Dodaj do ulubionych

Muzulmanie

IP: *.dialup.tiscalinet.it 20.09.01, 21:29
Prezydent Kwas oglosil dni dobroci dla muzulmanow. Tlumaczy sie Polakom jak
krowie na miedzy kim sa muzulmanie, ze maja wysoka kulture, ze sa dobrzy itp. A
przeciez Polska miala w przeszlosci, przez kilkaset lat, bezposredni z nimi
kontakt. Byli to Tatarzy i Turcy. Ci ostatni zreszta przyczynili sie w duzym
stopniu do upadku Polski. Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: yahve Re: Muzulmanie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.09.01, 23:37
      przede wszystkim mysle, ze nalezy zachowac wiecej szacunku, gdy mowi sie o
      Prezydencie. A jesli o muzulmanow chodzi, to faktycznie ich kultura stala
      zawsze na wysokim poziomie, wystarczy wspomniec, ze to przez swiat arabski
      przyszlo do Europy wiele wynalazkow i koncepcji. do wynalezienia druku w
      Europie, muzulamnie gorowali nad europejczykami cywilizacyjnie i kulturalnie.
      renesans troche to zmienil, ale poprzez reformacje i kontreformacje, czyli
      ogolne zamieszanie w kwestii religii, doszlo w europie do tego, co u muzulmanow
      miejsca nie mialo - zachwiania religii. nigdy juz wiara nie byla tak powszechna
      nad sekwana i renem jak w sredniowieczu. a religijnosc arabska pozostala na tym
      sredniowiecznym wlasnie poziomie, co w polaczeniu z nadal wysoka kultura dalo
      polaczenie, ktore dzis trudno nam zrozumiec. nie mozna muzulmanow potepiac jako
      calosci. nalezy jednak pietnowac fanatyzm i ekstremizm, pamietajac jednakowoz,
      ze i u nas go nie brakuje (O. Rydzyk itp.)
      • Gość: laci.k Re: Muzulmanie IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 22.09.01, 00:03
        Gość portalu: yahve napisał(a):

> przede wszystkim mysle, ze nalezy zachowac wiecej szacunku, gdy mowi sie o
        > Prezydencie.

Szanowna Pani wybaczy, ale po dzisiejszym wystąpieniu czcigodnego Pana Prezydenta
        Kwaśniewskiego w telewizji, utrwaliło się we mnie (istniejace od dawna)
        przekonanie, ze jest on prezydentem wszystkich Polaków... o ile są to zwolennicy
        SLD. Bardzo miły akcent na zakończenie kampanii wyborczej. Bardzo. A teraz proszę
        się szybko domyśleć, co bym powiedział o tym Panu, gdyby Prezydentem nie był....
    • Gość: yahve a propos upadku IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.09.01, 23:40
      a przyczynili sie turcy do upadku polski, bo po prostu byli silniejsi i lepiej
      zorganizowani, ale to akurat o nich swiadczy dobrze, a nie zle. umieli
      zmobilizowac i utrzymac sily wieksze niz Polska, no i bylo po nas ;)
      Ad Tatarzy - oni raz byli przeciwko nam a raz z nami, wiec trudno tu konkretnie
      cos powiedziec. jednak tatarzy to nie tacy sami muzulmanie jak np. arabowie, bo
      pierwsi to koczownicy z natury, a drudzy lud osiadly, acz wojowniczy.
      • Gość: alek Re: a propos upadku IP: 212.141.155.* 21.09.01, 12:48

> a przyczynili sie turcy do upadku polski, bo po prostu byli silniejsi i lepiej
        > zorganizowani, ale to akurat o nich swiadczy dobrze, a nie zle. umieli
        > zmobilizowac i utrzymac sily wieksze niz Polska, no i bylo po nas ;)
        >
        Tu cie mam kochasiu! A wiec silniejszy zjada slabszego i wszystko jest OK, to
        twoja dewiza. Niemcy byli tez silniejsi i lepiej zorganizowani od Zydow.Czy
        wedlug ciebie nadal jest wszysko OK?

Ad Tatarzy - oni raz byli przeciwko nam a raz z nami, wiec trudno tu konkretnie
        >
        > cos powiedziec. jednak tatarzy to nie tacy sami muzulmanie jak np. arabowie, bo
        >
        > pierwsi to koczownicy z natury, a drudzy lud osiadly, acz wojowniczy.

• Gość: yahve Re: a propos upadku IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.09.01, 13:09
          a to ze amerykanie okazali sie od niemcow silniejsi i przejechali sie po nich
          czolgami az do samej Laby to zle o amerykanach swiadczy? kazdego przypadku nie
          mozna tak samo oceniac "kochasiu", pamietaj o tym zanim znow sie zblaznisz.

takie przyklady mozna mnozyc, ale po co. my tez podbijalismy a teraz o tym
          piesni piejemy, a ty chyba chcialbys nad tym plakac... cos tu jest nie tak
          • Gość: alek Re: a propos upadku IP: 212.141.155.* 21.09.01, 13:29

> a to ze amerykanie okazali sie od niemcow silniejsi i przejechali sie po nich
            > czolgami az do samej Laby to zle o amerykanach swiadczy? kazdego przypadku nie
            > mozna tak samo oceniac "kochasiu", pamietaj o tym zanim znow sie zblaznisz.
            >

Oczywiscie, wg Kalego nie kazdy przypadek mozna oceniac tak samo.
            A zblazniasz to sie tylko ty.
            Nie rozumiem, co znaczy twoje "My", o jakie podboje ci chodzi, itp.
            A kulture muzulmanow najlepiej doceniaja w Europie Poludniowo-Wschodniej, w
            Grecji, Bulgarii, Macedoni i Serbii.

• Gość: yahve My czyli polacy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.09.01, 22:21
              my - polacy - w przeszlosci. podbijalismy kogo sie dalo przeciez, i do xvi w.
              dobrze nam szlo. ukraincy do dzis nas za to nie za bardzo lubia... a my sie tym
              chlubimy. wielosc punktow widzenia po prostu
    • sloggi I co z tego że Muzułmanie ???????????? 21.09.01, 10:07
      Przede wszystkim nie uogólniajmy.
      Bo ja zaraz zacznę wątek rzymscy-katolicy i ich zakłamanie i dopiero zrobi się
      co po niektórym głupio.
      • Gość: yahve swiete slowa sloggi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.09.01, 11:37
        moze pogadamy np. o krucjatach i rzezi jerozolimy oraz konstantynopola albo o
        podboju peru i meksyku i milionach zamordowanych indian... brawo, katolicy!
        • Gość: orgi Re: swiete slowa sloggi IP: *.tele2.pl 21.09.01, 14:19
          Nie rozmyślajcie co było kiedyś, ale co jest teraz. Teraz wszyscy ze wszystkimi
          się pieprzą - chodzi mi głównie o ludzi, którzy sprawują rządy. A my jak zwykle
          jesteśmy pokrzywdzeni - my ludzie zwykli. Rządzących uważam za "niezwykłych" -
          bo to od nich wychodzą poważniejsze decyzje i nie możemy uogólniać, ża krucjaty
          to katolicy, że nazizm to niemcy, że upadek polski to turki. To wszystko było
          zależne od pewnej grupy ludzi, którzy robią bagno z naszych głów. Problem
          Afganistanu to problem terroryzmu - BAZY - z którą połączone są inni ludzie i
          to należy zniszczyć nie ludzi, a tych pojebanych fanatyków. Bo religie
          chrześcijańska i muzułmańska są piękne, ale ludzie są źli. Nie uogólniajmy.
          • Gość: sloggi Re: swiete slowa sloggi IP: 62.233.138.* 21.09.01, 15:37
            Tylko co po niektórzy się tego pieprzenia nie wypierają. Podobnie jak innych
            życiowych wydarzeń.
            O polityce prorodzinnej nie wspomnę.
          • Gość: yahve Zgadzam sie z przedmowca - piekne sa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.09.01, 22:23
            tak, religie sa piekne, ale niestety w rzeczywistosci ta ich niezywkla uroda
            jest wykrzywiana, i to czesciej niz nie...
        • Gość: cień Re: swiete slowa sloggi IP: *.acn.waw.pl 21.09.01, 14:45
          ...świętej inkwizycji w Hiszpanii
          • Gość: darmstad Re: swiete slowa sloggi IP: 193.178.168.* 21.09.01, 14:58
            Muzulmanie - To religia przezywajaca swoje sredniowiecze. Tyle na ich temat.
            • Gość: alek Re: swiete slowa sloggi IP: *.dialup.tiscalinet.it 21.09.01, 22:53
              Mnie chodzi o cos innego, o to ze propaganda w Polsce (szczegolnie ta czerwona)
              traktuje ludzi jak glupkow.
              • Gość: yahve to ja juz nie wiem o co ci chodzi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.09.01, 22:56
                a za glupkow to ma ludzi prawica, obiecujaca gruszki na wierzbie (jasne, panie
                olechowski, prosze obciac podatki do 15%, zobaczymy jak budzet bedzie wygladal;
                panie korwin-mikke, a niech pan podatki w ogole zniesie; panie buzek - prosze
                dalej mowic o tym, jaka po 4 latach rzadow aws mamy piekna polske).
    • Gość: Chaladia Re: Muzulmanie IP: 212.69.73.* 21.09.01, 23:38
      Slowly, young man.
      Już to gdzies pisałem. Jestem potomkiem tureckich jeńców Sobieskiego, których
      tenże osadził w swoich ziemiach. Po Wiedniem, a jakże moi pra-pradziadowie bili
      się z Polakami i nie bardzo im to wyszło. Może i lepiej, że tak się stało. Ale
      potem dzięki anatolijskiej kulturze sadowniczej w okolicach Grójca powstały
      sady, których Polacy wczesniej nie znali. I do dzisiaj są.
      Większość tych muzułmanów przeszła na chrzescijaństwo dopiero pod zaborami na
      znak patriotyzmu polskiego, gdyz carat nie-katolików traktował jako "swoich".
      Ludzie ci dobrze pracowali dla swojej nowej ojczyzny przez wiele pokoleń i
      ponad 300 lat. Z tego, co pamiętam o moich dziadkach, to w porównaniu z czysto
      polskimi sąsiadami, ex-Turcy w Klarysewie wyróżniali się bardzo małym spożyciem
      alkoholu i zamiłowaniem do muzyki. Połowa muzyków w orkiestrze dętej Papierni
      Jeziorna miała takie korzenie.
      A moja córeczka, ni z tego, ni z owego ma bardzo anatolijskie rysy, niemal
      czarne wielkie oczy i jest znacznie bardziej śniada niż ja. Aż się boje o to,
      jak jej się będzie żyło w naszym arcytolerancyjnym społeczeństwie.
      Więc nie sądzę, by można Turków i Tatarów polskich oskarżać o szkodzenie swojej
      nowej ojczyźnie. Znacznie więcej złego czynili (i czynią) jej czystej krwi
      Polacy.

Chaladia Bolandi.
      • Gość: alek Re: Muzulmanie IP: *.dialup.tiscalinet.it 22.09.01, 00:29
        Gość portalu: Chaladia napisał(a):

> Slowly, young man.
        > Już to gdzies pisałem. Jestem potomkiem tureckich jeńców Sobieskiego, których
        > tenże osadził w swoich ziemiach. Po Wiedniem, a jakże moi pra-pradziadowie bili
        >
        > się z Polakami i nie bardzo im to wyszło. Może i lepiej, że tak się stało. Ale
        > potem dzięki anatolijskiej kulturze sadowniczej w okolicach Grójca powstały
        > sady, których Polacy wczesniej nie znali. I do dzisiaj są.
        > Większość tych muzułmanów przeszła na chrzescijaństwo dopiero pod zaborami na
        > znak patriotyzmu polskiego, gdyz carat nie-katolików traktował jako "swoich".
        > Ludzie ci dobrze pracowali dla swojej nowej ojczyzny przez wiele pokoleń i
        > ponad 300 lat. Z tego, co pamiętam o moich dziadkach, to w porównaniu z czysto
        > polskimi sąsiadami, ex-Turcy w Klarysewie wyróżniali się bardzo małym spożyciem
        >
        > alkoholu i zamiłowaniem do muzyki. Połowa muzyków w orkiestrze dętej Papierni
        > Jeziorna miała takie korzenie.
        > A moja córeczka, ni z tego, ni z owego ma bardzo anatolijskie rysy, niemal
        > czarne wielkie oczy i jest znacznie bardziej śniada niż ja. Aż się boje o to,
        > jak jej się będzie żyło w naszym arcytolerancyjnym społeczeństwie.
        > Więc nie sądzę, by można Turków i Tatarów polskich oskarżać o szkodzenie swojej
        >
        > nowej ojczyźnie. Znacznie więcej złego czynili (i czynią) jej czystej krwi
        > Polacy.
        >
        > Chaladia Bolandi.

Najpierw mi odpowiedz po co twoi przodkowie Turcy poszli pod Wieden. To chyba
        dosyc daleko od Turcji?

• Gość: yahve alek! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.09.01, 01:53
          alek, jestes niepoprawny. jak tak mozna? to samo pytanie mozna zadac naszym
          przodkom - pocoscie poszli na moskwe w xvii w? po co bilisice sie w inflantach
          w xvi i xvii w? islam nie ma z tym nic wspolnego, czy to do ciebie nie dociera?
          rasista jestes czy co?
          • Gość: Anna26 Re: alek! IP: *.90.25.163.Dial1.Washington1.Level3.net 22.09.01, 02:35
            Jahve jestem z Toba. Ze banda terrorystow zrobila BUM w USA nie oznacza, ze
            islam jest winny. Poza tym islam nie jest jednolity. Obecna Turcja to nie
            Turcja z 16 wieku. Poza tym jeden kraj muzulamnski nie przypomina drugiego.
            Wezmy chocby Iran i Emiraty Arabskie. Dwie 'inszosci'.

A poza tym ostatni atak na USA to w pewnej czesci wynik polityki zagranicznej
            Stanow zjednoczonych a nie jihad.
            • Gość: alek Re: alek! IP: *.dialup.tiscalinet.it 22.09.01, 23:31
              Gość portalu: Anna26 napisał(a):

> Jahve jestem z Toba. Ze banda terrorystow zrobila BUM w USA nie oznacza, ze
              > islam jest winny. Poza tym islam nie jest jednolity. Obecna Turcja to nie
              > Turcja z 16 wieku.

OK, juz w XX wieku Turcy dokonali jednej z najwiekszych zbrodni w dziejach,
              wymordowali ok. 1,5 mln Ormian. A co robia teraz z Kurdami?
              Jestescie naprawde zabawni. Gdyby nie to, ze Turcja jest potrzebna Stanom jako
              sojusznik, to wlasnie w Turcji powinny interweniowac sily ONZ.

Poza tym jeden kraj muzulamnski nie przypomina drugiego.
              > Wezmy chocby Iran i Emiraty Arabskie. Dwie 'inszosci'.
              >
              > A poza tym ostatni atak na USA to w pewnej czesci wynik polityki zagranicznej
              > Stanow zjednoczonych a nie jihad.

• Gość: Chaladia Re: alek! IP: 212.69.73.* 22.09.01, 18:58
            Dzięki za wsparcie, yahve i Anno26.
            Chodzili tu i tam wszystcy nasi przodkowie. Lisowczycy to się nawet gdzieś za
            Kaulaz zapuścili, Beniowski na Madagaskar, legioniści na Haiti. Takie były
            czasy. Akurat tak się zdarzyło, że bejlerbej Halebu (Aleppo) wybrał się ze
            swoimi podwładnymi na rozkaz sułtana pod Wiedeń. Może i nie bardzo chciał, ale
            musiał.
            Ja dziś nie narzekam na to, bo mieszkam tu, gdzie mieszkam i dobrze mi tu.
            Ale gdyby nikt nie "chodził" to by w Polsce wielu rzeczy nie było, jak np.
            wspomnianego przeze mnie sadownictwa. Społeczeństwa zamknięte powoli, acz
            skutecznie się degenerują, alku.
      • civic_vtec Re: poselstwo polskie w Turcji 22.09.01, 21:57
        Do wykladu imc Pana Chaladii pragne dolozyc jeszcze jeden drobiazg.
        Przez caly wiek XIX, gdy swiat zapomnial o istnieniu Rzeczpospolitej na dworze
        tureckim pamietano o Polsce i przy uroczystych okazjach, gdy goszczono
        dyplomatow komunikowano wszystkim, ze posel polski przybyc nie mogl z przyczyn
        obiektywnych. Dla Turkow Polska istniala caly czas.

pozdrawiam - vtec
        • Gość: Chaladia Re: poselstwo polskie w Turcji IP: 212.69.73.* 23.09.01, 21:44
          Dzięki za wsparcie.
          Rzeczpospolita Polska była kiedyś wzorem tolerancyjności, teraz coś się
          popsuło, ale może sie naprawi. Mam nadzieję, że tak będzie, bo moja córeczka
          nie bardzo ma słowiańskie rysy, jako że moja małżonka też jest mieszanką krwi
          polskich Tatarów i osiadłych w Polsce Niemców.

Pokój z Tobą, Salaamu Waleikum.

Chaladia Bolandi
    • Gość: Ursyn Re: Muzulmanie IP: *.acn.waw.pl 22.09.01, 09:13
      A Tatarzy polscy, którzy służyli Rzeczpospolity od kilku stuleci? O tem trzeba
      pamiętać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka