Dodaj do ulubionych

Jeszcze dwa lata bez obowiązku szkolnego dla 6-...

25.11.11, 08:31
Proponuję odbierać rodzicom dzieci zaraz po urodzeniu i je edukować by wyrównać ich szanse.
Proponuję również ludziom z MEN kupić po dwa młotki jeden gumowy,a drugi żelazny i codziennie rano walić się w głowę najpierw gumowym,a jak nie pomoże poprawić żelaznym.
Pozdrawiam,tata 4-latki.
Obserwuj wątek
    • mruki Jeszcze dwa lata bez obowiązku szkolnego dla 6-... 25.11.11, 12:08
      i za kolejne dwa lata znów będą protesty...jestem szczęśliwą mamą 3 latki urodzonej w 2008 roku, moja córcia chodzi do przedszkola i nie widzę aby miała się cofać w rozwoju a raczej idzie do przodu...nie czuje żebym straciła coś idąc w wieku 6 lat do zerówki a w wieku 7 do szkoły, przerażone są siedmiolatki gdy trafiają do szkoły i są tam najmniejsze, a teraz zaserwujemy to sześciolatkom a później może pięciolatkom, wcześniej zaczną szkoły, wcześniej je skończą i szybciej zaczną pracować na nasze emerytury...może należałoby pomyśleć nad naszym rewelacyjnym systemem edukacji, "genialnym" pomysłem stworzenia gimnazjów i jego efektami. W dzisiejszych czasach mamy tak świetny system edukacji że wszystko opiera się na teście, myślę że jak tacy młodzi ludzie idą do pracy powinni też pisać test, a nie CV i listy motywacyjne, bo ich znajomość języka polskiego jest straszna, nie piszą wypracowań, a później przychodzą do pracy i nie potrafią napisać nawet kilku zdań o sobie....e szkoda gadać, politycy kombinują a nasze maluchy będą królikami doświadczalnymi.
      Na koniec - bardzo podoba mi się poprzedni komentarz taty;-))
    • ogabignac Jeszcze dwa lata bez obowiązku szkolnego dla 6-... 25.11.11, 13:32
      Tu nie potrzebne jakies pyskowanie i uliczne protesty. Wystarczy ze cala Polska zbojkotuje pomysl MEN i nie wysle dzieci do szkol.
      • ralston Re: Jeszcze dwa lata bez obowiązku szkolnego dla 02.12.11, 10:39
        Tako i ja planowałem. Ale istnieje obowiązek szkolny i dziecko nie może się nie uczyć. Mój przewrotny plan zakładał przeto, że zgłoszę domowe nauczanie. Wtedy Antoś mógłby być uczony przez nas w domu. Państwo oczywiście weryfikuje, czy dziecko jest właściwie nauczone metodą, że tak powiem chałupniczą i kieruje je na egzamin. Plan miał jeden słaby punkt - zakładał, że dziecko nie zda egzaminu i pójdzie sobie po prostu do szkoły w wieku lat siedmiu. Ale co by było, jak by ta mała bestyja jednak ten egzamin zdała? Cały misterny plan poszedłby się [... ocenzurowano]
        Na szczęście problem sam się rozwiązał w moim przypadku. Ale współczuję tym, których dopadnie za dwa lata.
    • crestwood po godzinach 25.11.11, 16:35
      po godzinach
      • shiva772 Re: po godzinach 26.11.11, 11:36
        Jeszcze dwa lata zamieszania :) Heheh, mój sześciolatek jest w pierwszej klasie i dobrze sobie radzi, ba jest zadowlony.
        • barakudaa Re: po godzinach 27.11.11, 14:25
          shiva772 napisała:

> Jeszcze dwa lata zamieszania :) Heheh, mój sześciolatek jest w pierwszej klasie
          > i dobrze sobie radzi, ba jest zadowlony.

Wiedziałam na sto procent,że zaraz odezwie się jakiś szpieg ministrowej i wciśnie swoją propagandę,że jej/jego dziecku cudownie jest ,heeeh tylko nie przepuszczałam ,że to ty będziesz!
          Ja polecam lekturę:
          www.ratujmaluchy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=146&Itemid=80
          • shiva772 Re: po godzinach 27.11.11, 15:22
            Odwal się z łaski swojej. Moje dziecko znam lepiej niż ty i wiem czym jest zerówka po reformie - rok czasu bimbania, rozleniwiania i nicnierobienia. Rok czasu w plecy zwłaszcza, że dzieci w tym wieku lubią poznawać nowe rzeczy i się uczyć a tu oficjalny zakaz pisania i czytania. Swoje dzieci możesz chronić przed wiedzą choćby i do osiemnastki, nie mój biznes. Mi zależy na tym żeby potencjał dziecka wykorzystywać i nie mam zamiaru czytać tych pierduł spanikowanych rodziców. Ratuj maluchy? Przed czym? przed wiedzą, nauką i uspołecznianiem? Te dzieci trzeba ratować przed nadopiekuńczymi rodzicami.
            psychotekst.com/artykuly.php?nr=171
            • przedszkolanka_anka Re: po godzinach 28.11.11, 10:36
              shiva772 napisała:

> Odwal się z

Wiesz co,dzwonią do mnie koleżanki z podstawówek ,a jakże świetnie wykształcoone po 20 lat pracy w klasach 1-3 spanikowane,bo dostawały do tej pory dzieci umiejące czytac i pisac a teraz muszą same odwalać tą robotę i nie mają pojęcia jak to się robi,dopiero zaczęły doceniac przedszkolanki;zadzają dzieci do ławek i dalej starym trybem pracują ,masz szczęscie jeśli natrafisz na młodą po studiach ale nie oszukujmy się,są one przeważnie tylko na zastępstwo na krótki czas.A to ,że w zerowkach przedszkolnych dzieci nic nie robią to o rażasz mnie i inne koleżanki nauczycielki,Owszem,debilne zarządzenie pani minister jest i co z tego,można je obejść poprzez zabawy z literkami i inne aktywności,my jako naród lubimy bawić się w partyzantke nieprawdaż i chyba nie myśliusz ,że majac dzieciaczki od maluszków,będac zaprzyjażniona z rodzicami przez 4 lata zostawiam dzieci same sobie a nogi odwalam na biurko....Uogólniasz niestety,a jeśli masz jakieś zastrzezenia to dopisz się do strony "Ratuj maluchy" chociaż na ministrowe nie ma silnych jak wiesz,jak się dorwą juz niektórzy do koryta to naród sobie a wierchuszka sobie .Jesli natrafiłas na jakąś wredotę w przedszkolu,to tak się zdarza w każdym zawodzie ale to nie powód do deprecjonowania wszystkich,ja nie wiem w co ręce włozyć tyle mam roboty z zerówkowiczami,zajęcia dydaktyczne,konkursy plastyczne,wokalne,aktorskie,uroczystosci,śpię po 2-3 godziny przygotowując stroje,dekoracje,przedstawienia muzykę,scenariusze a dzieci ucza się w każdym momencie,więc tym razem ty się odwal ode mnie....o....i pchaj swe dziecko gdzie chcesz,rok wczesniej pójdzie do pracy i może ci "podziękuje".
              • przedszkolanka_anka Re: po godzinach 28.11.11, 10:38
                www.emetro.pl/emetro/1,85648,10718375,Ile_razy_przepisywac_literke__j_.html
                m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105402,10718589,Psycholog__Zawiesili_szesciolatki_w_szkolnej_prozni.html
                • niewzruszonyporuszyciel Re: po godzinach 28.11.11, 11:36
                  Ty Aniu moze lepiej abys dzieciom swojej lichej grafomanii nie przekazywala.Polecam jakies programy sprawdzajace pisownie.
                  • przedszkolanka_anka Re: po godzinach 28.11.11, 22:29
                    niewzruszonyporuszyciel napisał:

> Ty Aniu moze lepiej abys dzieciom swojej lichej grafomanii nie przekazywala.Pol
                    > ecam jakies programy sprawdzajace pisownie.

A co to forum jenzyka polskiego czy polonistyczne? Czy nie maż kogo w domciu pouczac?Cały net robi literufki i ja terz bende....jak bendę chciała...
                    • niewzruszonyporuszyciel Re: po godzinach 28.11.11, 23:00
                      Chyba bardzo chcesz,bo nie tylko o literowki tu chodzi.Faktycznie moze lepiej baw sie z dzieciakami w plastusia,bo niczego lepszego raczej spodziewac sie po takim leniuszku nie mozna.Proba nauki literek moglaby przyniesc oplakane skutki.
                      • barakudaa Re: po godzinach 29.11.11, 01:18
                        niewzruszonyporuszyciel napisał:

> Chyba bardzo chcesz,bo nie tylko o literowki tu chodzi.Faktycznie moze lepiej b
                        > aw sie z dzieciakami w plastusia,bo niczego lepszego raczej spodziewac sie po t
                        > akim leniuszku nie mozna.Proba nauki literek moglaby przyniesc oplakane skutki.
                        >
                        Hej pracowity księżulku z sygnaturką,kazania to w kościele,nie oceniaj ludzia po kilku postach bo się przejedziesz.Niech sobie pisze jak chce.Komuna już się skończyła,demokracja wkoło i ma być wesoło o.
              • stach.konwa Re: po godzinach 28.11.11, 12:31
                Ja akurat kiedyś poszedłem do pierwszej klasyw wieku 6 lat, zacząłem wcześniej pracować i jakoś nie narzekam. Jeśli ktoś traktuje swoją p[racę jako uciążliwy obowiązek, to niech się zajmie zbijaniem bąków.
                • shiva772 Re: po godzinach 28.11.11, 17:15
                  Traktuję ten rok jako rok pdarowany - możliwość zmiany decyzji po pierwszym roku studiów, czy gimnazjum, wyjazd na rok na wymianę itd.
                  Przedszkole jest wspaniałą instytucją. Moje dzieci dzięki przedszkolu zrobiły milowy krok w rozwoju. Paniom z przedszkola nieba bym uchyliła, podziwiam ich ciepło i dobroć i profesjonalne podejście. Ale mój starszy syn był 3 lata w przedszkolu. Nadszedł już czas na naukę, poprostu.
                  • shiva772 Oto opinia MEN-u 28.11.11, 17:34
                    O tym co robi sześciolatek w przedszkolu (zerówce). Jeżeli ktoś się przez to chce przebić to uprzejmie informuję, że niektóre dzieci mają po trzech latach dość doskonalenia i chęć na dalszą naukę.

www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2652%3Aszeciolatek-w-przedszkolu-doskonali-i-rozwija-zdobyte-wczeniej-umiejtnoci&catid
                    • przedszkolanka_anka Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 28.11.11, 22:34

Takkkkkkkkkk cytuj dalej ministerialne strony ,które mamy w bardzoooo głębokim poważaniu hahaha,bo akurat minister wie co najlepsze dla twego dziecka w przedszkolu czy w 1 klasie ,szczególnie jak z wykształcenia jest matematykiem i całe życie uczył maturzystów hmmm ;jak im tak włazisz wiadomo gdzie to może pomalują trawę przed twoją szkoła tak jak w październiku malowali przed dwoma przedszkolami na wybrzeżu przed wizytą ministrowej (fakt do sprawdzenia nawet w necie).
                      • stach.konwa Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 29.11.11, 14:56
                        Widzę, że mamy na forum niespełniony ministerialny talent. Niedoceniony brylant po prostu.
                        • barakudaa Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 01.12.11, 19:36
                          stach.konwa napisał:

> Widzę, że mamy na forum niespełniony ministerialny talent. Niedoceniony brylant
                          > po prostu.
                          Stasiek znowu rozdwojenie osobowości masz i swe marzenia wywlekasz na forum ale i tak na stołek nie zdążysz wskoczyć,koniec świata podobnież w przyszłym roku.
                          • stach.konwa Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 01.12.11, 21:01
                            Barakudo, ja ministrem? Żeby mi potem byle kto na forum wrzucał, że to albo tamto? Zdecydowanie wolę wrzucanie mi w wykonaniu moich tutejszych adwersarzy, bo to jest przynajmniej jakaś zażylość i więź.
                            • leonka73 Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 02.12.11, 09:03
                              Woli bardzo :) Obraża, pomawia, szeroko się udziela na całym forum i widać dysponuje mnóstwem wolnego czasu
                              • stach.konwa Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 02.12.11, 09:27
                                Tak jest. Dysponuję masą wolnego czasu. Czy fakt zbieżności wygrywanych konkursów z przynależnością partyjną kandydata, który wygrał akurat do tej partii, która rządzi jest pomówieniem? Nie jest. To tylko stwierdzenie faktu. Mógłbym setki przykladów związanych ze wszystkimi możliwymi partiami podać ilustrujących to zjawisko. Już na tyle mi to zjawisko spowszedniało, że nawet się specjalnie nie oburzam. Jeśli ktoś szanuje reguły tej gry i dostaje upragnione miejsce niech nie udaje Dziewicy Orleańskiej i nie wciska, że idzie wyłącznie o kompetencje. Gdyby szło wyłącznie o kompetencje- znam co najmniej kilkanaście osób, które już dawno się sprawdzili jako działacze kulturalni ewentualnie są związani z turystyką, za którą nowy wiceprezydent też będzie odpowiedzialny. Co do stanowisk z kunkursu- niedawno za miedzą mieliśmy przykład naszego polskiego obiektywizmu i bezstronności w wyborze dyrektora ośrodka kultury.
                                • leonka73 Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 02.12.11, 09:54
                                  W tych sprawach czuję się ignorantką, nie chce mi się już polemizować. Każdy ma prawo do swoich poglądów i może spędzać czas jak mu się podoba. Sama przyznaję że to wciąga :)
                                  • stach.konwa Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 02.12.11, 14:30
                                    Nie polemizuje się w sytuacjach oczywistych. Oczywiste twierdzenia nie podlegają polemice, co ci usiłuję wytumaczyć. A pan Mielko był zamieszany w historię sławetnego śledztwa biodajże w Olsztynie dotyczącego marszałka. Spoko. Obowiązuje zasada doniemania niewinności. Nie mam zastrzeżeń. W teczce go przyniosą, w teczce za parę wyborów wyniosą. I też merytorycznie. Konkursowo. Uczciwie.
                                    • leonka73 Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 02.12.11, 14:47
                                      pożyjemy, zobaczymy
                                      • stach.konwa Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 02.12.11, 14:58
                                        No przecież wiadomo, że jak wasza partia przegra, to pan Mielko pójdzie w odstawkę. Nie trzeba pożyć ani patrzeć. To oczywiste. Niektórzy pisowscy dyrektorzy do dzis nie mogą pracy znaleźć, co znam z doświadczenia (nie własnego). Nie napiszę więcej, bo to nie "pudelek" ani "plotek". TY się, dziecko, w liceum uczysz?
                                        • leonka73 Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 02.12.11, 15:12
                                          Liceum skończyłam już dawno, ale fakt, polityka jest generalnie poza kregiem moich zainteresowań :)
                                          • stach.konwa Re: Oto opinia MEN-u bez kompetencji 02.12.11, 15:26
                                            No widzę właśnie, że absolutnie nie jest.
        • ralston Re: po godzinach 02.12.11, 10:51
          shiva772 napisała:

> Jeszcze dwa lata zamieszania :) Heheh, mój sześciolatek jest w pierwszej klasie
          > i dobrze sobie radzi, ba jest zadowlony.

I bardzo dobrze. Tylko zauważ, że jeśli masz świetnie rozwijające się dziecko, to i do tej pory mogłaś je posłać do szkoły rok wcześniej. Wolny wybór i o to chodzi. I sprawdzało się dotychczas. Teraz odbiera się rodzicom prawo tego wyboru, wbrew opiniom wielu psychologów, wbrew temu, że szkoły nie są do tych zmian przygotowane a do tego jeszcze, żeby "zachęcić" rodziców do wysyłania dziecka do szkoły zakazano uczyć czytania w przedszkolach. W przedszkolu u mnie w gminie działają tajne komplety - panie uczą dzieci literek pod pozorami zabawy, wbrew durnym zaleceniom ministerstwa. Zgadzam się w tym wypadku z zaleceniem stosowania zasady dwóch młotków.
          • stach.konwa Re: po godzinach 02.12.11, 14:31
            To akurat prawda. W szwecji bodajże można dziecko wysłać do szkoły w wieku 8 lat, jeśli rodzice i psychoilog uznają, że 6-7 lat to za wcześnie.
            • shiva772 Re: po godzinach 02.12.11, 14:37
              Gdyby nie zmieniono podstawy programowej to poszedłby do zerówki w wieku sześciu lat i robił to samo co teraz robi w pierwszej. Nie pchałabym go do dawnej pierwszej bez przygotowania zerówkowego. Teraz dawne przygotowanie zerówkowe jest w pierwszej klasie. I dlatego uważam, że te przesunięcia to głupata, zamieszanie, motanie, wprowadzanie w błąd i wogole MEN sie kompromituje. Ale to już moje zdanie... niektórzy zaś uważają, że trzeba tu kogoś ratować :)
              • barakudaa Re: po godzinach 02.12.11, 23:12
                shiva772 napisała:

> Gdyby nie zmieniono podstawy programowej to poszedłby do zerówki w wieku sześci
                > u lat i robił to samo co teraz robi w pierwszej. Nie pchałabym go do dawnej pie
                > rwszej bez przygotowania zerówkowego. Teraz dawne przygotowanie zerówkowe jest
                > w pierwszej klasie. I dlatego uważam, że te przesunięcia to głupata, zamieszani
                > e, motanie, wprowadzanie w błąd i wogole MEN sie kompromituje. Ale to już moje
                > zdanie... niektórzy zaś uważają, że trzeba tu kogoś ratować :)

No własnie trzeba ratować przed tą kompromitacją,amen.
                • shiva772 Re: po godzinach 03.12.11, 15:31
                  ale nie dzieci przed nauką. Amen ;)
                  • ida.lipcowa Re: po godzinach 04.12.11, 15:26
                    Sześciolatki mają się uczyć przez zabawę, a nie siedzieć w ławce ,jak w mojej osiedlowej szkole.Ta reforma to debilizm !

www.emetro.pl/emetro/1,85648,10718375,Ile_razy_przepisywac_literke__j_.html
                    www.edunews.pl/system-edukacji/szkoly/1720-jak-nie-przeprowadzac-reform-edukacji
                    • ida.lipcowa Re: po godzinach 04.12.11, 15:29
                      www.rp.pl/artykul/19,762238.html
                      • shiva772 Re: po godzinach 04.12.11, 17:53
                        A ja chcę żeby moje dziecko się uczyło siedząc w ławce. Jest czas na zabawę i jest czas na naukę. Po studiach zobiłam dwa roczne kursy kwalifikacyjne, czyli razem z zerówką aż 20 z 34 lat życia spędziłam w ławkach i nie najgorzej sie z tym czuję heheheh. I też uważam, że te wszystkie reformy są do dupy, jak dla mnie mogliby wrócić do ośmioklasowej podstawówki i zlikwidować gimnazja.
                        Największą porażką jest egzamin gimnazjalny z historii, gdzie gimnazjalista ma się legitymować wiedzą od starożytności (od prehistorii, przez Sumer, Grecję, Rzym, Starożyntny Izrael, potem Bizancjum, Islam, Frankowie, cała historia Polski, oraz takie elementy powszechnej jak np. reformacja, rewolucja francuska, okres napoleoński) do I WŚ i sam sobie ma powtórzyć to wszystko bo na lekcjach należy realiować bieżący materiał. Brawo pani Hall :)))))
                        • ralston Re: po godzinach 05.12.11, 00:03
                          To wszystko po to, żeby nie miał już czasu na naukę historii najnowszej. Jeszcze by za dużo zrozumiał i co? Kłopot potem z takim wyborcą, który myśli samodzielnie a nie łyka jak młody pelikan głodne kawałki z telewizora...
                  • ralston Re: po godzinach 05.12.11, 00:01
                    shiva772 napisała:

> ale nie dzieci przed nauką. Amen ;)

No właśnie. A ministerstwo chroni dzieci przed nauką w przedszkolu. Nie wolno i już. I tajne komplety się muszą odbywać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka