Dodaj do ulubionych

Zostawcie nam czołg!

• milu100 Re: Zostawcie nam czołg! 24.04.05, 13:57
      w Łodzi stoi mig-21, mam nadzieję że jego nikt nie będzie chciał usunąć
    • konread Re: Zostawcie nam czołg! 24.04.05, 13:58
      Argument o wandalach jest troszkę mało przkonujący;-)
      • m.malone Straż graniczna 24.04.05, 14:13
        będzie miała z czego szczelać do Łukaszenka
        • konread Re: Straż graniczna 24.04.05, 15:23
          m.malone napisał:
          > będzie miała z czego szczelać do Łukaszenka

Wieliego Ojca Narodu kule się nie imają - powinieneś o tym wiedzieć;-)
          • m.malone Re: Straż graniczna 24.04.05, 15:29
            konread napisał:

> m.malone napisał:
            > > będzie miała z czego szczelać do Łukaszenka
            >
            > Wieliego Ojca Narodu kule się nie imają - powinieneś o tym wiedzieć;-)

Przed szczelaniem biskup poświęci amunicję (i czołg też). Oj, będą się imały,
            będą. Zobaczysz:)
            pozdr
            MM
    • stary.prochazka Pruszków też walczy o swój czołg 24.04.05, 14:10
      Nasz czołg zabrali już kilkanaście lat temu. Teraz okazało się że wielu ludziom
      go brakuje.
      pruszkow-czolg.wiecej.pl
    • jakarta Re: Zostawcie nam czołg! 24.04.05, 14:10
      Niedługo zburzą wszystko, co zostało po komunie: budynki, drogi, przedszkola i
      szkoły.... Kto wezwie lekarza?
    • Gość: misiek Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 24.04.05, 14:10
      prezydencie i inni oszołomi rządzący tym miastem. Weżcie się do roboty.
      Polikwidujcie dziury w jezdniach i chodnikach. Zróbcie normalne ulice,
      rozbierajcie rudery a czołgi zostawcie dzieciom do zabawy.
      Barana widać jak rządzi po tym - czym się najpierw zajmuje? Co uważa za
      najbardziej potrzebne.
      Kosza na śmieci nie ma w mieście(próćz przystanków MPK) a im czołg - chyba
      durne łby poraził. Gradacja spraw ... barany!!!!!!!
      • Gość: LasVegasMan Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.dyn.sprint-hsd.net 24.04.05, 15:00
        Proponuje skopiowac ten e-mail ponizej, ktory juz osobiscie wyslalem.
        Wyslijcie sami na potwierdzenie tego co myslicie o prezydencie miasta.

Prezydent Miasta Bialegostoku,

Niniejszy e-mail jest zadaniem poddania sie do natychmiastowej dymisji. Jako
        Prezydent Miasta nie spelnia Pan roli, ktora Pan powinien wykonywac. Panska
        rola ograniczyla sie do robienia z Bialegostoku nie tylko Polski B, ale i
        Polski Z (zadupia). Budowa kosciolow stala sie panskim priorytetem podczas, gdy
        miasto ma wiele potrzeb w tym komunikacyjnych i drogowych. Ignoruje Pan
        spoleczenstwo Bialegostoku i nie przyjmuje zadnych propozycji, ktore by mogly
        miastu pomoc. Przynosi Pan wstyd i hanbe dla miasta Bialegostoku.
    • Gość: Stefan Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 24.04.05, 14:15
      Paweł - wiesz co jest sowieckim symbolem w naszym mieście - śmieci, brak koszy
      na nie i od.... psie na trawnikach. Przejdż się ulicą Młynową i obok
      pobliskimi - tam jest sowieckie getto biedy i smrodu oraz szczurów!!!!! To
      należy w pierwszej kolejności zlikwidować. Mnie to najbardziej przeszkadza.
      Czołg u mnie był na 102 miejscu. Czołg nie śmierdział! Masz rację misiek.
      U nas nie ma gospodarza w Białymstoku. Ja temu Sawickiemu też mogę pokazać
      sowieckie resztki, które w jak najszybszym
      • m.malone Stefan! 24.04.05, 15:34
        Odwal sie od psich gówienek. W załodze Rudego tez była sobaka. I należy się jej
        cześć:)
    • Gość: meritum3 Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.05, 14:29
      Na cholerę Wam czołg wzamian dostniecie pomnik sw Alfonsa
    • Gość: kolo w tym miescu stanie wyrzutnia rakiet Patriot :)) IP: 80.55.171.* 24.04.05, 14:39
    • Gość: FILIPE Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 15:31
      Wielkie brawa za odważną decyzje władzom miasta!!!
      • Gość: ccc Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 24.04.05, 18:26
        a co wniej odważnego,
        mój blok zbudowali za komuny też go zlikwidować
      • Gość: jj Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.bsk.vectranet.pl / 195.85.229.* 24.04.05, 20:49
        I to jest ten problem? Niezależnie czy była to decyzja słuszna czy nie? Czy o
        tym zadecydowały "władze" i jakie? Czy tylko Sawicki? A jeśli nie to z czyjego
        upoważnienia?
        Bo z pewnościa nie pytał Rady Miejskiej, a czy pytał Prezydenta Tura to
        przyjdzie jutro wyjaśnić.
        Wynajęty przez Tura na zastępcę Sawicki zaczyna być wręcz kuriosalnym
        perpetuum mobile wszystkich ostatnich wydarzeń. Przy nim Tur to figura woskowa
        z galerii Madame Tussauds.
        • Gość: eeee Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 25.04.05, 07:26
          Ze strony miasta, które jest prawowitym właścicielem czołgu, na zmianę miejsca
          pobytu czołgu zgodził się prezydent Ryszard Tur.

T-34, 49-latek, stanie w muzeum Podlaskiego Oddziału Straży Granicznej w
          Białymstoku.
          I po co kłamać że to radni się zgodzili skoro widać w artykule że to Tur,

a co do muzeum to będzie można zobaczyć czołg ale przez płot.
        • Gość: jj Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 25.04.05, 21:09
          To była decyzja Tura. Konsultowana z wojewódzkim konserwatorem zabytków i
          związkami kombatanckimi i przez nich zaakceptowana. Formalnie miał do tej
          decyzji prawo ale czy rację to juz inna sprawa?.
    • Gość: motyle ODDAWAĆ CZOŁG!!!!! PODOBNY DO BRAMY TRYUMFALNEJ IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 25.04.05, 07:56
      w jednym miesiacu stracilismy papieza i czolg!oto stoimy nagle nadzy i bezbronni. i bosi. a czolg
      faktycznie byl swietnym miejscem zabaw dla dzieci, graficiarskich happeningow, no i doskonala lekcja
      historii. bo dotkniecie najlepszego czolgu II wojny, nawet jesli przemalowanego w kamuflaz miejski
      dawalo wiele wrazen. Prezydencie, oddaj nam nasz czolg! można go pomalowac na zolto i sciagac
      turystow ktorzy moze własnie beda chcieli ogladac jedyny na swiecie pomnik zoltego rudego. klejnym
      roku pomalowac na teczowo, aa kiedys walnac na czerwono z logo np cocacoli. to nie wazne. wazne
      zeby stal. co do sazacunku tym ktorzy przelewali krew... no szanujmy ich, oczywiscie, ale nie
      wycierajmy sobie tym szacunkiejk cholew. Niemcow tez szanujmy. i tez bez przesady. (maja papieza, to
      niech sie ciesza). czolg wyremontowac, i spowrotem. a pomalowany jakos ladnie moze spowoduje tez
      szacunek graficiarzy. bo to stare grafitti bylo no takie sobie. a mozna bylo go naprawde swietnie
      pomalowac. moment, ja bym go pomalowal w motyle. bo ja lubie motyle.
      • Gość: Jaga Pany Re: ODDAWAĆ CZOŁG!!!!! PODOBNY DO BRAMY TRYUMFALN IP: *.elpos.net 25.04.05, 08:05
        Albo przemalowac go w barwy Jagiellonii .
        • Gość: Miki Re: ODDAWAĆ CZOŁG!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 08:19
          I dorobic husarskie skrzydla
    • lindow1 Re: Zostawcie nam czołg! 25.04.05, 08:55
      Mów za siebie człowieku: kojarzy mi się źle ten czołg. Ja także nie skakałem
      do góry z radości, gdy tę masę żelastwa ustawiono na cokole, a problemem
      ówczesnych decydentów było to, w którą stronę ma być wymierzona lufa. Ale przez
      lata setki dzieciaków zamalowując go kolorowymi obrazkami odebrało mu i
      odbierało ówe charakter grozy wojny czy zniewolenia tych wszystkich , którzy
      niegdyś pełną garścią czerpali z dobrobytu Pokoju, dzisiaj nagle obudzili się w
      różnych kruchtach bądź przedsionkach władzy i zechcieli przypomnieć sobie o
      zniewoleniu i okupacji. Nie na darmo Roosvelt w Jałcie machnął ręką na
      POlskę "źródło problemów Europy od pięciu stuleci". I nie ma tu większego
      znaczenia, że zaokrąglił mniej więcej o te 120 lat nieprzyjazną Polsce opiniĘ,
      bo dzisiaj nadal w tym cyrku nad Wisłą (Białką, Odrą, Bugiem) łatwiej się
      mitologizuje własne nieszczęścia, martyrologię,nieudacznictwo,prymitywizm niż
      patrzy w przyszłość, buduje ją,tworzy pozytywne wzorce - nie niszczyć
      zbudowanego, jeśli służyło przodkom. A żołnierze radzieccy,czyli Białorusini,
      Ukraińcy, Rosjanie, Kazachowie, Morwdwini, Gruzini, itede nie dla żartu ginęli
      dziesiątkami i setkami tysięcy dusz niosąc wolność na swoich bagnetach, a
      kwiaty w lufy czołgów wkładały z wiarą i dziękczynieniem takie same proste
      kobiety, jak prości i radośni byli wówczas ci żolnierze. Szkoda mi tego
      kolorowego czołgu: on nie straszył, on bawił i rozbrajał wrażliwego
      przechodnia zabawami dzieci. Tak oto na naszych oczach trwa ciąg "Dziejów
      glupoty polskiej" (Aleksander Bocheński, Czytelnik, Warszawa 1984). A ja
      przepraszam rodzinę Pawła Chripkowa , wyzwoliciela Białegostoku i rodziny
      żołnierzy radzieckich poległych w walkach o wyzwolenie Białostocczyzny w 1944 r
      za ten wybryk sfanatyzowanej części nowych białostoczan i ich władzy. Niechaj
      spoczywają w pokoju w zagajnikach, polach walki, licznych kwaterach na
      nielicznych już cmentarzach żołnierskich.
      • alex.4 Re: Zostawcie nam czołg! 25.04.05, 10:08
        Dzis ten czołg nie kojarzy się juz z Sowietami. dzieciom kojarzy się tylko z
        czołgiem. Dlatego powinien zostać. Symbol który zupełnie zatracił pierwotne
        znaczenie
    • alex.4 Re: Zostawcie nam czołg! 25.04.05, 10:12
      włąśnie czołg pomalowany stanowił najlepszą reklame maista. Dzięki temu że był
      pomalowany zatracił pomnik swoją pierwotną funkcję, oraz stał się atrakcją...
    • Gość: bialostoczanin Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 17:39
      Ludzie!! Mieszkam w naszym miescie juz 28 wiosen...i jestem coraz bardziej
      przerazony tym co sie tu ostatnio wyprawia:niszczenie Bojar,a teraz ten
      czolg...co on szkodzi?Byl niech bedzie!Przeciez on juz jest tylko
      czolgiem...zabawka!Nikt chyba juz go nie kojarzy z sowieckimi
      wyzwolicielami.ktos proponowal go przemalowac m.in.w motyle, tecze, czy
      chociazby w barwy cocacoli i dodac mu skrzydla... przeciez to byloby dopiero
      cos!Moglby zostac nawet bilbordem jak Mig 21 "olowek" z ul.Tysiaclecia PP!
      Panie Tur jesli czolg tam nie wroci to proponuje postawic tam kukle (ze
      skrzydlami)na tronie i obok druga (wiadomo kogo)w roli blazna...jako wizytowke
      miasta
      • zenon_smiglo Re: Zostawcie nam czołg! 26.04.05, 05:16
        Spotkal sie kiedys Polak, Kanadyjczyk i Ruski. Kazdy wychwalal swoj kraj, az
        Ruski zszedl chytrze na temat lasow. Tak sie chwali. U nas tajga tak ogromna,
        to zycia zabraknie, by ja przejsc. Kanadyjczyk na to - a u nas sa takie wielkie
        drzewa, ze wasza tajga jakas malutka sie wydaje.

Polak zas powiedzial - u nas sa tak geste lasy, ze jak ruskie czolgi wjechaly
        do Polski kilkadziesiat lat temu, to do dzisiaj nie moga znalezc drogi do domu.

-----------------------------------------------------
        Zycze, by ten ruski czolg znalazl wreszcie droge do domu.
        • Gość: LasVegasMan Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.dyn.sprint-hsd.net 26.04.05, 05:37
          A ja proponuje, ze jak juz wszystko eliminowac (Bojary, czolg, Krywlany), to
          teraz czas na eliminacje kosciolow w Bialymstoku, to moze spoleczenstwo zacznie
          myslec normalnie.
        • alex.4 Re: Zostawcie nam czołg! 26.04.05, 10:51
          smigło jak zawsze głupio i nie na temat....
    • Gość: stefuszko Re: Zostawcie nam czołg! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 14:38
      normalnie zjaraliscie sprawe ludzie po co komu to bylo tylko kase wywalacie a
      elewatorska wyglada jaq tarcza na strzelnicy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka