kamilar 04.07.05, 00:03 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2801430.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LasVegasMan Re: Znowu coś o przydatności lotniska IP: *.dyn.sprint-hsd.net 04.07.05, 06:18 Rzeszow byl uwazany za Polsce C, to to bylo latwiej. Bialystok juz sie staje Polska Z z takim prezydentem jak Tur, to chyba bedzie ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 07:58 Ty pamiętaj, że na Krywlanach gaz odkryto. ;) Normalny człowiek wie, że miasto musi mieć lotnisko. A nienormalny filozofuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 09:29 co Wy z tym lotniskiem na Krywlanach, tam nie ma miejsca! Na Krywlanach wydobywa sie gaz ziemny, obok Orlen i BP budują swoje rafinerie, a Wy co - tylko lotnisko i lotnisko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:14 i jeszcze biznes.interia.pl/news?inf=642267 Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:22 Wiesz coś może o Rial Baltica??? Miała być modernizacja torowisk rozpoczęta w 2005, a tu cisza, nic nie wiadomo, w necie szukałem, to ostatnie "nowe" info na ten temat było z 2003 roku??:(( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:23 niestety nic :( a ta droge mieli modernizowac jako pierwsza... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:26 Coś czuję, że szybciej sobioe nagrobek zbuduję i położę się do niego, niż doczekam się Via Bialtica i Rial Baltica, o lotnisku nie wspominając:((( A fajnie by było do Warszawy w godzinkę pociągiem zajechać:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:27 fajnie, fajnie... i nasz dworzec by sie ożywił :) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:28 Najpierw trzeba by go zmodernizować, bo te perony, są za niskie, zbyt krzywe, brak zadaszenia, brak zegarów, brak przejść podziemnych:((( Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:29 Dobrze, że chociaż tory są, bo u nasz wszystko możliwe:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:32 jakby była Rail Baltica to i wszystko zostałoby zmodernizowane ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:33 Poczekamy chyba do usranej śmierci:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:36 no zobaczymy :) a ja wlasnie szukam czegos o Rail Baltice w Strategii Rozwoju Transportu ;) i znalazlem tylko tyle: E75 ("Rail Baltic"): E75 jest priorytetową inwestycją o znaczeniu europejskim. Prace prowadzone będą na odcinku Warszawa-Białystok, który zostanie przystosowany do prędkości 200 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:40 i jeszcze: Przystosowanie co najmniej trzech odcinków linii kolejowych o łącznej długości nie mniejszej niż 700 km do prędkości 200 km/h dla pociągów pasażerskich. Wstępnie przedwiduje się, że będą to odcinki Warszawa-Białystok, Warszawa- Gdynia, Warszawa-Katowice Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:42 W jakich latach??? O tym pewnie już milczą:((( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:48 niestety tak :( jak zwykle wszystko w planach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Re: Znowu coś o przydatności lotniska IP: *.csk.pl 06.07.05, 23:16 Na razie modernizują szlaki W-wa -Poznań- Berlin oraz W-wa-Terespol. Pociągi już mogą tam śmigać 160 km/h z lokomotywą EP09 których PKP ma ok. 40 szt. Żeby mogły jeździć 200km/h potrzebny jest specjalny tabor najlepiej jednostki trakcyjne w stylu TGV czy niemieckiego ICE. Na razie brakuje wagonów do takich prędkości nie mówiąc już o lokomotywach. Seria EU11 wyprodukowana dla PKP z V- max 200km/h Bombardiera poszła zamiast do PKP do Włoch. Stacja Białystok będzie całkowicie przebudowana w związku modernizacją szlaku. Narazie na białostockiej stacji mamy XIX wiek. O planach modernizacji linii do stolicy można przeczytać min tu www.rynek-kolejowy.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:41 Widzisz, na ten temat widziałem różne wersje, tylko nie pamiętam strony. Trasa między Warszawą a Białymstokiem, według planów PKP miała być dostosowana do prędkości od: 160 km/h przez 200 km/h, 220 km/h, aż do 240 km/h. Te rozbieżności były spowodowane tym, że każde opracowanie było z innego roku. A znając życie będzie nadal prędkość 90 km/h, a pod Warszawą 50 km/h. Bo tak patrząc zdroworozsądkowo, na jakiego grzyba ktoś tu coś ma modernizować, jak tak mało pociągów jeździ, a skoro mało, tzn. trasa według PKP ma małe znaczenie, bo gdyby było inaczej jeździłyby IC, EX, EC, TLK, a przede wszystkim byłby jakiś nocny pociąg, którym można by było wyjechać stąd po 20h, a tak nie jest:((( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:48 no własnie ja tez slyszalem o 240 km/h, ale w tej strategii pisze, ze najszybsze pociagi w Polsce maja jezdzic 200 km/h a na pozostalych liniach 160 ;) dziwne sa wyroki Ministerstwa Infrastruktury :) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:57 :))) A skończy się tak, że pociągi przestaną jeździć, bo nie będą miały po czym, albo będzie taka zawrotna prędkość jak z Białegostoku do Czeremchy, całe 30 km/h i to max, ostatnio widziałem taki pociąg, w okolicach Kleosina i doszedłem do wniosku, że szybciej rowerem bym zajechał:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:58 Gdyby w Polsce byla konkurencja, to i tory bylyby zmodernizowane ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 11:01 Ano:))) A teraz uciekam na jakiś czas, kilka spraw musze załatwić:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek Rail Baltica 04.07.05, 14:39 Na ten temat ja wszystko wiem! Rail Baltica ma przebiegać przez Łomżę! PS. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:19 Ja sposobię się do wydobywania diamentów, ale szaaa, cicho na razie, żeby mi konkurencja na kark nie wlazła;)! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:21 ehhh no dobra, ale pamietaj ze wykupuj diamenty na polnocy, bo poludnie i tak juz jest zdegradowane - kopalnie złota, srebra, wegla brunatnego, wegla kamiennego, koksownie, huty... - straszne... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 10:24 Cholera, a tam na południu najlepsze są złoża, ale to nic, pewnie oni mają gdzieś hałdy z odpadami, bo wydobywają co ich obchodzi a resztę won, to obłowię się na składowiskach, może jeszcze lepiej, bo kopać mniej trzeba, a diamenty będą w zasięgu ręki:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Znowu coś o przydatności lotniska 04.07.05, 15:28 Dokładnie, oni biorą węgiel i miedź a wyrzucaja złoto i diamenty, bo się nie mieszczą w profilu spółki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Znowu coś o przydatności lotniska IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 06.07.05, 22:15 biznes.onet.pl/0,1126164,wiadomosci.html coś o lotnisku w Katowicach, które jest najszybciej rozwijającym się, regionalnym portem lotniczym w Europie !!! No to Warszawa, Rzeszów, Kraków, Łódź, Katowice, Bydgoszcz, Szczecin, Gdańsk, Wrocław, Poznań powiększają swoje lotniska, rozwijają siatkę połączeń, więc co do cholery robi wśród tego towarzystwa Białystok (status metropolii) ??!! Skoro w naszym mieście nie zapowiada się aby prędko powstało lotnisko przynajmniej na 50 miejscowe samoloty. Im dłużej nie będziemy mieli p. lotniczego na Krywlanach, tym będziemy się coraz szybciej "zwijać" i stawać jeszcze większym zadupiem w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś