Dodaj do ulubionych

Inwestofobia

IP: *.dialup.tiscalinet.it 26.08.01, 13:25
W Polsce kraju bardzo niedoinwestowanym, gdzie brakuje wszystkiego, mieszkan,
domow jednorodzinnych, autostrad, hal sportowych, centrow konferencyjnych i
biznesowych, w ktorym stolica i najwieksze centrum gospodarcze dopiero co
zaczyna fragmentami przypominac normalne europejskie miasto, grasuje grozna
choroba- inwestofobia, czasem w polaczeniu z nie mniej grozna rozwojofobia.
Ostatnio zainfekowany zostal niejaki Grzegorz. Czesto tym chorobom towarzyszy
historiofobia i odbudowozabytofobia. Objawem ubocznym tej choroby jest
eurofobia i rusofilia.
Obserwuj wątek
    • Gość: vinc Re: Inwestofobia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.01, 14:05
      niektórzy sie nie otrząsnęli po 50 latach komunizmu, gdzie zacofany towarzysz
      to dobry towarzysz, naszczęście takie osobniki to pojedyńcze przypadki
    • Gość: michal Re: Inwestofobia IP: *.zigzag.pl 26.08.01, 15:00
      Czy jest jakies remedium na owe choroby i czy mozna je dostac w aptece bez
      recepty?
    • Gość: Grzegorz Re: Inwestofobia IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 26.08.01, 15:23
      Gość portalu: alek napisał(a): min.:

> W Polsce kraju bardzo niedoinwestowanym (...) grasuje grozna
      > choroba- inwestofobia, czasem w polaczeniu z nie mniej grozna rozwojofobia.
      > Ostatnio zainfekowany zostal niejaki Grzegorz.

Zgecydowanie zła diagnoza Alku ! najwyraźniej nic nie rozumiesz z tego, co czasem
      pisuję na tym forum - ponieważ dzisiaj jest niedziela i mam lepszy niż zwykle
      humor to napiszę, że to pewnie moja wina, gdyż posługuję się zbyt hermetycznym
      językiem i za często używam skrótów myślowych, a w kontaktam z amatorami nie
      powinienem tego robić... tyle tylko, że ja nikogo na tym forum nie chcę do
      niczego przekonywać, tylko co najwyżej się trochę podroczyć: wy i tak z reguły
      wszystko wiecie lepiej i macie zawsze rację, jak zresztą wszyscy amatorzy i
      hobbyści (chociaż prawdziwi hobbyści to na ogól starają się dorównać
      profesjonalistom w wiedzy na temat, który jest ich hobby... natomiast hobbyści z
      tego forum lubią sobie po prostu pooglądać ładne obrazki wysokich budynków i chcą
      żeby ich w Warszawie było jak najwięcej: do tego stopnia że zachwycają się nawet
      pekinem i turecką karyturą kabiny prysznicowej powiększoną do monstrualnych
      rozmiarów - tylko co z tego wynika ? nic !)
      w jednym tylko masz rację: sowietów i ruskich nie lubiłem i nie lubię i wolabym,
      żeby sobie swoje cerkwie i pekiny budowali u siebie ! natomiast tolerowanie tych
      śladów ich przejsciowej obecności na zachód od linii Bugu się nie powinno: to
      natomiast,że jest coraz mniej ludzi na ten problem wrażliwych, świadczy tylko o
      swoistej degrengoladzie tych, którym jest to obojętne... (tylko co to ma wspónego
      z inwestofobią: czy to że ty byc może chcesz jeszcze kilka pekinów w Warszawie, a
      ja jestem przeciwny temu jednemu, który sterczy jak ... w jej środku ?)
      Grzegorz
      • Gość: alek Re: Inwestofobia IP: *.dialup.tiscalinet.it 26.08.01, 15:41
        Budowa wiezowcow w Warszawie jest jak najbardziej uzasadniona i konieczna,
        chociazby ze wzgledow historycznych (tradycje przedwojenne, zburzenie
        miasta,ustawienie PKiN) i urbanistycznych (calkowicie plaski teren) Jezeli
        ktos jest przeciw to dla mnie jest tylko "specjalista".
        Wejdz na wieze kolo kosciola Sw. Anny i obejrzyj sobie panorame miasta. Juz
        teraz jest wspaniala. Po dodaniu 10 wiezowcow ok.150 m bedzie imponujaca.
        Przydaly by sie ze 2-3 wieze wyzsze od pajaca, 250-300 m, ale czy ze wzgledu na
        toczaca narod chorobe jest to mozliwe?
        • Gość: max Re: Inwestofobia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.01, 15:51
          jest i tak własnie w przyszłości będzie, będzie centrum na miarę XXI wieku a
          nie XIX, dobrze że są ambitni ludzie w Warszawie którym na tym zalezy
          • Gość: michal Re: Inwestofobia IP: *.zigzag.pl 26.08.01, 16:11
            Powinniscie zalozyc stowarzyszenie milosnikow drapaczy chmur lub
            "Drapacze chmur dla Warszawy".
            • Gość: max Re: Inwestofobia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.01, 16:14
              dzięki naszej inicjatywie powstały 2 strony internetowe
              • Gość: michal Re: Inwestofobia IP: *.zigzag.pl 26.08.01, 16:18
                Moze zostaniecie uhonorowani w jakis sposob za dzialania na rzecz Warszawy;w
                szczegolnosci zas za niezlomne domaganie sie budowy kolejnych wiezowcow.
          • Gość: Grzegorz Re: Inwestofilia IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 26.08.01, 16:16
            Gość portalu: max napisał(a):

> jest i tak własnie w przyszłości będzie, będzie centrum na miarę XXI wieku a
            > nie XIX, dobrze że są ambitni ludzie w Warszawie którym na tym zalezy

to niech "ci ambitni ludzie, którym na tym zależy" wyłożą najpierw kasę na
            całkowitą przebudowę układu komunikacyjnego, która obsłuży taką intensywną
            zabudowę (kilka miliardów PLN)a także na odpowiednie uzupełnienie systemów
            komunikacji publicznej i infrastruktury (kosztów nie podejmuję sie nawet
            oszacować...), potem następne kilka miliardów PLN na te wieżowce (po 400 - 500
            PLN mln każdy ) a potem niech się do nich wprowadzą ze swoimi fgirmami, rodzinami
            i znajomymi i niech sobie sami placą czynsz...

Czy wy nie rozumiecie jak działa rynek nieruchomości i jakie są zasady
            inwestowania ? To ostatni mój post w tej sprawie, dalej nie dyskutuję - sprawa z
            takimi hobbystami jest beznadziejna - wirus inwestofilii jest b. zbliżony do
            wirusa "mad cows disease"...
            Grzegorz
        • Gość: michal Re: Inwestofobia IP: *.zigzag.pl 26.08.01, 16:16
          swego czasu polityk i architekt Czeslaw Bielecki postulowal zbudowanie
          Muzeum Komunizmu,czyli wiezowca o wysokosci ca 360m,ktory by stal w poblizu
          Muzeum Techniki;taki swoisty polip wystajacy z Palcu Kultury.Zdaje sie,iz idea
          ta jest juz nieakltualna,zreszta nikt nie bral jej chyba na serio od poczatku.
          • Gość: Wrocek Re: Inwestofobia IP: 217.97.163.* 26.08.01, 21:32
            Oj wy niepoprawni Warszawiacy z zadartym nosem w chmurach. A może byscie
            spojrzeli pod nogi. Pomyślcie równieżz o mniej efektownych inwestycjach:
            pargingach, drogach, mostach bo ja mam już teraz problem by do tych waszych
            wieżowców się dostać. Mniej efekciarsko a bardziej efektywnie! Tylko...
            rozumiem, że łatwiej stawiać wieżowce niż 2 warszawiakom dogadać się co do
            przebiegu drogi. Ale bez tego zapomnijcie o snach o europejskiej metropolii.
            Pozdrawiam
            • Gość: michal Re: Inwestofobia IP: *.zigzag.pl 26.08.01, 21:55
              wiele wskazuje na to,iz w Warszawie wkrotce zostanie zawiazane stowarzyszenie
              (albo pakt) na rzecz budowy kolejnych wiezowcow.Do konkluzji tej doszedlem po
              lekturze licznych postow,dotyczacych tego zagadnienia.
              • Gość: Grzegorz Re: Inwestofobia IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 26.08.01, 23:46
                .. ten pakt, to z całą pewnością beze mnie !
                G.
                • eela Re: Inwestofobia 27.08.01, 07:50
                  I beze mnie
                  Ela
                • Gość: michal Re: Inwestofobia IP: *.zigzag.pl 27.08.01, 07:52
                  Ja rowniez do niego nie przystapie.
                  • Gość: Mike Re: Inwestofobia IP: *.basf-ag.de 27.08.01, 17:10
                    Co to za glupoty, ze niby mamy piekne drapacze chmur i jeszcze jest ich za malo!?!? Wiekszosc z nich
                    jest okropna, stawiane sa na chybil trafil - bez ladu i skladu!!!! O wiele lepiej Wawa by wygladala z
                    nieco nizszymi budynkami.
        • eela Re: Inwestofobia 27.08.01, 07:49
          Gość portalu: alek napisał(a):

> Budowa wiezowcow w Warszawie jest jak najbardziej uzasadniona i konieczna,
          > chociazby ze wzgledow historycznych (tradycje przedwojenne,

Co Ty wypisujesz? Jakie tradycje przedwojenne? Jedna Pasta i obecny hotel
          Warszawa. Jestem tak jak Grzegorz, co na pewno juz nie raz zauwazyle,
          przeciwniczka budowy wiezowcow w centrum i to w dodatku takich brzydkich.

zburzenie
          > miasta,ustawienie PKiN) i urbanistycznych (calkowicie plaski teren) Jezeli
          > ktos jest przeciw to dla mnie jest tylko "specjalista".
          > Wejdz na wieze kolo kosciola Sw. Anny i obejrzyj sobie panorame miasta. Juz
          > teraz jest wspaniala. Po dodaniu 10 wiezowcow ok.150 m bedzie imponujaca.
          > Przydaly by sie ze 2-3 wieze wyzsze od pajaca, 250-300 m, ale czy ze wzgledu na
          >
          > toczaca narod chorobe jest to mozliwe?

Ogladalam panorame z 37 pietra w Intraco 2 i nie powiem, zeby znow byla taka
          piekna. Pasuja te wiezowce jak piesc do nosa
          Ela
          • Gość: michal Re: Inwestofobia IP: *.zigzag.pl 27.08.01, 07:59
            Ja tez ogladalem panorame z wiezy obok kosciola SW.Anny i na mnie zrobila ona
            przygnebiajace wrazenie.Moze o zmierzchu gdyby byla wlaczona iluminacja efekt
            bylby lepszy.Ale coz - z gustami sie nie dyskutuje.
            W przedwojennym miescie mialy byc jeszcze wybudowane wysokie budynki w okolicy
            ulicy Solnej,czyli dzisiejszej Jana PawlaII oraz przy Placu Unii Lubelskiej,tam
            gdzie dzis jest Supersam.Pod ten ostatni,majacy byc siedziba Polskiego Radia
            zdazono wykopac dol,dalsze prace przerwal jednak wybuch wojny.
    • Gość: Ted Re: Inwestofobia IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 27.08.01, 16:51
      > W Polsce kraju bardzo niedoinwestowanym, gdzie brakuje wszystkiego, mieszkan,
      > domow jednorodzinnych, autostrad, hal sportowych, centrow konferencyjnych i
      > biznesowych, w ktorym stolica i najwieksze centrum gospodarcze dopiero co
      > zaczyna fragmentami przypominac normalne europejskie miasto, grasuje grozna

Juz to znam! Z Trybuny Ludu.
      Wtedy tez madra partia wiedziala najlepiej co komu potrzeba, tylko jakies
      wichrzycielskie elementy nie chcialy rozwoju. Wtedy tez w gazetach pelno bylo
      artykulow o groznych chorobach.
      Przestancie narzucac innym swojego zdania pod haslem "rozwoju". Bo jest to zwykle
      manipulowanie. Tak sie bowiem sklada ze niektore slowa maja okreslone
      zabarwienie. Slowo "rozwoj" kazdemu kojarzy sie z czyms pozytywnym, podczas gdy w
      istocie jego tresc jest neutralna. Sam porces rozwoju moze byc pozytywny lub nie.
      Dla mnie np. rozwoj tandetnch wiezowcow, czy smrodliwych autostrad nie kojarzy
      sie z niczym dobrym.
    • nocomment Re: Alkofobia 27.08.01, 17:01

> W Polsce kraju bardzo niedoinwestowanym, gdzie brakuje wszystkiego, mieszkan,
      > domow jednorodzinnych, autostrad, hal sportowych, centrow konferencyjnych i
      > biznesowych, w ktorym stolica i najwieksze centrum gospodarcze dopiero co
      > zaczyna fragmentami przypominac normalne europejskie miasto, grasuje grozna
      > Ostatnio zainfekowany zostal niejaki Grzegorz. Czesto tym chorobom towarzyszy
      > historiofobia i odbudowozabytofobia. Objawem ubocznym tej choroby jest
      > eurofobia i rusofilia...

...powiedział Alek, który myśli że jest Jarosławem Baucem.

• nocomment Re: Alkofobia 27.08.01, 17:02
        A Wiesz ty Alek dlaczego tego nie ma? Bo brakuje jednej podstawowej rzeczy -
        PIENIĘDZY. Pozdr
        • Gość: alek Re: Alkofobia IP: *.dialup.tiscalinet.it 27.08.01, 22:11
          Najwyrazniej pieniadze na wiezowce sa. Daja je glupi kapitalisci, ktorzy
          jeszcze nie wiedza (w przeciwienstwie do Ciebie), ze straca na tym. Wiec lepiej
          siedz cicho jeszcze przez pare lat. Po co przerywac ten zloty strumien?
          Panimajesz?
          • Gość: Grzegorz Re: Alkofobia IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 28.08.01, 01:02

> Najwyrazniej pieniadze na wiezowce sa. Daja je glupi kapitalisci, ktorzy
            > jeszcze nie wiedza (w przeciwienstwie do Ciebie), ze straca na tym. Wiec lepiej
            >
            > siedz cicho jeszcze przez pare lat. Po co przerywac ten zloty strumien?
            > Panimajesz?

Panimaju !
            Jest grupa takich kapitalistów - dawniej byli głownie z Włoch (rozejrzyj się
            dookoła ciebie)i zbudowali np. FIM Tower ostatnio są z Turcji i zbudowali
            ReformCenter... oni po prostu piorą pieniądze i im nie zależy na jakości
            inwestycji ani w sensie estetyczno-architektoniczno-urbanistycznym ani
            ekonomicznym... oni po prostu piorą w Polsce pieniądze a ich transakcje i
            inwestycje faktycznie psują warszawski rynek nieruchomości, bo w efekcie jego
            obraz współtworzą inwestycje,odnośnie których decyzje nie były wypracowane w
            profesjonalny sposób.
            Grzegorz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka