Dodaj do ulubionych

germanizmy w jezyku polskim

13.02.14, 12:24
Szanowni Panstwo!
Poszukiwam przyklady germanizmow w jezyku polskim w Niemczech. Cos na ksztalt: do Finanzamtu, arbajtować; skroty: uni, prof, socjal; jechać z pociągem, zadzwonić koleżankę.
Bylabym bardzo wdieczna za podalsze przyklady!
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: germanizmy w jezyku polskim 13.02.14, 12:43
      Jechac autobana do tankszteli gdzie jest benzyna w angebocie.
    • lepian4 Re: germanizmy w jezyku polskim 13.02.14, 13:32
      Na tym formum jest duzo Harz-erzy, namietnie zwalczajacych beamtow o ajchmanoweskiej mentalnosci.
    • gregvong Re: germanizmy w jezyku polskim 13.02.14, 18:26
      ksusova napisał(a):

"Poszukiwam przyklady germanizmow"(sic!)

Czy moglbym sie ewentualnie dowiedziec, o jakie izmy w jakim jezyku chodzi w powyzszym?

gvg
      • lepian4 Re: germanizmy w jezyku polskim 13.02.14, 20:32
        Powiedz Panie Baronie, ze chodzi ci tylko o "poszukiwam kogo? czego?

Skad dziewcze moze wiedziec, co Wacpan raczyl powiedziec? Kurna nie rajcuj sie tak czyimis felerami! Brak ci Kiderstuby, czy tylko szajba ci odbija?
        • freud1 Re: germanizmy w jezyku polskim 26.02.14, 21:58
          Zajrzyj na mojego bloga. Pisalem niedawno o germanizmach w jezyku polskim... i o polonizmach w niemieckim. smile
          • lepian4 Re: germanizmy w jezyku polskim 27.02.14, 04:44
            Zajrzalem na twojego bloga- Kino nie jest germanizmem. Po niemiecku jest to , Lichtspielhaus...
            Kino wywodzi sie z greckiego.
            Renta to po niemiecku Ruhestand, albo Pension
            Kartofle to po niemiecku Erdäpfel
            Toamaten Paradeiser...
            • chief-denunciator Re: germanizmy w jezyku polskim 27.02.14, 08:39
              lepian4 napisał:

> Zajrzalem na twojego bloga- Kino nie jest germanizmem. Po niemiecku jest to , L
              > ichtspielhaus...
              > Kino wywodzi sie z greckiego.
              > Renta to po niemiecku Ruhestand, albo Pension
              > Kartofle to po niemiecku Erdäpfel
              > Toamaten Paradeiser...
              =======================

Zapomniałeś zapodać:

Gesichtserker

Ot, co...
            • ja.nusz Re: Młot pozostanie młotem 27.02.14, 09:17
              lepian4 napisał:

> Zajrzalem na twojego bloga- Kino nie jest germanizmem. Po niemiecku jest to , L
              > ichtspielhaus...
              > Kino wywodzi sie z greckiego.
              > Renta to po niemiecku Ruhestand, albo Pension
              > Kartofle to po niemiecku Erdäpfel
              > Toamaten Paradeiser...

Znów chciała gadupa błysnąć a wyszło jak zawsze - stek debililizmów.
              • lepian4 Re: Młot pozostanie młotem 27.02.14, 10:26
                Januszku, wiem, ze drazni ciebie fakt, ze nikt nie chce pogadac z toba o rusycyzmach w jezyku polskim! To jest przecie taki krasnyj temat! Job twoja mac! Zmien pieluche, moze ci ulzy.
                • chief-denunciator Re: Młot pozostanie młotem 27.02.14, 10:34
                  lepian4 napisał:

> Januszku, wiem, ze drazni ciebie fakt, ze nikt nie chce pogadac z toba o rusycy
                  > zmach w jezyku polskim! To jest przecie taki krasnyj temat! Job twoja mac! Zmie
                  > n pieluche, moze ci ulzy.
                  =====================

Nie obrażaj Januszka, Krzyśka, Christiana, wielkiego pogromcę niemieckich faszystów!
                  Za powyższe zasługi dostał niemiecki papierek, jak w roku 1933 A.H.

Ot, co...
          • fan.club Zajrzałem na Twojego bloga... 27.02.14, 13:00
            a tam zaraz w pierwszym zdaniu polonizm: Żaden Niemiec nie używa przedrostka "auto", lecz zamiast niego niemieckie "selbst", co daje "selbstbezogen" w miejsce "autobezogen".
            • freud1 Re: Zajrzałem na Twojego bloga... 27.02.14, 13:27
              Wyluzujcie smile

Autobezogen Dinge, meint umgangssprachlich Dinge die Autos, also Kfz betreffen (vide autobezogene Steuern, autobezogene Ausgaben). Abgesehen davon würde "autobezogen" im Sinne von "selbstbezogen" in diesem Satz sowie im Kontext des ganzen Beitrags gar keinen Sinn ergeben! Litosci! Malostkowosc, tym bardziej ta zupelnie nieuzasadniona, powinna miec swoje granice!
              To po pierwsze, po drugie co do napisanych (zapewne w dobrej wierze) sugestii lepiana4. Slowo kino, jako skrot od Kinematograph, jest rzeczywiscie pochodzenia greckiego. Watpie jednak, aby przybylo do nas z Grecji, a nie z Niemiec, ktore (wlaczajac Austrie), zajmowaly w czasie, kiedy ta technologia wchodzila na ziemie polskie, 2/3 dzisiejszego jej terytorium. Renta to renta, notabene niemiecka renta, to polska emerytura. Polska renta, to niemiecka Frührente. Ruhestand, to stan (stan spoczynku), renta to "Einkommen ohne Arbeitsleistung". Erdäpfel, Herdäpfel to kartofle, ale tylko w dialektach poludniowoniemieckich (vide Austria, Szwajcarja, Bawaria), podobnie zreszta Paradeiser, ktorych jako okreslenie pomidorow uzywa sie tylko w nielicznych regionach Austrii.
              Dzieki za wizyte na moim blogu i zapraszam ponownie smile
              • chief-denunciator Re: Zajrzałem na Twojego bloga... 27.02.14, 14:23
                freud1 napisał:
                Dzieki za wizyte na moim blogu i zapraszam ponownie
                ====================

Byłem...
                I uważam, że jest Seniorenfeindlich!

Nie mogłem znaleźć funkcji do powiększenia czcionki..

Und ich bin nicht mehr der Jüngste...

Ot, co...
                • freud1 Re: Zajrzałem na Twojego bloga... 27.02.14, 14:56
                  smile
                  • chief-denunciator Re: Zajrzałem na Twojego bloga... 27.02.14, 15:38
                    freud1 napisał:

> smile
                    ====================

Gut projektierte Portale haben solche Funktion.

Ot, co...
              • fan.club Sam się zlituj... 27.02.14, 18:10
                i nie wywijaj auta ogonem, du süsswäsiger Poet!
                • freud1 Re: Sam się zlituj... 27.02.14, 20:13
                  Zastanawiam sie o co ci wlasciwie chodzi fan. Bo jesli o obrazanie mnie, to powtorze: wyluzuj. Przeciez my sie w ogole nie znamy i, cale szczescie, nigdy sie nie poznamy. Zamiast wypisywac glupoty na lamach tego forum, popelniajac przy tym karygodne bledy ortograficzne (süsswässrig, nie "süsswäsig"), siadaj za klawiature i do dziela - zabierz sie za pisanie lepszego bloga, bez "odwracania auta ogonem", cokolwiek mialoby to znaczyc. A tak apropos tego auta - tylko ktos, kto zna jezyk niemiecki bardzo ograniczenie i nie ma z nim systematycznej stycznosci, moze miec problem z prawidlowym umiejscowieniem okreslenia "autobezogen". www.vcoe.at/de/infocorner/fragen-und-antworten/welche-kosten-entstehen-fuer-den-steuerzahler-durch-den-verkehr?print=true - autobezogene Steuern und Ausgaben; www.vrsinfo.de/service/mobilitaetsmanagement.html - autobezogene Mobilität. Poczytaj, doksztalc sie, a pozniej (ewentualnie) krytykuj. To pierwszy i ostatni raz, kiedy karmie trolla. Tak mi dopomoz Duden.
                  Danke für die Warnung gregvong, aber neid- und hasserfüllte Spinner gibt´s leider überall, nicht nur hier im Forum.
                  Beste Grüße

P.S. Sorry chief, aber ich kann wirklich nix dafür, dass man auf dem, immerhin beliebtesten deutschsprachigen Blogportal, die Schriftgröße seniorenfreundlich nicht verändern kann...
                  • gregvong Re: Sam się zlituj... 27.02.14, 20:33
                    freud1 napisał:

- Keine Ursache und - nur am Rande - po polsku raczej: siadaj do klawiatury, nie "za klawiature"
                    smile

gvg

(...)
                    > Danke für die Warnung gregvong, aber neid- und hasserfüllte Spinner gibt´s leid
                    > er überall, nicht nur hier im Forum.
                    > Beste Grüße
                    • freud1 Re: Sam się zlituj... 27.02.14, 20:40
                      Hoppla! Dzieki smile
                  • fan.club Gdyby Freud, ten z Wiednia... 27.02.14, 21:30
                    jeszcze żył, to napewno zazdrościłby ci nicka. Niech duden ci pomoże, w czymkolwiek...
                    • gregvong Re: Gdyby Freud, ten z Wiednia... 27.02.14, 21:59

Nie wiesz babo, co to doszczetne osmieszenie? Zlituj sie nad soba!

gvg

fan.club napisał:

> jeszcze żył, to napewno zazdrościłby ci nicka. Niech duden ci pomoże, w czymkol
                      > wiek...
                      • ja.nusz Re: Gdyby Freud, ten z Wiednia... 27.02.14, 23:48
                        gregvong napisał:

>
                        > Nie wiesz babo, co to doszczetne osmieszenie? Zlituj sie nad soba!
                        >
                        > gvg

Sądzę, że miałeś na myśli ośmieszanie się.
                        Byłbyś tak uprzejmy zdradzić, czymFun się tak ośmieszył?
                        ,
                        • gregvong Re: Gdyby Freud, ten z Wiednia... 28.02.14, 00:30
                          Zaiste, mialem. Ano na samiutkim poczatku chocby tym:

forum.gazeta.pl/forum/w,51283,149512432,149804140,Zajrzalem_na_Twojego_bloga_.html
                          Teraz zas spac ide, bo na pysk padam... I Wasci dobrej nocki zycze!
                          smile

gvg
                          ja.nusz napisał:

> Sądzę, że miałeś na myśli ośmieszanie się.
                          > Byłbyś tak uprzejmy zdradzić, czymFun się tak ośmieszył?
                          > ,
                  • chief-denunciator Re: Sam się zlituj... 28.02.14, 08:53
                    freud1 napisał:
                    Danke für die Warnung gregvong
                    ===========================

Kochany Freudzie1.

Ty sobie jeszcze nie zdajesz sprawy, jakie Ty olbrzymie szczęście masz, że trafiłeś na nasze forum.

Nasze forum ma honor gościć potomka przeszło 600 letniego rodu arystokratycznego z przodkami z

a. Polski

b. Niemiec

c. Węgier

d. Krajów Bałtyckich

Rozumiesz teraz jakim zaszczytem opatrzność Cię obdarzyła?

Jaka olbrzymia odpowiedzialność ciąży na Twoich barkach, nasze forum należycie reprezentować...

Ot, co...
              • gregvong Re: Zajrzałem na Twojego bloga... 27.02.14, 18:16
                Powiem najpierw po polsku:

Po jaką cholerę dyskutujesz z bezmózgowymi glistami???
                Fakt, Du konntest noch nicht merken, dass dieses Formum von sehr beschränkten, zum Teil sogar völlig hirnlosen Kreaturen beherrscht wird...

smile
                gvg

freud1 napisał:

> Wyluzujcie smile
                >
                > Autobezogen Dinge, meint umgangssprachlich Dinge die Autos, also Kfz betreffen
                > (vide autobezogene Steuern, autobezogene Ausgaben). Abgesehen davon würde "auto
                > bezogen" im Sinne von "selbstbezogen" in diesem Satz sowie im Kontext des ganze
                > n Beitrags gar keinen Sinn ergeben! Litosci! Malostkowosc, tym bardziej ta zupe
                > lnie nieuzasadniona, powinna miec swoje granice!
                > To po pierwsze, po drugie co do napisanych (zapewne w dobrej wierze) sugestii l
                > epiana4. Slowo kino, jako skrot od Kinematograph, jest rzeczywiscie pochodzenia
                > greckiego. Watpie jednak, aby przybylo do nas z Grecji, a nie z Niemiec, ktore
                > (wlaczajac Austrie), zajmowaly w czasie, kiedy ta technologia wchodzila na zie
                > mie polskie, 2/3 dzisiejszego jej terytorium. Renta to renta, notabene niemieck
                > a renta, to polska emerytura. Polska renta, to niemiecka Frührente. Ruhestand,
                > to stan (stan spoczynku), renta to "Einkommen ohne Arbeitsleistung". Erdäpfel,
                > Herdäpfel to kartofle, ale tylko w dialektach poludniowoniemieckich (vide Austr
                > ia, Szwajcarja, Bawaria), podobnie zreszta Paradeiser, ktorych jako okreslenie
                > pomidorow uzywa sie tylko w nielicznych regionach Austrii.
                > Dzieki za wizyte na moim blogu i zapraszam ponownie smile
                >
    • chief-denunciator Okazało się, że Lunatyk jednak miał rację! 27.02.14, 08:58
      BILDER Także przestałem czytać...

Piszą nieprawdę o Polakach... (Nie każdy Polak wymachuje Nazikeulą!)

Apeluję do wszystkich uczciwych i Bogobojnych ludzi, aby poszli za moim przykładem....

Szkoda, że tu Pana Lunatyka nie ma...

Okazało się, że Lunatyk jednak miał rację!

Znana mentalność Niemców tendencji Eichmannowskiej znowu wyszła z worka...

Ot, co...

Postscriptum

A poco jest Nazikeule, skoro jej nie wolno używać?
      Na lotnisku we Frankfurcie?
      • chief-denunciator Re: Okazało się, że Lunatyk jednak miał rację! 27.02.14, 09:29
        Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz!

Ot, co...

Postscriptum

Kto jeszcze nie był w Auschwitz ?
      • lepian4 Re: Okazało się, że Lunatyk jednak miał rację! 27.02.14, 11:08
        "Wart Ihr jemals in Auschwitz?"

Mnie interesuje tylko pisownia duza lieta zaimka osobowego ihr? To tak na wszelki wypadek, nim januszek znowu rozpisze sie o gownie.
        • chief-denunciator Re: Okazało się, że Lunatyk jednak miał rację! 27.02.14, 14:11
          lepian4 napisał:

> "Wart Ihr jemals in Auschwitz?"
          >
          > Mnie interesuje tylko pisownia duza lieta zaimka osobowego ihr? To tak na wsze
          > lki wypadek, nim januszek znowu rozpisze sie o gownie.
          ========

A w jakich okolicznościach tam krzyczano "RAUS" ???

I jakie słowa tam jeszcze używano?

Pytam się na wszelki wypadek, aby nie popełnić gafy, na wypadek gdybym spotkał polskiego dyplomatę...

I nie sprowokował następnego europejskiego skandalu...

Trza być niezwykle ostrożnym w dzisiejszych czasach...
          Po tym gdy Niemiaszki dali obcemu przybłędzie z Austrii niemiecki papierek...

Postscriptum

Czy Januszek/Krzysiek/ Christian także mają statut dyplomatyczny?
          Garmażeryjka to tylko "Tarnung" Już to dawno przejrzałem...
          Taki normalny sobie "gastronom," najmniej podpada...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka