adasko135
27.12.11, 17:36
Według mnie wydawanie kilkudziesięciu milionów złotych na system, który utrudnia mieszkańcom życie jest złym pomysłem. Po pierwsze, konstrukcja systemu pozwala na imienne śledzenie każdej osoby korzystającej z karty. To niedopuszczalne i sprzeczne z powszechnym prawem do wolności i prywatności. Po drugie, nie wyobrażam sobie, że (jako student) mając ustawowo zagwarantowane prawo do ulgowego przejazdu będę musiał co kilka miesięcy zabiegać o respektowanie tego prawa w punkcie obsługi. Pomijam to, że czytniki kart nie działają jak należy i przez to wejście do autobusu nawet kilku osób często trwa dużo dłużej niż przed wprowadzeniem systemu. Pieniądze wszystkich mieszkańców zostały wydane na niedopracowany system, który do tego może służyć do zbierania informacji o tym kto, kiedy i gdzie jeździ. Pomimo petycji i zebrania dużej liczby podpisów władze miasta za nic mają głos ludzi, którzy ich wybrali. Moim zdaniem nie powinniśmy się na to zgadzać. To my wybraliśmy te władze i one mają służyć naszemu dobru, poza tym żaden obywatel demokratycznego państwa nie powinien się zgadzać na wprowadzenie systemu umożliwiającego dokładne śledzenie jego poczynań. To moje zdanie, jeśli się mylę to mnie przekonajcie, że nie mam racji.