Dodaj do ulubionych

ciekawe wideo

27.01.09, 01:23
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47618&w=90386124&a=90414203
Obserwuj wątek
    • jessi_a Re: ciekawe wideo 27.01.09, 09:01
      www.alarabiya.net/articles/2009/01/27/65087.html
      Obama zapowiedzial nowe otwarcie, rowne traktowanie stron konfliktu
      a nie "dyktowanie warunkow". Zapowiedzial, ze uda sie do stolicy
      muzulamnow, aby to osobiscie przekazac.

Gdzie jest ta stolica ?
      • ja.nusz Re: ciekawe wideo 27.01.09, 09:22
        jessi_a napisała:

Zapowiedzial, ze uda sie do stolicy
        > muzulamnow, aby to osobiscie przekazac.
        >
        > Gdzie jest ta stolica ?

On miał raczej na myśli stolicę któregoś z krajów muzułmańskich.

A jeżeli będzie mocno chciał, to może się wybrać na spęd do Mekki - ale wtedy
        wystarczy bilet w jedną stronę.
        • absztyfikant Re: ciekawe wideo 27.01.09, 17:28
          Zeby w ogole byc wpuszczonym do Mekki trzeba byc najpierw muzulmaninem. Obama jako apostata nie ma najmniejszych szans.
          pl.danielpipes.org/article/5400

Znak drogowy na autostradzie pod Mekka:
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Christian_Bypass.jpg
          • maria421 Re: ciekawe wideo 27.01.09, 17:37
            Moze sie Obama po tym wezwaniu nawroci wink

www.youtube.com/watch?v=5UAsNaMyzRc
      • jureek Re: ciekawe wideo 27.01.09, 09:25
        jessi_a napisała:

> Gdzie jest ta stolica ?

Dżakarta?
        Jura
        • maria421 Re: ciekawe wideo 27.01.09, 09:35
          Jurku, teraz rozumiesz dlaczego mowilam ze nalezaloby zdelegalizowac islam w
          Europie?
          • jureek Re: ciekawe wideo 27.01.09, 10:04
            maria421 napisała:

> Jurku, teraz rozumiesz dlaczego mowilam ze nalezaloby zdelegalizowac islam w
            > Europie?

Nie utożsamiam hamasu z islamem, tak samo jak nie utożsamiam sekt biczowników z
            chrześcijaństwem. Hamas to zwylko terroryści cynicznie żerujący na religii. Oni
            nie mają poparcia nawet świecie arabskim, o czym świadczy np. fiasko
            zapowiadanego "dnia gniewu".
            Moje stanowisko jest dokładnie odwrotne niż stanowisko neonazistów i innych
            prawicowych oszołomów, którym przeszkadza chusta na głowie i kebab, ale na
            prawdziwy terroryzm patrzą przez palce, a nawet z sympatią, no bo przecież
            żydków leją, więc jak takich nie popierać.
            Jura
            • maria421 Re: ciekawe wideo 27.01.09, 10:12
              A z czym utozsamiasz Hamas? Z jaka ideologia?

Dla przypomnienie jeszcze raz statut Hamasu w skrocie:
              pl.wikipedia.org/wiki/Hamas#Statut
              • jureek Re: ciekawe wideo 27.01.09, 10:20
                Z ideologią zabijania przede wszystkim. Powoływanie się na islam ma to zabijanie
                uzasadniać i określić wroga. To cyniczni gracze wykorzystujący do swoich celów
                nie tylko religię, ale nawet działalność charytatywną. Je nie neguję związków
                hamasu z islamem, ale nie można powiedzieć, że hamas to cały islam, tak jak nie
                można powiedzieć, że środowiska radiomaryjne to cały polski katolicyzm.
                Jura
                • maria421 Re: ciekawe wideo 27.01.09, 10:53
                  jureek napisał:

> Z ideologią zabijania przede wszystkim.

Ale z czego ona sie bierze? W przypadku Hamasu z "Mein Kampf" raczej nie...

Powoływanie się na islam ma to zabijani
                  > e
                  > uzasadniać i określić wroga.

Gdyby w islamie nie bylo nic o zabijaniu niewiernych, to czy Hamas moglby sie na
                  islam powolywac?

To cyniczni gracze wykorzystujący do swoich celów
                  > nie tylko religię, ale nawet działalność charytatywną. Je nie neguję związków
                  > hamasu z islamem, ale nie można powiedzieć, że hamas to cały islam, tak jak nie
                  > można powiedzieć, że środowiska radiomaryjne to cały polski katolicyzm.

To, co widzisz w tym video to jest wlasnie czysty islam, taki jakim byl przez
                  1400 lat.
                  • jureek Re: ciekawe wideo 27.01.09, 11:31
                    maria421 napisała:

> Ale z czego ona sie bierze? W przypadku Hamasu z "Mein Kampf" raczej nie...

Oczywiście, że nie z Mein Kampf, choć książka ta popularna u hamaśników jest. Z
                    natury ludzkiej bierze się chęć zabijania. Człowiek nie jest wolny od podszeptów
                    Szatana.

> Gdyby w islamie nie bylo nic o zabijaniu niewiernych, to czy Hamas moglby sie n
                    > a
                    > islam powolywac?

No to inny pretekst by se znaleźli. Przecież są i terroryści, którzy nie
                    powołują się na islam (IRA, RAF, hinduskie bojówki mordujące chrześcijan itd.),
                    i wszyscy oni też znajdują jakieś inne uzasadnienie do mordowania. A tak
                    naprawdę kierują nimi najniższe ludzkie instynkty.

> To, co widzisz w tym video to jest wlasnie czysty islam, taki jakim byl przez
                    > 1400 lat.

A kto ustala, co jest czystym islamem, a co nie? Dlaczego islam w wikszođci
                    krajów arabskich, gdzie hamas nie cieszy się poparciem miałbybyć nieczysty? Nie
                    słyszałem nic o jakiejś islamskim odpowiedniku Kongregacji Nauki Wiary.
                    Jura
                    • maria421 Re: ciekawe wideo 27.01.09, 11:52
                      jureek napisał:

> Oczywiście, że nie z Mein Kampf, choć książka ta popularna u hamaśników jest. Z
                      > natury ludzkiej bierze się chęć zabijania. Człowiek nie jest wolny od podszeptó
                      > w
                      > Szatana.

Uznajesz ze Koran jest podszeptem szatana?

> No to inny pretekst by se znaleźli. Przecież są i terroryści, którzy nie
                      > powołują się na islam (IRA, RAF, hinduskie bojówki mordujące chrześcijan itd.),
                      > i wszyscy oni też znajdują jakieś inne uzasadnienie do mordowania. A tak
                      > naprawdę kierują nimi najniższe ludzkie instynkty.

A moze byloby inaczej? Moze uznaliby prawo Izraela do egzystencji i budowali
                      wlasne panstwo zyjace w dobrosasiedzkich stosunkach z Zydami?
                      Popatrz, jak wyelimonowano nazizm z Niemiec, to Niemcy staly sie demokratycznym
                      i pokojowym krajem.

> A kto ustala, co jest czystym islamem, a co nie?

Czysty islam to Koran, sunna i hadysy. Milej lektury smile

Dlaczego islam w wikszođci
                      > krajów arabskich, gdzie hamas nie cieszy się poparciem miałbybyć nieczysty?

Bo sa kraje ktore sie w mniejszym lub wiekszym stopniu zlaicyzowaly.

Nie
                      > słyszałem nic o jakiejś islamskim odpowiedniku Kongregacji Nauki Wiary.

Bo islam nie ma scentralizowanej wladzy.
                      Ale jedna z naczelnych instytucji interpretacji islamu jest kairski uniwersytet
                      Al Azhar , to on wystawia fatwy , na przyklad takie:

de.wikipedia.org/wiki/Apostasie_im_Islam#Ein_Urteil_des_Fatwa-Ausschusses_der_Azhar_.C3.BCber_die_T.C3.B6tung_von_Apostaten
                      W szyickim islamie prawo ustala Rada Ajatollahow w Iranie.
                      • jureek Re: ciekawe wideo 27.01.09, 12:59
                        maria421 napisała:

> Uznajesz ze Koran jest podszeptem szatana?

Szatan może Ci podszeptywać nawet przy czytaniu Biblii (przecież byli tacy,
                        którzy w Biblii wyczytali o nawracaniu ogniem i mieczem, na pewno szatan im taką
                        interpretację podsunął), więc dlaczego nie Koranu?

> A moze byloby inaczej? Moze uznaliby prawo Izraela do egzystencji i budowali
                        > wlasne panstwo zyjace w dobrosasiedzkich stosunkach z Zydami?
                        > Popatrz, jak wyelimonowano nazizm z Niemiec, to Niemcy staly sie demokratycznym
                        > i pokojowym krajem.

Może bym się i zgodził z taką alternatywną wizją, gdybym nie widział, że i bez
                        islamu jest na świecie dość antysemityzmu. Terroryzm bez islamu też ma się dobrze.

> Bo sa kraje ktore sie w mniejszym lub wiekszym stopniu zlaicyzowaly.

Ale mi chodziło o wypowiedzi duchownych muzułmańskich z większości krajów
                        arabskich. Z tego, że nie nawołują do ataku na Rzym jako stolicę
                        chrześcijaństwa, ma wynikać, że nie reprezentują prawdziwego islamu?

>
                        > Nie
                        > > słyszałem nic o jakiejś islamskim odpowiedniku Kongregacji Nauki Wiary.

> Bo islam nie ma scentralizowanej wladzy.
                        > Ale jedna z naczelnych instytucji interpretacji islamu jest kairski uniwersytet
                        > Al Azhar , to on wystawia fatwy , na przyklad takie:
                        >
                        > de.wikipedia.org/wiki/Apostasie_im_Islam#Ein_Urteil_des_Fatwa-Ausschusses_der_Azhar_.C3.BCber_die_T.C3.B6tung_von_Apostaten
                        > W szyickim islamie prawo ustala Rada Ajatollahow w Iranie.

I obie te instytucje nawołują do zniszczenia Rzymu? Widocznie coś przeoczyłem.
                        Jura
                        • maria421 Re: ciekawe wideo 27.01.09, 13:37
                          jureek napisał:

> Szatan może Ci podszeptywać nawet przy czytaniu Biblii (przecież byli tacy,
                          > którzy w Biblii wyczytali o nawracaniu ogniem i mieczem, na pewno szatan im tak
                          > ą
                          > interpretację podsunął), więc dlaczego nie Koranu?

Ja sie pytalam czy uwazasz ze Koran byl pisany za podszeptem szatana.
                          Bo kto inny mogl wymyslec slowa:

47.4 Kiedy wiec spotkacie tych ktorzy nie wierza,
                          to uderzcie ich mieczem po szyi;
                          a kiedy ich calkiem rozbijecie,
                          to mocno zacisnijcie na nich peta

(to tylko jedna z wielu podobnych "perelek")

> Może bym się i zgodził z taką alternatywną wizją, gdybym nie widział, że i bez
                          > islamu jest na świecie dość antysemityzmu.

Ale tylko kraje islamskie nie uznaja Izraela...

> Terroryzm bez islamu też ma się dobr
                          > ze.

Jurku, znow sie powtorze- nie kazdy muzulmanin to terrorysta, ale obecnie kazdy
                          terrorysta to muzulmanin.

> Ale mi chodziło o wypowiedzi duchownych muzułmańskich z większości krajów
                          > arabskich. Z tego, że nie nawołują do ataku na Rzym jako stolicę
                          > chrześcijaństwa, ma wynikać, że nie reprezentują prawdziwego islamu?
                          >
                          Znasz te wypowiedzi? Naprawde wiesz do czego nawoluja imamowie w wiekszosci
                          krajow arabskich?

> I obie te instytucje nawołują do zniszczenia Rzymu? Widocznie coś przeoczyłem.

Obie instytucje uznaja jihad za integralna czesc islamu...

Myslalam, ze Cie oburzy ze w latach 80-tych w kairskim uniwersytecie wydane jest
                          orzeczenie prawne ktore mowi, ze apostatow nalezy przywolac do porzadku, a
                          jezeli nie okaza skruchy i sie nie nawroca, to zabic...

Zreszta, czy to nie wszystko jedno czy tylko czesc muzulmanow wybiera sie na
                          podboj Rzymu czy wszyscy?
                          Przeciez nie wszyscy Niemcy wybierali sie w 1939 na Warszawe.

• ja.nusz Re: ciekawe wideo 27.01.09, 15:42
                            maria421 napisała:

> Ja sie pytalam czy uwazasz ze Koran byl pisany za podszeptem szatana.
                            > Bo kto inny mogl wymyslec slowa:
                            >
                            > 47.4 Kiedy wiec spotkacie tych ktorzy nie wierza,
                            > to uderzcie ich mieczem po szyi;
                            > a kiedy ich calkiem rozbijecie,
                            > to mocno zacisnijcie na nich peta
                            >
                            > (to tylko jedna z wielu podobnych "perelek")

A jesteś pewna, że to tłumaczenie oddaje wiernie oryginał.

Nie wiem o koranie tak dużo jak ty, ale czytałem, że wszystkie tłumaczenia na
                            inne języki zawierają jednocześnie interpretacje jak i nadinterpretacje jego treści.

Nie zmienia to oczywiście tego, że każdy, kto morduje lub nawołuje do mordowania
                            w imię jakiejkolwiek religii (np."Gott mit uns") ma coś z głową i jest
                            oczywiście zagrożeniem dla innowierców.
                            • maria421 Re: ciekawe wideo 27.01.09, 16:29
                              ja.nusz napisał:

> A jesteś pewna, że to tłumaczenie oddaje wiernie oryginał.

To tlumaczenie (Bielawskiego) pokrywa sie z tlumaczeniem na jez. niemiecki i
                              angielski. Sprawdz sam

> Nie wiem o koranie tak dużo jak ty, ale czytałem, że wszystkie tłumaczenia na
                              > inne języki zawierają jednocześnie interpretacje jak i nadinterpretacje jego tr
                              > eści.

Powiedz, Janusz, co to za religia do ktorej trzeba sie uczyc staroarabskiego
                              zeby zrozumiec jej swieta ksiege, bo kazde tlumaczenie jest podejrzane o
                              wypaczenie oryginalu?
      • shabbat.shalom Ist doch alles kristallklar: 27.01.09, 10:45

jessi_a się pyta:

Gdzie jest ta stolica ?

DUBAI (AlArabiya.net) odpowiada:

The President repeated a pledge to adress the Muslim world from a major Islamic city
        ---------------------------------------------------------------------------------------------------
        • jureek Re: Ist doch alles kristallklar: 27.01.09, 10:53
          shabbat.shalom napisała:

> Gibt es denn eine andere >>major Islamic city?<<
          >
          > In Europa jedenfalls nicht!

Jesteś pewien? A Tirana? Sarajewo? Paryż? Londyn?
          Jura
          • shabbat.shalom Jesteś pewien? 27.01.09, 11:04
            jureek napisał:

Jesteś pewien?
            --------------------
        • shabbat.shalom Gleich kommt hier ein Halbgebildeter angelaufen 27.01.09, 10:58

Die Araber haben gesagt:

>>The President repeated a pledge to adress the Muslim world from a major Islamic city<<
          ----------------------------------------------------
    • maria421 Link dla Jurka 27.01.09, 17:16
      www.islaminstitut.de/Fatawa-Archiv.39.0.html
      Tak wyglada dzisiejszy oficjalny islam.
      Polecam np. fatwe z 2008 r. ktora mowi ze slonce krazy wkolo ziemi.

Milej lekturysmile
    • jecki.p a niby dlaczego ciekawe ? 27.01.09, 17:43
      j.
      • maria421 Re: a niby dlaczego ciekawe ? 27.01.09, 17:51
        bo pokazuje prawdziwa twarz islamu
        • jecki.p zapewne 27.01.09, 18:44
          strach sie bac ?.....

j.
        • jureek Re: a niby dlaczego ciekawe ? 27.01.09, 19:51
          maria421 napisała:

> bo pokazuje prawdziwa twarz islamu

Zbyt daleko idące wnioski. Prawdziwą twarz terrorystów z hamasu pokazuje. To nie
          jest cały islam.
          Jura
          • maria421 Re: a niby dlaczego ciekawe ? 27.01.09, 22:07
            Jurku, to napewno nie jest twarz wszystkich muzulmanow, ale to wlasnie jest
            twarz islamu.
            Jezeli sadzisz inaczej, to pokaz mi jedna islamska fatwe, ktora by Hamas
            potepiala jako niezgodny i islamem . Nie musze chyba przypominac, ze Hamas wzial
            sie z Bractwa Muzulmanskiego, a to powstalo w 1928 r (czyli 20 lat przed
            powstaniem Izraela) jako reakcja na laicyzacje spoleczenstwa po upadku kalifatu,
            czyli Cesartswa Osmanskiego.

Do tej pory od Hamasu odcinaja sie tylko laiccy wladcy w krajach muzulmanskich.
      • jureek Re: choćby dlatego... 27.01.09, 19:50
        ... że nie tak dawno niektórzy tę organizację z polskim ruchem oporu porównywali.
        Jura
        • jecki.p Po coz 27.01.09, 22:03
          wywazac otwarte drzwi ?
          Czy istota Hamasu zmienia cokolwiek w izraelskich zbrodniach na ludnosci
          cywilnej ? Czy moze cala ludnosc Gazy nalezy zaliczyc do Hamasu ?

j.
          • maria421 Re: Po coz 27.01.09, 22:16
            jecki.p napisał:

> wywazac otwarte drzwi ?
            > Czy istota Hamasu zmienia cokolwiek w izraelskich zbrodniach na ludnosci
            > cywilnej ?

Najpierw niech te zbrodnie zostana udowodnione

Czy moze cala ludnosc Gazy nalezy zaliczyc do Hamasu ?
            >
            Nikt tego nie robi.
            • jessi_a Re: Po coz 27.01.09, 22:24
              dla mnie uzycie bialego fosforu juz jest zbrodnia. Chyba na to nie
              trzeba dowodu.
              • maria421 Re: Po coz 27.01.09, 22:33
                jessi_a napisała:

> dla mnie uzycie bialego fosforu juz jest zbrodnia. Chyba na to nie
                > trzeba dowodu.
                >
                Uzycie bomb fosforowych nie jest zabronione zadna konwencja. Wszystkie
                nowoczesne armie go maja i w wojnie uzywaja
                Musiano by udowodnic ze Izrael uzywal je celowo przeciw ludnosci cywilnej a nie
                zgodnie z celem.
                • jessi_a Re: Po coz 27.01.09, 22:43
                  o ile wiem, te pociski moga byc stosowane, jezeli nie zaszkodza
                  ludziom. Jak to sie ma do gesto zaludnionej Gazy ?
                  • maria421 Re: Po coz 27.01.09, 22:53
                    Poniewaz Gaza jest gesto zaludniona, to nie powinno sie wobec niej uzywac
                    zadnych bomb, bo jeszcze nikt nie wymyslil sposobu, zeby zdobyc jakies miasto ,
                    czy To Kuwejt City, czy Kabul czy Bagdad czy Belgrad bez strat w ludnosci cywilnej.
                    Tylko ze jest to czysta utopia.
              • shabbat.shalom Mi Angole to w 1944/45 na głowę sypali. 27.01.09, 22:37
                jessi_a napisała:

> dla mnie uzycie bialego fosforu juz jest zbrodnia. Chyba na to nie
                > trzeba dowodu.
                ----------------------------------------
                • ja.nusz Re: Mi Angole to w 1944/45 na głowę sypali. 27.01.09, 23:14
                  shabbat.shalom napisała:

> Mi Angole to w 1944/45 na głowę sypali.
                  >
                  > Ich główny naczelnik ma za to pomnik w środku Londynu.
                  >
                  > Kilka razy to tu już opisywałem.
                  >
                  > Januszek mówi, że to dlatego, że ja byłem Volksdeutschem III Klasy
                  >
                  > Sam to sobie zarobiłem...

Opowieści o rozsypywanym fosforze z nisko latających samolotów (np. podczas
                  nalotów na Drezno) historycy już dawno włożyli między bajki a ten volksdojcz
                  pierdoli o tym dalej.
                  Możesz te historyjki na ławeczce pod Aldikiem przy tanim fuzlu swoim kolesiom
                  opowiadać.
                  • shabbat.shalom Wessen Brot ich esse, dessen Lied ich singe... 28.01.09, 10:47

ja.nusz napisał:

Opowieści o rozsypywanym fosforze z nisko latających samolotów (np. podczas
                    nalotów na Drezno) historycy już dawno włożyli między bajki
                    -----------------------------------------------------------------------
                    • ja.nusz Re: Wessen Brot ich esse, dessen Lied ich singe.. 28.01.09, 12:01
                      shabbat.shalom napisała:

>
                      > ja.nusz napisał:
                      >
                      > Opowieści o rozsypywanym fosforze z nisko latających samolotów (np. podczas
                      > nalotów na Drezno) historycy już dawno włożyli między bajki
                      > -------------------------------------------------------------------------
                      >
                      > Zgadza się!
                      >
                      > I z roku na rok ilość ofiar drezdeńskich o kilka tysięcy maleje.
                      >
                      > Nie tylko w czasach chrystusowych były cuda, ale także w naszych.
                      >
                      > Trza zapytać, kto tych historyków finansuje...
                      >
                      > Wessen Brot ich esse, dessen Lied ich singe...
                      >
                      > Ostküste lässt grüßen...

Kto finansuje historyków? Co za kretyńskie pytanie - Zydzi oczywiscie.
                      Inni Zydowscy naukowcy oszacowali ilość ofiar na między 25.000 a 40.000.
                      Volksdojczom i innym faszystom jest to za mało, oni wiedzą dokładnie, że w
                      Dreźnie zginęło ponad ćwierć milona... bo policzylico do sztuki.
                      Göbbels to nawet cieszył się z tych nalotów - dzięki nim jego machina
                      propagandowa miała dosyć pracy.
                      • shabbat.shalom Rzygasz ale czytasz? Jesteś masochistą ? 28.01.09, 12:24
                        ja.nusz napisał:
                        Kto finansuje historyków? Co za kretyńskie pytanie - Zydzi oczywiscie

i dalej:

Twoje pseudosatyryczne kometarze powodują u mnie już od dawna odruch wymiotny.
                        -
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51283&w=90307672&a=90435287
                        ------------------------------------------------------------------------------------------------------
          • jureek Re: Po coz 27.01.09, 23:10
            jecki.p napisał:

> wywazac otwarte drzwi ?

Dla jednych to wyważanie otwartych drzwi, ale niemało też jest takich, którzy
            porównania hamasu z polską partyzantką w II wojnie światowej uważają za jak
            najbardziej adekwatne.
            A co najciekawsze, przeszkadza im wszystko, co islamskie lub arabskie oprócz
            terrorystów z hamasu - dla nich są oni pełni zrozumienia, o czym świadczą
            chociażby takie porównania z polskim ruchem oporu.
            Jura

P.S. Żeby mówić o izraelskich zbrodniach, trzeba najpierw udowodnić, że Izrael
            celowo atakował ludność cywilną, a nie terrorystów.
            • jessi_a Re: Po coz 27.01.09, 23:48
              jureek napisał:

> P.S. Żeby mówić o izraelskich zbrodniach, trzeba najpierw
              udowodnić, że Izrael
              > celowo atakował ludność cywilną, a nie terrorystów.
              >

no coz uznajmy, ze palestynskie dzieci zginely przez przypadek.
              • maria421 Re: Po coz 28.01.09, 09:56
                jessi_a napisała:

> no coz uznajmy, ze palestynskie dzieci zginely przez przypadek.

Moze poczekajmy co uznaja eksperci.
                • shabbat.shalom Przecież Januszek tu codziennie nowe dowody znosi. 28.01.09, 10:54

maria421 napisała:

Moze poczekajmy co uznaja eksperci.
                  -------------------------------------------
        • maria421 Re: choćby dlatego... 27.01.09, 22:14
          jureek napisał:

> ... że nie tak dawno niektórzy tę organizację z polskim ruchem oporu porównywal
          > i.
          > Jura
          To nie ma ani sensu ani znaczenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka