mister1 21.09.06, 18:28 tak naprawde to slawny tlumacz Szekspira i "Ulissesa" Joyce'a byl bardziej "Joe Alexem" niz Slomczynskim - bo byl synem Angielki i Amerykanina. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: EWa Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.09.06, 18:50 Coś Ci się z tatusiem pomerdało. A tak naprawdę bardziej był jednak Maciejem Słomczyńskim-sam stwierdził, że Joe A. to tylko zabawa dla sfinansowania przekładu Ulissesa. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 18:53 Maciej Słomczyński (ur. 10 kwietnia 1922, zm. 21 marca 1998), polski pisarz i tłumacz. Urodzony w Warszawie syn Angielki i Amerykanina Meriana Coopera, reżysera i producenta filmowego, twórcy słynnego King Konga - dzięki przybranemu ojcu, Aleksandrowi Słomczyńskiemu otrzymał polskie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadna Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 19:52 Ojciec Joe Alexa był nie tylko twórcą słynnego "King Konga",ale przede wszystkim pilotem i wielkim przyjacielem Polski. Wraz z kilkunastu innymi amerykańskimi lotnikami walczył w wojnie polsko-bolszewickiej w 1920, dostał się do sowieckiej niewoli,ale zdołał uciec. Potem przez jakiś czas został jeszcze w Polsce i był współzałożycielem słynnej szkoły lotniczej w Dęblinie. Po powrocie do kraju zajął się produkcją filmową,ale w czssie IIWŚ znów włożył mundur pilota i został instruktorem lotniczym, współpracował ze słynnymi polskimi lotnikami z dywizjonu 303(i nie tylko},którzy wywodzli się ze szkoły w Dęblinie. Jego syn (nazwisko Słomczyński przyjął od ojczyma po rozwodzie rodziców) walczył w czasie wojny w polskim ruchu oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 18:54 "Joe Alex" to oczywiscie pseudonim, ale ja nie powiedzialem, ze to prawdziwe nazwisko M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 19:08 niezależnie od tego kim był, jego kryminałki pisane jako Joe Alex i jako Kazimierz Kwaśniewski - to sam smaczek :-) A przy okazji polecam książkę "Nie mogłem być inny. Zagadka Macieja Słomczyńskiego" autorstwa jego córki Małgorzaty Słomczyńskiej-Pierzchalskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.09.06, 19:15 Ze Joe A. to pseudonim wiem, ale ze tatko byl przybrany nie wiedzialam. Bum! Bum! Bum! + bije sie w biust. gonki przy literkach mi przestaly dzialac z wrazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 19:20 czytając wypowiedź brata Słomczyńskiego, Wojciecha, można się naprawde zastanawiać, jak to z tym ojcostwem było. Ale coś mi ze słów pana Wojciecha bije olbrzymi konflikt rodzinny, więc któż wie, jak było naprawdę... www.merlin.com.pl/frontend/towar/330033 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.09.06, 20:43 Czytałeś(aś) już tę książkę córki Słomczyńskiego? Polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 20:48 2 razy tam :-) Czytałam, uważam, ze warto przeczytać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 20:49 > 2 razy tam :-) nie tam, a tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.09.06, 20:56 OK, dzięki, postaram się ją złapać. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 omatko 21.09.06, 23:03 bosko:) co w tym dziwnego, że syn chce bronić czci własnej matki i dowodzi, że ta nie posiadała dziecka z nieprawego łoża? olbrzymi konflikt rodzinny?:) chyba jednak nie. zwyczajne braterskie sprzeczki, tyle, że jeden już odpowiedzieć nie mógł. tak przy okazji, polecam jeden z niewielu wywiadów tv jakich maciej słomczyński udzielił - nosi tytuł 'pierwszy po boyu' ( i nie jest to dowód wielkiej pychy, lecz uznania autora filmu), być może tv kultura albo polonia powtórzą kiedyś. a w ogóle to niezwykle dziwne, że człowiek tak niezwykle pyszny, jak chce brat i recenzent, tak rzadko się godził na wywiady, występy w tv, przedkładał towarzystwo przyjaciół i znajomych lub pracę nad promowanie własnej osoby. wspomniany wywiad to odstępstwo od zasad, zgodził się, bo bardzo chciał wydać blake'a Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: omatko 22.09.06, 07:18 przy zwyczajnych braterskich sprzeczkach to się do siostrzenicy ma inny stosunek, przynajmniej takie mam wrażenie... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: omatko 22.09.06, 07:25 tfu, do bratanicy... i jeszcze to dyskredytowania opieki nad matką. To tylkojego żona się zajmowała, a nei brat. Oj zły ten brat, fuj, fuj, a tu jego córeczka śmiała takie dobroci o nim wypisywać... Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex Utrecht 21.09.06, 22:07 przed laty czytalem ksiazke Slomczynskiego ( wydana krotko po wojnie) " Szary cien" ktorej akcja toczy sie w Utrechcie w Holandii (w ktorym od kilkudziesieciu lat mieszkam). Ciekaw jestem skad Slomczynski znal realia holenderskie ( teraz to wszystko mozna w pol godzinki zerznac z internetu). Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 22:18 Bardzo, bardzo lubię jego kryminały. Najbardziej chyba ten rozgrywający się w teatrze: "Śmierć mówi w moim imieniu". Bardzo, bardzo polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
skrybcia prosba (przy okazji) 22.09.06, 08:17 Moze ktos z Was wrzucilby tu Sonet 61 w Jego tlumaczeniu? Mam zbiorek Lowinskiego, a chcialabym porownac :) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: prosba (przy okazji) 22.09.06, 10:12 zajrzyj tu: wiersze.annet.pl/w,pokaz,11601,,0,0 jest tłumaczenie sonetu 61 w wersji Słomczyńskiego i Łowińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: prosba (przy okazji) 24.09.06, 09:12 no właśnie prośba - czy Ktoś wie o nowym tłumaczeniu ULISSESA? I kim jest człowiek, który podejmie się taaakiej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: prosba (przy okazji) 24.09.06, 10:03 tu znajdziesz troche informacji forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=36279996&a=36279996 Odpowiedz Link Zgłoś