Dodaj do ulubionych

Cybulko: - To balustrada, a nie płotek

02.12.10, 20:19
Pomnik wspanialy, no i oczywiscie balustrada piekna. Gratuluje konserwatorow. Na pewno nie mieli za duzo do gadania, bo to jakis proboszcz sobie zamarzyl troche nowoczesnosci przed kosciolem.
Obserwuj wątek
    • ser-ekk Re: Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 02.12.10, 21:32
      Skoro wg Cybulko to jest balustrada a nie płotek to ona sama jest bęcwał a nie konserwator.
      • shiva772 Re: Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 02.12.10, 21:38
        O Boże, widzisz i nie grzmisz...Pani Cybulko nie przedstawiła żadnego argumentu za tą swoją balustradą - ten list to stek inwektyw i wyzwisk. Pięknie.
        • competer1 Re: Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 02.12.10, 21:40
          Jak ktoś ma innych w d..e to i wyzwiska łatwo przychodzą. Pogrążają się z każdą następną decyzją.
    • followthesun Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 02.12.10, 21:40
      No proszę!
      Nie dość, że niekompetenta, to i źle wychowana.

I nikt nie grzmi w niebiosach!
    • re_x Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 02.12.10, 21:53
      ani to płotek ani balustrada ...to są kraty:) .A na poważnie -Pani Cybulko twierdzi ..." metalowa balustrada; tylko zupełny ignorant może tej różnicy nie zauważyć; funkcja balustrady jest powszechnie znana, więc tego chyba Panu tłumaczyć nie muszę."
      Więc wyjaśniam pani Cybulko , że jedną z podstawowych funkcji balustrady (powszechnie znaną) jest funkcja ozdobna !gdzie tu taką pani widzi ?Mamy więc do czynienia z co najwyżej barierką...szpecącą zresztą całe otoczenie , co przyznaje nawet sama pani Cybulko ,że nie pasuje do niczego..Nieładnie nazywać kogoś ignorantem skoro samemu jest się nie dość ,że ignorantem , to jeszcze dyletantem w dziedzinie w której udaje się eksperta stosującego "doktryny konserwatorskie"...

• kiczkis - To "robienie w wała" na wałach.. 02.12.10, 22:35
      (...).."Zarówno pani Zofia Cybulko, jak i pan Andrzej Nowakowski wielokrotnie udowadniali, gdzie mają białostockie zabytki"...
      ============================================================

Nie tylko to.. - Udowadniali nieraz iż są wybitnie.. DYSPOZYCYJNI - i spolegliwi... - ale równie wybitnie.. WYBIÓRCZO.. ("Bo my i tak zrobiemy swoje, bo my siem nikogo nie bojemy - i mogom nam co najwyżej naskoczyć"..)

I pani Zosienka Cybulko indyczy się i gulgocze absolutnie bezproduktywnie, gdyż nie jest istotne JAK "to" co pojawiło się raptem na historycznych wałach katedry przeuroczo naindyczona Zosieńka nazwie.. lecz istotne jest CO zobaczy białostocczanin w tym miejscu..
      - Czy "to" nazwane będzie "płotkiem" czy Zosinom "balustradkom" - to będzie to cały czas TEN SAM "chłam".. "badziewie" czy też to samo "szpecące g.wno" - prosiem Zosienki Cybulko..
      - Chyba że przenajśw.. - sorry.. - przeurocza Zosieńka Cybulko próbuje białostocczan "robić" w zwykłego i ordynarnego "wała" na wałach katedry..
    • lasuszekboski Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 03.12.10, 08:05
      A mnie się ogromnie podoba - formula wypowiedzi - ktoś dowalił dziennikarzowi i zamieszczono to mimo wszystko. Może i ma to na celu wskazanie kwalifikacji p. Cybulko, bądź co bądź, hmmmm, konserwatora, ale warsztat dziennikarski naszych mediów opisała znakomicie!!!!!
    • basiawisz5 Re: Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 03.12.10, 08:31
      Sami specjaliści konserwatorzy na tym forum.........
      • re_x Re: Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 03.12.10, 10:08
        nie konserwatorzy , ale konserwatyści.Po prostu tak już jest ,że jedna osoba ma poczucie estetyki , umie docenić piękno , ład , harmonię , a inna nie ...i nie zmienią tego żadne studia czy kursy .Najgorzej ,że często takie osoby zajmują eksponowane stanowiska i decydują za innych .Wyobrażasz sobie Katedrę Notre Dame otoczoną czymś takim ?!
    • martagawryluk Konserwator Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 03.12.10, 14:17
      Z niej taki konserwator jak z Kaczyńskiego Prezydent :/
      • czkajacy_czkalow Re: Konserwator Cybulko: - To balustrada, a nie p 03.12.10, 17:46

Pani "Marcie Gawryluk" kupa mieci,

Jestem pelen podziwu dla pani, ze pani sadzi, iz jest pani specjalistka zarowno od najnowszej historii politycznej Polski jak i specjalistka od historii sztuki.
        A juz szczegolnie powalila mnie pani blyskotliwie krotka ocena polskiego s.p. Prezydenta, ktory zostal, nolens-volens, porownany do koscielnej barierki.
        Bede musial przygladac sie pani dalszemu rozwojowi intelektualnemu bo oto rosnie nam, kto wie, moze nie tylko regionalna rewelacja.
        • wwredny Radio Erewan ala ultraglupek 03.12.10, 18:45
          czkajacy_czkalow napisał:
          > Bede musial przygladac sie pani dalszemu rozwojowi intelektualnemu bo oto rosni
          > e nam, kto wie, moze nie tylko regionalna rewelacja.
          - my tobie nie musimy sie przygladac, sam sie narzucasz i wsadzasz swoje "madrosci" gdzie nikt ich nie oczekuje
          - nie rozwojowi a raczej degrengoladzie intelektualnej
          - nie rosniesz a istniejesz
          - nie regionalna a podobno swiatowa
          - nie rewelacja ino troll
          • czkajacy_czkalow Re: Radio Erewan ala ultraglupek 03.12.10, 19:12

"wredny", ale o co ci chodzi?
            Czy ty uwazasz, ze to jakas rewelacja, zes typowy troll, ktory jedynie potrafi sie przyczepiac do innych niczym wesz jaka, bo sam nie masz nic do powiedzenia?
            I o co ci chodzi gdy wymieniasz po kolei radio w stolicy Armenii, Ultra-Ale co to ma kota i glupka jakiegos?
            Juz sie znowu spiles?
            Jak ci to wytlumaczyc, zebys nie bral sie za pisanie spitym.

• niewzruszonyporuszyciel Re: Radio Erewan ala ultraglupek 03.12.10, 20:21
              Ziutek debilu,napisz cos w swoim stylu o barierce,a nie lepisz balwana na tematy obce.Vaginiusz kurdebalans!
            • wwredny Re: Radio Erewan ala ultraglupek 03.12.10, 20:55
              > Czy ty uwazasz, ze to jakas rewelacja, zes typowy troll, ktory jedynie potrafi
              > sie przyczepiac do innych niczym wesz jaka, bo sam nie masz nic do powiedzenia?
              Opisales ... sam siebie. W sumie to pocieszajace ze zdajesz sobie sprawe z tego kim jestes tzn ze jestes wszą (a moze gnida? w sumie to taka mala wesz).
              Dziwnie sie sklada ze w tym watku jak nie mialem nic do powiedzenia to nie pisalem. Zas ty nie majac nic do powiedzenia mimo wszystko bredziles jak porąbany. A ja osmielilem sie jedynie to wytknac.
    • stach.konwa Mogło być gorzej 05.12.10, 19:12
      Doceńmy wyrafinowany gust pani konserwator i ks. proboszcza. Mogli przecież siatką ogrodzić...
      • shiva772 Re: Mogło być gorzej 05.12.10, 20:41
        Siatkę czy drut kolczasty to jeszcze można by było jakoś naciągnąć ideologicznie a ta drobnomieszczańska balustrada - nie do ogarnięcia ;)
        • stach.konwa Re: Mogło być gorzej 05.12.10, 20:54
          Siatkę czy drut kolczasty to jeszcze można by było jakoś naciągnąć ideologicznie a ta drobnomieszczańska balustrada- nie do ogarnięcia
          -------
          jak najbardziej do ogarnięcia. Ubodzy duchem ją skonstruowali
          • czkajacy_czkalow Re: Mogło być gorzej 06.12.10, 06:48
            Proponuje umiar nawet w krytyce coby sie samemu przy tym nie wylozyc jak jakie dziecko nieporadne.
            Jedna z krytykantek - "shiva": droczy sie o postawione metalowe ogrodzenie jako nie odpowiadajace jej ideologicznie bo to - "drobnobnomieszczanska balustrada".
            Jeszcze inny krytyk - "stachu" specjalista od kurpioskiego miodu pitnego serwowanego konwa jest przekonany, ze architekci co zaprojektowali balustradke to jakas zgraja "ubogich duchem".
            To ja sie pytam a co wobec tego oni by zaproponowali coby tam pasowalo architekturze bialostockiej archikatedry przedstawiajacej bardzo rzadki, neo-gotycki w stylu a jednoczesnie wzbogacony o tzw., "wislano - baltycki" nurt?
            Przyznaje, zalaczone linkiem do artykulu zdjecie, daje jedynie blade pojecie jak ta balustrada naprawde wyglada.
            Ale ona wydaje sie byc skonstruowana z form prostych, nie krzykliwych coby sie wdawaly w niepotrzebna konkurencje z neo-gotyckim entourage frontowej fasady kosciola.
            - Nie cudowac tam gdzie niema do tego podstaw.
            • wwredny won trollu 06.12.10, 08:31
              Wystawiasz opinie i pouczasz innych jedynie na podstawie fotki zrobionej z glupiej perspektywy - genialne. Przy okazji dolaczajac standardowa porcje belkotu.
            • stach.konwa Re: Mogło być gorzej 06.12.10, 09:42
              Odpowiadam na twoja wypowiedź:
              1) wypowiadasz się na temat na podstawie pojedynczego zdjęcia z żabiej perspektywy, ja ten płotek widziałem i w moim odczuciu wygląda on jak parkan przed nowobogacką rezydencją zbudowaną w stylu "mauretańsko -podlaskim"
              2) co w zamian? Nic. Po prostu. Bo tam nigdy żadnej balustrady nie było.
              • w.koronkiewicz Re: Mogło być gorzej 06.12.10, 10:16
                O ile dobrze zrozumiałem artykuł redaktora Kłopotowskiego, to wyraził on swoje zaniepokojenie i wątpliwości dotyczące umieszczenia metalowej konstrukcji przed zabytkowym kościołem. Zwrócił się ze swoimi wątpliwościami do dyrektora muzeum podlaskiego, autora wielu historycznych opracowań dotyczących Białegostoku, ten zaś potwierdził obawy redaktora, stwierdziwszy, że ów metalowy element nigdy przed kościołem się nie znajdował. Redaktor więc, wystosował pismo do konserwatora zabytków, dlaczego w zabytkowej tkance miasta czynione są takie dziwne eksperymenty i stawiane takie niezwykłe obiekty?

Odpowiedź urzędnika Zofii Cybulko jest niezwykła. Otóż nie odnosi się wcale do tematu, ale opisuje swój stosunek do autora listu
                „Panu po prostu brakuje wiedzy (...)tylko kompletny dyletant realizowaną balustradę może nazwać „płotkiem”.”
                Mało tego, że urzędnik uważa za dyletanta, to jeszcze zarzuca mu:
                „Powtarzanie bredni i kłamstw (...) to Pana dewiza, można powiedzieć, że z tego Pan żyje.” Również autorytety na które powołuje się dziennikarz, są dla urzędnika niewiarygodne:
                „nadworny historyk "Gazety", nadkonserwator Lechowski (…) brednie wypowiada. Jednakże Pan Lechowski jest znany z tego, że (…) o zabytkach nie ma "zielonego pojęcia"

Tyle się dowiedzieliśmy z pisma urzędnika do dziennikarza. Urzędnik musiał dziennikarzowi odpisać. Musiał bo obliguje go tego prawo. Moim zdaniem Zofia Cybulko zrobiła to koncertowo: Przed kościołem stoi balustrada nie płotek, a pan jesteś dyletant i kłamiesz.

Za chwilę pewnie dowiem się, że powtarzanie bredni i kłamstw, jest również moją dewizą, bo Zofia Cybulko pisała przecież nie „przed kościołem” ale „na wałach katedry”
                • niewzruszonyporuszyciel Re: Mogło być gorzej 06.12.10, 11:46
                  Cybulko jak czkalow,czkalow jak cybulko.Oboje sa siebie warci.Oboje chyba nie widzieli plotka-balustrady,ale twardo bronia swojej pozycji.Mi idea tego metalowego koszmarku kojarzy sie z potrzeba wykonania czegos co pozwoli odpalic odpust pod katedra.Wtedy cuda wianki wieszane na gustownych haczykach tego ogrodzenia na chwile przyslonia ta archtektoniczna pomylke.
    • fabianonly Re: Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 06.12.10, 15:05
      Oj,tyle hałasu o nic.....kler chciał postawić przy swoim kościele płot, balustradę czy jak to zwać, to postawił.A czy to jest zgodne z architektura czy historią to już ksiądz wie najlepiej.I nie nam, pospólstwu o tym sądzić. Przecież wiadomo że kościół rządzi się swoimi prawami, a władza (czyt.konserwator zabytków) nie prawa sprzeciwiać się jego zdaniu.
      • competer1 Re: Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 06.12.10, 16:52
        Gdyby nie ssali kasy z naszych podatków tak by było. Lecz jest inaczej. Uprzywilejowana mocno grupa społeczeństwa ma w d... resztę.
        • czkajacy_czkalow Re: Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 06.12.10, 18:56
          I tak oto doszlismy do jakiej konkluzji?
          Ano. - Nikt nic nie wie.
          Iscie czeski film.
          Oto niejaki "fabian", rosnacy sztandarowy bojownik antykoscielny majacy, jak zawsze, meritum sprawy gleboko w dooopie, wlaczyl tu od razu watek o jakims KLER-ze.
          Ja, grzecznie, by go zrozumiec o co chodzi - pogooglowalem. I wyszlo! Jest bowiem cos takiego na Morawach a mian.: "Kancelarija (za) Lokalni Ekonomski Razwoj czyli na nasze Kancelaria Regionalnego Rozwoju Ekonomicznego. I dotad nie rozumiem co to mialoby miec wspolnego z malenka barierka metalowa.
          Inny lokalny bystrzacha niejaki "wzruszony poruchatiel" okazal sie takze znawca dosc rzadkiej hybrydy - "plotko-balustrady". I zamiast pokazac zdjecie w pelnej krasie jak owe cudo wyglada to on to zdjecie trzyma dla siebie a mnie laikowi kaze wierzyc mu na slowo, iz to jest jakis straszny "koszmarek", ba, jeszcze gorzej bo to jest "architektoniczna pomylka".
          To slynny "poruchatiel" jest sam architektem?
          Moge jedynie zrozumiec niejaka frustracje red. Koronkiewicza dosc obcesowym sposobem potraktowania jego redaktorskiego kumpla red. Klopotowskiego przez pania Cybulko o pieknym imieniu - Zofia. Zgadzam sie z nim, ze pani Zofia nie powinna byla uzyc zwrotu "na walach katedry" bo wtedy rzeczywiscie, nie jest do konca jasne czy nie chciala ona wlasnie zrobic "wala" z redaktorow i ich znajomosci sztuki.
          A wszyscy Bialostoczanie zgodzimy sie zapewne z jednym, iz interesujacy architektoniczny historycyzm frontonu archikatedry autorstwa Jozefa Piusa Dziekonskiego jest sporym wyzwaniem dla wspolczesnych architektow, ktorzy chcieliby manipulowac przy nim swoimi dobudowkami.

• niewzruszonyporuszyciel Re: Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 06.12.10, 19:11
            Wot idiot!Nie widzial,nie zna,a gada.I to po rusku.Malo tego pretensje ma,ze mu fotki nie przeslano.Eh debilu.Do nicka dodaj sobie ziutek znawca.Znawca rzeczy,ktorych nie widzial.Geriavit ty bral?
          • competer1 Re: Cybulko: - To balustrada, a nie płotek 07.12.10, 09:06

> I tak oto doszlismy do jakiej konkluzji?

Ja ci życzę ziutek, abyś zawsze miał wokół siebie takie barierki jak te spod katedry. Wtedy zrozumiesz, że czasem to i policyjne barierki są ładniejsze.

Ktoś mi powie czy ten popielaty kolor już taki zostanie? Bo na razie rodzi nam się kandydat do Makabryły roku 2010.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka