marcusssss 29.03.10, 12:18 Witam, jestem spoza Białegostoku, ale założyłem się o to, że znajdę znaczenia słowa "żełż" używane właśnie w Białym; nie da się nic wygooglać, dlatego pytam tambylców. Dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wwredny Oswiec nas przy okazji - zubry nadal chodza po uli 29.03.10, 12:25 Oswiec nas przy okazji - zubry nadal chodza po ulicach w Bialymstoku czy juz przestaly? Skoro wiesz jakich slow sie uzywa to moze i to wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marcusssss Re: Oswiec nas przy okazji - zubry nadal chodza p 29.03.10, 12:31 założyłem się z osobą z Białego, mowi, że u Was to znane słowo Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: Oswiec nas przy okazji - zubry nadal chodza p 29.03.10, 14:44 Gosciu znalazl durnia i wcisnal kit a ty łyknąłes to bez mrugniecia i zawracasz gitare. Odpowiedz Link Zgłoś
marcusssss Re: Oswiec nas przy okazji - zubry nadal chodza p 29.03.10, 15:15 Co daje Ci prawo do myślenia, że jesteś najmądrzejszy na świecie, nie wiesz, nie obrażaj, siedź cicho jak nie potrafisz dyskutować. Gdybyś był bardziej oczytany miałbyś świadomość, że istnieją słowa, których możesz nie znać, że może ich nie znać 99% ludzi, że są to słowa, które mogą być regionalna gwarą. Ale oczywiście lepiej obrażać bo rośnie Twoje ego, człowiek wszechwiedzącego a cała reszta to motłoch i nieuki. Żal chłopaku, żal... wwredny napisał: > Gosciu znalazl durnia i wcisnal kit a ty łyknąłes to bez mrugniecia i zawracasz > gitare. Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: Oswiec nas przy okazji - zubry nadal chodza p 29.03.10, 16:56 Dyskutowac? o czym? o tym ze ktos ci wcisnal kit a ty lyknales go? G... wiesz o tym co i jak sie mowi w Bialymstoku ale nadal upierasz sie ze wiesz lepiej niz ktos z tego miasta? I z toba dyskutowac? Zal. Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 12:44 gdybym znalazl jelenia, ktory idzie na takie zaklady, to bym byl bardzo bogaty :) przyklad? "u nas w bialym, kazdy zna slowo <hrmpfl>. jak nie znajdziesz jego znaczenia, to mi wisisz stoweczke" :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcusssss Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 12:50 założyłem się tylko o to, że się dowiem a to nic nie kosztuje, jedynie czas, a szukać jest lepiej niż oglądać np. tzg ;) macrow napisał: > gdybym znalazl jelenia, ktory idzie na takie zaklady, to bym byl bardzo bogaty > :) > > przyklad? > > "u nas w bialym, kazdy zna slowo <hrmpfl>. jak nie znajdziesz jego znac > zenia, to > mi wisisz stoweczke" :) Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 14:26 Mieszkam w Białymstoku od urodzenia. I to już naprawdę wiele lat i w życiu takiego czegoś nie słyszałam. Ktoś Cię w maliny wpuszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 16:29 marcusssss napisał: > Witam, > > jestem spoza Białegostoku, ale założyłem się o to, że znajdę znaczenia słowa > "żełż" używane właśnie w Białym; nie da się nic wygooglać, dlatego pytam > tambylców. > > Dzięki za pomoc :) w zeszlym miesiacu widzialem bialego niedzwiedzia na rynku (zapraszamy wszystkich turystow do przekonania sie na wlasne oczy), ale takiego slowa nie slyszalem. moze potrafisz je uzyc w zdaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 19:55 A moze chodzi o "łżesz"? Albo "o żesz!"? Odpowiedz Link Zgłoś
kra-ku Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 20:44 Oj Sieroty Białostockie, piszecie takie kłamstwa biedakowi że takiego słowa nie ma. Otóż jest, istnieje i używa się go bardzo często. Ale żeby nie ułatwiać wygranej w zakładzie...powiem tylko że Żełżem jest nazywana osoba, charakterystyczna w swoim zachowaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 20:48 Jak często? Raz na ile lat? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kra-ku Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 20:56 wystarczająco często by znać to słowo :P Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 20:58 Ty mi tu języka nie pokazuj,bo Twoja odpowiedź nie jest odpowiedzią.:P Konkrety poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
noname-4 Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 21:10 Proponuje cofnąć się do czasów szkolnych ! Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 21:13 Niestety, żaden z moich nauczycieli, 80% z nich było białostoczanami, nie używał tego słowa.;( Odpowiedz Link Zgłoś
noname-4 Re: Co oznacza słowo " żełż " 29.03.10, 21:12 proponuję cofnąć sie do czasów szkoły, choć może nie wszyscy uważali na polaku! Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: Co oznacza słowo " żełż " 02.04.10, 07:09 Ty nie musisz - ty caly czas reprezentujesz poziom podstawowki. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Co oznacza słowo " żełż " 30.03.10, 08:43 kra-ku napisała: > Oj Sieroty Białostockie, piszecie takie kłamstwa biedakowi że > takiego słowa nie ma. Otóż jest, istnieje i używa się go bardzo > często. Ale żeby nie ułatwiać wygranej w zakładzie...powiem tylko że > Żełżem jest nazywana osoba, charakterystyczna w swoim zachowaniu! Urodziłem się i mieszkam w tym mieście od ponad trzydziestu lat. Takiego słowa nie słyszałem i nigdy nie używałem Odpowiedz Link Zgłoś
noname-4 Re: Co oznacza słowo " żełż " 30.03.10, 09:22 Mam prawie 50 na karku i jestem rodowitym białostoczaninem i jak widać uczyłem się polskiego bo słowo znam i używam! Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Co oznacza słowo " żełż " 30.03.10, 09:29 Mógłbyś już nas oświecić??? Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Co oznacza słowo " żełż " 30.03.10, 14:52 Dziś na tę okolicznosć przepytałam 20( słownie dwadzieścia osób ) Wszyscy rodowici białostoczanie, a najstarsza osoba miała 56 lat. Każda reagowała tak samo: pierwsze słyszę! Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Co oznacza słowo " żełż " 30.03.10, 17:40 żesz kurdesz przerzućżesz ten wątek do zagadek jeja jakie to są jaja nikt nie wie,nikt nie zna,a słowo istnieje skoro ktoś je zna,bardzo...bardzo ciekawy wątek :] Odpowiedz Link Zgłoś
ultramontanist1 Re: Co oznacza słowo " żełż " 31.03.10, 01:56 On pewnie dlatego tak meczy bialostockich tu-i-tambylcow by ci mu przypomnieli stare bialostockie powiedzenie: jesli nie zelzesz to niczego nie zalatwisz (w tym przypadku nie odgadniesz o co tak naprawde pyta googlujacy usilnie "marcus"). Odpowiedz Link Zgłoś
noname-4 Re: Co oznacza słowo " żełż " 01.04.10, 16:27 Żełż, żełżyk to nikt inny jak huligan w pieszczotliwym ujęciu! Odpowiedz Link Zgłoś
noname-4 Żełż, żełżyk 01.04.10, 16:32 Żełż, żełżyk to nikt inny jak huligan w pieszczotliwym ujęciu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: czyli 01.04.10, 20:38 jest to slowo mylnie odmazurzone,stosowane na pograniczu mazursko -mazowieckim w okresie najwiekszego zacfania mazowszan.I to slowo najdluzej pozostalo u mazowszan. Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: czyli żulik! 01.04.10, 22:37 Tak... chociaż nikt z białostoczen go nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: czyli żulik! 01.04.10, 23:46 ok, ktos pyta, co znaczy slowo hrmpfl. wszyscy mu mowia, ze nigdy tego nie slyszeli. jeden powie, ze hrmpfl to widly. i juz mamy istniejace slowo?? Odpowiedz Link Zgłoś
noname-4 Re: czyli żulik! 02.04.10, 00:01 Ale my mówimy tu mówmy o słowie, które funkcjonuje rzeczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
ultramontanist1 Re: czyli żulik! 02.04.10, 00:22 Slusznie. Mowimy tu slowie, ktore "potwierdzila" jedna osoba na 37 wpisow a wiec okolo 3 procent tego quorum. Ciekaw jestem gdziez-li ten kraj, gdzie 3 procent na "tak" jest dowodem na prawde jakiegos stwierdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: czyli żulik! 02.04.10, 07:09 > Ale my mówimy tu mówmy o słowie, które funkcjonuje rzeczywiście. Tylko w twojej glowie. Odpowiedz Link Zgłoś