Dodaj do ulubionych

Zostań dawcą szpiku

24.10.05, 21:53
Myślę, że kampania odniosłaby większy skutek, gdyby dziennikarze opisali też,
jak przebiega oddawanie szpiku. Krew kilka razy oddawałem, wiem jak się
pobiera osocze, ale o pobieraniu szpiku - dalibóg - nie mam pojęcia.
Inna kwestia, że każdy powinien się zapisać. Badania na HLA kosztują 700 zł,
a może być sytuacja, że ktoś z naszej rodziny będzie potrzebował szpiku.
Wtedy mamy już odpowiedź, czy możemy być dawcą czy nie, i nic nas to nie
kosztuje. A w sytuacjach problemowych przeważnie nikt nie narzeka na nadmiar
kasy. Zresztą kto teraz na to narzeka...
Obserwuj wątek
    • Gość: inte gracja Re: Zostań dawcą szpiku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 06:41
      Szkoda, że mam już 37 lat. Na pewno bym się zgłosiła. Może jednak mogłabym być
      dawcą? Białaczka to straszna choroba, jeśli można komuś pomóc, uczynię to bez
      wahania.
      • Gość: pjotrek72 Re: Zostań dawcą szpiku IP: 212.244.57.* 25.10.05, 07:18
        nie jestem pewien na 100%, ale chyba w tekście jest błąd - jak dobrze pamiętam
        (mogę się mylić)- dawcą można być do 55 roku życia.
    • Gość: Niewod Re: Zostań dawcą szpiku IP: 212.33.64.* 25.10.05, 08:43
      Z tego co wiem, pobranie szpiku następuje w formie, powiedzmy zabiegu
      operacyjnego, pod znieczuleniem ogólnym (pod narkozą). Tak więc naprawdę trzeba
      się dobrze zastanowić.

Najważniejsze jest to, żeby, jak napisano w artykule, nie wycofać się kiedy już
      znajdziemy się w rejestrze i ktoś zgłosi potrzebę. Wtedy oznacza to prawdziwą
      tragedię biorcy.

Rejestr jest o ile wiem, ogólnoświatowy, więc chyba może zajść potrzeba oddania
      szpiku dla kogoś w np. Chinach. Przy ogólnoświatowym zasięgu rejestru, należy
      się liczyć, że dość szybko zostaniemy wezwani do oddania szpiku.

JEDNAK TE WĄTPLIWOŚCI POWINIEN WYJAŚNIĆ (chyba) AUTOR ARTYKUŁU, JAK MNIEMAM.
      TRADYCJĄ STAŁO SIĘ, ŻE ARTYKUŁY PISANE SĄ W SPOSÓB CAŁKOWICIE DEZINFORMUJĄCY.
      WEDŁUG MNIE, JEŻELI DZIENNIKARZ MA NAPISAĆ "COŚ" ZAMIAST "PRAWDY, CAŁEJ PRAWDY
      I TYLKO PRAWDY" TO LEPIEJ, ŻEBY NIC NIE PISAŁ. CZEKAMY zatem NA INFORMACJE.
    • Gość: Licz Re: Zostań dawcą szpiku IP: 212.33.64.* 25.10.05, 08:49
      Jeżeli na świecie jest 8 mln a w Polsce 20 tyś to przeliczając na liczbę
      ludności w Polsce i na świecie wychodzi, że w Polsce jest dawców około (tylko)
      3 razy mniej (statystycznie). To rzeczywiście tak mało ????
      • anka1 Re: Zostań dawcą szpiku 25.10.05, 08:56
        malo. bo moze byc tak ze wsrod tych dawcow nie znajdzie sie nikt na tyle
        zgodny,zeby osobie potrzebujacej oddac szpik.
    • Gość: sebas Re: Zostań dawcą szpiku IP: 217.97.203.* 25.10.05, 09:11
      Pobranie szpiku kostnego: - Jak każdy zabieg wykonywany w znieczuleniu ogólnym
      pobranie szpiku niesie za sobą potencjalne zagrożenia związane ze znieczuleniem.
      Może wystąpić ból gardła spowodowany zakładaniem rurki intubacyjnej. Następstwem
      znieczulenia ogólnego mogą być również nudności, wymioty i ból głowy. Sam zabieg
      pobrania szpiku może skutkować bólem, obrzękiem lub tkliwością w okolicy
      nakłucia, spowodowanym uszkodzeniem tkanek w czasie aspiracji szpiku. Niezwykle
      rzadko opisywane są powikłania krążeniowe, przejściowe nasilone uczucie ogólnego
      zmęczenia, przejściowe (związane ze znieczuleniem) zaburzenia oddawania moczu.
      Na podstawie dostępnych danych uważa się, że istnieje 2% prawdopodobieństwo
      wystąpienia istotnych powikłań i mniej niż 1% że skutki uboczne pobrania szpiku
      będą trwały dłużej niż 3 miesiące.
      - W rejestrze amerykańskim (National Marrow Donor Program) nie stwierdzono
      śmiertelnego powikłania spowodowanego pobraniem szpiku kostnego. Od roku 1987
      wykonano 8000 pobrań szpiku. Większość dawców powraca do pełnej sprawności w
      ciągu 2-3 tygodni od pobrania szpiku.

Generalnie to wystarczy wpisac w wyszukiwarce odpowiednie haslo i wszystko
      bedzie na ekranie, proste co nie ;)?
      Pierwszy lepszy link: www.fundacjauj.pl/foundation.php?l=en=pl&p=information
      • Gość: sebas Re: Zostań dawcą szpiku IP: 217.97.203.* 25.10.05, 09:13
        www.poltransplant.org.pl/main.html
        • Gość: Licz Re: Zostań dawcą szpiku IP: 212.33.64.* 25.10.05, 14:56
          Jeżeli wszystko jest w "necie" to po co gazety i dzienikarze ??? W dodatku
          niedoinformowani i nie umiejący sklecić artykuliku ??? Proste, nie ???
      • myshaq Re: Zostań dawcą szpiku 26.10.05, 00:20
        Dzięki za wyczerpujące informacje. Jeszcze jedno pytanko - z kości której
        (których) części ciała szpik jest zazwyczaj pobierany?
        • anka1 Re: Zostań dawcą szpiku 26.10.05, 08:55
          z tzw. talerza biodrowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka