Gość: akant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 21:56 Na forum Białegostoku czy Bydgoszczy można przeczytać ciekawe zwroty, charakterystyczne dla miejscowej ludności, a czy my mamy też? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rita Re: OLSZTYŃSKA GWARA ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 22:10 wyjść na podwórko ( inaczej na pole) wieszać na choince bombki( wieszamy bańki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Re: OLSZTYŃSKA GWARA ! IP: *.makronet.pl 23.07.04, 01:18 1) DLA MNIE się podoba... 2) ześwirować 3) melej a ogólnie to - smutek, pesymizm, nieufność i jakieś takie chytre oczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivan Re: OLSZTYŃSKA GWARA ! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 08:31 Olsztyn nie ma swojej gwary. Bo to tak naprawdę jest nowe miasto. Więcej niż 90% ludzi pochodzi z innych regionów - Kresów Wschodnich, Mazowsza. Nie mamy żadnych "miesjkich" tradycji, tak jak Poznaniacy, Warszawiacy czy Krakusi. Mówi się trudno :-( Ale i tak Olsztyn jeszcze jest piękny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salsa Re: OLSZTYŃSKA GWARA ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 11:11 To co ja zauważyłam, a nie pochodzę z tych terenów to: - "Ustań "- zamiast "Wstań" albo "stój", -"Bujawka"- zamiast "huśtawka" -coś jest na "dworzu" - powinno być "na dworze" - bluzka "na krótki rękawek" - zamiast "z krótkimi rękawkami" Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: OLSZTYŃSKA GWARA ! 23.07.04, 11:44 Teodor nie cwaniakuj Gość portalu: Teodor napisał(a): > 1) DLA MNIE się podoba... > 2) ześwirować > 3) melej > > a ogólnie to - smutek, pesymizm, nieufność i jakieś takie chytre oczka Odpowiedz Link Zgłoś
inka28 Re: OLSZTYŃSKA GWARA ! 23.07.04, 12:18 Też zauważyłam - daj to DLA Jarka, a nie JARKOWI końcówki nazwisk -wski niektórzy wymawiają bez w kupujemy bułki słodkie, a nie drożdżówki jeżdzimy na sieciówce (w krakowie to bilet sieciowy) mielony zamiast sznycel jagody zamiast borówki a może odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwadron Re: OLSZTYŃSKA GWARA ! IP: 5.5R2D* / *.pg.com 23.07.04, 12:36 ach jest wiecej zakitowac, kitowac (czyli na klucz) drzwi w odroznieniu do przymknac slodkie (no po prostu slodkie;) na ciacha i inne takie czesc to niemczyzny: laufer na gonca kreuze na trefle po ulicy szwendaly sie luje (znaczy lobuzy, czy inne pijaki) i moje ulubione "jo" lub pochodne "ajotka" tylko nie wiem ile z tego w Olsztynie sie uzywa no i podobno akcent ale ja go nie slysze wiec nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Re: OLSZTYŃSKA GWARA ! IP: *.olsztyn.mm.pl 23.07.04, 12:40 a co? nieprawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: OLSZTYŃSKA GWARA ! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 20:17 "dla mnie sie podoba" itp. to zadna olsztynska gwara ale rusycyfizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Re: OLSZTYŃSKA GWARA ! IP: *.makronet.pl 24.07.04, 00:16 (rusycyzm) ale jednak tylko tutaj tak mówią, nigdzie więcej się z czymś takim nie spotkałem. Słyszałem kilkakrotnie jak policjanci mówią : np. "007 zgłoś sie dla 008", nawet procedure zgłaszania mają olsztyńsko (też często używane zamiast "olsztyńską") Odpowiedz Link Zgłoś