darima_ka 18.11.12, 19:40 Jeszcze listopad się nie skończył ,a już po kolędzie chodzą. U mojej mamy w parafii już się zaczyna,to tak jak w marketach już się święta zaczęły Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lvova Re: Kolęda 18.11.12, 19:46 Oj tam,kiedyś wam to tłumaczyłem,duszpasterz ma obowiązek przynajmniej raz w roku odwiedzic swoich wiernych i nigdzie nie jest napisane,że to ma być po Bożym Narodzeniu Odpowiedz Link
darima_ka Re: Kolęda 18.11.12, 20:03 Ekmmmm, a gdzie to jest zapisane? Przecież zwyczaj ten występuje tylko w Polsce. W innych krajach ksiądz Cie odwiedzi ,ale tylko jeśli sam go do domu zaprosisz,musisz to zgłosić. na parafii. Nie sądzę żeby był to obowiązek? W Niemczech ,czy Hiszpanii tez są katolicy, a tam nie chodzą po kolędzie. Jesli juz taki zwyczaj u nas panuje ,to ja raczej takiej wizyty bym oczekiwała właśnie w okolicy świat. Odpowiedz Link
lidka449 Re: Kolęda 18.11.12, 19:59 dziwne to wszystko powywracane do góry nogami, a ledwie sie skończy 1 listopad w sklepach już zaczyna się "kampania" świąteczna Odpowiedz Link
ejno Re: Kolęda 18.11.12, 21:13 A niech se będzie, ludziska milsi są dla siebie w święta, to i klyienty szanowne jakby dzień dobroci dla zwierząt wyczuli i w miarę normalnie się pracuje.... Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kolęda 19.11.12, 13:58 No tak, po drugiej stronie "lady" kasy widzi się trochę inaczej. Klienci różni ,czasem zdenerwowani ,a wy zmęczeni. A wystarczy trochę wzajemnej wyrozumiałości. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kolęda 19.11.12, 14:00 Tam gdzie duże osiedla ,tam zaczynają wcześniej. Ale faktem jest ,ze coraz wcześniej zaczynają. Ja najbardziej lubię kiedy przychodzą po kolędzie w okresie świątecznym ,kiedy stoi choinka ,i klimat świąteczny jest. Odpowiedz Link