Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3

15.05.07, 21:33
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne
swojego rozmiaru! Wpisujcie tu swoje wymiary, opisujcie staniki, które leżą na
Was częściowo dobrze (np. "80E jest mi dobre w miseczce, ale obwód za duży..")
i te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar
byłby dla Was najlepszy!:)

PS. To już trzeci wątek z tej serii - poprzedni (pełen porad) znajdziecie tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=59001218
...a pierwszy tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=35089049&a=35089049
Obserwuj wątek
    • butters77 PS. Organizacyjnie... 15.05.07, 21:40
      Tematy, które są rozpoczęte w poprzednim wątku, kończmy oczywiście tam - ale
      nowe pytania wpisujmy już tutaj. Wymiana wątku na nowy służy ułatwieniu
      nawigacji - więc i ten wątek po przekroczeniu ok. 500 postów zostanie wymieniony
      na nowy, później na kolejny itp. (tzn. mam nadzieję, że aż tyle nowych osób
      będzie do nas zaglądać:)

W każdym nowym wątku znajdzie się link do poprzedniego - więc gdyby ktoś chciał
      przejrzeć wszystkie "poradnikowe" wątki (np. żeby znaleźć osobę o wymiarach
      podobnych do swoich), bez trudu po łańcuszku przejdzie z jednego do drugiego.

Pozdrawiam:)
      • aniaorzeszek2 75B?? 16.05.07, 10:27
        cześć, no więc tak:
        własnie znów borykam się z doborem stanika, niby nic, a tu zawsze jakiś problem.
        Do tej pory prawie zawsze kupowałam 75B, w triumphie, nie jestem jakoś specjalnie 'biuściasta' taki standardzik:-) sęk w tym że ostatnio się zmierzyłam i pod biustem - 78, w biuście 88-89 (na siedząco). I teraz tak - zawsze miałam wrażenie że 75 to za mało, nei lubię jak mnie coś uciska, więc teraz kupiłam 80b z lupoline. no i stwierdzam, że w obwodzie jest okej, natomiast jakby miseczka ciut za mała (z boku pod pachami - o pół centymetra za wcześnei się kończy... nie jest to koniec świata wprawdzie, ale same rozumiecie...
        poza tym własnie odkrywam wasze posty oi tym, że miseczka c przy różnych obwodach to różna miseczka...no i jestem w szoku...
        zastanawiam sie czy nie powinnam mieć w tych okolicznościach po prostu c...
        jak sądzicie?
        pozdrowienia,
        Ania
        • suziliu Re: 75B?? 17.05.07, 12:20
          po pierwsze witamy,

jesli chodzi o rozmiar - obwod ma obciskać. Taka jest jego funkcja. Bo to na obwodzie opiera sie
          podtrzymanie biustu - absolutnie nie na ramiaczkach. Czy pod biustem zmierzyla sie bardzo scisle i na
          wydechu?

Coz podsumowujac - ja bym spróbowała raczej 70 DD. Jesli bardzo upierasz sie przy 75 to raczej C niz B.
        • maheda aniaorzeszek 17.05.07, 12:44
          Wrażenie ściskania możesz mieć nie z powodu zbyt ciasnego obwodu pod biustem,
          tylko z powodu zbyt małych miseczek.
          Spróbuj przymierzyć 75C i zobacz, czy będziesz nadal odczuwała obwód jako bardzo
          ciasny czy nie.
          Jak już wyżej napisała Suziliu - obwód nie może być nieodczuwalny, bo taka jego
          rola, że ma utrzymywać biust. Musi więc ściśle obejmować klatkę piersiową.
          Zauważ, że to nie ma być zasłaniacz, tylko biustonosz, czyli coś, co nosi biust.
          Miseczka w 80B odpowiada wielkością mniej więcej miseczke 75D, więc nie dziwię
          Ci się, że w 75B jest Ci ciasno.
          Spróbuj przymierzyć istotnie 75C, albo wręcz 70DD (w niektórych firmach po 70D
          występuje od razu 70E).
          Powiedz jeszcze, jak się mierzyłaś - czy pod biustem bardzo ciasno, przy
          wypuszczonym z płuc powietrzu?
    • rudapaskuda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 15.05.07, 21:59
      To ja zacznę :)

Pod biustem ciasno: 73cm
      W biuście luźno: 92-93cm

Zawsze nosiłam 75D, ale było za luźne w obwodzie.
      Razem z Boochmenką doszłyśmy do wniosku, że najlepszy będzie angielski 65F.
      Udało mi się także taki przymierzyć i wydaje mi się, że jest ok, pierwszy raz
      czułam, że mam na sobie stanik ;)
      Freye już zamówione, więc lepiej nie mówcie, że to będzie zły rozmiar ;)
      • maheda Jeśli przymierzałaś, to będzie pewnie dobry ;) 15.05.07, 22:01
        Jaki model przymierzałaś, a jaki zamówiłaś? :-)))
        • butters77 To samo chciałam napisać... 15.05.07, 22:06
          ..i o to samo zapytać:)) Czy stanik, który przymierzałaś, Rudapaskudo [:))], to
          też była Freya?
        • rudapaskuda Re: Jeśli przymierzałaś, to będzie pewnie dobry ; 15.05.07, 22:08
          Przymierzałam Pollyannę, a zamówiłam Arabelkę Oyster oraz Nutmeg (już się nie
          mogę października doczekać ;), Harriet, Jeanie oraz Lolę. Wszystkie plunge więc
          chyba będą dobre :) Zastanawiam się jeszcze nad czekoladowym Retro i Madison ;)

• maheda Fiu, fiu :-) 15.05.07, 23:19
            Ale zaszalałaś!!! :-)))))
            Pochwal się, jak już je dostaniesz :-)
            • rudapaskuda Re: Fiu, fiu :-) 15.05.07, 23:34
              Jak szaleć to szaleć :)

Teraz prawie wszystkie (żebym jeszcze miała w czym chodzić dopóki nie dostanę
              nowych ;) 75D wylądowały na Allegro.

Już nie mogę się doczekać, kiedy dostanę paczkę i z pewnością się pochwalę :)
              • butters77 Re: Fiu, fiu :-) 16.05.07, 09:58
                No to faktycznie niezłe zakupy:) Trzymam kciuki, żeby wszystko pasowało!
          • kasiamat00 Re: Jeśli przymierzałaś, to będzie pewnie dobry ; 15.05.07, 23:32
            Retro (mówimy o plunge, oczywiście?) lepiej wziąć rozmiar większe, bo ma małe
            miseczki. Ja normalnie noszę we Freyi 65F (nb. jesteś kolejną osobą na forum z
            takim rozmiarem, to się zaczyna robić nowy najpopularniejszy rozmiar) i jest
            ciut dużawe (E robiłoby bułki), ale w Retro 65F ledwo się mieszczę - tutaj FF
            byłoby zdecydowanie lepsze. A, ten stanik uzależnia - chce się go mieć we
            wszystkich wersjach kolorystycznych :)
            • rudapaskuda Re: Jeśli przymierzałaś, to będzie pewnie dobry ; 15.05.07, 23:39
              Właśnie też myślałam żeby wziąć większy ze względu na to, że jest trochę
              usztywniany. A poza tym mam lekką awersję do usztywnianych staników z czasu,
              kiedy panie w sklepach upychały mnie w push-upy w rozmiarze 75D. Przed lustrem
              jakoś to jeszcze wyglądało, ale jak tylko zaczęłam się ruszać to już było gorzej ;)

Zastanawiam się również nad Panache Porcelain Strapless. I chyba też wezmę o
              rozmiar większe albo zamówię 65F i 65FF i zobaczę, które lepsze.
              • kasiamat00 Re: Jeśli przymierzałaś, to będzie pewnie dobry ; 15.05.07, 23:47
                A miałaś w ręku Retro? Ono nie jest bardzo usztywniane - w stosunku do tego, co
                normalnie można dostać w sklepach, to praktycznie nie ma usztywnienia. A efekt
                jest z gatunku niesamowitych :) Podobne (albo i lepsze) efekty daje też Panache
                Inferno, ale to już jest grubsze.
                • rudapaskuda Re: Jeśli przymierzałaś, to będzie pewnie dobry ; 15.05.07, 23:58
                  Właśnie nie miałam jeszcze okazji się z nim spotkać w rzeczywistości, ale mam
                  nadzieję, że to się wkrótce zmieni :)

Panache Inferno odstraszył mnie nieco "pancernym" wyglądem ;) Szukam teraz
                  jakiegoś gładkiego stanika, trafiłam jescze na tę Melissę:

www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0331.html
                  Ma podobny krój, teoretycznie według tebelki powinnam wejść do 65G, ale nie ma
                  czekoladowego koloru :((
      • renik20 Zmierzyłam !!! 72-73cm i luźno 95-96Cm 27.06.07, 23:04
        Piszę w przybliżeniu bo mam miarkę o długości 64cm i sztukowałam bo opasałam
        sie sznurkiem :P Msze kupic normalny centymetr ;P
        Zawsze nosiłam 75d, teraz kupiłam sobie w nextcie stanik z koronki i mi się
        podwija pod biustem więć coś jest nie tak...A bardziej zabudowane kupuję 34dd
        (75dd).. Czytając rady stwierdziałm ze noszę za duży obwód...a miseczka?? ech
        dziewczyny ratujcie :(
      • pppulchna69 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 19.08.07, 09:04
        Prosze poradzcie mi jaki powinnam nosic rozmiar. Karmilam dziecko
        przez ponad 3 lata. Pod biustem mam 92 cm,w biuscie 114 cm. Koszmar.
        Mysle o operacji plastycznej. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
    • dbj4 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.05.07, 14:33
      Witam! Za radą limonki_01 zajrzałam tu, bo sama do końca nie jestem pewna jaki
      rozmiar miseczki noszę. Może zacznę od wymiarów:pod biustem na ciasno mam 77 cm
      (w staniku), w obwodzie 109 cm(w staniku)107 cm(bez stanika).Może ktoś ma
      identyczne i zamawiał coś już z internetu i poleci mi jakiś fajny model(w miarę
      niedrogi:) ). Dziękuję i ślę pozdrowienia:)
      • suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.05.07, 16:03
        witaj, wydaje mi się ze na poczatek powinnas próbować od 70 HH lub 75 GG. Na początek radziłabym
        któryś z 'klasycznych' modeli, abys mogła prawidłowo 'ułożyć' na nowo biust. Ja od czasu jak nosze
        prawidlowy rozmiar zwiekszylam rozmiar o 1,5 miseczki.

Proponuje Panache Tango II, np. w kolorze czerwonym/malinowym na
        www.lawtonslingerie.com/enter.html
        w sekcji 50% off, panache, superbra Tango II za 11,50 funta

A oto wybór stanikow dla rozmiaru 70 HH z bravissimo

www.bravissimo.com/bravissimo/SearchResults.aspx?size=&cupsize=HH&backsize=32&bustsize=&colour=&pricerange=&pricerangetext=Any&category=&t
        ype=&brand=&newstyles=False&language=en-GB

To tak tylko dla przykładu. Miłego szukania
        • limonka_01 stanik dla dbj4 17.05.07, 22:40
          Panache Tango II jest dobre na początek, ma jednak wąskie ramiączka, co oczywiście w niczym nie przeszkadza, ale może szokować nowe forumowiczki.
          Dziewczyny bardzo chwalą Freyę Milli. Wygodna i ma fajne szerokie ramiączka.
          bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=892&kategoria=&PHPSESSID=cd0a9a0db21fcfcb8608220188678478
          Tylko tutaj musiałabyć spróbować chyba od 70H, bo ma duże miski. W Bellisimie rozmiary czerwone są dostaczane szybko, na niebieskie trzeba poczekać dłużej.
          Niezla jest też Fantasie Lily, też lepiej wziąć obwód 70. Ja chwalę sobie model wystepujący pod nazwami Freya Tia czy Freya Phoebe - tutaj lepiej zamówić obwód 75, taki jak ten:
          www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=FY91&cid=Lingerie_Pure+%26+Simple&language=en-GB
          A może któraś napisze w jakim rozmiarze dbj4 powinna zamawiac w Melissie i jaki model byłby dobry na początek?

A tak w ogóle to może nowym forumowiczkom przydałby się wątek ze modelami "na początek", aby nie kupowały dziwnych "wynalazków" zanim nie nabędą w tej kwestii pewnej orientacji i doświadczenia?

• dbj4 Re: droga ku zakupowi 17.05.07, 23:04
            Dzięki dziewczyny za modele, są piękne, a suziliu myślę, że masz rację co do
            rozmiarów HH/GG. Podoba mi się zwłaszcza z bravissimo ten:
            www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?
            pid=FE57&vid=CH32+HH&cid=Swimwear_Bikinis&sl=1&language=en-GB, spróbuję taki
            sobie kupić w Polsce, w każdym razie podobny, bo co do zakupu w Anglii nie
            jestem pewna. Idę też do gorseciarki, pokaże jej ten model i napiszę w
            szczegółach co z tego wyszło.Dobrej nocy:)
            • limonka_01 Re: droga ku zakupowi 17.05.07, 23:24
              dbj4 napisała:

> rozmiarów HH/GG. Podoba mi się zwłaszcza z bravissimo ten:
              > www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?
              > pid=FE57&vid=CH32+HH&cid=Swimwear_Bikinis&sl=1&language=en-GB,

To jest kostium kąpielowy. A moze spodoba Ci się Arabelka np. w kolorze piwonii, ale są tez inne kolorki
              www.intimo4you.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=395&category_id=26&option=com_phpshop&Itemid=26
          • yaga7 Re: stanik dla dbj4 18.05.07, 08:40
            Moim zdaniem panache tango II na początek nie zawsze może być dobry ;)
            Mnie on trochę stożkuje biust i jakby to był mój pierwszy stanik w dobrym
            rozmiarze, to trochę bym się załamała ;)
          • inkaka Re: stanik dla dbj4 18.05.07, 14:12
            "A tak w ogóle to może nowym forumowiczkom przydałby się wątek ze modelami "na
            początek", aby nie kupowały dziwnych
            "wynalazków" zanim nie nabędą w tej kwestii pewnej orientacji i doświadczenia?"

TO JA BARDZO PROSZĘ O TEN WĄTEK:-)
    • everest16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.05.07, 19:42
      Witam po raz pierwszy!
      Z nieba mi spadłyście Dziewczyny z tym formu :-) Właśnie przymierzam się do
      kupna stanika do karmienia i oczywiście zastanawiam się nad rozmarem: pod
      biustem mam 81, natomiast obwód biustu bez stanika to 108, w staniku 105.
      Zastanawiam się nad kupnem stanika z Melissy i tam wychodzi mi rozmiar 75H lub
      J, czy dobrze myślę? I jeszcze jedno: polecacie stanik do karmienia na
      fiszbinach czy bez? Zawsze nosiłam z fiszbinami ale podobno karmiąc należy
      nosić miękki, bez fiszbin a mnie nie za bardzo przypada to do gustu.
      Pozdrawiam serdecznie :-)
      • iw1978 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.05.07, 20:20
        Z rozmirem duzo nie pomogę, bo swojego dopiero szukam, ale co do biustonosza to mogę doradzić miękki, najtańszy na sam początek karmienia, bo wtedy piersi zmieniają swoje garbryty często, a po kilku tygodniach, jak laktacja się ustabilizuje - z fiszbinami.
      • suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.05.07, 21:06
        Zastrzegam, że bedzie o rozmiarowce angielskiej, nie mellisy. Mellisy nie kupowałam nigdy wiec
        musisz poczekac na rade bardziej doswiadczonych forumek.

Wydaje sie ze w angielskiej rozmiarowce winnas miec 75 GG, z tym że jesli w staniku masz mniej niz
        bez to oznaka ze strasznie sa ścisniete - a powinnas tak naprawde mierzyc sie w nieobciskajacym
        staniku. Takze nie byłabym taka pewna tego GG. Mozesz zawsze zamowic dwa - np. 75 GG i H.

Jesli chodzi o staniki dokarmienia = na Stanikomanii był swietny artykuł kasicy na ten temat. Przeczytaj
        koniecznie. Link do stanikomanii - stanikomania.blox.pl/html
      • anna-pia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.05.07, 21:48
        everest16 napisała:

> Witam po raz pierwszy!
        > Z nieba mi spadłyście Dziewczyny z tym formu :-) Właśnie przymierzam się do
        > kupna stanika do karmienia i oczywiście zastanawiam się nad rozmarem: pod
        > biustem mam 81, natomiast obwód biustu bez stanika to 108, w staniku 105.
        > Zastanawiam się nad kupnem stanika z Melissy i tam wychodzi mi rozmiar 75H lub
        > J, czy dobrze myślę? I jeszcze jedno: polecacie stanik do karmienia na
        > fiszbinach czy bez? Zawsze nosiłam z fiszbinami ale podobno karmiąc należy
        > nosić miękki, bez fiszbin a mnie nie za bardzo przypada to do gustu.

Jeśli się wahasz, to kup ten większy, czyli 75J, na poczatku karmienia piersi
        mają tendecję do wzrostania.
        Co do fiszbin - na pierwsze dwa miesiące (albo i trzy, to akurat sama doskonale
        ocenisz, czy juz laktacja się unormowała) zdecydowanie bez fiszbin (istnieje
        ryzyko powstania zatoru). Potem z fiszbinami jak najbardziej.

To pisałam ja, matka dwukrotnie karmiąca, a trzecie niedługo :)

Aha, i poczytaj wątki o stanikach do karmienia, podlinkowane u góry
        np ten forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238
      • origami_21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 19.05.07, 11:49
        W Melissie też bym radzila 75J, ja mam wymiary 79/103-106, noszę ich staniki
        75H ale zastanawiam się nad 75J. Co do fiszbin to niewiele mogę poradzić,
        karmilam krótko bo tylko 2 miesiące i jedyny stanik bez fiszbin, który kupilam
        specjalnie w tym celu mialam na sobie trzy razy. Mam wrażenie , że to kwestia
        gustu.
    • ines321 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.05.07, 20:55
      Czesc dziewczyny!
      Po rade przyszlam.
      Pod biustem 87cm w biuscie 102
      Mam Triumpha 80C i nawet jest ok, ale kupilam kiedys Kingi 80C tak na lapu capu
      i jest do d..., fiszbiny mam gdzies nisko, na zebrach.
      • suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.05.07, 21:00
        Ines,

W angielskich firmach powinnas zaczac od spróbowania 80 E, jak sadzę.
        Stanik nie powinien być w miare - jesli nie lezy idealnie to znaczy ze jest zle dobrany i juz deformuje
        biust.
        Powodzenia
      • kasica_k ines321 18.05.07, 13:51
        ines321 napisała:

> Pod biustem 87cm w biuscie 102
        > Mam Triumpha 80C i nawet jest ok,

Przy takich wymiarach C raczej nie powinno byc OK, chyba ze jest to naprawde
        duuze C. Jestes pewna, ze dobrze lezy? Zajrzyj tu:
        besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
        - a z Twoich wymiarow wynika, jak pisze suziliu, raczej okolica 80DD albo E i w
        takie rozmiary bym radzila celowac.

> ale kupilam kiedys Kingi 80C tak na lapu capu
        > i jest do d..., fiszbiny mam gdzies nisko, na zebrach.

No wlasnie na zebrach powinnas je miec :) tzn. fiszbiny powinny obejmowac
        piers i przylegac do klatki piersiowej. Tak czy owak podejrzewam, ze jest na
        Ciebie za maly, zwlaszcza ze sama przyznajesz, ze cos jest nie tak.
    • a_gneskka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.05.07, 02:48
      No to ja będę męczyć, ale nie w swoim imieniu ;) Powoli próbuję przekonać
      przyjaciółkę, które melduje mi, że ma pod 78, w 96-97 i przeważnie nosi 75/80C,
      ale i coś literką B jej się zdarza, i ponoć wyjątkowo jeden D.

Na moje mało fachowe oko powinna próbować 75DD (czy E, jak tam zwie dana firma),
      ale z obwodem 70 już się gubię, tym bardziej, że interesują mnie sklepy naziemne
      (konkretnie Łódź - czyli np. Comexim), bo muszę jej "nabiustnie" udowodnić
      (argument, że 75C to miewam ja z 91 w biuście średnio ją przekonuje). Próbować
      Comeximowskie G/H (choć z H niewiele ciekawego mają)?
      • anna-pia do a_gneskka 18.05.07, 21:44
        75DD lub 75E - Brytyjczycy - wg tabeli www.bellissima.com.pl
        (przymierzalnia)
        75D wg www.melissa.com.pl (tabela rozmiarów)
        75E lub 75F wg www.comexim.pl (sklep -> konkretny model -> sprawdź rozmiar)

co do 70 - miseczki F, FF, G, GG, H (FF i GG to Brytole mają)

o obwodzie 80 niech zapomni raz na zawsze

jak macie blisko do Comeximu, to niech koleżanka wypróbuje w/w, cos na pewno
        znajdzie :)

rozsądna z ciebie dziewczyna :)
        • a_gneskka Re: do a_gneskka 19.05.07, 17:04
          Dziękuję za pomoc i komplement <rumieni_się> Ale taka rozsądna to ja od niedawna
          jestem ;) jeszcze jakieś 2 lata temu sama nosiłam za małe miseczki :(

Mam jeszcze trochę czasu na słowne pourabianie koleżanki, a w końcu czerwca
          zabieram ją na wielkie mierzenie ;) Założyłyśmy się o to, kto ma rację ;)

Jeszcze mi zostanie przekonanie mamy, ale tu będzie gorzej - choć nie zapeszajmy :)

Pozdrawiam
          • filoruska Re: do a_gneskka 21.05.07, 10:59
            W Melissie przy tych wymiarach 70 F lub G.
      • inkaka do a-gnesska 21.05.07, 11:30
        Ja mam prawie takie rozmiary jak Twoja koleżanka - 77 pod biustem, 96 (95) w
        biuście i tez nosiłam do niedawna 75c Triumpha. Teraz po przymierzeniu jakichś
        25 staników Triumpha w róznych rozmiarach wiem, że 75 w Triumphie jest za duże,
        musi byc 70. Miseczka raczej E. Z Samanty zdecydowanie 70 F - 75 pod biustem
        jest za szerokie a miseczka E nieco za mała. Innych firm jeszcze nie
        przerobiłam, czekam na dostawę jednej Frei i jednego Panache.
    • konwalia-82 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.05.07, 08:29
      Dotychczas nosiłam(noszę 70E). Za Waszą namową postanowiłam spróbować 65 ale no
      właśnie ile?!
      Mam 73 pod biustem (ciasno) i 93 w obwodzie.
      Pozdrawiam :)
      • konwalia-82 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.05.07, 08:44
        Zmierzyłam się dla pewności jeszcze raz 73 po i w obwodzie 93/94. Dziękuję za
        pomoc :)
        • suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.05.07, 09:22
          Konwalia,

Z tabelki Bellissimy (dot. firm angielskich) wynika rozmiar 65 FF. To rozmiarowka takich firm jak Panache,
          Fantasie, Freya. Ale juz nie bedzie zgadzala sie z polskimi firmami i np. Felina.

www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
          • konwalia-82 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.05.07, 09:27
            A avocado? Może się przejść? Pomogą, jeśli ostatecznie wolałabym kupić przez net??
            • dbj4 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.05.07, 23:08
              A więc byłam u tej gorseciarki, ale to co zobaczyłam to był koszmar: zaplecze
              kwiaciarni, metr na metr, a jako przykład staników jaki szyje kobieta pokazała
              mi namiot. I dlatego znowu wróciłam do sklepów tradycyjnych. Czy myślicie, że
              przy obwodzie pod biustem 77 cm na ciasno stanik 80 jest dobry? Mojego rozmiaru
              tzn H nie ma 75-ątki.
              • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.05.07, 23:13
                Nie, nie jest dobry. Dobry może być ciasna 75tka, a przeważnie 70tki.
                Kup sobie coś przez internet, może Melissę albo coś z Comeximu?
                U nich możesz zawsze stanik zwrócić, jeśli nie będzie Ci odpowiadał!
            • konwalia-82 Jakieś sugestie odnośnie prawidłowego rozmiaru?! 19.05.07, 13:35
              • maheda Nikt Ci nie powie niczego na 100% 21.05.07, 11:04
                Musisz sama doświadczalnie sprawdzić, celując mniej więcej w wymiary podane
                przez Suziliu. Może się okazać, że któryś model będzie nie dla Ciebie, że
                miseczki za szeroko/wąsko albo że fiszbiny się wpijają/są za szerokie.
                My wszystkie do swoich rozmiarów dochodziłyśmy metodą prób i błędów; przymiarek
                i ew. odsyłania staników w złych dla nas rozmiarach.
                Przed Tobą ta sama droga; w życiu przeważnie nie da się pójść na skróty czy
                dostać "gotowca" ;)
    • yennka85 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 20.05.07, 16:36
      przeglądałam różne fora,ale chyba tu jest najwięcej specjalistek:)
      oczywiście tez mam źle dobrany biustonosz, ale chce to zmienić, stad moja prośba
      o pomoc w doborze rozmiaru
      pod biustem 71-72 (mierzone scisle), w biuscie 86-87, wg tabeli z netu (nie
      pamiętam strony) to 70C
      mierzylam w atlanticu wlasnie 70 C, ale nad linia biustonosza robi mi sie "buła"
      (obwód za mocno ściska)
      proszę o pomoc
      • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 20.05.07, 17:01
        Przede wszystkim - jeśli nad linią biustonosza robi się buła, to nie jest to
        wcale wina zbyt ścisłego obwodu, tylko zbyt małych miseczek. Krótko mówiąc -
        powinnaś była spróbować przymierzyć stanik 70D. Zwłaszcza, że atlantic ma dość
        małe miseczki.
        W stanikach z luźniejszymi obwodami powinnaś przymierzać nawet staniki w
        rozmiarze 65, na przykład 65DD albo 65E (miseczki trzeba odpowiednio przeliczyć,
        jeśli zmienia się obwód stanika).
        Ponadto jesteś na granicy rozmiarów i musisz dodatkowo zwracać na to uwagę w
        czasie mierzenia staników przed ich kupnem:
        bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia

Przyjrzyj się poradnikowi obrazkowemu autorstwa Besame Mucho:
        besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html

Myślę, że da Ci on wiele odpowiedzi na pytanie, jak przymierzyć biustonosz i na
        co zwrócić uwagę :-)

• ananke666 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 21.05.07, 11:19
        yennka85 napisała:
        > mierzylam w atlanticu wlasnie 70 C, ale nad linia biustonosza robi mi sie "buła
        > "
        > (obwód za mocno ściska)

Zaraz, gdzie ta buła? Z tyłu, na plecach? Jeśli tak, to kompletnie się tym nie przejmuj. Trafiłaś na ścisły obwód i tyle - a obwody niestety się rozciągają. Jeden z moich biustonoszy okazał się w noszeniu bardzo ścisły (także 70), tak ścisły, że przed okresem musiałam go zdjąć, bo mnie gniótł. I co? Po pewnym czasie i kilku, ale to dosłownie kilku - dwóch czy trzech praniach już zapinam go na najciaśniejszą haftkę i bynajmniej nie jest za ciasny... Lepiej kupić właściwy obwód i np. tydzień czy dwa się pomęczyć albo nosić przedłużkę - a potem przedłużka do szuflady, a tobie już normalnie zapinany stanik będzie służył długie miesiące, zamiast być za luźny. Pod biustem mam 71 i właśnie przerzuciłam się na obwody 65, a 70 mówię "pa"! Dodam, że w moim Panache obwód 65 jest ścisły, ale nie na tyle, żeby nosić przedłużkę - i już się ułożył.
        Jeśli buła jest nad linią biustonosza z przodu, to znaczy po prostu, że miski są za małe. To absolutnie nie może być wina obwodu (jeden z najpopularniejszych błędów przy mierzeniu, powiększanie obwodu zamiast miski). Wtedy bierze się do zmierzenia miseczki o rozmiar większe, a jeśli bułki są dalej, to o kolejny rozmiar. Co do atlantica, to nie wiem jak teraz, ale dawno, dawno, baaardzo dawno temu coś od nich mierzyłam i z tego co pamiętam, miało to szalenie płytkie miseczki. Pamiętaj o prawidłowym ułożeniu biustu w miseczkach, zagarnięciu ich spod pachy - szczegóły znajdziesz na naszym forum :) nie każda dziewczyna to umie od razu.
        Spróbowałabym raczej 65DD (u brytyjczyków) albo 65E/F polskie, ale nie ma co się łudzić - wśród polskich obwód 65 z takimi miseczkami to prawdziwa rzadkość, której osobiście nigdzie nie widziałam.
        Pomiar centymetrem to nie wszystko - może być trochę mylący, bo piersi mają różne kształty, osadzenie itp.
        • yennka85 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 21.05.07, 16:35
          Dzięki za odpowiedzi
          Buła mi sie robi właśnie na plecach i przez to jakoś zwątpiłam. przejdę sie do
          sklepu i przymierzę jeszcze raz, zapytam tez o 70D.
          a potem będę szukać dalej;) po prawdzie to też do końca nie wiem czy się tak
          super dobrze zmierzyłam itd
    • masaiimara Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 22.05.07, 15:12
      Dziewczyny proszę o poradę dla siostry. Obmierzyła się przepisowo- ciasno pod i w ogóle:)- i wyszło 75 cm pod biustem i 95 w biuście. Ja stawiam na angielskie 32E. Mam rację??
      • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 22.05.07, 15:33
        Uhum, albo i 32F, jeśli mało ma tłuszczu na żebrach :)
        • masaiimara Maheda - też tak dumałam:) 22.05.07, 15:44
          Rozważałam też tę możliwość. Siostra jest typem bardziej atletycznym ode mnie - w Galerii widać żem chudziak (w gornych partiach ekhem:) ale sadełaka nie ma. Do tej pory nieszczęsna nosiła 75D i się upierała jak wół. A teraz zaszła w ciążę więc postraszyłam że jak się nie da zreformować to niech mi potem nie płacze w rękaw, że zwisu nie było a zwis jest;) No i zmiękła. Tylko problem, żę i ona i ja studentki, więc chciałabym upolować jej coś brytyjskiego na Allegro póki co. A potem w miarę rośnięcia brzuszka dopieszczać kolejnymi kusidełkami, w celu ustawicznej poprawy nastroju:)
          • dbj4 Re: mój zakup 22.05.07, 18:08
            Wreszczcie dokonałam wyboru i zaopatrzyłam się w stanik triumpha 85 F typu
            minimizer( jest czarny, na fiszbinach, a ramiaczka ma w środkowej cześci
            szerokie, jest bardzo wygodny). Co prawda w obw. mam 77, ale z tego modelu 75-
            tka miała za małe miseczki,a bardzo chciałam mieć ten stanik, więc wzięłam
            obwód większy i wtedy miseczki automatycznie zwiększyły się o jakieś 2
            rozmiary. Później przeszyję na krótszy obwód. Kosztował 109 zł, w galerii Auchan
            ( nie pamiętam nazwy sklepu, ale jest na stronie intenetowej feliny), bardzo
            mnie zaskoczyła miła obsługa (zwłaszcza jednej młodej kobiety, w ogóle nie
            zdziwiło ją, że pytam o H i G, z ochotą i poświęceniem szukała mi mojej
            rozmiarówki), i także szeroki wybór dużych rozmiarów miseczek. Polecam, choćby
            z ciekawości.Dla mnie duży plus:)
            • maheda dbj4 - nic, tylko ręce załamać :( 22.05.07, 18:25
              Staniki z przeszytym rozmiarem pod biustem na pewno nie będą na Tobie dobrze
              leżeć :(
              Im większy obwód pod biustem, tym szerzej rozmieszczone miseczki, i tym bardziej
              miseczki są płaskie i szerokie.
              Jak już tutaj porównywały dziewczyny - kupiłaś sobie właśnie za 110 zł stanik z
              dwoma talerzami do zupy zamiast z dwiema miseczkami do gulaszu.
              Owszem, wejdzie tam tyle samo łyżek zawartości, ale efekt jakże różny!
              Za tę cenę mogłabyś sobie spokojnie kupić stanik na necie :(
              Szkoda pieniędzy. Zwłaszcza, że Triumphy mają obrzydliwie rozciągliwe obwody pod
              biustem - moje stare 90 i 95tki wyrzuciłam, ale w szufladzie leży mi jeszcze
              jedna 85tka, która obecnie rozciąga się do 120 cm (!).
              Jeśli możesz - oddaj ten stanik i kup sobie dobry dla siebie i swojej figury.
              Ramiączka NAPRAWDĘ nie muszą być wcale szerokie, bo NIE NA NICH ma się
              utrzymywać ciężar piersi. Ja na co dzień noszę 80GG/80H i uwierz mi, że po
              ramiączkach zostają mi wieczorem zaledwie leciuteńkie odciski, mimo, że są dość
              wąskie. Jeden z moich najnowszych nabytków to stanik o rozmiarze 70J, który
              teoretycznie wcale nie powinien być na mnie dobry, a który idealnie podtrzymuje
              mi wszystko, nie gniotąc mnie przy tym!
              Dodam, że mam pod biustem 81 cm (zaczynałam od 87 cm).
              Nie daj sobie wciskać nieodpowiednich dla siebie staników za ciężkie pieniądze
              tylko dlatego, że ktoś jest miły.
              Za 135 zł (plus wysyłka) można aktualnie kupić w Bellissimie biały stanik Tango
              Pure, rozmiar 75G (to jest większa miseczka, niż 75G w Triumphie) jest dostępny
              w ciągu 3-5 dni.
              Naprawdę nie możesz tego Triumpha już zwrócić?
              • dbj4 Re: nie jest tak źle, żeby aż ręce załamywać:) 24.05.07, 15:57
                Minimizer triumpha nie spłaszcza moich piersi nadając im wygląd dwóch talerzy
                zupy. Dla mnie jest wygodny i dobrze się w nim czuję.Być może sa lepsze, nie
                przeczę, ale na razie mi ten wystarcza. Co do cieńkich ramiączek to w moim
                krótkim zyciu nie dane mi było spotkać takich, które by się nie wpijały w skórę-
                więc gratulacje dla ciebie z mojej strony, że takich doświadczyłaś. Ja nie wiem
                gdzie takowych szukać. W sprawie internetowych zakupów-nigdy nie próbowałam, a
                dlatego, że nie można przymierzyć, i wszystko odbywa się drogą pocztową. Ale
                dziękuję za podpowiedź z belissimy-warto kiedyś spróbować.Na razie( a licząc
                dokładnie 5 dni od dnia zakupu) obwód nie uległ rozciągnięciu, myślę, że
                naprawdę jest nie najgorzej z tym stanikiem, i dlatego nie chcę go zwracać.Ale
                oczywiście ty możesz mieć same przykre doświadczenia z triumhem( poprzedni
                stanik tez miałam z tej firmy i obiecałam sobie, ze nastepny nie będzie, ale
                jak czytasz postąpiłam inaczej:) )Pozdrawiam Cię:)
                • chocochoco Ramiączka uwierają, bo za luźny obwód!! 24.05.07, 19:59
                  Ramiączka nie będą wpijały się w skórę, jeżeli ma się dostatecznie ciasny
                  stanik w obwodzie. Jak masz 77 pod biustem , to powinnaś nawet w 70 celowac, a
                  85 to to zdecydowanie za duży obwód!! Lepiej zmierz sie pod biustem ciasno na
                  wydechu, a potem luźno w biuście i napisz swoje wymiary, to dziewczyny doradzą
                  Ci odpowiedzni rozmiar. Jak miseczki z 85F są Ci dobre, to powinnaś nosic coś
                  w okolicach 70H raczej, jeżeli dobrze przeliczyłam. Na Allegro można dostac
                  staniczki w takich rozmiarach za całkiem przyzwoite pieniądze. A zaryzykowac
                  zakup w internecie warto, bo poczucie komfortu po założeniu odpowiedniego
                  stanika jest naprawdę cudowne:-).
                  • sabrinaaa moze i mi doradzicie?? =] 25.05.07, 00:09
                    Witam serdecznie, pisze na forum po raz pierwszy z nadzieja ze moze i mi cos
                    doradzicie, kupowanie stanikow to dla mnie koszmar ;( o strojach kapielowych nie
                    wspomne ;((( i wlasnie w tej sprawie pisze...chcialabym kupic kostium kapieloy
                    firmy Panache model Grace Bandeau w Bellissimie ale nie mam pojecia jaki rozmiar
                    wybrac, do tej pory kupowalam 70/75 D. Moje wymiary to 75 pod biustem (ciasno) i
                    91 w biuscie. Zastanawiam sie rowniez czy ten model ktory wybralam sie sprawdzi,
                    czy sznureczki ktore wiaze sie na szyji nie beda zbyt cienkie, jak to jest z tym
                    wbudowanym staniczkiem i fiszbinami, moze ktoras z was dziewczyny miala ten
                    model? Bede wdzieczna za wszystkie rady i wskazowki. Pozdrawiam!!!
                    • maheda sabrinaaa 25.05.07, 00:22
                      Witaj!
                      Po rzucie oka na tabelę w Bellissimie
                      widać, że w Twoim wypadku powinien być dobry rozmiar 70DD.
                      O szczegóły możesz spytać panie z Bellissimy bezpośrednio, mailowo - bardzo
                      szczegółowo i wyczerpująco odpowiadają na wszelkie zadawane pytania! :)

P.S. swoją drogą - odpowiednikiem 70DD jest 75C, więc to Twoje 70/75D było chyba
                      raz odrobinę za luźne, a raz troszkę za ciasne?
                      Jeszcze inna sprawa, że rozmiar rozmiarowi nierówny.
                      • sabrinaaa maheda , dokladnie tak bylo...!!! raz zbyt luzno.. 25.05.07, 00:29
                        innym razem za ciasno, dziekuje ci slicznie za odpowiedz i za rady, na pewno
                        napisze do bellissimy, Buziaczkow 1000!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    • sabrinaaa zapomnialam jeszcze.... 25.05.07, 00:26
                      mierzylam sie bez stanika, natomiast w staniku (sportowym Tri Action Triumpha
                      75D) pod biustem ciasno wyszlo mi 73, a w biuscie 90, to ja juz nie wiem :/
                      • malma11 malma nowa przerażona 25.05.07, 08:23
                        czesc dziewczyny, piszę tu pierwszy raz, ale czytam was od tygodnia.
                        stwierdzilam, ze nigdy nie mialam dobrego stanika. albo byl za duzy w obwodzie
                        mama go zwezala, albo z tylu szedł do góry, a miseczki sie wylewały. moje
                        wymiary: pod biustem 76, mierzone ciasno, w biuscie 95. zawsze nosilam 80 D(
                        wszystko sie wylewało z przodu, a tyłu szedł do góry) lub 75 E- tu skutki
                        uboczne były troche mniej nasilone. generalnie nigdy to złącze fiszbin nie
                        dotykało mi mostka, nawet nie wiedziałam, ze powinno dotykac. napisałam maila
                        do bellissimy, bo postanowiłam zainwestowac w parzadny stanik i pani Iza
                        powiedziała, ze mój rozmiar to...65 G. No przeraziło mnie to, nie powiem. nie
                        wcisnę się w coś tak małego pod biustem. no i teraz nie wiem czy wierzyc tej
                        pani czy samemu cos wykombinowac. idac za ta radą to z Melissy musiałabym kupic
                        chyba rozmiar 65 J, biorąc pod uwagę wymiary z tabelki i to, ze kurczą się
                        miseczki po pierwszym praniu. proszę was, doradźcie mi cos
                        • malma11 Re: malma nowa przerażona 25.05.07, 08:27
                          i jeszcze jedno: czy ktoras z was miała biustonosz bonbon z Avocado? bardzo mi
                          się podoba, ale jakiś taki płytki wydaje mi sie na zdjęciu. no i cena jest
                          kusząca. ale tam nie ma rozmiaru 65...juz sama nie wiem. Nie da sie tego jakos
                          ujednolicic?i jeszcze jedno pytanie czy w zagranicznych sklepach z bielizna
                          mozna płacic tylko karta kredytowa? a zwykłą płatniczą debetową się nie da?
                          jestem studentką, pracuję na umowę zlecenie, mój bank nie chce mi wydac takiej
                          karty...
                        • maheda malma11 - Re: malma nowa przerażona 25.05.07, 08:43
                          Witaj, sporo z nas przeszło przez ten ciężki szok, przez który teraz przechodzisz ;)
                          Na Twoim miejscu spróbowałabym najpierw 70F ze staników z bardziej ścisłym
                          obwodem, bo jeśli nigdy nie nosiłaś dobrze dobranych staników, to będziesz miała
                          wrażenie, że nie możesz oddychać i że stanik jest za ciasny.
                          Na Allegro jest stanik z oferty krakowskiego sklepu Intimo:
                          allegro.pl/item196848001__intimo4you_biustonosz_pollyanna_freya_65g_.html
                          Z uwagi na luźne obwody staników Freya (za wyjątkiem kilku modeli, np. Tia,
                          która jest dla odmiany szalenie ścisła), mogłabyś kupić ten stanik, szybko u
                          Ciebie by był, a i miałabyś na pewno możliwość odesłania, jeśli rozmiar by Ci
                          nie odpowiadał. Jeśli jesteś z Krakowa czy bywasz w Krakowie, to mogłabyś spytać
                          właścicielkę sklepu, czy możesz przymierzyć stanik przed decyzją o kupnie.
                          • malma11 malma11 - Re: malma nowa przerażona 25.05.07, 08:51
                            ja już kupiłam panache Verity na allegro, zobaczymy czy sie w niego wcisne jak
                            przyjdzie pocztą. no a doradzcie mi jeszcze cos na temat rozmiarówki w melisie
                            i avocado, bo tam nie ma 65. swoją drogą to moję się ze będzie mi się wzynałw
                            ciało na plecach. no i cos o tych kartach kredytowych powiedzcie. ja jestem
                            biedną studentką , wolałabym kupowa staniki na sale w angielskich sklepach bo
                            wychodzi duzo taniej, ale jak z zapłatą bez karty kredytowej???
                            • maheda malma11 - Re: malma nowa przerażona 25.05.07, 08:57
                              Akurat Melissa na pewno szyje 65tki, być może nie ma tych rozmiarów w tabeli,
                              ale na pewno szyją - wejdź w konkretne modele na ich stronie, tam jest podana
                              pełna rozmiarówka dla każdego z nich.
                              Co do zakupów w internecie - mBank do każdego eKonta oferuje eKartę - jest to
                              pseudo karta kredytowa, którą ładujesz, przelewając na nią pieniądze, i której
                              możesz używać do zakupów w internecie właśnie. Jest o tyle bezpieczniejsza od
                              prawdziwej karty kredytowej, że nie masz limitu, który ktoś może Ci ukraść, a
                              tylko pieniądze, które sama tam wkładasz.
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=55740482&a=55743654
                              Ja też mam ekartę, bardzo sobie chwalę.
                      • maheda sabrinaaa - Re: zapomnialam jeszcze.... 25.05.07, 08:35
                        Tym bardziej 70DD, a w stanikach z bardziej luźnym obwodem pod biustem (patrz
                        wątek o producentach) 65F. :)
    • zielonawisienkanatorcie Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 25.05.07, 12:14
      a ja jaki rozmiar powinnam nosic? juz od jakiego czasu was podczytuje, tez mam
      duzy biust, tylko nie weim wlasciwie w jakim rozmiarze
      61-62 cm pod biustem (mierzone ciasno, na wydechu)
      87-88 w biscie (mierozne na wdechu, w miekkim staniku)
      nie łapie sie do zadnych tabelek:( wiec na razie zyje w nieswiadomosci co do
      mojego wlasciwego rozmiaru
      dotychczas kupowaje na bazarku mozliwie najbardziej niebabcine staniki,
      (zazwyczaj 85D) potem mama zmniejsza mi obwod o kilkanascie cm i ladnie lezy
      ale chcialabym wiedizec jaki to rozmiar
      • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 25.05.07, 12:51
        Wg tej tabelki:
        mieścisz się w brytyjski rozmiar 60FF.
        Jakim cudem 85D nie ma na Ciebie za dużych miseczek?!?!
      • chocochoco Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 25.05.07, 13:48
        Doradziłabym Ci 55GG, gdyby taki coś istniało:P, a że chyba nie istnieje to
        60FF, ewentualnie 65E ( które i tak będzie o niebo lepsze niż 85D zwężane). Ja
        z moim 65 pod biustem w 60 się dopne bez problemu. Ale, że nawet 60 jest ciężko
        dostępne i mały wybór, więc noszę 65G zapięte na najciaśniejszą haftkę. Z
        kupnem takiego syanika jest niesty problem, 65E dostaniesz bez problemu na
        Allegro, ale 60FF to chyba tylko w angielskich sklepach...
        • catsumi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR- I JAKI STANIK? 26.05.07, 14:25
          Witam serdecznie:) Czy możecie mi pomóc dobrać rozmiar stanika? Zazwyczaj
          noszę 75 E (czasami F) i na początku jest dobry ale strasznie szybko rozciaga
          sie w
          obwodzie i już jest za duży (zazwyczaj noszę samanty i właśnie tam taki rozmiar
          jest dobry) Przypuszczam że lepiej byłoby kupić 70 w
          obwodzie ale wtedy jaka miseczka? F? To będzie dokładnie to samo?
          Mój obwód piersi wynosi ok 96 cm ,pod biustem 75 cm.
          Szukam też idealnego stanika ale poszukiwania trwają i nic :(
          Samanta ale nie do końca spełnia moje oczekiwania.Wiem np że wiele osób lubi
          triumpha ale na mnie wiekszość lezy koszmarnie. Piersi nigdy ne leżą w nim
          blisko siebie i nie są uniesione :( Poszukuję stanika który będzie świetnie
          trzymał piersi -do góry i blisko siebie ale zarazem stabilnie. No i
          ładnego :) Kusi mnie żeby zamówić jakiś przez internet albo z katalogu ale
          trochę sie boję, bo mierząc w sklepach zazwyczaj z większosci nie jestem
          zdoowolona i długo trwa zanim dobiorę taki jaki mi pasuje... Albo piersi są
          za szeroko - lądują prawie pod pachami , albo nie trzyma, albo za mało
          unosi ... koszmar ;)Więc trochę boję się zamówić tak w ciemno. Myślałam nad
          avocado, może jest tam jakiś cudowny model który na wszystkich leży idealnie?
          Bo nie mam zamiaru sie poddawać i wierzę dalej że znajdę wreszcie ideał ;)
          • aska01 Re: Catsumi 26.05.07, 14:35
            Wychodzi 70E lub F brytyjskie z tabelki (czyli 32E lub 32F), bliżej F. Jeśli
            chodzi o ułożenie blisko siebie, to może poszukaj czegoś z wąskim U fiszbin -
            niektóre Fantasie i Freye tak mają, na pewno Fantasie Belle jest takim modelem.
            Podniesienie do góry - to chyba przede wszystkim balkoniki? Bo plunge mają
            głównie ustawiać dekolt, ale nie zawsze unoszą.
            Pozdrawiam.
          • maheda Catsumi 26.05.07, 14:57
            Jeśli masz pod biustm 75 cm i kupujesz staniki 75, to nie dziw się, że jak się
            rozciągną, to już nie trzymają biustu.
            Kupuj na pewno 70tki, pewnie z niektórych modeli nawet 65tki będą dobre
            (niektóre rozciągliwce Freya). Co do miseczki - jeśli chciałabyś kupić dobre na
            siebie staniczki z Samanty, to może spróbuj przymierzyć, jeśli Samanta takie
            rozmiary w ogóle produkuje, 70G albo 70H (przy zmianie obwodu o jeden rozmiar w
            dół, miseczki trzeba przeliczyć o około dwa rozmiary w górę).
            Jeśli nie produkuje - szukaj w brytyjczykach, w rozmiarach zaproponowanych przez
            Aśkę01 :) Rozmiarówka brytyjska różni się od rozmiarówki stosowanej przez
            Samanthę, stąd brytyjska miseczka F dla mniejszego obwodu.
            • catsumi Re: Catsumi 26.05.07, 15:14
              Bardzo bardzo wam dziękuję :) Znalazłam taki sklep internetowy ze stanikami
              freya i fantasy : www.intimo4you.com/
              czy któraś z was tam kiedyś kupowała? Jest też adres w Krakowie na ul. Długiej
              (ja jestem z Krakowa ;) ) ciekawa jestem czy mają tam normalny sklep gdzie
              można przymierzyć te staniki? Może któraś z was wie? Albo czy można je gdzieś
              kupić oprócz przez internet? Nie wiedziałam wogóle wcześniej o tej firmie, a
              jakie ma fajne stroje koąpielowe :) też są w tym sklepie:
              www.intimo4you.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=443&category_id=18&opt
              ion=com_phpshop&Itemid=26
              www.intimo4you.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=399&category_id=18&opt
              ion=com_phpshop&Itemid=26
              Bo ja bym najchetniej weszła do przymierzalni z 20 stanikami freya i fantasy i
              mierzyła ;)Bo wygladają naprawdę fajnie :)
              • catsumi Re: Catsumi 26.05.07, 15:20
                Maheda a wiesz ze ja zawsze myslałam że jeżeli mam w obwodzie 75 cm to powinnam
                właśnie takie kupować staniki... Pewnie dlatego mam zawsze takie problemy
                zdoborem idealnego, zawsze albo spłaszczają mi biust, albo piersi idą pod
                pachy... Muszę spróbować ten mniejszy obwód i wiekszą miseczkę... Niestety
                samanta ma zazwyczaj do F. A z takich dostępnych w sklepach to jest coś powyzej?
                Pozdrawiam :)
              • aska01 Re: Catsumi 26.05.07, 15:20
                No to pięknie - jak tylko masz czas, to idź na Długą, możesz wcześniej
                skontaktować się mailowo z Boochmenką (mam nadzieję, że nie przekręciłam nicka,
                poszukaj w wątku Freyi jej wypowiedzi), która jest jedną z właścicielek, i
                zapytać, co ma na stanie.
              • maheda Re: Catsumi - Intimo4you 26.05.07, 15:27
                Niestety, do sklepu było półtora miesiąca temu włamanie i sklep jako sklep
                naziemny zawiesił działalność.
                Można natomiast zamailować na adres boochmenka(małpa)gazeta.pl który jest
                adresem jednej z właścicielek tego sklepu, żeby spytać, czy mają aktualnie coś
                na stanie w Twoich rozmiarach. Myślę, że można się z Nią umówić i poprzymierzać
                staniki.
                Kilka osób z forum już w ten sposób przymierzało i kupowało biustonosze, w tym ja.
                • aska01 Re: Catsumi - Intimo4you 26.05.07, 15:45
                  Ups, przepraszam, trochę się pośpieszyłam z informacją, pamiętałam o włamaniu,
                  ale umknęło mi, że stacjonarna część nie działa. Ale z Boochmenką się zawsze
                  możesz skontaktować.
                • catsumi Re: Catsumi - Intimo4you 26.05.07, 15:48
                  Strasznie wam dziękuję :D Juz napisałam mail do boochmenki :)Mam nadzieję ze
                  niedługo będe się wam mogła pochwalić wymarzonym i wreszcie dobrze leżącym
                  stanikiem :))
    • trawka3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 26.05.07, 18:48
      Witajcie
      Jestem tu zupełnie nowa, chociaż od kilku dni trochę się naczytalam. Chciałabym
      kupić sobie tango II ale nie wiem jaki rozmiar. Moej wymiar pod biustem 79 a w
      biuście 99. Z góry dzieki za rady

Trawka
      • maheda Trawka3 26.05.07, 21:25
        Witaj!
        Wg tabeli Bellissimy:
        powinnaś zacząć od przymierzenia 75E.
        I może tak zacznij? :) A potem zobaczysz, czy stanik pójdzie do wymiany, czy nie.
    • olusimama Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 27.05.07, 10:56
      Witajcie. I ratujcie :-)

Od zawsze miałam kłopoty z dobraniem rozmiaru i właściwie każdy mój stanik ma
      inny rozmiar a żaden nie jest w 100% dobry. Nie miałam świadomości jak istotne
      jest, żeby obwód stanika pod biustem był taki, jhak rzeczywisty obwód, dawałam
      się sprzedawczyniom wmanewrować w "85C to to samo co 75D) itd. Tym sposobem
      zawsze moje piersi albo były ściśnięte i wylewały się górą/bokiem, albo zwisały
      smętnie, bo obwód rozciągnął się i nie utrzymywał ich ciężaru.
      Potem mi dokopało 2letnie karmienie i na dokładke obwisły dość znacznie.

Jakiś czas temu kupiłam (za namowa sprzedawczyni, a jakże) 75F polskiej firmy
      Ava i to jest prawie ideał. W obwodzie w końcu jest tak jak powinno, ale
      miseczka jest jednak troche za duża. Ale za to miękki, obwisły biust nie wylewa
      się z żadnej strony. Poczytałam Wasze forum i nabrałam nadziei, że jest jeszcze
      dla mnie szansa na naprawde dobrze dobrany stanik i na to, żeby moje piersi
      wyglądały po prostu dobrze.

Zmierzyłam się przed chwilą, według zaleceń. Pod biustem ciasno i na wydechu
      mam 80,5. W biuście - 97 bez i 100 w staniku.
      Jakiego rozmiaru szukac przy najbliższych zakupach? 75E?
      • kasica_k olusimama 27.05.07, 13:20
        Przy takich wymiarach 75E wydaje sie dobrym strzalem, przynajmniej w stanikach
        brytyjskich i w rozmiarowce naszej polskiej Melissy. Ale w wielu innych polskich
        firmach, np. w Comeximie, lepsze bedzie F albo i G. Najwazniejsze, ze dobralas
        sobie wlasciwy obwod pod biustem i tego sie trzymaj :)
        • olusimama Re: olusimama 27.05.07, 20:33
          Dzięki.
          Kupiłam dziś sobie 75F polskiego producenta - firmy "Filana"

Potańczyłam nawet w przymierzalni i leży ładnie a co najwazniejsze - biust mam
          tam, gdzie byc powinien ;-)

Poszukam czegoś w Melissie i zamówię na próbę.
          • olusimama Re: olusimama 28.05.07, 20:22
            olusimama napisała:

> Dzięki.
            > Kupiłam dziś sobie 75F polskiego producenta - firmy "Filana"

75E to jest, nie F. źle wklepałam.

> Potańczyłam nawet w przymierzalni i leży ładnie a co najwazniejsze - biust mam
            > tam, gdzie byc powinien ;-)

Mam go teraz na sobie i euforia trochę sklęsła. patrzę, tańczę, poprawiam a to
            ramiączka, a to fiszbiny między piersiami i zaczynam myśleć, że jednak należało
            spróbować F zanim zapłaciłam 85zł. Nie oddam go, trudno, wiecej na paliwo wydam
            niż on kosztował ;-) (w Szczecinie kupiłam, w Świnoujściu mieszkam), ale to
            chyba nie będzie mój ulubiony stanik. Jak patrzę z góry mam wrażenie, że piersi
            sa kwadratowe , hm. Może dlatego, ż dół jest z lekko usztywnionej tkaniny a góra
            z miękkiej koronki.

ech, długa droga przede mną...

Na Melissę się czaję, ale zacznę chyba jednak o 75F.

A ten, który kupiłam wygląda tak:
            glinki.com/?l=82bfn6
            model F-161
    • azzik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 27.05.07, 10:58
      Już chyab znalazłam, ale z ciekawosci co powiecie zapytam: 86cm pod, 100-102
      w biuście. Najczęsciej noszę 75F/G, z Melissy chyab bedzie E bo F jakby ciut za
      duże?
      • kasica_k azzik 27.05.07, 13:26
        Na pewno Melissowe F za duze? Bo w zasadzie powinno byc dobre, ale jak wiadomo
        tabelki sobie, biusty sobie :) W kazdym razie przy obwodzie 75 ja bym sie nie
        bala probowac tego F. Podobny rozmiar wychodzi Ci w brytyjskich (75F, moze FF),
        a w roznych polskich firmach to pewnie beda okolice G, moze nawet H (Comexim).
        • azzik Re: azzik 27.05.07, 14:12
          Melissowe Fza duże bo mam jeden, raz wymieniałam i już drugo raz nie chciałam
          kombinować. Ale poduszki podszyłam i jest OK.
          Uratowałaś mnie z odpowiedzią, bo miałąm zamaiwac wąłsnei z Comeximu i już
          prawie zdecydowałam się na F. Dzięki
          • 12345maija kolejna uświadomiona:) 27.05.07, 19:36
            Hej dziewczyny, dziś spotkałam się z koleżanką i w sumie cały czas spędziłam na
            opowiadaniu jej o tym jak ważne (itp, itd) jest dobranie dobrego biustonosza.
            Potem pokazałam polskie/angielskie strony internetowe, a potem ją
            wymierzyłam:):).
            (to jakaś mania!)

i teraz mam do Was- specjalistek- prośbę o "zdiagnozowanie" jej rozmiaru.
            Najchętniej w sklepach w Polsce (melissa, comexim, avocado), bo z pewnością
            przez jakiś czas nie będzie chciała zamawiać nic za granicą.
            Więc:
            pod biustem: 76,
            w biuście: 98
            Biust jabłkowaty i ładny (ma farta, bo po trzydziestce i całe życie w
            bawełnianych stanikach z zapięciem które lądowało nad łopatkami), z tendencją
            do poduszkowania przy pachach.

Dzięki!!!!
            • maheda Re: kolejna uświadomiona:) 27.05.07, 20:32
              Na pewno 70tka... ale ile w polskich rozmiarówkach, to już niech się wypowiadają
              dziewczyny, które noszą takie staniki :-)
            • anna-pia Re: kolejna uświadomiona:) 27.05.07, 21:59
              w Melissie możesz spróbować 75, ja przy obwodzie pod 77 cm noszę ichnie 75, bo
              mają ścisłe obwody, ale wypróbuj też i 70, obwód pod zależy też od ilości
              tłuszczyku pod (ja akurat pod biustem mam go niewiele)
              miseczka
              Melissa - 75D lub 75E, 70G lub 70H (popatrz do ich tabelki, zamów może po 1 z
              każdego rozmiaru, niepasujące odeślij)
              Avocado - nie wiem, pewnie tak, haj w Melissie (napisali mi, że obwody mają mało
              rozciągliwe, czyli jak Melissa)
              Comexim - 75F, 70H lub 70HH
              • maheda Re: kolejna uświadomiona:) - Avocado! 27.05.07, 23:18
                Przecież ja wiem, jak jest z obwodami w Avocado ;-)
                Otóż prawidłowa odpowiedź brzmi - jest różnie :P
                Trzeba pytać mailowo do każdego stanika. Przy moim standardowym rozmiarze 80,
                taki np. średniozabudowany Glamour rozmiar 80 jest trochę za luźny i lepszy
                byłby 75, natomiast średniozabudowany Silver Lilly jest przyciasny (mimo
                noszenia go już jakiś czas) i rozważam zakupienie do niego przedłużki (a z
                drugiej strony mam wrażenie, że mi leciutko podjeżdża na łopatki), więc
                średniozabudowany Silver Lilly odradzałabym chyba jednak... chociaż, co osoba,
                to inne wymiary, inna budowa i potrzeby.
                I wtedy albo 75E, albo 70FF (w praktyce musiałabyś dopytywać, czy dany model w
                Avocado ma mniejszą miseczkę i wtedy 70G, czy większą i wtedy 70F, bo oni szyją
                co literkę, czyli co około dwa rozmiary angielskie ;) ) Zakręcone to trochę, ale
                warto spróbować.
                • yaga7 - Avocado - obwody 28.05.07, 11:08
                  Ja z Avocado mam Tiarę, Rose d'Orient, GrandPrix i miałam Tango. Wszystkie w
                  obwodzie 75 i wszystkie w obwodzie były dobre. Najściślejsza jest Rose.
                  Co do misek - wszystkie E. Mierzyłam 75F Rose i była dużo za duża.
                  Więc ja na obwody w Avocado nie narzekam.
    • catsumi A jaki rozmiar dla mnie w Panache? 28.05.07, 10:51
      Chciałabym sobie zamówić biustonosz Panache Verity i mam takie pytanie czy on
      należy do staników które unoszą troszkę do góry i przybliżają do siebie piersi?
      Mam 96 cm w biuscie i 75 pod, czy 65 G mógłby pasować? Czy ma w miarę
      rozciągliwy obwód?
      • yaga7 Re: A jaki rozmiar dla mnie w Panache? 28.05.07, 11:10
        Mój Verity nie rozciągnął się jakoś strasznie, nadal zapinam na ostatnią, maks
        na środkową. Mam obwód 75, pod biustem mam 78-80.
    • carmelli Re: padło i na mnie 28.05.07, 17:24
      w końcu mam centymetr krawiecki i się obmierzyłam, niby już coś tam wiem o
      swoich rozmiarach i kolekcja staników się powiększa, ale może doradzicie mi w
      jaki rozmiar celować na początek, tzn, od czego zaczynać w przymierzalni bo
      sprawdzi się w największej ilości przypadków:))
      w tej chwili moje pasujące staniki występują w baaaardzo szerokiej rozmiarówce,
      często nawet od tego samego producenta:(

obwód pod biustem 75/76 cm
      obwód w biuście 101/102 cm

co radzicie?
      • suziliu carmelli 28.05.07, 23:01
        mam identyczne wymiary jak podałaś. ja noszę 70 GG - np Panache Tango II, Freye
        mam dwie jedną 70G drugą 70GG i w tej mniejszej misce nie czuje się zbyt
        komforotwo. Natomaist obwód w tych obu modelach (Eva i Tigerlilly) mogłby byc
        ciasniejszy. Czyli przede mna próba 65 H/HH.

Ciężko stwierdzić czy u Ciebie ten sam rozmiar będzie trafiony... Ale możesz
        spróbować.

powodzenia
        • carmelli Re: carmelli 28.05.07, 23:36
          No to teraz juz nic nie wiem... Bo wlasnie bylam dumna, ze znalazlam swoj
          rozmiar i to sie miesci w przedziale 70FF-70G-75F. I o ile te 75 to sa
          wyjatkowe przypadki, to jestem praktycznie pewna, ze w 65 to ja sie nie zapne,
          a jesli sie zapne to nie bede mogla oddychac;)) Aktualnie Panache Inferno w
          rozmiarze 70G nosze z przedluzka, bo mnie dusi ale to dlatego, ze jest calkiem
          nowy.

Wyglada na to, ze co biust to inny rozmiar nwet przy tych samych wymiarach:)

Dzieki:)

Ps. Jak schudne to sie zaczne rozgladac w temacie 65... O rany!:))

Ps2. w weekend pozbylam sie z szuflady wszystkich stanikow w absurdalnych
          rozmiarach 80D i 80DD:)
          • suziliu Re: carmelli 29.05.07, 00:01
            Tak bywa z rozmiarami - biustologia to nie nauka ścisła :)

Zapraszam również do sprawdzenia tabeli na stronie www.bellissima.com.pl -
            tabela odpowiada angielskiej rozmiarowce.
    • klepsy1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 28.05.07, 17:31
      Witam serdecznie. Piszę po raz pierwszy chociaż od dłuższego czasu śledzę to
      forum i dzięku niemu stałam się szczęśliwą posiadaczką (póki co) zamiast
      rozmiaru 80C - 70F. Mieszkam w Krakowie więc rozmiar 70F pomogła mi dobrać
      Boochmenka - przy rozciągliwych modelach dobry był również rozmiar 65G. Mam pod
      biustem 75 a w biuście ok 94 cm. Właśnie dostałam swój pierwszy zamówiony przez
      internet stanik: Gossard superboost satin. Jest piękny i jestem nim zachwycona
      ale muszę go zwrócić bo jest za mały i robią mi się bułki z przodu. Bardzo chę
      biustonosz typu push up i zamierzam zamówić Panache Inferno. Prosze o pomoc
      jaki rozmiar: 70F czy 65G?
      • aska01 Re: Klepsy1 28.05.07, 18:30
        O, to się mogę podzielić świeżym doświadczeniem. Standardowo noszę 32E (70) wg
        brytyjskiej rozmiarówki, Inferno zamówiłam 32F, miseczki są dobre, ale obwód
        jest bardzo luźny. Będę wymieniać. Celuj w mniejszy obwód i większą miseczkę.
        Pozdrawiam.
    • noczbrodni Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 28.05.07, 22:25
      Witam wszystkie dziewczyny.
      Moje wymiary: 72/92. Ciekawa jestem, co poradzicie...
      • ananke666 noczbrodni 29.05.07, 10:27
        Mam podobne wymiary i noszę polskie 70E (ale przestaję, bo obwody się rozciągają jak cholera) lub brytyjskie 65F (30F). Ale też w dwóch modelach polskich to E mam na styk i zastanawiam się nad F, a w jednym brytyjczyku nad FF, podczas gdy dwa są dobre. Czyli wychodzi zakres 70E-F polskie i 65F-FF brytyjskie.
      • kasiamat00 noczbrodni 29.05.07, 23:42
        Najnowszy Najpopularniejszy Rozmiar, czyli 30F/FF. Ew. 32DD/E w czymś bardzo
        ścisłym.
        • noczbrodni Re: noczbrodni 30.05.07, 06:53
          Serdeczne dzięki za podpowiedzi. Moje wątpliwości biorą się z praktyki: dotąd
          moim rozmiarem było 70F z tym, że w jednych modelach (np. Avocado Byzance,
          Belladona i jeszcze jakieś 2 których nazw nie pamiętam) miska nie była do końca
          wypełniona i robiły się zmarszczki; z drugiej gdy ten sam rozmiar zamówiłam w
          takich modelach jak: Avocado Rio, Tango jak też w przypadku tańszych modeli:
          (Gorsenia, Alles) miska pasuje na tzw. psi nos, robią się gigantyczne bułki a
          samo spędzenie kilku godzin w zbyt małym biustonoszu...koszmar. Szczególnie
          mnie to zdziwiło w przypadku modelu Avocado Tango, bo tam producent zaleca
          wybór miski mniejszej jeśli jesteś na pograniczu, a tu ta większa była za
          mała... Chciałam zamówić coś ze sklepów spoza Polski, ale mam trochę mętliku w
          głowie... Stąd moje pytanie.

Ale też że mój(nasz) rozmiar jest tak popularny? Wizyty w sklepach z bielizną w
          Katowicach tego nie potwierdzają, niestety.
          • maheda Re: noczbrodni 30.05.07, 09:08
            Bo też rozmiar rozmiarowi nierówny.
            Gorsenia i Alles to firmy, w których pewnie powinnaś nosić nie 70F, tylko 70G,
            albo i 70H.
            Avocado stosuje rozmiarówkę okołobrytyjską, natomiast w Gorsenii i Alles
            rozmiarówki brytyjskiej nie uświadczysz.
            • noczbrodni Re: noczbrodni 30.05.07, 16:15
              Dzięki za wyjaśnienie; nie wiedziałam, że to aż tak skomplikowane...
              • malwes Wątpliwości odnośnie obwodu - 70tka 31.05.07, 11:30
                Dziewczyny - ja tu wprawdzie 70C tylko ale dobrze mi z Wami więc się udzielam
                od jakiegoś czasu.
                No i zgłupiałam trochę.
                Dokładnie zmierzona na wydechu mam pod 72cm. Ze wszystkich firm (Triumph, Ewa
                Bien, KrisLine, Szame, Sanpellegrino, Passionata) - kupuję zawsze obwód 70. I
                generalnie zawsze wydaje mi się ok. Nie za ciasno ale na pewno "czuję żem
                zapięta".
                Oczywiście zdeje sobie sprawę, że w przypadku mojego biustu obwód nie musi aż
                tak "dźwigać" więc jego rola jest ciut "mniej ważna" i trochę wolniej
                rozciągają mi się obwody w bieliźnie.
                No ale...zauważyłam, że często radziłyście dziewczynom z większymi obwodami,
                żeby spróbowały noszenia 70tek. No i trochę zgłupiałam - bo przy tych firmach
                co wymienione to mam wrażenie, że jakbym miała ze3-4cm więcej to bym się nie
                zapięła w 70tkach (tylko Chantelle była na mnie max luźna). Jakoś też nie
                wirzę, że mogłabym się zapiąć w 65.
                Więc jak to jest?
                Pytam bo siostrzenica 80/94 też twierdzi, że nosi 70C (już jej wybiłam z głowy
                to C :)))))) ale z tym obwodem to już nie wiem
                • kasiamat00 Re: Wątpliwości odnośnie obwodu - 70tka 31.05.07, 11:38
                  Może po prostu masz same żebra i zero tłuszczu na nich?

Czy zapniesz się w nowych 70 na najciaśniejszy rząd haftek? tak, to w 65 też byś
                  dopięła.

Ale nie ma co kombinować, jeśli w 70C jest Ci wygodnie (obwód nie rusza się
                  wcale w ciągu dnia - jak dla mnie najlepszy test to mocny skłon do przodu, za
                  luźne staniki momentalnie lądują na łopatkach), to nie ma co zmieniać.
                  Oczywiście, jeśli kiedyś będziesz miała okazję, to warto przymierzyć 65DD.
      • kofi06 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 13:54
        Witam serdecznie
        Czytam i czytam i oczom nie wierzę. że z moimi biustonoszami jest coś nie tak to
        wiedziałam od dawna, ale że aż tak źle to nie podejrzewałam :-)
        Wkurza mnie gdy biust mi się wylewa górą oraz gdy druty mnie dźgają w pachy :-/
        Jak biustonosz jest dobrze zabudowany to znowu uwiera mnie pod pachami, jak jest
        bardziej odkryty wszystko się wylewa.

Pomocy!
        Moje wymiary to: ciasn0 pod biustem 84 - 85 cm
        W biuście ubranym 105 cm.

Buba

• maheda Kofi06 05.06.07, 14:07
          To jeszcze powiedz, ile w biuście nieubrany, o ile to możliwe? :)
          Spróbuj od bvrytyjskiego 80E (36E):
          Co prawda teoretycznie powinnaś mieć 80F, a może i lepiej, ale ja bym spróbowała
          właśnie od mniejszej miseczki, bo nie wiadomo, ile obwodu biustowego masz na
          plecach (jak ja) :)
          Brytyjskie 80E, to w sklepach polskich czasem 80F, a czasem 80G.
          No, może w Melissie jest inaczej, ale mi chodzi o stacjonarne sklepy :)
          • kasica_k Re: Kofi06 05.06.07, 15:50
            Ja mam bardzo podobne wymiary, z jedna roznica - mniej pod biustem, ale ja sie w
            swoich pomiarach naprawde mocno sciskam. Przy takim bardziej luzackim pomiarze
            wychodzi mi mniej-wiecej tyle samo co kofi06. Zaczynalam od 80F, a teraz nosze
            80FF albo 75G. Wiec ja bym sie mimo wszystko na to F odwazyla :) (w Anglikach,
            bo w "Polakach" wieksza miska).
          • kofi06 Re: Kofi06 05.06.07, 16:49
            > To jeszcze powiedz, ile w biuście nieubrany, o ile to możliwe? :)

109 cm.

Niestety zauważyłam tez, ze cos źle pomierzyłam poprzednio i pod mam 87 cm.
            Jak mi wyszło mniej, tego nie wiem....czary jakieś.

Podsumowując:
            Pod biustem 87
            biust w ubranku 105
            Biust bez ubranka 109

I teraz czas na poszukiwania czegoś właściwego :-)
            • maheda Re: Kofi06 05.06.07, 16:54
              Trochę robi różnicę ;)
              Zacznij od 80FF, czyli po brytyjsku 36FF :)
              • kofi06 Re: Kofi06 05.06.07, 17:29

> Trochę robi różnicę ;)

He he, i to jaką!

> Zacznij od 80FF, czyli po brytyjsku 36FF :)

Oki, dzięki za podpowiedź. Zaraz zacznę poszukiwania i na pewno też pójdę do
                jakiegoś sklepu aby poprzymierzać.
      • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 16.06.07, 14:06
        Czy zmierzyłaś sie w zebrach baaardzo ciasno na wydechu? a w biuscie dośc
        luzno? Jezeli tak to celuje w 65F
      • anias0401 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.06.07, 23:41
        To tak jak ja! Noszę -zależnie od modelu od 65FF do 70 F. Musisz po prostu
        mierzyć. Nie radzę w każdym razie przekraczać obwodu 70.
    • ananke666 Wczoraj ujrzałam rekord 29.05.07, 10:18
      Idę sobie z psem, słonko świeci, naprzeciwko mnie kobieta pod pięćdziesiątkę z biustem najmarniej H, pani pomyka na nogach, biust pomyka na brzuchu, odwraca się pani do mnie tyłem podchodząc do świateł, po czym ze zdumieniem widzę, że pani zapięcie biustonosza ma dokładnie na wysokości pach. A byłoby pewnie i na szyi, gdyby pachy nie przeszkadzały...
    • bianna Hmm.. Doradźcie raz jeszcze 31.05.07, 20:05
      Jestem na etapie poszukiwań. Na razie robię to metodą prób i błędów. Skutek
      taki, że po mału zaczynam się w tym gubić. A więc przypomnę wymiary: 92/70.
      Zanim do was trafiłam nosiłam 75E. Gdzie miska E na mnie pasowała, w D robiły
      się buły. Teraz doszłam już do tego, że idealnie dobrany biustonosz dla mnie,
      pod biustem powinien mieć 65. To tyle z tego co już wiem. Wyliczyłam, że w
      związku z tym poeksperymentuje z 65G. No i całkowita porażka na tym polu :( Mam
      wrażenie, że mogę sobie wsadzić jeszcze z conajmniej pół piersi do miski. Swoją
      drogą jeszcze nigdy nie miałam na sobie za dużego stanika :)). No, cały problem
      w tym, że towar nabywam przez internet i boję się, ze zanim wceluję to miną
      całe wieki... Kupowanie, odsyłanie, ehhh....Co teraz? 65F? Pomóżcie...
      • aska01 Re: Hmm.. Doradźcie raz jeszcze 31.05.07, 20:14
        Celuj w F. FF jest na 94 w biuscie (przy 65). Tym bardziej, jesli G jest tak
        wyraznie za duze.
        • aska01 Re: Hmm.. Doradźcie raz jeszcze 31.05.07, 20:16
          Swoja drowa - naprawde 75E mialo dobre miseczki? Czy moze to kwestia ulozenia
          fiszbin byla? I polskie E czy brytyjskie?
      • chocochoco Re: Hmm.. Doradźcie raz jeszcze 31.05.07, 20:15
        Jeżeli nosiłaś 75E jakiejś polskiej firmy, albo Triumpha to powinno byc dobre
        angielskie 65F, zreszta taki rozmiar wynika też z podanych przez Ciebie
        wymiarów. Chociaż wszystko zależy od madelu... 65G jest na 96,5 w biuście:-)
      • besame.mucho Bianna 31.05.07, 20:17
        65G jest dobre na mnie, a ja mam 96 cm w biuście. Dlatego dla Ciebie lepsze będzie F albo FF. Niestety nie widząc Cię trudno powiedzieć które. Spróbuj założyć na siebie to 65G po czym dobrze je ułóż (pamiętaj, żeby dokładnie zebrać do miseczek cały biust) i dopasuj ramiączka. Wtedy zobaczysz ile to G jest za duże - czy aż tyle, żeby następnym razem zamówić coś mniejszego o dwa rozmiary miseczki, czy o jeden. Ja bym raczej spróbowała FF (ostatnio odkryłam, że 65F jest dobre na moją mamę, która ma wymiary podobne do Ciebie, ale w biuście dwa centymetry mniej), ale wiadomo, co biust to gust ;).
        • besame.mucho Re: Bianna 31.05.07, 20:20
          A jeśli chcesz zaoszczędzić sobie czasu i przy okazji mieć o wiele lepsze porównanie, to zamów po prostu od razu dwa staniki - 65F i FF po czym zostaw sobie ten lepszy, a drugi odeślij :).
          • bianna Re: Bianna 31.05.07, 20:30
            Z moim biustem to jest tak - bywają dni, że mam 92, bywają też takie, że jest
            to 90. 65G jest naprawdę ogromne dla mojego biustu, więc od razu zaryzykuję z
            F. Dziękuję za podpowiedź :)
    • heliamphora Mam takie dziwne pytanie o obwód... 31.05.07, 23:03
      Generalnie noszę 75 H lub HH (brytyjskie 75G) mając wymiary 86/114. Bardzo mi
      jest dobrze i komfortowo w tych 75 i nawet im ciaśniejsze 75 tym lepiej... a
      jednak zauwazyłam, że moja najciaśniejsza Freya ma czasem tendencję do obsuwania
      się o parę cm w dół (tak mi robi przednia częśc obwodu). Na jakiejś angielskiej
      stronie wyczytałam, że zbyt ciasny obwód tak właśnie robi - zjeżdża w kierunku
      talii, która jest trochę węższa. Zastanowiło mnie to, bo w uświadomionym życiu
      stanikowym pierwszy raz zetknęłam się z sugestią, że obwód może być za ciasny,
      raczej byłam skłonna uważać, że jeśli stanik się na kims zapina i nie obciera,
      nie powoduje bólu, nie przydusza - to taki obwód jest ok, a luźniejszy byłby juz
      za luźny...

Co sądzicie?
      • kasica_k Re: Mam takie dziwne pytanie o obwód... 01.06.07, 15:39
        Pewnie na Figleaves wyczytalas :)
        Sama nie doswiadczylam takiego zjawiska (talia jest czyms, czego niemal nie
        posiadam ;)), ale mysle, ze jest jak najbardziej mozliwe.
        • heliamphora Re: Mam takie dziwne pytanie o obwód... 02.06.07, 19:54
          Moja talia to też bardziej pojęcie teoretyczne... Ale w każdym razie klatka
          piersiowa mi się zwęża ku dołowi i tam sie minimalnie przesuwa stanik. Ale skoro
          biust nadal dobrze w nim leży, to chyba nie ma z czego robić problemu.
    • monyaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 01.06.07, 13:53
      zwykle noszę 70e, chcę zamówic panache porcelein usztywniany, bez ramiączek,
      jaki mam wybrac 70dd czy e?
      • kasica_k monyaa 01.06.07, 15:40
        Ale jakich firm nosisz to 70E? Bo jak w Panache, to bym radzila wziac taki
        rozmiar, jak zwykle, choc tego stanika akurat nie znam. A jak np. w Samancie, to
        juz nie jest takie oczywiste ;)
        • monyaa Re: monyaa 01.06.07, 15:51
          w samancie mam 70e-szybko zrobił sie za szeroki pod biustem, ale miseczka
          idealna
          w dalii 70e
          a w triumphie 70 jest dobrze ale miska za mała
          • monyaa Re: monyaa 01.06.07, 18:34
            Wiecie co, przyszłam do domu, zmierzyłam się na maksa ciasno pod biustem i
            wyszło 68cm
            w biuście jakieś 86cm
            i jak patrzę na tabelkę w belissimie, to powinnam mieć 65D, ale to chyba
            niemożliwe, skoro pasują na mnie miski e przy obwodzie 70
            nie rozumiem
            w miękkim staniku mam tyle samo 86cm
            pomóżcie! ślub za dwa miesiące, myślałam, że kupię coś na grochowskiej w
            warszawie u słynnych pań, ale nie miały NIC!!!
            • ananke666 Re: monyaa 01.06.07, 18:55
              Daruj sobie D. Obwód to nie wszystko, zależy, jaki masz np. kształt i osadzenie piersi. Jeśli pasują miseczki od 70E, to w brytyjczykach będzie pasować 65F (wiem po sobie). Niestety są możliwe odchylenia, co stanik to może ciut inaczej wypadać - i tak w niektórych modelach może pasować 65E, a w innych FF. Obwód sugeruje mniejszą miseczkę, niemniej jeśli te od 70E są dobre, to wyjściowe będzie 65F.
              • monyaa Re: monyaa 01.06.07, 19:09
                dzięki za szybką odpowiedź
                odpowiadałaś też w moim wątku, fajny ten stanik, który zaproponowałaś
                chcę zamówić ten i model "specjalne okazje" - postanowiłam, że zamówię dwa lub
                trzy rozmiary każdego modelu, żeby móc porównać i przymierzyć spokojnie
                wszystkie naraz :)
                i teraz pytanie, w jakie rozmiary powinnam celować
                chodzi konkretnie o te modele:
                5210
                www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1275&kategoria=ac
                www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1330&kategoria=
                • ananke666 Re: monyaa 01.06.07, 19:58
                  Na to ci konkretnie nie odpowiem, bo żadnego z tych modeli nie widziałam, tylko pamiętam, że Specjalne Okazje forumki darzyły umiarkowanym entuzjazmem. Z pytaniem o te modele zwróć się w wątku o Panache:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510816
                  W ogóle jak będą cię interesowały staniki określonych marek, to najlepiej pytać o nie w wątkach producentów. I oczywiście zamieszczać tam swoje wrażenia :)
            • turzyca Re: monyaa 03.06.07, 01:36
              grochowska przeniosla sie na smolna. :D ale jak ja bylam to tez wybor byl
              nieduzy, tyle ze to bylo niedlugo po otwarciu, moze sie cos zmienilo.

a w Warszawie to jeszcze sklep w Landzie istnieje i w ogole sporo naziemnych...
    • zuza16 stanik dla mamy 01.06.07, 20:02
      Nareszcie dała mi się zmierzyć :) Mama ma pod biustem 83 (ciasno mierzone) i w
      biuście 97 (ale w staniku), wiek 50 lat, jest szczupła, bo kilka lat temu bardzo
      gwałtownie schudła wiele kilogramów (co pewnie nie pozostało bez echa dla
      kondycji jej piersi). Co mi polecicie?
      Dziękujemy z góry za każdą sugestię :)
      • aska01 Re: stanik dla mamy 02.06.07, 12:40
        To zależy, jak bardzo chce się ściskać ;) Może warto spróbować 75DD lub E
        (polskie E lub F) - rozmiar dostępny w sklepach stacjonarnych i zobaczyć, co
        lepiej leży.
    • catsumi Jaki ma rozmiar PANACHE w porówaniu do FREYA? 02.06.07, 11:55
      Czy mniej więcej rozmiary się pokrywaja? Jeszcze nie miałam stanika Panache ale
      Freya noszę 65FF ,czy w tym przypadku Panache powinien być dobry w rozmiarze
      65G ? :)
      • aska01 Re: Jaki ma rozmiar PANACHE w porówaniu do FREYA? 02.06.07, 12:31
        Rozmiary się mniej więcej pokrywają (chociaż z niektórymi modelami np. Inferno,
        może być problem, trzeba mierzyć), ale obwody Panache są mniej rozciągliwe. I
        fiszbiny szersze. Poczytaj o konkretnych modelach w wątku producenta.
    • dziewczynka1979 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 02.06.07, 14:26
      jaki rozmiar powinnam nosić
      pod biustem mierzone ciasno 75
      biust luźno 91

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka