w.koronkiewicz 31.05.10, 14:46 w zeszłym roku widziałem jeżdżacą po kraju ciężarówkę z hasłem tyskie - festiwal piwa. obecnie z ciężarówki reklamowany jest lech. nie zdziwiłbym się, gdyby za rok ta sama ciężarówka jeździła w barwach żubra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w.koronkiewicz Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 31.05.10, 14:49 i jeszcze słów kilka na temat piwa z browaru dojlidy. jeszcze niedawno browar ten produkował kilkanaście gatunków piwa. obecnie jedno. dla porównania - browar Łomża wytwarza 4 gatunki piwa. zaś jedyna klasyczna piwiarnia w Białymstoku należy do browaru... wiecie jakiego? Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 31.05.10, 15:12 pewnie warki ;) co do browaru dojlidzkiego, tez mi bardzo smutno z powodu porzucenia gatunkow. herbowe bylo calkiem dobrym piwem! Odpowiedz Link Zgłoś
brutt Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 31.05.10, 15:23 teraz białostocki browar góruje w warzeniu piwa pt. "siki Weroniki". Jak na browar z tradycjami to już nie wiele tradycji tam zostało. Czemu np. nie robią piwa niepasteryzowanego? Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 31.05.10, 15:35 bo nie chca. glosowalismy na rzady, ktore wszystko prywatyzuja, to teraz nie nam decydowac, co sie w prywatnych przedsiebiorstwach produkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 01.06.10, 08:10 pełna zgoda. mamy wolność i nie ma co wtykać nosa w działalność prywatnych przedsiębiorstw. produkują jedno piwo, wychodzą widocznie na swoje. nie chcą własnej piwiarni, nie robią piwnych imprez - mają do tego prawo. zostawiają pole do popisu innym. wcześniej czy później ktoś to wykorzysta. jutro w piwiarni spotkanie domowych piwowarów. drugi etap konkursu z bardzo fajnymi nagrodami. Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 01.06.10, 09:59 a ja w ramach wiosennych corocznych podróży po Polsce zahaczyłem w tym roku o Ciechanów i tam w starym browarze o nazwie Ciechan robią piwo Ciechan. Ale jakie piwo! Tam produkują: Piwa specjalne & aromatyzowane - pierwsze miejsce Piwa ciemne górnej fermentacji - pierwsze miejsce Piwa jasne dolnej fermentacji - do 13°BLG - drugie miejsce Piwa pszeniczne - drugie miejsce Piwa jasne mocne dolnej fermentacji - pow. 13°BLG - trzecie miejsce A sam browar w 2009 otrzymał tytuł „Browar Roku 2009”. Piwo jest tak dobre że hej. Robią tam piwo niepasteryzowane, lekko kwaskowate i co najważniejsze nie podlegają jakimś tam Kompaniom Piwowarskim. Tu o browarze: www.ciechan.com.pl/?wejscie=TAK A tu produkty w/g nazw: Lager * Ciechan Mocne * Ciechan Wyborne Napój izotoniczny * Ciechan Krzepiak Piwo miodowe * Ciechan Miodowe Piwo pszeniczne * Ciechan Pszeniczne Porter bałtycki * Ciechan Porter Stout * Ciechan Stout i jeszcze w Wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Browar_Ciechan Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 01.06.10, 10:02 Ciechan miodowe - takie piłam, dostałam w prezencie od szwagra. Pyyyycha, naprawdę! Potem chciałam kupić i nie znalazłam ani w Realu ani w PSSie. Odpowiedz Link Zgłoś
brutt Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 01.06.10, 13:16 Ciechan miodowy jest do kupienia w sklepie "Wiewiórka na ul. Wiewiórczej, Dojlidy. Z tego co ktoś mi powiedział jest także w Bomi. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejekk Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 03.06.10, 10:16 Ciechana miodowego (i sporo innych piw z browarów, które nie należą do kompanii) można kupić na Malmeda, Białostoczku, Wrzosowej. Sporo jest tych sklepików. A Ciechan miodowy rzeczywiście jest bezkonkurencyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
spragniony_bidet Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 01.06.10, 15:27 shiva772 napisała: > Ciechan miodowe - takie piłam, dostałam w prezencie od szwagra. > Pyyyycha, naprawdę! Potem chciałam kupić i nie znalazłam ani w Realu > ani w PSSie. Siwa , ty wypowiadaj się tylko o swoich narodowych ruskich piwach , polskie zostaw w spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 01.06.10, 15:35 ciechan jest też do kupienia w centrum miasta. w jednym z likali widziałem nawet ciechana z nalewaka. to właśnie znakomity przykład browaru, który w swojej ofercie ma wiele piw. dla każdego coś innego. swietne piwa niepasteryzowane robi tez browar z olsztyna. zachęcam również do spróbowania produktów browaru cornelius z piotrkowa trybunalskiego. niestety ich piwa nabyć można tylko w dwóch miejscach w Białymstoku w sklepach "piwa świata". ale warto się przejść! różnica pomiędzy tymi piwami, a piwami wielkich korporacji - jest kolosalna. Odpowiedz Link Zgłoś
brutt Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 01.06.10, 16:54 Koro, w którym lokalu daja Ciechana z nalewaka? Chętnie bym się przeszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 01.06.10, 20:48 nie wiem czy mogę reklamować wprost, dlatego powiem tak: zimą zamknięty otwarty w lecie opodal kościoła za plecami marszałka znajdziecie Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 01.06.10, 20:58 Stojąc twarzą do marszałka lekko na lewo? Stary ogródek, wieki tam nie byłam wiec jest powód żeby pójść. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 01.06.10, 21:21 Wątek piwny już dawno stestowałem,pierwszy wpis tu zamieszczam,reszta jakby ktoś chciał na moim prywatnym poczytać forum poczytać,wątek się wydłużył od tamtego czasu... Ale sens jest taki sam,jak przedmówcy szukamy dobrego piwa w niżej podanym wątku : Przyjaciele Odszukamy Smak Dawnego Piwa :))) Autor: morfeusz_1☺ 28.05.07, 12:46Dodaj do ulubionych Odpowiedz cytując Odpowiedz Nie ma już polskiego piwa ! na podst.artykułu K.Różyckiego Wojna piwna z Agory przekaligrafował morfi Polskie marki stały się własnością obcych koncernów. Niewielkie rodzime browary nie wytrzymują z nimi konkurencji i padają na pysk łapiąc przy tym tzw.liszaje asfaltowe Pomijam tu historię produkcji złotego napoju i ważne daty,skoncentrować się bowiem chcę na możliwościach produkcyjnych browarów. Jak wszyscy wiemy piwo nie lubi pośpiechu i tak; przyjmijmy co by reklamy nie robić,że jeden z zakładów ma ujęcie wody oligoceńskiej wydobywanej z głębokości ponad 120 metrów. Słód kupowany jest i chmiel i drożdże ma ten zakład ponoć rodzimy. Prześledzimy teraz proces produkcji browarków ;) 1. Proces zaczyna się od zmielenia słodu i zrobienia zacieru 2. W miedzianych kotłach warzelni zacier zostaje podgrzany do temperatury 100 stopni 3. Następny etap to schładzanie płynu do 8 stopni 4. Teraz dodajemy drożdże,a wszystkie w/w produkty wędrują do kadzi fermentacyjnych mogących pomieścić 21 tysięcy litrów. W pomieszczeniach unosi się jak piszą charakterystyczny zapach,a na powierzchni piwa widać,przypominającą piankę jasną zawiesinę. 5. Następuje na tym etapie proszę szanownego towarzystwa otwarta fermentacja,która wymaga z kolei zapewnienia najwyższych standardów czystości. Właśnie tak,przy zachowaniu tej technologii warzenia robi się dobre piwerko. Nic się nie da przyśpieszyć,ale dzięki temu piwko nabiera niepowtarzallnego smaczku,no... Tego nie da się powiedzieć o wyrobach gigantów światowych,które takiego bukietu nigdy nie osiągną. 6.Piwerko w kadziach w zależności od gatunku przebywa od 1 do 3 tygodni.Jeszcze więcej czasu wymaga dojrzewanie i nasycenie dwutlenkiem węgla.Przed wojną Panie,to piwo przechowywane było na dole w ciemnych piwnicach w beczkach. Dziś na całego pracuje wentylacja,alkohol leżakuje sobie w wielkich metalowych pojemnikach. 7.Ostatni etap rozlewanie do buteleczek i puszeczek. Uwaga - Teraz nie spać! Światowi potentaci twierdzą że sprowadzili do Polski najnowocześniejszą technologię. Szkoda jednak że nowoczesność / jak pisze autor / nie przekłada się na jakość. W celu obniżenia kosztów,wielkie browary produkują piwo metodą HIGH GRAVITY. To już nie jest warzenie tylko rozcieńczanie ekstraktu. Wszelkie chwyty reklamowe przy tym w stylu wspaniałych właściwości wody z której się produkuje reklamowany gatunek można sobie włożyć,no...powiedzmy między bajki ;) W dużych browarach woda jest demiralizowana w specjalnych instalacjach,przez co de facto staje się wodą destylowaną. Dopiero później w procesie uzdatnia dodaje się odpowiednie minerały. Piwa produkowane taką metodą przypomina żółtą,gorzką,alkoholizowaną wodę. Żeby poznać różnicę należy wypić piwko z Lwówka Śląskiego lub Olsztyńskiego "Juranda" Produkowane jest tam piwo o nazwie Heban. Brakuje nam też piw niepasteryzowanych,a trzeba Wam wiedzieć że zalecane jest przy schorzeniach układu trawiennego,krwionośnego,chorobach reumatycznych,wręcz zalecane niestety w Polce nie można się z tymi informacjami przebić. Metody marketingowe stosowane przez potentatów są najbardziej brutalne z możliwych.Sklepom detalicznym,barom,pubom narzucane są warunki które wykluczają możliwości współpracy z małymi rodzimymi browarami. Tak więc dochodzimy do absurdu pijąc piwo produkowane przez 4 koncerny. A każdy z nich to jak ktoś tu już zauważył to tzw sikacz Ciechan super piwem jest Dobre jest też piwo Żywe Koźlak Polecam piwa niepasteryzowane w/w...jeżeli już się chcecie czegoś naprawdę ponapijać,spróbujcie dla odmiany Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 04.06.10, 20:06 Byłam wczoraj, Ciechana wypiłam i wszystko byłoby fajnie gdyby nie fatalny sanitariat w tym ogródku :( Coś okropnego, nawet rąk nie można umyć - dlatego czem prędzej stamtąd poszliśmy. Byliśmy też w Kopiluwaku - bardzo sympatyczna wystawka panie Koronkiewicz - najbardziej mi sie podabał Jude, minęło kilka długich sekund mojej konsternacji zanim sie zorientowałam co za Jude ;) Natomiast ten minimalizm w wystroju wnętrza Kopiluwaka jak dla mnie ciągle lekko odpychający. Ja wiem, że miejsce tworzą ludzie a nie meble, jednak myślałam ze właściciele będą cos ulepszać...ale to tak ma być chyba. I taka refleksja: na rynku wczoraj tłumy ludzi, każda knajpka zapchana pod korek a w Kopiluwaku raczej pustki...czyli Rynek przyciąga. A jutro Czeremszyna zagra nam w centrum, się dzieje troszkę w tym naszym pięknym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
brutt Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 01.06.10, 22:12 OK, już wiem ;) dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
dwudziesta Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 03.06.10, 13:41 Dobre piwo niepasteryzowane można wypić z naleśnikarni na ul. Wiejskiej (mniej więcej przystanek od Politechniki i po tej samej stronie ulicy co uczelnia). Dodatkowo mają tam rewelacyjne naleśniki i zawijasy. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 05.06.10, 17:28 dokladnie, ten sam opis,jak gierek, politechnike odwiedzal...:) wszystko sie zmienia i nic sie nie zmienia...:) dwudziesta napisała: > Dobre piwo (...)można wypić (...)na ul. Wiejskiej (mniej więcej > przystanek od Politechniki i po tej samej stronie ulicy co uczelnia). Odpowiedz Link Zgłoś
jarzebinka33 Re: Zaczynamy tydzień: mega impreza!!! 06.06.10, 11:29 forum.gazeta.pl/forum/w,52,112507952,112507952,super_impreza_wszytkie_rece_na_poklad_do_glos.html Odpowiedz Link Zgłoś