Dodaj do ulubionych

Smutny koniec Radia Klasyka

15.11.05, 20:52
Włączam ja sobie parę dni temu Radio Klasykę, a tu jakieś łubudubu zaczyna mózg lasować, zupełnie jak w prawie całej reszcie naszego eteru. Poszukałem i znalazłem:

"09-11-2005
Komunikat prasowy

Radio Roxy FM od dziś nadaje w Warszawie na 103,7. Roxy FM - to nowy projekt Grupy Radiowej Agory - radio w rockowym klimacie.

Roxy adresuje swój program do mieszkańców wielkich miast, osób w wieku 20-35 lat, wykształconych, ambitnych, ciekawych świata, stąd nasza obecność także w Warszawie - powiedział Bartosz Hojka, dyrektor Grupy Radiowej Agory".

Niestety, nie załapuję się do tej kategorii. Może ja i jestem ambitny, ale aż taki, to chyba raczej nie (mniejsza już o ten przedział wiekowy).
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Smutny koniec Radia Klasyka 16.11.05, 09:47

Draństwo. Nie lubię Agory. Pozostało już tylko RMF-classic 98,3.
    • kanarek2 Re: Smutny koniec Radia Klasyka 16.11.05, 23:17
      Utrzymanie radia kosztuje: stacja radiowo-internetowa
      theclassicalstation.org/
      nadaje wylacznie muzyke klasyczna, bez reklam, rocznie potrzeba im ponad 600
      tys. $. Wlasnie zbieraja pieniadze od sluchaczy, sa przy 500 tys.$. Program maja
      calkiem calkiem, i spora publicznosc.

Troche sobie nie wyobrazam zbiorki pol miliona dolarow przez prywatna stacje w
      Polsce.
      • cymber.gaj Re: Smutny koniec Radia Klasyka 17.11.05, 14:42
        Rzeczywiście sympatyczna stacja. Na stronie internetowej podają szczegółowy program, łącznie z wykonawcami. Można się zaczaić na coś, co się lubi. Np. dziś o 19.30 (u nich o 13.30) będzie 6 nokturnów Chopina w wykonaniu Janisa.

Zaś co do kosztów utrzymania, to Agora zgarnia tyle na innych frontach, że chyba stać ją na jedną stacyjkę z muzyką klasyczną. RMF jakoś sobie z tym radzi (odpukać!).
        • iwa_ja Re: Smutny koniec Radia Klasyka 17.11.05, 21:16
          Ja mam właściwie cały czas włączone rmfclassic.pl, ale od jakiegoś czasu nie
          chce mi odbierać z komputera, a na zywca jakość jest potworna. Coś pytają o
          jakieś "brownse" (?).
          • cymber.gaj Re: Smutny koniec Radia Klasyka 17.11.05, 23:51
            iwa_ja napisała:

> od jakiegoś czasu nie chce mi odbierać z komputera, a na zywca jakość jest potworna.

Spróbuj tego:

www.rmf-classic.pl/rmfclassic.asx
            Powinien Ci się samoczynnie uruchomić Windows Media Player i zacząć grać.
            • cymber.gaj Re: Smutny koniec Radia Klasyka 18.11.05, 00:01
              Ewentualnie możesz sama uruchomić Windows Media Player, w menu Plik
              wybrać "Otwórz adres URL" i wkleić ten adres, który podałem wyżej.
              • jan.kran Re: Cymbergaj :)))))))) 18.11.05, 08:17
                Bardzo dziękuję za klasyczną linkę . Wprawdzie była dla Iwy ale ja skorzystałam
                przy okazji.
                Razem ze zmianą laptopa przepadły mi linki do moich ulubionych rozgłośni
                radiowych w tym do RFM classik.
                Teraz sobie słucham ponownie...
                Kran:))))
                • cymber.gaj Smacznego. Miło mi, że się na coś przydałem. 18.11.05, 14:03
                  A jakie jeszcze linki Ci przepadły? Moze mógłbym coś podrzucić.

Na razie polecam

www.live365.com/cgi-bin/directory.cgi?genre=classical
                  Jest tam szeroki wybór stacji z muzyką klasyczną. Np. stacja "Mozart forever, always" nadaje przez całą dobę tylko Mozarta:

www.live365.com/stations/mozartmp3?site=live365
                  Wielu z tych stacji można słuchać za darmo, ale niektóre są płatne. Za opłatą można też mieć lepszą jakość z tych bezpłatnych.
                  • jan.kran Re: Smacznego. Miło mi, że się na coś przydałem. 18.11.05, 18:19
                    Wysocki , barok .. ale to ostatnie odtworzyłam.
                    Ten Mozart mnie interesuje w wolnej chwili zajrzę...
                    Generalnie słucham muzyki z odtwarzacza pozakompowego ale właśnie RFM classic
                    czy ten barok bardzo lubię:))))
                    Pozdrawiam.
                    Kran
                    • arana Re: Smacznego. Miło mi, że się na coś przydałem. 18.11.05, 18:28
                      jan.kran napisała:

> Wysocki , barok .. ale to ostatnie odtworzyłam.

Jak to zrobiłaś? Mnie nie chce wejść! :(
                      • cymber.gaj Re: Jak to zrobiłaś? Mnie nie chce wejść! :( 18.11.05, 18:51
                        Znaczy co nie wchodzi? RMF Classic?
                      • arana Re: Smacznego. Miło mi, że się na coś przydałem. 18.11.05, 18:56
                        RMF wchodzi. Dwa następne adresy nie chcą.
                        • cymber.gaj Re: Smacznego. Miło mi, że się na coś przydałem. 18.11.05, 19:11
                          A jaką masz przeglądarkę?
                          • arana Przeglądarka 18.11.05, 19:12
                            Internet Explorer
                            • cymber.gaj Re: Przeglądarka 18.11.05, 19:17
                              Muszisz włączyć Java Script i cookies.

Narzędzia > Opcje internetowe > zakładka Zabezpieczenia > Poziom domyślny
                              oraz zakładka Prywatność > Domyślne

Kliknij OK i spróbuj jeszcze raz te adresy. Po wybraniu stacji i "Play" otwiera się ich firmowy odtwarzacz i zaczyna grać.
                              • arana Re: Przeglądarka 18.11.05, 19:20
                                Dzięki! :)
                              • drobo Re: Przeglądarka 18.11.05, 19:59
                                otwiera się ich firmowy odtwarzacz i zaczyna grać...

ja dostaję białej gorączki na myśl o konieczności korzystania z
                                zaimplementowanych na stronach odtwarzaczy "firmowych". Preferuję "surowe" WMP,
                                WinAmp czy RealPlayer. Oczywiście, wiele stacji podaje bezpośredni link
                                do "potoku". Czy da się jakoś wyłuskać taki link, jeśli na www brak skrótu
                                uruchamiającego wspomniane odtwarzacze?
                                • cymber.gaj Re: Przeglądarka 18.11.05, 23:53
                                  drobo napisał:

> ja dostaję białej gorączki na myśl o konieczności korzystania z
                                  > zaimplementowanych na stronach odtwarzaczy "firmowych". Preferuję "surowe"...

Mnie też to trochę wkurzało, ale można się przywyczaić, zwłaszcza jeśli ma się za to do wyboru ok. 200 stacji z samą tylko muzyką klasyczną, nie licząc reszty. Np. teraz słucham sobie Early Music .net Radio (muzyka XVIII-wieczna i wcześniejsza). Do niedawna była możliwość wybrania własnego odtwarzacza i wtedy można było podejrzeć "potok", ale wycofali się z tego, bo przez ten swój mogą wcisklać reklamy. W końcu można też ten ich odtwarzacz schować (zminimalizować) i wtedy reklam nie widać.
                                  Za ok 20 zł miesięcznie można wykupić abonament "VIP" i wtedy instaluje się na komputerze małe, zgrabne radyjko podobne do samochodowego. Ma się wówczas dostęp do wszystkich stacji i nie ma reklam.
    • ncc2000 Re: Smutny koniec Radia Klasyka 17.11.05, 15:54
      Ja słucham wyłącznie 2 PR
      • peternak Re: Smutny koniec Radia Klasyka 18.11.05, 08:02
        Wreszcie... ;)
        • rumburakk1 Re: Smutny koniec Radia Klasyka 19.11.05, 09:24
          niestety radia prywatne muszą n siebie zarabiać choć z tego co kojarzę rmf swoją
          klasykę ciągle musi dotować - no ale ich na to stać. Podobnie jak PR - i oby jak
          najdłużej. Agora ma inną strategię - zupełnie przeciwną do rmf. Rmf chce jak
          najmniej mieć wspólnego z polityką (kiedyś była afera jak naczelny RMFfm
          powiedział ze na jego antenie nie będzie polityków i chciał nawet wywalic z
          ramówki serwis informacyjny). dziś wygląda to już trochę inaczej i newsy
          pozostały a politycy w ograniczonym zakresie wrócili, ale wiem że kiedyś rmf
          mocno przymierzał się do stworzenia kanałow tematycznych "teatr,
          klasyka,literatura itd", ale po wejściu platform cyfrowych dali sobie spokój i
          został tylko rmf klasyczny.
          Agora jest koncernem medialnym który coraz mocniej wkracza w dziedzinę polityki.
          Przecież Wyborcza jest ju organem pewnej formacji politycznej (na tym forum nie
          będę pisał jakiej bo to chyba zbędne).
          Zresztą ... co tam polityka. Polityka to kasa. I tyle. Ja radia nie słucham -
          oprócz dwójki bo tego co leci w eterze nie da się słuchać. No może przy
          majstrowaniu przy rowerze tudzież samochodzie cos tam brzęczy, ale wolałbym aby
          coś tam mówiono bo przy Mandarynie dostaje globusa.
          • arana Rumburaku... 19.11.05, 16:15
            ... jako gorąca wielbicielka dziewiętnastowiecznej literatury, dziekuję za
            globusa. Ja go nie dostaję, ale wyłącznie dlatego, że wreszcie oswoiłam
            współczesność. :)
        • arana Re: Smutny koniec Radia Klasyka 21.11.05, 16:46
          peternak napisał:

> Wreszcie... ;)

Dlaczego?
    • kanarek2 Re: smutny koniec, czyli finanse. USA. 14.12.05, 00:35
      Raz jeszcze o finansach:
      mam w reku program Boston Symphony. Na ostatnich stronach lista darczynców z
      podzialem na kategorie. Pewna para dała symfonii ponad 2 miliony. Pierszy
      *anonimowy* dawca w kategorii od 100 tys. do 250 tys dolarów. Następny
      anoniomowy "100-250 tys."
      W mieście w którym bywam, ściślej w filharmoii, w zeszłym roku, koncert zaczyna
      się od tego że pan X zrobił swojej żonie prezent urodzinowy, mianowicie kupił
      jej Steinwaya i ofiarował go miejscowej orkiestrze. (Scislej mówiąc on zapłacił
      połowę, orkiestra drugą połowę, ale zawsze.) O czym poinformował publiczność
      przed koncertem przedstawiciel filharmonii. Małżeństwo było na sali, i pełen
      satysfakcji biłem im brawo z innymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka