Dodaj do ulubionych

Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę!

IP: *.lanet.net.pl 09.03.07, 23:20
Jako mieszkaniec Wrocławia nie zgadzam się na wydawanie środków z miejskiej kasy na zawodową drużynę piłkarską. W żadnym normalnym kraju takie rzeczy nie mogłyby mieć miejsca. Czyżby naszym lokalnym politykom poparcie spadało w sondażach? Szukanie poarcia poprzez wydawanie publicznych pieniędzy na rozrywkę dla małej grupy ludzi jest nieetyczne. Miasto ma ważniejsze potrzeby.
Obserwuj wątek
    • Gość: WW Ale o co chodzi, dlaczego z naszej kasy???? IP: *.as.kn.pl 09.03.07, 23:33
      To poprostu jest chore, miasto w korkach, drog nie ma a jak sa to dziurawe,
      mieszkania dla milionerow, praca u koreanczykow za 600 na reke a teraz to, a
      najbardziej jest chore ze Prezydent przy tym wszystkim ma poparcie 85 %. O co tu
      chodzi?!?! Kiedy Wroclaw sie obudzi?!?
      • Gość: WKS [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 00:13
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • adminn Re: Ale o co chodzi, dlaczego z naszej kasy???? 10.03.07, 14:25
          Cieszę się, bo może w końcu piłka nożna odżyje w naszym w mieście.
          Byle do wiosny;)

----
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27463
          • Gość: wrocławianin Re: Ale o co chodzi, dlaczego z naszej kasy???? IP: *.e-wro.net.pl 10.03.07, 14:32
            Może wrócą stare dobre czasy

vivaslask.w.interia.pl/wstep.htm
            Czy mnie jeszcze pamiętasz :) Hej Śląsk!
            www.wroclaw.pop.e-wro.pl/slask/foto/1960_70/f1970_0003.jpg
            Na ligowe mecze w latach 70-tych przychodziło nawet 50 tys. kibiców.

• Gość: wacek Publiczne pieniadze na mafijną organizacje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 11:51
    • Gość: sceptyk Wrocław piłkarską stolicą europy IP: *.e-wro.net.pl 09.03.07, 23:38
      Działania pana prezydenta Dutkiewicza i jego współpracowników (w tej i nie
      tylko tej sprawie)doskonale wpisują się w dyskusję na temat tego jakim miastem
      jest wrocław.
      Dla mnie wrocław to jedynie doskonałe działania typu public relations ekipy
      prezydenta i minimum przyzwoitości w dziedzinie dyscypliny finansowej.
      Sprawa zaangażowania finansów w drużynę piłkarską jest:
      -wątpliwa co do celu sportowego (ktoś wspominał o lidze mistrzów?!),
      -wysoce niepewna finansowo
      -chybiona jeśli chodzi o dyscyplinę sportową
      -podjętą bez jakichkolwiek konsultacji
      -za to bardzo nośną medialnie i chyba przede wszystkim o to chodzi sadząc po
      tym jak ekipa prezydenta się do tego zabiera.
      A tak na marginesie, piłka nożna jest chyba ostatnią dyscypliną sportu w
      ktorej w Polsce można odnieść sukces sportowy a jednocześnie o pozytywnych
      skojarzeniach medialnych. Daleko bardziej rokujące sukcesem mogłaby być na
      przykład koszykówka czy żużel. Ale rozumiem że istotne jest odtrabienie
      szybkiego sukcesu. Takim szybkim sukcesem będzie na pewno okrzyknięty awans do
      1 ligi co jest już raczej przesądzone biorąc pod uwagę zapowiedzi
      dyskwalifikacji prawie połowy zespołów z 1 ligi w związku z korupcją.
      Tylko co dalej?
      Jeśli jestem dobrze poinformowany to 5 mln zł daje w sumie na papierze około
      53% udzialów. Miasto sugerowało dojście do 60-70% i znalezienie sponsorów.
      Daje to w sumie może 6,5 mln plus sponsorzy - powiedzmy 3-3,5 mln rocznie to
      da budżet około 10 mln. Kwota 10 mln na rok to tzw. minimum socjalne dla klubu
      który może jedynie dziadować w warunkach polskiej 1 ligi. Zeby być w pierwszej
      trójce i grać w pucharach trzeba inwestować przez co njmniej 5-8 lat kwoty w
      okolicach minimum 40-50 mln zł rocznie plus ekstra koszty na zakupy zawodników
      (6-10 mln zł za przeciętną drużyne z 1 ligi to minimum).
      Skąd miasto weźmie na to pieniądze?
      Może warto aby ktoś rozsądny zapytał prezydenta o biznesplan dla śląska na
      najbliższe 2 lata. I ile to naprawdę będzie kosztować.
      To czym się nas karmi to są jakieś śmieszne rzeczy i kpiny z rozsądku
      mieszkańców miasta.
      Dziwię się dziennikarzom, że kupują taki kit jaki im się wstawia bez zadania
      jakichkolwiek pytań o konkrety.
      Ja rozumiem, że polityk robi sobie PR ale dziennikarze i radni są od tego żeby
      pytac o fakty i konkrety.
      A tak na marginesie pamiętacie Wisłe Kraków i niejakiego pana Cupiała?
      Naprawdę duże pieniądze inwestowane przez wiele lat w klub z dużymi tradycjami
      i w mieście o dużej kulturze sportowej.
      I co z tego wyszło?
      Deklarowane zaangażowanie finansowe miasta wrocławia w śląsk jest ułamkiem
      kwot rokrocznie ponoszonych przez Cupiała na wisłę z widocznym skutkiem.
      Śmieszy mnie, ze jednym z celów zaangażowania miasta ma być to że będzie
      bezpiecznie na trybunach.
      Aktualne przepisy prawa jeśli byłyby przestrzegane przez policję, działaczy
      czy PZPN załatwiłyby to już dawno.
      Ale nikt tego jakoś sie może zorganizować. Jak miasto jest w takim razie
      zdolne do skutecznego nadzorowania tak skomplikowanej firmy jak drużyna
      piłkarska skoro nie potrafi zidentyfikować 100 -150 tzw. pseudokibiców
      mających już zresztą zakaz wejścia na stadiony?
      Takie przywiązanie prezydenta i niektórych radnych do spraw li tylko medialnie
      nośnych sprawia, że miasto jest pisząc wprost od wielu już lat bardzo
      upierdliwe na codzień i dla zwykłych mieszkańców.
      Przy okazji dyskusji o wrocławiu to wrocław moim zdaniem nie jest pawiem tylko
      agencją typu public relations a pod spodem pustawo jeśli chodzi a codzienną
      rzeczywistość.
      Dość regularnie jeżdzę w różne rejony polski czy europy i porównując go nawet
      do polskich miast (Poznań, Kraków, Katowice), niestety nie mam dobrej opinii o
      wrocławiu mimo że jestem jego miszkańcem od 40 lat.
      Przyznaję, coś się robi, coś się organizuje ale nacodzień skrzeczy szara
      rzeczywistość: korki, koleiny dziury w jezdniach (nawet tych co nie mają
      jeszcze nawet dwóch lat), slumsowaty wygląd niektórych centralnych rejonów
      wrocławia (niektóre rejony z marszu nadają się na plenery do kręcenia filmu o
      tym jak armia radziecka zdobywała berlin).
      Inne typowe wady to niesamowity brud i błoto w mieście na parcelach i
      chodnikach. Niektóre rejony wyglądają jak kartofliska po powodzi.
      Aby skończyć optymistycznym i śmiesznym akcentem w trakcie spaceru w
      okolicach centrum miasta (byliśmy z żoną po miesięcznym pobycie na Long
      Island), żona mówi mi, że ten akurat rejon przypomina jej manhattan. Pytam się
      zdziwiony jaką część i jak to jest możliwe a ona na to że ta konkretna ulica
      przypomina jej jedną z uliczek na jaką zabłądziliśmy na upper east side.
      Nie muszę dodawać, że uliczka wyglądała ochydnie tak jak i ta we wrocławiu
      natomiast na chodnikach i trawniczku nie było ani jednej psiej kupy.
      Czyli jak zobaczę, że prezydent i staż miejska daje sobie radę ze śmieciami ,
      sprzątaniem i psimi kupami to może pomyślę że da sobie radę i z czymś bardziej
      ambitnym czego nam wszystkim wrocławianom życzę.
      Pozdrawiam wszystkich znanych już mi z widzenia kierowców sąsiadów w
      codziennie tych samych porannych korkach.
      Ryszard
      • Gość: zibi Re: Wrocław piłkarską stolicą europy IP: *.generacja.pl 09.03.07, 23:58
        Panie sceptyk, wspomina pan Wisle Krakow jako co? Bo jesli choc troche orientuje
        sie pan w tematyce pilki noznej to powinien pan wiedziec ze od czasu kiedy B.
        Cupial zainwestowal w klub byl on 5 razy mistrzem Polski. Malo?
        Mowi pan ze 40 lat mieszka we Wroclawiu i ze razi tu pana szara rzeczywistosc.
        Moze czas sie wyprowadzic? Po co sie meczyc skoro gdzie indziej jest lepiej?
        • Gość: C.V. Re: Wrocław piłkarską stolicą europy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 00:04
          kein Kommentar...
          • Gość: WKS Re: Wrocław piłkarską stolicą europy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 00:16
            SCEPTYK TY LESZCZU NIEMYTY, WROCŁAW PISZE SIĘ WIELKĄ LITERĄ!
        • Gość: WKS Re: Wrocław piłkarską stolicą europy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 00:18
          Gość portalu: zibi napisał(a):

> Panie sceptyk, wspomina pan Wisle Krakow jako co? Bo jesli choc troche
          orientuj
          > e
          > sie pan w tematyce pilki noznej to powinien pan wiedziec ze od czasu kiedy B.
          > Cupial zainwestowal w klub byl on 5 razy mistrzem Polski. Malo?
          > Mowi pan ze 40 lat mieszka we Wroclawiu i ze razi tu pana szara rzeczywistosc.
          > Moze czas sie wyprowadzic? Po co sie meczyc skoro gdzie indziej jest lepiej?

SCEPTYK TO PEWNIE CIUL Z POZNANIA, PRZEBYWAJĄCY CZASOWO WE WROCŁAWIU, WIDAĆ TO
          PO JEGO CHARAKTERYSTYCZNEJ NAWIJCE I ŻE TEN LESZCZ PISZE WROCŁAW Z MAŁEJ LITERY.
        • Gość: joker Re: Wrocław piłkarską stolicą europy IP: *.devs.futuro.pl 10.03.07, 16:10
          poperam jak się komus wrocław niepodoba to niech się wyprowadzi ja kocham swoje miasto najbardziej na świecie i nigdy mi nieprzyszlo do głowy napisać takich bzdór jak scypek wrocław jest jednym z najpiękniejszych miast w europie a niejaki scypek pisze głupoty a jęśli chodzi o ŚLĄSK to chciałbym tylko dodać że przydały by się na mieście bilbordy z herbem ŚLĄSKA I napisem zapraszamy na oporowską
          • Gość: JasnePełne Re: Wrocław piłkarską stolicą europy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 19:06
            sceptyk--> nikt tu Ciebie nie trzyma, gdzie indziej jest fajniej to wyjedź tam
            i powodzenia.
            Wisła 5 razy była mistrzem Polski odkąd Cupiał ją przejął. Wisła od lat jest
            dostarczycielem zawodników do reprezenatcji Polski. Dlaczego nie poszli dalej
            (a mogli)? ponieważ była źle zarządzana (ciągłe zmiany prezesów, trenerów, brak
            sensownej polityki transferowej- gdyby puścili w porę takich zawodników jak
            Kosowski, Frankowski, Żurawski, Sobolewski, Baszczyński, Kuźba, Głowacki,
            Cantoro, Brożek i kilku innych mieliby pieniędzy w bród).
            Z czym przeciętnemu europejczykowi kojarzy się Barcelona? z niedokończonej
            bazyliki Gaudiego? akurat! a klubu FC Barcelona! Z czym kojarzy sie Kijów? z
            Dynamem! Monachium? Manchester? Liverpool?
            Silny klub piłkarski jest wizytówką miasta. W interesie miasta jest zadbanie o
            Śląsk.
            Wizreunek miasta kreowany przez władze jest inny niż rzeczywisty jego obraz?
            tak! Diametralnie inny! Jednak Wrocław w trakcie wojny został niemal kompletnie
            zniszczony. Władze PRL-u Wrocław traktowały po macoszemu, we Wrocław nie
            inwestowano. W 1989r. miasto było koszmarnie zaniedbane. Dopiero od niecałych
            20 lat władze miasta próbują to zmienić. Bardzo dużo zrobiono. Jeszcze więcej
            jest do zrobienia.
            Londynu nie wybudowano w 20 lat. Nawet nie w sto. Długo potrwa zanim Wrocław
            będzie coś znaczył. Ale idziemy w dobrym kierunku.
      • Gość: P Re: Wrocław piłkarską stolicą europy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 07:16
        Prosiłbym by Pana Sceptyka ni obrażać - inaczej wszyscy będziemy mówić jak jest
        u nas ładnie i wspaniale, a tak nie jest. Ja kocham Wrocław, choć musiałem
        wyjechać za pracą, nie uważam jednak że we Wrocławiu jest aż tak różowo jak
        przedstawia to ekipa p. Dutkiewicza
      • Gość: eisenreich Re: Wrocław piłkarską stolicą europy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 09:08
        TY "sceptyk" i tobie podobni tutaj smarujecie takie pierdoły pocicie się nad
        analizami a nie zadaliście sobie trudu,żeby dokładnie przeczytać artykuł co do
        którego się odnosicie-a mianowicie miasto ma być tylko przejściowym
        "właścicielem",co w efekcie ma uwiarygodnić Śląsk w oczach ewentualnych
        sponsorów, których miasto ma ściągnąć do klubu.A teksty w stylu "nie zgadzam się
        jako wrocławianin na inwestowanie publicznej kasy na zawodowy klub...",no to już
        mógł tylko kretyn napisać ,bo we Wrocławiu jest średnio ok.10 tyś. fanów piłki
        nożnej,którzy też płacą podatki tak jak ja i wręcz wymagam,aby miasto
        inwestowało w rozrywkę dla mnie i mojej rodziny z którą często odwiedzam stadion
        przy ul.Oporowskiej,więc brawo panie Dutkiewicz za męską decyzję, na przekór tym
        wszystkim malkontentom wiecznym.Pozdrawiam wszystkich którym dobro naszego
        Wrocławia i Śląska leży na sercu,bo ten klub i to miasto to jedno.
        Ps.A tak na marginesie - łatwo się kibicuje klubowi który odnosi same sukcesy
        (koszykówka,żużel)- walić kibiców sezonowców
      • maq77 Re: Wrocław piłkarską stolicą europy 10.03.07, 15:28
        > Sprawa zaangażowania finansów w drużynę piłkarską jest:
        > -chybiona jeśli chodzi o dyscyplinę sportową

Nie ma w Europie dyscypliny spotowej, która byłaby bardziej popularna czy miała
        większa moc promocyjną niż piłka nożna. Jeśli Wrocław chce zaistnieć przez
        sport to trzeba postawić na piłkę nożną.

> A tak na marginesie, piłka nożna jest chyba ostatnią dyscypliną sportu w
        > ktorej w Polsce można odnieść sukces sportowy a jednocześnie o pozytywnych
        > skojarzeniach medialnych.

Na pewno nie jest łatwe osiągnięcie sukcesu. Trzeba dużego budżetu i dobrych
        fachowców. A sukces to ogromna promocja dla miasta i sponsorów. Mimo
        nieprzychylności polskich mediów.

> Daleko bardziej rokujące sukcesem mogłaby być na
        > przykład koszykówka czy żużel.

Racja. Wystarczy wysoki budżet, zatrudnienie kilku drogich zawodników i można
        świętować Mistrza Polski. Tylko co to daje? Czy można miasto promować za
        granicą przez żużel? Czy przeciętny kibic wie z kim na arenie międzynarodowej
        rozgrywa mecze Mistrz Polski w koszykówkę? Te dyscypliny mają zupełnie inną moc
        promocyjną.

> Zeby być w pierwszej
        > trójce i grać w pucharach trzeba inwestować przez co njmniej 5-8 lat kwoty w
        > okolicach minimum 40-50 mln zł rocznie plus ekstra koszty na zakupy zawodników
        > (6-10 mln zł za przeciętną drużyne z 1 ligi to minimum).

Wg mnie budżet drużyny walczącej o mistrza to około 30 mln zł. Z czego część
        stanowią wpływy z transmisji telewizyjnych, a część z biletów. Pozostałe
        pieniądze muszą wyłożyć sponsorzy. Oczywiście nie może to być miasto - ono
        niech zajmie się budową stadionu. Oczywiście budżet drużyny, która ma grać w
        Lidze Mistrzów to już zupełnie inna wielkość.

> A tak na marginesie pamiętacie Wisłe Kraków i niejakiego pana Cupiała?
        > Naprawdę duże pieniądze inwestowane przez wiele lat w klub z dużymi tradycjami
        > i w mieście o dużej kulturze sportowej.
        > I co z tego wyszło?

Kilka tytułów Mistrza Polski, prawdopodobnie największa rozpoznawalność ze
        wszystkich klubów piłkarskich w Polsce, kilka meczów na arenie międzynarodowej
        z uznanymi przeciwnikami (Real Madryt, Barcelona, Parma, Inter Mediolan i sporo
        innych). To wszystko jest promocja miasta i sponsora.

Też jestem przeciwnikiem polityki polegającej na zwoływaniu konferencji
        prasowych i ogłaszaniu przyszłych sukcesów. Też jestem za tym żeby z ulic
        Wrocławia zniknęły psie kupy, korki brud itp. Ale nie znaczy to, że skoro mamy
        problemy w innych dziedzinach to trzeba zarzucić temat piłki. Miasto powinno
        się wziąć za budowę stadionu bo mieliśmy już wiele obietnic, konferencji
        prasowych itp., a w temacie stadionu, to nawet nie wyznaczono jeszcze miejsca,
        gdzie miałby powstać on powstać (oficjalna strona Wrocławia mówi o przebudowie
        Olimpijskiego).
        Nie jestem kibicem Śląska, ale w tym wypadku zgadzam się na przekazywanie
        części moich podatków na budowę przede wszystkim stadionu oraz na piłkę nożną
        we Wrocławiu. Życzę awansu do OE, ale popartego budową silnej drużyny.
      • ksaweryl ogolnie troche popieram Sceptyka... 14.03.07, 23:59
        ...chociaz nie jestem w stanie zweryfikowac wszystkich faktow (np liczb o
        budzetach pilkarskich). Ale wydaje mi sie ze Wroclaw staje sie miastem dla
        bogatych - inwestycje w rynek, drogi (dla posiadaczy aut) i teraz rozrywka, ale
        juz nie inwestuje sie np w psie pole czy brochow - te rejony wygladaja gorzej
        niz najbiedniesze zakątki bylego ZSRR. pamietajmy ze Wroclaw jest wciąz miastem
        gdzie ludzie spią na ulicach. Polecam tez nocny spacer po Dworcu Glownym.
        Miasto, jezeli juz decyduje sie na taki krok z WKS, to powinno zrobic publiczne
        konsultacje na temat wydania 5 mln zl. Ale to chyba typowe. Ostatnio po akcji
        Przystanek Wroclaw pan Pawel Romaszkan z UM powiedzial ze ta debata nie ma
        wplywu na polityke miasta. wlasnie...
        Moze poparl bym ten pomysl gdyby (1) odbyla sie konsultacja i (2) uznano ze to
        pozyczka zeby pozwolic klubowi stanac na nogi a nie dlugofalowe inwestowanie
        wielkiej kasy w rozrywke, (3) w parze z tym poszlo wieksze zaangazowanie
        problemow spolecznych (np. szkolenia dla bezrobotynych i likwidacja wykluczenia
        spolecznego). Bo miasto musi sie rozwijac w sposob zrownowarzony.
        Co do korkow sceptyk nie ma racji bo: (1) sa wynikiem wlasnie prowadzonych
        remontow oraz (2) wynikaja z braku obwodnicy za ktora odpowiada ministerstwo
        transportu a nie miasto.
        pozdrawiam
    • Gość: lary Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.range217-43.btcentralplus.com 10.03.07, 00:15
      A ja nie zgadzam sie by wydawano pieniadze na budowe hali koncertowej!!! Mam w
      nosie muzyke Mozarta, Bacha itp. Od tego jest filharmonia lub opera. Jestes
      zwyklym zerem jesli masz jakiekolwiek watpliwosci. Dlaczego mielibysmy wszystka
      kase wydawac na np. drogi? Chodze na Slask od kilkunastu lat. Gdy zespol byl na
      fali na lige chodzilo po 20 tys. ludzi. A PZP z Realem w 1987 na Olimpijskim
      obejrzalo 40 tys. widzow. Chcialbym dozyc (i pewnie nie tylko ja) podobnych
      chwil. I dlatego w pelni popieram stanowisko miasta. Bo ludziom potrzeba i
      chleba i igrzysk!!!!!!!
    • Gość: aero Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.generacja.pl 10.03.07, 00:58
      Dutkiewicz, mimo ze nie wydaje sie specjalnym sympatykiem pilki noznej
      ("euroliga") ma jednak w swiadomosci, ze lokalny przedstawiciel
      najpopularniejszego sportu w kraju powinien byc i moze byc jedna z wizytowek
      miasta.
      To nie jest tak, ze pilke lubi tylko 4000 ludzi, chodzacych na kazdy mecz
      Slaska od lat. Potencjalnie tych fanow mamy w miescie na pewno nie mniej niz
      Lech Poznan. Tylko nie wszyscy sa tak wierni klubowi (w mysl wiernosci
      fanatykow/szalikowcow, ktorzy "zabija za barwy"). Gdyby zbudowac stadion z
      prawdziwego zdarzenia, zrobic dobra atmosfere wokol pilki, mozemy miec tlumy na
      trybunach. Widac to po knajpach pekajacych w szwach podczas transmisji LM
      chocby. Ludzie maja glod pilki na dobrym poziomie. Jestem pewien, ze na
      inauguracje OE, gdyby Slask awansowal i jeszcze sie wzmocnil, gdyby bylo
      miejsce, to przyszloby grubo ponad 20 tys..
      Dutkiewicz, skoro siega po temat juz po wygraniu wyborow, a bedac wiekszosc
      zycia biznesmanem a nie politykiem (pokroju Czarneckiego - wszedzie sie
      przyczepi lajza) wrecz ryzykuje forsujac kwestie klubu, bo nie sadze ze to
      tylko dla mediow se ubzdural ta idee. Wie, ze gra jest warta swieczki, nie
      majac pewnosci co do szybkiego zwrotu tej inwestycji. Nie wiem czy wg niego to
      jest jakby wypelnienie wizerunku Wroclawia - ze brakuje mu wlasnie tego
      poziomiu takze w sporcie, bo o kulture dbaja, choc czesto ulomnie, ale dbaja.

I jeszcze jedno. Naprawde nie rozumiem jak mozna porownywac pilke nozna z
      koszykowka lub zuzlem. Ok, na te dyscypliny przychodzi sporo ludzi, ale w skali:
      Krajowej - koszykowka stracila wiele po slawetnym odpadnieciu Polski z ME w
      meczu z Grecja (ktory nie rozumiem do dzisiaj przegrali prowadzac chyba ponad
      20-pkt) oraz po fatalnych relacjach TVP z ligi (gdzie urywali transmisje przed
      dogrywka w finalach) Od tej pory ani NBA ani PLK nie odzyskaly swojej
      popularnosci z 1 polowy lat 90-tych. I cos nie widze, zeby mialo to nastapic
      niedlugo.
      Gloobalnej - Zuzel jest dyscyplina niszowa, nawet bardziej niz lansowane skoki
      narciarskie. Poza Polska, Anglia, Skandynawia zaden kraj nie fascynuje sie tym
      sportem i zakladam ze Amerykanie czy Australijczycy, ktorzy miewaja nawet
      mistrzow swiata lub czolowych zuzlowcow (Ermolenki, Hanckoki, Crumpy i inne) w
      wiekszosci nie wiedza wiele o dyscyplinie i traktuja jako kolejny extreme
      sports w stylu skoki motocrossowe w half-pipe ;)
      Jedna sprawa honorowac i cieszyc sie z sukcesow tych dyscyplin w naszym
      miescie, a inna zupelnie to kreowac je na dyscypliny dominujace. Duze miasto
      powinno miec duzy stadion, porzadna druzyne pilki n.
      Ostatni argument - gdyby w koszykowce albo na zuzlu poziom byl taki
      beznadziejny jak Slask mial w ostatnich latach (3, 2 liga, brak perspektyw), to
      ani media by o tych druzynach tyle nie pisaly ani kibicow by sie tyle nie
      ostalo.
      • Gość: Wrocławianin Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.chello.pl 10.03.07, 01:24
        Popieram Dutkiewicza i całkowicie zgadzam się z Aero.
        Sceptyk do Poznania wypad!!!!!!!!!!!!!
        Dobry stadion ( nowy bo na Oporowskiej odwalili kiszkę że aż wstyd ), dobry
        zespół w 1 lidze i Wrocław wizytówką piłkarskiej Polski.
        Śląsk ponad wszystko!!!!!!!!
        Wrocław naszym miastem, Śląsk naszym życiem!!!!!!!
    • Gość: Kibic Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.devs.futuro.pl 10.03.07, 02:09
      Wszystkich którzy tak ochoczo chcą wydawać publiczne pieniądze na prywatny klub
      zachęcam do wzięcia się do roboty i przeznaczeniu własnych pieniędzy na
      prywatną inicjatywę w piłkarski Sląsk. Przypominam KOMUNA już dawno się
      skończyła i powinien nastąpić koniec z dotacjami dla bankrutów.Przypominam o
      tym Panie Dutkiewicz, kadencja kiedyś się kończy.
      Ps. Do kibica "WKS"-
      1)Popracuj nad ortografią
      2)Weź się do roboty, stwórz biznesplan, wesprzyj klub merytorycznie i finansowo
      nie bluzgami
      3)Najpierw zastanów się nad sensem swoich wypowiedzi a potem zabieraj głos w
      dyskusji.
    • Gość: Wisnia Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 02:33
      Szczepan Telepan.
    • Gość: Wisnia Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 02:34
      Mamy wieksze potrzeby. Moze postawimy pomnik.
    • Gość: michalis Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.generacja.pl 10.03.07, 02:43
      Pozwolę sobie nie zgodzić się z Panem Brzozowskim, w krajach Wspólnoty
      Europejskiej, nie mylić z Unią, wynik sportowy nie jest uzależniony od liczby
      kibiców( to jest zupełnie inna działka-systemy ticketingowe oraz programy
      CRM.Miasto powinno dbać o swoją promocję,jeżeli strategię takową posiada poprzez
      kluby sportowy, ale w żadnym wypadku nie powinno się angażować finansowo.
      Miasto, jak i jego radcy powinni prowadzić lobbing na rzecz pozyskania
      strategicznych sponsorów, których to zaangażowanie przyniesie korzyść w postaci
      promocji miasta w okresie 3-5 lat. tylko komu na tym zależy......
      • Gość: p. Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.tpnet.pl 10.03.07, 15:06
        Nie do końca jest tak jak piszesz kolego. Swego czasu (ok 2000r.) Real Madryt
        byl b.zadluzonym klubem i dostal od miasta tereny warte 300mln euro. Tylko
        dzieki temu utrzymal sie na odpowiednim poziomie (tereny wydzierzawiono a czesc
        sprzedano). Ciezko chyba zaprzeczyc, ze REAL nie jest wizytowka Madrytu.
        Oczywiscie Slask to nie Real ale wg mnie lepsza sytuacja jest kiedy miasto
        kupuje akcje klubu a nie dotuje go. Przeciez te akcje mozna kiedys sprzedac
        kiedy pojawi sie konkretny chetny na ich zakup. Futbol to naprawde dobry biznes
        (jeszcze nie u nas ale powoli chyba i to sie zmienia), zapotrzebowanie na niego
        jest, jesli miasto sensownie to poprowadzi powinno byc ok. I miejmy nadzieje, ze
        nasi synowie po meczu Slaska beda mieli ochote isc pograc w pilke a nie tylko
        siedziec przed komputerem.
        Pozdrawiam
        P.S. Ludzie mniej agresji w tej dyskusji.
    • piotrek20074 Wrocław to dno... nie to co Kraków 10.03.07, 03:09
      dwie drużyny w pierwszej lidzie Orange Ekstrakla. Wisła Kraków oraz Cracovia
      Kraków. Mamy jeszcze III ligowego Hutnika Kraków.
      • Gość: Robek Re: Wrocław to dno... nie to co Kraków IP: *.chello.pl 10.03.07, 03:21
        Nareszcie Prezio znalazł sobie godne zajęcie.Jest dobry pomysł(ogólnie), to
        będzie też dobry pijar,a kiedyś Euro samo przyjdzie.

Do wielkich rzeczy dochodzi się małymi krokami-mawiali starożytni Chińczycy.
        • Gość: Robek Re: Wrocław to dno... nie to co Kraków IP: *.chello.pl 10.03.07, 03:33
          P.S. Ale za kabel na Szewskiej ktoś powinien "beknąć".Nie ma "zmiłuj się".
    • Gość: Jacek Cieszę się! Powodzenia! IP: *.e-wro.net.pl 10.03.07, 08:31
      Lubię piłkę nożnę. Cieszę się że w końcu zadba się o jej rozwój we Wrocławiu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!
    • Gość: wroclawianin Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.dialog.net.pl 10.03.07, 08:50
      wal sie szczepan, wypie..j na ogrodek fasolke podlewac ! wks slask !
      • Gość: WKSGOOL Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.tvk.torun.pl 10.03.07, 10:35
        Brawo Panie Dutkiewicz!!! Na taką decyzję czekaliśmy dobre kilka lat i wierzymy
        że w końcu doczekamy sie silnego Śląska. Wszyscy , którzy sprzeciwiaja sie
        wydawaniu publicznych pieniędzy na klub piłkarski powinni zerknac 60 km za
        Wrocek i zobaczyc skad finansuje sie z.lubin i za co beda budowac stadion ( o
        ile beda bo nikt nie wie po cholere im stadion na 40 tys :] ).
        • Gość: sceptyk oby to nie był tylko kolejny Bajer(n) IP: *.akron.net.pl 10.03.07, 11:45
          WKS - jak na razie 11 miejsce w II lidze: 23 punkty straty do lidera i tylko 4
          punkty więcej od ostatniego zespołu w tabeli.

Poczekamy, zobaczymy....
    • Gość: Luca Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: 193.59.72.* 10.03.07, 10:31
      To może wracaj tam skąd przyjechałeś do Wrocławia i daj się wrocławianom cieszyć
      tym co wrocławskie
    • Gość: Urzednik Wreszcie IP: *.as.kn.pl 10.03.07, 10:50
      Jesli chcemy zaistniec w europie jako miasto Wrocław to koniecznie musimy miec
      druzyne piłkarska na odpowiednim poziomie.Do sceptykow tego pomysłu mam pytanie
      dlaczego z moich podatkow finansuje sie opere i filharmonie skoro wiekszosc
      ludzi omija z daleka te przybytki?Badzmy obiektywni w wyrazaniu swoich opini.
      • Gość: Rad Re: Wreszcie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 10:55
        Śląsk musi byc w I lidze. To świetna promocja Miasta. Natomiast nie chcę, aby
        moje pieniądze szły na teatr i opery, które oglądają tylko Niemcy!
        • Gość: koza Re: Wreszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 18:16
          Skoro was to nie interesuje, nie pojawiacie się w operze czy filharmonii, to
          skąd wiecie kto tam chodzi? To nielogiczne.
          Zapewniam, że dobre koncerty mają dużą widownię, nie tylko Niemców ;)
    • tofik701 PZPN wam pokaże za aferę korupcyjną 1 ligę! 10.03.07, 11:23
      sędziowie będą wam sprzyjać za działania prokuratury? Ciekawe...zemsta Misów z
      PZPN murowana i 1 liga bye, bye....

www.foto-tel.pl/
    • Gość: maciek nd Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.e-wro.net.pl 10.03.07, 11:39
      LUDZIE WY WIECIE SLASK JEST NAJLEPSZY NA SWIECIE
      • maro_wks Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! 10.03.07, 12:13
        Widzę,że przeciwnicy Śląska nie śpią,sam nie jestem wielkim entuzjastą brania
        WKS-u pod skrzydla miasta,ale jak widac na dzien dzisiejszy nie ma innego
        sensownego wyjscia.Wspominacie o publicznych pieniądzach wydawanych na prywatną
        spółke-5mln zl.Za to nie przeszkadza wam to ze miasto chce wydac 250 mln zl na
        filharmonie,ktora we Wrocławiu juz mamy i ktora bedzie sluzyc o wiele węższemu
        gronu ludzi niż klub piłkarski.Wreszcie miasto dostrzegło problem wrocławskiej
        piłki.Mam nadzieje ze juz niedlugo Wrocław będzie także kojarzony z piłką nożną
        na wysokim poziomie,bo co by nie mowic koszykówka nigdy nie przebije
        popularnoscia futbolu,a wrocławski klub grający koszykówkę jeszcze długo nie
        przełamie monopolu Prokomu.
    • Gość: darek Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 12:16
      Brawo Rafał,tylko nie daj się pani B.Z. Wrocław Naszym Miastem,ŚLĄSK Naszym
      Klubem.Wrocławianie kochają ŚLĄSK!
    • Gość: Aleksander Brawo Dutkiewicz IP: *.as.kn.pl 10.03.07, 12:32
      Czytajcie ze zrozumieniem ludzie.Miasto moze na tej transakcji duzo
      zarobic.Jesli wypromuje Slask na europejskie stadiony to jestem pewien ze
      znajdzie sie konkretny kupiec ktory odkupi od miasta klub za duzo wieksza
      cene.To jest czysty biznes.Prosze mi pokazac inna impreze w miescie gdzie
      srednio cztery razy w miesiacy przychodzi po około 4 tysiecy ludzi??Teatry
      opery i tego typu instytucje moga pomarzyc o takiej frekfencji a tez miasto
      łozy na nie niezłe sumki wbrew woli olbrzymiej rzeszy ludzi.Zrobmy tak aby owca
      była cała,wilk syty i miasto było zadowolone..Pozdrawiam miłosnikow piłki
      noznej i ludzi kultury .
    • Gość: ian Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.lanet.net.pl 10.03.07, 12:59
      Chcemy mieć I ligę! - więc ją kupcie!!! 5 mln na opłacenie sędziów i zawodników
      drużyn przeciwnych powinno wystarczyć!!! Może nie wystarczyć jednak na szkody
      po demolkach kibiców, sklepów, tramwajów, autobusów, leczenie i renty
      inwalidzkie dla poszkodowanych innych kibiców i przypadkowych ludzi. Kto będzie
      firmował to bagno - Rafał Dutkiewicz. CHCEMY MIEĆ INNEGO PREZYDENTA!!!
      • maro_wks Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! 10.03.07, 13:10
        Puknij sie człowieku w łeb,powinienes sie leczyc psychicznie,ale nie jestem za
        tym by za publiczne pieniądze leczyć debili.
      • Gość: wikul Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.aster.pl 10.03.07, 22:08
        Gość portalu: ian napisał(a):

> Chcemy mieć I ligę! -więc ją kupcie!!! 5 mln na opłacenie sędziów i zawodników
        > drużyn przeciwnych powinno wystarczyć!!! Może nie wystarczyć jednak na szkody
        > po demolkach kibiców, sklepów, tramwajów, autobusów, leczenie i renty
        > inwalidzkie dla poszkodowanych innych kibiców i przypadkowych ludzi.Kto będzie
        > firmował to bagno - Rafał Dutkiewicz. CHCEMY MIEĆ INNEGO PREZYDENTA!!!

Pół tramwaju za to nie kupisz, durniu.
    • samozwaniec1 Kupcie sobie ze 20 meczy i wiekszosc sedziow 10.03.07, 13:59
      I Slask bedzie w I lidze...
      • Gość: wikul Re: Kupcie sobie ze 20 meczy i wiekszosc sedziow IP: *.aster.pl 10.03.07, 22:10
        Mam lepszy pomysł. Kup sobie troche rozumu do tego pustego łba.
    • Gość: andrew Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 15:29
      nia ma po co!! bo i tak kibole pojda siedziec w 24h sadach hahaha
    • Gość: andrzej Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 17:03
      SUPER! Tylko SZLACHTA z WROCŁAWIA liczy się na Dolnym Śląsku!ViVa ViVa WKS!
      • Gość: GDańsk Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 17:37
        WKS WKS WKS TO MY KIBICE ŚLĄSKA ZNA NAS CAŁA POLSKA ZA SLASK ZA WKS PÓJDZIEMY AŻ
        PO ŻYCIA KRES 1 liga 1 liga śląsk wrocław :D
    • Gość: wikul Brawo panie prezydencie: Chcemy mieć I ligę ! IP: *.aster.pl 10.03.07, 21:57
      Gość portalu: Szczepan napisał(a):

> Jako mieszkaniec Wrocławia nie zgadzam się na wydawanie środków z miejskiej
      > kasy na zawodową drużynę piłkarską. W żadnym normalnym kraju takie rzeczy nie
      > mogłyby mieć miejsca. Czyżby naszym lokalnym politykom poparcie spadało w
      > sondażach ?
      > Szukanie poarcia poprzez wydawanie publicznych pieniędzy na rozrywkę dla małe
      > grupy ludzi jest nieetyczne. Miasto ma ważniejsze potrzeby.

Całe szczęście że liberum veto to melodia przeszłości. A o "normalnych
      krajach", etyce, demokracji, popularności piłki noznej, promocji miasta i jego
      prestiżu nie masz najmniejszego pojęcia. Zapisz sie lepiej do Partii Kobiet,
      wygrajcie wybory i bedziecie mieli możliwosci realizowania własnego programu.
      P.S. Zastanów sie co za bzdury wypisujesz. Jeżeli sprawa dotyczy "rozrywki dla
      małej grupy ludzi" to skad można liczyć na znaczący wzrost poparcia ?
      Puknij się w głowkę.

wohin.heute.de/images/crazyani.gif
    • Gość: switi Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 23:25
      We Wrocławiu i na Dolnym Śląsku liczy się tylko ukochany Nasz klub WKS ŚLĄSK !!!
    • Gość: wroclaw Re: Rafał Dutkiewicz: Chcemy mieć I ligę! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.03.07, 20:33
      juz widzę kolejne spolki nie tylko sportowe ustawiające się po miejską kasę
      zresztą i tak tak bylo niestety
      wystarczy przesledzić dotacje dla drużyny koszykówki-spolka sportowa schetyny
      i inne podobne trefne sytuacje
      rozumiem ze miasto jest wlascicielem infrastruktury, wspiera trening mlodzieży itd
      ale wspierać przejmować prywatną firmę -----nie od tego jest miasto....
      a kto pamięta jeszcze równie genialny pomysł "obdarowania" mieszkaniami
      wybitnych twórców? :)
      i co i
      g..no PR nie moze byc wydmuszką - najpierw musi być treść a dopiero obudowa lub
      choć przynajmniej plan na to co ma być
      juz widzę mecz np z Arką gdynia albo z lechem
      z jednej z strony "wroclawskie rodziny" a z drugiej szalikowcy - skandujący
      "SEDZIA W(CH)OOOJ".... co wy na to

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka