Dodaj do ulubionych

Czas grzybiarzy

01.09.05, 21:00
Bo jak się nie zna na grzybach, to się nie zbiera, co do muchomorów sromotnikowych, jest bardzo łatwo odróżnić od czubajki kani, np. po zapachu, ale jak są głąby i biorą bez pojęcia to już ich problem:)))
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Czas grzybiarzy 01.09.05, 21:00
      Bo jak się nie zna na grzybach, to się nie zbiera, co do sromotników, jest bardzo łatwo odróżnić od czubajki kani, np. po zapachu, ale jak są głąby i biorą bez pojęcia to już ich problem:)))
      • kamilar Re: Czas grzybiarzy 01.09.05, 21:10
        Ja mam prostą zasadę, jeżeli któregoś grzyba nie jestem pewny to go nie zrywam.
      • Gość: Z.P. Re: Czas grzybiarzy IP: *.elpos.net 01.09.05, 21:11
        A czy muchomor sromotnikowy jest w ogóle podobny do kani?
        W artykule czytamy:
        ...Najniebezpieczniejsze są gatunki trujące mylone z jadalnymi. Najczęstszą
        przyczyną zatruć jest właśnie muchomor sromotnikowy, który wygląda identycznie
        jak pieczarka lub gołąbek...
        ...Grzyb trujący łatwo poznać po blaszkowanym spodzie kapelusza. Rozchodzące
        się promieniście blaszki - to jego znak rozpoznawczy;
        • koczisss Re: Czas grzybiarzy 01.09.05, 21:16
          Tak, jest podobny, zwłaszcza młody osobnik, choć i duże są czasem prawie identyczne, ale muchomory nie mają specyficznego zapachu i nie zmieniają tak koloru w miejscach uszkodzenia jak kania:)))
          Muchomor potrafi też być czasem podobny do gołabka, czy do pieczarki, to już nie wiem:)))
          • Gość: Z.P. Re: Czas grzybiarzy IP: *.elpos.net 01.09.05, 21:30
            Pieczarka ma charakterystyczne zabarwienie blaszek i inny korzeń. Jeżeli chodzi
            o gołąbki, to nigdy ich nie zbieram właśnie w obawie przed pomyłką. Co do kani,
            to według mnie różnice są ewidentne, ale oczywiście przy najmniejszych
            wątpliwościach nie należy ich zbierać.
            • koczisss Re: Czas grzybiarzy 01.09.05, 21:32
              Widzisz, a niektóre matołki tego nie wiedzą i żrą sromotniki na potęgę:)))
              • Gość: Z.P. Re: Czas grzybiarzy IP: *.elpos.net 01.09.05, 21:33
                Ale tylko raz.
                • koczisss Re: Czas grzybiarzy 01.09.05, 21:35
                  Czasem uda się przeżyć, ale co to za życie z marskością wątroby, która kwalifikuje sie tylko do przeszczepu???:(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka