spitt 02.12.08, 01:03 R E C E S J A !!! ,... Oficjalnie !!! ,... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spitt Re: Nu felusiak ,... 02.12.08, 01:57 Oprocz felusiaka ,... ================================================================= It's official: Recession since Dec. '07 =================================== By Chris Isidore - December 1, 2008: The National Bureau of Economic Research declares what most Americans already knew ,... money.cnn.com/2008/12/01/news/economy/recession/? postversion=2008120115 Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Nu felusiak ,... 02.12.08, 03:23 teraz gdy juz wiadomo ze krol jest nagi zaczynaja sie spekulacjie kiedy krolowi majtki spadly. news.bbc.co.uk/2/hi/business/7759470.stm wezme tu jednak w obrone felusiaka bo nie tak dawno przyznal ze wszystko pedzi szalenczo w dol bez hamulcow i kierownicy i nikt nie wie kiedy sie zrobi plasko Odpowiedz Link Zgłoś
melord nie mecz felusiaka.... 02.12.08, 03:08 Bush tez stwierdzil w 2003: mission accomplished(in Irak)..oficjalnie recesja to dopiero bedzie,na razie jest preludium..... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Nu popaczty split 02.12.08, 03:58 Tyle, że te uczone definiuja recesje nieco inaczej: The NBER academics define a recession as “a significant decline in economic activity spread across the economy, lasting more than a few months, normally visible in production, employment, real income, and other indicators”. www.ft.com/cms/s/0/edaeb336-bfdf-11dd-9222-0000779fd18c.html PS. Widzisz split albo coś ma miejsce albo nie. Oficjalnie czy nieoficjalne jest bez znaczenia. Widzę, że masz uciechę na stare lata..... Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: Nu popaczty split 02.12.08, 04:36 Straszną :((( Z tego ok. 3 tys w mojej okolicy - W tym towarzystwie prawdopodobnie znajdzie sie corka znajomego ktora 2 lata temu kupila dom z mezem ,... JPMorgan cutting 9,200 jobs at Washington Mutual =========================================== By STEPHEN BERNARD – 3 hours ago NEW YORK (AP) — JPMorgan Chase & Co. said Monday it will cut a total of 9,200 jobs at Washington Mutual, which it acquired Sept. 25 after Washington Mutual became the nation's largest bank to fail amid the ongoing credit crisis ,... www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5ilz06yjPCIjtzuEBcXDlTfsZuw2QD94Q7S101 =================================================================== Widzę, że masz uciechę na stare lata..... Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: Nu popaczty split 05.12.08, 09:36 spitt napisał: > corka znajomego ktora 2 lata temu kupila dom z mezem ,... Wiesz, ze nie zwyklem sie czepiac z byle powodu ale... ... "kupila dom z mezem"? Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: Nu popaczty split 06.12.08, 03:59 :))) ,... Got it !!! ,... =================================================================== ... "kupila dom z mezem"? Odpowiedz Link Zgłoś
thannatos Re: Nu popaczty split 02.12.08, 13:32 "Widzimy teraz załamanie gospodarcze, które zdarza się raz na pokolenie" - mówi Jonathan Kornafel, dyrektor z Hudson Capital Energy w Singapurze. Ekonomiści badający cykle koniunkturalne w USA oceniają zaś, że amerykańska gospodarka weszła w fazę recesji w grudniu 2007 r. gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,85951,6014186,Ropa_najtansza_od_ponad_3_lat___to_zdarza_sie_raz.html .......................... Autor: felusiak1 24.05.06, 17:07 Myslę, że nie masz zielonego pojęcia o procesach gospodarczych, wzajemnych zależności itp. Ciekaw jednak jestem na jakich podstawach opierasz przekonanie, że załamanie gospodarcze i recesja nadchodzą milowymi krokami? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=42390258&a=42393382.................. Felusiak - sklamales juz w pierszym slowie tej wypowiedzi! :D Wlasnie przez takich ekUnomistow jak Felusiak to wszystko j.blo z tak wielkim hukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Powtarzasz się thanatos 03.12.08, 03:58 Działam na ciebie jak płachta na byka. Tylko mnie zobaczysz to musisz sobie ulzyc. Popieram twoje potrzeby. Wszak bez orgazmów nie da się żyć. PS. Rzecz jasna w dalszym ciagy uważam, że nie masz najmniejszego pojecia o ekonomii i mieć nie bedziesz. Powód? Awersja do wiedzy, miłośc do bzdetów. Odpowiedz Link Zgłoś
thannatos Re: Powtarzasz się thanatos 03.12.08, 08:58 > PS. Rzecz jasna w dalszym ciagy uważam, że nie masz najmniejszego pojecia o > ekonomii i mieć nie bedziesz. Ale mam rozum. Umiem odroznic zdrowy kapitalizm od lichwiarskiej swoloczy. Jak na razie moje prognozy sprawdzaja sie calkiem niezle, a Twoimi przepowiedniami mozna sobie zad podetrzec. Twoja "wiedza" bez krzty wyczucia i zdrowego rozsadku nadaje sie tylko i wylacznie do wsadzenia sobie w d..., co dla wiekszosci czytelnikow Twoich radosnych wypotow jest wiecej niz oczywiste. Niestety, udajesz, ze piszesz te dzikie pindoly na serio i czasem jakis glupek sie nabierze. I w ten sposob wlasnie takie mUndrale jak Ty wladowaly USA i pol swiata w to g... w ktorym siedzi. I na pewno nie takie mUndrale jak Ty wyciagna ten swiat z bagna tylko ciezko pracujacy ludzie z mozgiem, a nie sieczka, miedzy uszami. A takich jak Ty trzeba trzymac najdalej od koryta jak tylko mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Powtarzasz się thanatos 03.12.08, 14:01 thannatos napisał: > Twoimi przepowiedniami mozna sobie zad podetrzec. Moimi przepowiedniami? Jakimi przepowiedniami? To ty nieustannie proroczysz. Wszystkie moje wpisy to odpowiedzi na twoje i innych przepowiednie. Ja niczego nie przepowiadam. Nie muszę. Ekspertów od futuryzmu tu nie brakuje. PS. Bogu dzieki, że są tacy jak ty, którzy wyciągną świat z bagna. Tacy jak ja tylko na to czekaja aby ponownie wpuścić wszystkich w bagno. My mamy koryto na łańcuchu ................ Odpowiedz Link Zgłoś
midnighthawk Re: Nu felusiak ,... 02.12.08, 06:38 Jest dobrze split a bedzie jeszcze lepiej to znaczy ze lichwiarze pozyczac nie beda ale goje beda dalej tracic.Zydy dalej trzymia wladze odstapili Obame na trzy kordony,wyprobowani zionazisci sa nominowani,lichwiarze dalej dzierza banki,nikt Zydami nie pali a wiec wszystko w porzachu. Odpowiedz Link Zgłoś
gurru felusiakio zawsze najwiecej zarabialy 02.12.08, 10:08 gdy inni popadali w nedze Odpowiedz Link Zgłoś
ray7 Re: felusiakio zawsze najwiecej zarabialy 02.12.08, 10:41 czyli na wiosne skutki beda widoczne? a ja akurat bez pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: felusiakio zawsze najwiecej zarabialy 02.12.08, 13:41 Felus usiadl "na twarzy". A czy kiedykolwiek on ta twarz mial???? Odpowiedz Link Zgłoś
markv501 Re: Nu felusiak ,... 02.12.08, 17:49 Split masz magnetyczne wlasciwosci. Przyciagasz wszystkie szumowiny. Keidy rozpalisz stos pod Feluksiakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: Nu felusiak ,... 02.12.08, 19:58 Od pewnego czasu jego parzy w doope bez stosu - Wierz nie wierz but I like the guy , czego nie trawie to jego tunnel vision na oczywiste sprawy , otherwise he's cool ,... =================================================================== Keidy rozpalisz stos pod Feluksiakiem? ,... Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Nu felusiak ,... 02.12.08, 20:20 Jaki stos?? Felus juz sobie dawno zazyczyl aby mu nasikac na mogile. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Nu felusiak ,... 03.12.08, 03:59 Jakie oczywiste strawy? Come on split, jestes dużym chłopcem a ciagle w piaskownicy? Majty pobrudzisz,,,,............. Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: Nu felusiak ,... 03.12.08, 04:31 Chocby ilosc samochodow na parkingach restauracji ktore mijalem w drodze na autostrade ponad rok temu przepowiadajac plajte* czy obserwujac wyblakle od slonca tabliczki domow na sprzedaz , ilosc "sale" signs w oknach sklepow - Ot takie czy inne drobiazgi ktore uchodza twojej uwadze zajetej bean counting ,... * Frekwencja w restauracjach i barach jest dobrym "barometrem" koniunktury , rynku pracy i optymizmu patronatu ,... ==================================================================== Jakie oczywiste strawy? ,... Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Nu felusiak ,... 03.12.08, 06:06 A do tej "strawy"to sa tacy dealerzy w USA ze jak kupisz nowy samochod amerykanski to sprzedadza ci drugi za $1. Prawdopodobnie jak bys sie zapytal to by dorzucili tez pare domow w Detroit. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Nu felusiak ,... 03.12.08, 07:49 I na podstawie tak subiektywnych spostrzeżeń dokonujesz oceny sytuacji gospodarczej? Mało tego, na takiej podstawie mówiłeś mi, że za rok albo dwa, trzy albo cztery lata bedzie kryzys? Ty i twoi koledzy przewidywaliście i nadal przewidujecie patrząc na fusy na dnie szklanki. Ot takie wishful thinking wynikajacy z Bush Derangement Syndrome. Ubzdurało sie wam, że oto Bush zniszczył gospodarkę i teraz kiedy rzeczy maja sie znacznie gorzej niż przed rokiem wypinacie dumnie piersi, uśmiechacie się od ucha do ucha i cedzicie przez zęby: "A nie mówiłem ci pajacu felusiaku?" Orgazm. I pomysleć, że to wszystko przez tych Żydów. O ile lepszy byłby swiat bez nich, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Nu felusiak ,... 03.12.08, 14:29 Ty juz lepiej nie wychylaj sie z tego sracza bo na twoj widok to mozna dostac "orgazm" ale w postaci balasa. Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Re: Nu felusiak ,... 05.12.08, 00:10 Widzisz felusiak prawda jest taka ze w przeciwienstwie do twoich urojen historia pokazala ze to my mielismy racje a nie ty. To twoje opinie byly wrozeniem z fusow do kawy a nie nasze. Z tym chyba musisz sie zgodzic. Oto twoje "perelki": Autor: felusiak1 24.05.06, 17:07 Myslę, że nie masz zielonego pojęcia o procesach gospodarczych, wzajemnych zależności itp. Ciekaw jednak jestem na jakich podstawach opierasz przekonanie, że załamanie gospodarcze i recesja nadchodzą milowymi krokami? Jakie to znaki na niebie i ziemi na to wskazują? Autor: felusiak1 04.08.07, 17:59 Nie wciskaj mi tu kitu za AP Staff Writer. Pisałem juz o tych bzdetach dla niezorientowanych. Teraz jest moda aby wmawiać mi, ze wszystkiemu winien jest subprime mortgage. Aha, i żadna bańka nie pękła i nie pęka. Autor: felusiak1 22.10.06, 17:29 Bańka nieruchomości nie może pęknąć jak bńka dotcomów. Te ostatnie nie miały tzw. tangible assets. Autor: felusiak1 15.03.06, 00:39 Ceny domow nigdy nie wzrastaja kiedy gospodarka jest w stagnacji lub wzrasta o 1 procent rocznie. Tak moj mily, housing bubble jest efektem szybkiego wzrostu gospodarczego. Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Re: Nu felusiak ,... 05.12.08, 00:34 Tak jak myslalem. Nadchodzi druga czesc krachu - gwaltowny wzrost bezrobocia i spadek zarowno zamowien jak i sprzedazy w sklepach. Dla wielu w USA beda to smutne Swieta a przyszly rok zapowiada sie jeszcze duzo gorzej: finance.yahoo.com/news/Number-of-workers-on-jobless-rb-13745901.html Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Re: Nu felusiak ,... 05.12.08, 00:50 A potem bedzie jeszcze ciekawiej: Policzmy ile rzad USA wydal na ratowanie niektorych przedsiewziec * $ 800 billion to support mortgage consumer debt. * $100 billion for Fannie Mae * $100 billion for Freddie Mac * $150 billion for Stimulus package (from January) * $8 billion for Indymac * $29 billion for Bear Stearns * $ 700 billion for Wall Street ( Bank of America; Merrill Lynch, City Group, JP Morgan, Washington Mutual, Wells Fargo; Wachovia, Morgan Stanley, Goldman Sachs) * $143.8 Billion for AIG ( which keeps growing) * $25 Billion for the big three in Detroit. * $138 billion for Lehman Brothers (post bankruptcy) through JP Morgan. * $ 50 Billion for money market funds. * $ 620 billion for general currency swaps from the feds. Totaling : $2,863,800,000,000 Nu felusiak, napij sie kawki i wywroz nam z fusow co to oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Nu felusiak ,... 05.12.08, 01:18 W czałej rozciagłości podpisuje się pod moimi wpisami. Bańka nieruchomości nie pękła do dzisiaj poza niektórymi miejscami w Kalifornii i na Florydzie. Faktem jest, że ceny poszły nieco w dół ale też ubyło sprzedających, że nie wspomnę o kupujacych, którym jest znacznie cięzej uzyskać pożyczkę. PS. Bardzo ładny bzdet wkleiłes w linku. Usmiałem sie do łez. No ale ludzie lubia być manipulowani i chłoną bzdety jak gabka sok po kiszonych ogórkach. No i powiedziano mi, że teraz mamy wiecej bezrobotnych niz w rekordowym 1982 roku. Mamy tez wiecej ludności, wiecej pracujacych i wiecej pieniedzy. Kierujac sie taka logiką można powiedzieć, że dzisiaj ludziom poprawiło sie bo zarabiaja na start dwa razy tyle ile w 1982 roku. Daj sobie spokój zbalans. Znajdź sobie głupiego jasia do wciskania odkorowanej sieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
thannatos Re: Nu felusiak ,... 05.12.08, 16:18 felusiak1 nabzdecil: > Bańka nieruchomości nie pękła do dzisiaj poza niektórymi > miejscami w Kalifornii i na Florydzie. Jaaaaaasne, tak Ci dzisiaj w briefingu propagandowym kazano pisac? BREAKING NEWS: Report says record 1-in-10 households with mortgages delinquent or in foreclosure www.msnbc.msn.com/id/28069420/ >No i powiedziano mi, że teraz mamy wiecej >bezrobotnych niz w rekordowym 1982 roku. Mamy tez wiecej ludności, > wiecej pracujacych i wiecej pieniedzy. WASHINGTON - Skittish employers slashed 533,000 jobs in November, the most in 34 years, catapulting the unemployment rate to 6.7 percent, dramatic proof the country is careening deeper into recession. As companies throttled back hiring, the unemployment rate bolted from 6.5 percent in October to 6.7 percent last month, a 15-year high. www.msnbc.msn.com/id/28067433/ Napisano Ci to w PROCENTACH, wiec nie bzdec o wiekszej liczbie ludnosci i pracujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Nu felusiak ,... 05.12.08, 16:21 Felus tylko sie zna na alkoholowych procentach. Odpowiedz Link Zgłoś
thannatos Lekturka dla politruka 05.12.08, 18:59 felusiak1 nabzdecil: > > > > Bańka nieruchomości nie pękła do dzisiaj poza niektórymi > > miejscami w Kalifornii i na Florydzie. > www.rgj.com/article/20081012/NEWS/810120357 Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 co ty mnie tu bzdety wklejasz 06.12.08, 00:53 Tytuł felietonu jako argument? Bańka nieruchomości nie oznacza nic ponad szybki wzrost cen nieruchomości a pękniecie bańki oznacza szybki zjazd cen do poprzedniego poziomu albo jeszcze niżej. Poza pewnymi miejscami w Kalifornii i na Florydzie a także w Las Vegas, Nevada ceny nie zjechały szybko do poziomu wyjściowego. Bańka nieruchomości nie chce spełnić twojego i twoich kolegów życzenia peknięcia. To, że 10% gospodarstw domowych obciazonych hipoteką nie płaci rat w terminie nie ozxnacza peknięcia bańki. Przytaczany przez ciebie artyku nie bzdeci porównujac nominały z 1982 rokiem. Ogranicza sie do podania stopy bezrobocia. Artykuł przytoczony przez twojego kolegę zbalansa mówi mi, że teraz jest 4087 tys bezrobotnych a w 1982 było 3998 tys. I dlatego teraz jest rekord. Nie mówi nic o tym, że stopa bezrobocia teraz wynosi 6.7% a w 1982 wynosiła 10.8%. Nie napisano mi w procentach. I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno taka stopa bezrobocia była rzeczą normalną w tłustych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
thannatos Re: co ty mnie tu bzdety wklejasz 06.12.08, 16:41 Politruk nabzdecil: > Artykuł przytoczony przez twojego kolegę zbalansa mówi mi, że > teraz jest 4087 tys bezrobotnych a w 1982 było 3998 tys. > I dlatego teraz jest rekord. Nie mówi nic o tym, że stopa bezrobocia > teraz wynosi 6.7% a w 1982 wynosiła 10.8%. Felusiak i po co te szczegoly? Napisz od razu: WSZYSCY TO NIEUKI, JEST DOBRZE! Droga Dziecino z Wodoglowiem, Atykul kolegi zbalasa oraz moj mowi dokladnie to samo co mowia jednomyslnie wszyscy zdroworozsadkowi komentatorzy, wylaczajac propagandowa swolocz. Polecam ostatni czlon zdania: Friday’s report showing the biggest month job loss in 34 years confirmed forecasters' worst fears that the decline in the U.S. economy accelerated in November. A to czy USA cofnelo sie lat 15, 23 czy 34, to DEEEEEEEEEEEEEETAAAAL! Na temat banki, bzdecisz jak zwykle, ale poniewaz wlasnie czekam na najazd gosci w ramach agresji okoloswiatecznej, wiec ustosunkuje sie do tego za czas jakis. I to omawiajac wyniki przedstawione przez czlowieka, a nawet profesora, ktory podobnie jak Ty probuje zaprzeczyc, ze z banka cos nie teges.... Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: co ty mnie tu bzdety wklejasz 06.12.08, 20:08 Zeby umiejscowic to w przestrzeni i czasie to chodzi tu o kryzyz gospodarczy spowodowany embargiem na rope w odpowiedzi Arabow na amerykanska pomoc zioncom w Yom Kippur War w '73 po ktorym przemysl samochodowy nigdy sie nie podniosl ,... ==================================================================== Friday’s report showing the biggest month job loss in 34 years confirmed forecasters' worst fears that the decline in the U.S. economy accelerated in November. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: co ty mnie tu bzdety wklejasz 07.12.08, 07:20 Znowu pizdzisz jak nakrecony i do tego sypiesz inwektywami. Biorę jednak poprawkę na fakt, że jesteś emocjonalistą, zawsze masz rachje i rzecz jasna wszystko widzisz w czarnych kolorach. Taki mindset jest podatny na bzdety i z umiłowaniem je powtarza za gazetowymi propagandystami. Aby zadośćuczynić twojej potrzebie orgazmu informuję, że klasa robornicza ma sie lepiej niż w 1982 roku jako, że jej średnie zarobki wzrosły dwukrotnie. No i sam widzisz..... I kto tu cierpi na wodogłowie? Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: co ty mnie tu bzdety wklejasz 07.12.08, 07:43 Te orgazmy felus to trzeba wyprodukowac prosto do twojej japy. Rekordy zostaja pobite. Jeszcze w historii tylu Amerykanow nie mieszkalo pod wiaduktami,w parkach, w namiotach i kamperach.W Globe and Mail napisali ze jak Obama nie "wezmie sie dobrze do roboty" to bedzie depresja.Na wszelki wypadek maja 20000 zolnierzy w USRR przygotowanych "do akcji". Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: co ty mnie tu bzdety wklejasz 07.12.08, 18:06 Ja za loaded Dodge Van z kanapa zaplacilem ok 9 tys , kurczak kosztowal ponizej dolara a karton Lark'ow 4.60 ,... ==================================================================== Aby zadośćuczynić twojej potrzebie orgazmu informuję, że klasa robornicza ma sie lepiej niż w 1982 roku jako, że jej średnie zarobki wzrosły dwukrotnie. No i sam widzisz..... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: co ty mnie tu bzdety wklejasz 08.12.08, 03:28 No i trafiłeś split w sama dziesiatkę i ciagle nie rozumiesz. Przyłóż zaprezentowana przez siebie miare do tych ponad czterech milionów bezrobotnych i zrozumiesz, że nie jest to wiecej niż w 1982 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
thannatos Re: co ty mnie tu bzdety wklejasz 08.12.08, 11:21 > Przyłóż zaprezentowana przez siebie miare do tych ponad czterech milionów > bezrobotnych i zrozumiesz, że nie jest to wiecej niż w 1982 roku. Tak jest, czyli DEMENTI OGLOSZONE, a jak juz bedzie tak jak w 1982, to sie powie, ze w czasie wojny secesyjnej bylo jeszcze gorzej, wiec tez nie wolno narzekac.... a wiec JEST DOBRZE, panie prosza panow i wszystkie pary tancza. A chochol gra na skrzypcach. PS. O bance pamietam - nie chce mi sie na razie. Weekend byl udany, teraz praca cisnie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: co ty mnie tu bzdety wklejasz 09.12.08, 06:01 Znowu pizdzisz thannatos. Ja staram się uwypuklić kontekst, który umyka pisarczykom z AP. Dziennikarstwo upadło przed 20 laty i leży na łożu śmierci. Według statystyk w najciemniejszym roku Great Depression było 11,4 mln bezrobotnych. Dzisiaj jest ich 10.3 mln. Z tego wniosek, że mamy sytuacje identyczna do tej z pierwszej połowy lat 30-tych. Takiego porównania użyłby pisarczyk AP. Nie rób z siebie pajaca tymi wtrętami o wojnach secesyjnych. PS. Zauważ thannatos, że ja nie mówię, że jest dobrze. Zastanawia mnie dlaczego nie rozumiesz sensu i kontekstu moich wypotów. Kto jak kto ale ty nie powinieneś rżnąć głupa. Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: co ty mnie tu bzdety wklejasz 09.12.08, 17:49 Chcesz powiedziec ze dzisiaj jest 3x tyle ludnosci co wtedy ??? See felusiak te 10.3 mln. to glowa stonogi - Dzis twierdza sukcesu Sony po raz pierwszy od dekad zapowiedzial ponad 6 tys pink slips . Poczekaj az kurz opadnie ,... =================================================================== Według statystyk w najciemniejszym roku Great Depression było 11,4 mln bezrobotnych. Dzisiaj jest ich 10.3 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: co ty mnie tu bzdety wklejasz 09.12.08, 18:39 Update !!! ,... =============== Sony to cut 8000 jobs, close manufacturing sites MarketWatch Sony Will Cut 16000 Jobs as Recession Curbs Demand (Update2) Bloomberg ================================================================== Sony po raz pierwszy od dekad zapowiedzial ponad 6 tys pink slips . =================================================================== Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: co ty mnie tu bzdety wklejasz 10.12.08, 04:23 Chcę powiedzieć, że kontekst jest istotny. Jeśli benzyna w 1984 roku kosztowała $1.40 a teraz kosztuje $1.66 to znaczy, że relatywnie staniała. Jeśli lodówka wtedy i teraz kosztuje nominalnie tyle samo to oznacza, że relatywnie lodówki są tańsze. To łatwo zauważyć. Z zarobkami jest nieco trudniej. Nie tak klarownie. Pisarczyk AP zataja stopę bezrobocia aby popchnąc bzdurę li tylko dla quasi sensacyjnego efektu. Nie chcę powiedzieć, że wszystko jest honky dory ale nie chcę tez aby wciskano mi gnioty porównujac nominały z 1982 rokiem. Ztrudnienie spadło o 0.4%. Mieliśmy okresy, w przeszłości gdzie spadło o niemal 5% a regularnie 0.7-0.8% było regułą. Było to w dawnych, dobrych czasach, kiedy w USA produkowało sie wszystko od łyżki po komputer. W czasach kiedy Ford, GM i Chrysler królowały. Sony zredukował zatrudnienie o 10 tysiecy w 2005 roku. Przed trzema laty a nie od dekad..... Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Nu felusiak ,... 05.12.08, 01:23 Moze sie myle ale to oznacza hiper inflation, zalamanie sie dolara i strata statusu waluty rezerwowej. Zloto zakopac, na banki sie olac, dbac o swoja dupe, cala rodzina musi zebrac sie do kupy, jak jestes na farmie to przezyjesz, pare karabinow i duzo amunicji to must. Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Re: Nu felusiak ,... 05.12.08, 02:12 Felusiak posluchaj paru oszolomow jak ja: au.youtube.com/watch? v=mFi_39f5N4Q&eurl=http://www.hotcopper.com.au/post_single.asp? fid=1&tid=765881&msgno=3437043 Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: Nu felusiak ,... 06.12.08, 03:55 Takich i podobnych , my friend - Jeszcze raz potwierdzasz ze spostrzegawczosc i umiejetnosc skladania puzzle z fragmentow to nie najmocniejsza strona bean counters ;) ,... ==================================================================== I na podstawie tak subiektywnych spostrzeżeń dokonujesz oceny sytuacji gospodarczej? Nawet wczesniej (adresowalem do ciebie) kiedy natknalem sie na raport z procentem zatrudnionych w budownictwie - Przewozenie wszystkich jaj w jednym koszyku ,... ==================================================================== Mało tego, na takiej podstawie mówiłeś mi, że za rok albo dwa, trzy albo cztery lata bedzie kryzys? Odpowiedz Link Zgłoś
melord nie jest tak zle.... 06.12.08, 04:13 by nie moglo byc gorzej......we're well on our way;) business.smh.com.au/business/world-business/massive-job-losses-deepen-us-crisis-20081206-6smw.html "We're well on our way to the worst recession of the postwar period." Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Jest gorzej niz zle, i nie wiem czy felusiak.... 06.12.08, 05:01 ...rozumie,dlaczego ceny za rope TERAZ ida do dolu? <>To takie "pyrrusowe zwyciestwo" felusiaka... :-)))) finance.yahoo.com/news/Return-to-1-gas-Energy-prices-apf-13762911.html ----------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Jest gorzej niz zle, i nie wiem czy felusiak. 06.12.08, 05:45 no właśnie felusiak nie rozumie i bardzo chciałby sie dowiedzieć i zrozumieć o co tu chodzi. raz te ceny ida w góreą a innym razem w dół. dlaczego? powiedz mi ty yureczku. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: Jest gorzej niz zle, i nie wiem czy felusiak. 06.12.08, 07:50 <>Dobrze ze sie przyznajesz ze nie rozumiesz...:-)))) <>Ponownie wklejam Ci linka,i polecam zdanie: "With wages stagnant, home prices plummeting and foreclosure rated soaring, dollar-a-gallon gas may help mom fill up in the family minivan and cab drivers in New York City, but prices that low also would truly speak to how rotten the economy has become.", i jeszcze raz: "... but prices that low also would truly speak to how rotten the economy has become." finance.yahoo.com/news/Return-to-1-gas-Energy-prices-apf-13762911.html <>Reszte pozostawiam twojej wyobrazni i zrozumieniu.... :-))))))0 -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Jest gorzej niz zle, i nie wiem czy felusiak. 06.12.08, 13:42 dziękuję uprzejmie i zawiadamiam, że cytowane przez ciebie zdanie nie jest warte funta kłaków co oznacza, że jest pietrowym bzdetem z kokardą i wisienką na czubku. Płaciliśmy nie tak dawno poniżej dolara za galon i mówiono nam że gospodarka była najlepsza z możliwych. Wtedy wszystko szło jak po maśle bo mieliśmy najmądrzejszego prezydenta. Był grudzień 1998. Zaledwie przed dziesięciu laty. Latem mówiono nam, że 4 dolary za galon to niesamowity ciężar dla przecietnego Joe Shmoe, który stoi już na krawędzi gotowy skoczyć w przepaść. Teraz mówią,że dolar za galon nie przynosi ulgi. Ale już w lutym przyszłego roku ten sam dolar za galon będzie opisywany jako osiagnięcie nowego prezydenta podobnie jak raptowny brak bezdomnych. Ja żyję wystarczajaco długo na świecie aby pamietać. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Jest gorzej niz zle, i nie wiem czy felusiak. 06.12.08, 14:03 Spekulacje. Na tym ten caly zgnily, walacy sie system polega.Tym razem zoloza sobie dobrze petle na szyje.Zuzycie paliw spadlo moze 10% (chociaz tu tego nie widze) a cena ropy o 60%. Inwestycje energetyczne stanely, jakies wiatraki czy cele sloneczne zapomnij to dla ekcentrykow , wegiel wysiada, Canada co jest najwiekszym dostawca ropy i gazu do US, stanela.W Rosji tez nie "oplaca" sie inwestowac po co na swoje potrzeby maja. Jakies tam glebokie wiercenia obok Brazylii, zapomnij.Jezeli zalozysz ze syf ekonomiczny bedzie permanentny to moze jest OK ale jak ktos mysli ze to sie odbije to zobzczycie napisy na stacjach: "Sorry out of gas". Bez energii niestety nie da rady, nawet z tym niby "ociepleniem". Odpowiedz Link Zgłoś