romanpidlaszuk Szcze i w PAKP stane miscia na naszu ridnu mowu! 20.01.07, 02:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=55635505&a=55840050 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adfvadf Re: Szcze i w PAKP stane miscia na naszu ridnu mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 08:22 advdf Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Sluchajte radia w subotu o 23:00! 20.01.07, 15:06 Sluchajte prawoslawnu radiewu prahramu na naszij ridnij ukrainskij mowi w subotu o 23:00 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=31743937 Perekonajtesia szczo ukrainska mowa naszych batkiw tozhe maje prawo wstupu do naszoji prawoslawnoji cerkwy i ne je hirsza wid inszych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Sluchajte radia w subotu o 23:00! IP: *.stnet.pl 21.01.07, 10:40 Tak Trzymać Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Sluchajte radia w subotu o 23:00! 22.01.07, 19:19 Tak Trzymać ------------------- W sytuacji wynaradawiania/polonizacji jaka teper je w PAKP to nema inszoho wyjscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ata Re: Sluchajte radia w subotu o 23:00! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 22:16 atatatatatat Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk " Pidlas'ka Osen' " w Hajnuvci 22.01.07, 19:26 nadbuhom.free.ngo.pl/nr6_2006/03_hajnuwka.htm *** nadbuhom.free.ngo.pl/nr6_2006/00_zmist-6-2006.html nadbuhom.free.ngo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Sawa pojichaw do Moskwy. 22.01.07, 19:28 cerkiew.pl/news.php?id=5449 cerkiew.pl/news.php?id=5452 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Sawa pojichaw do Moskwy,Aleksiej nahorodyw Sawu. 27.01.07, 14:42 Sawa pojichaw do Moskwy,Aleksiej nahorodyw Sawu za "...dla utwierdzenia prawosławia w kraju i dla potwierdzenia powszechnego charakteru Cerkwi prawosławnej” - powiedział podczas spotkania Aleksy II."- czyli konkretnie za polonizacju PAKP i nedopuskanie naszoji ridnoji ukrainskoji mowy do cerkwy? cerkiew.pl/news.php?id=5459 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Sawo, szczo ty zrobyw z naszym ukrainskim narodom? 16.02.07, 07:17 "Takich bzdur to ja nie słyszałam od lat. I naprawdę ubawiłąm się jak dziecko! 99,9 % prawosłąwnych to albo Ukraińcy albo Białorusini? Naprawdę? A to ciekawe. Jestem wyznania prawosławnego, mój mąż równierz, moi rodzice, i jego rodzice, nasi dziadkowi i prawdziadowie, wszyscy jesteśmy POLAKAMI. Czyżbym nie była wyznania prawosławnego skoro nie jestem Ukrainką albo Białorusinką? Ahhh zapomniałam mieszczę się w 0,1% ufff ulżyło mi troszczekę bo już myslałam, że o czymś nie wiem. Panie Pidlaszuk jest takie piękne powiedzenie w mojej Polskiej rodzinie wyznania prawosławnego: Jeśli nie wiesz nic to się nie odzywaj, jeśli wiesz niewiele przemilcz, ucz sie od wiedzących więcej. Jeśli jednak twoja głupota jest na tyle silna, że nie potrafisz się opanować i musisz coś palnąć zrób to na osobności bo wyjdziesz na głupca. I ostatnie zdanie kieruję do Pana. Niech Pan ulży sobie i palnie głupstwo na osobności. Nie wyjdzie Pan na głupca. Choć jak to mówią polak mądry po szkodzie. Ale może na następny raz Pan się nie ośmieszy wrzucając wszystkich wyznawców prawosławia do jednego wora i odbierając im tozszamość polską." ---------------------------- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=55457921 *** forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=57282531&a=57435107 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oooo Re: Sawa pojichaw do Moskwy,Aleksiej nahorodyw Sa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 20:44 Oooo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yuyuty Re: Sawa pojichaw do Moskwy,Aleksiej nahorodyw Sa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 22:20 tutuu Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Paprocki narobywsia jako translator/polonizator..? 31.01.07, 20:38 Chlop narobywsia jako translator/polonizator: www.liturgia.cerkiew.pl/teksty.html i werchuszka PAKP to docinyla... cerkiew.pl/news.php?id=5486 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciach Re: Paprocki narobywsia jako translator/polonizat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 20:55 ciach Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy ukrainska edycja tozhe bude...? 31.01.07, 20:41 cerkiew.pl/news.php?id=5497 Czy ukrainska edycja tozhe bude, czy wzhe je nepotribna bo majemo buty prawoslawnymy "Polakamy"...? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy ne lepsz prywozyty knyzhky z Ukrainy...? 31.01.07, 21:33 cerkiew.pl/news.php?id=5497 1.Czy ukrainska edycja tozhe bude, czy wzhe je nepotribna bo majemo buty prawoslawnymy "Polakamy"...? 2.Czy ne lepsz nawjazaty kontakt z prawoslawnymy ukrainskymy patriotamy z Ukrainy: cerkva.info/ prywozyty knyzhky do prawoslawnoji relihii z Ukrainy...? 3.Czy ne bulob lepsz dla nas nauczaty ditej ukrainskoho pochodzhennia z Pidlasza: www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm prawoslawnoji relihii po naszomu, po ukrainski prywoziaczy knyzhky i uczyteluv z Ukrainy, tak jak to je napryklad tut: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132 www.chasipodii.net/article/604 www.chasipodii.net/article/123/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tot Re: Czy ukrainska edycja tozhe bude...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:43 Ne bude Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nebude Re: Czy ukrainska edycja tozhe bude...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 21:02 nebude Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ifi Re: Sawa pojichaw do Moskwy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 22:04 yfgiy Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy w Bilostoci je komu tak zatanciuwaty...? 30.01.07, 07:16 video.google.com/videoplay?docid=-1102405415857242651&q=virsky&hl=en *** forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=56400571 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cham Re: Czy w Bilostoci je komu tak zatanciuwaty...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:48 Tam nic ku.. nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Hiloczka z Czeremchy wystupyt w Bilostoci-11.2,g16 08.02.07, 07:48 Zapraszamy na Prezentację projektu “Hiłoczka – cztery pory roku” i koncert kolęd Wystąpią: ukraiński zespół folklorystyczny “Hiłoczka” z Czeremchy oraz grupy śpiewacze ze Wsi Czeremcha i Wólki Terechowskiej Muzeum Podlaskie w Białymstoku (Rynek Kościuszki 10) Niedziela 11.02.07 godz. 16:00 HIŁOCZKA – CZTERY PORY ROKU INFORMACJA O PROJEKCIE Projekt “Cztery Pory Roku” to edukacyjno – popularyzatorski cykl działań, mających na celu prezentację tradycyjnej kultury ukraińskojęzycznej ludności Podlasia i jej archiwizację. Cztery tematy projektu realizowały dzieci z zespołu folklorystycznego “Hiłoczka” oraz grupy śpiewacze z terenu gmin Czeremcha, Kleszczele i Orla: “Wólczanki” z Wólki Terechowskiej, zespoły z Dobrywody, Czeremchy Wsi, Malinnik i Krasnej Wsi. Dzieci, wspólnie ze starszymi osobami przygotowały rekonstrukcje czterech zwyczajów i obrzędów z cyklu rocznego oraz rodzinnego folkloru Podlasia: “Koliady” – obrzedy kolędnicze; “Wesnianki” – prastare obrzędy związane z witaniem wiosny; “Żnywa” – pieśni i zwyczaje związane ze żniwami oraz “Wesilnyj korowaj”, czyli fragment obrzędu weselnego – wypiekania korowaja. Rezultaty ich pracy prezentowano na pokazach w Gminnym Ośrodku Kultury w Czeremsze oraz w innych miejscowościach regionu, a także poza jego granicami. Rekonstrukcje obrzędów zarejestrowały kamery telewizyjne. Zebrany materiał wideo i foto znalazł się na płytce DVD, specjalnie wydanej broszurze oraz stronie internetowej. Oprócz rekonstrukcji i swoistej archiwizacji dziedzictwa kulturowego regionu, dotyczącego obrzędowości i muzyki, projekt przysłużył się także do podtrzymywania znajomości miejscowej gwary ukraińskiej wśród najmłodszego pokolenia. Wspólne próby dzieci i starszych osób z zespołów folklorystycznych były doskonałym miejscem do działania tzw. przekazu międzypokoleniowego, w dziedzinie znajomości obrzędów oraz zanikającego języka ojczystego. HIŁOCZKA Ukraiński dziecięcy, folklorystyczny zespół “Hiłoczka” (“Gałązka”) działa od 1996 roku. Jego kierownikiem artystycznym jest Irena Wisienko – pedagog, absolwentka Instytutu Kultury w Równem (Ukraina). Zespół działa przy Gminnym Ośrodku Kultury w Czeremsze, kuratelę nad grupa sprawuje także Związek Ukraińców Podlasia. “Hiłoczka”, w swym repertuarze, stara się przed wszystkim prezentować tradycyjny folklor ukraińskojęzycznej ludności Podlasia. Kierownik zespołu zbiera i opracowuje stare pieśni obrzędowe i liryczne. Grupa wykonuje je w manierze jak najbardziej zbliżonej do autentycznego, tradycyjnego wykonania. W ten sposób chroni elementy kultury lokalnej, która w wyniku procesów cywilizacyjnych odchodzi w zapomnienie. Członkowie zespołu to przede wszystkim dzieci, które uczęszczają lub uczęszczały na zajęcia ojczystego języka ukraińskiego, w punkcie który znajduje się w Szkole Podstawowej w Czeremsze. Zespół brał udział w projekcie ścieżki przedmiotowej “Dziedzictwo kulturowe regionu” we wspomnianej wyżej szkole, odtwarzając, wspólnie z żeńską grupą śpiewaczą z Czeremchy Wsi, obrzęd pieczenia weselnego “korowaja”. Grupa brała udział w licznych festiwalach w regionie: “Podlaska Jesień”, “Polsko – Ukraińskie Spotkania Muzyczne”, Międzynarodowy Festiwal Ludowych Zespołów Tanecznych - “Źródliska” w Suwałkach 2003, “Na Iwana na Kupała”, a także poza granicami województwa: festiwale ukraińskiej twórczości dziecięcej w Koszalinie i Elblągu i innych. nadbuhom.free.ngo.pl/imprezy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy ne warto toje zapysaty i pustyty online? 08.02.07, 08:26 Czy ne warto zrobyty videozapys tsioho koncertu pustyty online tak jak tut: video.google.com/videoplay?docid=-6505921098253751274&q=ukrainian+carols&hl=en youtube.com/watch?v=ntrBPWh-RAg youtube.com/watch?v=M4-T_BH-P2M ? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy ne warto toje zapysaty i pustyty online? 09.02.07, 06:20 ...albo tut: www.youtube.com/watch?v=AaEyoScz9AI video.google.com/videoplay?docid=2102615314172557276&q=ukrainian+folk+music&hl=en Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <<<>>>> Re: Czy ne warto toje zapysaty i pustyty online? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:50 owijanie gowna w papoierek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psychiatra Re: Czy ne warto toje zapysaty i pustyty online? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:59 Mam nadzieję,że ten wątek będzie zapisany ku przestrodze dla potomnych.Niech zobaczą do czego prowadzi paranoja autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,,; Re: Czy ne warto toje zapysaty i pustyty online? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 21:18 ]ll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tet Re: Czy ne warto toje zapysaty i pustyty online? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 22:17 etet Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Wystup Hiloczky z Czeremchy w Bilostoci- foto 18.02.07, 17:17 nadbuhom.free.ngo.pl/Hiloczka-ratusz-2007/index_hiloczka2007ratuszbialystok.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niewarto Re: Wystup Hiloczky z Czeremchy w Bilostoci- foto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:49 Eee,lipa byla Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Wystup Hiloczky i Wolczanok w Bilostoci 19.02.07, 05:06 cerkiew.pl/news.php?id=5538 www.czeremcha.com.pl/hiloczka.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <<<>>> Re: Wystup Hiloczky i Wolczanok w Bilostoci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:51 to jakiś rekord paranoi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plak Re: Hiloczka z Czeremchy wystupyt w Bilostoci-11. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:46 Dziakuju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riddick Re: Hiloczka z Czeremchy wystupyt w Bilostoci-11. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:54 Kronika Riddmanika Szajbonika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cel Re: Hiloczka z Czeremchy wystupyt w Bilostoci-11. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:05 fajnie tak sobie poklikać w to gó.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clik Re: Hiloczka z Czeremchy wystupyt w Bilostoci-11. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:40 clik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klej Re: Hiloczka z Czeremchy wystupyt w Bilostoci-11. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:07 Nigdy nie wiadomo gdzie się wklei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Hiloczka z Czeremchy wystupyt w Bilostoci-11. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 21:09 ale gnój! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Puńsk > Będą dwujęzyczne tablice? 12.02.07, 13:42 www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070211/AKTUALNOSCI/70211025/-1/REG30 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Za.b.a.w.a w Bilostoci, Piatnycia16.02.07hodyna20 15.02.07, 07:12 ZAPUSTY gra UKRAINSKI ZESPOL FOLKOWY BERKUT oraz DJ BOHUN Klub GWiNT , Bialystok ul Zwierzyniecka 10 16 LUTEGO (PIATEK) godz. 20.00 WSTEP 10 ZL nadbuhom.free.ngo.pl/imprezy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Zatancujmo i zaspiwajmo po naszomu, po ukrainski! 16.02.07, 07:55 www.berkut.art.pl/mp3.htm youtube.com/results?search_query=ukrainian+songs&search=Search youtube.com/watch?v=87VvFgf_fIg youtube.com/watch?v=UT3jiLaK_pQ youtube.com/watch?v=l64QgngqrNg youtube.com/watch?v=DRimOQ8yyl8&mode=related&search= youtube.com/watch?v=yWLYLoiEl7E&mode=related&search= The Ukrainians www.youtube.com/watch?v=wu726gLSZwQ&mode=related&search= forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=54886823 Horpyna youtube.com/results?search_query=horpyna&search=Search Czy chtos' kolys' pomistyt video Horpyny online? BERKUT youtube.com/results?search_query=berkut&search=Search Czy chtos' kolys' pomistyt video z muzykoju Berkuta online? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <<<>>> Re: Zatancujmo i zaspiwajmo po naszomu, po ukrain IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:51 Boże spuść bombe! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Zatancujmo i zaspiwajmo po naszomu, po ukrainski! 18.02.07, 15:31 youtube.com/watch?v=l5lfOp4hi3k&mode=related&search= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sik Re: Za.b.a.w.a w Bilostoci, Piatnycia16.02.07hod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:57 Ja tylko na małego sika tutaj... prrrot! Sorry... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ukrainski i.m.p.r.e.z.y w Polszczi 17.02.07, 22:43 harazd.net/imprezy/ harazd.net/forum/list.php?f=1 www.harazd.net Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy my prawoslawni majemo jakus' nacjonalnist? 18.02.07, 17:00 "...Powiem tak.Jestem prawosławny.Wszędzie w urzędowych dokumentach mam wpisane obywatelstwo polskie.Urodziłem się w Polsce.Tak jak i moi rodzice,dziadkowie i pradziadkowie.Tu się kształciem.Tu pracuję.Jestem Polakiem,a że wyznania prawosławnego to chyba nie kwalifikuje mnie do innej narodowości.Czyni mnie to gorszym?Czemu jak prawosławny to Ruski,Białorusin itd,itp.A Katolik to od razu Polak?Dziwne" ----------------------- Nikt nie kwestionuje twojego obywatelstwa polskiego ale my tu rozmawiamy nie o obywatelstwie lecz o narodowosci. Jako wyksztalcony czlowiek rozumiesz przeciez, ze kazdy czlowiek ma jakas narodowosc niezaleznie od tego, ze wierchuszka PAKP rozpowszechnia propagande, iz nibyto nasza narodowosc jest niewazna, a wazne jedynie jest ze jestesmy prawoslawni i sugeruje ze nibyto najlepiej dla nas bedzie jak bedziemy sie uwazac za tzw. prawoslawnych "Polakow". Powiedz z jakich okolic pochodza twoi rodzice i dziadkowie i jakiej jestes narodowosci. Ja jestem prawoslawnym Ukraincem rodem spod Hajnowki, a ty? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=57282531&a=57536640 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocy! Re: Czy my prawoslawni majemo jakus' nacjonalnist IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:57 moge byc indianinem dziurawym nocnikiem tylko nie ukraincem Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czorna nicz terroru i brechni wzhe ne wernetsia... 18.02.07, 17:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11009&w=57328344&a=57328344 ------------------------------ Juz nas ludnosc ukrainskojezyczna z Podlasia www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm przerabiano, i to z zaangazowaniem sie aparatu panstwa, a to na tzw. "swiadomych" "Bialorusinow", a to na tzw. prawoslawnych "Polakow" i g. z tego wyszlo... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=39359762 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=50193816 , takze i teraz kilku pelnych hipokryzji nibyto Zulusow z siemiatyckiego forum nam nie zaszkodzi. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wpis Re: Czorna nicz terroru i brechni wzhe ne wernets IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:02 O! Tu było jeszcze wolne to się wpisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk My majemo prawo toje znaty!!! 18.02.07, 17:09 No i zagrzmiało. Coś miałem takie wrażenie, że wypisywanie pierdół to domena Naczelnego Ukraińca Podlasia i że wcześniej czy później monopolista upomni się o swoje. Wyszło na 'wcześniej'... Człowieku, na dyskusję z tobą szkoda klawiatury, choć nie wykluczam, że kiedyś być może zabraknie mi poczucia humoru i wystukam parę uwag pod adresem twoim i twoich majaków. A może nawet jedno dziś: jak już kiedyś pisałem, część mojej najbliższej rodziny jest wyznania prawosławnego. I teraz zapewne rozminę się z netykietą itp. ale chcę, żeby przekaz był maksymalnie czytelny, zwłaszcza dla takiego oszołoma, jak ty. Otóż pisanie o prawosławnych Polakach z umieszczaniem rzeczownika Polak w cudzysłowie odbieram jako podważanie prawa moich najbliższych do czucia się Polakami. I za to z wielką przyjemnością dałbym ci gnoju w pysk, bo nie wart jesteś idioto buty tym ludziom czyścić. Możesz być kim chcesz - nawiedzonym forumowym szczekaczem, poronionym pseudo historykiem, politrukiem, lokalną małpą na katarynce... Ale rób to we własnym imieniu i na własne konto. A od normalnych ludzi wara - nie tobie ich oceniać i nie tobie za nich się wypowiadać. Napisz mi świadomku, kto cie upoważnił do reprezentowania kogokolwiek? Sam tu ujadasz i pies z kulawą nogą cię nie wesprze. I tak to jest, kiedy czasami zabraknie dobrego humoru... Niedobrze. Lepiej się śmiać. Wszystkich pozostałych forumowiczów przepraszam za użyte sformułowania i obiecuję poprawę. Słowo Zulusa :) ------------------------------------- Jak ktorys cudzyslow w mojej wypowiedzi ci sie nie podoba to mnie podaj do sadu. Jak sie przetoczymy z nasza sprawa przez wszystkie instancje sadowe wlaczajac Trybunal Europejski w Strasburgu to sie moze wkoncu wyjasni: 1.Kto jest odpowiedzialny za 60+ letnie wynaradawianie- bialorutenizowanie (czego relikty do dzis istnieja w postaci biellicejow i radiopieredacz w lokalnym radiu adresowanych do ukrainskojezycznych mieszkancow Podlasia) i polonizowanie ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia: www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm ? 2.Kto wynaradawia ukrainskojezyczna ludnosc Podlasia poprez manipulowanie jej zwierzchnikami religijnymi tak aby polonizowali swoich wiernych? 3.Kto ten skandal toleruje w XXI wieku w srodku Europy, w Unii Europejskiej i dlaczego? P.S.1 Napisz co KONKRETNIE twoim zdaniem w moich wypowiedziach jest "pie..mi" i "majakami". P.S.2 Nie obnos sie ze swoim chamstwem szczylu! *** forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11009&w=57328344&a=57563038 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Koly Kanon Swiatoho Andrija Kryts'koho po naszomu? 19.02.07, 04:55 Koly Kanon Swiatoho Andrija Kryts'koho w nas po naszomu, po ukrainski? Jak choczte poczuty Kanon Swiatoho Andrija Krytskoho po naszomu, po ukrainski to jid'te abo w Ukrainu cerkva.info abo w USA forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=54687328 bo w Polszczi, na Pidlaszi, w PAKP mozhete tulki poczuty abo na "obszczeponiatnomu jazykie" abo po polski cerkiew.pl/news.php?id=5567 Po naszomu, po ukrainski pokyszczo "nielzja". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor Re: Koly Kanon Swiatoho Andrija Kryts'koho po nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:35 No do lekarza na lecznicę z nim :)Pewno ma owsiki albo takie podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Nauka j.ukrainskiego w B-stoku- szkola,przedszkole 19.02.07, 05:02 cerkiew.pl/news.php?id=5548 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Jola Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:14 Romku czego ty chcesz pl.wikipedia.org/wiki/Pranie_m%C3%B3zgu a może tego pl.wikipedia.org/wiki/Segregacja_rasowa#Bia.C5.82y_separatyzm Romku ty chyba jesteś a może się mylę pl.wikipedia.org/wiki/Nacjonalizm amoże ty jesteś uprzedzony tak jak Bubel i Hitler do żydów,polacy do ukrainców,ukraincy do polaków,katolicy do prawosławnych pl.wikipedia.org/wiki/Uprzedzenie chyba jesteśmy w szoku pl.wikipedia.org/wiki/Szok_kulturowy Romku nie tylko Polak może być prawosławny ale i Afrykańczyk (murzyn)www.magazyn.ekumenizm.pl/content/article/20051019100925909.htm a ty wciąż się upierasz że prawosławny to tylko ukrainiec.Katolicy też uważają że katolikiem może być tylko Polak fajnie by było żeby proboszczem katolickim w Sokółce został murzyn a prawosławnym w Hajnówce też murzyn mi to jako katoliczce nie przeszkadza(kolor skóry)a tobie Romku i dla Tadzia Borowskiego z Nowinki przeszkadza a może się mylę.nie brakuje oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk O co k.o.n.k.r.e.t.n.i.e chodzi "babo Jolu"? 20.02.07, 06:53 Romku czego ty chcesz pl.wikipedia.org/wiki/Pranie_m%C3%B3zgu a może tego pl.wikipedia.org/wiki/Segregacja_rasowa#Bia.C5.82y_separatyzm Romku ty chyba jesteś a może się mylę pl.wikipedia.org/wiki/Nacjonalizm amoże ty jesteś uprzedzony tak jak Bubel i Hitler do żydów,polacy do ukrainców,ukraincy do polaków,katolicy do prawosławnych pl.wikipedia.org/wiki/Uprzedzenie chyba jesteśmy w szoku pl.wikipedia.org/wiki/Szok_kulturowy ------------------------ Czy mozesz KONKRETNIE wymiecic w punktach: a. dlaczego porownujesz mnie do Hitlera czy Bubla b. na jakiej podstawie zarzucasz mi nacjonalizm, segregacje rasowa itp. ? *** Romku nie tylko Polak może być prawosławny ale i Afrykańczyk (murzyn)www.magazyn.ekumenizm.pl/content/article/20051019100925909.htm a ty wciąż się upierasz że prawosławny to tylko ukrainiec.Katolicy też uważają że katolikiem może być tylko Polak fajnie by było żeby proboszczem katolickim w Sokółce został murzyn a prawosławnym w Hajnówce też murzyn mi to jako katoliczce nie przeszkadza(kolor skóry) --------------------------- I. Ja pisze, ze: a. 99.9% prawoslawnych w Polsce to etniczni Ukraincy tak jak ja rodem z ukrainskojezyczej czesci Podlasia: www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm oraz etniczni Bialorusini z bialoruskojezycznych okolic Dabrowy B-stockiej Sokolki, Grodka, Michalowa, Zabludowa, Narewki i Bialowiezy: www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm b. wierchuszka PAKP zamiast umacniac w swoich wiernych pochodzenia ukrainskiego przywiazanie do naszego ukrainskiego jezyka ojczystego tak jak to sie dzieje w innych osrodkach diaspory ukrainskiej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=54687328 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132 blokuje wszelka obecnosc jezyka ukrainskiego w PAKP, marginalizuje tam ukrainski jezyk i kulture naszych przodkow, a wprowadza tam jezyk polski i wciska nam obca nam i naszym przodkom narodowosc o nazwie prawoslawni "Polacy" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=57589484 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=50193816 c.Uwazam za moralnie naganna postawe polegajaca na odcinaniu sie (np. pod wplywem indoktrynacji wierchuszki PAKP) od ojczystego ukrainskiego jezyka i kultury przodkow i obieranie sobie narodowosci polskiej. Czy twoim zdaniem w ktoryms miejscu mijam sie z prawda lub z moralnego punktu widzenia zle postepuje , a jezeli tak to napisz KONKRETNIE w ktorym. Uwazam, ze porownywanie mnie do Hitlera czy Bubla- nie wiem za bardzo kto to jest ten drugi i co mowi, jaki wystepowal np. przeciwko Zydom, niezaleznie czy pielegnowali jezyk i kulture swoich przodkow czy nie, jest bezpodstawnym oczernianiem mnie z twojej strony. Jestem tez pewien, ze ty nie palasz sympatia np. do swoich polskich rodakow tzw. folksdojczow, kotrzy kiedys formalnie wypierali sie polskosci. Jestem pewien, ze nie powiesz w ich przypadku- a nic sie nie stalo, mozna przeciez miec pochodzenie polskie a obrac sobie dowolna narodowosc np. niemiecka, chinska, eskimoska itd. itp. II. O problemie bialoruskojezycznych katolikow z okolic Lipska nad Biebrza, Dabrowy Bial., Suchowoli, Sokolki www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm tez troche tu pisalem, cytowalem ich wypowiedzi jakie udalo mi sie znalezc w necie np. : www.slonko.com.pl/czasopis/in.php?id=arch2/2003_11_c18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=51605928 uwazam ze powinni oni wywalczyc sobie w KK bialoruskojezyczne msze tak jak maja Litwini z Punska, ale oczywiscie o cynicznej polonizacji przez PAKP ukrainskojezycznych prawoslawnych z Podlasia pisze wiecej, gdyz wywodze sie z tego srodowiska. O sprawie polonizacji bialoruskojezycznych katolikow z Bialostoczyzny powinni pisac oni sami. Kilka razy proponowalem osobom jakie poruszaly ten temat pisanie o tym w tym watku, najlepiej swoim ojczystym dialektem bialoruskim z okolic Dabrowy, Suchowoli czy Sokolki aby byc bardziej wiarygodnym, mam nadzieje, ze takie glosy sie tu pojawia- miejsca na forum jest przeciez dosyc. *** a tobie Romku i dla Tadzia Borowskiego z Nowinki przeszkadza a może się mylę.nie brakuje oszołomów. ------------------------ 1.Jak chcesz to przybliz tu bardziej osobe Tadzia Borowskiego z Nowinki, gdyz to nazwisko nic mi nie mowi. 2. Jezeli mnie uwazasz za oszoloma to napisz KONKRETNIE dlaczego,a nie tylko przypinasz mi latki bez zadnego uzasadnienia. Wlasnie za taka postawe to ja ciebie uwazam za oszoloma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuj Re: O co k.o.n.k.r.e.t.n.i.e chodzi "babo Jolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:56 i tak nic KONKRETNEGO od niej nie dostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Szczo PAKP robyt z ukrainskoji molodi w Polszczi? 20.02.07, 05:46 chyba człowieku nie wiesz co to neounia - trzymanie ludzi w nieświadomości religijnej i narodowej, stworzono to przez rzymskich katolików,aby Ukraińcy na tych terenach nigdy nie byli świadomymi ludzmi i teraz uważają się oni w większości za Polaków lub tutejszych i Białorusów ---------------------------------------------------- Dywlaczys' z praktycznoji toczky zoru to majemo dwi uniji: 1. Persza tse unija polsko-watykansko- ukrajinsko/biloruska (berestejska) jaka pryzwela do polonizacji i rymokatolizacji Ukrajinciw z Piwdennoho Pidlasza, tzw. Unitow Podlaskich forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=46829177 i Bilorusiw z okolyc' Lipska nad Biebrza, Dabrowy Baialostockiej, Suchowoli, Sokolki www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm 2.Druha tse unia awstrijsko-watykansko-ukrainska, jaka jak wydno zrobyla bahato dobra dla ukrainskoho narodu: a. Rozbudyla nacjonalno Ukrajinciw Halyczyny w w XIX stolittji. b. Aktywno wkluczylasia w borot'bu ukrajinskoho narodu za nezalezhnu derzhawu w 1989-91 r. ( a dla kontrastu jaki antyukrainski naklepy pysaw w toj czas np. PAKPiwskij "Przeglad Prawoslawny" to poczytaj sobi w joho archiwnych nomerach) c.Riszucze pidtrymala pomaranczewu rewolucju ukrajiskoho narodu w 2004r. ( nawpaky wid UPC Moskowskoho Patriarchatu jakyj do kincia pidtrymuwaw promoskowskych bandytiw ) *** a piszę po polsku bo nie mam cyrylicy a Twoje pisanie po ukraińsku łacińskimi literami wygląda naprawdę pokracznie --------------------- Jaka bida, chotiwby pysaty ridnoju ukrainskoju mowoju swojich predkiw ale ne maje cyrylicy w komputeri... A na jakij mowi howoryte w barctwi prawoslawnych Polakiw? Czomu w bractwi prawoslawnych Polakiw ne howoryte ridnoju ukrainskoju mowoju swojich predkiw? Bo ne majete cyrylicy w komputerach? Poprosy swoho swiaszczennyka PAKP chaj tobi dast', pewno bude problema bo skorsze wsioho win sam jiji ne wzhywaje... Czomu twij swiaszczennyk PAKP ne nawczaje tebe naszoji ridnoji ukrainskoji mowy, ne nawczaje prawoslawnoji relihii po naszomu, po ukrainski tak jak to roblat pry prawosawnych cerkwach w inszych oseredkach ukrainskoji diaspory: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=54687328 Bo "nielzia", "nada sdielat' " z prawoslawnych Ukrainciw w Polszczi prawoslawnych "Polakiw" ? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=50193816 Tut na forum wystupaw wzhe odyn swiaszczennyk PAKP, dwoch sliw ne wmiw po ukrainski sklasty do kupy, a jakyj z joho czesnyj ukrainskij patriot i jakym dla joho priorytetom je zberezhennie ridnoji ukrainskoji mowy sered wirnych to sobi poczytaj: harazd.net/forum/read.php?f=1&i=5987&t=5987 Ne majesz cyrylicy, to majesz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=48177965 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=48704549 Czekajemo teper na twij nastupnyj post napysanyj ridnoju ukrainskoju mowoju naszych predkiw. Pidsumky: Unia polsko- watykansko- ukrainsko/biloruska (berestejska) prynesla bahato szkody ukrainskomu narodowi, zokrema na Piwdennomu Pidlaszi ( sprawa tzw. Unitow Podlaskich) i biloruskomu z okolyc Dabarowy Bialostockiej i Sokolki, ale polonizacja ukrainskoho narodu jaku teper wede PAKP forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=57589484 , zokrema na ukrainskomownomu Piwnicznomu Pidlaszi www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm takozh prynosyt naszomu ukrainskomu narodowi bahato szkody. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Szczo PAKP robyt z ukrainskoji molodi w Polszczi? 20.02.07, 05:48 harazd.net/forum/read.php?f=1&i=7254&t=7238#reply_7254 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Szczo PAKP robyt z ukrainskoji molodi w Polsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 16:08 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhi . Re: Szczo PAKP robyt z ukrainskoji molodi w Polsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 21:22 kjjj' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t54t Re: Szczo PAKP robyt z ukrainskoji molodi w Polsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 08:33 q34t554t Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Jola Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 09:11 chodzi o to że ciebie nie stać na:www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070216/MAGAZYN/70216024 zrozumienie tego Romku ty jesteś uprzedzony i masz obsesje na punkcie PAKP Romku dokładniej o co walczysz o to pl.wikipedia.org/wiki/Ukrai%C5%84ska_Cerkiew_greckokatolicka co ty o tych Ukraincach sądzisz a co o tych www.uocofusa.org/ albo o tych www.magazyn.ekumenizm.pl/content/article/20060114221550285.htm www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?TekstID=7023 "na Ukrainie króluje język rosyjski" a ty chcesz Romku żeby w Polsce co ...... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk O szczo k.o.n.k.r.e.t.n.o chodyt "babo Jolu"? 20.02.07, 15:19 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=57593777 ------------------------- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=57657424 -------------------------- chodzi o to że ciebie nie stać na: www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070216/MAGAZYN/70216024 zrozumienie tego Romku ----------------------- A skul ty toje znajesz? Czomu dumajesz szczo ja mensz rozumiju toho czolowika czym ty? Ja szanuju i powazhaju joho proszczu do Swjatoji Zemli. W mojij rodyni ludy kolys' chodyly na proszczu spid Hajnuvky do Poczajiwa, ne howoruczy wzhe pro Hrabarku. **** ty jesteś uprzedzony i masz obsesje na punkcie PAKP Romku --------------------- To ty sam takyj je. Pytaju szcze raz, skazhy KONKRETNO, szczo z toho szczo ja napysaw tut: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=57657424 je neprawdoju?! To ty je obdurenyj propahandoju PAKP tak szczo ne baczysz, ne choczesz baczyty jak wona za naszy hroszy polonizuje naszych ukrainskomownych ludej z Pidlasza. Poprobuj nastupnym razom napysaty po naszomu, po ukrainski tak jak ja. Napyszesz czy ne wmijesz, bo tebe ne nawczyly pry PAKP? Ty je jak toj natowp ludej w kazci Andersena pid zaholowkom "Najnowijszyj odiah Korola" kotoryj cyniczno kryczyt bojaczys' odyn odnoho i wstydajuczys' prawdy odyn pered odnym , szczo korol chorosze odiehnianyj, koly naprawdu win je holyj. *** dokładniej o co walczysz o to pl.wikipedia.org/wiki/Ukrai%C5%84ska_Cerkiew_greckokatolicka -------------------- Na jakij pidstawi ty taku BRECHNIU howorysz? Ja zaochoczuju ukrainskomownych Pidlaszukiw szczob stworyty w nas na Pidlaszi ukrainskomownu Prawoslawnu Cerkwu w jakij bude widprawlatysia po naszomu, po ukrainski, jaka bude nas wczyty ukrainskoji mowy, prawoslawnoji relihii po naszomu po ukrainski, a pryklad jakoji ja baczyw tut: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=54687328 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132 *** co ty o tych Ukraincach sądzisz a co o tych www.uocofusa.org/ ---------------------- Ja je switkom szczo w tych prawoslawnych cerkwach: ILLINOIS St. Andrew Parish 300 E. Army Trail Road Bloomingdale, IL 60108 Tel: (630) 351-0594 Pastor: V. Rev. Bohdan Kalynyuk St. Volodymyr Cathedral 2230-50 West Cortez Street Chicago, IL 60622 Tel: (773) 278-2827 Pastor: Rt. Rev. Archimandrite Pankratij (Dubas) Very Rev. Steven Kovacevich Protodeacon Mykola Dilendorf St. Sophia Parish 6655 West Higgins Street Chicago, IL 60656 Pastor: vacant www.uocofusa.org/directory/ widprawlajetsia po ukrainski, dity nawczajutsia w szkoli ukrainoznawstwa de po ukrainski uczat ukrainskoji mowy, kultury, heohrafii, istorii, prawoslawnoji relihii. NE WIRYSZ TO PRYJID' I PODYWYSIA!!! *** albo o tych www.magazyn.ekumenizm.pl/content/article/20060114221550285.htm -------------------------- Powtoruju szcze raz: Ja je switkom toho szczo w tych prawoslawnych cerkwach: ILLINOIS St. Andrew Parish 300 E. Army Trail Road Bloomingdale, IL 60108 Tel: (630) 351-0594 Pastor: V. Rev. Bohdan Kalynyuk St. Volodymyr Cathedral 2230-50 West Cortez Street Chicago, IL 60622 Tel: (773) 278-2827 Pastor: Rt. Rev. Archimandrite Pankratij (Dubas) Very Rev. Steven Kovacevich Protodeacon Mykola Dilendorf St. Sophia Parish 6655 West Higgins Street Chicago, IL 60656 Pastor: vacant widprawlajetsia po ukrainski, dity nawczajutsia w szkoli ukrainoznawstwa de po ukrainski uczat ukrainskoji mowy, kultury, heohrafii, istorii, prawoslawnoji relihii. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=54687328 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132 NE WIRYSZ SZCZO TAM TAK JE TO PRYJID' I SAM PODYWYSIA, A JAK NE MOZHESZ TO POPROSY SWOJICH ZNAJOMYCH W USA KOB TOJE POBACZYLI I SKAZALI TOBI!!! *** www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?TekstID=7023 "na Ukrainie króluje język rosyjski" a ty chcesz Romku żeby w Polsce co ...... --------------------------- ...a jakyj maje korolowaty po 300+ litnij moskowskij newoli i prymusowoji rusyfikacji? Ale wzhe odno pokolinnje ditej i molodi w Ukrajini pereuczylosia w ukrainskij szkoli, proces ukrainizacji je nemynuczyj i czerez 10-20 lit Ukrajina bude ukrajinskomowna. Wczora ja dywywsia w Chicago wid 7 do 8pm chicagiwskoho czasu na 48 kanali TV ukrainsku prohramu de pokazywaly Kyjewo- Mohylansku Akademiju. Siohodni je powtorennje toji prohramy wid 3:30- 4:30pm na tomu samomu kanali, jak majesz kohos' znajomoho w Chicago to skazhy chaj podywytsia i tobi rozkazhe. Ja je wpewnenyj szczo ukrainskomowne naselennia Pidlasza takozh wybore sobi ukrainsku oswitu jak i w derzhawnij szkoli de dumaju kolys 100% ditej i molodi ukrainskoho pochodzhennia bude wczytysia naszoji ridnoji ukrainskoji mowy, jak i pry PAKP, a w naszych prawoslawnych cerkwach Pidlasza budut widprawlaty po naszomu, po ukrainski- tak jak to je w inszych misciach de zhywe ukrainska diaspora. P.S. Jak howoryw, czekaju na twij nastupnyj post na naszij ridnij ukrainskij mowi, jak ne wmijesz to zwernysia do swoho swiaszczennyka PAKP, chaj tobi pomozhe... Odpowiedz Link Zgłoś
kanalia.siemiatycka Moda na sukces? Niewolnica Isaura? 20.02.07, 20:07 romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: romanpidlaszuk napisał: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Moda na sukces? Niewolnica Isaura? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 21:29 tak tak tak tak Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ile sa warte antyukrainskie farmazony S.Janowicza? 23.02.07, 03:35 "...Czytając ciąg dalszy Twego tekstu odnoszę wrażenie, że zapoznając się POBIEŻNIE z "argumentami lingwistycznymi" zbyt dużą uwagę poświęciłeś wielkiemu dialektologowi z Krynek Sokratowi Janowiczowi (sic), który również chciał wykazać, że sama fonetyka nie może być kryterium klasyfikacji języka. Zgoda, ale co robił dalej. Otóż podawał pewien idiotyczny przykład: czy występuje u nas piękne słowo z literackiego języka ukraińskiego "łełeka" na określenie bociana? No oczywiście, że nie...Więc jaka tu Ukraina i język ukraiński. Zacząłem więc pytać swoich znajomych z Ukrainy jak to jest z tym "łełekoju". Okazało się, że słowo to nie występuje w gwarach ani w w okolicach Łucka, ani Riwnoho, ani Lwowa, ani Kołomyji, ani Czerniwciw. Używa się tam innego pięknego i jakże bliskiego nam słowa: "buseł", "busioł", "buz'ko" i wielu innych jego wariantów. Zgodnie z takim pokrętnym rozumowaniem można dojść do wniosku, że albo Białoruś sięga po Karpaty, albo sięga tam Podlasie. A słowo "łełeka" na określenie polskiego bociana, podlaskiego, wołyńskiego czy halickiego busła występuje w dialaktach kijowskim czy połtawskim, które stanowiły rdzen dla literackiego języka ukraińskiego. W jaki sposób literacki "łełeka" miał przywędrować na Podlasie, gdzie zorganizowanie normalnego nauczania literackiego języka ukraińskiego stało się możliwe dopiero w latach 90-tych. W okresie powojennym za niemal każdą inicjatywę ze słowem "ukraiński" w tytule czy nawet w podtytule ktoś "obrywał po pysku". Swego czasu zapytałem pewnego profesora - Polaka, sympatyzującego z ruchem białoruskim na Podlasiu, dobrego przyjaciela (tak twierdził ten profesor) Sokrata Janowicza: dlaczego S. Janowicz plecie takie bzdury o gwarach np. bielskich? Czy robi to świadomie? Przecież on nie jest w tej dziedzinie żadnym autorytetem, nie jest ekspertem od tego tematu, a to co mówi przeczy rzetelnej nauce. Jaka była odpowiedź? Mnie też się wydaje, że podbielska wieś to po ukraińsku mówi, chociaż językoznawcą nie jestem. A Janowicz...To literat, nie naukowiec. Może mówić to co mu się podoba no i tak robi..." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57832655&a=57850129 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57725166&a=57865610 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Dlaczego badzcie kim chcecie tylko nie Ukraincami? 23.02.07, 20:44 1. Badzcie kim chcecie ale nie wierzcie ze o narodowosci decyduje akanie (?) czy jakis dyftong. Jesli ukrainskosc bialoruskosc czy polskosc ma byc na tym ufundowana to wspoczuje. ---------------------------- Skad u ciebie to histeryczne odmawianie ukrainskosci ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm ? Wyssales to z mlekiem matki PZPR,SLD,PO, wierchuszki PAKP,bractwa prawoslawnych "Polakow",BTSK,NIWY,BAS? Kiedy ty sie chlopie z tego wyleczysz? Klasyfikacje jezykow zostaw specjalistom jezykoznawcom, bo sie swoja ignorancja w tej dziedzinie tylko kompromitujesz. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57832655&a=57910077 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Dlaczego badzcie kim chcecie tylko nie Ukrain IP: *.bsk.vectranet.pl 24.02.07, 02:13 Pidlaszuk - czemu nie bronisz Doliny Rospudy. Przecież sama nazwa wskazuje, że to ukraińskie ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Poszczo ta brechnia i prowokacja? 24.02.07, 06:02 Pidlaszuk - czemu nie bronisz Doliny Rospudy. Przecież sama nazwa wskazuje, że to ukraińskie ziemia. --------------------------- Twierdzisz, ze Rospuda to ukrainska ziemia? Po co to klamstwo i prowokacja? P.S. Moim skromnym zdaniem o lokalizacji budowy drogi w okolicy Rospudy powinni decydowac przede wszystkim mieszkancy gminy, na ktorej ona lezy. To oni czesciej niz inni gina na dotychczasowych tamtejszych drogach, to im pod oknami przejezdzaja TIRy. Niewatpliwie ich glos w tej sprawie jest wazniejszy niz glos ekologow z Katowic, Wroclawia czy Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: Poszczo ta brechnia i prowokacja? IP: *.bsk.vectranet.pl 24.02.07, 09:13 O Pidlaszuk czyżbyś nie znał historii ? Przecież od dawien dawna wiadomo, że w dolinie rospudy mieszka 99 % ukraińców. Ty chyba Pidlaszuk musisz trochę posiedzieć na mrozie, żeby ci przewietrzało co nie co w tym twoim zakutym łbie. Niech żyja wolna ukraina - bez oszustów w stylu pidlaszuka, która jest przeciw ukraińskości doliny rospud. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Tomu S. robyw z Ukrainciw "swidomych" "Bilorusuv"? 11.05.07, 06:30 Tomu Sokrat robyw z pidlas'kych Ukrainciw "swidomych" "Bilorusuv"? serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4122387.html *** forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=57865823 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Tomu SJ robyw z Ukrainciw "swidomych" "Bilorusuv"? 11.05.07, 07:10 Tomu Janowicz robyw z podlaskich Ukrainciw "swidomych" "Bilorusiw"? www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070510/BIALYSTOK/70510037 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostytutka Re: Tomu S. robyw z Ukrainciw "swidomych" "Biloru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 13:27 jak prostytutka.pie.. i pie..... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk PAKP potribny janczary, ne nacjonalno swidoma int. 24.02.07, 07:50 Ale co w tym wątku jest najistotniejsze? To, że społeczności ze zdecydowaną przewagą chłopów, bez warstwy własnej inteligencji WMÓWIONO, że ich ukraińskie gwary to język białoruski. Kiedy pojawiał się ktoś, kto próbował coś robić i określać to terminem rozpoczynającym sie od litery "u", dostawał po pysku, jak wspomniałem w jednym z wcześniejszych wpisów. Przez kilkadziesiąt lat obowiązywało swego rodzaju TABU (ironicznie mówiąc "językowe). forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57832655&a=57932324 --------------------------------------- Werchuszci PAKP potribny je janczary a ne nacjonalno swidoma intelihencja jaka bude wwodyty ukrainsku mowu wirnych do cerkwy, ksztaltowaty pariotycznu postawu, rozwywaty sede wirnych ukrainsku oswitu i promowaty ukrainsku kulturu wirnych. Molodyj chlopec' z ukrainskomownoji rodyny na Pidlaszi jakyj w swojomu serdowyszczi howotyt ukrainskim dialektom swojich bat'kiw ide do seminarium PAKP (finansowanoho holowno czerez wirnych ukrainskoho pochodzhennia z Pidlasza) i dostaje takoje "pranie mozgu", ze wzhe jak wertaje jako swjaszczennyk do swojeji czy susidnoji parafii to nikoli ne howotyt zi swojimy parafiamami po swojomu tilky abo na "obszczeponiatnom jazykie" abo po polsku i ne wychowuje molodi ukrainskoho pochodzhennia jaka prychodyt do cerkwy na ukrainskich patriotiw tilky za wskaziwkamy werchuszki PAKP na prawoslawnych "Polakiw". harazd.net/forum/read.php?f=1&i=7238&t=7238#reply_7238 *** forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57832655&a=57935594 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuk Re: PAKP potribny janczary, ne nacjonalno swidoma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 21:25 Co za chłam! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Referendum w sprawi dwomownych nazw? 25.02.07, 05:02 Howorat szczo na Pidlaszi nedolho budut wybory do sejmiku i referendum w sprawi Rospudy serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3943197.html Czy ne warto pry okazji w ukrainskomownych gminach Pidlasza www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm zrobyty referednum w sprawi dwomownych nazw polsko- ukrainskich forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57725166&a=57775352 ? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Kontynuacja zalozen rosyjskiego imperializmu? 25.02.07, 05:10 Albo to ustawa o mniejszościach nie przewidziała takiego "podlaskiego fenomenu", albo to "podlaski fenomen" wymyka się zapisom ustawy". --------------------- Moim zdaniem to Czykwin z PAKP i SLD konstruujac tak ustawe o nazwach dwujezycznych, aby w swoim zalozeniu na ukrainskojezycznym Podlasiu umozliwiala ona jedynie wprowadzenie nazw bialoruskich, usankcjonowali: a. carska polityke, ktora tereny ukrainskojezyczne Podlasia wlaczyla do grodzienskiej guberni b.stalinowka polityke (1939-41), ktora tereny ukrainskojezyczne Podlasia wlaczyla do Bialoruskiej SRR c.PRLowska polityke (1945+), ktora na terenach ukrainskojezycznych Podlasia forsowala bialoruska agitacje tak aby z miejscowej ludnosci ukrainskojezycznej zrobic "swiedomych" "Bielorusuv", a w dalszej perspektywie prawoslawnych "Polakow" d.SLDowska polityke (1989-2005), wszyscy pamietaja bialoruskie festyny na ukrainskojezycznym Podlasiu, na ktorych Cimoszewicz z Czykwinem agitowali ludnosc ukrainskojezyczna Podlasia do glosowania na siebie i swoja partie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44324&w=57828523&a=57983664 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Nazwy dwujezyczne polsko-litewskie w Punsku na100% 25.02.07, 05:15 Punskas - taki napis po litewsku już wkrótce pojawi się na drogowskazie przy wjeździe do Puńska. www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070223/BIALYSTOK/70223028 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Opinia z forum w sprawie nazw dwujezycznych: 25.02.07, 07:43 Opinia z forum w sprawie nazw dwujezycznych ukrainskojezycznym Podlasiu: "...Reszta, tzw. Białorusini, "takzwani" bo nie Białorusini, nie chcą z tego korzystać, bo po prostu nie są Białorusinami. z 46 tys. osób, które w spisie zadeklarowały białoruskość ok. 75 % pochodzi z terytorium ukraińskojęzycznego - min. wymienione w tekście Kleszczele, Czeremcha, Hajnówka. Olewają białoruskie znaki, bo nie czują się Białorusinami. Wbrew niektórym oficjalnym deklaracjom..." chochland www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/news_message?Category=sxoforum02&ThemeID=1090&GroupID=240898&InReplyTo=295749 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Opinia z forum- nic dodac nic ujac! 25.02.07, 07:52 Opinia z forum w sprawie nazw dwujezycznych na ukrainskojezycznym Podlasiu: "...Reszta, tzw. Białorusini, "takzwani" bo nie Białorusini, nie chcą z tego korzystać, bo po prostu nie są Białorusinami. z 46 tys. osób, które w spisie zadeklarowały białoruskość ok. 75 % pochodzi z terytorium ukraińskojęzycznego - min. wymienione w tekście Kleszczele, Czeremcha, Hajnówka. Olewają białoruskie znaki, bo nie czują się Białorusinami. Wbrew niektórym oficjalnym deklaracjom..." chochland www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/news_message?Category=sxoforum02&ThemeID=1090&GroupID=240898&InReplyTo=295749 www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070223/BIALYSTOK/70223028 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wonski Re: Opinia z forum- nic dodac nic ujac! IP: *.bsk.vectranet.pl 25.02.07, 14:49 Pie..się debilu. Pidlaszuk-debilaszuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igla Re: Opinia z forum- nic dodac nic ujac! IP: *.bsk.vectranet.pl 25.02.07, 18:08 Ej pidlaszyk ty debilu, czy jak cię tam zwą - śpisz ? Daj trochę czadu w stylu pidlaszyk napisał - pidlaszyk napisał- pidlaszyk napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziew Re: Kontynuacja zalozen rosyjskiego imperializmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 07:16 Zieeew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haj Re: Referendum w sprawi dwomownych nazw? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:50 dobrze ze choc inni takich idotycznych watkow nie zakladaja Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czytajte poperedniu storinku- welme cikawa: 25.02.07, 05:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&s=20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfons Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 10:14 panowie wonski i igla czy prawdą jest że byliście w Poznaniu i mieliscie stosunki z Krollopem od słowików i Paetzem od kleryków a Samson robił wam zdjęcia(ci panowie to chyba nie Ukraincy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiepski ferdek Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 10:34 i co zatkało kakao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Jola Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 12:14 a w pośredniaku byłeś jełopie Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Wladimir Klitschko czempionom Switu! 13.03.07, 03:28 www.youtube.com/watch?v=VUUSCvRAA0g&mode=related&search= www.youtube.com/watch?v=OBsq8piAAXo&mode=related&search= ------------------------------- www.youtube.com/watch?v=M3yR1eFQA5E&mode=related&search= *** www.youtube.com/watch?v=bqMUukIqxHo&NR *** www.youtube.com/watch?v=PShSuNTgpXg&mode=related&search= www.youtube.com/watch?v=VvUggUC_ZJs&mode=related&search= Odpowiedz Link Zgłoś