wolfgang87 03.08.05, 00:29 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2852482.html Ciekawe, jakos tak mnie to dziwi, zeby z kleszczem (tzn z wyjmowaniem go) latac po lekarzach. Musialoby to byc naprawde nieumiejetne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_14 Re: Kleszcze.... 03.08.05, 11:22 Bo to w Krakowie było. Tu wszyscy umiej sobie poradzić z kleszczem: za odwłoczek i kręcimy, ale ostrożnie żeby nie urwać. Zwykle 3/4 obrotu i lekkie pociągnięcie starcza a jak nie to w drugą stronę. Nie smarować, nie przypiekać, nie rozdrapywać, nie urywać bo pozostanie główka ze szczypcami a wtedy wyjąć naprawdę trudno. Najlepiej jest nie dopuścić do tego żeby kleszcz zaczął się wgryzać: co jaki czas zdjąć koszulę i strzepnąć, obejrzeć odkryte części ciała i pachwiny, granicę włosów, brwi, przeczesać włosy. Swoją drogą, w tym roku kleszczy jest nadzwyczajny urodzaj, nie tylko w lasach ale i w trawach, dlatego warto mieć na głowie kapelusz, (z rondem) który dodatkowo chroni przed słońcem. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga64 Re: Kleszcze.... i co jeszcze. 03.08.05, 12:50 nie wiedziałam że z kleszczami tyle problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga64 Re: Kleszcze.... i co jeszcze. 03.08.05, 12:51 medycznych ale nie tylko. Trzeba brać sprawy w swoje ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Kleszcze.... 03.08.05, 15:14 hmmm Wolf pamietnych czasów sama wyladowałam na pogotowiu z kleszczem nikt nie chciał wyjąć a jedną ręką sama nie dałabym rady więc nie wiem co Cie tak dziwi to tak jak z oczyszczaniem ran i zrywaniem paznokci (ja to napisałam??!!) niby każdy mógłby sam... a poza tym kleszcze różne swiństwa przenoszą Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Kleszcze.... 03.08.05, 19:06 no jak mnie kleszcz w zadek ugryzie, to fakt, pomoc najblizszych neoceniona i niezbedna, ale ogolnie, to trzeba miec naprawde pecha aby nie udalo sie wyjac samemu. poza tym, to ze ci lekarz wyjmie, wydaje mi sie,iz nie zmieni faktu, ze kleszcz byl oraz tego ze byc moze zdolal przeniesc jakeis paskudzwtow. no chyba ze po wyjeciu lekarz od razu zrobi ci jakies super badania...wtedy to tak, to ma sens... Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: Kleszcze.... 05.08.05, 16:17 w zadek to lepiej osa kleszcz nie lubi tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś