Dodaj do ulubionych

Maciej Slomczynski - Joe Alex

21.09.06, 18:28
tak naprawde to slawny tlumacz Szekspira i "Ulissesa" Joyce'a byl
bardziej "Joe Alexem" niz Slomczynskim - bo byl synem Angielki i Amerykanina.
Obserwuj wątek
    • Gość: EWa Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.09.06, 18:50
      Coś Ci się z tatusiem pomerdało. A tak naprawdę bardziej był jednak Maciejem
      Słomczyńskim-sam stwierdził, że Joe A. to tylko zabawa dla sfinansowania
      przekładu Ulissesa.
      • mister1 Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 18:53
        Maciej Słomczyński (ur. 10 kwietnia 1922, zm. 21 marca 1998), polski pisarz i
        tłumacz. Urodzony w Warszawie syn Angielki i Amerykanina Meriana Coopera,
        reżysera i producenta filmowego, twórcy słynnego King Konga - dzięki
        przybranemu ojcu, Aleksandrowi Słomczyńskiemu otrzymał polskie nazwisko.

• Gość: Ariadna Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 19:52
          Ojciec Joe Alexa był nie tylko twórcą słynnego "King Konga",ale przede
          wszystkim pilotem i wielkim przyjacielem Polski. Wraz z kilkunastu innymi
          amerykańskimi lotnikami walczył w wojnie polsko-bolszewickiej w 1920, dostał
          się do sowieckiej niewoli,ale zdołał uciec. Potem przez jakiś czas został
          jeszcze w Polsce i był współzałożycielem słynnej szkoły lotniczej w Dęblinie.
          Po powrocie do kraju zajął się produkcją filmową,ale w czssie IIWŚ znów włożył
          mundur pilota i został instruktorem lotniczym, współpracował ze słynnymi
          polskimi lotnikami z dywizjonu 303(i nie tylko},którzy wywodzli się ze szkoły w
          Dęblinie. Jego syn (nazwisko Słomczyński przyjął od ojczyma po rozwodzie
          rodziców) walczył w czasie wojny w polskim ruchu oporu.
      • mister1 Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 18:54
        "Joe Alex" to oczywiscie pseudonim, ale ja nie powiedzialem, ze to prawdziwe
        nazwisko M.S.
    • nchyb Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 19:08
      niezależnie od tego kim był, jego kryminałki pisane jako Joe Alex i jako
      Kazimierz Kwaśniewski - to sam smaczek :-)

A przy okazji polecam książkę "Nie mogłem być inny. Zagadka Macieja
      Słomczyńskiego" autorstwa jego córki Małgorzaty Słomczyńskiej-Pierzchalskiej
      • Gość: EWa Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.09.06, 19:15
        Ze Joe A. to pseudonim wiem, ale ze tatko byl przybrany nie wiedzialam. Bum!
        Bum! Bum! + bije sie w biust. gonki przy literkach mi przestaly dzialac z
        wrazenia.
        • nchyb Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 19:20
          czytając wypowiedź brata Słomczyńskiego, Wojciecha, można się naprawde
          zastanawiać, jak to z tym ojcostwem było. Ale coś mi ze słów pana Wojciecha
          bije olbrzymi konflikt rodzinny, więc któż wie, jak było naprawdę...
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/330033
          • Gość: EWa Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.09.06, 20:43
            Czytałeś(aś) już tę książkę córki Słomczyńskiego? Polecasz?
            • nchyb Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 20:48
              2 razy tam :-)
              Czytałam, uważam, ze warto przeczytać :-)
              • nchyb Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 20:49
                > 2 razy tam :-)
                nie tam, a tak...
                • Gość: EWa Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.09.06, 20:56
                  OK, dzięki, postaram się ją złapać.
          • emka_1 omatko 21.09.06, 23:03
            bosko:) co w tym dziwnego, że syn chce bronić czci własnej matki i dowodzi, że
            ta nie posiadała dziecka z nieprawego łoża? olbrzymi konflikt rodzinny?:)
            chyba jednak nie. zwyczajne braterskie sprzeczki, tyle, że jeden już
            odpowiedzieć nie mógł.

tak przy okazji, polecam jeden z niewielu wywiadów tv jakich maciej słomczyński
            udzielił - nosi tytuł 'pierwszy po boyu' ( i nie jest to dowód wielkiej pychy,
            lecz uznania autora filmu), być może tv kultura albo polonia powtórzą kiedyś.
            a w ogóle to niezwykle dziwne, że człowiek tak niezwykle pyszny, jak chce brat
            i recenzent, tak rzadko się godził na wywiady, występy w tv, przedkładał
            towarzystwo przyjaciół i znajomych lub pracę nad promowanie własnej osoby.
            wspomniany wywiad to odstępstwo od zasad, zgodził się, bo bardzo chciał wydać
            blake'a
            • nchyb Re: omatko 22.09.06, 07:18
              przy zwyczajnych braterskich sprzeczkach to się do siostrzenicy ma inny
              stosunek, przynajmniej takie mam wrażenie... :-)
              • nchyb Re: omatko 22.09.06, 07:25
                tfu, do bratanicy...
                i jeszcze to dyskredytowania opieki nad matką. To tylkojego żona się zajmowała,
                a nei brat. Oj zły ten brat, fuj, fuj, a tu jego córeczka śmiała takie dobroci
                o nim wypisywać...
    • mister1 Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex Utrecht 21.09.06, 22:07
      przed laty czytalem ksiazke Slomczynskiego ( wydana krotko po wojnie) " Szary
      cien" ktorej akcja toczy sie w Utrechcie w Holandii (w ktorym od
      kilkudziesieciu lat mieszkam). Ciekaw jestem skad Slomczynski znal realia
      holenderskie ( teraz to wszystko mozna w pol godzinki zerznac z internetu).
    • wampuka Re: Maciej Slomczynski - Joe Alex 21.09.06, 22:18
      Bardzo, bardzo lubię jego kryminały. Najbardziej chyba ten rozgrywający się w
      teatrze: "Śmierć mówi w moim imieniu". Bardzo, bardzo polecam!
    • skrybcia prosba (przy okazji) 22.09.06, 08:17
      Moze ktos z Was wrzucilby tu Sonet 61 w Jego tlumaczeniu? Mam zbiorek
      Lowinskiego, a chcialabym porownac :)
      • nchyb Re: prosba (przy okazji) 22.09.06, 10:12
        zajrzyj tu:
        wiersze.annet.pl/w,pokaz,11601,,0,0
        jest tłumaczenie sonetu 61 w wersji Słomczyńskiego i Łowińskiego
        • skrybcia Re: prosba (przy okazji) 22.09.06, 12:12
          Serdeczne dzieki :)
          • bdx65 Re: prosba (przy okazji) 24.09.06, 09:12
            no właśnie prośba - czy Ktoś wie o nowym tłumaczeniu ULISSESA?
            I kim jest człowiek, który podejmie się taaakiej pracy?
            • mamarcela Re: prosba (przy okazji) 24.09.06, 10:03
              tu znajdziesz troche informacji
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=36279996&a=36279996

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka