Dodaj do ulubionych

Czemu mają służyć bariery z lin stalowych?

29.10.15, 18:05
Może ktoś kto zna się na zabezpieczaniu drogi odpowie mi dlaczego dawne bariery energochłonne - chodzi mi o te blachy wzdłuż jezdni - zostały zastapione przez stalowe liny przewleczone przez metalowe słupki. Dawniej przy kontakcie z nimi przy odrobinie szczęścia kończyło się na otarciu lakieru, obecnie kontakt ze słupkiem po ciut dłuższym kontakcie z linami skończy się powaznym uszkodzeniem samochodu a jego powrót na drogę może sie skończyć bardziej dramatycznie. Czy chodzi o koszty czy być może ja źle oceniam sytuacje.
Obserwuj wątek
    • ocala Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 09:08
      es120759 napisał:

> Może ktoś kto zna się na zabezpieczaniu drogi odpowie mi dlaczego dawne bariery
      > energochłonne - chodzi mi o te blachy wzdłuż jezdni - zostały zastapione przez
      > stalowe liny przewleczone przez metalowe słupki.

Musisz obejrzeć koniecznie stary program w TV pod tytułem "SONDA". Tam nieżyjący już dziś Kurek i Kamiński wyjaśnili dlaczego te liny są bezpieczniejsze od blach.
      • edek40 Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 10:16
        > Musisz obejrzeć koniecznie stary program w TV pod tytułem "SONDA". Tam nieżyjąc
        > y już dziś Kurek i Kamiński wyjaśnili dlaczego te liny są bezpieczniejsze od blach.

Moze z wyjatkiem motocyklistow.
        • ocala Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 11:08
          edek40 napisał:

> > Musisz obejrzeć koniecznie stary program w TV pod tytułem "SONDA". Tam ni
          > eżyjąc
          > > y już dziś Kurek i Kamiński wyjaśnili dlaczego te liny są bezpieczniejsze
          > od blach.
          >
          > Moze z wyjatkiem motocyklistow.

Bez obaw. Większość z nich już dawno jeździ bez głowy więc jedna lina w tą czy w tamtą.....
          • edek40 Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 11:09
            > Bez obaw. Większość z nich już dawno jeździ bez głowy więc jedna lina w tą czy
            > w tamtą.....

Czyli nadal milosierdzie wylacznie wobec dup wolowych? Reszta niech sobie ginie?
            • ocala Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 11:26
              edek40 napisał:

> > Bez obaw. Większość z nich już dawno jeździ bez głowy więc jedna lina w t
              > ą czy
              > > w tamtą.....
              >
              > Czyli nadal milosierdzie wylacznie wobec dup wolowych? Reszta niech sobie ginie
              > ?

Właśnie odwrotnie. Te liny mają pomóc tym którzy przesadzili z .... np odległością od poprzedzającego ich samochodu
              • edek40 Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 11:55
                > Właśnie odwrotnie. Te liny mają pomóc tym którzy przesadzili z .... np odległoś
                > cią od poprzedzającego ich samochodu

Cytuje: "Bez obaw. Większość z nich już dawno jeździ bez głowy więc jedna lina w tą czy w tamtą....."
                • ocala Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 12:01
                  edek40 napisał:

> > Właśnie odwrotnie. Te liny mają pomóc tym którzy przesadzili z .... np od
                  > ległoś
                  > > cią od poprzedzającego ich samochodu
                  >
                  > Cytuje: "Bez obaw. Większość z nich już dawno jeździ bez głowy więc jedna lina
                  > w tą czy w tamtą....."

Większość z nich ( motocyklistów ) jeździ bez głowy.
                  • rapid130 Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 13:02
                    > Większość z nich ( motocyklistów ) jeździ bez głowy.

Tak jak większość kierowców BMW i Audi to idioci, traktorów rolniczych to bezmózgi, a znaczna populacja świstaków zawija pralinki w sreberka.
                    • ocala Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 13:20
                      Niestety większość motocyklistów to idioci. Do częstych przypadków łamania wszelkich zasad dochodzi nawet na autostradzie. Jakiś czas temu jechałem A2 lewym pasem i miedzy mnie i kierowce obok niechał motocykl i jego bezmózgi kierownik pukał mi w lusterko bym się posunął w lewo i zrobił mu miejsce. tak zaczął wszystkich wyprzedzać. Dla niego liny nie są pomocą ani przeszkodą.
                      • edek40 Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 13:52
                        > Niestety większość motocyklistów to idioci.

Wiekszosc wpadajacych na bariery zapewne rowniez.

Likwidujemy czy masz jakies inne kryteria milosierdzia?
                        • ocala Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 14:23
                          edek40 napisał:

> > Niestety większość motocyklistów to idioci.
                          >
                          > Wiekszosc wpadajacych na bariery zapewne rowniez.
                          >
                          > Likwidujemy czy masz jakies inne kryteria milosierdzia?

A rozumiesz co to większość ze 100% a co to większość z 10%. Większość motocyklistów to np 80% wszystkich a większość z tych co wpadają to na 80% z 10% którzy na bariery wpadają. Za trudne?
                          • edek40 Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 15:49
                            > A rozumiesz co to większość ze 100% a co to większość z 10%. Większość motocykl
                            > istów to np 80% wszystkich a większość z tych co wpadają to na 80% z 10% którzy
                            > na bariery wpadają. Za trudne?

Znaczy sie 80% motocyklistow zginie????
                            • ocala Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 20:32
                              edek40 napisał:

> > A rozumiesz co to większość ze 100% a co to większość z 10%. Większość mo
                              > tocykl
                              > > istów to np 80% wszystkich a większość z tych co wpadają to na 80% z 10%
                              > którzy
                              > > na bariery wpadają. Za trudne?
                              >
                              > Znaczy sie 80% motocyklistow zginie????

Nic takiego nie pisałem. Pisałem, że większość z motocyklistów to idioci. A co miałem na myśli? To, że oni juz jeżdżą bez głowy więc te liny nic złego nie zrobią.
                              • aker66 Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 08:01
                                myślałem, że już doświadczyłem kontaktu ze skrajną głupotą, okazuje się że ocala otworzył mi oczy i pokazał że w pewnych dziedzinach nie ma dna :)
                              • nazimno Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 08:15
                                Pisanie bez udzialu glowy ma u ocali bogata tradycje.
                              • lord_viadro Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 09:21
                                co my tu mamy.. idiotę jadącego autostradą uporczywie lewym pasem obok drugiego auta na prawym.. dla którego wszyscy motocykliści to idioci po którys osmielił sie mu popukać w głowe - by pokazać, że łamie przepisy i chamsko utrudnia ruch na drodze..
                                • tasiorous Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 10:43
                                  To jak rozumiem ten z lewego miał wjechać na zajęty prawy? Zarówno na lewym jak i na prawym obowiązuje to samo ograniczenie prędkości i wolno obu kierowcom jechać z tą samą predkością.
                                  • kunene Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 11:26
                                    Nie masz racji. Lewy pas służy do wyprzedzania. Manewr ten masz wykonać szybko i nie utrudniając ruchu a po jego zakończeniu masz powrócić na prawy pas. Jeżeli wiec na prawym pasie ktoś jedzie z maks. dopuszczalna prędkością to nie powinno cie być na lewym.
                                    • jureek Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 13:01
                                      kunene napisał:

> Nie masz racji. Lewy pas służy do wyprzedzania. Manewr ten masz wykonać szybko
                                      > i nie utrudniając ruchu a po jego zakończeniu masz powrócić na prawy pas. Jeżel
                                      > i wiec na prawym pasie ktoś jedzie z maks. dopuszczalna prędkością to nie powin
                                      > no cie być na lewym.

Może się tak zdarzyć, że gdy zaczynałeś wyprzedzanie, to ten na prawym jechał poniżej dopuszczalnej, a gdy zacząłeś wyprzedzać, to przyspieszył. W tej sytuacji jak najbardziej miałeś prawo znaleźć się na lewym pasie.
                                      • kunene Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 19.11.15, 15:08
                                        jureek: Oczywiście taka sytuacja może się zdarzyć. Ale wtedy kierowca na prawym pasie popełnia wykroczenie: Art 24 pkt. 6 PORD: Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości.....
                                  • thor.g Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 11:29
                                    A skąd wiesz że rzeczony jechał z maksymalną dozwoloną prędkością ? Może turlał sie obok TIRa (ograniczenie dla ciągnika siodłowego z naczepą powinieneś znać).

W dodatku opisana przez ocalę sytuacja jest dozwolona przez PoRD. Na tej samej zasadzie pewnie ocala jedzie po motocyklistach za filtrowanie korka co też jest dozwolone.
                                    • kunene Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 11:59
                                      Odnosiłem się do tego co pisze kolega tasiorous: "Zarówno na lewym jak i na prawym obowiązuje to samo ograniczenie prędkości i wolno obu kierowcom jechać z tą samą predkością".
                                      • nazimno ...p....sz 18.11.15, 12:04
                                        Jazda kilometrami obok siebie to blokowanie ruchu na pasie lewym.
                                        Albo jeden albo drugi idiota musi zwolnic.
                                        Chyba, ze obaj chca byc idiotami.
                                      • thor.g Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 12:05
                                        Ja również, co zresztą wydaje mi się wynika z treści mojego wpisu ;)
    • hasch1 Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 20:12
      Gdyby Kubica nadział się na barierę z lin to dalej śmigał by po torach F1. Liny mają większą elastyczność, w takiej konfiguracji, i utrzymują większe cieżary i lepiej akumulują siłę uderzenia. To cała bariera odbiera siłę udarzenia samochodu, na całej swej długości. Bariera sztywna tylko punktowo, mniej lub nieraz bardziej.
      Słusznie wspomniani Kurek z Kamińskim, pokazywali że liny utrzymują nawet ciężarówkę.
      A zniszczenie samochodu ? To jednak koszt poniesiony w imię ocalenia życia.
      Nie przeceniam tych lin, ale potrafią więcej.
      • es120759 Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 30.10.15, 22:43
        Cieszę się że choć jedna merytoryczna odpowiedź. Zgodzę się że w skrajnych przypadkach tj. dużym kącie natarcia liny są efektywniejsze i pewnie po to je sie stosuje, ale z drugiej szkoda auta przy lekkim kontakcie ale skoro maja ratować przed wypadnięciem z drogi to faktycznie życie jest ważniejsze.
        • hasch1 Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 12:27
          Zgodzę się że w skrajnych przy
          > padkach tj. dużym kącie natarcia liny są efektywniejsze i pewnie po to je sie s
          > tosuje, ale z drugiej szkoda auta przy lekkim kontakcie ale skoro maja ratować
          > przed wypadnięciem z drogi to faktycznie życie jest ważniejsze.

Skrajny przypadek !? Każdy jest skrajny, wypadnięcie z drogi, a dopiero wtedy spotykamy się z w/w konstrukcją, jest skrajne.
          Zniszczony samochód jest tylko 'kosztem', jaki poniosę, jeśli dane będzie Mi przeżyć.
          Wspomniany Kubica, przeżył, cudem, bo kilka centymetrów dalej i stalowa bariera pocieła by go tak że by nie wyżył.
          Liny są droższe, ale skuteczniejsze.
          Kilka lat temu, na obwodnicy Siedlec, gdzie takie są zamontowane, mijałem wypadek gdzie spora solówka, tak ok 12 ton DMC, zwisła na tych linach zanim miała okazję wpaść do rowu i wywalić się na lusterko. Kierowca klął, pewno, na zniszczenia, ale skoro liny utrzymały to miał okazję skląć okoliczności lub siebie. Jednocześnie wiele filmów z yutyba pokazuje jak, nawet, osobówka przelatuje przez sztywną barierę. Dalej jest rów, drzewa, domy, ludzie na chodnikach......
          Co do kosztów, nie wiem czy są wyższe, w którymś wariancie. Ale masz rację żywi poniesiemy koszty, martwych poniosą Nas......
          A blacha 'się poklepie' lub wymieni.
          • hasch1 Idąc dalej. 18.11.15, 12:44
            Bariera po prawej, sztywna, jest tak zmontowana aby pojazd ześlizgiwał się po kolejnych elementach. Jeśli jednak wypadamy na lewą stronę to załamanie jednego elementu wyrywa następny stający ostrą krawędzią na przeciw pojazdu. Co spowodować może wbicie się do wnętrza pojazdu. Liny czy po lewej czy po prawej są tak samo całe i działają tak samo, SKUTECZNIE.
    • majcikot Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 31.10.15, 15:44
      Mi się wydaje że takie linki są naprawdę drogie bo to splot lin stalowych a stal jest droga w sumie mówiąc takie barierki płaskie są tańsze jak stalowe. Linki stalowe na pewno większy impet wytrzymają jeżeli chodzi o zbocza skalne duże to tam by człowiek nie wpadł to właśnie montują takie linie stalowe bo one wytrzymają więcej jak te zwykłe barierki energochłonne. Wydaje mi się że to chyba najlepsze rozwiązanie jak na razie. Niestety wpadając na jakąkolwiek barierkę trzeba liczyć na to że to są koszty naprawdę wielkie.
    • m33h0w Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 12:57
      Chodzi o to, że jak n.p. motocyklista zostanie wypchnięty z drogi na takie liny to czeka go pewna śmierć. Taka dalsza część wojny władzy z kierowcami.
      • drzejms-buond Re: Czemu mają służyć bariery z lin stalowych? 18.11.15, 14:53
        a moim zdaniem najtańszym rozwiązaniem byłby zderzak Łągiewki ale na to firmy ubezpieczeniowe nigdy się nie zgodzą !
        • crannmer Mitomani 19.11.15, 08:42
          drzejms-buond napisał:
          > a moim zdaniem najtańszym rozwiązaniem byłby zderzak Łągiewki ale na to firmy u
          > bezpieczeniowe nigdy się nie zgodzą !

Mitomani wszystkich krajow, laczcie sie.
          • szikod Re: Mitomani 27.11.15, 12:07
            Liny miały zapewnić kierowcom większe bezpieczeństwo w razie wypadku, stłuczki lub innego zdarzenia drogowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka