Dodaj do ulubionych

Węgry chcą ograniczyć net?

27.10.14, 18:47
Jak w Chinach?Coś jak ACTA?
tvn24bis.pl/informacje,187/wegierscy-internauci-wyszli-na-ulice-sa-zatrzymani-ale-bedzie-tez-zmiana-w-przepisach,482206.html
Obserwuj wątek
    • czarek_sz Re: Węgry chcą ograniczyć net? 27.10.14, 19:58
      Jak Tusk zlikwidował ulgę internetową to u nas żadnych protestów nie było a przecież zlikwidowanie ulgi to jak podwyżka. Więc o co GW chodzi - że jak u nas była na net podwyżka to było cacy a jak jest na Węgrzech to be ?
      • m.maska Re: Węgry chcą ograniczyć net? 27.10.14, 20:19
        Oj na Wegrzech zle sie dzieje... i nie o internet chodzi.
        Pewien Austriak dzierzawil tam ziemie, gospodarzyl a teraz przyszlo: wywlaszczenie... powrot do przeszlosci. Wlasciciel zajechal, zebral zbiory i sprzedal, nie przyjeto nawet jego skargi. Umowy o dzierzawie przez obcokrajowcow anulowano, jedna ustawa.
        • darima_ka Re: Węgry chcą ograniczyć net? 27.10.14, 20:39
          Nie uważasz ,że ten właściciel zachował się po chamsku?
          Ustawa nie może działać wstecz,jeśli zasiew był zrobiony,
          to powinien móc zebrać zbiory,a potem wypowiedzenie dzierżawy.
          • m.maska Re: Węgry chcą ograniczyć net? 28.10.14, 12:37
            darima_ka napisała:

> Nie uważasz ,że ten właściciel zachował się po chamsku?
            > Ustawa nie może działać wstecz,jeśli zasiew był zrobiony,
            > to powinien móc zebrać zbiory,a potem wypowiedzenie dzierżawy.

Jasne, ze tak. Problem w tym, ze ta ustawa uniewaznila wszystkie dzierzawy obcokrajowcow. Dotyczy to glownie Austriakow, bo oni tam postanowili dzierzawic ziemie i ja uprawiac, ale to nie jest wypowiedzenie dzierzawy, a uniewaznienie tejze!
      • darima_ka Re: Węgry chcą ograniczyć net? 27.10.14, 20:36
        czarek_sz napisał:

> Jak Tusk zlikwidował ulgę internetową to u nas żadnych protestów nie było a prz
        > ecież zlikwidowanie ulgi to jak podwyżka. Więc o co GW chodzi - że jak u nas by
        > ła na net podwyżka to było cacy a jak jest na Węgrzech to be ?

Hehehe,bo u nas to się inaczej nazywało.
        "Koniec ulgi internetowej"big_grin
        Wiesz ,że Orban będzie pod ostrzałem.
      • ravenheart1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 29.10.14, 10:18
        czarek_sz napisał:

> Jak Tusk zlikwidował ulgę internetową to u nas żadnych protestów nie było a prz
        > ecież zlikwidowanie ulgi to jak podwyżka. Więc o co GW chodzi - że jak u nas by
        > ła na net podwyżka to było cacy a jak jest na Węgrzech to be ?

A kiedy ją zlikwidowano ?
        Z tego co się orientuję to taka ulga nadal istnieje

www.pit.pl/ulga-internet/

tylko sposób jej rozliczenia stał się dużo mniej korzystny niż wczesniej.
        • czuk1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 29.10.14, 10:32
          Na temat naszej ulgi ... rację ma rav.
        • darima_ka Re: Węgry chcą ograniczyć net? 29.10.14, 19:06
          ravenheart1 napisał:

> czarek_sz napisał:
          >
          > > Jak Tusk zlikwidował ulgę internetową to u nas żadnych protestów nie było
          > a prz
          > > ecież zlikwidowanie ulgi to jak podwyżka. Więc o co GW chodzi - że jak u
          > nas by
          > > ła na net podwyżka to było cacy a jak jest na Węgrzech to be ?
          >
          > A kiedy ją zlikwidowano ?
          > Z tego co się orientuję to taka ulga nadal istnieje
          >
          >
          > www.pit.pl/ulga-internet/
          >
          > tylko sposób jej rozliczenia stał się dużo mniej korzystny niż wczesniej.

i co korzystasz z tej ulgi?
          Dla kogo ona jest?
          • admarela Re: Węgry chcą ograniczyć net? 29.10.14, 21:12
            Z ta ulgą podobnie jest, jak z zasiłkami rodzinnymi Niby są, tylko kto z nich korzysta poza patologia i oszustami?
            • ravenheart1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 03.11.14, 08:27
              darima_ka napisała:

> i co korzystasz z tej ulgi?
              > Dla kogo ona jest?

Korzystałem - zapewne tak jak większość tu piszących.

admarela napisała:

> Z ta ulgą podobnie jest, jak z zasiłkami rodzinnymi Niby są, tylko kto z nich k
              > orzysta poza patologia i oszustami?

Tą wyjątkowo bzdurną wypowiedź pozostawiam bez komentarza.
              • rena-ta49 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 03.11.14, 14:28
                "Korzystałem - zapewne tak jak większość tu piszących."

Wiec skoro jest,to dlaczego nie korzystasz?

"admarela napisała:
                >
                > > Z ta ulgą podobnie jest, jak z zasiłkami rodzinnymi Niby są, tylko kto z
                > nich k
                > > orzysta poza patologia i oszustami?
                >
                > Tą wyjątkowo bzdurną wypowiedź pozostawiam bez komentarza."

Bzdurna,a wiesz kto się załapuje na zasiłek rodzinny,znasz kryteria?
                To raczej ty bzdury piszesz nie znając zasad obowiązujących:
                jeżeli dochód na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 552,3 zł lub 638,9 zł netto (wyjaśnienie powyżej)
                www.ofeminin.pl/urlopy-i-zasilki/zasilek-rodzinny-na-dziecko-2012-s606704.html
                wiec kto się na rodzinne załapuje jak nie patologia i rodziny wielodzietne,i to nie zawsze,bo wystarczy ze przekroczysz o 2 zl tez kwotę i nic na dziecko nie dostajesz.

• ravenheart1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 03.11.14, 14:51
                  Może się mylę, ale dyskusja dotyczyła ulgi internetowej ( i w tym temacie wpis admareli uważam za bzdurny).
                  Poza tym możliwość skorzystania z ulgi internetowej nie jest uzależniona od dochodu, tak jak w przypadku zasiłku rodzinnego, co tym bardziej deprecjonuje jej wpis.

admarela napisała:

> Z ta ulgą podobnie jest, jak z zasiłkami rodzinnymi Niby są, tylko kto z nich k
                  > orzysta poza patologia i oszustami?
    • czuk1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 27.10.14, 20:15
      Pierwszy obciach węgierskiego premiera. W efekcie bunt przeciw polityce Orbana. Swoją drogą pomysł opodatkowania internetu (wg mnie) jest bezzasadny, bo podatek za dostęp do internetu już płacimy, w cenie usługi
      płaconej operatorom.
      • m.maska Re: Węgry chcą ograniczyć net? 27.10.14, 20:22
        a co to komu szkodzi opodatkowc cos trzy i cztery i piec razy? podatek placimy tez kiedy pobieramy pensje a potem kiedy dokonujemy zakupow czy placimy za uslugi i nikomu to nie przeszkadza, a jesli jeszcze mamy oszczednosci i zlozymy je w banku, to od odsetek tez nam leca podatki... konca nie widac.
        • darima_ka Re: Węgry chcą ograniczyć net? 27.10.14, 20:40
          Rządy stają się coraz pazerniejsze,golą obywateli równo w całej Europie.
          • czarek_sz Re: Węgry chcą ograniczyć net? 27.10.14, 20:47
            Nie tylko rządy bo lichwiarze też. Jeszcze kilka lat temu za prowadzenie konta w banku płaciłem siedem zł miesięcznie. Teraz płacę piętnaście i z pewnością nie jest to ostatnie słowo lichwiarzy smile
            • darima_ka Re: Węgry chcą ograniczyć net? 28.10.14, 18:07
              A za internetowe konto nie płacę nic.
              Polecam.
              • ravenheart1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 29.10.14, 10:15
                Otóż to - konto z opłatą za jego prowadzenie to już prawdziwa rzadkośc ... ale może Czarkowi chodziło o opłatę za karte płatniczą wydaną do konta ?
                • czuk1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 29.10.14, 10:36
                  A gdzie tu (na wątku ) Czarkowi chodziło o opłatę za kartę ?
                  • darima_ka Re: Węgry chcą ograniczyć net? 29.10.14, 21:23
                    czuk1 napisał:

> A gdzie tu (na wątku ) Czarkowi chodziło o opłatę za kartę ?

Nie o kartę chodziło ,a o opłatę za konto:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,50394,155280035,155281869,Re_Wegry_chca_ograniczyc_net_.html?wv.x=2
                    • czuk1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 02.11.14, 22:29
                      Standardem staje się brak opłat miesięcznych za prowadzenie konta indywidualnego ale za to co jakiś czas podwyższa się różne opłaty .
                      • czarek_sz Re: Węgry chcą ograniczyć net? 02.11.14, 22:54
                        Na jedno wychodzi nie uważasz ?

czuk1 napisał:

> Standardem staje się brak opłat miesięcznych za prowadzenie konta indywidualneg
                        > o ale za to co jakiś czas podwyższa się różne opłaty .
                        • rena-ta49 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 03.11.14, 06:55
                          Banki swoje muszą dostać.
                      • m.maska Re: Węgry chcą ograniczyć net? 03.11.14, 20:26
                        czuk1 napisał:

> Standardem staje się brak opłat miesięcznych za prowadzenie konta indywidualneg
                        > o ale za to co jakiś czas podwyższa się różne opłaty .

Ha... u mnie byly jeszcze dwa lata temu przelewy za nic... a teraz, prosze bardzo stoi komp - jak sobie ktos sam dokona przelewu, to go nic nie kosztuje, jesli skorzysta z online-banking - tez nic, ale jesli juz takiego przelewu chce sie dokonac korzystajac z pomocy urzednika - to kosztuje chyba 1€.
                        • m.maska Re: Węgry chcą ograniczyć net? 03.11.14, 20:27
                          A karta bankowa? kosztuje raz w roku 5€ - tzw. ec... no za karte kredytowa to bule juz rocznie ponad 80€ sad
                          • darima_ka Re: Węgry chcą ograniczyć net? 03.11.14, 21:07
                            To znaczy ,że ja wybrałam dobry bank,za przelewy nic nie płace ,
                            za pobieranie kasy w wszystkich bankomatach w Polsce i za granicą też zero.
                            Warunkiem darmowego korzystania z karty bankomatowej jest płacenie za zakupy kartą ,
                            mieś trzeba zrobić zakupy za 200zł i płacić kartą.Tak ,że ja gotówki prawie wcale nie noszę ,wszędzie płace kartą.
                            Kartę bankomatową też mam za darmo.
                            www.ingbank.pl/_fileserver/item/1000192
                            Kredytowej nie posiadam,zrezygnowałam by mnie nie kusiłobig_grin
                            • m.maska Re: Węgry chcą ograniczyć net? 03.11.14, 21:21
                              darima_ka napisała:

> To znaczy ,że ja wybrałam dobry bank,za przelewy nic nie płace ,
                              > za pobieranie kasy w wszystkich bankomatach w Polsce i za granicą też zero.
                              > Warunkiem darmowego korzystania z karty bankomatowej jest płacenie za zakupy ka
                              > rtą ,
                              > mieś trzeba zrobić zakupy za 200zł i płacić kartą.Tak ,że ja gotówki prawie wca
                              > le nie noszę ,wszędzie płace kartą.
                              > Kartę bankomatową też mam za darmo.
                              > www.ingbank.pl/_fileserver/item/1000192
                              > Kredytowej nie posiadam,zrezygnowałam by mnie nie kusiłobig_grin

No wiec te przelewy tez nic nie kosztuja - bo dokonuje ich online... a kredytowa? no coz, jest drozsza, ale daje mi pewne plusy, m.in. ubezpieczenie zagraniczne na wypadek wypadkow, zabezpieczenie zwrotu w razie wycofania sie z podrozy, tansza benzyna, tansze wypozyczenie samochodu - to sie w ciagu roku sumuje i wychodzi na zero...
                              Ale wybieranie gotowki na ec poza siecia tego samego banku juz kosztuje... natomiast na kredytowej mam wlasne wklady, wiec mi tak naprawde nic nie pozyczaja - tak wiec gotowka tu czy za granica - nic nie kosztuje.
        • czuk1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 27.10.14, 20:44
          O czym piszesz ? Mieszasz. Twierdzisz, że można coś opodatkować wielokrotnie ? A przecież są to oddzielne podatki są : od wynagrodzeń, zakupionych towarów i usług oraz od lokat bankowych.

A tu , na Węgrzech, jest (niespotykany) zamiar PODWÓJNEGO opodatkowania usługi internetowej/za internet : raz podatkiem VAT (jak u nas mówimy) i drugi raz podatkiem "od internetu".
          I takie opodatkowanie szkodzi mojemu rozsądkowi. Rozumiem jednak, że TYLKO NA RAZIE nie szkodzi Orbanowi.
          • czarek_sz Re: Węgry chcą ograniczyć net? 27.10.14, 20:50
            Wielokrotnie są opodatkowane nasze dochody, nie kumasz tego ?
          • m.maska Re: Węgry chcą ograniczyć net? 27.10.14, 22:47
            czuk1 napisał:

> O czym piszesz ? Mieszasz. Twierdzisz, że można coś opodatkować wielo
            > krotnie
            ? A przecież są to oddzielne podatki są : od wynagrodzeń, zakupion
            > ych towarów i usług oraz od lokat bankowych.
            >
            > A tu , na Węgrzech, jest (niespotykany) zamiar PODWÓJNEGO opodatkowania usługi
            > internetowej/za internet : raz podatkiem VAT (jak u nas mówimy) i drugi raz po
            > datkiem "od internetu".
            > I takie opodatkowanie szkodzi mojemu rozsądkowi. Rozumiem jednak, że TYLKO NA
            > RAZIE nie szkodzi Orbanowi.

Nie mieszam... Ty uwazasz, ze "raz podatkiem VAT (jak u nas mówimy) i drugi raz po
            > datkiem "od internetu" - to to samo? no nie, skoro sam piszesz, ze raz to jest VAT a drugi raz podatek od internetu... czyli reasumujac: raz to jest podatek za usluge dostarczania internetu, ktora placi sie uslugodawcy, jak za telefon, prad, gaz a internet jako taki bedzie opodatkowany dodatkowo jako "produkt luksusowy".

Jak sie chce psa uderzyc, to sie kij znajdzie. Wielkka Brytania miala juz kiedys "podatek okienny"... wiec wszystko jest mozliwe.

pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_okienny
            • czuk1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 28.10.14, 07:29
              Internet .... produkt luksusowy ?
              Uderzanie w obywatela... jak w psa ?

To odbije się rykoszetem na polityce Orbana.
              Może ustawi go trochę bardziej w pionie
              bo poczyna sobie (w UE) jak początkujący narkoman.
              • czuk1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 28.10.14, 07:34
                Podatek okienny był w XVII wieku !!!! Typowy podatek od stopnia bogactwa .
                Płacili ludzie od większej, określonej liczby okien.
                Za posiadanie internetu mają płacić wszyscy powszechnie, od 1 GB wzwyż.
                Przykład nie jest więc adekwatny do sytuacji na Węgrzech.
                • m.maska Re: Węgry chcą ograniczyć net? 28.10.14, 12:33
                  Ja niczego nie porownuje, tylko wspominam podatek okienny jako rownie absurdalny... musisz miec internet? nie musisz... skoro masz - plac, za ten luksus, skads musi wziac kase jesli zastal kraj w stanie rozsypki.

Kilka lat temu opowiadala mi pewna osoba, ktora odwiedzila po latach Budapeszt... powiedziala: wtedy to bylo dla nas okno na swiat, namiastka zachodu, teraz to miasto marnieje a biede widac na kazdym kroku - a nie bylo jeszcze Orbana.
                  • darima_ka Re: Węgry chcą ograniczyć net? 28.10.14, 19:50
                    Moim zdaniem ludzie młodzi nie pozwolą sobie ograniczać netu,
                    a nałożenie podatku od netu to ograniczanie w pewnym sensie.
                    • m.maska Re: Węgry chcą ograniczyć net? 28.10.14, 21:19
                      Mnie nie potrzebujesz przekonywac... ale sa kraje w ktorych takie ograniczenia sa... wystarczy, ze jeden kraj wprowadzi taki podatek, nasladowcow jest wielu, we wszystkich krajach potrzeba kasy i powoli przestaje juz miec znaczenie w jaki sposob sie ja sciagnie...
                  • czuk1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 29.10.14, 00:26
                    Byli socjaliści skoncentrowali się na podziale dochodu państwa aby przypodobać się wyborcom , doprowadzili kraj do trudnej sytuacji państwa
                    i obywatel.
                    Przyszedł teraz facet myślący i próbuje godzić trzy-cztery sposoby rozwiązywania problemów państwa (to mało spotykane). Mianowicie łączy liberalizm z socjalizmem i z nacjonalizmem. Chce też wyeliminować konserwatyzm i prowadzić Węgry ku nowoczesności.
                    Wszytko to ma być reformowane szybko i bez specjalnej pomocy UE.
                    Jak to się mówi .... daj mu Boże.
              • czuk1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 29.10.14, 07:10
                Też nie kwestionuję podatku od internetu. Ale co innego (kiedy był podatek od okien - dla bogatych) i jest oplata za usługę - odprowadzanie do miejskiej sieci wód opadowych konkretnych ilości , zwana "podatkiem od deszczu" To ma uzasadnienie.

Ale na pewno protestowalibyśmy w Polsce gdyby teraz raptem wprowadzono
                podatek/opłatę (jak by nie nazwał) od multipleksów. Czy też od
                szerokopasmowego internetu. Były decyzje państwowe ... robimy te inwestycje z budżetu + środki unijne i dajemy równo wszystkim obywatelom. I co teraz po roku .... wprowadzamy opłaty ?

Przecież na Węgrzech chyba o to chodzi. Poza tym to jest podatek wysoki. Ten podatek uderza w młodzież i ludzi biednych. I stoi w sprzeczności z hasłami wielkiej troski Orbana o poziom życia Węgrów.
                Nie pisało by się tyle o Orbanie gdyby nie to, że jest wzorcem dla naszych niektórych partii , gdyby nie jego prorosyjska (czyt. narodowa) polityka
                kolidująca z członkowstwem Węgier w UE.
              • darima_ka Re: Węgry chcą ograniczyć net? 30.10.14, 19:30
                Oby u nas tak sie odbijało.
                Węgry liderem wzrostu PKB
                wyborcza.biz/biznes/1,100896,16836448,Wegry_po_latach_recesji_powoli_wychodza_na_prosta.html
            • darima_ka Re: Węgry chcą ograniczyć net? 28.10.14, 18:05
              Hahaha,a przecież u nas jest debilny podatek od deszczu,
              toteż nie dziwi ,że w którymś wieku był podatek od okienbig_grin
              prawo.rp.pl/artykul/940346.html
    • ravenheart1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 29.10.14, 10:22
      > Węgry chcą ograniczyć net?

Nie, to tylko "propaństwowiec" (czy też może raczej "proputinowiec") Orban próbuje walczyć z opozycją.
      • czuk1 Re: Węgry chcą ograniczyć net? 29.10.14, 10:33
        Rav. Myślę, że walka walką ale o dodatkowe środki do budżetu tu głownie chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka