Dodaj do ulubionych

Poliaki zza Buga to Ruskie

17.02.05, 14:01
Spotkałem się nieraz, ostrożnie mówiąc, z niezbyt ciepłym stosunkiem
etnicznych Polaków, ze środkowego dorzecza Wisły i nie tylko, do ich - bądź
co bądź - współplemieńców, przesiedlonych z ziem ruskich leżących za
umownym "Bugiem". Dlaczego są oni uważani za "gorszych"? Dlaczego w mniemaniu
etnicznych Polaków Podlasie to już Białoruś, a Chełmszczyzna np. - to Ukraina?
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Poliaki zza Buga to Ruskie 17.02.05, 14:05
      Człowieku, czep się tramwaja, czego Ty chcesz, szukasz problemów? Czemu jątrzysz?
      Pewnie, że tak myślą, bo jak mają doczynienia z takimi oszołomami jak Ty, to inaczej nie mogą twierdzić!
      • ortheus Re: Poliaki zza Buga to Ruskie 17.02.05, 14:13
        koczisss napisał:

> Człowieku, czep się tramwaja, czego Ty chcesz, szukasz problemów? Czemu
        jątrzys
        > z?
        > Pewnie, że tak myślą, bo jak mają doczynienia z takimi oszołomami jak Ty, to
        in
        > aczej nie mogą twierdzić!
        >

Rzecz w tym, że nie mnie to dotyczy, ale Polaków - tych "lepszych", "gorszych",
        itp. Ja jestem tylko obserwatorem i proszę o komentarze :-)
      • ortheus Re: Poliaki zza Buga to Ruskie 17.02.05, 15:12
        Nu Poliaki, co tak zamilkli, a?
      • Gość: Radecki Zaraz zaraz kolego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 17.02.05, 15:26
        niedawno napisałeś, że rusofobia jest uzasadniona więc kto tu jest oszołomem ??
        moralność Kalego czy pomroczność jasna panie kolego ?
        • koczisss Re: Zaraz zaraz kolego 17.02.05, 15:41
          Czy ja tu gdzieś wspomniałem o rusofobii?
          • Gość: Radecki Re: Zaraz zaraz kolego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 17.02.05, 15:47
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=20630551&a=20653885
            Z pamięcią i czytaniem ze zrozumieniem też masz problemy ?
            • koczisss Re: Zaraz zaraz kolego 17.02.05, 16:00
              Chyba Ty masz ze zrozumieniem problemy, o kogo tu chodzi?
              Nie o białorusinów, ukraińców, czy prawosławnych, lecz o Rosjan (sowietów), Putinowców.
              Czytaj dokładniej!!!
              • Gość: Radecki Re: Zaraz zaraz kolego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 17.02.05, 16:30
                Zarzuciłeś Ortheusowi oszołomstwo które sam uprawiasz, a przykłedem twego
                oszołomstwa jest popieranie fobii, wypisywanie bzdur o jakichś sowietach i
                putinowcach, czy to naprawdę tak trudno zrozumieć ??
                • ja.sama wolna czeczenia 17.02.05, 16:50
                  Precz z Rosyjskim imprejalizmem na Kaukazie !

To też bzdury o sowietach i putinowcach i popieranie anyrosyjskich fobii?
                  • Gość: Radecki Widzę postępy ja.sama ;-) IP: *.elpos.net / *.elpos.net 17.02.05, 18:30
                    aż dziw, że nie zapytałaś czy modlę się do ikony Cara Mikołaja II.
                • koczisss Re: Zaraz zaraz kolego 17.02.05, 16:52
                  A jak tak nie pisać, skoro ruscy traktują nas z góry, karzą dziękować za Jałtę, za wyzwolenie i demokrację, za to ich kochać? Oni nadal mają myślenie sowieckie, w ich mniemaniu Polska powinna być pod wpływem rosyjskim. Stąd kolego biorą się rusofobie, podsycane niestety za naszą wschodnią granica!!!
                  • Gość: Radecki Re: Zaraz zaraz kolego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 17.02.05, 18:32
                    Śmieszne rozumowanie, na podobnej zasadzie można usprawiedliwiać antypolskie
                    fobie Niemców i Żydów.
                    • koczisss Re: Zaraz zaraz kolego 17.02.05, 18:36
                      Oj niekonieczne, nie my Niemców najeżdżaliśmy a odwrotnie, a co do Żydów, Polska była jedynym krajem w Europie, gdzie nikt ich nie gnębił. Temu ich było u nas tak dużo.
                      • fiat_lux Re: Zaraz zaraz kolego 17.02.05, 18:39
                        koczisss napisał:

> Oj niekonieczne, nie my Niemców najeżdżaliśmy a odwrotnie, a co do Żydów, Polsk
                        > a była jedynym krajem w Europie, gdzie nikt ich nie gnębił. Temu ich było u nas
                        > tak dużo.
                        >

Zygmunt Stary wydał w roku 1527 przywilej De non tolerandis Judaeis
                        poczytaj o tym
    • Gość: Tkac Re: Poliaki zza Buga to Ruskie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 16:42
      ortheus napisał:
      Dlaczego w mniemaniu
      > etnicznych Polaków Podlasie to już Białoruś, a Chełmszczyzna np. - to Ukraina?

Widocznie orientują się w panujacych na tych terenach stosunkach etnicznych i
      nie ufają zapewnieniom kresowiaków o ich 100% polskości. Mogą też dostrzegać
      różnicę w mentalności swojej i ludzi ze wschodu, nie mówiąc już o mowie.
      • ortheus Re: Poliaki zza Buga to Ruskie 17.02.05, 19:03
        Gość portalu: Tkac napisał(a):

>
        > Widocznie orientują się w panujacych na tych terenach stosunkach etnicznych i
        > nie ufają zapewnieniom kresowiaków o ich 100% polskości. Mogą też dostrzegać
        > różnicę w mentalności swojej i ludzi ze wschodu, nie mówiąc już o mowie.

"polska tolerancja"

• Gość: Tkac Re: Poliaki zza Buga to Ruskie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 19:28
          > "polska tolerancja"

"Słynna"
          • ortheus Re: Poliaki zza Buga to Ruskie 17.02.05, 19:45
            Gość portalu: Tkac napisał(a):

> > "polska tolerancja"
            >
            > "Słynna"

Wahałem się czy to ująć, bo niby gdzie słynna? Własny twór na własny użytek.
            Nikt nic o tym nie wie. Natomiast tolerancja była, owszem, ale w granicach
            Wielkiego Księstwa Litewskiego. No, ale to przecież nie Polska.
    • alex.4 Re: Poliaki zza Buga to Ruskie 17.02.05, 19:51
      tolerancja polska to wymysł J.tazbira. Odnosi się ona do szlachty złotego
      wieku, kiedy w Polsce rzeczywisćsie nie doszło do przesladowania mniejszości
      religijnych. Wraz z Wazami ta tolerancja zanikła, kulminacją tego było wygnanie
      Arian, oraz ograniczanie praw szlachty innych wyznań. W XVIII w. Polska stała
      się symbolem obskurantyzmu religijnego i fanatyzmu religijnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka