klareenstwo 77/94 22.03.08, 12:49 jeszcze jakis czas temu mialam troche wiecej pod biutem i najczesciej kupowalam 80A, ale w sumie teraz w niewielu sie sobie podobam z tej kolekcji, w miekkim mam wrazenie ze jestem płaska:(i piersi uciekaja mi na boki... A niektóre twardsze, mam wrazenie ze sa przyduze,mam wrazenie, ze moje pierci nie sa trzymane przez stanik, a tylko okrywane- a przeciez piersi mam:)) Wiec jakie wasze zdanie? Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 77/94 22.03.08, 13:05 klareenstwo napisała: w miekkim > mam wrazenie ze jestem płaska:(i piersi uciekaja mi na boki... > A niektóre twardsze, mam wrazenie ze sa przyduze,mam w > nie sa trzymane przez stanik, a tylko okrywane stanik 80A nie ma szans trzymać Twoich piersi w ryzach (nawet sztywny) bo jest za luźny w obwodzie i dlatego biust uciekal na boki. Przy 77 cm pod bustem staik o obwodzie 80 nie ma szans utrzymac niczego, nawet 75 jest za luźny, bo materiał się rozciąga, zatem odpowiedni obwód stanika dla Ciebie to 70cm. Teraz czas na wyliczenie miseczki. Popatrz na tabelkę docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n&pli=1 dla obwodu 70 cm (stanika) i 94 w biuście miseczka odpowiednia będzie E zatem odpowiedni dla Ciebie rozmiar to 70E/70F polskie oraz 70DD/70E brytyjskieoraz . Poszukaj miekkich staników na fiszbinie i zakładając go skróć mocno ramiączka i zagarnij piersi do miseczki spod pach ruchem masującym (najłatwiej gdy sie pochylisz).Jesli zastosujesz sie do tych wskazowek to zobaczysz co to znaczy wypchnięty do przodu biust. Może też sie okazać , że obwód 70 nie bedzie trzymał piersi wtedy trzeba wybrac rozmiar 65F. Odpowiedz Link
g.o.n.i.a 72 pod biustem i 89-90 w biuście 23.03.08, 14:19 72 to mierzone na b. ścisło i na wydechu, 90 to bez stanika, ze stanikiem 88-89, chociaż zależy od dnia. dotychczas nosiłam/noszę (a jakże) 70 A, w porywach B. zależy od stanika. obwód gdy stanik mam ubrany mogę sobie raczej solidnie rozciągać, chociaż raczej nie mam wrażenie że mi podjeżdżają do góry. miseczki czasami A czasami B dotychczas wydawały się ok. jednak po spędzeniu na forum 2 weekendów i przeczytaniu wszystkiego wzdłuż i wszerz myślę, że noszę zły rozmiar stanika. sytuację ułatwia fakt, że mieszkam w Londynie i myślę że wybiorę się do jakiegoś dużego sklepu na dobranie rozmiaru, poza tym z tego co czytałam na forum nie powinnam mieć tu aż tak dużego jak w Polsce problemu ze znalezieniem właściwego rozmiaru w sklepie. przed tym jednak proszę Was o pomoc - jaki według was razmiar stanika powinnam nosić?? pozdrawiam. i gratuluję fantastycznej atmosfery na forum!!! Odpowiedz Link
g.o.n.i.a Re: 72 pod biustem i 89-90 w biuście 23.03.08, 14:24 dodam tylko że noszę push up-y oczywiscie haha Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 72 pod biustem i 89-90 w biuście 23.03.08, 14:36 Zacznij od 65E. A tak w ogóle, to marsz do Bravissimo na bra-fitting:))) Tu masz listę sklepów: www.bravissimo.com/shops/default.aspx Odpowiedz Link
g.o.n.i.a Re: 72 pod biustem i 89-90 w biuście 23.03.08, 15:20 dziękuję za szybką odpowiedz - szczerze mówiąc wczoraj na zakupach ,,podeszłam'' do kilku staników o rozmiarze 65D, 65 E i F (tak mi z tabeli wynikało) i byłam przerażona wielkością tych staników - wyglądały na ogromne i wydawało się że będą mi aż na plecy zachodzić :-((( nie byłam na tyle odważna żeby je przymierzyć. ale pójdę na mierzenie - obiecuję! i podsyłam koleżankom link do forum - wszystkie chyba w stanikowym matrixie ugrzęzły... Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 72 pod biustem i 89-90 w biuście 23.03.08, 17:06 g.o.n.i.a napisała: > dziękuję za szybką odpowiedz - szczerze mówiąc wczoraj na zakupach ,,podeszłam' > do kilku staników o rozmiarze 65D, 65 E i F (tak mi z tabeli wynikało) i byłam > przerażona wielkością tych staników - wyglądały na ogromne Też na początku nie dowierzałam, że taki wielki stanik może na mnie pasować. Ale o dziwo jak przymierzyłam i porządnie wszystko powygarniałam to okazało się, że jednak jest dobry. ;) Odpowiedz Link
g.o.n.i.a Re: 72 pod biustem i 89-90 w biuście 23.03.08, 17:58 jakby nie było miło w ciągu jednego dnia bez operacji skoczyć kilka rozmiarów do przodu:-))) wiem, że samo A i F nic nie znaczy ale mimo wszystko... pozdrawiam Odpowiedz Link
agulka-easy Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 23.03.08, 16:39 Witam.trafiłam na to forum przypadkiem kilka dni temu i już przeszła rewolucję moja bielizna :Do tej pory kupywałam najczęściej 75A ,choć znalazłam kilka wyjątków w rozmiaże 70C ,dokładnie dwa... i one pozostały w mojej szufladze ,reszta poszla do kosza. Moje wymiary po prawidłowym zmierzeniu to 74/84 niewiele ,zwaszcza że jestem mamą trójki dzieciaczków.I niestety po każdym miałam coraz mniejsze ... Wracając do tematu ,to 70C wygląda dość dobrze ,czasami tylko podjeżdża w górę ,ale minimalnie miseczki ładnie okalają piersi i one z nich nie "wypływają"na dół czy pod pachy...bo nie ma co wypływać :( ledwo co te miski wypełniają .Diewczyny czy zaryzykować rozm. 65D? Odpowiedz Link
stary_dywanik 74/84-agulka-easy 23.03.08, 16:44 Jeżeli staniki z obwodem 70 Ci podjeżdżają to warto przymierzyć coś węższego. Jeżeli miseczki w 70C mają dobrą wielkość to możliwe, że nawet lepiej Ci będzie pasowało 65DD niż 65D. Odpowiedz Link
shanelle 70/82 23.03.08, 17:13 Witam... dopiero przeglądam forum i czytam o tych prawidłowo dobranych stanikach noi niestety doszłam do wniosku, że katowałam się kompletnie złymi rozmiarami ;( mam kilka pushupów i usztywnianych ale czas zrobić remanent w szafie. Czy noszenie 70/75A bardzo zaszkodzilo moim piersiom? Są raczej szeroko rozstawione... i wychodzi na to, że sama sobie krzywdę robiłam ;( Jaki mam nosić rozmiar? 65D ? Nigdzie nie ma takiego... Jestem osobą BARDZO szczupłą i chyba będę miała problem z obwodem. Chciałabym ratować biust natychmiast, ale nie wiem jaki stanik wybrać? Przeważnie wszystkie staniki są na mnie za duże, może to 65D też takie będzie? ;( Proszę o pomoc :) Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 70/82 23.03.08, 17:22 Spróbuj może raczej 60 (28) DD. Miękki stanik na fiszbinach pozwoli wrócić piersiom do formy (jeżeli w niej nie są). Niestety w większości miast nie będziesz miała możliwości znależć takiego biustonosza w sklepie naziemnym, więc zdecydowana większość forumek kupuje przez internet. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 70/82 - shanelle 23.03.08, 17:25 Trudno powiedzieć na ile noszenie 70/75A zaszkodziło Twoim piersiom, ale lepiej już nie ryzykować i zacząć nosić właściwy rozmiar. Jeśli chodzi o rozmiar to 65C i 60DD powinny pasować, bo oba są na 81,5 cm w biuście. Zajrzyj do wątków sklepowych, aby zobaczyć gdzie możesz kupić takie rozmiary: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038938 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038455 Odpowiedz Link
shanelle Re: 70/82 - shanelle 23.03.08, 17:29 Dziękuję Tobie i staremu_dywanikowi za szybką reakcje ;) Troszkę się przejęłam tym co wyczytałam na forum, dziękuję :* Odpowiedz Link
nie_lubie_wymyslac_loginow Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 23.03.08, 20:54 Witajcie Drogie Forumki! :) Chciałabym w końcu kupić porządny, pasujący, dobrze dobrany itd. stanik. Trafiłam w dobre miejsce, jeśli chodzi o poradę, prawda? Zatem spieszę z podaniem moich skromnych wymiarów, z nadzieją na pomoc od Was: Obwód na wydechu pod biustem: 68 cm Obwód na wydechu w biuście (gołe ciało): 78 cm Obwód na wydechu w biuście (w staniku miękkim, w miarę): 81,5 cm Stanik, który dobrze leży, ale trochę niestety podjeżdża w górę, szczególnie fiszbiny pośrodku, to irlandzki Penney's rozmiar 70A. Dobrze się czuję w staniczkach z szerokim w miarę rozstawem fiszbin. Drogie Forumki, co poradzicie? Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi! Odpowiedz Link
zawsze_zielona 68/81.5_nie_lubie_wymyslac_logino w 23.03.08, 21:02 Skoro miska w 70A jest na Ciebie dobra, a obwód podjeżdża, to poszukaj 60DD (28DD)ewentualnie 65C, choć ten drugi jest chyba mniej dostępny. Nie bój się wąskiego obwodu, bo staniki się rozciągają. Mam tyle samo pod biustem i noszę 60 lub 65 w zależności od modelu. O konkretnych modelach poszukaj w wątku producentów. Odpowiedz Link
nie_lubie_wymyslac_loginow Re: 68/81.5_nie_lubie_wymyslac_logino w 23.03.08, 21:24 Wow! To się nazywa szybka odpowiedź! :) I to pomimo Świątecznej bardzo niedzieli ;] Cóż znaczy dobra miseczka? Jak się przygarbię, to to 70A odstaje trochu.. No i te fiszbiny co podjeżdżają.. Czy lepiej najpierw byłoby pójść do sklepu poprzymierzać? Czy mogę od razu internetowo zakupów dokonać? Dziękuję za pomoc! Doceniam szczerze :) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 68/81.5_nie_lubie_wymyslac_logino w 23.03.08, 21:31 Zależy gdzie mieszkasz. Jeśli w Warszawie, Poznaniu lub Krakowie to możesz pójść do któregoś ze sklepów stacjonarnych, poszukaj w wątku o sklepach. Jeśli nie, to zostaje internet, też jest odpowiedni wątek na forum. Kupując w sklepie internetowym masz zawsze możliwość zwrócenia towaru, który Ci nie pasuje, więc nie ryzykujesz zbyt wiele (prócz oczywiście kosztów przesyłki). Najlepiej zamówić kilka biustonoszy w różnych fasonach w sąsiednich rozmiarach, czyli w Twoim przypadku 60D, 60DD i może 65C. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 68/81.5_nie_lubie_wymyslac_logino w 23.03.08, 22:07 Miseczka powinna byc dobra, gdy jesteś naturalnie wyprostowana i wtedy będzie troszkę odstaać gdy się zgarbisz. Miseczka, ktora byłaby dobra w pozycji zgarbionej w normalnej pozycji okazałaby się za mała. Kolejny powód aby się nie garbić:)) Odpowiedz Link
nie_lubie_wymyslac_loginow Re: 68/81.5_nie_lubie_wymyslac_logino w 23.03.08, 22:22 Ha! Drogie Panie! Cudowne jest to forum! Zaczęłam szukać właściwej dla mnie bielizny, namiawiając przy okazji Mamę swoją, że stanowczo jej rozmiar to 70E a nie 75D ;) @zawsze_zielona Tak, jestem z Krakowa. Zdążyłam już zauważyć adres sklepu, w którymś kiedyś kochana Pani Ekspedientka (uwaga, ironia) wcisnęła mi ze spokojnym sumieniem 75A. Które jeździ po mnie jak bat po łysej kobyle ;) Właśnie przeszukuję sklepy internetowe - narazie bezskutecznie.. Dziękuję za porady! Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 68/81.5_nie_lubie_wymyslac_logino w 23.03.08, 22:26 Na pewno byłaś w sklepie Intimo4you na ul. Wysłouchów na Kurdwanowie? Tam są sprawdzone na tym forum bra-fitterki. Byłam tam, kupiłam 60D i ręczę za nie głową. Pojedź z mamą do tego sklepu i poproś o dobranie stanika... wtedy sie troskliwie Toba zajmą. Odpowiedz Link
nie_lubie_wymyslac_loginow Re: 68/81.5_nie_lubie_wymyslac_logino w 23.03.08, 22:39 Eheheh, zaśmiałam się z "Pojedź z mamą" ;] Poczułam się znów jak mała dziewczynka :D Nie, akurat byłam w sklepie na Rynku, tym koło Empiku. Do tego na Kurdwanowie wybiorę się zaraz w tym tygodniu. Mam nadzieję, że są długo "otwarci", cobym po pracy zdążyła :) Dzięki! Odpowiedz Link
nie_lubie_wymyslac_loginow Re: 68/81.5_nie_lubie_wymyslac_logino w 23.03.08, 22:54 A mam jeszcze pytanie do Was Drogie Forumki: Jak wygląda sprawa numeracji w innych krajach UE? Konretnie chodzi mi o Włochy - mam możliwość rozglądnięcia się w Rzymie za czymś pasującym.. Dziękuję :) Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 68/81.5_nie_lubie_wymyslac_logino w 23.03.08, 23:19 włoska rozmiarówka niestety słynie z igorancji... maja tam tylko tomiary 1, 2, 3, 4, 5 ale rośnie rozmiar obwodu wraz z rozmiarem miseczki tak jak w Intimissimi. czyli taka 1 to 65A, 2 to 70B itd nie mają mozliwosci oddzielnego dopasowania obwodu i miseczki (przyanjmniej wiekszośc włoskich firm). Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 68/81.5_nie_lubie_wymyslac_logino w 24.03.08, 10:38 W Rzymie możesz mieć problem, bo tak podobno wybór dużo gorszy niż w Polsce i staników poniżej 70 raczej nie znajdziesz. Ich rozmiar "1" to nasze "70". Najlepiej jest jednak w UK ;) Odpowiedz Link
nie_lubie_wymyslac_loginow Re: 68/81.5_nie_lubie_wymyslac_logino w 24.03.08, 13:02 No to już nie po raz pierwszy mnie Włochy i Włosi negatywnie zaskakują :( Myślałbykto, kraj luksusowej, modnej odzieży. Wszystko pięknie, ładnie, ale w jednym rozmiarze ;] Hmm, trzeba poruszyć znajomości na Wyspach :) Odpowiedz Link
piratessa Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 23.03.08, 22:18 Witam, niedawno dopiero odkryłam stanikowe blogi, którre mnie w pewnym sensie oświeciły, ale te tabelki... hm, w końcu pomieszało mi się o co chodzi z brytyjskimi rozmiarami? Moje wymiary (mierzone wg wszelkich podanych wyżej zasad): pod biustem - 71 cm w biuście (zarówno w staniku i bez) - 88 cm Do tej pory najbardziej odpowiadał mi Atlantic 70 C, względnie Triumph 70 C, ale też nie do końca - zawsze jakiś drobiazg w nich przeszkadzał (mimo wszystko za luźne w obwodzie, ale ja sądziłam że 70 to najmniejsze co można kupić) Z góry dziękuje za pomoc w określaniu rozmiaru, pozdrawiam świątecznie wszystkie forumowiczki:) Odpowiedz Link
sylwiastka Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 23.03.08, 22:33 Witamy, Jesli masz 71 cm pod biustem powinnaś nosic stanik o obwodzie 65 albo 6cm tak aby obwód dobrze podtrzymywal biust. teraz trzeba wyliczyć miseczki na 88cm w biuście docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n&pli=1 szukasz obwodu 65 (obwód stanika) i 88 czyli obwodu w biuscie i wychodzi rozmiar miseczki jesteś między rozmiarami 65DD i 65E jednak ja radziłabym wybrac ten wiekszy (w angielskiej numeracji 30DD i 30E). Jeśli obwód 65 nadal będzie za luźny to zmiarz 60E 60F. Odpowiedz Link
bambinia 73/90 Jaki kupić ? 24.03.08, 00:30 Witam :) moje wymiary to pod biustem bardzo ściśle na mocnym wydechu 73 a w biuście 90. Wiem, że powinnam kupić 65E lub 65F i tu mam dylemat, jaki 65E czy może 65F :/ Otóż chcę zamówić w Melissie i nie wiem czym się sugerować. Wybrałam kilka modeli, jeżeli macie jakieś doświadczenia to bardzo proszę o rady. oto moje typy: melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0238 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0125 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0131 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0110 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0132 Będę bardzo wdzięczna za rady podpowiedzi. Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 73/90 Jaki kupić ? 24.03.08, 12:17 witam:) mnie się wydaje, że najlepszy będzie pod względem fasonu ten stanik z ostatniego linka czyli model 0132. Jest on z nowszej kolekcji i nie jest bardzo pancerny. Jeśli nie jesteś pewna rozmiaru to albo zamów dwa sąsiednie, albo skonsultuj się w tym wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75005709 ewentualnie zadzwoń do slepu i tam skonsultuj twój rozmiar (ale nie daj sie namówić na 70tkę bo bedzie za luźna). Odpowiedz Link
bambinia Re: 73/90 Jaki kupić ? 24.03.08, 13:42 sylwiastka bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i podanie bardzo przydatnego wątku :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 73/90 Jaki kupić ? 24.03.08, 14:04 Mam 0132 i przy 85cm "w" 60F pasuje, więc przy 90cm 65F ma szanse być lepsze niż 65E. Odpowiedz Link
piratessa Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 24.03.08, 14:14 Dzięki :) Teraz pozostaje mi pojechać na Kurdwanów i poprzymierzać:) Odpowiedz Link
lotos.flower 75/88 24.03.08, 19:27 witam trafiłam tu przez Lobby Biuściastych, do ktorych zaś trafilam po przeczytaniu jakiegoś artykułu o źle dobranych stanikach :) zawsze sie mi wydawało że na powiekszenie(odratowanie) mojego biustu to sie tylko operacja nadaje (brrr), wykarmiłam dwójke dzieci, źle dobrane staniki spłaszczyły reszte i teraz wyglądam jakbym budyń nosila a nie biust :( przeczytałam co wazniejsze watki, w sklepach zaczelam poszukiwanie odpowiedniego modelu, a w miedzyczasie poprawnie założyłam moj zwykły stanik 80B- jest za mały! kurczaki, tego sie nie spodziewałam :) tylko teraz nie wiem ku jakiej opcji sie skusić, ścisliwe 70D czy zwykle polskie 65F ? Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 75/88 lotos.flower 24.03.08, 19:38 Witamy na forum:) dobrze kombinujesz więc najlepsze co mogę poradzic to przymierz 70D i 70E bo skoro moseczka w 80B jest za mała to oznacza, że 70D tez może być maławe. Jeśli chciałabyś spróbować obwodu 65 to przymierz 65E, 65F z polskich staników (avocado, melissa). jednak jesli chcesz zamówić coś z Angli to ich rozmiarówka sie różni popatrz na zestawienie PL: 70A, 70B, 70C, 70D, 70E, 70F, 70G GB: 32A, 32B, 32C, 32D, 32DD, 32E, 32F, 32FF czyli w Twoim przypadku 70E polskie to 70(32) DD brytyjskie a 65F polskie to 65(30)E bryryjskie Odpowiedz Link
lotos.flower Re: 75/88 lotos.flower 25.03.08, 06:36 dzieki wielkie :) troche mi sie w główce rozjaśniło :* Odpowiedz Link
a.g.n.i 73/88 (89) 24.03.08, 21:14 Postanowiłam jednak pozawracać Wam glowę:-) Z lektury forum i tego wątku wnioskuję, że rozmiar mam dość standardowy:-), więc myślałam, że nie będę Was fatygować, tylko zobaczę, co radzicie dziewczynom z podobnymi wymiarami. Wolę się jednak upewnić:-) Obecnie noszę 65D Rialto Avocado i 65E Kika Avocado (pierwsze leży pięknie, ale nie ma w nim już nawet odrobiny miejsca na "bułki", drugie ma nieco luzu, ale po uważnym wgarnięciu tam wszystkiego luz znika, choć po jakimś czasie pojawia się znów i tak się bawimy w kotka i myszkę:-))). W moim przypadku (może to ważne, więc piszę) przechodzenie na dobry rozmiar trwa już jakiś czas, z 75B przeszłam ponad rok temu na 70C, jakieś dwa miesiące temu na 70D, a od miesiąca z kawałkiem mam 65D i od dwóch tygodni 65E (ale te noszę na zmianę, mam spore wahania objętościowe w związku z cyklem, mam takie wrażenie). MIerzyłam 60-tki, ale prawie nie mogę się w nich dopiąć (mam wypukłą klatkę piersiową, z widocznymi bardzo żebrami, więc chyba jestem "mało ściśliwa"). Czy noszę dobrze, czy powinnam spróbować innego rozmiaru? Zastanawiam się nad zamówieniem czegoś z Melissy, ale strach mnie bierze, jak czytam, że oni mają własną rozmiarówkę:-))) Pozdrawiam i dzięki:-) PS. Sorry za ewentualne literówki - przelewamy domowe wino z gąsiora do butelek, próbując oczywiscie:-), męczę się nad tym postem od 15 min:-) ale może dzięki temu się odważyłam poprosić o pomoc:-P Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 73/88 (89) 24.03.08, 21:40 nosisz dobre rozmiary:) choć jeżeli biust "ucieka" z misek po ułozeniu piersi to może jednak obwód lużnawy. Melissa jest dobrym pomyslem, ale zgadza się, że maja własna rozmiarówkę. Poszukaj więcej informacji tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75005709 sprawdz też wątki linkowane na poczatku tego, który własnie podałam:) Zawsze też mozesz spróbować poszukać jakiś brytyjczyków w polskich lub angielskich sklepach internetowych lub jesli jesteś z Warszawy, Krakowa czy Poznania to pojśc do polecanego na lobby sklepu stacjonarnego:) Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: 73/88 (89) 25.03.08, 09:35 Dziękuję bardzo. Zapięłam dziś zatem Kikę na trzecią haftkę, do tej pory zapinałam na środkową. Nie odczuwam tego obwodu jako "luźnawego", ale kto wie:-) Wątek o Melissie czytałam, ciągle się waham - kupowanie w ciemno mnie przeraża, dlatego chodzę do Avocado (jestem z Warszawy). Myślę też o Peachfield, jeśli tam rzeczywiście można się umówić na mierzenie - nawet mieszkam niedaleko. Spróbuję jeszcze raz zmierzyć coś z obwodem 60, może przejdę się wkrótce do Avocado znów - rozumiem, że wtedy 60F? Pozdrawiam i miłego dnia:-) Odpowiedz Link
shanelle 70/82 25.03.08, 12:50 Dzięki Wam znam już swój prawdziwy rozmiar ;-* Ale zanim nabędę ten IDEALNY biustonosz minie chyba sporo czasu... egzotycznego 60DD chyba nie ma nigdzie oprócz Warszawy... pomyślałam więc o 65C - będzie w Triumphie? ;( Nie mam możliwości kupowania przez internet - jestem niepełnoletnia. Nigdy nic w ten sposob nie kupowałam... nie znam się na tym ;-) Trzeba chyba mieć jakieś wirtualne konto w banku? Karte? Nie wiem co robić... jestem w kropce... Przeglądałam temat ze sklepami stacjonarnymi - jestem ze Szczecina i nie mam możliwości znalezienia mojego rozmiaru. Straciłam nadzieję... Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 70/82 25.03.08, 15:14 Powinnaś poszukać 65C albo 60DD. W Triumphie nie znajdziesz, to pewne. > Nie mam możliwości kupowania przez internet - jestem niepełnoletnia. To może pogadaj z mamą? Przy okazji ona też się zmierzy i odkryje swój nowy rozmiar. Odpowiedz Link
zanaa 71/88 25.03.08, 13:11 model freya lola 65 e za maly..tz miski za male i obwod za duzy..czy w takim razie 60g powinnam szukac?bo juz sie gubie....a jesli chodzio ang rozmiarowke...mam przyjaciolke w uk i ma mi kupic kilka stanikow i powiedzilam jej 28 f lub 28 ff i nie wiem czy dobrze wykombinowalam Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 71/88 25.03.08, 15:18 A czy nie lepiej zamówić bezpośrednio ze sklepu? Masz zawsze możliwość zwrotu. Są też polskie sklepy internetowe, jeśli nie chcesz robić zakupów w Wielkiej Brytanii. Co do rozmiaru, to owszem 65E albo 60FF są dla Ciebie, wg tabelki oczywiście. Przy czym, to że Lola 65E była za mała, nie znaczy, że WSZYSTKIE inne biustonosze w tym rozmiarze też będą za małe. Różne modele różnie leżą, tak samo jak czasem kupujesz rozmiar 36 a czasem 38, bo akurat większy/mniejszy leży lepiej. Odpowiedz Link
zanaa Re: 71/88 26.03.08, 09:42 mozliwosc zwrotu bedzie, bo przyjaciolka bedzie tu tydzien, dla mnie takie rozwiazanie jest super, bo kupi mi kilka i moze choc ze 2 trafie Odpowiedz Link
paulinna-s 73/84 26.03.08, 14:05 Witam! Dziewczyny, ale się cieszę, że znalazłam to forum! Dopiero od 3 dni znam Stanikomanię, ale myślałam, że sprawa dotyczy tylko biuściastych (czyt.: z dużym biustem), a tutaj odkryłam, że nas, małobiuściastych też jest dużo i że też "należą nam się " porządne staniki!!! :)))) Mój przypadek jest "standardowy" - piersi mi nie urosły :( więc całe życie myślałam, że mam miseczkę A, albo nawet AA. Nosiłam nieśmiertelne sztywne 75A z normalnych sklepów, w którym miseczki były oczywiście za duże, co doprowadzało mnie do rozpaczy (jak się spojrzy na tabelę rozmiarów i moje wymiary to trudno się dziwić). Po pomiarach wyszło mi 73/84 (ale to 84 to trochę naciągane ;), więc z kalkulatora wychodzi mi 65D (też zrobiłam taaaaakie oczy!), ale wyciągnęłam też stary stanik, którego nie nosiłam, bo myślałam (o naiwności!), że jest za mały w obwodzie, zmierzyłam go i ma 66 cm bez rozciągania i po prawidłowym założeniu jest jeszcze trochę za luźny, więc zastanawiam się czy nie uderzyć jednak w obwód 60. No i to "naciągane" 84 w biuście też mnie skłania do szukania jednak mniejszej miseczki (a może jeszcze nie dowierzam, że mogę mieć miskę D ;)). Co myślicie? Ja się waham między 60DD/60E lub 65C/65D. Które rozmiary łatwiej dostać? Jakie modele polecacie "na początek"? Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 73/84 26.03.08, 18:55 Przy tych wymiarach, istatnie wychodzi Ci 60DD/E w stanikach bardziej rozciągliwych lub 65C/D w bardziej ściśliwych. Może porównaj stanik ze stanikami opisanymi tu: spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html i wtedy będziesz mogła lepiej ocenić, czy z danego modelu lepiej 60 czy 65 brać. Dobrze by było, gdybys zamówiła ten sam model w dwóch sąsiednich rozmiarach i porównała. Lekki luz w miseczce na początku, zazwyczaj się wypełnia, więc lepiej na początek wziąć satnikciut za duży niż taki w sam raz. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 73/84 - paulinna-s 26.03.08, 19:02 To czy wybierać 60-tkę czy 65-tkę zależy od modelu. Niektóre modele (tzw. rozciągliwce) o obwodzie 60 mają bez naciągania 60-62 cm i można je naciągnąć do ok. 80cm, natomiast niektóre są mniej rozciągliwe (tzw. ściśliwce) i one mają 55-57 cm bez naciągania, a naciągnąć je można do jakiś 70. Musisz uważać, aby nie przedobrzyć i nie kupić za ciasnego stanika ;) Ze staników o normalnym i ścisłym obwodzie kup 65D, a z rozciągliwców 60E. Ktoś niedawno polecał Freye Rio na początek, gdybyś się zdecydowała na ten stanik to musisz wziąć 65C - jest to stanik dość ścisły w obwodzi i o większych niż zazwyczaj miskach. Generalnie na początek wystrzegaj się Panache Inferno, Freyi Retro i Arabelli. Z innych możesz wybrać po prostu taki, który Ci się spodoba. :) Odpowiedz Link
paulinna-s Re: 73/84 - paulinna-s 27.03.08, 00:13 Dziewczyny, wielkie dzięki za (p)odpowiedzi :) Nie wytrzymałam i wybrałam się już dziś na zakupy (co prawda tylko do jednego sklepu - la Senza) i nie uwierzycie - kupiłam stanik w rozmiarze 34B, który jest na mnie PRAWIE dobry! 34 to przecież "nasze" 75, więc nawet bym go nie mierzyła, ale mniejszych nie było i pani w sklepie powiedziała, że one są bardzo ciasne. Obwód jest jak najbardziej ok (w domu zmierzyłam - 60 cm bez rozciągania na pierwszej haftce), a miseczka B też PRAWIE dobra (nie wiem czy nie za mała ;)). Trochę mnie ciśnie pod pachami, ale i tak jest to najlepszy stanik, jaki w życiu miałam, a mam nadzieję, że następne zakupy będą jeszcze bardziej udane! Tylko jak tu wierzyć rozmiarom??? :/ Jeszcze raz potwierdza się prawda, że trzeba mierzyć, mierzyć, mierzyć... I wiecie co, w końcu przestaję mieć kompleksy z powodu mojego biustu i zaczynam wierzyć, że są dla mnie rozmiary :))))) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 73/84 - paulinna-s 27.03.08, 07:47 La Senza to podobno jedna z nielicznych firm produkująca staniki trzymając rozmiarówkę. Z większości obwód 75 byłby niestety za luźny. Swoją drogą może by tak ponarzekać na to tym wszystkim producentom? Odpowiedz Link
marshia jaki powinnam nosić rozmiar 26.03.08, 14:45 Witam, dopisałam się do listy obecności :)). wczoraj odkryłam, że noszę nieodpowiedni rozmiar stanika. Proszę o pomoc czy dobrze obliczyłam nowy rozmiar. 1. obwód pod biustem 77 cm obwód w biuście 87 cm 2. obecnie noszę 75 B (czyli rozmiar, który podobno istniej tylko nikt go nie widział), tylko push upy. Teraz juz wiem, ze nie leza dobrze, bo nie obejmuja mi calej piersi pod pachą.I na pewno za luźne w obwodzie. Patrząc na tabelę rozmiarów wyszło mi 70 C , a może to już D. Czy uważacie, że powinnam zacząć od 70 C właśnie poszukiwania nowego stanika? Czy macie inne zdanie? pozdr ania ps. Boże jak pięknie brzmi 70 C :) Odpowiedz Link
scarlet_agta 77/87 - marshia 26.03.08, 18:53 Z tabelki wychodzi 70C i taki stanik powinien być dobry, ale przymierzyć możesz też 70D. Takie rozmiary są do dostania w zwykłych sklepach, więc nie szkodzi spróbować. Co prawda 70D jest na 89cm w biuście, ale możesz trafisz na model, który jest tylko minimalnie za duży w biuście. Jak zaczniesz wygarniać piersi spod pach to bardzo możliwe, że po jakimś czasie właśnie ten rozmiar będzie leżał idealnie. Tylko przed wizytą w sklepie poczytaj o tym jak zakładać stanik i o najczęściej popełnianych błędach, abyś wiedziała czego sie wystrzegać. :D Odpowiedz Link
marshia Re: 77/87 27.03.08, 20:27 Hej, bardzo dziękuję za odpowiedź. Wiem, że rozmiar 70C jest ogólnodostępny, ale nie wiem czy będę miała odwagę pójść do sklepu i o taki rozmiar poprosić. O 70D nawet nie wspomnę. Będzie to dla mnie dość krępujące, gdyż uwagi naszych "miłych" pań sprzedawczyń są czasami bardzo niegrzeczne. Moja mama dla odmiany ma duży biust. I oczywiście panie zawsze proponowały jej 95 DD. A teraz zamówiłam jej 40 G i 40H. :)). Muszę chyba przed lustrem poćwiczyć poroszę 70 C i 70 D.Z pewnością zrobię się czerwona. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 77/87 27.03.08, 21:39 Niestety panie potrafią być niemiłe, a w dodatku niekompetentne :/ > oczywiście panie zawsze proponowały jej 95 DD. A teraz zamówiłam jej > 40 G i 40H. :)). A sprawdzałaś te rozmiary w wątku rozmiarowym na LB? I czy jesteś pewna, że Twoja mama ma 100-110cm pod biustem mierząc ścisło? Odpowiedz Link
inia33 73/85 26.03.08, 15:09 takie są moje wymiary, zmierzone ściśle wg instrukcji, z kalkulatora wynika, że mój rozmiar to 65E?! nie bardzo mogę w to uwierzyć:/... jaki mam rozmiar biustonosza w tej chwili-nawet za bardzo nie wiem, ale to tani chiński bardzo pushapowaty push up, aha napisane na metce '80' (mam takie 2) czy jeśli będę zdecydowana zmienić przyzwyczajenia, to od razu mam szukać tego 65E? czy raczej zacząć od czegoś mniej drastycznego?;) pozdrawiam:) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 73/85 - inia33 26.03.08, 18:45 Powinnaś zacząć od brytyjskiego 65D (30D). W żadnym wypadku nie będzie to nic drastycznego. Odpowiedz Link
fizmedka 72/93 26.03.08, 16:05 Witajcie. Od zawsze uważałam się za średniaczkę :D i oczywiście nosiłam nieśmiertelne 75C :D:D:D:D:D. Ostatnio stwierdziłam, że mam dość jeżdżącego biustonosza po całych plecach i niewygodnych ramiączek ciągle wpijających lub zjeżdżających i wybrałam się na stanikowe zakupy. Jakież było moje zdziwienie kiedy przymierzyłam Passionata Chantelle 70E i o dziwo pięknie leżał. Oczywiście pobiegłam do kasy zabrałam moje cudo do domku. Niestety po tygodniu noszenia, znów mam to koszmarne uczucie podjeżdżania do góry. Doradźcie, jak mam dobrać rozmiar?????? Na prawdę chciałabym w końcu poczuć się super komfortowo w biustonoszu. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 72/93 - fizmedka 26.03.08, 18:42 Niestety większość staników o obwodzie 70 jest tak rozciągliwa, że nadaje się dla kobiet mających pod biustem ponad 75cm, a niektóre byłyby dobre dopiero na kobiety mające powyżej 80cm pod biustem. Dlatego też nie mogą być dobre na Ciebie. Najmniejszym obwodem którego powinnaś sprobować jest 65. Przy 93 cm w biuście wychodzi rozmiar 65FF. Odpowiedz Link
fizmedka Re: 72/93 - fizmedka 26.03.08, 18:54 Dziękuję za pomoc. Będę szukać 30FF, i wystrzegać się wrednych rozciągliwców :D Odpowiedz Link
fizmedka Re: 72/93 - fizmedka 26.03.08, 19:05 no i znów wyłazi moje niedouczenie i szok po oglądaniu tabel rozmiarowych;) oczywiście mam szukać 65 FF ale to chyba 30FF czy też mi się już wszystko poplątało???????? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 72/93 - fizmedka 26.03.08, 19:09 30FF i 65FF to to samo. Oznaczenia 30FF będziesz używać szukając w sklepach zagranicznych i na ebayu, natomiast 65FF w polskich sklepach i na allegro. ;) Odpowiedz Link
fizmedka Re: 72/93 - fizmedka 26.03.08, 19:35 Dzięki teraz już raczej nie zginę, Jutro wybieram się do Intimo, wiec mam nadzieję na udane zakupy. Mam nadzieję że od jutra będę szczęśliwą biuściastą i nic już nie będzie uwierać ani wędrować do góry ;) pozdrawiam Odpowiedz Link
muza_genialnego_poety 71/79(80) 26.03.08, 17:20 Witam:) Właśnie się zmierzyłam i moje wymiary to: pod biustem baaardzo ciasno zmierzone: 71 w biuście bez stanika: 79 w biuście w staniku: 80 Przy kupnie stanika często pojawia się problem, że nie mam czym wypełnić góry... Teraz noszę bazarowe staniczki w rozmiarze 32/70, najczęściej push-upy, żeby wyglądało, że mam piersi. Ale nie czuję się w nich tak do końca wygodnie... Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 71/79(80) - muza_genialnego_poety 26.03.08, 19:02 Wygodniejszy powinien sie okazać stanik w rozmiarze 65B lub 65C, a z rozciągliwych staników 60D. Odpowiedz Link
asica.p pod biustem 70 na w porywach 82-84 27.03.08, 10:37 no ja nie mam wcale biustu!!!zniknal teraz przy 2 dziecku:( Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: pod biustem 70 na w porywach 82-84 27.03.08, 12:01 Poszukaj 65D (30D) albo 65DD (30DD), w zależności, który pomiar (82 czy 84) jest bliższy prawdy. Odpowiedz Link
magdalena-marta 71/85 27.03.08, 11:29 Witam pod biustem mam 71cm, czyli po odjęciu 5 i zaokrągleniu w dół będzie 65. W biuście 85. Czy zatem mój rozmiar polski to 65E ??? Pomóżcie :) Do tej pory nosiłam już tyle rozmiarów, że szkoda gadać... nawet 75B/C, 70C itd. Żaden nie był dobry. Nikt mi nie umiał pomóc w dobraniu. Kiedyś miałam taki, że niby miał 70 pod biustem, a jak mi się wpił w ciało, to myślałam, że się uduszę i dlatego nie szukałam mniejszych, bo myślałam, że moje przeznaczenie to 75... Byłam wczoraj w dobrym sklepie z drogą bielizną w M1 w Krakowie i pani zrobiła wieeeelkie oczy jak chciałam 65D, bo rozmiary u nich się zaczynają od 70. No, miodzio :D Pomóżcie mi coś wybrać w sklepach internetowych (nie zagranicznych). Chcę na początek jakiś biustonosz na co dzień i jeden koronkowo-sexi :) Nie wiem jaki model, jaki fason, nie wiem NIC! Zielona jestem jak szczypiorek na wiosnę i proszę o pomoc :D Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 71/85 27.03.08, 12:05 Poszukaj 65D albo 65DD (z brytyjskich), z polskich 65E. Ale, ale, czy ty jesteś z Krakowa? Jeśli tak, to wybierz się na wycieczkę na Kurdwanów. To jest sklep z bielizną, gdzie rozmiar 65 czy 60 pod biustem nie robi na nikim wrażenia. Tu jest adres strony: www.intimo4you.com/ I adres stacjonarny: www.intimo4you.com/kontakt.html Odpowiedz Link
magdalena-marta Re: 71/85 27.03.08, 12:36 Dzięki, ale niestety nie jestem w Krakowie. Bywam tam raz w miesiącu w weekend, bo studiuję podyplomowo, ale wtedy nie mam czasu na chodzenie po sklepach :( Wczoraj to był wyjątek... Zatem 65E w polskich sklepach? Ze strony www.melissa.com.pl/ też 65E? Bo gdzieś mi się obiło o oczy, że ich rozmiary są nieco inne. Czy rozmiary brytyjskie podajesz, bo w Polsce można kupić bieliznę brytyjskich firm? Bo nie chcę kupować za granicą... Odpowiedz Link
magdalena-marta Re: 71/85 27.03.08, 12:40 ... na stronce, którą podałaś albo nie umiem szukać, albo jest ich malutko, ale przeglądam i przeglądam i nie mogę znaleźć żadnego poniżej 70 pod biustem :( Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 71/85 27.03.08, 13:02 Są polskie sklepy internetowe sprzedające brytyjską bieliznę. Podany już intimo, poza tym peachfield, karoline i bellissima: www.peachfield.pl/ www.karoline.pl/ www.bellissima.com.pl/index1.php Musisz wejść w zaawansowane szukanie: www.intimo4you.com/szukajadv.html Mellisa to 65D. Odpowiedz Link
agnesp76 69/82-83 27.03.08, 12:18 Witam wszystkie kobietki na forum, czytam Was od jakiegoś czasu i prawdę mówiąc im więcej czytam tym bardziej głupieję. Moje wymiary jw. Do tej pory noszę głównie 70A z atlantica. Obwód zdecydowanie za luźny, a miseczka hmm jakby mała (tworzyła się taka minimalna bułka od góry), ale w B to już tonęłam. Powyliczałam sobie, że powinnam nosić 60 DD/E, ale nie mam pojęcia od czego zacząć. Nie jestem kasiasta, więc po obejrzeniu ofert angielskich sklepów przeszłam do allegro - no i tu ceny w miarę, ale głównie panache inferno - raczej niepolecany, a i mnie średnio się podoba. Wolę miękkie, niezabudowane, a jakby dało radę jeszcze bez fiszbin to byłoby super. Podoba mi się melissa, ale tu jestem w kropce z rozmiarem - w Waszym kalkulatorze wychodzi mi melissa 60E, natomiast instrukcja na stronie melissy mi namieszała - chyba nie mają sprecyzowane który obwód pod biustem brać pod uwagę - prawdziwy czy stanika. No i nie wiem od czego zacząć. Hmm... Odpowiedz Link
agnesp76 Re: 69/82-83 --> 70/82-83 27.03.08, 20:39 Hmm... mierzyłam kolejny raz i kolejny i pod biustem te 69 to tak przy mega zacisku - jak posprawdzałam dla 70 i biust 82 i 83 to całkiem różne te rozmiary wychodzą - wpadam wtedy w 65 D lub C -i w końcu nie wiem - czy przyjąć min pod biustem i max w biuście czyli 69/83 i w ten 60 E uderzyć? Tak od razu? czy przez 65 D czy 65 C? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 69/82-83 --> 70/82-83 27.03.08, 21:05 agnesp76 napisała: > biustem i max w biuście czyli 69/83 i w ten 60 E uderzyć? Jeśli model nie będzie opisany na forum jako megaściśły to raczej obwód 60. Z większości modeli 65 szybko może okazać się za luźny. Najlepiej byłoby zamówić też 60DD, choć większe szanse ma jednak 60E. Odpowiedz Link
ronfleuse Re: 69/82-83 --> 70/82-83 27.03.08, 22:20 scarlet_agta napisała: > Najlepiej byłoby zamówić też 60DD, choć większe szanse ma jednak 60E. ja uwazam ze 60DD ma raczej rowne szanse, to zalezy tylko od modelu, bo sama mam 66/83 i tak mi mowi doswiadczenie. a poza tym Inferno i Flamenco 60tki sa na mnie tak mega scisle, ze musze je odsprzedac. Ale moze to dlatego ze jestem dosyc chuda i fiszbina niemal ociera mi o zebro. Dla kogos o podobnych wymiarach a innej budowie ciala 60tka moglaby byc odpowiednia. w kazdym razie mam taka miske jak przy 70D (tyle ze przy zwezonym obwodzie), czyli jest to mniej wiecej odpowiednik 65DD lub 60E. skoro jestem 3-4 cm wezsza w obwodze tzn ze mam chyba stosunkowo wieksze piersi, o te 3-4 cm (w biuscie mamy tyle samo) wiec ja radze sprobowac 60DD. Odpowiedz Link
agnesp76 Re: 69/82-83 28.03.08, 10:41 Tak sobie czytam i widzę, że nietypowo - jako posiadaczka małego biustu wolę miękkie staniki niż usztywniane pushupy. Ciekawe :) Odpowiedz Link
agnesp76 Re: 69/82-83 - pierwsze przymiarki 29.03.08, 13:37 Wczoraj wpadłam do kilku sklepów, niestety tylko w jednym było 65, więc zdecydowałam się przymierzyć - znów niestety - bo było tylko 65 B i to był jedyny stanik w sklepie - przymierzyłam - za luźny (b. rozciągliwy - marka lilly czy coś takiego?) i miska za mała, ale pani zaproponowała mi też 70 bellinda, bo podobno mają ciasne obwody - i rzeczywiście sporo ciaśniejszy i mniej rozciągliwy od tego 65 - niestety znów tylko B i miska za mała. No to na razie czekam na 60E flamenco i zobaczymy - ale po przymiarkach jestem bardziej zdecydowana na to 60 (niż 65 - bo prawdę mówiąc miałam obawy). Ni i to E mnie ciekawi bardzo :) Odpowiedz Link
ronfleuse Re: 69/82-83 - pierwsze przymiarki 29.03.08, 23:14 to chyba na Flamenco ode mnie czekasz, tak?:) wlasnie Ci je wyslalam. jesli chodzi o miske to nie masz co sie przejmowac, ze bedzie za duza. ja mam podobne wymiary i nie byla za duza, ladnie tez lezal na biuscie, ale ani troche nie powiekszal mi piersi, a ja wole jak jednak troche cm mi stanik dodaje. mam nadzieje, ze na Tobie bedzie lezalo jak ulał:] pzdr Odpowiedz Link
agnesp76 Re: 69/82-83 - pierwsze przymiarki 30.03.08, 15:21 ronfleuse napisała: > to chyba na Flamenco ode mnie czekasz, tak?:) Dokładnie :) od czegoś trzeba zacząć :) Odpowiedz Link
agnesp76 Re: 69/82-83 - pierwsze przymiarki 31.03.08, 17:33 Hmm, no i przymierzyłam flamenco 60E - obwód baaardzo dopasowany (może za bardzo), natomiast po wygarnięciu miska imo za duża, tzn. ładnie zbiera od spodu i z boku - od zewnętrznej strony, natomiast od góry - jakby pusto i się marszczy. I teraz nie wiem: 1. czy kupić ten sam obwód i mniejszą miskę - 60DD albo i 60D? 2. czy zwiększyć obwód póki co i miskę tyż - 65D ew 65C? 3. czy go zostawić na razie - bo mówicie, że piersi "wędrują", czy od razu odsprzedać? No to takie mam dylematy - pomoże kto? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 69/82-83 - pierwsze przymiarki 31.03.08, 20:31 Całkiem możliwe, że Flamenco 60E jest za duży w miskach. Ja mam 85-6 cm w biuście i jest na mnie dobry, więc na Ciebie może być za duży. Wydaje mi się, że Flamenco 60E ma miski takiej wielkości jak np Freya Antoinette 60F. Stanik który mam na początku wydawał mi się ciasny w obwodzie, ale bardzo szybko się rozciągnął. Następnego dnia był już idealny w obwodzie. > 1. czy kupić ten sam obwód i mniejszą miskę - 60DD albo i 60D? > 2. czy zwiększyć obwód póki co i miskę tyż - 65D ew 65C? To zależy od konkretnego modelu, który chciałabyś kupować. > 3. czy go zostawić na razie - bo mówicie, że piersi "wędrują", czy od razu odsprzedać? Trudno powiedzieć. Dużo pewnie zależy od tego jak bardzo jest za duży. I od Twojej systematyczności. Jeśli będziesz często zagarniać to mogą się szybko wypełnić. Jeśli jesteś leniem (jak ja) to może to potrwać dobrych kilka miesięcy. Odpowiedz Link
agnesp76 Re: 69/82-83 - pierwsze przymiarki 31.03.08, 20:36 scarlet_agta napisała: > > 1. czy kupić ten sam obwód i mniejszą miskę - 60DD albo i 60D? > > 2. czy zwiększyć obwód póki co i miskę tyż - 65D ew 65C? > > To zależy od konkretnego modelu, który chciałabyś kupować. Hmm, no właśnie problem w tym, że czekam na okazje, przeglądam giełdę, allegro i prawdę mówiąc szukam wszystkich które wymieniłam. Miałam zakusy na bardotkę alles ale poczytałam, ze zniekształca i koszmarnie wygląda, więc odpuściłam. Jeszcze chadzam po sklepach i pytam - o 65, bo na 60 to raczej nie ma szans. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 79/85 27.03.08, 19:25 Spróbuj przymierzyć jakis miękki na fiszbinach stanik w rozmiarze 70B lub C. Powinny byc dostępne w wiekszości zwykłych sklepów. Przy mierzeniu pamiętaj by starannie wygarnąć wszystko z pod pach do miseczek. Odpowiedz Link
m_o_k_o 73/87 27.03.08, 20:48 obecnie nosze 70C ale mam wrażenie ze biust mi góra wyłazi... Odpowiedz Link
kaala_rose Pomocy :) 71 / 86 28.03.08, 08:58 Zawsze kupowałam 70B a po poczytaniu tego forum widzę że chyba niesłusznie. Z kalkulatora mi wychodzi 65E (po polsku) lub 65DD (po brytyjsku). Czy faktycznie tak to ma być? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: Pomocy :) 71 / 86 28.03.08, 16:36 Tak jest, 65(30)DD albo polski rozmiar 65E. Przy czym ja bym się nie nastawiała na ten polski, bo zbyt wiele firm go nie produkuje. Poszukaj na forum o producentach. Nie bój się ciasnych obwodów, mam 68-69 pod biustem i większość moich biustonoszy to niestety 60, bo 65 bywają za luźne. Odpowiedz Link
kaala_rose Re: Pomocy :) 71 / 86 31.03.08, 08:09 Muszę kupić stanik bez ramiączek, mierzyłam ostatnio o obwodzie 70 (triumph ale nie pamiętam modelu)i ledwie mogłam oddychać. Nie bardzo mogę się w tym odnaleźć. I troche mnie załamują kieleckie sklepy, jedyne co mają do zaoferowania to jakieś kanciaste, krzywe paskudztwa Odpowiedz Link
hotaru85 72/78 dla kolezanki 28.03.08, 10:40 nosi 75b :) co polecacie? jaki rozmiar i jakie modele, żeby wyglądał na większy? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 72/78 dla kolezanki 28.03.08, 16:39 W dobrze dobranym biustonoszu mały biust będzie wyglądał na większy. Dziwi mnie trochę, że koleżanka nosi 75B, które jest na 89cm w biuście. Czy aby na pewno się dobrze zmierzyła i to 78cm w biuście jest prawdziwe. Jeśli tak, to niech poszuka 65B ewentualnie 60D w rozciągliwcach, a więc większość Freya. Odpowiedz Link
terwase Re: 72/78 dla kolezanki 30.03.08, 18:32 a ja muszę się zgodzić. Też nosiłam 75B czasami, mam 83-4 w biuście, 68-9 pod, ale 70B jest na mnie wyraźnie za małe, już nawet bez teorii wygarniania bułek spod pach, więc zamiast w większą miseczkę celowałam w "większy" rozmiar. teraz mam 65D i jest idealnie Odpowiedz Link
kasia2251 74/90 28.03.08, 12:21 Witam wszystkie Forumki ;) Właśnie zaczynam się nawracać, ale opornie mi to idzie ;/. Nosiłam do tej pory(i jeszcze noszę bo nic sobie nie znalazłam) 75B. Ale już kilka przymiarek zaliczyłam. Kupiłam Panache Salsa 65E-miseczka dobra - może nawet mogła być większa, ale po całodziennym noszeniu(to była mordęga - kłuło, swędziało i miałam duże odciski na obwodzie) - no i nie noszę. Podobno ten model to "ściśliwiec " i to może dlatego. Przymierzałam triumphy 70D no i były w miarę. Przymierzyłam też 70E z Samanty i był naprawdę dużo za duży na mnie. Może wiecie od czego powinnam zacząć? 70D? 65E czy jak w kalkulatorze 65F? Odpowiedz Link
e_t_zz 72/89 28.03.08, 16:18 I ja proszę o pomoc. Teraz noszę 80C Triumph i przy najciaśniejszym zapięciu trochę wpija mi się w żebra, ale reszta wydaje sie być ok (miseczka przylega, fiszbiny też). Z obliczeń na bra-fitter wyszło mi 65G (pol) - co radzicie? I gdzie polecacie kupować w necie - muszę odświeżyć mój zasób bielizny ;)) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 72/89_e_t_zz 28.03.08, 16:45 Poszukaj 65E(30E). Triumph się wbija, bo ma za szeroki obwód i stanik zamiast siedzieć na żebrach tańczy wokół nich. Owszem, polski rozmiar standardowy 65G, tylko znajdź najpierw producenta, który takie staniki szyje. W Melissie 65F a w Avocado to będzie chyba też 65E. O sklepach poczytaj na forum. Odpowiedz Link
e_t_zz Re: 72/89_e_t_zz 28.03.08, 17:50 Dzięki wielkie! Wyruszę na poszukiwania ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 74/90 28.03.08, 16:42 Poszukaj 70D albo 65E w bardziej rozciągliwych modelach. Jaki był w tym 70D, który przymierzałaś? I pamiętaj, by zawsze starannie ułożyć piersi w miseczce i podciągnąć ramiączka, a dopiero potem oceniać jak stanik leży. Odpowiedz Link
kasia2251 Re: 74/90 28.03.08, 21:58 W tym 70D zapinałam się bez problemu i, że tak powiem był wygodny. Może na początek będzie ok? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 74/90 28.03.08, 17:15 > zaliczyłam. Kupiłam Panache Salsa 65E-miseczka dobra - może nawet mogła być > większa, ale po całodziennym noszeniu(to była mordęga - kłuło, swędziało i > miałam duże odciski na obwodzie) - no i nie noszę. Może spróbuj na początek jakieś średnirozciągliwej Freyi 65E? Materiał biustonoszy jest chyba milszy niż w Panache i jest szansa, że nie będzie kłuło i swędziało. A Salse sprzedaj skoro nie dasz rady w niej chodzić. Odpowiedz Link
kasia2251 Re: 74/90 28.03.08, 21:56 dzięki za radę ;). Ale jaki to może być model? Czy to bez znaczenia? Odpowiedz Link
aesz wymiary: 69/80 28.03.08, 23:59 Zawsze nosiłam 70A czasami 70B ale wszystkie moje biustonosze żyją własnym życiem- przesuwają się, spadają itp. Marzę o dobrze dobranym staniku :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: wymiary: 69/80 - aesz 29.03.08, 11:28 Przy 69cm pod biustem tylko stanik o obwodzie 60 nie będzie Ci się przesuwał (ewentualnie z niektórych _wyjątkowo_ _ścisłych_ modeli o obwodzie 65). Przy obwodzie 60 powinnaś wybrać rozmiar 60D (28D), który jest szyty na 79cm w biuście. Odpowiedz Link
aesz Re: wymiary: 69/80 - aesz 29.03.08, 15:21 Dziękuję, zacznę w takim razie przeszukiwać sklepy. Ale 60D to numeracja brytyjska, prawda? Czyli wg polskiej wychodziłoby 60e? Z góry dziękuję za odp Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: wymiary: 69/80 - aesz 29.03.08, 17:15 Według polskiej też 60D, ale i tak polskiego stanika w tym rozmiarze nie uświadczysz ;/ Poza toporną Melissą, bo Avocadowskie 60D może być za duże niestety. Odpowiedz Link
madaszka Re: 76/88 29.03.08, 16:42 Witam gorąco :) Z nieba mi spadacie:) Nienawidze swoich piersi i staników. Po wykramieniu dwojki dzieci, biust jest kompletnie "sflaczały" z rozstepami, na dodatek mam szeroko rozstawione piersi. Do tej pory oczywiscie kupowalam i nosilam 75A 80A, raz jeden kupilam 70B i kompletnie rozplaszczone piersi mam w tym staniku (przestalam go nosic). Prosze o porade od jakiego rozmiaru powinnam zaczać zebym w koncu polubila staniki i swoje piersi. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 76/88 29.03.08, 17:12 Mam nadzieję, że dzięki nam polubisz swoje piersi i może tez staniki ;) Myślę, że warto spróbować rozmiaru 70D. Tylko najpierw dokładnie przeczytaj jak założyć stanik i jak biust powinien w nim wyglądać. Dobrze sprawdza się cykl artykułów na pinzece ( www.pinezka.pl/content/view/3050/203/ ) lub przewodnik besame.mucho ( besame.blox.pl/2007/03/Jak-zalozyc-stanik.html ) Odpowiedz Link
kodam3 74/88 29.03.08, 17:55 w tej chwili noszę 75 B w jednym z nich odstaja miseczki-to znaczy biust jest zbyt mały w stosunku do miseczki najlepszy -właśnie 75 B,ale nie zawsze ten rozmiar leży idealnie i jeszcze coś-jestem typ sportowy,lubię proste staniki,bez udziwnień z góry dziękuję Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 74/88 29.03.08, 18:06 Z pewnością uda Ci się znaleźć jakiś stanik w rozmiarze 65E który spełni Twoje oczekiwania ;) Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 74/88 29.03.08, 18:07 Spróbuj przymierzyć jakiś stanik w rozmiarze 65 (30) DD lub E. Odpowiedz Link
kodam3 Re: 74/88 29.03.08, 18:20 mówicie??? cholerka-do głowy by mi nie przyszło bedę szukać:) Odpowiedz Link