturach. Prosze, nie obrazaj mnie, bo moja rodzina przeszla bardzo wiele od 1939... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 01:57 a ty teraz bierzesz odwet. te zielone ktore posylasz swojej rodzinie to sie biora stad, ze ameryka nieustannie terroryzyje caly swiat i wyrzyna ludzi. kolo cierpienia sie zamyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 02:06 a ty gdzie zarabiasz pieniadze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzizus Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 02:10 Gość portalu: oburzony napisał(a): > a ty teraz bierzesz odwet. te zielone ktore posylasz swojej rodzinie to sie > biora stad, ze ameryka nieustannie terroryzyje caly swiat i wyrzyna ludzi. kolo cierpienia sie zamyka Zamyka sie tez kolo historii. Doradcy militarni prezydenta Busha maja swoje rodowody w Europie Wschodniej: Wolfovitz, Perle, Kagan. Ich przodkowie tez przeszli cierpienia, jak twoja rodzina, ale czy to ich uprawnia do rozsiewania cierpienia po Swiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojna w Iraku IP: 63.166.225.* 22.03.03, 02:14 Nie, ja za ta wojna nidgy nie bylam. Wrecz przeciwnie, dyskutuje o wojnie z moimi amerykanskimi kolegami i kolezankami, ktorzy sa oburzeni ta wojna. Moj maz, ktory zawsze krytykowal Busha, teraz siedzi cicho, a wiesz dlaczego? Dlatego, ze pracuje w Hollywood, a Hollywood teraz popiera wojne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzizus Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 02:27 Juz nie jestem na ciebie oburzony. Hollywood gromadzi dobry material pod przyszle filmy. Mam nadzieje, ze Hollylodz nie bedzie z tych zasobow korzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrielacasey Re: Wojna w Iraku IP: 63.123.124.* 22.03.03, 18:23 Wlasciwie jak to sie kurwa pisze: Irak czy Iran? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Jak sie pisze: PODROBA czy GNIDA? 23.03.03, 12:33 To nie ja. Jakis kretyn, z paranoja na moim punkcie (ani chybi kosza musialam mu kiedys dac, tylko smroda nawet nie pamietam) uzywa MEGO NICKA z MEGO ADRESU MAILOWEGO. Taki z niego bohater. Zupelnie jak niezwyciezeni marines ze 101 ktorzy teraz zdrowo w tylek biora. fajnie, ze nikt tej tchorzliwej gnidy tu serio nie potraktowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzizus Re: Wojna w Iraku IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 00:34 Bo zaden nie stracil zycia - oni ida do nieba. Amerykanie wyrzadzaja im przysluge, a sami beda smazyc sie w piekle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya Re: Wojna w Iraku IP: *.cable.mindspring.com 22.03.03, 00:42 Gość portalu: POLKA napisał(a): > Nigdzie nie moge znalezc informacji na temat ile cywilnych > obywateli Iraku stracilo zycie od chwili rozpoczecia wojny do > dnia dzisiejszego. na razie jeden -> zgodnie z informacjami "Czerwonego krzyza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya Re: Wojna w Iraku IP: *.cable.mindspring.com 22.03.03, 02:18 Czy nie szkoda Ci czasu na dyskuje. Po co sie wdajesz a oni Cie tylko podpuszczaja. Wiadomo przeciez, ze masz racje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KidsRule Droga Gazeto IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 00:29 Czy gry komputerowe z wojna w iraku sa juz dostepne i za ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Droga Gazeto IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 00:33 wlasnie je robie,to sobie pogramy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KidsRule Re: Droga Gazeto IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 00:39 o fajnie! zmowie pacierz zeby panu wszystko wyszlo jak na zdjeciach w gazecie albo i lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya Re: Droga Gazeto IP: *.cable.mindspring.com 22.03.03, 00:43 Gość portalu: KidsRule napisał(a): > Czy gry komputerowe z wojna w iraku sa juz dostepne i za ile? pewnych rzeczy -> jak dlubania w nosie - wolno ale nie wypada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KidsRule Re: Droga Gazeto IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 00:49 pani jest sceptyczka a ja pani mowie ze beda jeden pan juz pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carl von Slepowron-Wróblewski Re: Trwa drugi nalot na Bagdad IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 00:30 No to mamy Igrzyska.Arena Irak,walka wygłodniałych Lwów z Gladiatorem.Na widowni /Coloseum/ siedzi gawiedz,politruki,pismaki,zwykli wariaci i cała reszta chołoty zafascynowana widowiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Trwa drugi nalot na Bagdad IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 00:35 jest na co patrzec, lepiej byloby gdybys siedzial w pierwszym zedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carl von Slepowron-Wróblewski Re: Trwa drugi nalot na Bagdad IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 00:39 Ja to chromolę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carl von Slepowron-Wróblewski Re: Trwa drugi nalot na Bagdad IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 00:56 Po Stanie Wojennym wolę wygodne ciepłe wyro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Husejn Re: Trwa drugi nalot na Bagdad IP: *.dsl.mtry01.pacbell.net 22.03.03, 00:37 Ludzie! Cicho! Co za jazgot. Hm. Hm. Hm. Dostalem wlasnie przydzial swiezutkich dziewic, i choc moj Raj od Ziemi dzieli wieeeeelki dystans, to wasz jazgot az tu dochodzi.Nie moge sie skupic, a wiecie jak to przeszkadza w stosunkach z dziewicami. Sza!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Ginie kolebka cywilizacj IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 00:39 Podstawy cywilizacja świata powstawały przez kilka tysięcy lat nad Eurfratem i Tygrysem. Pionierski ludy przenisły te podstawy do Europy. Następnia te podstawy cywilizacji przeniesiono do Ameryki. Ameryka nie stworzyła w3łasnej cywilizacji bo jest na to zbyt młoda. A jednak barbażyńcy nie potrafią uszanować tej Ziemi- kolebki cywilizacji świata - i Narodu który na niej mieszka. Narodzie Iracki - w myślach i umysłach ludzi wolnych już zwyciężyłeś! My Polacy potrafimy docenić twoją walkę o honor i wolność. Polska stawiła opór Hitlerowi w II wojnie światowej licząc, że po 3 dniach otrzyma pomoc. Naród Iracki walczy już 3 dzień nie licząc na żadna pomoc. Bądź pochwalony Narodzie Iracki za to, że odważyłeś sie przeciwstawić potężnemu, despotycznemu i zakłamanemu mocarstwu. Dawniej wierzyłem, że USA ma zasady. Dziś wiem, że to taki sam potworek jak inne potworki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumer Re: Ginie kolebka cywilizacj IP: *.nsw.bigpond.net.au 22.03.03, 00:55 zydzi chca zniszczyc cala zatoke tygrysu i eufratu skad pochodza opowiesci biblijne ktore sobie przywlaszczyli i narzucili swiatu jako swoje ot co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzykant Re: Ginie kolebka cywilizacj IP: 63.123.124.* 22.03.03, 20:03 Janek, grasz na skrzypcach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gilgamesh Re: Ginie kolebka cywilizacj IP: *.interserv.net.pl / 192.168.2.* 24.03.03, 00:00 Naród iracki podbił i zniszczył pozostałości kultury, o której piszesz. Gdyby nie Anglicy, świat nie wiedziałby o istnieniu ruin Niniwy, gdzie Arabowie pasali owce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Ginie kolebka cywilizacj IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 00:39 Podstawy cywilizacja świata powstawały przez kilka tysięcy lat nad Eurfratem i Tygrysem. Pionierski ludy przenisły te podstawy do Europy. Następnia te podstawy cywilizacji przeniesiono do Ameryki. Ameryka nie stworzyła w3łasnej cywilizacji bo jest na to zbyt młoda. A jednak barbażyńcy nie potrafią uszanować tej Ziemi- kolebki cywilizacji świata - i Narodu który na niej mieszka. Narodzie Iracki - w myślach i umysłach ludzi wolnych już zwyciężyłeś! My Polacy potrafimy docenić twoją walkę o honor i wolność. Polska stawiła opór Hitlerowi w II wojnie światowej licząc, że po 3 dniach otrzyma pomoc. Naród Iracki walczy już 3 dzień nie licząc na żadna pomoc. Bądź pochwalony Narodzie Iracki za to, że odważyłeś sie przeciwstawić potężnemu, despotycznemu i zakłamanemu mocarstwu. Dawniej wierzyłem, że USA ma zasady. Dziś wiem, że to taki sam potworek jak inne potworki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Husejn Re: Ginie kolebka cywilizacj IP: *.dsl.mtry01.pacbell.net 22.03.03, 00:43 Gość portalu: janek napisał(a): > Podstawy cywilizacja świata powstawały przez kilka tysięcy lat > nad Eurfratem i Tygrysem. Pionierski ludy przenisły te podstawy > do Europy. Następnia te podstawy cywilizacji przeniesiono do > Ameryki. Ameryka nie stworzyła w3łasnej cywilizacji bo jest na > to zbyt młoda. A jednak barbażyńcy nie potrafią uszanować tej > Ziemi- kolebki cywilizacji świata - i Narodu który na niej > mieszka. Narodzie Iracki - w myślach i umysłach ludzi wolnych > już zwyciężyłeś! My Polacy potrafimy docenić twoją walkę o > honor i wolność. Polska stawiła opór Hitlerowi w II wojnie > światowej licząc, że po 3 dniach otrzyma pomoc. Naród Iracki > walczy już 3 dzień nie licząc na żadna pomoc. Bądź pochwalony > Narodzie Iracki za to, że odważyłeś sie przeciwstawić > potężnemu, despotycznemu i zakłamanemu mocarstwu. Dawniej > wierzyłem, że USA ma zasady. Dziś wiem, że to taki sam potworek > jak inne potworki. Amen. Achhhhh jak przyjemnie. No, przewroc sie na brzuszek. Nie ty. Ta druga. Aaaaaaaaaa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Ginie kolebka cywilizacj IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 09:45 W haremie kobieta jest członkiem rodziny. W burdelu amerykańskim jest rzeczą, przedmiotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Ginie kolebka cywilizacj IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 00:46 posluchaj Janku,niewiem gdzie mieszkasz? ale z twojego artykulu wnioskuje ze na wsi zabitej deskami.Tylko nasz wielki brat i prawdziwy przyjaciel moze przywrucic lad i pozadek na swiecie. To jest USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Ginie kolebka cywilizacj IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 09:27 Cywilizacja świata, z której dorobku korzystały pionierskie ludy Europy, powstała na terenie "żyznego półksiężyca" - w tym na ziemiach między Tygrysem i Eufratem. Rolnictwo i pasterstwo : ludy rolnicze i pasterskie tych terenów pracą kilku tysięcy lat wyselekcjonowały nasiona pszenicy, jęczmienia, prosa itd. Hodowla zwierząt : ludy te pracą kilku tysięcy lat udomowiły krowę, owcę, świnię, kozę itd. Sadownictwo : ludy te jako pierwsze szczepiły drzewa owocowe itd. Budownictwo i Architektura : ludy te odkryły produkcję wypalanej cegły i wznosiły pierwsze budowle z tego materiału. Filozofia i Religia : wiele wątków biblijnych ma swoje praźródło w pismach summeryjskich. Prawo i Pismo : narody które na tych terenach się wyodrębniły stworzyły pierwszy kodeks prawa, odkryły pismo klinowe. Największe uniwersytety amerykańskie szczycą sie posiadaniem tabliczek glinianych z zapisana wiedzą nauki arabskiej ( każda zachowana tabliczka ma swój numer ). Narody arabskie mają olbrzymi wkład w rozwój nauk ścisłych. Matematyka : systemy liczbowe, cyfry arabskie, równania algebraiczne itd. Całą więdzę matematyczną starożytnej Grecji, Egiptu i Indii średniowieczna Europa przejęła od Arabów. Astronomia: pierwsze zegary, sekunda, minuta, godzina, pomiar czasu w systemie sześćdziesiętnym. Europo! Ratuj Kolebkę Cywilizacji Świata! Jesteśmy Jej dłużnikami. Chwała Ci Narodzie Iracki! Bohatersko i samotnie już 3 dzień zmagasz się w śmiertelnym boju z barbażyńcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianin Nie Barbarzyńco naucz sie chociaż ortografii IP: *.acn.pl / 10.64.10.* 23.03.03, 00:18 Zaiste to są potomkowie tamtych ludów - pojedź i zobacz sam się będziesz śmiał ze swojego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś