Dodaj do ulubionych

Z igły ... widły

15.11.14, 15:56
W audycji 'EKG' w Radiu TOK FM Maciej Głogowski zauważył, że choć z umów cywilnoprawnych korzysta sporo firm, to odsetek zatrudnionych na nie jest stosunkowo niewielki. - W Polsce ten problem urósł do rangi wielkiego. A badania pokazują, że ten problem to może 2, 3 proc. zatrudnionych - wskazywał.

Read more: wyborcza.biz/biznes/10,102288,16963630,Ekonomisci_rozmawiaja_o_umowach_cywilno_prawnych_.html?utm_source=agora&utm_medium=nlt&utm_campaign=wyborczabiz#ixzz3J9JnlWDE
Obserwuj wątek
    • darima_ka Re: Z igły ... widły 15.11.14, 16:16
      Ankieta NBP jest dla ciebie wiarygodna,a co na to GUS,masz jakieś dane statystyczne?
      Chyba niezbyt uważnie wysłuchałeś gości.
      • darima_ka Re: Z igły ... widły 15.11.14, 16:18
        "Na śmieciówkach pracuje w Polsce blisko 9% zatrudnionych. Pozornie to niewiele, ale mówimy tu o armii liczącej 1,2 mln "
        rynekpracy.org/wiadomosc/976889.html
        • rena-ta49 Re: Z igły ... widły 16.11.14, 08:14
          darima_ka napisała:

> "Na śmieciówkach pracuje w Polsce blisko 9% zatrudnionych. Pozornie to niewiele
          > , ale mówimy tu o armii liczącej 1,2 mln "
          > rynekpracy.org/wiadomosc/976889.html

Najgorsze jest to ,że to głównie ludzie młodzi,którzy nie mają nawet możliwości wziać kredytu na mieszkanie i założyć rodzinę.
          To jest to prorodzinne działanie rządu.
          • czuk1 Jednak jest duży problem 1 mln ludzi 16.11.14, 09:15
            Przyznaję. Nie mam czasu na (jak to było dotychczas) na czytanie tematu z rożnych źródeł. Stawiam wątek w oparciu o jakąś wiarygodną (wg mnie)
            informację. M.in. aby temat był obstrzelany/omówiony na forum.
            Okazuje się, że było to hasło nietrafione. Nie przepraszam, bo podałem źródło ... sam nic nie zmyślałem.

Jeśli czytam - umowy śmieciowe 2 %, to piszę ... temat w sumie nie jest taki powszechny/ważny/ społecznie uciążliwy.
            Okazuje się - Darima-ka podaje inne źródła informacji , że nie jest to 2 ale 9%. A to zmienia stan rzeczy. Jednak jest duży problem 1 mln ludzi.

Dyskusja trwa... obalona została opinia o "umowach śmieciowych jako rzadko stosowanych"

• czuk1 Jednak jest duży problem dla < 1 mln ludzi 16.11.14, 09:54
              Jednak jest duży problem bezpośredni dla < 1 mln ludzi a pośredni - ok. 3 mln. Świetny portal/adres (wskazany przez Darimakę) naświetla problem wielokierunkowo i w oparciu o profesjonalne badania. Martwi mnie fakt ,że rząd nie podjął radykalnej walki ze śmieciówkami, nieskuteczny jest też nadzór PIP, bo (jak pisze Szumilewicz) , że umowy śmieciow[/b]e.... "często podpisane są ze złamaniem obowiązujących przepisów – prowadzący do pogorszenia warunków zatrudnienia po stronie pracownika (większa niestabilność zatrudnienia, brak ubezpieczeń socjalnych, brak prawa do płatnego urlopu, brak możliwości dochodzenia wypłaty za nadgodziny, brak okresu wypowiedzenia, brak zaliczania czasu pracy do stażu pracy) przy jednoczesnych oszczędnościach i korzyściach po stronie pracodawcy.

– Pojęcia „śmieciówka”[/b] używałbym w dwóch zakresach. Węższym – odnoszącym się do umów cywilnoprawnych stosowanych niezgodnie z prawem, oraz szerszym – do wszystkich form zatrudnienia cechujących się niestabilnością i niskimi płacami. W tym drugim przypadku mielibyśmy więc do czynienia nie tylko z umowami cywilnoprawnymi, ale również z samozatrudnieniem często wymuszanym przez pracodawców, czy z umowami o pracę na czas określony – stwierdza Piotr Szumlewicz. .
              Według GUS w 2012 roku samozatrudnionych było w Polsce około 1,1 mln, czyli stanowili ok. 8% zatrudnionych w gospodarce narodowej. )…… Pewna część z liczby 1,1 mln osób wskazywanych przez GUS (trudna do precyzyjnego wskazania) została zmuszona przez pracodawców na przejście na tę formę zatrudnienia.
              Rzeczpospolita w 2013 roku szacowała, że w 2012 roku było to ok. 15% wszystkich samozatrudnionych. Jednak biorąc pod uwagę to, że liczbę „śmieciowych miejsce pracy” dziennik ten oszacowała o 1/3 niżej niż szacunki rządowe, należy do tych danych podchodzić z dużym dystansem…..
              Kolejnym źródłem, które mówi nam o tym, na jakich umowach pracują Polacy, jest Diagnoza Społeczna 2013 – obszerne badanie przeprowadzane przez zespół ekspertów kierowany przez Janusza Czapińskiego…cryingtu kwintesencja badania) ….. To daje niemal 8% wszystkich zatrudnionych, czyli 1,2 mln Polaków. Los pracownika na śmieciówce to los co dwunastej osoby zatrudnionej w naszym kraju.
              rynekpracy.org/wiadomosc/976889.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka