Dodaj do ulubionych

Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Kult...

24.09.09, 20:46
"Colinrope, Via Mistica, Rima, 5set5, Hukos, Hermh, Devil Blues, Sami Muzycy,
Schody, Cochise, PBK, Tetris, czy też The Hardworkers, Hellrizer lub Saint Hill"

No gry komputerowe takie były, filmy o podobnych nazwach też, ale zespoły
muzyczne z Białegostoku? Pierwszo słyszę. Czy w związku z tym mam się czuć winny?
Obserwuj wątek
    • rabit1 Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Kult... 24.09.09, 22:29
      A cóż to znów za polemika? Przecież Kochanowski pisał o czymś zupełnie innym,
      a Sikora cały czas na zasadzie "moje jest mojsze". I co z tego, że są te
      wszystkie zespoły. W każdym mieście sa kapele garażowe, tak to mozna każdego
      rozwalić, ze niby nie wie. No i sorry, ale byłem przed chwilą na stronie tego
      portalu madeinbialystok, na którym zresztą pisze Sikora, no bez przesady z tą
      reklamą. A juz podpieranie się Pograniczem jest żałosne, przecież to nie ma
      zadnego związku z tekstem Kochanowskiego. Złośliwy paszkwil,a nie polemika.
    • pawlozsiul urzędniczo-bełkotliwa żenada Sikory 25.09.09, 04:38
      Ten pan ma jakąś specyficzną definicję "kultury". Od hip-hopu po
      trampkarzy młodszych Jagiellonii. Wszystko do jednego worka. Słynne
      logo też pewnie należy - by sparafrazować nowomowę prezydentów
      Białegostoku - do "przestrzeni kulturotwórczej".

Panie Sikora, zanim zacznie Pan obrażać adwersarzy, na początek
      proponuję lekturę:
      www.polityka.pl/pani-hrabina-czeka/Lead33,935,302475,18/
      Niech Pan sięgnie do wersji papierowej "Polityki" i zobaczy, jak
      bladziudko wypada Białystok na tle innych miast. Z czym do ludzi?
    • madii1 Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Kult... 25.09.09, 08:37
      Co do tego, że rozwój jest potrzebny - zgoda. Co do tego, że
      moglibyśmy bardziej się wyluzować i zapomnieć o kompleksach - też
      zgoda. Ale przedstawione dowody, że białostocka kultura kwitnie,
      wypadają raczej nędznie.
      Panie Sikora, weź pan porównaj białostockie Co jest grane z CJG
      Krakowa, Łodzi, Warszawy, Katowic czy nawet Lublina. Toż są u nas
      zupełnie nierzadko takie weekendy, że nawet do kina nie ma na co
      pójść, bo tam same Harry Pottery i Terminatory :-/. Że o innych
      imprezach nie wspomnę.
    • leprechan Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Kult... 25.09.09, 09:00
      panie sikora, porownujesz podlaskie tańce i inne dzikie rozrywki na rynku
      kościuszki do bardzo profesjonalnego festu 4 kultur w lodzi, jakim prawem
      skoro nawet tam nie byles i sadzac po twoim tekscie mam wrazenie, ze nawet nie
      przeczytales calego programu. no coz, juz kiedys porownywales filmvisage do
      camerimage ;)

a filmvisage to jest po prostu parada nieudacznikow filmow, ktorych wyrzucili
      z jednego miasta i teraz w 'jakims' bialymstoku traktuja ich niczym gwiazdy
    • leprechan Re: Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Ku 25.09.09, 09:01
      no i panie sikorra: przez dzialania takich ludzi jak pan duzo ludzi sie z nas
      smieje, wcale nie poprawiasz nam wizerunku
    • fisk12 Re: Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Ku 25.09.09, 09:17
      A tak na poważnie. Najsmutniejsze jest to, że Konrad Sikora mógł racjonalnie
      opisać: jak wyglądają plany Miasta, kiedy będzie logo, wszystko wyjaśnić i na
      spokojnie odpowiedzieć. itd. Wybrał najmniej elegancką i najmniej przyzwoitą
      formę dyskusji, czyli słowotok obraźliwych dygresji zupełnie zresztą nie na
      poziomie Gazety. Takie opinie to można zamieszczać na portalach czy forach
      internetowych. Bo w sumie smutne jest to, że facet, który będzie teraz przez
      kilka lat odpowiadał w jakiś sposób za kulturę Białegostoku używa takiego stylu.
      Odnosząc się zresztą w sumie prawie tylko do jednego akapitu tekstu
      Kochanowskiego, a przecież tam było dużo smutnych prawd: na temat
      wielokulturowści, zagospodarowania miasta, kolejnych aptek i drogerii. A Sikora
      zamiast racjonalnie dyskutować to uprawia kryptoreklamę i to brnąc jeszcze dalej
      w absurdy, wymieniając w tekście o kulturze "Białostocką Galę Sportów i Sztuk
      Walki"!

Ja naprawdę nie słyszałem o żadnym z tych zespołów muzycznych. A skoro ja nie
      słyszałem, to czy to znaczy, ze w innych miastach o nich słyszeli, że powinniśmy
      się akurat NIMI chwalić. Podejrzewam, ze taka Łódź oprócz imprez flagowych ma
      jeszcze setki, jeśli nie tysiące zespołów w podobnym typie, które wymienia Pan
      Sikora.
    • olga1509 Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Kult... 25.09.09, 10:01
      Strasznie nie lubię argumentacji na zasadzie: "Mówisz pan, a nigdy nie byłeś/nie widziałeś/nie czytałeś" - zakładanie, że ktoś czegoś nie zrobił jest bez sensu. Każdy ma trochę racji: i Kochanowski, bo faktem jest, że w Białymstoku kultura jest albo w spadku z innych miast, albo desperacko wykrzykiwana przez nie do końca zorganizowane "festiwale"; Sikora, bo ma jakieśtam poczucie misji i pragnie zrealizować siebie przez działanie "na rzecz" Białegostoku.
      Fajnie, że Białystok bierze udział w konkursie (nawet jeśli nie ma żadnych szans na wygraną), ale nazywanie tego miasta żywym kulturalnie jest już kompletną pomyłką! OK, zdobywamy potencjał i możliwości - ale do osiągnięcia celu (którym wg mnie jest otworzenie Białegostoku na kulturę i VICE VERSA) prowadzi długa droga! Źrebak, który dopiero co stanął na nogi nie da się osiodłać i nie będzie skakał przez przeszkody.
      • w.koronkiewicz Re: Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Ku 25.09.09, 10:14
        przeczytałem uważnie tekst pana Sikory i znalazłem fragment odnoszący się
        pośrednio do mnie:
        "Poza tym te miasta mają również po swojej stronie media, które po prostu
        włączyły się w ten projekt i czasami mocno na wyrost zachwycają się działaniami
        kulturalnymi tam realizowanymi. Wiedzą bowiem, że ich przekaz idzie w świat, że
        na ich podstawie budowana jest opinia na zewnątrz. A u nas?"

Więc uprzejmie zawiadamiam, że właśnie chciałbym coś napisać do lokalnej gazetki
        i puścić ów przekaz w świat. Gdzie zatem panie Sikora mogę otrzymać logo (a
        nawet jak pan twierdzi niejedno)? Gdzie znajdę propozycje Waszych imprez
        kulturalnych i terminarz? Czy prosić mogę o dokładny opis owych działań
        długofalowych? Co się wydarzy, gdzie i kiedy? Kto odpowiada za kontakty z
        mediami? Chętnie bym coś puścił w świat panie Sikora! Ale co?
        • stachkonwa Re: Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Ku 25.09.09, 12:44
          Panjie Koronkiewicz, przecież kiedyś pan był współredaktorem pisma
          literackiego "Kartki" (takie mam informacje). I gdzie jest teraz to
          pismo? Znalazło się niewiniątko...
          ----
          MOże po prostu taki z pana animator kultury jak ekolog
          (rozwiązania "AB" też pan nie waprł stwierdzając, że nie może pan
          robic wszystkiego).
          Krowa, która dużo ryczy mało mleka daje. Po prostu pierdu, pierdu,
          że zacytuję Kieślowskiego.
        • bogo2 Re: Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Ku 25.09.09, 16:32
          przeciez ty zadne media jestes... !!!
          tekst pana sikory do ciebie sie nie odnosi...
          mozesz sobie pisac gdzie chcesz, jak chcesz...
          jak cie puszcza w lokalnej gazetce, to zaden powod, zeby sie nadymac,
          nawet jak przekaz w swiat chcesz puszczac....
          pokory troche trzeba ci zyczyc...!!

w.koronkiewicz napisał:
          (...)

> przeczytałem uważnie tekst pana Sikory i znalazłem fragment
          > odnoszący się pośrednio do mnie(..)

> Więc uprzejmie zawiadamiam, że właśnie chciałbym coś napisać do
          > lokalnej gazetki i puścić ów przekaz w świat.(..)
        • stachkonwa Przepraszam 26.09.09, 00:50
          Przepraszam Wojtku, poniosło mnie, ale czasem mam wrażenie, że
          trochę dużo pary w gwizdek puszczasz. Pozdrawiam i potraktuj ten
          złośliwy tekst powyżej jako niebyły. W kwestii tego, co napisałeś:
          to akurat nie ty masz obowiązek puszczac przekaz w świat...
    • fabrykowiczka Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Kult... 25.09.09, 14:41
      "Tym bardziej że określa się Pan mianem animatora kultury. Jestem ciekaw,
      jakie projekty Pan "animował"? I nie jestem w tym miejscu złośliwy, po prostu
      nigdy o żadnym nie słyszałem."

http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35251,4088133.html

www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080416/KULTURA/728638766
      "To, że Pan czegoś nie zna, nie znaczy, że to nie istnieje."
      • fisk12 Re: Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Ku 25.09.09, 17:13
        Dobre:)
    • przygranicy Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Kult... 26.09.09, 11:25
      Każdym swoim zdaniem w tym fatalnie napisanym tekście Sikora udowadnia, ze
      Kochanowski ma racje - o tym, że tu wszystko jest buńczuczne, że na kulturze
      to sie taki Sikora malo zna bo jak tu nie slyszec o Fabryce Bestsellrow. Ze tu
      wszystko wyglda tak troche na zasadzie zamiatania problemow pod dywan; albo
      ich nie dostrzegania. Ze nie warto uczyc sie od innych bo wszystko juz wiemy i
      jacy to jesteśmy wspaniali.
    • r.pusko gala sztuk walki ? 26.09.09, 11:55
      Czytam te komentarze i czytam i moge odniesc wrazenie ze polemika
      Pana Sikory z Panem Kochanowskim zamienila sie jak ktos wyzej
      slusznie napisal w autopromocje tego pierwszego. Nie twierdze ze to
      zle bo promowac sie trzeba i wypada tylko trzeba miec czym. A jak
      ktos w ramach "dzialanosci kulturalnej" pisze o gali sztuk walki to
      delikatnie mowiac jest to troche nie na miejscu.
      Ogolnie pomysl z esk jest sluszny, bo mamy czym sie chwalic
      (chociazby tymi garazowymi kapelkami ktore do 2016tego garazowe
      wcale juz byc nie muszą). Warto jednak miec na uwadze co sam
      zauwazyl Pan Sikora ze za pozno zaczelismy i czy nie lepiej
      dzialania wszelkich instytucji kulturalnych, fundacji, stowarzyszen
      oraz jednostek miejskich nie skupic na dacie pozniejszej. Wydaje sie
      ze 6 lat to duzo (zaraz mamy 2010). Jednak w tym konkretnym
      przypadku to za malo...
      • przygranicy Re: gala sztuk walki ? 26.09.09, 12:13
        To nie jest rok 2016!
        Kopiuje ze strony gdzie mowa jest o procedurach przyznania tytułu Europejskiej
        Stolicy Kultury:

"Selekcja końcowa
        Miasta kandydujące, które znalazły się na krótkiej liście miast przygotowują
        pełne wnioski i przekazują je zainteresowanym państwom członkowskim, a te
        przekazują wnioski Komisji.
        W dziewięć miesięcy po dokonaniu preselekcji każde zainteresowane państwo
        członkowskie zwołuje odpowiednią Komisję selekcyjną w celu przeprowadzenia
        selekcji końcowej. Komisja ocenia programy przestawione przez miasta i sporządza
        sprawozdanie wraz z zaleceniami dotyczącymi nominacji jednego miasta do tytułu
        Europejskiej Stolicy Kultury. Sprawozdanie przedkładane jest zainteresowanemu
        państwu członkowskiemu i Komisji. Zostaje ono zamieszczone na stronie
        internetowej Komisji.
        Wybór polskiego kandydata do tytułu Europejskiej Stolicy Kultury 2016 powinien
        nastąpić do końca 2011 roku. "

http://kultura.lublin.eu/wiadomosci,1,2336,Procedury_przyznania_tytu%C5%82u_Europejskiej_Stolicy_Kultury.html?locale=pl_PL

Czyli tak naprawdę to 2011!

Najgorsze będzie jak nas rzeczywiście wybiorą, przecież to wszystko co tam
        naprędce powymyślamy trzeba będzie zrealizować. W realu.
    • real_obuch Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Kult... 26.09.09, 13:20
      Ostatni będą pierwszymi.pozdr obuch
    • stachkonwa Naiwne pytania 26.09.09, 18:34
      Czy byłby pan uprzejmy odpowiedziec na parę prosych pytań:
      1. czy byłby pan uprzejmy wskazac te listy przebojów, na których
      brylują wymienione przez pana zespoły, gdyż żadnej znaleźc (ja,
      prosty słuchacz) nie potrafię,
      2. czy byłby pan uprzejmy wskazac, gdzie moge kupic płyty tych
      powszechnie znanych zespołów, gdyż nigdzie ich nie znalazłem?
      3. czy byłby pan uprzejmy jakoś udowodnic, że Sejny to przedmieścia
      Białegostoku, poniewaz inaczej argument o "Pograniczu" brzmi tak: "
      nasz Nowy Jork jest rewelacyjny, ponieważ w Los Angeles jest
      Hollywood"
      4. czy jako prezes fundacji podobno promującej miasto ma pan prawo
      nie znac imprez organizowanych przez dr Kochanowskiego, skoro ja je
      znam, a pan nie, więc wygląda, że lepiej bym promował miasto od
      pana...
      5. na osiedlu Antoniuk jest pewna pani, któta świetnie gra na
      okarynie; wiem, że nie zna pan jej nazwiska. Czy pańska sugestia, że
      niewiedza o jakimś kulturalnym wydarzeniu dotyczy także pana i czy z
      powodu nieznania nazwiska tej pani poda się pan do dymisji?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź ja prosty człowiek sądzący, że
      Białystok raczej leży niż stoi w kwestii kultury, bo nawet choc
      podobno stoimy tańcem nowoczesnym, to mistrzowstwa świataw tym tańcu
      i tak odbywaja się w kaliszu.
      • stachkonwa Re: Naiwne pytania 26.09.09, 18:36
        To było skierowane do autora polemiki. Uprzejmie proszę o odpowiedź.
        • sancho.pa Re: Naiwne pytania 27.09.09, 11:33
          Jeżeli podnosi się głos i publicznie wypowiada swoje zdanie, to się trzeba
          liczyć z uwagami krytycznymi. Pan Sikora jest działaczem wszechstronnym, w tym
          publicystą nowego portalu, który w swojej polemice beztrosko reklamuje.
          Sięgnąłem do tej jego spuścizny i mocno zafrapowało mnie jedno zdanie. Pisząc o
          niedostatkach białostockiej sceny muzycznej, zaczyna od takiego kwiatka:

"Kiedyś był Odeon, Fabryka, Chata Puchata… a teraz… nie ma nic… Nie ma w
          Białymstoku klubu, o którym można powiedzieć, że jest klubem muzycznym."

Zastanawia mnie w tym sądzie lista miejsc, które Pan Sikora wybrał jako
          ilustrację - bo ja wiem - mitologii białostockiego świata muzycznego. Nie jestem
          wielkim fanem koncertów, ale jako kultowe obok "Odeonu" prędzej wymieniłbym
          "ACK" (wie Pan co za miejsce?), "Trzynastkę", a nawet "Gwint" i "Herkulesy". Bo
          to tam można było poczuć powiew muzycznego świata. A jeszcze przypomina mi się
          "Krąg", gdzie dawniej bywał "Kult", czy choćby brytyjski "GBH". A squat i jego
          koncertowy profil? "Chata Puchata" i "Fabryka"... no były takie miejsca, ale bez
          przesady.

Piszę to wszystko i zastanawiam się jak traktować kogoś, kto chce zmieniać
          Białystok, a mam wątpliwość, czy to miasto zna. Do tego ton polemiki - wstyd.

A przy okazji. Kochanowski należy do grupy ludzi, którzy zaczęli pozytywny
          ferment w krajobrazie kulturalnym Białegostoku, może nie tak widowiskowy jak
          marmurowy chodnik zwany Aleją Bluesa, za to działaniom Pan Doktora należą się
          duże brawa, a nie wiedzieć o tym nic, to też trochę wstyd.
    • ww_lodz Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Kult... 27.09.09, 22:54
      Ciekawe czy w Łodzi są dumni z tego, że kojarzy się ją z zespołem Ich Troje?

Tak zwany lol.
      • stachkonwa Re: Polemika z tekstem "Białystok jako Stolica Ku 27.09.09, 23:00
        L.Stadt.Świetny zespół. A strona też świetna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka