Dodaj do ulubionych

BIAŁYSTOK VS LUBLIN

IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 28.01.05, 22:05
No właśnie,co myślicie?Czy byliscie kiedyś w Lublinie?Jeśli nawet nie,to jaka
jest wasza opinia na temat Lublina,miasta o podobnej wielkosci zza miedzy?
Które miasto jest waszym zdaniem bardziej rozwiniete,ładniejsze,lepiej
znane/kojarzone w Polsce,czy też nielubiane,uważane za bardziej
prowincjonalne i zaściankowe?
Z góry dziękuje za opinie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Radecki Re: BIAŁYSTOK VS LUBLIN IP: *.elpos.net / *.elpos.net 29.01.05, 00:15
      Witamy szanownego Lubliniaka na naszym forum. W sumie w Lublinie byłem tylko
      przejazdem ale Białystok napewno może pozazdrościć Lublinowi ładnej starówki,
      ogólnie macie więcej ciekawych zabytków niż nasze wspaniałe miasto. Lublin jest
      także postrzegany lepiej, nie smieją się z was, że po ulicach chodzą białe
      niedzwiedzie ;-) Wasze uczelnie są bardziej utytułowane i znane np. KUL czy
      UMCS. Pomimo braku większego przemysłu mamy za to niższe bezrobocie :-)
      Zaściankowe to chyba za mocno powiedziane w stosunku do naszych miast,
      prownincjonale niestety są obydwa. Tylko internetowa strona waszego miasta jest
      troszkę uboga. Pozdrawiam i zapraszam do Białegostoku !

Porównanie Białegostoku na tle innych miast:

www.um.bialystok.pl/statysty/woj97.htm
      • Gość: Łukasz Re: BIAŁYSTOK VS LUBLIN IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 29.01.05, 09:16
        popieram, ładna starówka, więcej zabytków i lepsze uczelnie to Wasze mocne
        strony :)
    • Gość: Stanislaw Re: BIAŁYSTOK VS LUBLIN IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.05, 08:49
      Jestem bialostoczczaninem ale Lublin bardziej mi sie podoba.
    • poziomk Re: BIAŁYSTOK VS LUBLIN 29.01.05, 10:00
      pozazdrościć oznakowania lubelskich ulic co w Białymstoku ciężko z samochodu
      dostrzec nazwę danej ulicy.... tyle mogę powiedzieć
    • max39 Re: BIAŁYSTOK VS LUBLIN 29.01.05, 10:13
      W Lublinie jeszcze nie bylem ,wiec napisze z czym to miasto mi sie kojarzy a
      mianowicie z samochodami lublin oraz z trolejbusami jezdzacymi po ulicach i
      jeszcze starowka podobno jest ladna.
    • Gość: Kuba Re: BIAŁYSTOK VS LUBLIN IP: *.bsk.vectranet.pl 29.01.05, 16:03
      Ja również zazdroszczę dla Lublina pięknej starówki... Której niestety
      Białystok tak naprawdę nie posiada. A co do zacofania to niestety, ale taki już
      na nasz los- wschodniej Polski. Pozdrawiam Lublin...
      • Gość: VS Dzięki za odpowiedzi!To co skłoniło IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 29.01.05, 23:18
        mnie do napisania tego wątku,to podobne problemy poruszane na forach
        Białegostoku i Lublina i to,że są to miasta zbliżone pod względem wielkości i
        położone na wschodzie Polski.To co denerwuje mnie u Lublinian,to ciągłe
        narzekanie na swoje miasto(przynajmniej na forum),dlatego chciałbym
        wiedzieć,jak widzą je inni i czy tak samo jak forumowicze z Lublina w czarnych
        barwach...
        Powiem wam czego ja zadroszcze Białystokowi:przedewszystkim Multikina i salonów
        samochodowych Subaru i BMW,których nie ma w moim mieście:-(
        • Gość: VS A co do tych niedźwiedzi.... IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 29.01.05, 23:22
          A co do tych niedźwiedzi:to moja koleżanka,która studjuje w Lublinie,a pochodzi
          z Wrocławia,opowiadała mi jak znajomi sie jej pytali,czy w Lublinie są
          supermarkety i czy jest normalne zaopatrzenie w sklepach i można np. kupić
          jogurt danone:-)))))))
        • j.lewandoski Re: Dzięki za odpowiedzi!To co skłoniło 29.01.05, 23:35
          Bylem w Lublinie tylko raz. Przyznam, ze zrobil na mnie wrazenie. Nie
          powiedzialbym, ze jest to miasto zblizone do Bialegostoku. Dla mnie jest o
          wiele wieksze. Krakowskie Przedmiescie i plac Litewski w Lublinie jest tej
          samej skali co Krakowskie Przedmiescie w Warszawie.
          Poza tym 20 min samochodem z Lublina Naleczow, 40 min Kazimierz nad Wisla.
        • Gość: Radecki Nie mamy multikina w Białymstoku :-) IP: *.elpos.net / *.elpos.net 29.01.05, 23:37
          j.w.
          • Gość: Jamaal Re: Nie mamy multikina w Białymstoku :-) IP: *.ld.euro-net.pl 30.01.05, 00:12
            Miałem przyjemnośc być w Lublinie dwa razy raz na wycieczce a raz na wakacje
            2003 przejazdem.Miasto jest bardzo ładne i tak jak mówili poprzednicy o wiele
            większe bo o około 50 km2 jest też chyba ładniej położone i ma wiele ciekawych
            miejsc do zobaczenia.Podobalo mi się w Lublinie ale nie ma to jak u siebie w
            Białymstoku:P
          • Gość: VS Re: Nie mamy multikina w Białymstoku :-) IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 30.01.05, 01:37
            UUppsss Sorry za pomyłkę,myślałem,ze jest..........
          • Gość: VS Re: Nie mamy multikina w Białymstoku :-) IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 30.01.05, 01:38
            Uuupsss,Sorry myślałem,że jest........
      • Gość: rudzielec Re: BIAŁYSTOK VS LUBLIN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 18:39
        studiwoalam tam przez dwa latabw lublinie-konczylam swoje studia na Placu
        Litewskim,nie ma porownania-Starowka itp, zasciankiem wieje u nas i to
        mocno,Lublin jets piekniejszym miastem pelnym zycia dzieki tylu uczelniom-w
        Bialym tez sa uczelnie ale co z tego klimatu studenckiegio zero zer..starowak
        knajpu na starowce miasteckzo akademickie, nawte banalan rzecz -hinpermarketow
        maja wiecej a nie bialostocki super auchan, blisko do kazimeirza, rozwiniety
        transport busow itp wiecje polaczen do warszawy zarowno pociagiem busme jak i
        pksem anie to co kot naplakal u nas.a przeciez podroz pociagiem trwa tyle
        samoo..brakuje mi Lublina...tam jest moja dusza...
    • Gość: Ala Czy to chodzi o ten Lublin, co lezy koło Świdnika? IP: *.one.pl / 195.177.196.* 30.01.05, 09:43
      Kocham Lublin :)))
      • Gość: VS Re: Czy to chodzi o ten Lublin, co lezy koło Świd IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 30.01.05, 18:07
        Myślę,że za około 10 lat Świdnik będzie dzielnicą Lublina:-P
        • hubertus_zamoscicus lublin-biały 31.01.05, 08:15
          taaa. moją ojczyzną jest Białystok, kończyłem studia w Lublinie a pracuję w
          Zamościu. mogę zatem okreslić siebie jako człowieka "ściany wschodniej". tu
          jest moje miejsce i tu (na tym przedmurzu :) dobrze się czuję.
          Lublin:
          - miasto studenckie (1/3 mieszkańców to studenci na których całe miasto w dużej
          mierze opiera swoją gospodarkę)
          - miasto z klimatem i duchem nieprzeciętności (sprawiają to oczywiście uczelnie
          wyższe)
          - rozwinięte życie kulturalne
          - piękna i długa historia
          - trolejbusy
          - niedoinwestowanie i zaniedbanie
          - dużo chęci, mało konkretów

Białystok:
          - duża determinacja aby dogonić Polskę
          - wymarzone położenie geograficzne - Rosja, Litwa, Biaoruś (via baltica)
          - narastająca aktywność
          - duże aspiracje, narastające konkrety

to tyle - na tę chwilę
          hubert
          • Gość: rudzielec Re: lublin-biały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 17:04
            hej hubertus a moge wiedizec co porabiasz w zamosciu?w zamosciu tez czesto
            bywalam mialam tam swoja grupe zaoczna-zajecia na koszarach itp to czasy
            cudne,od dawna tam pracujesz?/pozdrowionka od dziewczyny z kresow;)
            • Gość: hubert Re: lublin-biały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:16
              ano miesakm tu i pracuję m.in. w Urz. Gminy przy unijnych funduszach (od roku).
              do Białego już raczej nie wrócę na stałe - za bardzo wszedłem w tutejsze
              struktury i dobrze poznałem rynek. mimo, że jest to miasteczko 4 krotnie
              mniejsze, na zaistnienie są o wiele większe szanse niż w Białym.
              ale wpadam do domciu raz w roku (na wakacje) i przeżywam pobyt intensywnie.
              pozdrowienia
              kresowy człowiek
              • Gość: rudzielec Re: lublin-biały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 19:09
                fajnie ze odpisales-a jak kierunek konczyles w lublinie??ja skoncyzlam
                politologię chcialbym pracowac przy funduszach unijnych ale kiepskso idz ejak
                narzie musialm wrocic do bialego i szukam dalej -bawei sie w wysylanie ofert z
                biuletynu sluzby cywilnej ale na rzie mizernie-a moge zapytac jak ty znalezles
                te prace kresowy czlowieku??no a tak przy okajzi to w zamosciu u wlocha calkiem
                dobra pizze maja;)
    • Gość: Jaco Re: BIAŁYSTOK VS LUBLIN IP: *.pronet.lublin.pl 01.02.05, 16:54
      Hej, jestem studentem KUL ale pochodzę z Białego więc wiele mogłbym powiedzieć
      o tych 2ch miastach. Lublin jest piekniejszy, wiekszy i fajniej położony
      (wąwozy). W obu miastach jest dużo parków i zieleni czego mogą nam pozazdrościc
      inne miasta. Jeśli zas chodzi o minusy Lublina w stosunku do Białego to
      komunikacja miejska!!! Lubelskia komunikacja jest poprostu żałosna, autobusy to
      w wiekszosći wraki dymiące i bardzo rzadko kupuje sie tutaj jakies nowe
      autobusy podaczas gdy w Białym komunikacja sie rozwija dynamicznie, jest o
      wiele wiecej nowych autobusów i bilety wieloprzejazdowe są ponad dwa razy
      tansze niz w Lublinie a w Lublinie są chyba najdrozsze w Polsce!!! No i mozna
      jeszcze wspomniec i duzej niepunktualnosci autobusow w Lublinie lub nawet
      nieprzyjezdzaniu ich niekiedy co w Bialymstoku jest niedopomoslenia.Poza tym
      jak ktos juz wspomnial w Bialym jest nieco mniejsze bezrobocie i Bialystok
      ostatnio zdaje sie bardziej rozwijac, choc nie ma tam wcale multikina jak
      sugeruje autor tego watku!!!! Ale jednak wole chyba Lublin bo tu czuje sie
      jakos bezpieczniej i ten fajny staromiejski oraz studencki klimat, jest tez
      wiecej fajnych knajp i imprez kulturalnych. Podrowionka dla wszystkich z
      Białego i Lublina.Niech zyje Polska wschodnia!!!
      • Gość: hubert biały-lublin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 08:14
        z tą komunikacją miejską to prawda ! lubelska to koszmar - rozkład jazdy swoje,
        rzeczywistość swoje- poprostu chybił -trafił! a autobusy i trolejbusy to w
        większości złom na kółkach.

do rudzielca:
        skończyłem socjologię na kulu, później wyjechałem na rok do krakowa, a później
        wyjechałem (za żoną) do zamościa. i tak zostało. na pocz. nie było z pracą
        łatwo - pół roku coś tam robiłem za darmo w organizacjach pozarządowych, ale z
        czasem poznałem "środowisko" zamojskie (niewielkie zresztą)i udało mi się
        odpowiednio zareklamować i sprzedać swoje umiejętności (w większości wyniesione
        z krakowa). a później to było już tylko łatwiej.
        tak to wygląda w małym mieście i traktuję to jako jego atut - jeśli umiesz to
        co jest potrzebne, potrafisz to sprzedaż to szybko znajdziesz zajęcie. i
        konkurencji nie ma prawie żadnej.

w dużym mieście jest o wiele trudniej się przebić - krąg wpływowych jest o
        wiele większy i złożony a konkurencja ogromna. gdybym teraz wrócił do białego,
        pomimo dużej wiedzy i doświadczenia nie dostałbym szybko pracy. byłbym tam
        nikim.
        pozdr
        hubert

• Gość: res Re: BIAŁYSTOK VS LUBLIN IP: 82.177.98.* 02.02.05, 21:29
      kazde miasto jest inne, ma inny klimat rozwija sie w innym kierunku. Białystok
      zawsze bedzie mi sie kojazył z super kościolem św. Rocha i pięknym Pałacem
      Branickich. Lublin- ma klimatyczną starówkę i to jest jego atut, o minusach nie
      bede pisal bo to żadna sztuka krytykowac, ważne by dostrzegać plusy. Pozdrawiam
      z Rzeszowa, jakby nie było również miasta ze wschodniej ściany i zapraszam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka