Dodaj do ulubionych

wegetarianizm :-)) czy :-(( ?

IP: 212.191.200.* 16.04.02, 14:00
Moja 17-letnia córka nie je wędliny a na moje usilne prośby je czasami mięso.
Być może sama akceptowalabym ten sposób odżywiania, ale chciałabym aby był
bezpieczny i zdrowy.Myśl "nie jem przyjaciół" jest przekonująca !
Obserwuj wątek
    • bix1 Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? 16.04.02, 14:14
      Sam bym przeszedł na wegeterianizm, gdyby nie to że najlepsze zakąski powstają
      ze świnki...
    • ormond Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? 16.04.02, 14:36
      Nie ma najmniejszej watpliwosci, ze madrze uprawiany wegetarianizm jest
      zdrowszy niz miesna dieta - szczegolnie tradycyjna, polska bazujaca na miesie
      swinskim.
      Trzeba jednak pamietac o tym, ze jakies zrodlo bialka jest niezbedne: fasole,
      tofu. Lepiej jest tez zrezygnowac ze slodyczy i potraw bazujacych na bialej,
      wysoko-prztworzonej mace. Warto pomyslec o wprowadzeniu do jadlospisu brazowego
      ryzu i zdrowych, nierafinowanych olei.
      Na poczatek, proponowalbym jednak kompromis mieso NIE, ryby TAK. Bardzo dobra
      kombinacja. Potem mozna zrobic nastepny krok.
      • Gość: basia Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? IP: 212.191.200.* 16.04.02, 14:52
        dodam, że córka jest osobą drobną 156cm 45 kg,wyniki badań dobre.
        ewentualnie jakie badania można zrobić aby być spoko?
        ja też staję się przy Niej wege i to mi służy :)
        • bix1 Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? 16.04.02, 15:05
          Czy mogłabyś podać również jej wymiary w biuście i talii - oczywiści wyłącznie
          w celach związanych z wegeterianizmem... :)
        • ormond Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? 16.04.02, 15:11
          Basiu, powodzenia. Nie zapomnij tez poczytac cos na temat wegetarianizmu...
          • anka1 Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? 16.04.02, 16:27
            to nieglupie ze nie je wedlin tylko mieso. wedliny sa tak nafaszerowane
            azotanami i innymi swinstwami ktorymi sie je konserwuje, ze taka dieta na pewno
            jest zdrowsza.chociaz co w dziesiejszych czasach jest zupelnie zdrowe?
      • maal Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? 18.04.02, 16:15
        ormond napisał(a):

>> Na poczatek, proponowalbym jednak kompromis mieso NIE, ryby TAK. Bardzo dobra
        > kombinacja. Potem mozna zrobic nastepny krok.

Dziwna rada ryba dla mnie to też mieso, przecież to takie same zwierze.
    • Gość: ida Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? IP: *.csk.pl 16.04.02, 17:37
      Ja przestałam jeść mięso gdy byłam znacznie młodsza od Twojej córki, bo gdzieś
      około 6-7 klasy szkoły podstawowej(co poniektórzy nawet twierdzą, że to okres w
      którym trzeba koniecznie jeść mięso bo się rośnie i potrzebne jest białko,
      tamto czy śramto). Teraz mam prawie 30 lat, muszę powiedzieć, że taka dieta mi
      niesamowicie służy (A według propagandy anty-wegetariańskiej powinnam już nie
      żyć;-))
      No, ale pod żadnym pozorem nie należy wegetarianizmem nazywać niejedzenie
      wprawdzie mięsa, ale za to dieta składająca się tylko bialutkich bułeczek i
      słodyczy...
      • Gość: korni Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? IP: *.kreo.pl 16.04.02, 17:47
        to mieso mozna jesc ? a jak je zlapac ? mi sie nigdy nie udalo
        • anka1 Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? 16.04.02, 17:52
          to Ty nie jestes klusownikiem?:))))) a prawda wiewiorki masz w ogrodzie!:)))
        • Gość: ida Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? IP: *.csk.pl 16.04.02, 17:55
          Gość portalu: korni napisał(a):

> to mieso mozna jesc ? a jak je zlapac ? mi sie nigdy nie udalo

No nie, w wegetarianizmie chodzi o to, żeby go nie jesć i nie łapać :-))
          Ale nie mogę się powstrzymać i zacytuję ten dowcip:
          -co jesz?
          -miesko
          -a skąd masz?
          -przypełzło...

• Gość: Art Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? IP: *.biaman.pl 16.04.02, 18:15
            :-(( Wegetarianie a nie kusi was np. zmrożona wódeczka pod świeżego tatara?
            Czym zagryzć tak świetny trunek? Zieleniną???
            • Gość: Hejkum Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? IP: *.tkb.pl / 10.0.18.* 16.04.02, 18:29
              Art napisał(a):

> :-(( Wegetarianie a nie kusi was np. zmrożona wódeczka pod świeżego tatara?
              > Czym zagryzć tak świetny trunek? Zieleniną???

WÓDKĘ ZAGRYZA SIĘ OGÓRKIEM KISZONYM (ekstremiści nie zagryzają i nie zapijają -
              hehe). Świeży tatar? -buehhh, pfuj, aż mnie skręca na samą myśl o nim!
              Wegetarianizm jak najbardziej :-))
              • Gość: Oka Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? IP: *.17.79.204.lifespan.org 17.04.02, 00:29
                Art ma racje. Nie ma to jak tatar pod gorzale. Kiszony ogor jest dopiero na
                drugim miejscu.
                Oka
    • Gość: Acro Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.02, 00:46
      Wegetarianizm dla dzieci może być niezdrowy. Niektórych amonokwasów których nie
      jesteśmy w stanie sami wyprodukować nie ma u roślin. Sprawę załatwia jednak juz
      picie mleka.

Ja jednak wolę mięsko - zresztą rośliny są moimi przyjaciółmi.........

• Gość: ted Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? IP: *.035-48-73746f21.cust.bredbandsbolaget.se 19.04.02, 16:56
        Do Basi i innych.
        Nie mieszkam w Bialymstoku ale tu bywam. I ZAWSZE wpadam do baru/restauracji
        wegetarianskiej na Warszawskiej (naprzeciw Golebiewskiego). Jest genialna.
        Odwiedzalem restauracje wegetarianskie w wielu miastach w Polsce i w paru
        tuzinie krajow ale bialostocka jest NAJLEPSZA!
        Pozdrowas´ki
        • Gość: Acro Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.02, 18:50
          Fakt, jest cool. Nazywa sie chyba Ananda. Tylko te krzesła - tak cięzkie, ze
          nie sposób ich ruszyć :)
    • Gość: Akir Re: wegetarianizm :-)) czy :-(( ? IP: 212.160.130.* 22.04.02, 15:03
      Dieta wegetariańska była by fajna gdyby nie to że:
      1.Mięso jest tańsze, żeby wchłonąć tyle wartości odżywczych co z golonki to
      musisz zjeść ze dwa kilo sera, (zakładam że nie jesteś ekstrymistką która nie
      je mleka) . Oczywiście jeśli nie wykonujesz pracy fizycznej to nie ma
      znaczenia.
      2.Musisz jadać częściej , raczej nie da się zjeść śniadania o 7:00 i wrócić z
      pracy na kolację o 22:00 (ja tak muszę czasami, ale oczywiście jest to
      niezdrowe).
      3.Mięso zawiera substancję (nie pamiętam jak się nazywa) która w organizmie
      odpowiada za agresję , a nie zawiera jej żadna roślina, dlatego wegetarjanie są
      zwykle wyciszeni ze skłonnością do medytacji* Tak więc jeśli jesteś na
      przykład menagerem odpowiedzialnym za zdobywanie kontraktów , wegetarianizm
      może zmniejszyć twoją siłę przebicia.

*) oczywiście w stosunku do swojego naturalnego usposobienia, choleryk
      pozostanie cholerykiem tylko trochę mniej nerwowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka