Dodaj do ulubionych

papier z makulatury

28.12.09, 13:16
Szukam ekologicznego papieru do drukarek. Papieru wykonanego w całości z
makulatury. Nie jestem ministrem, prezydentem czy premierem. Moje listy nie
muszą lśnić jeszcze bielszą bielą. Szukam też ekologicznych kopert na listy.
Mogą być szare, brązowe, beżowe. Wystarczy wycinania drzew, gdy obok marnuje
się tak wiele makulatury. Czy ktoś wie, gdzie mogę kupić taki papier?
Obserwuj wątek
    • fiat_lux Re: papier z makulatury 28.12.09, 16:41
      polska dopiero co sprzedala prawa do emisji co2 bo sama emituje o wiele za malo.
      prawdopodobnie zyjesz w najekonomiczniejszym kraju europy (nie chce mi sie tego
      szukac w wikipedii)
      to tak na otuche jak nie znajdziesz tego papieru
    • bogo2 ile jestes w stanie doplacic do tej zielonej 28.12.09, 17:05
      fanaberii...?
      www.treecycle.com/

w.koronkiewicz napisał:

> Szukam ekologicznego papieru do drukarek. (..)
    • brutt Do wyboru 28.12.09, 17:29
      www.officedepot.pl/a/browse/business/Papier-ekologiczny/N=2+1010/
      • brutt Re: Do wyboru 28.12.09, 17:31
        Pewnie nie jest robiony w Polsce, a szkoda bo produkcja papieru u nas ma długą
        tradycję.
        • brutt Re: Do wyboru 28.12.09, 17:32
          Własnie admin wycią mój link - dlaczego?
          Koro, to był link na stronę officedepot (kropka) pl
          • bogo2 Re: Do wyboru 28.12.09, 17:46
            alez nikt ci niczego nie wycial..!
            z puntku widzenia admina to fajny watek jest..
            wystawia koro na posmiewisko,niczym nie ryzykujac...
            czasami sie zastanawiam , czy koro nie umie inaczej....

brutt napisał:

> Własnie admin wycią mój link - dlaczego?
            • w.koronkiewicz Re: Do wyboru 28.12.09, 22:01
              odpowiadam na pytanie: ile jesteś gotów dopłacić do tej zielonej fanaberii?
              jestem gotów dopłacić tyle, ile wynosi różnica między papierem wyprodukowanym z
              drzew, a papierem wyprodukowanym z makulatury. nie znam dokładnych liczb, ale
              nie są to kwoty zbyt duże. liczone w złotych.
              pod moim blokiem stoją pojemniki do segregacji odpadów. oddzielne na makulaturę,
              oddzielne na plastik. mieszkańcy segregują. po czym przyjeżdża śmieciarka i do
              jednego wozu wrzuca wszystkie pojemniki. miesza posegregowane odpady. kto płaci
              za tą fanaberię?

kiedy byłem uczniem, pamiętam, że zbieraliśmy surowce naturalne. przynosiliśmy
              makulaturę do szkoły. za makulaturę można było dostać dzieła Mickiewicza. na
              każdym osiedlu było kilka skupów makulatury i surowiec ten nie walał się po
              śmietnikach. co się stało z przetwórstwem makulatury. nagle przestało się opłacać?
              W wielu krajach odzysk papieru z makulatury stanowi ważną gałąź, przemysłu, a
              udział makulatury w procesie produkcji papieru osiąga wysoki poziom (np. w
              Niemczech wynosi on 41%, zaś w przypadku papieru opakunkowego dochodzi do 100%!).
              kto w Niemczech płaci za tą fanaberię?

Wyprodukowanie jednej tony papieru wymaga ścięcia 17 drzew. Każda tona
              makulatury to zachowanie tych drzew w lesie. Produkcja papieru z nowo wyciętych
              drzew wymaga zużycia 2,5-krotnie więcej energii, niż w przypadku wykorzystania
              surowca wtórnego, jakim jest makulatura. Stanowić to może znaczne źródło
              zmniejszenia zużycia energii w naszym kraju.
              kto płaci za te fanaberie? ja. Ty. my.
              ja już nie chcę.
              inne ogromne korzyści z produkcji papieru z makulatury to:
              - obniżenie zanieczyszczenia powietrza przez papiernie o 75%,
              - zmniejszenie skażenia wody w procesie produkcyjnym o 35%,
              - ograniczenie zużycia wody do wyprodukowania papieru o 60%
              (oszczędność 180 litrów/kg papieru).

mam kupować papier z wyciętych drzew, bo jest kilka złotych tańszy? a koszty
              zanieczyszczenia środowiska? a koszty utylizacji odpadów? jeśli moje działanie
              jest fanaberią, to weź kolego kalkulator i policz sobie, kto tak naprawdę
              zarabia, a kto traci na papierze?!

• aaccrroo Re: Do wyboru 28.12.09, 22:13
                Wojtek!

Nie dam się zabić, ale o ile wiem, to nikt w Polsce nie produkuje papieru ze
                specjalnie ścinanych drzew. Idą na to odpadki (gałęzie, skrawki) z drewna
                budowlanego oraz tzw papierówka - małe drzewka z cięć sanitarnych, przecinek,
                czyszczeń pod liniami energetycznymi itp. Wygląda na to, że zbieranie makulatury
                nie uratuje ani jednego drzewa - jedynie zmniejszy ilość śmieci. Co do bilansu
                energetycznego - chyba nie uwzględniłeś w nim bardzo energochłonnego zbierania
                makulatury i jej transportu z rozproszonych żrodeł. Ale lepiej, żeby ktoś te
                moje zasłyszane dane sprawdził.

PS. Sam zbieram makulaturę. W końcu co to za wysiłek...
              • rafal.kosno7 Re: Do wyboru 29.12.09, 02:00
                z makulkarury POwinien byc tanszy:)
                • 3-antoni Re: Do wyboru 29.12.09, 22:58
                  na mój 1% podatku nie masz co liczyć Panie Rafale, takie miganie się od
                  odpowiedzi...
                  cóż mocno śmierdzi.

ZAPISZ SIE TO ZOBACZYSZ JAK JEST NAPRAWDE,

Członku PO POwtarzasz się na razie to twoja PO okazuje sie miec TYSIACE
                  niestniejacych fikcyjnych czlonków:)a ile zarobiła twoja młodzieżowka PO na
                  splagiatowanym gejhomologo (w)SCHODZACY BI=ałystok? Oddawaj te kase złodzieju!

za to ty jestes idiota jak twoi koledzy z PO Partii Oszustów:(zamiast zwierzat
                  ilepiej byloby was zamknąc i POkazywac jako osobliwości na tle splagaitowanego
                  gejhomologa wSCHODZACY BIa-łystok

I nie wierzcie w Mikołaja bo może okazać się pedofilem w przebraniu (to rodzice
                  kupują prezenty)

Uważajcie by wam ryba nie stanęła ością w gardle w czasie świąt pełnych alkoholu
                  usychającej choinki i duszących się ryb w wannie

TAK RZECZE RAFAŁ KROSTA

[/i](i jeszcze odsyła na Śląsk, do Czernobyla ...)[/i]

ps.
                  Zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne (OCD): nawroty myśli lub obrazów.
                  Obsesyjne stany umysłu => czynności natrętne, rytualne, symboliczne, np. obawa
                  przed pomyłką, obsesje moralne, poczucie winy, obsesyjne wklejanie
                  postów,unikanie odpowiedzi na proste pytania.

Silne symptomy => nerwica natręctw.

moje jakże proste pytanie:

ilu członków liczy chwalebna federacja???
                  wg moich wyliczeń

Federacja Zielonych = 1 - Rafał Krosta = 0

to żadna lipa, w sprawozdaniu Federacji wpływy ze składek = 0
                  (kłaniają się MARTWE DUSZE Gogol) od kilku lat

a w statucie jak wół jest zapis:
                  18. Utrata CZŁONKOWSTWA następuje na skutek:
                  b 4) Nie opłacania składek przez okres jednego roku.
              • fiat_lux Re: Do wyboru 29.12.09, 17:53
                w.koronkiewicz napisał:

> inne ogromne korzyści z produkcji papieru z makulatury to:
                > - obniżenie zanieczyszczenia powietrza przez papiernie o 75%,
                > - zmniejszenie skażenia wody w procesie produkcyjnym o 35%,
                > - ograniczenie zużycia wody do wyprodukowania papieru o 60%
                > (oszczędność 180 litrów/kg papieru).

Koro jestes bardzo wszczemiezliwy. skoro juz mamy estymowac to rownoczesnie
                zrobmy tymi liczbami jakies wrazenie. ja bym nie schodzil ponizej 10000%. al
                gore za to dostal nobla. takie 35% na nikim nie robi juz wrazenia.

rowniez korzystajac z okazji: kiedys zdawalem na makulature zuzyty papier
                sniadaniowy. jesli ktos trafi wsrod swoich przyjaznych srodowisku kartek do
                drukarki na jedna tlusta karte to z gory przepraszam
            • 3-antoni Re: Do wyboru 28.12.09, 22:04
              Na moją wiedzę, to jest jeden tak naprawdę ekologiczny - Cyclus offset, w 100 %
              wykonany z makulatury, bodajże bezkwasowy, ale to już trzeba sprawdzić, w
              przypadku pozostałych ekologia polega na tym, iż w miejsce jednego wyciętego
              drzewa sadzą nowe, i dorzucą jakiś procent makulatury.
              Nie wiem też, czy jest dostępny w sprzedaży w ilościach detalicznych.
              Pozdrawiam.

• w.koronkiewicz Re: Do wyboru 29.12.09, 09:25
                jeden z moich przedmówców napisał: "Sam zbieram makulaturę. W końcu co to za
                wysiłek..."

ja też zbieram. i widzę, że ludzie na moim osiedlu zbierają. że segregują. a
                potem ich trud idzie na marne i śmieci są mieszane.
                widzę też, że na temat papieru z makulatury nikt nic nie wie. nadaje się do
                kserokopiarek i drukarek tak samo jak papier zwykły - ale nie można go znaleźć
                w żadnym sklepie.
                nikt też nic nie wie na temat polskich producentów papieru z makulatury.
                jednym słowem segregujemy odpady, zbieramy amkulaturę - ale po co? co dalej się
                z nią dzieje?
                dlatego właśnie zamierzam dziś się przejść po wszystkich sklepach i kupić papier
                z makulatury. jeśli zaś takiego nie mają w ofercie - zamówić go.
                zamierzam też wysłać list do wszystkich urzędów w Białymstoku i zapytać: ile ryz
                papieru rocznie zużywacie w Waszym urzędzie? jaki procent tego papieru pochodzi
                z makulatury?
                interesują mnie zwłaszcza wydziały ochrony środowiska i wszelkie organizacje
                ekologiczne. chronicie przyrodę? super! a gdzie w Białymstoku kupujecie papier
                biurowy z makulatury?
            • stachkonwa Re: Do wyboru 29.12.09, 09:53
              bogo2 napisał:

> alez nikt ci niczego nie wycial..!
              > z puntku widzenia admina to fajny watek jest..
              > wystawia koro na posmiewisko,niczym nie ryzykujac...
              > czasami sie zastanawiam , czy koro nie umie inaczej....
              >

Na razie to jesteś w tym wątku jedyną osobą, która się ośmieszyła.
    • stachkonwa Re: papier z makulatury 29.12.09, 09:51
      Polecam kontakt ze stowarzyszeniem Agrogroup. Oni powinni wiedziec.
      • w.koronkiewicz Re: papier z makulatury 29.12.09, 10:11
        zapewniam Cię stachu, że skontaktuję się ze stowarzyszeniem Agrogroup. ale
        znacznie bardziej interesuje mnie sytuacja, gdy papier z makulatury kupuję nie
        po znajomości i długich poszukiwaniach - a po prostu w sklepie papierniczym.
        ponadto po lekturze Waszych wpisów na tym wątku - bardzo mnie interesuje obecnie
        - co się dzieje z makulaturą zbieraną w pojemnikach przy śmietniku. napisałem
        już nawet w tej sprawie list do Prezydenta Miasta.
        • stachkonwa Re: papier z makulatury 29.12.09, 10:20
          O ile mi wiadomo (chociaż nie jestem na 100% tego pewien), to jakiś
          czas temu stowarzyszenie, o którym pisałem chwaliło się, że
          wprowadza do obiegu (czytaj: handlu) między innymi papier
          makulaturowy. Kto, jeśli nie oni, powinien wiedziec, gdzie ten
          papier jest i czy w ogóle jest, skoro podobno uczestniczyli w jego
          rozpowszechnianiu?
          ---
          A z tym papierem i sklepai papierniczymi to trochę tak jak za
          socjalizmu z salcesonem i szynką (taki stary dowcip kiedyś
          funkcjonował). Gośc pyta "Dlaczego jest salceson, a nie ma
          szynki?" "Przecież sam słyszy, że o szynkę nikt nie pyta, a o
          salceson wszyscy".
        • fiat_lux Re: papier z makulatury 29.12.09, 17:58
          w.koronkiewicz napisał:

> zapewniam Cię stachu, że skontaktuję się ze stowarzyszeniem Agrogroup. ale
          > znacznie bardziej interesuje mnie sytuacja, gdy papier z makulatury kupuję nie
          > po znajomości i długich poszukiwaniach - a po prostu w sklepie papierniczym.
          > ponadto po lekturze Waszych wpisów na tym wątku - bardzo mnie interesuje obecni
          > e
          > - co się dzieje z makulaturą zbieraną w pojemnikach przy śmietniku. napisałem
          > już nawet w tej sprawie list do Prezydenta Miasta.

no tak, ale co sie dzieje z makulatura zbierana w wasilkowie? albo w puszczy
          bialowieskiej albo w puszczy bialowieskiej po bialoruskiej stronie. nie
          powinienes byc taki malostkowy. ja na twoim miejscu pisalbym prosto do onz, cc:
          watykan
          • w.koronkiewicz Re: papier z makulatury 29.12.09, 21:19
            białoruś, bruksela, watykan. dziękuję za te niezwykle ciekawe pomysły. jednak
            bardziej przekonuje mnie hasło: "myśl globalnie - działaj lokalnie". interesuje
            mnie, dlaczego posegregowane śmieci spod mojego bloku są mieszane w jednej
            śmieciarce. interesuje mnie, czy płacę za śmieci posegregowane czy za mieszane
            (różnica jest bracie kolosalna). interesuje mnie, czy urzędy chwalące się tak
            bardzo opieką nad środowiskiem naturalnym - korzystają z papieru pochodzącego z
            makulatury. czy po prostu bajdurzą trzy po trzy w nadziei, że ciemny lud
            wszystko kupi.
            • fiat_lux Re: papier z makulatury 29.12.09, 22:43
              w.koronkiewicz napisał:

> białoruś, bruksela, watykan. dziękuję za te niezwykle ciekawe pomysły. jednak
              > bardziej przekonuje mnie hasło: "myśl globalnie - działaj lokalnie". interesuje
              > mnie, dlaczego posegregowane śmieci spod mojego bloku są mieszane w jednej
              > śmieciarce. interesuje mnie, czy płacę za śmieci posegregowane czy za mieszane
              > (różnica jest bracie kolosalna). interesuje mnie, czy urzędy chwalące się tak
              > bardzo opieką nad środowiskiem naturalnym - korzystają z papieru pochodzącego z
              > makulatury. czy po prostu bajdurzą trzy po trzy w nadziei, że ciemny lud
              > wszystko kupi.

mysle ze lepiej byloby napisac do biura firmy ktora te smiecie spod twojego bloku zabiera. moze dostaniesz odpowiedz, moze nie. jak dostaniesz to i tak bez spolecznego poparcia malo zdzialasz. byc moze lepiej jest po prostu tego papierowego smiecia nie produkowac - w przypadku drukowania, po prostu nie drukowac jesli jest taka mozliwosc, jesli juz drukowac to dwustronnie, gazety czytac przez internet zamiast kupowac papier, to samo ksiazki.
              rowniez jako osoba jakby publiczna masz wieksze szanse zmiany mentalnosci ludzi - zamiast jezdzic autobusem o piatej rano i gadac z kierowca, moze zrob program o tym co sie dzieje z papierem puszka czy butelka po wrzuceniu do pojemnika. zaleznie od tego jak dana firma smieciarska dziala, moze byc tak ze jesli w przezroczystej torbie znajduje sie 99% papieru i np jedna butelka to cala taka torba laduje na wysypisku dla zwyklych smieci. jesli ludzie o tym beda wiedziec, beda bardziej uwazac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka