Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5

• j.a.wa 73/88 16.07.08, 18:47
      Witam!Dołączam do grona kobiet, które mają problem z dopasowaniem biustonosza. Moje wymiary to: 73 pod biustem i 88 obwód biustu. Obecnie noszę rozmiar 70C.
      Pozdrawiam!
      • evunaa Re: 73/88 17.07.08, 10:12
        Hm, spróbuj 65 E :)
    • dodek87 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? Bo nie wiem:( 16.07.08, 21:12
      Normalnie nosze 70B.

A wymiary mam takie:

Pod biustem 74 cm
      Bez stanika 80 cm
      W staniuku 84 cm

Nie znam sie na tym prosze o pomoc :(
      • evunaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? Bo nie w 17.07.08, 10:13
        a miękki ten stanik, w którym masz 84 ?:)
        • dodek87 Re:JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? Evunna:) 19.07.08, 13:31
          Evunuaa :)

Wiec tak:

Pod : 74 cm
          Bez stanika : 80 cm
          W miekkim: 82 cm

• dodek87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? Help :( 19.07.08, 13:34
          Wymiary:

Pod biustem : 74 cm
          Bez stanika: 80 cm
          W miekkim: 82 cm

Jaki powinnam nosic rozmiar?
          Z gory dziekuje za odpowiedz:)
          • stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? Help :( 20.07.08, 17:58
            Prawdopodobnie najlepszym rozmiarem dla Ciebie będzie 65 (30)C lub 65
            (30)D z małomiseczkowców.
    • spring.lullaby 65/74-75 16.07.08, 23:43
      Jeżeli dobrze odczytuję tabelkę to wychodzi 60(28)B, tylko chyba
      taki rozmiar jest dość ciężko znaleźć, hmmm?... (Sprawdzałam kilka
      polskich sklepów www).

65A? 60B? 60C?

Nie wiem czy to ma znaczenie - mam piętnaście lat.
      • pitupitu10 Re: 65/74-75 spring.lullaby 19.07.08, 10:12
        Wychodzi 28(60)B lub 28(60)C, przy czym stawiam na to drugie. Rzeczywiście ten
        rozmiar jest trudno dostępny. Najlepiej poszukaj stanika o miseczkach mniejszych
        niż standardowe ("małomiseczkowca") i kup 60D. Niestety przy 65cm "pod"
        większość modeli będzie na ciebie za luźna, więc musisz szukać "ściśliwców".
        Informacje o konkretnych modelach znajdziesz w wątkach odpowiednich marek. Spis
        producentów jest w spisie treści. Przyda ci się też wątek o ściśliwcach:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=81862939i
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281
        Tu jest wątek o stanikach dużo- i mało- miseczkowych:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506&a=73825506
        Jeśli zainteresuje cię konkretny stanik, przeczytaj, co o nim napisały inne
        forumki. Jeśli będziesz miała pytanie, zadaj je w odpowiednim wątku, np. jeśli
        pytasz o Freyę Evę - w wątku o stanikach Freya.

Szukaj staników o miękkich miseczkach. Usztywniane mają to do siebie, że trudno
        w nich dobrać rozmiar (miseczka się nie marszczy). Piszesz, że masz 15 lat;
        twoje ciało ciągle się zmienia. W miękkim staniku łatwo będzie ci stwierdzić,
        kiedy czas na inny rozmiar. Miękkie bardzo ładnie unoszą i kształtują biust.
        • spring.lullaby Re: 65/74-75 spring.lullaby 21.07.08, 10:32
          Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. :)

Na razie zamówiłam sobie Lemon Sorbet Mileny 60C - co prawda usztywniany i puszap, ale gąbek się pozbędę jak tylko do mnie trafi, tzn., od razu po tym jak stwierdzę, że nie chcę go odesłać. ;)

Później będę szukała czegoś miękkiego, może nawet spróbuję z małomiseczkowym 60D.

Jeszcze raz - wielkie dzięki! :]
          • pitupitu10 Re: 65/74-75 spring.lullaby 22.07.08, 10:27
            Jeszcze jedno: jeśli podobają ci się staniki Mellissy, możesz u nich zamówić
            stanik o obwodzie 55. Oni mają własną rozmiarówkę, więc nie wiem, jaka do tego
            by szła miseczka. Możesz do nich napisać i się dopytać. Z tego, co kojarzę, to
            staników szytych na zamówienie nie można zwracać, ale zawsze możesz sprzedać tu
            na giełdzie, jeśli nie będzie pasować.
            • pitupitu10 Re: 65/74-75 spring.lullaby 22.07.08, 10:32
              Wyjaśniam, bo w ostatnim poście nie wyraziłam się dostatecznie jasno:
              Mellissa nie ma w swojej ofercie staników z obwodem 55 (nie można ich zamówić z
              ich strony), ale szyją staniki na specjalne zamównienie, jeśli ktoś potrzebuje
              mniejszego obwodu lub mniejszej / większej miseczki niż to, co jest w ofercie.
              Trzeba do nich napisać, i ustalić szczegóły.
              • spring.lullaby Re: 65/74-75 spring.lullaby 22.07.08, 15:00
                Poprawka: nie Mellissa, a Milena. ;) Ale dzięki wielkie za info dot. Mellissy - mimo wszystko mam nadzieję, że 60 będzie okej i nie będę musiała szyć nic na zamówienie.

Przesyłka powinna przyjść do mnie w tym tygodniu, nie mogę się doczekać. :]
                • spring.lullaby Re: 65/74-75 spring.lullaby 22.07.08, 15:03
                  Zajrzałam teraz na Melissę. Miseczka zaczyna im się od D... :|

...ale trzymam kciuki za migrację. :>
                  • pitupitu10 Re: 65/74-75 spring.lullaby 23.07.08, 09:32
                    Pisząc Mellissa miałam na myśli Mellissę! :)
                    Wiem, że im miseczki zaczynają się od D, a obwody od 60, ale właśnie tłumaczę,
                    że u nich można kupić stanik na indywidualne zamówienie, tzn. taki, którego nie
                    mają w swojej ofercie, ale który uszyją specjalnie dla ciebie. Milena ściśle
                    współpracuje z LB i LMB, produkują ciasne obwody i małe miseczki. Problem w tym,
                    że na razie nie mają w ofercie staników miękkich.
                    • spring.lullaby Re: 65/74-75 spring.lullaby 23.07.08, 09:58
                      Mea culpa, źle Cię zrozumiałam. ;)
    • michmir 73/83 18.07.08, 19:08
      takie mam rozmiary. zwykle nosilam staniki z H&M 75A i 70A. 75A jest
      na mnie lekko za duzy w miseczkach a 70A jest lekko za mały i mysle
      ze tez za ciasny. nosze równiez miekki, stary i nie noszony, bo mały
      po mamie, ale rozmiaru nie widać i dlatego niestety jestem w kropce.
      Jaki rozmiar stanika powinnam nosic?
      Dziekuje za pomoc!
      • michmir Re: 73/83 18.07.08, 19:33
        chciałam powiedzieć że miekki dobrze na mnie lezy.
      • stary_dywanik Re: 73/83 18.07.08, 21:52
        Zacznij od przymierzenia czegoś w rozmiarze 65(30)D. Na początek
        lepiej wybrać miękki stanik na fiszbinach bo nim najłatwiej ocenić
        czy dobrze leży.
    • hazetta 75/88 18.07.08, 21:31
      przy czym powyższe 75 zamienia sie czasem 73 - zależy jak napnę mięsnie.
      mierzyłam już staniki 65, wydają się być idealne jeśli idzie o obwód, ale mam
      wielki problem z miseczką. teoretycznie wg elektronicznego Bra-Fittera powinno
      być D - no ale nie bardzo, bo nie mam czym wypełnić. C jeszcze przy obwodzie 65
      nie dostałam na swój biust, więc nie mogę nic powiedzieć.
      do tej pory mój najlepiej dopasowany stanik to Triumph 70B - niestety nie
      potrafię powiedzieć, który model, tylko opisać: dwukolorowy, czarny z bezowym
      haftem w kwiaty, bardzo charakterystyczny, u mnie w wersji padded. jego
      mankamentami był za duży obwód i wpijające się druty- tak w mostek, jak i w
      pierś pod pachą.
      dodam jeszcze, że cechą charakterystyczną mojego biustu jest jego szeroki
      rozstaw i "rozłożystość" -tj fiszbina powinna być szeroka, ale miseczka dosyć
      płytka-tak mi się zdaje. podobne dylematy dziewczyny w wątku "zmarcha"
      opisywały. no i pierś wchodzi dość głęboko pod pachę, ale ma wyraźną granicę,
      więc chyba taki mój urok, a nie efekt migracji. nigdy nie nosiłam push-upów.
      możecie mi wskazać, w jakim rozmiarze powinnam szukać? istotna jest również
      marka, gdyż na pewno Freya nie zdaje u mnie egzaminu, mam tez złe doświadczenia
      z Feliną, ale to dość dawno było.
      pozdrawiam i z góry dziękuję
      H
      • stary_dywanik Re: 75/88 18.07.08, 21:58
        Trudno mi uwierzyć by przy tych wymiarach 65D było za duże, powinno
        być raczej dwa rozmiary za małe. Czasem przy za małym staniku
        miseczka się marszczy i pozostaje puste miejsce w środkowej części.
        Choc porzornie może to wyglądać jakby miseczka była za duża, w
        rzeczywistości jest skutkiem tego, że pierś się do niej nie mieści.
        To tak jakbyś próbowała włożyć pomarańczę do szklanki. Nie zmieści
        się jednak jednocześnie na dnie szklanki zostanie dużo mijsca.
        • hazetta Re: 75/88 18.07.08, 22:22
          LOL. przepraszam, ale ja hmm... jestem na prawdę oswojona z myślą, że mam
          skromny biust [taaak, wiem, przypadłość małobiuściastych początkujących]. moje
          mierzenie odbywało się m. in. w polecanym Chatte w Promenadzie w W-wie. pani
          obsługująca mnie wydawała się nie tylko miła, ale i kompetentna [35-45 lat,
          tęgawa, ciemne włosy]. jedyne co mi się nie podobało to to, że próbowała mnie
          uszczęśliwić kolejnym stanikiem typu padded [sorry, brakuje mi polskiego
          odpowiednika], których mam po dziurki w nosie. z kolei swój widok w np. Arabelli
          60DD obdarzyłabym mianem - mizerny. coś jakby mi brakowało ze dwóch skarpet ;)
          powiem szczerze, że nie pogardziłabym towarzystwem kogoś mądrzejszego ode mnie,
          bo cóż... jeśli pani jednak nie była tak kompetentna jak mi się wydawało, to
          mnie brakowało z kolei siły przebicia.*

to nie propozycja, tylko wyrażenie nierealnych życzeń ;)
          • pitupitu10 Re: 75/88 19.07.08, 09:50
            Arabella to dużomiseczkowiec. Nie nadaje się do ustalenia "standardowego" rozmiaru.
      • evunaa Re: 75/88 18.07.08, 22:00
        65D teoretycznie powinno być na Ciebie o co najmniej rozmiar za małe...
        Podciągasz ramiączka i wygarniasz wszystko do miseczki?
        Powinnaś celować w 65DD albo nawet E. Spróbuj, może jednak źle przymierzałaś... :)
        Jeśli uważasz, że szerokie fiszbiny to Panache, ale wiedz, że to może Ci się
        wydawać :) Ja też myślałam, że potrzebuje szerokich - a potrzebuje baaardzo wąskich.
    • johanna17 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 18.07.08, 22:04
      hej, mam problem, mam 17 lat , wymiary 71-72 pod biustem, a w biuscie 85-86.
      teraz nosze typowe 75 b ale czuje ze to mi splaszcza biust i wszytsko wypycha "
      w gore". mam tez 75 c , ale nie jestem zadowolona, probowalam rowniez tych z
      mniejszymi obwodami- 70 b, ale moze dlatego ze to byl h&m to nie pasowalo.czekam
      na odpowiedz,buziaki
      • stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 18.07.08, 22:49
        W rozmiarze 65(30)DD powinno być Ci wygodniej. Dobrze dobrany stanik
        nie spłaszcza biustu, za to ładnie kształtuje. Najlepiej na początek
        wybrać miękki stanik na fiszbinach, najłatwiej będzie ocenić, czy
        krój i fason będzie odpowiedni.
      • johanna17 71-72/85-86 19.07.08, 21:59
        na forum polecono mi 65 dd, ale wlasnie sprawdzalam na stronie triupmha (tam
        jest taki "kalkulator") i wyszlo mi 70 b. dlaczego?. i nie rozumie jeszcze tego
        jak mam sie "wcisnac" w 65 pod biustem. mam nadzieje ze mi wytlumaczycie ):
        • pitupitu10 Re: 71-72/85-86 20.07.08, 10:26
          > na forum polecono mi 65 dd, ale wlasnie sprawdzalam na stronie triupmha (tam
          > jest taki "kalkulator") i wyszlo mi 70 b. dlaczego?. i nie rozumie jeszcze tego
          > jak mam sie "wcisnac" w 65 pod biustem. mam nadzieje ze mi wytlumaczycie ):

johanno, kalkulator o którym mówisz, tak jak i większość "kalkulatorów" w sieci
          do niczego się nie nadaje. Zwróć uwagę, że triumph w swoich tabelkach zaleca
          brać obwód stanika większy od własnego (np'75' przy 73cm), gdy tymczasem staniki
          się rozciągają, prawda? Załóż jakąś 'siedemdziesiątkę' bez miseczek, tzn sam
          obwód (miseczki niech wiszą swobodnie). Czy ten stanik dobrze trzyma twój biust?
          Pamiętaj - ramiączka to tylko dodatek, całą "pracę" stanika wykonuje właśnie obwód.
    • melka133 76/93 19.07.08, 05:55
      ja też poproszę o radę, mój rozmiar to 76/93, z bra-fittera wychodzi
      mi brytyjskie 70E, polskie 70F. Kupiłam 70-tkę Triumpfa, w sklepie
      zapięłam się z trudem, przez pierwsze 3-4 dni noszenia uciskało mnie
      pod biustem a teraz po ok. 2 tygodniach noszenia jest już bardzo
      luźne. widziałam, ze polecacie dziewczynom o podobnych wymiarach
      rozmiary 65 - ja też powinnam takie kupować? pewnie to głupie
      pytanie ale skoro trudno było mi się dopiąć w 70-tkę nie wiem czy
      jest szansa żebym zmieściła się w coś rozmiar mniejszego.
      Przymierzam się do zakupu albo Freya Retro albo Panache Haeven lub
      Harmony - jaki rozmiar radziłybyście kupić? z góry dziękuję za
      pomoc. pozdrawiam
      • pitupitu10 Re: 76/93 melka133 19.07.08, 10:16
        A ta 70tka z Triumpha jaką miała miseczkę?
        • melka133 Re: 76/93 melka133 19.07.08, 13:05
          kupiłam E, bo jeszcze karmię i wydawało mi się ze biust po
          skończonym karmieniu zmaleje ale potem czytałam o migracji :) także
          F chyba byłoby lepsze
          • pitupitu10 Re: 76/93 melka133 19.07.08, 13:19
            Polecono ci rozmiar (w rozmiarówce kontynentalnej, do której zalicza się
            Triumph) 70F, a ty kupiłaś 70E, czyli o rozmiar za mały na siebie. Piersi, nie
            mieszcząc się w miseczki, "ciągną" stanik do przodu, co ty odbierasz jako ciasny
            obwód. Stanik się rozciągnął (Triumphy raczej nie są mistrzami ściśliwości),
            piersi "wchodzą" pod obwód, więc wydaje ci się, że jest lepiej.
            Przy twoich wymiarach 70tki będą dobre, ale tylko w wyjątkowo ścisłych modelach.
            W tych wybierz 32(70)E . Normalnie powinny na ciebie pasować staniki w rozmiarze
            30(65)FF.
            • melka133 Re: 76/93 melka133 19.07.08, 14:06
              dziękuję bardzo!
    • madziamn15 65/79-80 19.07.08, 21:23
      • eirenn 74 (bardzo ściśliwie) / 88 20.07.08, 08:31
        Pomóżcie, bardzo chciałabym zacząć nosić stanik w odpowiednim dla mnie rozmiarze...

W poniedziałek/wtorek zajdę do butiku w pasażu Monopolu w Katowicach - jakie
        modele (mają chyba Freye i Panache) będą naprawdę miarodajne (nie
        dużomiseczkowiec albo kłamliwy obwód)?
        • stary_dywanik Re: 74 (bardzo ściśliwie) / 88 20.07.08, 18:00
          Twój tabelkowy rozmiar to 65 (30)E. Może zadzwoń do tego sklepu i
          zapytaj się jakie modele są w tej chwili dostępne w tych okolicach
          rozmiarowych a potem poczytaj o nich na forum by wiedzieć jaką
          poprawkę brać?
      • pitupitu10 Re: 65/79-80 madziamn15 21.07.08, 09:23
        Wybierz rozmiar 28(60)D lub 28(60)DD z modeli określanych na forum jako
        "ściśliwce". Poczytaj wątki producentów (spis producentów jest w spisie treści)
        i ten wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=81862939
    • 2kpi 70/82 20.07.08, 22:46
      Witam!
      Dotychczasowo nosiłam 70A. Miałam świadomość, że coś nie tak, bo ciągle
      podjeżdżały mi staniki do góry. Od kiedy trafiłam na Lobby stwierdziłąm, że to
      nie z moim skromnym biustem jest nei tak, ale z tymi badziewiami, które noszę.
      Bardzo zadowolona z tego faktu kupiłam Panache Fiestę 65D. Moje piersi są
      szeroko rozstawione i o szerokiej podstawie, w górnej części płaskie,
      zaokrąglają się pod sutkami. Z nowym stanikiem chyba nie trafiłam. Fiszbiny nie
      calują w środek pachy, a bliżej jej początku, miski nie są w pełni wypełnione,
      marszczą się na środku i trochę w górnej części. Górne krawędzi misek nie
      odstają, ale z prawej zjeżdża. Wydaje mi się, że miski powinny być wyższe. Obwód
      jest ok - ciasny, choć w 60tce też bym mogła oddychać. W co powinnam celować? 60DD?
      • zooba Re: 70/82 21.07.08, 15:09
        Ja mam 69/81 i noszę 65C.
        Oczywiście, jeśli nie czujesz się bardzo ściśnięta możesz pójść w stronę 60DD.
        Fiszbiny - sprawdź jaki zostawiają odcisk na skórze - jeśli dokładnie wokół
        piersi a nie na nich, to powinno być ok.
    • childofdecadence 62/77 21.07.08, 03:22
      Witam wszystkich! :) Jak widać po wymiarach, jestem bardzo małobiuściasta ;) Nie jest to dla mnie jakimś problemem, tym bardziej, że piersi zyskują przy bliższym poznaniu ;) Jednak nie noszę odpowiedniego stanika, bo takiego po prostu nie znalazłam. Wyliczony rozmiar polski to 55 E, brytyjski 26 (55) DD. Dotychczas nosiłam 70 A, bo było najmniejsze w przeciętnym sklepie, a i tak nie zawsze dostępne;P Jeśli zapinałam stanik na najciaśniejszą haftkę, to było ok, ale wiadomo - po krótkim czasie był za luźny. Nie wiem na co się zdecydować, bo obwodu 55 i tak nie znajdę. Celować w 60? Najdziwniejsze jest to, że wąskie obwody produkują firmy dla kobiet z dużym biustem. Obawiam się, że wszystko będzie za duże ;/ Co mi radzicie na początek? Dodam, że moje piersi rozchodzą się na boki. Z góry dziękuję i pozdrawiam! :)
      • sadzka Re: 62/77 21.07.08, 07:44
        Myślę, że spokojnie możesz spróbować z 60DD, byle nie małomiseczkowe bo będą za małe :) Masz 15cm różnicy to wcale nie tak mało. Jak zmierzysz się w miękkim, dobrze dobranym staniku to pewnie będziesz mieć przynajmniej 2cm więcej. A obwód będziesz i tak musiała podszywać :)
        • childofdecadence Re: 62/77 24.07.08, 03:27
          Hmmm 60 DD? Myślałam raczej o 60 D, i tak według tabelki miseczka D jest na 79, a ja mam tylko 77...
    • olenka_a 74 pod biustem, 84 w biuście 21.07.08, 14:42
      Kurcze, dopiero zapoznaję sie z tym forum i niepotrzebnie założyłam osobny
      watek. wybaczcie!

teraz nosze niesmiertelne 75B.
      • kaczencja 74/84 65D 21.07.08, 15:19
        Z takimi wymiarami możesz mieć 65D, albo 70B, ale to drugie tylko w przypadku naprawdę ścisłych modeli. Ale powiedz mi: czy Ty się porządnie ścisnęłaś miarką pod biustem? Bo pod biustem mierzymy się ścisło - miarka nie jest elastyczna, a obwód stanika jest rozciągliwy. Przykładowo jak zmierzę się luźno to wyjdzie mi 70cm, ale jak ścisło przyłożę miarkę to wychodzi 67cm i to jest właśnie właściwy wymiar.
        • olenka_a Re: 74/84 65D 21.07.08, 20:41
          jak baaaaardzo ścisle pod biustem to nawet do 70 mogę osiągnąć :-)
          • kaczencja Re: 74/84 65D 21.07.08, 21:17
            Czyli powinnaś zacząć od mierzenia staników w rozmiarze 65D. Nie są one powszechnie dostępne w polskich sklepach, tutaj większość dziewczyn kupuje je przez internet, w niektórych miastach są sklepy, gdzie można zakupić biustonosze w rozmiarze 65D, ale jest ich tylko kilka w Polsce. Adresy możesz sprawdzić tutaj
            www.stanikowe-sklepy.blogspot.com
            Znajdziesz tam adresy sklepów stacjonarnych w Polsce, oraz adresy www sklepów internetowych wraz z opisem - zarówno polskich, jak i zagranicznych.

• olenka_a kaczencja - bardzo Ci dziękuję! 22.07.08, 08:46
    • natusia84 pod biustem-80 w biuście-94... 22.07.08, 08:33

• zawsze_zielona Re: pod biustem-80 w biuście-94... 22.07.08, 10:56
        Zacznij od 75D (raczej latwo dostepny w kazdym bielizniaku). Jesli obwod za
        luzny sprobuj 70E.
    • alierella 77/99 22.07.08, 10:45
      77/99

Z kalkulatora wychodzi 70ff (czyli brytyjskie 32).

Zamówiłam sobie omyłkowo (za mała miseczka) trzy staniki, brytyjskie 30 i dwa z nich się spokojnie na mnie zapinają. Te trzy:

Nr 1 - Fantasie balconette
      www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FE-4520
      Nr 2 - Freya full-cup
      www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FRA-AA3421
      Nr 3 - Pour moi? full-cup
      www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=PM-8602

Zapinają się nr 1 i nr 2, nr 3 nie chce.

Zgodnie z poradą z wątku ratunkowego zamierzam odesłać nr 2 i 3, zamiast nich wziąć Pollyannę i Tango II. Do tego nr 1 chcę wymienić na większą miseczkę. Nr 1 zamówię w obwodzie 30, skoro jest dobry, ale co z Tango II i Pollyanną? Też 30? W końcu inny model Frei 30 pasuje, to pewnie Pollyanna będzie. A co z Tango II?

I jaka miseczka? FF czy większa?
      • pitupitu10 Re: 77/99 22.07.08, 10:51
        Czy na pewno zmierzyłaś się baaardzo ciasno? Pytam, bo w wątku ratunkowym
        piszesz, że swobodnie zapinasz się na najciaśniejsze haftki w 30tkach.

Przy 77 "pod" - rozmiar 32(70)FF tylko w ściśliwcach.
        W większości staników wybierz rozmiar 30(65)GG.
        • pitupitu10 Re: 77/99 22.07.08, 10:52
          Pollyanna i Tango II mają standardowe miski, ale o Fantasie nic nie wiem -
          poczytaj o tym modelu w odpowiednim wątku.

Acha, pamiętaj, żeby zamówić Tango II BALCONNET, a nie plunge (plunge to
          rozciągliwiec!)
        • alierella Re: 77/99 22.07.08, 11:38
          Na pewno mierzyłam na ostrym wydechu. Oskrzela mnie zaczęły boleć ;) I ściskałam miarkę.

Może ja niewyraźnie napisałam. W 65 (30) zapinam się na najluźniejsze, nie najciaśniejsze haftki.

I zapinam się tylko w dwóch egzemplarzach z wymienionych przeze mnie staników (nr 1 i 2). W nr 3 nie mogę się zapiąć, nawet na najluźniejszą haftkę. Być może, jakbym go bardzo mocno naciągnęła, dałabym radę, ale boję się to robić - nie chcę go zniszczyć, muszę go odesłać.

Znalazłam porównanie Tango II i Pollyanny 30DD, z którego wynika, że jeden z nich rozciąga się maksymalnie do 77, drugi do 79 cm w obwodzie. To chyba powinnam jednak brać 30? Z miską GG, z tego wniosek...
          • alierella Re: 77/99 22.07.08, 12:38
            Odpowiem sama sobie ;)

Więcej info o tych trzech stanikach znalazłam jeszcze na lobby biuściastych. I wyszło, że to moje Fantasie to prawdopodobnie rozciągliwiec. Czyli jednak tylko on w obwodzie 65, a pozostałe dwa w 70.

Trudno, dziś jedyna okazja, żeby iść na pocztę, odeślę to co mam, kupię wg kalkulatora i będę miała nadzieję, że jedna wymiana wystarczy ;)
    • lau-rin 71/84 22.07.08, 16:12
      Mam takie wymiary właśnie - pod mierzę się maksymalnie ciasno, a w no to nie
      wiem czy to 84 to dobrze zmierzone bo mierzę nie ściskając ani trochę sutków one
      mi odrobinkę wystają :)
      W każdym razie jeżeli któraś z was ma podobne wymiary i coś już wypróbowała i
      chce polecić to piszcie jaki model i rozmiar byłby dobry :)
      Z góry dziękuję.
      • kaczencja Re: 71/84 65D 22.07.08, 16:16
        Zmierzyłaś się dobrze, bo pod biustem należy się mierzyć ciasno, a w biuście luźno właśnie. Na te wymiary polecam 65D w stanikach z normalnym obwodem, nie bardzo rozciągliwym, w bardziej rozciągliwych 60E. Ale generalnie na początek w większości modeli powinnaś celować w 65D.
    • motylek_17 86 i 98 23.07.08, 18:17
      • zawsze_zielona Re: 86 i 98 25.07.08, 14:48
        Sprobuj od 80D. Czy obwod jest dobry, czy za luzny? Jesli za luzny, sprobuj 75F.
        Tez rozmiary mozesz przymierzyc w zwyklym bielizniaku.
    • cloranxenka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 24.07.08, 22:39
      77 pod biustem/80 w biuscie :(
      zaznacze ,ze nie jestem nastolatka a mam juz 30 lat
      jak dotad nosilam 75A ktore odstawało u gory (piersi o ile mozna tak je nazwac
      zupelnie nie sa pełne
      • zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 5 24.07.08, 23:14
        Czy Ty sie aby na pewno dobrze zmierzylas? Ciasno POD biustem i LUZNO w biuscie?
        Z tabelki wychodzi 70A. W kazdym razie radze poprzymierzac 70, tylko nie bardzo
        watowane, jakes bardziej miekkie. I dobrze wygarniaj i ukladal piersi w staniku.
        Poczytaj forum, dowiesz sie o migracji i innych ciekawostkach.
    • kuki-monster 76(72)/84 25.07.08, 22:04
      Witajcie,
      Forum jest tak obszerne i tak w nim dużo informacji, że moja głowa nie jest w
      stanie tego wszystkiego przeczytać na raz 
      Zapytam, więc na początek o poprawny rozmiar stanika.
      Zmierzyłam swój obwód na wdechu (76) i wydechu(72) oraz na biuście (85cm).
      Mam 23 lata (jeszcze nie jestem matką) i 164 wzrostu. Ostatnio borykam się z
      kilkoma kilogramami nadwagi, chociaż mój wskaźnik BMI wg wszelkich obliczeń jest
      optymalny (idealny). Od jakiegoś, zatem czasu noszę nieco większe staniki. I tak
      zazwyczaj nosiłam stanik Intimissimi (nie pamiętam niestety rozmiaru, w każdym
      razie mniejsze niż po przytyciu). Ostatnio kupiłam sobie do sukienki bardotkę w
      La Senzie (rozmiar 75C) czułam się w nim dobrze i nosiłam go bez naramek cały
      czas, jednak ostatnio (pewnie ze względu na to, że wzięłam się za siebie i
      ćwiczę…może wreszcie chudnę) muszę go, co jakiś czas poprawiać. Świetnie za to
      czuję się w stanikach Esotique o rozmiarach 80B. Tak przynajmniej mi się wydaje.
      Raczej kupuję staniki typu Push-up. Nigdzie nie mam „bułek”, pierś leży dobrze w
      miseczce, zapinam się na najwęższa haftkę, i zapięcie nie ląduje mi na szyi oraz
      naramki nie wrzynają mi się w skórę. Wszystkie staniki dobrze traktuję. Mają
      oddzielną szufladkę z kulkami zapachowymi, piorę je w woreczku i nie noszę po
      domu (mam inne miękkie staniki do tego celu).
      Wg kalkulatora wyszło że powinnam nosić polskie 65D.... muszę taki przymierzyć
      ale boje się że ledwo będę oddychać.
      Zwróćcie mi uwagę (bo pewnie się mylę) jakich firm i rozmiarów staników szukać?

A tak poza tym. Bardzo dziękuję, że powstało takie forum i dziękuję mojej Mamie,
      że dała mi do przeczytania artykuł w Wysokich Obcasach.
      Aha, Mama należy do Biuściastych… Ja chyba też mam taką tendencję. Pozdrawiam
    • iffona 65/83-84 26.07.08, 15:26
      nie wiem czy malobiusciasta jestem ;-)
      nosze w tej chwili w staniku 65E, ale nieco ksztalt piersi mi
      stozkuje i leciutko przymaly obwod, miska z triumpha 70D i 70E
      pasuje pod piers, ale obwod to juz lata
      chcialabym jakas rozmiarowke lub konkretne modele bardzo scisliwe,
      nie przymierzalam jeszcze zadnego modelu z freya ani panache, musze
      zaryzykowac i kupic w ciemno, ale wolalabym jakas malutka wskazowke
      • kaczencja Re: 65/83-84 26.07.08, 15:39
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=81862939 Na pierwszej stronie masz wątek o najciaśniejszych modelach staników, sądzę, że możesz tam znaleźć odpowiedź na swoje pytanie. Stożkowanie miski może być spowodowane po prostu nieodpowiednim krojem.
        • iffona Re: 65/83-84 26.07.08, 15:45
          dzieki kaczencja :-) nieo sie gubie w tych forach, a juz w stanikach
          zupelnie ;-)
    • wredota_79 jaki rozmiar 69/81 26.07.08, 20:32
      Witam, jestem tu nowa. Bardzo się cieszę, że istnieje takie forum. Dotąd nie zdawałam sobie sprawy, jak istotny jest odpowiedni rozmiar stanika i przy swoich 69/81 kupowałam staniki 70B lub 75A, w dodatku push-upy. Teraz już wiem, że przede wszystkim muszę kupować te z mniejszym obwodem, jednak mam pewne obawy. Rozumiem, że staniki są szyte z elastycznych materiałów i tym samym się rozciągają, ale czy przy obwodzie 60 lub 65, stanik nie będzie mnie zbyt cisnąć pod biustem i zostawiać czerwonych śladów, tzn. czy tak ciasny obwód nie tamuje krwi? A może do tego trzeba się przyzwyczaić?
      Proszę o radę, w jakim rozmiarze powinnam kupić stanik na początek?
      Czy podczas mierzenia w biuście centymetr ma się lekko przesuwać?
    • zawsze_zielona Wątek jest zamknięty 26.07.08, 21:06
      Proszę dopisywać się w Wątku rozmiarowym nr 6

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka