nowokaina123 69-70/90 07.07.08, 22:29 Witam Poczytałam już Was trochę i wychodzi mi, że powinnam nosić 65G albo 30 F a nawet 30FF Ale skoro w 65 G, to dlaczego w 30 - mniejsza miseczka (rozumiem, że 30 jest angielskim odpowiednikiem europejskiego 65?) Nawrócona koleżanka przekouje wręcz do 60, ale chyba nie dam rady... A może coś pokręciłam... Zielona jestem okrutnie i wszytskiego dopiero się uczę Dziewczyny, doradźcie proszę jeszcze jaki stnik byłby dobry jako pierwszy. Ponoć nie arabelka, która baaardzo mi się podoba Szukam czegoś prostego, raczej bez haftów i koronek, co będzie wyglądać dobrze pod dość obcisłym tiszertem Pomożecie? Za wszelkie sugestie z góry baaaaaaaaaaardzo dziękuję :) Odpowiedz Link
plica Re: 69-70/90 07.07.08, 22:48 twoj rozmiar z tabelki wypada na 60FF, to jest brytyjski rozmiar 28FF. G wypada dopiero przy rozciagliwym obwodzie 55, ale wierz mi raczej takiego nie znajdziesz. podarowac. ze scisliwszych stanikow wypada Tobie 65E. musisz jednak nabiustnie sprawdzic swoj rozmiar. to sa tylko dane wyjsciowe, od czego probowac. sprawdz tez sasiednie rozmiary czyli 60F i 60G oraz 65DD i 65F. chociaz predzej w gore niz w dol. na pierwszy stanik polecam pollyanne freyi dla malosrednich biustow. Odpowiedz Link
plica Re: 69-70/90 07.07.08, 22:49 nie, nie bylam pijana jak to pisalam. tak po prostu mi niezgrabnie wyszlo :) Odpowiedz Link
bajgla Re: 69-70/90 07.07.08, 23:00 Heh, w sumie się sobą sugerowałam sprzed paru tygodni (67/90 i 30F) ale na początek faktycznie 30E może być często lepsze, choć akurat Polly to maława jest i może być 30F/28FF. Tak jak Plica pisze, do sprawdzenia nabiustnie. Odpowiedz Link
bajgla Re: 69-70/90 nowokaina123 07.07.08, 22:52 W angielskiej rozmiarówce występują rozmiary oznaczone podwójnymi literkami, w europejskiej pojedynczymi. Czyli 65A B C D E F G H 30A B C D DD E F FF itd. (mam nadzieję, że się nie rozjedzie to na górze:)) Arabelka jest ładna, ale kapryśna niestety a poza tym bardzo rozciagliwa i może być trudno dobrać rozmiar na początku. Masz rację, rozmiar wychodzi ci 30F albo FF. Jak ma być gładkie, to może coś takiego (tu raczej 30FF): www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/panache/plunge-bras/png9-details.aspx?colour=White Albo 30F z tego: www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FE-4520&mci=&size=30f&colour=&image=r1383-p76226-front# Odpowiedz Link
nowokaina123 Re: 69-70/90 nowokaina123 07.07.08, 23:02 dzieki dziewczyny :)))) a jesli 65 - to w jaką miseczkę bardziej celować? (rozumiem, że to dopiero po przymierzeniu konkretnego modelu wyjdzie, ale tak teoretycznie...) nawrócona kolezanka tez mi tango classic polecala, ale ten drugi jakos bardziej mi sie podoba :) Odpowiedz Link
nowokaina123 69-70/90 07.07.08, 23:08 polyanna tez mi sie podoba, ale ponoc na lato, do dekoltow, to ona nie bardzo... Odpowiedz Link
bajgla Re: bajgla 07.07.08, 23:29 Raczej tak, 30E powinno być ok. Ale Polly na żywo wygląda o wiele lepiej (aż sie sama zdziwiłam, bo na zdjęciach niepozorna raczej :)) Odpowiedz Link
kulki 71/89 - zakręcona, po pierwszych przymiarkach 08.07.08, 20:30 teoretycznie wyszło 65E. no więc byłam w sklepie, przymierzyłam: - Panache Tango 65E - prawie dobre, ale miseczka lekko się marszczy na wierzchu - Tango 65DD - zdecydowanie za małe - Freya Rio 65E - zdecydowanie za duże do tego w panache fiszbiny były wygodne, ale sięgały ździebko poza środek pachy (przejmować się?). we freyi zaś były bardzo ścisłe i piły po bokach, ale za to idealnie w środek celowały więc mam pytanie co teraz? próbować 65E inne modele panache? czy mogę być takie mini różnice między modelami (że 65E będzie ciutkę mniejsze niż w tango, ale większe niż tango 65DD) czy miseczka tango 60FF może mniej się marszczyć niż 65E? i jak te fiszbiny - kupować wygodne panachowe, czy dopasowane pijące freyowe (rio 65DD?)? błagam doświadczone koleżanki, pomóżcie! Odpowiedz Link
plica Re: 71/89 - zakręcona, po pierwszych przymiarkach 08.07.08, 22:54 pewnie, ze te wygodne. jak nie rozplaszcza biustu i nie ciagnie na boku, i jesli te ociupke szersze fiszbiny nie powoduja innych ubocznych efektow - zostawic :) wygoda ponad wszystko :) marszczenie sie miseczki moze tez oznaczac to, ze stanik jest za maly. szczegolnie marszczenie sie na czubku. Odpowiedz Link
henryka_94 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 08.07.08, 12:54 1. mam pod biustem 79 (mierzone ścisło), w biuście bez stanika i w staniku 86. 2. Ten stanik w którym mierzyłam jest akurat 70 b. Miseczka dobra, ale obwód odciska mi czerwone ślady(także gdy mam zapięty na ostatnią najlużniejszą haftkę). 3. zwykle nosze 75a. Miseczka jest wtedy dobra, obwód zwykle też nie odciska śladów. 4. muszę nosić staniki z czymś trochę bardziej "wypchanym" nie miękki. Gdy np. poleże trochę na plecech albo czymś uderzę w pieś to może się zrobić takie coś ala mikro zadrapanie. bakterie które znajdują się na ciele wnikają do wnętrza piersi i tworzy sie stan zapalny. Dlatego musi być "wypchane" trochę bo gdy się trochę uderzę to będzie mniesze prawdopodobieństwo że się coś stanie :) Informację mam taką od ginekologa, który powiedział że gdy piersi przestaną rosnąć przestanę mieć ten problem :). 5. UWAGA mam tylko 14 lat, więc chyba mam staniki z numeracji dla nastolatek ? Ale nie jestem pewna. mogłybyście mi podać odpowiedni dla mnie rozmiar, także w numeracji polskiej. z góry wielkie dzięki :) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: OFFTOP 08.07.08, 13:39 Przepraszam za poprzednią wypowiedź, chlapnęłam bez zastanowienia. Być może autorka posta rzeczywiście ma problemy z systemem immunologicznym i musi uważać na urazy. W sieci pełno jest "mądrych" rad ginekologów i ja automatycznie zakwalifikowałam wiadomą wypowiedź do tej kategorii. No ale musicie przyznać, że brzmi to raczej niesamowicie. Odpowiedz Link
plica Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 08.07.08, 20:00 ja tu czegos nie rozumiem. jakie mikro zadrapanie od lezenia na plecach ????????? skora na piersiach niespecjalnie rozni sie od reszty skory i raczej mikrozadrapania jej nie straszne. co ma wiek do numeracji? z kalkulatora wyskakuje, ze masz 70C. w normalnej doroslej, stanikowej rozmiarowce. to 70B moze cisnac bo jest za male. Odpowiedz Link
karmeniss 70/85 08.07.08, 13:33 Do tej pory nosiłam pushupy 70B, jednak stanik muszę często poprawiać, podnosi się gdy podnoszę ręce, często mam ślady po fiszbinach na piersiach więc zakładam że miseczki nie zbierają całego biustu. Obwód pod biustem mierzony ciasno to 70, obwód biustu mierzony luźno to 85. Przeglądałam sklepy internetowe i podobają mi się kroje takie jak ma arabella, playtex jewel, harmony, portia, ale nie wiem czy taki krój nadaję się dla mojego małego biustu, i czy nadaję się na pierwszy stanik. Czy możecie mi polecić jakieś miękkie modele dobre na początek? Odpowiedz Link
plica Re: 70/85 08.07.08, 23:01 powinnas sprobowac 65D. moze ktorys z fajnych na male biusty modeli freyi. lola czy eva. musialabys sprawdzic tylko w watku rozmiarowym jakie wtedy brac miseczki czy takie jak wypadaja, czy troche wieksze. poza tym moze elle macpherson (ok. 65DD). wszystko trzeba sprawdzic nabiustnie. nie wiadomo jakich fiszbin potrzebujesz wezszych czy szerokich. Odpowiedz Link
beatkak_84 75/93 08.07.08, 17:37 Witam. Moje wymiary to 75/93 i już sama nie wiem czy należę do tych mało czy biuściastych. Noszę różne rozmiary od 70c gorteks do 70dd marks&spencer ale on jest trochę duży. dodam że jestem obecnie w ciąży i zależy mi,żeby biust nie wisiał po ciąży. A jest to już 5 miesiąc więc na większy wymiar w biuście nie liczę. Prosze o pomoc. Odpowiedz Link
plica Re: 75/93 08.07.08, 20:03 na pewno miescisz sie w to 70C? nic nie wystaje górą, dołem, bokami? zerknij tutaj www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html czy nie wystepuje ktorys z opisanych tutaj bledow? Odpowiedz Link
beatkak_84 Re: 75/93 08.07.08, 22:51 jest to dość duże 70c chociaż jak się pochylę to prawie sutki wychodzą. Więc jaki ten rozmiar powinnam zmierzyć? Odpowiedz Link
plica Re: 75/93 08.07.08, 22:56 65FF proponuje. jesli koniecznie chcesz 70-tki to 70E (brytyjskie) Odpowiedz Link
beatkak_84 Re: 75/93 08.07.08, 23:06 Mam stanik z wonderbra 70e ale jakoś jeszcze jest na mnie za duży, la senza 70 dd też za duża. Więc chyba jednak 65 muszę spróbować. dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link
plica Re: 75/93 09.07.08, 07:26 w jakim sensie za duży? wygarnelas wszystko dokladnie spod pach, podciagnelas szeleczki? jaka jest oznaka tego, ze za duzy? czasami za maly stanik moze dawac zludzenie, ze jest za duzy, bo sie marszczy (szczegolnie na czubku) czy moze obwod byl za luzny? Odpowiedz Link
beatkak_84 Re: 75/93 09.07.08, 21:32 Witam. Zrobiłam tak jak trzeba i na wysokości sutków miseczki sie nieco marszczą. Jest to krój do dużych dekoltów. Więc chyba za duzy? Odpowiedz Link
plica Re: 75/93 09.07.08, 21:39 chyba za maly. spojrz tutaj: balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/ Odpowiedz Link
beatkak_84 Re: 75/93 09.07.08, 22:13 Hm, muszę jutro wymierzyć i przyglądnąć się dokładnie. Ale przecież 70f byłby już na pewno za duży. Odpowiedz Link
ksiezniczka256 Re: 75/93 08.07.08, 20:53 Nooo, z nieliczeniem na większy rozmiar poczekałabym jednak do porodu i rozpoczęcia karmienia. Gwarantuję Ci, że za kilka miesięcy będziesz miała duuużo większy :))) Odpowiedz Link
elmilinden 66/86 jaki rozmiar w Kalyani i Fauve, help!:) 08.07.08, 18:26 Znowu pomarudzę, ale potrzebuję jakichś pasujących na mnie staników na gwałt tak zwany. Myślałam o Fauve takim (bo trochę może podobny do tego Rigbyego, co go prezentuję w galerii): www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FAU-0051 Tylko myślicie, że rozmiar 30DD będzie ok? Ten R&P jest w 30E i trochę się wbija, ale nie wiem, czy to wina za małości czy tego, że jest za duży i może za wysoko mi sięga? I jeszcze chciałam sobie zamówić Kalyani: www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=KLY-1837 Tylko nie wiem, jaki rozmiar. 28F? Odpowiedz Link
elmilinden Re: 66/86 jaki rozmiar w Kalyani i Fauve, help!:) 08.07.08, 18:31 Aha, no Kalyani 28F już i tak nie ma:/ Spoko. Odpowiedz Link
plica Re: 66/86 jaki rozmiar w Kalyani i Fauve, help!:) 08.07.08, 20:04 a to 30 to czasem nie za luzne na Ciebie? Odpowiedz Link
elmilinden Re: 66/86 jaki rozmiar w Kalyani i Fauve, help!:) 08.07.08, 20:11 No nie wiem, niby Fauve robi trochę ściślejsze staniki, tak ogólnie. Z 28 wąskofiszbinowych nie ma na mnie dobrego stanika:/ Zostaje mi tylko Freya, a tam nic nie pasuje. Odpowiedz Link
kulki 71/89 - zakręcona po pierwszych przymiarkach 08.07.08, 20:32 (wklejam raz jeszcze, bo poprzednio mi wpadło w środek wątku)) teoretycznie wyszło 65E. no więc byłam w sklepie, przymierzyłam: - Panache Tango 65E - prawie dobre, ale miseczka lekko się marszczy na wierzchu - Tango 65DD - zdecydowanie za małe - Freya Rio 65E - zdecydowanie za duże do tego w panache fiszbiny były wygodne, ale sięgały ździebko poza środek pachy (przejmować się?). we freyi zaś były bardzo ścisłe i piły po bokach, ale za to idealnie w środek celowały więc mam pytanie co teraz? próbować 65E inne modele panache? czy mogę być takie mini różnice między modelami (że 65E będzie ciutkę mniejsze niż w tango, ale większe niż tango 65DD) czy miseczka tango 60FF może mniej się marszczyć niż 65E? i jak te fiszbiny - kupować wygodne panachowe, czy dopasowane pijące freyowe (rio 65DD?)? błagam doświadczone koleżanki, pomóżcie! Odpowiedz Link
plica Re: 71/89 - zakręcona po pierwszych przymiarkach 08.07.08, 22:57 popatrz wyzej. chyba 2 razy wpisalas to samo Odpowiedz Link
nyame 65/81 09.07.08, 10:42 moje wymiary to 65 pod biustem i 81 w;) do tej pory nosilam oslawionego triumpha 70b;/ bo nigdy nie znalazlam tam mniejszego obwodu;) w staniku o tym rozmiarze jedna piers prezentowala sie super, druga troche gorzej-jest wieksza wiec lekko wyskakiwala,czasem tworzac taka 'nadbulke':( normalnie staram sie kupowac staniki z wkladkami, tak aby jedna wyjac a druga zostawic-zaciera roznice....dodatkowo moim problemem sa szeroko rozstawione piersi-gdy sie poloze, to uciekaja pod pachy i wygladam jak 7-letni chlopiec;) poratujecie i doradzicie co nosic?:) jaki rozmiar, jakie marki? i gdzie kupic?:) na jeden stanik jestem w stanie wydac ok 150zl Odpowiedz Link
plica Re: 65/81 09.07.08, 18:49 z tabelki wyskakujesz jako 60DD. polskie 60E - ale raczej ciezko bedzie znalezc cos polskiego. poprobuj tez sasiednie wymiary - 60D i 60E tabelka to nie wyrocznia. na biust rozstawiony na boki teoretycznie sa balkonetki, ale w praktyce roznie z tym bywa, bo duza czesc malobiusciastych mysli o sobie "ja to mam szeroko rozstawiony taki nietypowy biust" bo po prostu nosi za waskie fiszbiny od za malutkich miseczek. 70-tka to stanowczo dla Ciebie za duzo. to cale 5 cm wiecej niz masz w obwodzie. Odpowiedz Link
kulki Re: 71/89 - zakręcona po pierwszych przymiarkach 09.07.08, 11:21 plica napisała: > popatrz wyzej. chyba 2 razy wpisalas to samo sama widzisz jaka zakręcona jestem ;) dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link
haniaan Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 09.07.08, 17:04 chce sobie kupic dobry stanik z odpinanymi ramiaczkami, ale chce zeby sie trzymal dobrze, nie zsuwal ciagle w dol, moje wymiary to 71,5 mierzone ciasno pod biustem, 80 w biuscie, no i jeszcze jaka niezbyt droga firme polecacie? Odpowiedz Link
kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 09.07.08, 17:10 Rozmiar to 65B, w rozciągliwych modelach 60D. Z odpinanymi ramiączkami staniki robi np. Gossard i ma on staniki o obwodach 65. Są to jednak modele usztywniane a my tutaj z reguły na początek polecamy miękkie modele. Z tańszych firm polecam Marks and Spencer - na brytyjskim ebayu można upolować bardzo tanio. Odpowiedz Link
maga_luisa 71/87 10.07.08, 10:44 Nosiłam oczywiście nieśmiertelne 75B, pouczona na innym forum zakupiłam 70B - lepiej, pod biustem idealnie, ale miseczka za mała. Zaryzykowałam więc 65 DD - pomyłka, w miseczce mnóstwo miejsca mimo "zgarniania" zgodnego z zaleceniami ;-) No więc 70 D - znów pod biustem dobrze, ale miseczka za duża, odstająca od biustu, niekomfortowa. Próbować 65D? Sama już nie wiem, w moim miasteczku takich rozmiarów brak, trochę szkoda kasy na kolejne wpadki przy kupowaniu przez internet. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 71/87 11.07.08, 14:20 65D bedzie za male. Jaki model przymierzalas z 65DD? Wyslalas zdjecia go galerii, by Ci dziewczyny doradzily, jesli cos bylo nie tak? Odpowiedz Link
rrosemary 82/100 10.07.08, 18:44 Hej,właśnie jestem po lekcji uświadamiającej (przekopane bloki stanikowe i oba fora internetowe), poszłam nawet z ciekawości do sklepu (bielizna w Galerii Centrum, Warszawa, przymierzałam staniki Triumpha - tak już wiem, że to nie najlepszy wybór ;)) Więc moje wymiary to 82/100 (przed przytyciem było 78/92)w tej chwili moje wymiary nabijają głównie otłuszczone, szerokie plecy :P Proszę o radę jaki stanik (rozmiar i rodzaj) powinnam wypróbować. W trumphie mierzyłam: 75D, 75DD, 70D, 75E. MAteriały niestety za "twarde" dla mnie, poza tym wąfle podpachowe.Wszystkie te modele to były usztywniane balkony. w 75E miałam zgniecione wąfle ale miski jakby ciut za duże -przy lekkim przygarbieniu miski odstawały) 75DD i 75D były jakby za małe miski w efekcie ramiączka i krawędzie misiek nie obejmowały wąfli :( Dodam że w 75 zapinałam się z łatwością na najciaśniejszą hafkę!! A w H&M przymierzałam miękki stanik 75D i był w sumie ok, ale może nawet ciut za luźne w obwodzie, w każdym razie czuć było że się rozciągnie, z tym, że to był taki model...hm szyty z 3 trójkątów jakby czyli krawędz miski od strony pachy była bardzo wysoka. P.S Dziewczyny- fajnie, że jesteście!! Odpowiedz Link
plica Re: 82/100 11.07.08, 11:24 po pierwsze. szczerze nie polecam firmy T. staniki kiepskiej jakosci, uboga rozmiarowka, strasznie rozciagliwe obwody. z kalkulatora wypadasz jako brytyjskie 75E. polskie to bedzie 75G. jednak warto poprobowac tez sasiednie wymiary, bo wszystko trzeba sprawdzic nabiustnie. z rozciagliwcow moglabys nawet sprobowac rozmiar 70FF (brytyjskie). model o ktorym mowisz to byc moze balkonetka. - fason zbierajacy z bokow. na srednie biusty calkiem ok :) wg mnie., bo sa oczywiscie przeciwniczki :) poza tym - stanik ma byc dobry na wyprostowaną sylwetkę, to, ze przy pochylaniu gdzies tam sie cos zmarszczy to zupelnie normalna sprawa. Odpowiedz Link
aaggusia Re: 69/84 10.07.08, 19:57 własnie przyszedł moj pierwszy "dobry" stanik i jestem zalamana... to freya mitzy 65dd wygladam w nim koszmarnie, zalozylam zgodnie z zasadami i co? bo bokach sie marszczy gora bulkuje, piersi maja okropny ksztalt stozkow mimo ze normalnie mam "kulki", w 80b lekko pogrubionym (nie zadne gabki) wygladaja 100 razy lepiej... Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 69/84 11.07.08, 14:22 No, 65DD moze byc za duze. 65D pewnie by Ci wystarczylo. Dziewczyno, jak mozesz nosic 80B majac tylko 69 pod biustem? Chyba ze ten stanik nosisz na biodrach... Moze wyslij zdjecia do galerii, to zobaczymy co jest nie tak. Moze zly fason, moze za waskie fiszbiny, moze oba na raz. Odpowiedz Link
aaggusia Re: 69/84 11.07.08, 20:58 no wiec fiszbiny sa raczej ok, celuja w srodek pachy z przodu ladnie przylegaja, dzisiaj juz sie nie marszczy ale na gorze wyraznie bulkuje, gorna krawedz stanika wyraznie "przecina" mi biust... Odpowiedz Link
aaggusia Re: 69/84 11.07.08, 21:03 balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/ o mam dokladnie ten efekt, ale czy to mozliwe ze 65dd jest za male..? w ogole to obwod tez chyba moglabym miec mniejszy, bo moje zapiac sie na najciasniejsza haftke Odpowiedz Link
bad_ka 77-78/86-87 11.07.08, 09:15 Witam serdecznie :-)) jestem tu nowa i proszę Was o pomoc w poszukiwaniu idealnego biustonosza. Po ciąży bardzo schudłam, a po karmieniu moje piersi stały się nieco wyciągniete i obwisłe... i nie mam pojęcia jaki stanik powinnam nosić. Aktualnie noszę Satnik firmy Eclizia, a na metce rozmiar 32B, i niestety co jakiś czas muszę go poprawiać bo mi sie unosi :-(( doradźcie mi jaki powinnam nosić, tak aby piersi były delikatnie uniesione i ładnie zebrane. Z góry dziękuję za pomoc :-)) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 77-78/86-87 11.07.08, 14:23 32B to znaczy 70B, czyli inaczej mowiac na Ciebie za maly. Powinnas sprobowac 70C. A jesli obwod za luzny to 65(30)DD. Odpowiedz Link
bad_ka Re: 77-78/86-87 11.07.08, 14:31 dziękuję za odpowiedź, a możesz mi polecić od jakiej firmy powinnam zacząć poszukiwania? nie drogiej za bardzo ;-) jestem z bydgoszczy i wolałabym na początek coś przymierzyć a potem zamawiać w necie :-) dziękuję i pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
takaiowaka 79/92 11.07.08, 10:23 Witam. Wymiary mierzone bez stanika. Jestem w ciąży ale piersi są raczej takie jak przed ciążą. Teraz noszę puszapy 75B. Różnych firm. Biust mam dość wysoko ale szeroko rozstawiony, kiedyś miałam stanik który nie podnosił ale przysuwał do siebie piersi i był naprawdę super. Niestety później już mi się nie udało takiego znaleźć. Będę wdzięczna za fachowe porady, z góry dzięki. Odpowiedz Link
plica Re: 79/92 11.07.08, 11:15 z tabelki wypadasz jako 70DD. jednak wszystko trzeba sprawdzic nabiustnie. modelem zbierajacym z bokow jest teoretycznie balkonetka. dosc popularny fason w stanikach freyi, panache, fantasie. nie wiadomo jakich fiszbin potrzebujesz, czy szerszych (panache) czy wezszych (freya). poprobuj. jesli chcialabys kupowac cos w polskich sklepach - wychodzi rozmiar 70F. ale i z brytyjskich i z polskich stanikow poprobuj tez sasiednie rozmiary. Odpowiedz Link
2tea 75/91-91,5 11.07.08, 14:03 Szukam czegoś dla mamy. Wychodzi mi, że powinno pasować 65F, ale i 70DD pewnie mógłby być dobry. Jak myślicie czy próbować odrazu czegoś ścisłego czy jednak zacząć od dopasowanych, ale niezbyt ścisłych obwodów. Mama nosi usztywniane staniki (75b), ale nie push- upy, więc nie jest najgorzej. Sama ostatnio stwierdziła, że powinna mieć ciśniejszy obwód, bo jej podjeżdża co chwię do góry. Dodam, że moja mama pewnie by się chętnie nawróciła stanikowo, ale przerażają ją ceny... szeczególnie jak zobaczyła ile zapłaciłam za moje staniki. Zdziwiła się, że kupiłam sobie staniki w rozmiarze 60E, a nie A lub B :) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 75/91-91,5 11.07.08, 14:25 Ja bym zaczela od 70DD, czyli polskiego 70E, bo latwiej to dostac. Moze nawet znajdziesz cos na wyprzedazy. Mama sie przyzwyczai do ciasniejszego obwodu, wtedy bedzie mozna kombinowac z 65... Odpowiedz Link
kwiatek_frezja 73/88 11.07.08, 14:52 Witam! Mam ogromny problem z dobraniem biustonosza na wydechu, pod biustem (ściśle) mam 73cm. Na biuście 88 (bez stanika 87, ale przeczytałam , że trzeba ten większy wynik napisać – w staniku miękkim). Teraz noszę rozmiar 75A co jest jak już zauważyłam błędem. Przed chwilą przed lustrem mierzyłam staniki, które noszę i odkryłam, że są okropne! Jak poskacze, pomacham rękami itp. To mi się przesuwa do góry. (czyli chyba za duży obwód) ale problem jest większy z miseczkami. Nie mam biustu jak modelki, które eksponując go w pięknych bluzkach z dużymi dekoltami mają go „przysuniętego” do siebie, że tworzy się taki „przedziałek” między jedną a drugą piersią. Mam raczej szerszy „rozstaw” biustu, a kupowałam do tej pory biustonosze z wąskimi miseczkami, myśląc, że przybliżą mi piersi do siebie, by wyglądać ładnie w bluzkach z dekoltem. Tymczasem zrobiłam eksperyment (jak radzą na tej stronce) by mierząc stanik dobrze włożyć go całego do miseczki, wyprostować się, ramiączka podciągnąć i stwierdzam, że wtedy rzeczywiście biust jest przybliżony, ale stanik mi go spłaszcza!! Aż się „wylewa” mimo, że jestem płaska jak deska. Pyzatym kupując staniki z bliskim rozstawem i usiłując włożyć piersi do miseczek, bo jakimś czasie się z nich „wydostają” właśnie pod pachy i drut wbija mi się w pierś. Ehh dziewczyny poradźcie co mam zrobić.. może gdybym znalazła stanik z szerszym rozstawem o większych miseczkach to byłoby całkiem inaczej? Ale przy szerszym rozstawie miseczek boję się, że piersi będą zbyt oddzielone od siebie i przy dekolcie będzie źle wyglądać (czyt. Jak deska). POMOCY !! Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 73/88 11.07.08, 15:11 Moja droga, to co opisujesz to typowy objaw za malego biustonosza. No ale trafilas do nas, wiec jestes na dobrej drodze do lepszego stanika. A modelkami, ktore reklamuja staniki bym sie w ogole nie sugerowala, bo te zdjecia az ociekaja fotoszopem. Tu nie chodzi o szukanie stanika z szerszym czy wezszym rozstawem misek, tylko na poczatek ustalenie rozmiaru. I przyjmij do wiadomosci, ze to nie bedzie staly rozmiar. Jesli do tej pory nosilas push upy, to Twoje piersi sa rowniez, niestety, pod pachami. Gdy zaczniesz nosic lepsze staniki, rozmiar Ci sie zmieni, bo piersi zaczna wraca do prawidlowego ksztaltu i na prawidlowe miejsce. Radzilabym Ci sprobowac 65(30)E. Skad jestes? Jesli z Warszawy to mozesz umowic sie z Marysia z Peachfield, albo w Krakowie isc od Intimo. Zreszta poszukaj na forum w watku o sklepach stacjonarnych. Poza tym nie razde inwestowac za duzo w pierwsze stniki, bo szybko wyrosniesz, moze lepiej kupic cos na naszej gieldzie. Oczywiscie najwiekszy wybor jest nadal w sklepach internetowych, poza tym ebay i allegro. Odpowiedz Link
joankb Re: 73/88 11.07.08, 15:15 Twój rozmiar to prawdopodobnie 65E. Na początek powinnaś ustalić czy jesteś typem szeroko czy wąskofiszbinowym, z tym co nosisz nie ma co porównywać, bo polskie 70-ki mają na ogół zdecydowanie zbyt wąskie fiszbiny. Typowy wąskofiszbinowiec to Freya, nienajgorszym modelem jest Eva lub Lola. Szersze fiszbiny ma Panache albo Curvy Kate. Rozstawem piersi na razie się nie przejmuj, u wielu z nas to się zmieniło po kilku miesiącach noszenia dobranych staników. Oczywiście, na taki efekt jak w większości reklam, gdzie modelki noszą zbyt małe staniki trudno liczyć, ale na ładną "dolinkę" - pewnie tak. Dobry stanik na pewno nie "rozstawia" piersi! Odpowiedz Link
kwiatek_frezja Re: 73/88 11.07.08, 19:46 Hejjj ale czy te staniki muszą kosztować aż 200 zł ? Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 73/88 12.07.08, 18:24 Hej, przeczytaj to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80397922&a=80397922 Odpowiedz Link
anetka3210 68/86 11.07.08, 16:12 Witam serdecznie. Pisałam już na forum biuściastych ale odesłały mnie tutaj:) Poszukuję właściwego rozmiaru stanika, moje wymiary to 68/86 mierzone według zasad tutaj opisanych. Dotychczas nasiłam 75C Triumpha. Wydaje mi się że miseczka jest ok i nie powinna być większa ale na pewno obwód jest za duży. Poszłam więc do sklepu triumpha i zmierzyłam 70D i ku mojemu zaskoczeniu wyglądałam dużo gorzej. Biust mi sie rozpłaszczył bo miseczka miała za szerokie fiszbiny i za płaskie miseczki. Teraz chcę kupić coś przez internet ale boję się że nie trafię z rozmiarem. Powiedzcie mi proszę jaki mam rozmiar. Dodam że jestem raczej drobnej budowy ciała i moje piersi są również drobne co nie oznacze że małe :) Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 68/86 13.07.08, 12:37 Witaj. Tabelkowo wychodzi 28(60)F, ale skoro 75C było miseczkowo dobre, to powinnaś spróbować 28(60)FF lub 28(60G). 75C i 60G są na tyle samo w biuście. Ze ściśliwych staników (poszukaj wątku o ściśliwcach) spróbuj 30(65)E lub F. Odpowiedz Link
so-colourful Re: 68/78 11.07.08, 18:47 Wymiary jak w tytule, wymiar w biuście mierzyłam bez stanika, bo ze względu na mały biust noszę push-upy. Mam, że ktoś mi tu doradzi jaki rozmiar wybrac, z góry dziękuję dziewczyny. :) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 68/78 13.07.08, 12:41 Spróbuj 28(60)D. Zacznij od stanika na fiszbinach z miękką miseczką. Usztywniane mają to do siebie, że trudno stwierdzić, czy dobrze leżą i czy są w dobrym rozmiarze, szczególnie na początku. Nic się nie bój, miękki stanik dobrze uniesie i zaokrągli piersi - pod warunkiem, że jest w dobrym rozmiarze! Odpowiedz Link
ciri_77 72-73/88-89 - zalezy od fazy cyklu 12.07.08, 12:27 do tego mam jedna pierś ciut większą - pozostałość po chorobach w młodości. Przeszłam z "ukochanego" 75B na 70C - oczywiscie same puszapy, więc gabki powyciągałąm. Wymiary, które podałam osiągnęłam po miesiącu życia z ciaśniejszym stanikiem (kupiłam sobie dwa ), w biuście przybyło mi 2 cm :)) Zamierzam kupić sobie 65 DD, aczkolwiek poczekam jeszcze z miesiąc bo w takim tempie moze się oakzac ze to tez będzie małe. Lubię plungi, co byście radziły kupić? Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 72-73/88-89 ciri_77 12.07.08, 13:36 Witaj, po pierwsze staniki dopasowujemy zawsze do wiekszej piersi (tak aby jej nie ściskac za małą miseczką), w przypadku mniejszej piersi mozesz mocniej podciągnąc ramiączko, lub przy duzej asymertii dołożyć wkładkę. Obwód 65 przy Twoich 72 pod biustem jest dobrym rozwiazaniem. Biorac pod uwagę wymiary w biuscie to sugerowałabym rozmiar 65E brytyjskie, ew 65DD (jesli misezka bedzie za duża). Na początek wybierz miękki stanik na fiszbinach, najlepiej o miseczce szytej z 3 cześci. Zagarnij biust spod pach do miseczek i mocno podciagniej ramiacza, wyprostuj się. Jesli chodzi o fason typu plunge, to wałśnie sa szyte z 3 cześci i ładnie wygladaja na drobniejszych biustach. Zarówno firma freya jak i panache mają je w swoich kolekcjach Odpowiedz Link
askakraw Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 12.07.08, 16:20 66/78. Na moje niewprawne oko wyszło 60d, ale rozważam też 65b. Jak uważacie? Obecnie noszę 75a i sama stwierdzam, że jest to wybór tragiczny. W miseczkach luz, podjeżdża do góry przy podniesieniu rąk i trzeba go poprawiać 100 razy dziennie. Z góry dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 12.07.08, 18:48 Lepsze będzie 60D. 65 w przewazającej części przypadków będą na Ciebie za luźne. Odpowiedz Link
askakraw Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 13.07.08, 16:36 a bardziej 60c czy 60d? Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 13.07.08, 21:25 Tabelkowo wychodzi Ci 60D, lecz gdyby z jakiegoś powodu okazało się za duże to lepiej poszukać 60D z modelu określanego na forum jako "małomiseczkowiec", gdyż 60C jest trudno dostępnym rozmiarem. Odpowiedz Link
goodnightsunshine 76/89 12.07.08, 21:17 ... i na razie dobrze mi leżą 75C - np Pour Moi Provence Padded (po wyrzuceniu z radością z szafy wszystkich coś-tam-A, najczęściej jeszcze z latającymi ramiączkami, brr.... Co ma ten plus że na razie mogę się ustanikować w sklepie. ale jeśli przyjdzie migracja...:) Odpowiedz Link
joankb Re: 76/89 12.07.08, 21:29 Mimo wszystko powinnaś sprobować 70D, albo nawet DD. Szczęściara - taki kupisz nawet polski (70D/E) :)) 75 będzie latało po plecach prędzej czy później. Odpowiedz Link
goodnightsunshine Re: 76/89 12.07.08, 21:47 probowalam. z PourMoi to chyba tak jest ze trzeba wybierac literke nizej i obwod wyzej i wtedy jest dobrze... Przykladowo, 32(70)D Simone Perele gryzlo mnie koronkami w obwodzie. a juz tenze sam rozmiar Ballet to chyba moglam sobie na glowe zalozyc... jesli polski w polskim sklepie to dziekuje, postoje... juz sie uzaleznilam od kupowania w internecie:) poza tym wlasnie odstawilam odchudzajace tabletki i boje sie ze moj obwod na 75 to sie raczej nie ustabilizuje, predzej dojade do 80... Odpowiedz Link
ann0691 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 15.07.08, 10:03 pod biustem mam 72 a w biuscie 82 . zazwyczaj kupowałam 70 B - raczej wygodne ale troche zciśnięte, jednak ostatnio zaryzykowałam i kupiłam 75 C . wszystko jest wygodnie i ok jak sie poprawi oraz odpowiednio ustawi ale w ciągu dnia podchodzi do góry i nie spełnia swojej funkcji. teraz nie wiem jaki powinnam nosić rozmiar... Odpowiedz Link
sug Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - ann0691 15.07.08, 10:14 Tabelkowo wychodzi 65(30)C/D, ale jeśli miska w 75C jest dobra to lepszy będzie większy stanik 65DD/E. Poprzymierzaj różne rozmiary. :) Odpowiedz Link
matahari17 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? wymiary 77/95 15.07.08, 11:03 prosze o pomoc:) Odpowiedz Link
matahari17 Re: 77 pod biustem i 95 w biuscie 15.07.08, 11:11 Chcialabym sie poradzic, jaki powinnam kupic stanik i gdzie mozna taki dostac? Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 77 pod biustem i 95 w biuscie 15.07.08, 20:21 Zacznij od polskiego rozmiaru 70G lub brytyjskiego 32F. Spis sklepów internetowych masz tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038938&a=75038938&v=2&wv.x=0 o sklepach stacjonarnych możesz poczytać tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 i tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992 Odpowiedz Link
lukrecjabo 76/88 pomoc dla koleżanki 15.07.08, 19:25 Witam, wpadłam do Was z siostrzanego bloga. Potrzebna mi pomoc dla koleżanki, bo nie umiem Jej ostanikować. Jaki rozmiar polecałybyście na 76/88? Prosiłabym o numerację polską i angielską. Dziękujuę bardzo Odpowiedz Link
plica Re: 76/88 pomoc dla koleżanki 15.07.08, 20:12 wypada polskie i angielskie 70D. szczesciara, moze pomierzyc dostepne w tym rozmiarze staniki w sklepach. jednak obawiam sie, ze to moze byc troche luzne, wiec mozna sprobowac brytyjskie 65E. ewentualnie sasiednie rozmiary. Odpowiedz Link
politematyczna 61/81 15.07.08, 21:02 Obwód na wydechu 61, wymiar w biuscie 81 cm. W chwili obecnej mam na sobie stanik 70C, wydaje mi się, że leży dobrze. Odkąd pamiętam nosiłam 70B, potem wypchane gąbką 80C mocno zwężane w obwodzie. za jakąkolwiek pomoc miejcie moją dozgonną wdzięczność :) Odpowiedz Link
politematyczna Re: 61/81 16.07.08, 00:09 zapomnialam dodac, ze moj biust jest praktycznie pod pachami :( bez stanika wygladam bardzo plasko przez to jak sie rozjezdza pod pachy. jesli piersi sama przyblize rekami sa calkiem spore. dobrze dobrany stanik to moje marzenie, coraz bardziej watpie w to aby mialo sie spelnic :( Odpowiedz Link
evunaa Re: 61/81 17.07.08, 10:05 Myślę, że powinnaś spróbować jakiegoś b. ściśliwego 60DD :) Albo... napisz do Melissy, szyją 55 na zamówienie z tego co wiem, ale tu z rozmiarem nie pomogę, bo oni mają swoja rozmiarówkę, ale są pomocni i na pewno doradzą jak coś :) Odpowiedz Link
sadzka Re: 61/81 17.07.08, 10:12 A mi się wydaję, że na początek spróbuj 60E, no i na pewno czeka Ciebie podszywanie obwodu :) Odpowiedz Link
politematyczna Re: 61/81 17.07.08, 11:04 Dzięki dziewczyny za szybką odpowiedź :) jak tylko uzbieram troche więcej pieniędzy to coś kupię, choć mimo wszystko przeraża mnie to E ;D. No i boję się, że wydam te pieniądze, a stanik nie będzie pasować. Niby można zwrócić, ale zabawa w odsyłanie zawsze kosztowała mnie dużo nerwów. Odpowiedz Link
sadzka Re: 61/81 17.07.08, 11:10 Jak nie będzie pasować to zawsze można sprzedać na giełdzie, allegro albo spróbuj kupić na giełdzie. No i najlepiej kupić kilka z różnych modeli i rozmiarów, a później odesłać to co nie pasuje, mimo wszystko wychodzi tak taniej, bo płaci się tylko raz za wysyłkę. A napisałam, żebyś spróbowała miseczkę E bo samam mam 60/77 i 60DD jest na mnie za małe. Odpowiedz Link
plomykowka 70/79 15.07.08, 21:49 Cześć Dziewczyny. Przy wymiarach 70/79 (zmierzyłam się wg zaleceń)jaki rozmiar mi zalecacie? Z tabeli wychodzi 65B lub 60D... Dzięki za pomoc:) Odpowiedz Link
evunaa Re: 70/79 17.07.08, 10:08 Myślę, że z większości staników 60D :) Jak jakiś ściśliwy, to wtedy 65B. Możesz poszukać w stacjonarnych sklepach 65B i sprawdzić czy miseczka ma dobry rozmiar, bo czasem tabelka sobie biust sobie :) Odpowiedz Link