koczisss 01.09.05, 21:00 Bo jak się nie zna na grzybach, to się nie zbiera, co do muchomorów sromotnikowych, jest bardzo łatwo odróżnić od czubajki kani, np. po zapachu, ale jak są głąby i biorą bez pojęcia to już ich problem:))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koczisss Re: Czas grzybiarzy 01.09.05, 21:00 Bo jak się nie zna na grzybach, to się nie zbiera, co do sromotników, jest bardzo łatwo odróżnić od czubajki kani, np. po zapachu, ale jak są głąby i biorą bez pojęcia to już ich problem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Czas grzybiarzy 01.09.05, 21:10 Ja mam prostą zasadę, jeżeli któregoś grzyba nie jestem pewny to go nie zrywam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Czas grzybiarzy IP: *.elpos.net 01.09.05, 21:11 A czy muchomor sromotnikowy jest w ogóle podobny do kani? W artykule czytamy: ...Najniebezpieczniejsze są gatunki trujące mylone z jadalnymi. Najczęstszą przyczyną zatruć jest właśnie muchomor sromotnikowy, który wygląda identycznie jak pieczarka lub gołąbek... ...Grzyb trujący łatwo poznać po blaszkowanym spodzie kapelusza. Rozchodzące się promieniście blaszki - to jego znak rozpoznawczy; __________________ Znawcą grzybów to autor artykułu nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Czas grzybiarzy 01.09.05, 21:16 Tak, jest podobny, zwłaszcza młody osobnik, choć i duże są czasem prawie identyczne, ale muchomory nie mają specyficznego zapachu i nie zmieniają tak koloru w miejscach uszkodzenia jak kania:))) Muchomor potrafi też być czasem podobny do gołabka, czy do pieczarki, to już nie wiem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Czas grzybiarzy IP: *.elpos.net 01.09.05, 21:30 Pieczarka ma charakterystyczne zabarwienie blaszek i inny korzeń. Jeżeli chodzi o gołąbki, to nigdy ich nie zbieram właśnie w obawie przed pomyłką. Co do kani, to według mnie różnice są ewidentne, ale oczywiście przy najmniejszych wątpliwościach nie należy ich zbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Czas grzybiarzy 01.09.05, 21:32 Widzisz, a niektóre matołki tego nie wiedzą i żrą sromotniki na potęgę:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Czas grzybiarzy 01.09.05, 21:35 Czasem uda się przeżyć, ale co to za życie z marskością wątroby, która kwalifikuje sie tylko do przeszczepu???:((( Odpowiedz Link Zgłoś