koczisss 22.02.05, 11:30 Cięcie pod Krywlany I jak coś tu wybudować???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
habitus Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 22.02.05, 11:47 Budując w tym miejscu miasto skazuje się na zatrzymanie rozwoju w tym kierunku. To pomysł krótkowzroczny i, gołym okiem widać, obliczony na napchanie czyjejś kabzy... Dowiedzcie się, kto wykupił tereny w pobliżu Krywlan i przy drogach dojazdowych, a sprawa sama się wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 22.02.05, 12:03 Jaki rozwój w tym kierunku? Płaczą, że wycinać las trzeba, ale jak tu nie będzie lotniska i tak nikt tego lasu wycinał nie będzie. Może i jest to krótkowzroczne, ale jak na razie nie ma perspektyw na lotnisko w innym miejscu, to niech chociaż powstanie takie, lepsze jak żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 22.02.05, 14:22 Rozwój miasta planuje się na dziesięciolecia naprzód. Nie na twoje pokolenie ale na trzy pokolenia po tobie. To co dzisiaj wydaje się oczywiste i niedorzeczne za lat 10, 15, 20 stanie się planem, a potem faktem. Kiedy budowano dwupasmówkę z Warszawy do Pruszkowa przejeżdżała nią jedna furmanka na 3 godziny. Wszyscy się w głowę pukali - po co komu taka trasa. Obecnie przejechanie tą "niepotrzebną" trasą rano do Centrum i po południu do Pruszkowa trwa godzinę z powodu korka. Bez dwupasmówki jechałoby się 3 godziny. A jest to tylko 12 kilometrów, są wiadukty, są skrzyżowania bezkolizyjne (za mało jak widać). Okoliczne pola kapusty i marchewki zabudowane zostały biurowcami i osiedlami mieszkaniowymi (dawniej stały tu bieda-domki w kapuście). A to zaledwie 20 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 22.02.05, 14:39 Się zgadzam. Białytok też ma takie cuś, jak ów plan. W tamtym rejonie nie przewiduje się wysokiej zabudowy mieszkaniowej, biurowej. nie będzie tez tam terenów przemysłowych. Ulica Mickiewicza zostanie poszerzona, bo bedzie prowadziła do drogi ekspresowej na Rzeszów. Ciao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g-rat przepraszam, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 17:46 przepraszam, ale kapusta została, między tymi biurowcami.. a w tle pałac kultury i Mariott, stolyca Panie... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: przepraszam, ale 24.02.05, 20:00 Jesteś jakimś chyba oldskulowym g-ratem. Kapusty nikt już nie uprawia. Po pierwsze - za duży ruch (warzywa kapustne bardzo chłoną metale ciężkie ze spalin) a po drugie - nie użytkuje się rolniczo gruntu wartego od 50 do 100 dolarów za metr. Ludzie, którzy jeszcze nie sprzedali swoich gruntów są w tej chwili ludzmi baaaardzo majętnymi. Zaś ci którzy sprzedali - mają worki pieniędzy. Mariott i Pałać Kultury? He, he.... Faktycznie chyba za mało tych pociągów do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g-rat kolego, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 13:33 kolego, jak chcesz to pokażę Ci pole kapusty, a w tle Pałac Kultury i Mariotta, serio... też nie chciało mi się wierzyć... ale faktom nie zaprzeczam... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: kolego, 04.03.05, 13:37 To chyba pod Babicami. Stamtąd też widać PKiN. Komu by się chciało uprawiać kapustę na gruncie wartym miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g-rat znacznie bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 14:24 skrót z Ordona do Włoch... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: znacznie bliżej 04.03.05, 14:31 To tereny kolejowe, z działkami pracowniczymi, zapomniane od Boga i ludzi. Takie getto kolejowe. Skrót był niezły, dopóki nikt o nim nie wiedział. Teraz jest tam taki sam ruch jak wszędzie :( To tam ktoś kapustę sadzi? Bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g-rat Re: znacznie bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 15:55 na własne oczy widziałem :D Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 22.02.05, 13:21 habitusie lepiej wracaj do swojej astrologii...:) Lotnisko na Krywlaach i tak zostanie zabudowany. To ostatni uzbrojony wolny teren w Białymstoku. Los lotniksa jest przypieczętowany Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 22.02.05, 13:23 koczisss ma racje. Ręce oadają. W białymstoku nie można nic zbudować aby nie było protestów. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 22.02.05, 13:24 habitus napisała: To pomysł krótkowzroczny i, gołym okiem widać, obliczony na napchanie czyjejś > kabzy... Dowiedzcie się, kto wykupił tereny w pobliżu Krywlan i przy drogach > dojazdowych, a sprawa sama się wyjaśni. O czyjej kabzie piszesz? Żydów, Białorusinów, czy nie daj Boże, władz miejskich? Informuję, że w najbliższym sąsiedztwie lotniska znajdują się: tereny działkowe - własność Skarbu Państwa tereny na których budowany jest sąd - własność Skarbu Państwa pole szkoły rolniczej - chyba własność Skarbu Państwa, a może gminy? las - własność lasów państwowych. Natomiast w trochę dalszej odległości znajdują się wsie Olmonty, Stanisławowo i Dojlidy Górne, ale tam od dawna wszelkie atrakcyjne działki sa zajęte. I od momentu, gdy zdecydowano sie na rozbudowę lotniska na Krywlanach, nie zaobserwowano wzmożonego ich wykupu. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 22.02.05, 14:13 No to znaczy, że interes przejrzysty jak kryształ, radny bezinteresowny a mieszkańcy wymienionych wsi jeżeli już nie są głusi to po otwarciu lotniska takimi się staną. Nic tylko gratulować... Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 22.02.05, 14:27 Może byś napisała o jakie grunty w poblizu lotniska Ci chodzi? Bo takie zapytanie na temat gruntów wykupowanych przez "wiadomo kogo" to przystoją Andrzejowi L. a nie poważnej forumowiczce. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 22.02.05, 14:35 Ale ja nie wiem, kto wykupuje grunty. Nawet nie wiem CZY wykupuje. Mieszkam koło lotniska w Warszawie i wiem, że rozbudowa to potężny interes i nikt tego nie robi jeżeli nie ma bodźców. Sama idea nie wystarcza - potrzebny jest iwestor, ktoś musi zrobić projekt, projekt podlega prawom polityki przestrzennej, ktoś musi ludzi wywłaszczyć płacąc im odszkodowania, trzeba stworzyć studium strefy oddziaływania lotniska... etc. To są konkretne pieniądze, nie żadne mrzonki. Zresztą lotnisko w pobliżu centrum strasznie "usztywnia" planowanie miasta. Ze względu na wspomnianą strefę oddziaływania: zrzuty paliwa (wpływ na środowisko), hałas (również nocny), dojazdy, zakaz wysokiej zabudowy w odpowiedniej (dużej) odległości. Jak się rzuci hasło "lotnisko" trzeba wiedzieć co się pod tym hasłem kryje. Bo inaczej to jest właśnie lepperowska propaganda - mówić ludziom to - co chcieliby usłyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! IP: *.csk.pl 22.02.05, 14:28 Rozumiem, że trzeba wyciąć obszar lasu pod budowę lotniska, ale chyba nie będzie nic gorszego niż wycięte 80 hektarów lasu i niezbudowane lotnisko. Jak znam życie i naszych politykierów to moja wizja jest absolutnie realna. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 22.02.05, 14:37 Eee, nie. To się robi decyzją administracyjną. Lepiej zacząć planować potajemnie, a na razie lotnisko zalesić i wziąć dotacje z Unii za zalesienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro mam kilka pytań IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 22.02.05, 16:04 chwila chwila. dlaczego to niby mieszkańcy nie mogą wyrazić swego zdania na temat budowy lotniska i wycinania lasu? to przecież nad ich głowami bedą latać owe samoloty! po drugie: jakim prawem urząd marszałkowski wspomina o wycince lasu, nie konsultujac nawet tego pomysłu z właścicielem owego lasu? po trzecie: co się dzieje z koncepcją lotniska w topolanach? po czwarte: dokąd miałyby latać owe 40 osobowe samoloty i ile kosztowałby taki bilet? jest to pytanie o tyle uzasadnione, że moze w chwili gdy z braku pieniędzy likwidowane są połączenia kolejowe, oto za 13 mln złotych funduje sie zabaweczke dla najbogatszych mieszkańców miasta? po czwarte: czy jakaś firma lotnicza wyraziła juz ochotę by u nas lądować? czy były prowadzone jakiekolwiek badania, na temat rentowności takiej linii? bo to nie jest wcale tak, że wszystko my tu protestujemy. my podatnicy chcielibyśmy wiedzieć, w jaki sposób będzie wykorzystywany kawał asfaltu na który pójdzie 13 mln złotych z naszych podatków i 75 hektarów lasu. bo jeśli pas ma świecić pustkami, lub kilka razy w roku wyląduje na nim kilku biznesmenów w prywatnym samolocie, to ja naprawdę wolałbym aby ten las nadal spokojnie sobie rósł. pozdrawiam serdecznie wojtek koronkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: mam kilka pytań 22.02.05, 16:11 koro udezyleś w tony mocno lewicowe... to zdanie o zabawce dla najbogatszych brzmi jakby było z poprzedniej epoki. Można się zastanowić czy Białemustokowi potzrebne jest lotnisko. Może tak może nie. Problem leży gdzie indziej. Abstrahujac od tej konkretnej inwestycji w Bialymstoku protestuje się przeciwko każdej inwestycji. Z tego co wiem znaczna część protestów w Polsce wynika z próby wyłudzenia pieniędzy od inwestora. Więc protestujący nie są wcale święci:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: mam kilka pytań IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 22.02.05, 16:33 tu nie chodzi wcale o lewicowość. nie rozumiem tylko dlaczego pieniadze publiczne mają byc wydawane dla zabawy kilkunastu osób? i to w tym samym czasie, gdy zamykane sa kolejne linie kolejowe, z których korzysta wielu ludzi. chyba że jest zupełnie inaczej niż sądzę. ale zadałem kilka pytań i czekam na odpowiedź. myślę, że zwolennicy lotniska wyjaśnią mi moje wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: mam kilka pytań 22.02.05, 16:57 Uwazam, ze wlodarze miasta nie mysla perspektywicznie, bo (!!!) pas startowy jest zbyt krotki! Wiem, ze malo kto sie ze mna zgodzi, ale w tej chwili lotnisko to juz zaden luksus. To jest koniecznosc. Bez lotniska, na ktorym moglyby ladowac wieksze samoloty czarterowe niemozliwa jest zadna powazniejsza impreza niedzynarodowa - targi, festiwale, koncerty znanych grup, wyzszej rangi zawody sportowe a nawet np mecz ligi mistrzow. Zaden szanujacy sie zagraniczny biznesmen nie zainwestuje duzej kasy w miescie, gdzie nie bedzie lotniska (chyba, ze w supermarket). Mozna zapomniec tez o bogatszych turystach. O ilosci pasazerow porozmawiamy za 10 lat, gdy budynki nowego lotniska okaza sie zbyt ciasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vicekonsul Ekwador Re: mam kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 17:08 Panie Śmigło, czy raczy Pan objąć honorowy patronat nad budową Międzynarodowych Portów Lotniczych Krywlany2005, Białystok/n.Białką, Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: mam kilka pytań 22.02.05, 17:26 Chociaz temat lotniska jest mi bliski (duzo podrozuje), to niestety nie chce miec niczego wspolnego z tzw miejscowymi "elitami". Nawet tymi ze srodowisk prawicowych. O lewicowych to nawet przez grzecznosc nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: mam kilka pytań IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 22.02.05, 17:57 Ludzie weźcie na wstrzymanie.Część z Was wyciąga działa jakby to miało być wielkie miedzynarodowe lotnisko. A tu chodzi o zwykłe minimum przyzwoitości jakie w cywilizowanym świecie posiada byle prowincjonalna dziura. Ot pas na którym mogą startować małe prywatne (biznesmeni)i średnie samoloty przewożące 40 pasażerów, takie co latają mniej więcej do Helsinek, Berlina, pewnie góra Londynu oraz do polskich miast (kursów zresztą nie wyznaczam mogą byc przykładowo czartery). Habitus jakie paliwo bedzie spuszczane z ATR -ów? To przecież nie ma być twoje Okęcie, zaś twoje eksperckie teorie co do sposobu projektowania przyszłości są słuszne tyle, że na ich realizację nie ma kasy. A po drugie kto będzie do Białegostoku latał jumbo jetami?. To pytanie dedykuję koro bo strzelacie z dwóch przeciwstawnych pozycji. Nie mówię,że nie trzeba mysleć o wielkim lotnisku, ale na razie trzeba zrobic co jest oczywiste i co jest o co najmniej 10 lat spóźnione. Biznes plan tego przedsięwzięcia jest tak oczywisty, że kompletnie nie rozumiem zastrzeżeń koro. Powtarzam to nie przeszkadza budować w przyszłości lotniska z prawdziwego zdarzenia. Jak się je zbuduje to Krywlany za 50 lat się zaorze i zabuduje dowolnie, z pewnością sensowniej niz odbyłoby sie to obecnie, bo za 30 - 50 lat jego tereny beda cenniejsze niż teraz. Małe lotnisko na Krywlanach to najlepsza inwestycja, najlepsza lokata miejskiego kapitału, właśnie dlatego, że łatwa do poprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: mam kilka pytań 22.02.05, 18:51 Niestety mylisz się. Budowa lotniska to duże przedsięwzięcie. Nie chce mi się pisać o systemach odwadniania samej płyty lotniska, o budowie terminala czy wieży kontrolnej, hangarów i zabezpieczania pasów nalotów. Takiego obiektu się nie da "zaorać". Trzeba będzie żyć z lotniskiem, które dawno temu miejscowi politykierzy postanowili wybudować, żeby wygrać jakieś mało znaczące dla ogółu wybory. Planowanie przestrzenne jak żadna inna dziedzina projektowania kładzie nacisk na dobro wspólne. Ten zapomniany i przykurzony termin powinno się odnowić i zacząć stosować. Jeżeli są plany rozwoju miasta i analizy dotyczące kierunków tego rozwoju trzeba je wyciągnąć, obejrzeć i zweryfikować a potem zacząć stosować. Plany miejscowe (w planowanej ustawie nazywane planami przeznaczenia terenu)wykłada się do publicznego wglądu. Każdy, nawet najmniej ważny i najbiedniejszy obywatel, może wnieść do planu swoje oczekiwania lub zaprotestować przeciw rozwiązaniom. Plan przeznaczenia terenów, w myśl zapisów ustawy, stanie się aktem prawa miejscowego, powszechnie obowiązującym. Będzie więc wywoływał skutki finansowe decyzji administracyjnych wobec właścicieli nieruchomości (odszkodowania, wywłaszczenia) ale będzie też gwarantował rentę planistyczną o czym się czasem zapomina. Które miasto stać na wypłaty tych odszkodowań? Przecież to będą pieniądze z kasy wspólnej. I po co, jeżeli od razu można znaleźć lokalizację spełniającą wszystkie wymagania - zarówno planistyczne jak i ekonomiczne. Ps. Lotnisko nie może być międzynarodowe. Normy są bardzo ostre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: mam kilka pytań IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 22.02.05, 19:32 Zgoda powinniśmy myśleć perspektywicznie i tworzyć wizję.Ale jej szybka realizacja (perspektywa czasowa 10 - 20 lat)z wielu powodów jest niemożliwa (1.brak środków finansowych, 2.obawy, które wyraził koro -"komu to miałoby służyć", 3.niemożność zrealizowania koncepcji "lotniska będącego ostatnim przyczółkiem UE" bo nie mamy odpowiedniej infrastruktury min. drogowej a i inni (Rzeszów, Lublin jakby są przed nami). Zatem jesli nie mozna mieć co sie lubi to trzeba polubić co mieć mozna. A 13 milionów zł to nie powalająca kwota. W naszym mieście bez protestów wydawano więcej. Ten wątek świetnie pokazuje jak z dwóch przeciwnych perspektyw można "uwalić" każdą inicjatywę. Według Ciebie trzeba szerokiej nowoczesnej perspektywy, zaś koro mówi po co, komu nawet to minimum?. A przecież lotnisko na Krywlanach należy traktować jako konieczny, minimalny krok naprzód , stworzenie stanu przejściowego, zanim powstaną (mam nadzieję) warunki do budowy lotniska z prawdziwego zdarzenia. Takie małe lotnisko pozwala lądować małym samolotom międzynarodowym (pamiętaj o minimalnej skali przedsięwzięcia), a wcale nie wymaga kosztownych inwestycji o których mówisz. Co do planu zagospodarowania to oczywiście, że będą zastosowane wszystkie procedury (włącznie ze społeczna kontrolą). Interesy wyborcze? - jakie? kiedy za Krywlanami opowiadaja się , (a wiem co mówię) tak samo ludzie prawicy i lewicy (podobnie jak są tacy z obu obozów , którzy są przeciw). Nie rozumiem też twoich insynuacji , że za tym ktoś (jakaś grupa i ich interes) stoi. Wątku o odszkodowaniach nie podejmę bez gruntownego rozpoznania problemu. Ale na pierwszy ogląd twoja pesymistyczna wizja wydaje mi się tyle samo warta co moja optymistyczna. Też wyciągasz wnioski czysto teoretyczne. Zatem zróbmy wreszcie w naszym mieście choc minimalny krok do cywilizacyjnej normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: mam kilka pytań IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 22.02.05, 19:40 W ferworze dyskusji zagalopowałem się i cały czas piszę jakby to miały być pieniądze z budżetu miasta . Oczywiscie nie! (choć pewnie jakaś partycypacja będzie niezbędna). I drugie sprostowanie (związane z pierwszym)lotnisko to nie jest zadanie miejskie to interes (mniejszy, większy) ale dla całego województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: mam kilka pytań 22.02.05, 19:41 Ani to wizja, ani opty- czy pesy- mistyczna. zajmuję się tym o czym napisałam. Tak wygląda projektowanie. A za 13 milionów to można co najwyżej zrobić trochę szumu w mediach, bo lotniska to się za to nie wybuduje. I jeszcze mała uwaga: prowizorki )a zdaje się do takiej namawiasz) trzymają się najdłużej. I najbardziej przeszkadzają. Jeżeli pieniędzy ma się mało to naprawdę nie można ich wyrzucić na byle co. Trzeba zrobić porządnie. Biednych nie stać na prowizorki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: mam kilka pytań IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 22.02.05, 19:52 Ale biednych też powinno stać także na wieczną stagnację. Zgoda może to nie będzie 13, może to będzie 30 milionów zł (pewnie w dużej częsci środków unijnych). Skąd chcesz wziąć 300?. Nie jestem ekspertem od lotnisk ,ale chcę wyrwania naszego miasta z letargu. Obraz z Mrożka "zasiać by co?"- "E tam" zupełnie mi nie odpowiada. Niestety właśnie "Mrożkiem" daje sie doskonale opisywać białostocką i podlaską rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: mam kilka pytań 22.02.05, 20:12 w XIX weku jeśli linia kolejowa nie przebiegala przez jakieś miasto to ono umierało. Dziś transport lotniczy odgrywa coraz wiekszą rolę. Latanie samolotami jest coraz tańsze i coraz wiecej osób stać na latanie samolotem a nie tluczenie się koleja czy samochodami. Może więc likwidacja lotniska jest jednak decyzja bezmyslna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: mam kilka pytań IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 22.02.05, 20:31 oczywiście nie powinno stać Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: mam kilka pytań 22.02.05, 20:39 spora częśc Białostoczan nie chce aby coś zmienilo. Bo jeszcze ktos się na tym wzbogaci... multiplex, lotnisko, galeria handlowa, opera... wszędzie stanowczo nie... to smutne Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: mam kilka pytań 22.02.05, 21:16 Ja nie kwestionuję konieczności wybudowania lotniska. Jest konieczne i będzie wybudowane. Uważam jednak, że lokalizacja na Krywlanach jest nieprzemyślana i szkodliwa dla rozwoju miasta. I tylko z tą decyzją polemizuję. Podlaska rzeczywistość jest taka jak w całej Polsce - może tylko korupcji mniej. Póki nie będzie planów zagospodarowania - nie będzie budowy lotniska ani żadnej innej lokalizacji celu publicznego. Gadanie o budowie lotniska jest, moim zdaniem tylko gadaniem mającym zrobić trochę huku przed wyborami, czego starałam się dowieść w swoich wpisach. Szkoda tylko, że budzi nadzieje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: mam kilka pytań 22.02.05, 19:29 Mr Koro. Biznesmeni to już teraz moga latać swoimi samolocikami (vide współwłaściciel MTC), czy śmigłowcami. Te 40 osobowe samoloty nie są dla biznesmenów, ale dla szarego tłum, co to nie chce się ciągnąć samochodem dokądś tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titkow, pałkownik Re: mam kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 19:53 poka, tu titkow pałkownik-liotczik, budujta, budujta, przyda się w przyszlosti Krasnaja Armia wam tego nie zapomni: * to siema zaczy się poka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: mam kilka pytań IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 22.02.05, 22:05 szanowny zewsi. w mojej wiosce (kolonia dzikie) jest takie lotnisko pod lasem gdzie sobie startuje jeden pan. nie mam nic przeciwko temu. jak go stać, to niech se lata. po prostu zadałem pytanie - czy w sytuacji gdy zamyka się kolejne połączenia kolejowe, społeczeństwo powinno budować lotnisko z którego korzystać będa najbogatsi? dla ułatwienia zadam jeszcze kilka: czy człowiek, który nie może zdążyć do pracy w łapach, bo wicemarszałek kamiński nie dogadał się dyrektorką kolei, powinien płacić za budowę lotniska przez kolejnego członka zarządu urzędu marszałkowskiego? a może powinien płacić uczeń, który musi się zrywać z lekcji, aby zdążyć na połączenia w kierunku augustowa i suwałk? czy może podróżny od lat oczekujący na wyrównanie peronów i zadaszenie nad nimi? na najprostszą osłonę od wiatru. drogi zewsi, kiedy ostatnio podróżowałeś pociągiem? kiedy ostatnio byłes na naszym dworcu? rozumiem, że nasze miasto potrzebuje portu lotniczego, ciekaw jestem tylko skąd weźmiemy samoloty? czy pomieszczą się w owym drewnianym hangarze, który na lotnisku stoi obecnie? ile będzie kosztowała stacja paliw? bo rozumiem, że skoro będziemy latać w te i wewte do helsinek, to jednak trzeba będzie zatankować. gdzie będą oczekiwali podróżni? w pomieszczeniach klubu spadochronowego? to wszystko ma kosztować 13 mln złotych? czy tylko pas? i czy sam pas to juz port lotniczy o którym marzymy, czy tez w ciągu następnych lat trzeba będzie stale dokładac na ową stację paliw, hangary, warsztaty, poczekalnie? a parkingi? ile jeszcze lasu tzreba będzie wyrąbać? domyślam się, że wszelcy przewoźnicy tylko marzą, aby u nas lądować, że sporządzili już badania rynku. gdzie można znaleźć owe opracowania? bardzo chciałbym je poznać? dowiedzieć się, kto nas będzie woził, gdzie i za ile? moze zanim zajmiemy się lotniskiem doprowadźmy dworzec do stanu uzywalności? jak na razie to własnie tamtędy przybywa większość podróżnych do naszego miasta. to powinna być nasza wizytówka. a jak chcesz polatać to zapraszam do mnie na wieś. jest lotnisko pod lasem. nalatuj od strony rzeki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: mam kilka pytań IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 22.02.05, 22:46 W imieniu wielu podobnie myślących "zmiasta" spieszę na pomoc "zewsi" . To nie tak koro, aby tylko nazwiska Tylendy czy Kamińskiego dyskwalifikowały pomysł , który kołacze od lat. On juz przecież prawie stawał sie faktem około lat 1991 - 1993 . Niestety "udało się" inicjatywę zmarnować. Potem gdzieś około 2000 r.pomysł w RM za sprawą Tadka Rutkowskiego z UW odżył. Na tamten czas Rada Miejska była prawie "za", ale wówczas prawicowy Sejmik Wojewódzki pomysł uwalił bo "zamulił" społeczną świadomośc Topolanami. Teraz jest odwrotnie Sejmik jest za Krywlanami a RM ? - postawie tezę,że też. Nawet ja choć rzadko opuszczam B. to jeśli będę musiał to skorzystam np. z lotu do Krakowa. Warszawa to prawie pewniak dla wielu. I pewnie takich potencjalnych mozliwości mozna wyliczyć jeszcze będzie sporo. Choćby w celu dolecenia do Helsinek skąd lot fińskimi liniami do USA jest zdecydowanie tańszy niz PLL "LOT" z Warszawy.. To tylko laickie pierwsze pomysły na "dzień dobry". Kto z ewentualnych przewoźników ma się zgłosić, jak nasze miasto ma taką a nie inną sławę, że tu nic udać się nie może. Ja jestem socjalistą ale twoje odwołania do sytuacji biednych są niezbyt jasne. Bo niby czemu ich los przez lotnisko miałby stać sie gorszy?. Poza oczywistym faktem, że nie będą latać w przestworzach (choć jak im sie trafi jak J.H i Z.M wygrana niewykluczone)ale to moze i ma znaczenie dla moralnej sprawiedliwości ale co to zmienia w ekonomii? Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: mam kilka pytań 22.02.05, 23:29 Pragne zauwazyc, ze telewizory, lodowki, samochody, itd tez na swoim poczatku sluzyly tylko najbogatszym. To wlasnie dzieki im produkcja zaczela sie, rozwinela, az produkty te trafily pod strzechy. Juz dzis podroze lotnicze w USA czy w krajach Europy Zachodniej staja sie dostepne dla mas. Tylko dlatego, ze ktos kiedys umial pomyslec perspektywicznie. Zyskaja wszyscy - bogaci i biedni. Jezeli w przyszlosci pewne inwestycje i przedsiewziecia zamiast do Bialegostoku trafia do Lublina czy Rzeszowa - stracimy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
piekny.arkadiusz Re: mam kilka pytań 22.02.05, 23:16 Pełne poparcie pod słowami Koro! Drogi najpierw wyremontujcie, panowie rządzący! Najpierw drogi, perony na dworcu i połączenia z Warszawą załatwcie, bo mi wstyd przed kontrahentami. Później lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: mam kilka pytań 23.02.05, 08:24 zenon smigło o dziwo ma racje. Zapominaie o lotnisku jest absurdalne. Tym bardziej że kolej odgrywa coraz mniejszą rolę. Zapewne protesty ekologów nic tu nie zmienią. Kolej to przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: mam kilka pytań IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 23.02.05, 08:40 co ciekawe wybieracie tylko niektóre aspekty mojej wypowiedzi. tymczasem postwiłem wiele pytań. i nadal obstaję przy swoim. budowanie z publicznych pieniędzy lotniska, które będzie służyło kilku najbogatszym obywatelom miasta, jest nieuczciwe wobec owych tłumów, korzystających z dziurawych nie zadaszonych peronów dworca. nadal oczekuję odpowiedzi jaka linia lotnicza będzie obsługiwać krywlany i ile kosztowac będzie bilet do warszawy? jako zwolennicy lotniska pewnie takie dane macie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: mam kilka pytań 23.02.05, 10:42 > po prostu zadałem pytanie - czy w sytuacji gdy zamyka się kolejne połączenia > kolejowe, społeczeństwo powinno budować lotnisko z którego korzystać będa > najbogatsi? Dlaczego sądzisz, że z samolotów korzystają najbogatsi? Mam 27 lat. W ubiegłym roku skończyłem studia. W swoim zyciu latałem czterokrotnie samolotem. Nie jestem najbogatszy:-). Z samolotów korzystali takze moi koledzy ze studiów. Też nie najbogatsi (w końcu studenci). Nie wiem dlaczego lansujesz tezę, że samolotami rozbijają się krezusi. > czy człowiek, który nie może zdążyć do pracy w łapach, bo wicemarszałek > kamiński nie dogadał się dyrektorką kolei, powinien płacić za budowę lotniska > przez kolejnego członka zarządu urzędu marszałkowskiego? Czyli, z tego powodu, że pani dyrektor PKP nie dogadała się z wicemarszałkiem województwa odnośnie godzin kursowania pociągów do Łap, nie należy budować lotniska w Białymstoku? Czy to jest rozsądny argument? > drogi zewsi, kiedy ostatnio podróżowałeś > pociągiem? kiedy ostatnio byłes na naszym dworcu? Ostatnio podróżowałem pociągiem w lipcu ubiegłego roku, wtedy też ostatnio byłem na naszym dworcu. > rozumiem, że nasze miasto potrzebuje portu lotniczego, ciekaw jestem tylko skąd weźmiemy samoloty? A skąd się biorą samoloty na lotnisku w Olsztynie? A w Szczecinie? A we Wrocławiu? > to wszystko ma kosztować 13 mln złotych? czy tylko pas? Wcześniej informowano, ze tylko pas. Tuszę, że nic w tym względzie się nie zmieniło. > moze zanim zajmiemy się lotniskiem doprowadźmy dworzec do stanu uzywalności? > jak na razie to własnie tamtędy przybywa większość podróżnych do naszego > miasta. to powinna być nasza wizytówka. Piszesz, że większość podróżnych przybywa do Białegostoku pociągami. Ja bym polemizował (Samochody to byk?). Ale może własnie tak dużo ludzi przyjeżdża pociągami, bo nie mogą przylecieć samolotami? Kto wie? > a jak chcesz polatać to zapraszam do mnie na wieś. jest lotnisko pod lasem. > nalatuj od strony rzeki. Nie myśl sobie, że jestem za budową lotniska dla własnej wygody. Wiem, że lotnisko jest NIEZBĘDNE w dzisiejszych czasach do rozwoju lokalnego. Tak jest na całym świecie od Meksyku po Tajlandię. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: mam kilka pytań 23.02.05, 15:06 Ceny połaczeń lotniczych ulegają zmneijszeniu. Dziiś cenowo bardzo często pociąg jest droższy niż tanie linie lotnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g-rat zgadzam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 17:56 tu bym się zgodził, wizja całkiem realna... Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 23.02.05, 12:26 Zastanów się, KTO mieszka w Olmontach i okolicach. Mam na myśli te NOWE domki a nie stare. Zresztą wskazówka jest w artykule. Nie po to są za lasem, by ktoś na ich niebo wlatał. Problem w tym, że lotnisko powinna być w Topolanach. Ale zaraz ten sam lub innych chór albo i ten i ten zaprotestuje. Jedni, że durny pomysł, bo kto tam będzie jeździł i latał. Drudzy, bo wyrąbią drzewa. A drzewa to tylko pretekst. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 23.02.05, 16:33 Jak dla mnie to Ci ludzie są poprostu śmieszni... Najbardziej rozśmieszył mnie tekst: "Promujemy się jako Zielone Płuca Polski" czyli co najlepej zasadzić w całym mieście las i żyć sobie powoli w swojej odciętej od świata puszczy ?? Mieszkańcy osiedli graniczących z Krywlanami powinni być przygotowani na to, że miasto będzie się rozijać i to była tylko kwestia czasu, kiedy jakaś tam ilość drzew pójdzie do wycięcia, bo miejsca coraz mniej, a mieszkańców coraz więcej. Czemu takie głupie problemy są tylko u nas ?? Chyba dlatego, że za dużo było tych lat gdzie oprócz orania pola i chodzenia do kościoła nie było nic więcej. To tak samo mogliby powiedzieć obywatele Gdańska (gdzie port lotniczy jest) że promujemy się jako miasto nadmorskie i największy port morski w kraju, a tu nad głowami będą lądować samoloty, a to zaszkodzi rybom, nołsens !!! Następna sprawa według mieszkańców Olmont to gdzie położne są lotniska: w Hong-Kongu, Las Vegas albo chociażby w pobliżu np. w Warszawie ?? Okęcie leży zaledwie ok. 10 km od Centrum, a nie 50. Wystarczy podczas podejście do lądowania na lotnisku F.Chopina wychylić się przez szybę i zobaczyć las Kabacki na Kabatach- jedno z najbardziej "ekskluzywnych" osiedli stolicy. I co to jakoś ludzi nie odstrasza do kupna tam mieszkania, domu nawet i ludzi z tych "wyższych szczebli". A Krywlany nie obsługiwałyby nawet 1/10 operacji dziennie co Okęcie, więc nie tak bardzo te samoloty będą przeszkadzać. Ci co chcieli żyć tylko na polu, w kościele, mieć murowaną ciszę i przyrodę dookoła to powinni zamieszkać gdzieś na wsi pod Puszczą Białowieską i mieliby święty spokój zagwarantowany. Podsumowując: To jest przykre, że naszemu miastu brakuje jeszcze wiele nawet i pod względem mentalności ludzi do innych znacznie lepiej rozwiniętych regionów Polski ta zaściankowość jest niestety cały czas widoczna i wątpie aby wycięcie drzew spowodowałoby aby nasz region stracił opinię "Zielonych Płuc Polski", a wręcz przeciwnie to spowoduje napływ większej ilości turystów pozatym lasów, parków w mieście i jego pobliżu to jest jeszcze bardzo wiele... Ja bym mógł mieć lotnisko nawet i kilometr od swojego bloku i mi by to wcale nie przeszkadzało, a wręcz bym się cieszył, że w końcu jest jakiś postęp cywilizacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Ku.., wszystko wszystko na NIE!!! 23.02.05, 17:20 Zgadzam się z Kubą. Mieszkam w jednej z tych podkrywlańskich wsi i rozumiem, że dla miasta lotnisko jest niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.www.zieloni.w.pl LOTNICZE BAJKI=SZYBCIEJ POCIĄGIEM(DOJAZDY itp) 23.02.05, 19:32 "LOTNISKO" A POCIĄGI Pomiędzy godzina 20.00 a 5 nie ma połączeń kolejowych BIAŁYSTOK - WARSZAWA i WARSZAWA BIAŁYSTOK ZA TO MOŻNA OBIECAC LOTNISKO :) (jak była wojewoda Krystyna Łukaszuk obiecywała centrum biznesu i szybki pociąg Pendolino na dworcu Białystok Towarowy) Chociaż biznesmeni jeśli "dla szpanu" przylatują to HELIKOPTEREM Z WARSZAWY - do czego lotnisko jest NIEPOTRZEBNE ALE NAJSZYBSZY JEST POCIĄG = BO WLICZAJĄC CZASY DOJAZDU NA I Z LOTNISKA NA TRASIE WARSZAWA - BIAŁYSTOK (POCIĄG DOJEŻDZA Z CENTRUM WARSZAWY DO CENTRUM BIAŁEGOSTOKU - już teraz w 2 godz 15 minut....) - POCIAGIEM JEST NAJSZYBCIEJ...zamiast zamykać kolejowe połączenia lokalne - wciąż np. Hajnówka i Bialowieża nie maja połączenia kolejowego z Białymstokiem - jak rozwijąć turystykę? (np. na dworcu PKP w Białymstoku wciąż nie ma informacji turystycznej Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.www.zieloni.w.pl ZAŚCIANKOWA GIGANTOMANIA=BSTOK:BEZPRAWIE URZEDOWE 23.02.05, 19:35 ZAŚCIANKOWA GIGANTOMANIA+BIAŁOSTOCKIE BEZPRAWIE URZĘDOWE: LOTNISKO, OPERA, DEPTAK, VIA BALTICA, HIPERMARKETY, UCHWAŁY I DECYZJE SPRZECZNE Z PRAWEM Wszystkie te przedsięwzięcia to wydawanie publicznych pieniędzy na nieopłacalne bezsensowne pomysły, wyborcze mrzonki, pole do nadużyć i korupcji itp. czemu nie finansuja tego firmy prywatne? Bo to nie ma sensu... "LOTNISKO" A POCIĄGI Pomiędzy godzina 20.00 a 5 nie ma połączeń kolejowych BIAŁYSTOK - WARSZAWA i WARSZAWA BIAŁYSTOK ZA TO MOŻNA OBIECAC LOTNISKO :) (jak była wojewoda Krystyna Łukaszuk obiecywała centrum biznesu i szybki pociąg Pendolino na dworcu Białystok Towarowy) Chociaż biznesmeni jeśli "dla szpanu" przylatują to HELIKOPTEREM Z WARSZAWY - do czego lotnisko jest NIEPOTRZEBNE ALE NAJSZYBSZY JEST POCIĄG = BO WLICZAJĄC CZASY DOJAZDU NA I Z LOTNISKA NA TRASIE WARSZAWA - BIAŁYSTOK (POCIĄG DOJEŻDZA Z CENTRUM WARSZAWY DO CENTRUM BIAŁEGOSTOKU - już teraz w 2 godz 15 minut....) - POCIAGIEM JEST NAJSZYBCIEJ...zamiast zamykać kolejowe połączenia lokalne - wciąż np. Hajnówka i Bialowieża nie maja połączenia kolejowego z Białymstokiem - jak rozwijąć turystykę? (np. na dworcu PKP w Białymstoku wciąż nie ma informacji turystycznej VIA BALTICA PRZEZ BIAŁYSTOK to symbol bezsensu - wzmożony ruch TIRów to zanieczyszczenie, hałas, wypadki i zniszczone drogi - trasa przez Łomżę jest krótsza, tańsza, preferowana przez kierowców i nie przebiega przez tereny przyrodnicze. Podobnie jak obwodnica Augustowa niszcząca najpiękniejsze jeziora VIA BALTICA PRZEZ BIAŁYSTOK to przykład NIEKOMPETENCJI DECYDENTÓW - na skutek uporczywego łamania prawa przy promowania wariantu przez Białystok inwestycje opóźniają się, nie mogą uzyskać dofinansowania Unii Europejskiej... OPERA A SZPITALE - "TITANIC TONIE ORKIESTRA GRA DALEJ" SZPITALE ZADŁUZONE, LUDZIE UMIERAJA W KOLEJCE DO LEKARZA, a władze obiecują "OPERE" W MIEJSCU CMENTARZY, przy ul. Kalinowskiego przy braku miejsc parkingowych i zakorkowaniu centrum zamiast np. na Węglowej....chociaż niszczeje Hala Włókniarza świetne wielofunkcyjne miejsce na imprezy np. koncerty muzyki poważnej , rockowej, dyskoteki, teatry, konferencje, targi i wystawy, imprezy sportowe... miejsce spacerów, imprez masowych, z dogodnym dojazdem , dużymi parkingami... (Internetowa dyskusja na ten temat znajduje się pod adresem: www.szukamypolski.com/forum/viewtopic.php?id=89 ) Podobna historia dotyczy hali Sportowej Politechniki - Akademickiego Centrum Sportu - w którym bez sensu topi się miejskie pieniądze - lecz warto zauważyć że zarówno Prezydent Ryszard Tur jak i były przewodniczący Rady Miasta Kazimierz Pieńkowski pracowali na Politechnice ? LIPOWA DEPTAKIEM = PRZEKROCZONY HAŁAS OD 20 LAT... Chociaż hałas przekracza dopuszczalne normy od 20 lat nie utworzyły deptaka na ul. Lipowej i Rynek Kościuszki (całym odcinku, nie tylko na obecnie DOPIERO planowanym kawałku) HIPERMARKETY: "ZŁE" I "DOBRE" Jak władza "nie chce" to galerii handlowej Parkridge-a nie będzie - Ale jeśli 5000 kibiców "Jagiellonii" przyjdzie pod Urząd Miasta galeria "Jagiellonii" powinna powstać ... Generalnie władze nie lubią i nie lubiły hipermarketów, no chyba że jak słyszałem "Auchan" zabierze na wycieczkę do Francji "w celach porównawczych i edukacyjnych" miejskich radnych chociaż najbliższe hipermarkety "Auchan" były już w...Warszawie - wtedy "Auchan" zostaje wybudowane... UCHWAŁY SPRZECZNE Z PRAWEM Jak władza nie chce alkoholu na sprzedaży alkoholu na stacjach paliw nie ma w Białymstoku jako w bodajże jedynym mieście w Polsce - chociaż uchwała w tej sprawie wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego jest bezprawna - (ciekawe kto będzie płacił ewentualne odszkodowanie firmom za straty na skutek bezprawnej uchwały Miasta? Jej autorzy czy my- wszyscy?) DECYZJE SPRZECZNE Z PRAWEM Wbrew zdrowemu rozsądkowi, woli mieszkańców i obietnicom przedwyborczym zezwala na np. nielegalne i niebezpieczne obiekty jak np. stacja paliw STATOIL przy ul. Poleskiej i Jagienki w miejscu wykolejenia się cystern z chlorem w 1989 r, tak "życzliwie" podchodząc do inwestora, że w trybie bezprzetargowym przekazuje mu miejskie grunty, a pracownicy Urzędu opracowują tendencyjnie dokumentację korzystną dla stacji paliw by utrudnić odwołania mieszkańców w tej sprawie, wprowadzają ich w błąd itp. (wątki korupcji w urzędach zaczynają powoli się ujawniać) ZADŁUŻENIE, MARNOTRAWSTWO... Zadłużając miasto zbudowano nieudany zakład utylizacji odpadów w Hryniewiczach, których zamiast rozwiązać problem segregacji śmieci, odzysku surowców przetwarza dzisiaj jedynie ok. 10% miejskich odpadów.... ZARZĄDZANIE WBREW ROZSĄDKOWI Podwyżki cen biletów MPK zamiast racjonalizacji zasad funkcjonowania..... ZAMIAST PRACY DLA DOBRA LUDZI... Zalegający śnieg w centrum miasta uniemożliwiający parkowanie.... ..................... oto polska "demokracja" Z KORZENIAMI nomenklaturowego TOTALITARYZMU = Jacy politycy takie państwo - "fachowcy" = Przez niewiedzę, niekompetencję, fanatyzm i chciwość zniszczą i rozkradną wszystko = wszystko działa póki nie zajmą się tym politycy- to pozostałość po zaborach - WŁADZA PRZECIWKO LUDZIOM = NIE DZIAŁAJĄCA NA ICH RZECZ... ZA TO AROGANCKA I WE WŁASNYM MNIEMANIU NIEOMYLNA - JAK CAR - "ZAWSZE MA RACJĘ" A JEŚLI NIE MA TO I TAK POZOSTANIE BEZKARNA... sady zezwalające na bezkarność....procesy w prostych sprawach trwające po 5 - 10 lat...pełne błędów i pomyłek.... i manipulacje mediów (publicznych = upolitycznionych, prywatnych = zależnych od reklamodawców) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re Jeżeli komuś przeszkadzają samoloty, IP: *.elpos.net 23.02.05, 20:31 niech osiedli się w Topolanach. Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: Re Jeżeli komuś przeszkadzają samoloty, 09.03.05, 16:25 Gość portalu: Z.P. napisał(a): > niech osiedli się w Topolanach. No to dopiero ktos trafi z deszczu pod rynne:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek Zielony! 24.02.05, 09:14 Zieloniutki, jak taki sprytny z tymi pociągami jesteś, to podaj mi czas dojazdu pociągiem z Białegostoku do Krakowa, Wrocławia, Szczecina, Gdańska i Poznania. Potem wykaż, że pociągiem będzie szybciej niż samolotem. Ja osobiście za biedny chłop jestem, by latać samolotem, ale lotnisko trza mieć. Nie ze względu na gigantomanię, tylko, by miasto mogło się normalnie rozwijać. Po prostu trzeba dobrych dróg i m.in. lotniska. A o zwierzątka nie płacz, bo od kilku lat wyraźnie widać ich sukcesję na tereny poprzednio przez nich opuszczone - rozejrzyj się: bobrów pełno w byle jakim rowie melioracyjnym, ptaków drapieżników też dużo. Chyba, że Ci brakuje watahy wilków w Białymstoku. Według mnie już niedługo jak się zjawią. I będziemy jak na Alasce ze sztucerem wychodzić do śmietnika. Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: Zielony! 24.02.05, 17:16 A w smietnikach beda buszowac biale niedzwiedzie:)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Zielony! 24.02.05, 17:23 Jeszcze nie, bo tury i turopodobne stoją na straży :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Zielony! 09.03.05, 16:22 max39 napisał: > A w smietnikach beda buszowac biale niedzwiedzie:)))))))))))))) niestety jest za ciepło na białe niedźwiedzie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTY ZIELONY!!! ODDAJ KASE Z EKOHARACZY !!!!!! IP: 202.175.234.* 24.02.05, 17:23 CIEMNE SPRAWKI ZIELONYCH Działalność białostockiej Federacji Zielonych bada katowicka delegatura Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Chce ustalić, czy białostoccy Zieloni brali ekoharacze od inwestorów Chodzi o proceder, jaki organizacja ta uprawia od 1999 roku - oprotestowuje niemal każdą inwestycję w Białymstoku, a potem oferuje inwestorom swoją pomoc - przygotuje opracowanie, które sprawi, że cała inwestycja nie będzie już sprzeczna z przepisami o ochronie środowiska. Za doradztwo Federacja, a dokładnie jej prezes Rafał Kosno, inkasuje kilka lub kilkanaście tysięcy złotych, dając inwestorowi gwarancję, że już więcej nie będzie utrudniać mu życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTY ZIELONY!!! ODDAJ KASE Z EKOHARACZY !!!!!! IP: 202.175.234.* 24.02.05, 17:24 CIEMNE SPRAWKI ZIELONYCH Działalność białostockiej Federacji Zielonych bada katowicka delegatura Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Chce ustalić, czy białostoccy Zieloni brali ekoharacze od inwestorów. Chodzi o proceder, jaki organizacja ta uprawia od 1999 roku-oprotestowuje niemal każdą inwestycję w Białymstoku, a potem oferuje inwestorom swoją pomoc - przygotuje opracowanie, które sprawi, że cała inwestycja nie będzie już sprzeczna z przepisami o ochronie środowiska. Za doradztwo Federacja, a dokładnie jej prezes Rafał Kosno, inkasuje kilka lub kilkanaście tysięcy złotych, dając inwestorowi gwarancję, że już więcej nie będzie utrudniać mu życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re:Kto wymyśla takie rzeczy IP: *.elpos.net 07.03.05, 18:49 Prawie 80 hektarów Lasu Solnickiego pójdzie pod topór, żeby rozbudować lotnisko na Krywlanach. - To barbarzyństwo, zakładamy komitet protestacyjny - zapowiadają okoliczni mieszkańcy. ______________ 80 hektarów w strefie dolotowej? To chyba do Juchnowca albo jeszcze dalej. Odpowiedz Link Zgłoś