Dodaj do ulubionych

Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wojt...

30.04.12, 12:16
A gdy w pokoju w akademiku było za dużo butelek wina (zwłaszcza tego najbardziej białego o mocy 40%), już od piątej rano przed mikrusem czekały skrzynki z mlekiem i kefirem. I wiele razy szlo się, brało butelkę mleka albo kefiru (w zależności od potrzeb; chude mleko z białym kapslem, tłuste z zółtym, a kefir w małych zielnych buteleczkach) i zostawiało odpowiednią butelkę na wymianę i odliczoną kwotę. h. Nie pamiętam, by ktokolwiek z moich znajomych nie przestrzegał tej reguły.
Obserwuj wątek
    • stac.hkonwa Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 30.04.12, 12:17
      Chyba zielonych. Choć może być, że brązowych?
      • Gość: w.koronkiewicz Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo IP: *.tel.tkb.net.pl 30.04.12, 17:22
        ja za wódeczką raczej nie przepadam. zimą na wsi pośród zasp śniegu, gdy na stole jeno słonina i cebula - o tak. do śledzia - z przyjemnością. na weselu, gdzie i tatar i marynowane grzyby i od jedzenia ugina się stół - również wódeczkę chętnie do ust podniosę. wódka wymaga dobrej zakąski. sama z siebie wartości dla mnie nie stanowi. tymczasem w akademiku bida często piszczała po kątach. pamietam, że w bufecie często zamawiało sie jeno kaszę z sosem. bo najtańsza. dolewało sie do tego odrobine magi i wsuwało pomrukując "no prawie jak kawior". byle na paczkę papierosów starczyło i kieliszek węgierskiego caberneta w NOT-cie. do dziś pamiętam jedną z flagowych potraw studentów w NoT-cie. ryż z sokiem pomidorowym nakładany na talerz chyba filiżanką, bo zachowywał kształt stożka.
        z czasów studenckich to pamiętam wino Sophia. było jej kilka odmian. znajomi architekci popijali Blanc de blancs. obowiązkowo z lodówki. z odmian czerwonych chyba popularny był też Melnik. czasem w hipermarkecie kusi mnie, by sięgnąć do tych najniższych półek i przypomnieć dawne smaki.
        mleko w litrowych butelkach pamiętam. zielone kapsle miał kefir, pół brązowe śmietana. brązowe butelki - szampan mleczny. trunek doprawdy niezwykły. cudownie byłoby go wyjąć z lodówki podczas pogody takiej jak ta. cóż. zniknął gdzieś w pomroce dziejów. chyba, ze ktoś widział ostatnio szampan mleczny. wdzięczny będę za każdą wskazówkę.
        • shiva772 Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 30.04.12, 20:59
          Chyba zacznę pisać felietony, to niebywałe, że można za taką paplaninę pobierać wypłatę! Od jakiegoś czasu p. Wojtku pisze pan od czapy: ani to zabawne, ani puczające, ani dające do myślenia... O czym jest ten felieton? O tym że się ktoś głośno bzykał a pan sugeruje coby się nie zabezpieczać? To kolejny pana ckliwy "wypust" ze studencko-kombatanckimi wspominkami. Oj, nie przystoi, do emerytury wszak jeszcze daleko.
          • rika148 Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 01.05.12, 00:34
            shiva772(Anna Janina K.) - A Ty nie możesz się bzykać ? W Izraelu zabraniają ?

shiva772 napisała:

> Chyba zacznę pisać felietony, to niebywałe, że można za taką paplaninę pobierać
            > wypłatę! Od jakiegoś czasu p. Wojtku pisze pan od czapy: ani to zabawne, ani p
            > uczające, ani dające do myślenia... O czym jest ten felieton? O tym że się ktoś
            > głośno bzykał a pan sugeruje coby się nie zabezpieczać? To kolejny pana ckliwy
            > "wypust" ze studencko-kombatanckimi wspominkami. Oj, nie przystoi, do emerytur
            > y wszak jeszcze daleko.
            • Gość: stach.konwa Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 08:30
              Jeśli już czyjeś dane osobowe ujawniasz, to zacznij od swoich własnych, gdyż wyszłaś teraz na PRL-owską donosicielkę. Zaśmierdziało kapuchą od ciebie.
          • bogo200 Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 01.05.12, 16:01
            z przyjemnoscia, przeczytam pierwsze sto...

felieton koro, jest majowkowy... taki, zeby sie usmiechnac, przy grylu...
            koro, ostatnio, jest troche patriotyczo-narodowy....
            ale to nie dziwi, jak sie ktos, tak rozpiera, nie dbajac o guziki...
            bialystok.gazeta.pl/bialystok/55,35241,10057819,,,,11639938.html
            z artykulu..
            Jakże niewiele trzeba, by być szczęśliwym! Jaka to satysfakcja spełnić patriotyczny obowiązek! Radość i przyjemność.(...) Dajmy przykład. Ojczyzna czeka.

Więcej... bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35241,11639938,Zaczynamy_tydzien__Otworzmy_okna__Felieton_Wojtka.html#ixzz1tcr3NOrj

shiva772 napisała:

> Chyba zacznę pisać felietony,(...)
          • Gość: dodeni Re: Za kasę można pisać nawet o dupie Maryny IP: *.elpos.net 02.05.12, 00:01
            Za kasę można pisać nawet o dupie Maryny
        • bogo200 Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 01.05.12, 15:41
          wyrobydomowe.blox.pl/2011/07/Szampan-mleczny.html
          Gość portalu: w.koronkiewicz napisał(a): (...)
          > szampan mleczny. trunek doprawdy niezwykły.(...) zniknął gdzieś w
          > pomroce dziejów.(...) wdzięczny będę za każdą wskazówkę.
    • bogo200 Zaczynamy tydzień. 01.05.12, 17:24
      fajny tytul...! czy gazeta mogla by oglosic konkurs na nowego felietoniste, ktory by sie zgodzil na pisanie cyklicznego felietonu, wedlug gazetowych wycen za wierszowke....? wydaje mi ,ze koro pisze, tak jak mu gazeta placi....

z artykulu(...)
      Z podwórka przez otwarte okno dobiegały wesołe głosy bawiących się dzieci. I jeszcze jeden dźwięk przykuwał uwagę. Kobieta rytmicznie powtarzała westchnienie "ach".

Więcej... bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35241,11639938,Zaczynamy_tydzien__Otworzmy_okna__Felieton_Wojtka.html#ixzz1tdEiF4k9
      • Gość: w.koronkiewicz Re: Zaczynamy tydzień. IP: *.tel.tkb.net.pl 01.05.12, 18:14
        shiva zarzuca, że piszę od czapy. rzeczywiście tekst jest, że się ktoś bzykał. i być może ani to zabawne, ani pouczające. ale w jednym shiva się myli. niczego nie sugerowałem. chcecie to się zabezpieczajcie, nie chcecie - stosujcie kalendarzyk. wolna wola. serdecznie też zapraszam do pisania własnych felietonów. wcale nie mam wyłączności. ostatnio czytałem zbiór felietonów stefanii grodzieńskiej. pisane lat z górą pięćdziesiąt. i najbardziej podobały mi się właśnie te od czapy.
        • bogo200 Re: Zaczynamy tydzień. 01.05.12, 18:38
          oczywiscie, ze nie masz..!
          ale, dla gazety jestes staly i tani...! idealny.... tylko idiota, by z ciebie, zrezygnowal....! nawet jak piszesz, o halasach z innego okna...:)

Gość portalu: w.koronkiewicz napisał(a): (...)
          >serdecznie też zapraszam do pisania własnych felietonów. wcale nie mam wyłączności.(...)
        • shiva772 Re: Zaczynamy tydzień. 01.05.12, 21:02
          Skoro niczego pan nie sugerował to poproszę o wyjaśnienie czym jest ten obowiązek do spełnienia wobec ojczyzny? A Stefania Grodzieńska to chyba jednak nie ten ka(o)liber panie Wojtku...
          • Gość: stach.konwa Re: Zaczynamy tydzień. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 14:25
            Biedny Wojtek, zapomniał, że patriotyczny obowiązek to być masochistą i ciąć żyły 1o kwietnia, 1 sierpnia, 1 września, a cokolwiek radującego ciało i duszę z powodu zawinionej przez tuska śmierci lecha jest zabronione na zawsze! Wojtku, włóż wór pokutny, biczuj się od rana do nocy, wypal se na czole "tylko cham nie patrzy w trwam" albo chociaż na rowerze siodełko sobie gwoździami nabij! Skrwawiona bólem ojczyzna woła!
    • Gość: w.koronkiewicz Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo IP: *.tel.tkb.net.pl 01.05.12, 22:52
      stefania jest genialna. i gdzież się mnie do niej porównywać. ale jeśli brać przykład to z najlepszych. dlaczego wspomniałem o obowiązku wobec ojczyzny? wielkimi krokami zbliża się jedno z największych narodowych świąt. chciałem zachęcić do uczczenia go. nie pod pomnikiem z nadętą miną i frazesami odczytanymi z kartki. na kocyku. z otwartym sercem.
      • shiva772 Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 01.05.12, 23:57
        Ok. Rozumiem. Nie chciałam się czepiać, poprostu zestawienie "bzykania" i obowiązku wobec ojczyzny nieodmiennie kojarzy mi się z przyrostem naturalnym.
        Uczczę wobec tego naszą flagę i drugą na świecie konstytucję. Uczczę te dwa symbole grillując karkówkę :) Nawet nie wiedziałam, że w ten sposób, od lat wypełniam obowiązek wobec ojczyzny.
        • Gość: lucjusz_lulejko Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 02.05.12, 05:19
          Z niejakim zaskoczeniem czytam dosc goraca polemike "shivy" z red. Koronkiewiczem o...
          No wlasnie, ja wstydliwy, osmiele sie i powiem prosto z mostu - o "bzykaniu".
          A poniewaz nic nie dzieje sie bez przyczyny na tym swiecie to sie zastanawialem nad tym co tez potrafilo rozbudzic na tyle najintymniejsze odruchy u "shivy" - kobiety, ze ta podjela z redaktorem K., temat dosc trudny dla wielu bo wlasnie o tymze "bzykaniu".
          Siegnalem po artykul w gazecie. A tam, za moja dociekliwosc zostalem nagrodzony zdjeciem samego pana Koronkiewicza.
          Cieplo!
          Inteligentna fizjonomia mezczyzny, ktoremu, jak widac, niczego nie brakuje juz sama w sobie daje bodziec by nawiazac z nim blizszy kontakt. I, Eureka!
          Niech-no ktos spojrzy dokladniej tam gdzie koncza sie jego spodnie i miekko opada ladna, sportowa koszulka. Co tam takiego duzego rozpycha faldy w okolicach krocza?
          Ja mam slaby wzrok i nie dowidze.
          Ale moze mloda kobieta, jaka zapewne jest "shiva", nie nosi okularow i dlatego dojrzala cos wiecej? A wtedy ich poszerzony dialog o "bzykaniu" nabiera zupelnie innego, bo, pelno-wymiarowego sensu.
          • Gość: stach.konwa Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 14:28
            Ty się o święcie dziękczynienia lepiej wypowiadaj.
          • shiva772 Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 03.05.12, 15:47
            Przeszedłeś sam siebie Ziutek. Temat "bzykania" nie jest specjalnie trudny, gorzej że wyszło, że masz jakieś ciągotki w kierunku panów. No cóż każdy podobno ma jakieś odchyły, się nie martw.
        • Gość: stach.konwa Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 14:27
          Patrząc na losy gospodarki kraju to faktycznie jest tak, że posiadanie dzieci zaczyna być patriotycznym obowiązkiem
          • niewzruszonyporuszyciel Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 03.05.12, 09:01
            Koro,zwroc uwage następnym razem na foty jakie tu zamieszczasz.Lucek nam sie podnieca.
          • bogo200 Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 03.05.12, 16:08
            patrzac na wyniki gospodarki kraju, to faktycznie jest tak,ze posiadanie dzieci, zaczyna byc przyjemnoscia.. ;)

Gość portalu: stach.konwa napisał(a):

> Patrząc na losy gospodarki kraju to faktycznie jest tak, że posiadanie dzieci z
            > aczyna być patriotycznym obowiązkiem
            • Gość: lucjusz_lulejko Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 04.05.12, 18:50
              Zawstydzila mnie "shiva", ze ja, mezczyzna, zbytnio sie interesuje fizycznymi przymiotami redaktora Koronkiewicza.
              Przyznaje, to nie wyglada dobrze gdy jeden mezczyzna chwali zalety meskosci u tego drugiego...
              Ale.
              To tez nie jest codziennym zdarzeniem by zobaczyc na fotografii konterfekt inteligentnego mezczyzny w chwili na tyle swobodnej relaksacji by pokazac nie tylko przeswitujaca ociupinke autentycznego podbrzusza ale tez i nie przeswitujaca, a za to wyjatkowo wydatna, czesc przymiotu meskiego.
              Ja tylko daje wyraz swojemu podziwowi.
              Rasowy mezczyzna.
              I nie wierze, ze to cos duze, wypychajace material od srodka, to antyczny Colt szesciostrzalowy.
              Tym bardziej zwracam na to uwage gdyz wlasnie naukowcy z najlepszych uniwersytetow amerykanskich bija na alarm jak bardzo powszechnie uzywane na swiecie pestycydy zmieniaja wyglad i charakterystyke ludzi, zwierzat i... nawet ryb!
              Pestycydy staja sie mimika hormonow feminizujacych i wszystko co meskie zanika!
              Meskie gatunki zab zaczynaja miec organy zenskie, meskie gatunki ryb zaczynaja produkowac i skladac jaja.
              Ba mlodym chlopcom zaczynaja rosnac piersi zas ich meskie atrybuty sa coraz to mniejsze!
              Tragedia. Chemia w pestycydach w zywnosci w puszkach metalowych w opakowaniach plastykowych zmienia mezczyzn w niewiadomo jakie sfeminizowane androidy.
              Straszny i skomplikowany temat...
              Poki co cieszmy sie konterfektem redaktora K., prawdziwego mezczyzny ktory Bogu dzieki nie doswiadczyl jeszcze na sobie zlego wplywu pestycydow.
              • bogo200 Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 06.05.12, 17:28
                wydaje mi sie, ze ta wydatnosc, sprowokowala felieton koro, o glosnej sasiadce...)
                inaczej, jak to jest mozliwe koro, ze gazeta, robi z ciebie posmiewisko...?

bialystok.gazeta.pl/bialystok/55,35241,10057819,,,,11639938.html
                jak to jest mozliwe koro....? przeciez ty taki tani, taki wierny,taki do wynajecia .....

Gość portalu: lucjusz_lulejko napisał(a):

> To tez nie jest codziennym zdarzeniem by zobaczyc na fotografii konterfekt inte
                > ligentnego mezczyzny w chwili na tyle swobodnej relaksacji by pokazac nie tylko
                > przeswitujaca ociupinke autentycznego podbrzusza ale tez i nie przeswitujaca,
                > a za to wyjatkowo wydatna, czesc przymiotu meskiego.
                • morfeusz_1 Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 06.05.12, 21:46

Co to za zdjęcie jakbyś Waćpan mocną fazę załapał,hm...a gadali niedawno na forum że pszczoły się kaj ciś ciś pochowali i gryźć w tym rocku panocku nie bedą... ;)

A tym czasem leżę pod gruszą...
                  • Gość: lucjusz_lulejko Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 07.05.12, 01:57
                    To piekne cos (by nie powiedziec zdrowe swoja wielkoscia), jako tako ukryte pod sportowo skrojonymi, modnymi spodniami pana redaktora K., "Morfeusz" nazywa niezwykle interesujaco a mian.: "zalapaniem mocnej fazy".
                    I niech mu bedzie.
                    Ja tylko chcialbym wspomniec w tym miejscu slowkiem o niejakiej pruderyjnosci Bialostoczan.
                    Bo dlaczego tylko dziewczynom to wszystko wolno?
                    Czy to tylko ja odnosze takie wrazenie, ze im mniej materialu pokazuje na sobie dziewcze, tym czesciej jest publikowane i opisywane?
                    A co maja robic bidulkowie - mezczyzni?
                    I mowimy tu o tych "wyzwolonych".
                    Chodzic nadal zakryci po uszy w jakichs worach pokutniczych niczym sredniowieczni patnicy?
                    Oto, redaktor pokazal tycinke ze swojego podbrzusza a tu juz cala ferajna, na to sie obrusza.
                    Ale moge miec teraz nadzieje, ze oto wylom zostal zrobiony.
                    Idac za przykladem redaktora teraz juz inni mezczyzni - profesjonalisci beda mogli sie pochwalic jezeli nie umiejetnoscia jak to nazwal "Morfeusz", "zalapania mocnej fazy" bo poprostu - nie maja pana-Koronkiewiczowego wigoru, to przynajmniej, swoimi dobrze wyrzezbionymi miesniami...
                    • morfeusz_1 Re: Zaczynamy tydzień. Otwórzmy okna. Felieton Wo 07.05.12, 11:48

ja tam nie będę wychodził przed orkiestrę ale co ci powiem to ci powiem ;
                      nie mam nic do zarzucenia swoim mięśniom piwnym,ba jak tak paczem w lustro to nawet dodam że świetny kaloryfer udało mię się wyhodować...

Ale co ja tam o sobie gdakać bedem wiadomo - to ja narzyz się nazywam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka