deni8 18.01.06, 20:39 Dziś u wyznawców prawosławia świecenie wody (Kreszczenie Gospodnie)W Gródku odbędzie się na Supraślance. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolcia59 Re: Święcenie wody 18.01.06, 22:55 Dodam tylko ,że o 3 nad ranam.Jaką silną trzeba mić wiarę,by wytrzymać całą mszę i nabrać poświęconą wodę.A ziąb się robi jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
bloodedhabit Re: Święcenie wody 19.01.06, 09:13 To prawda trzeba mieć silną wiarę! I co poniektórzy ją posiadają, ale nie wszyscy, niektórzy przeszliby jeszcze większe męki, aby zabłysnąć w oczach niektórych ludzi. Sprawa jest prosta widzą cię w cerkwi czy kościele często to powiedzą "dobry człowiek". I się zgadza , ale nie każdy większość to sukinsyny i padalce przebrzydłe, ścierwa i śmierdzące gnoje. Wiadomą rzeczą jest np. to iż każdy duchowny ma jakieś tam wpływy w samorządach, władzach itp. i dla tego ścierwa się modlą a nie dla tego, że kochają boga. Proszę wybaczyć, ale nie chcę i nie leży w mojej intencji urażanie osób wierzących bo za taką osobę sam się uważam. Ale trzeba fałszywców demaskować to są podli ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
fryz5 Gródek-hm? 07.02.06, 19:32 W tej miejscowości jest jakiś hotel, pensjonat? Odpowiedz Link Zgłoś
and5 Re: Święcenie wody 19.01.06, 12:56 W Wiadomościach TVP 1 o 12.00 była relacja ze święcenia wody w Gródku. Sławna nasza wioska robi się:) Odpowiedz Link Zgłoś
jan381 Re: Święcenie wody 19.01.06, 17:02 and5 napisał: > W Wiadomościach TVP 1 o 12.00 była relacja ze święcenia wody w Gródku. Sławna > nasza wioska robi się:) >sławna może ale czyim kosztem i za ile i co ta sława daje nam prostaczkom i naszej wiosce i czy od tej sławy przybędzie miejsc pracy w naszej wiosce Odpowiedz Link Zgłoś
and5 Re: Święcenie wody 19.01.06, 23:02 Miejsc pracy to na pewno nie przybędzie, ale zawsze to miło popatrzec jak nasza gminę pokazują w TV w dodatku ogólnokrajowym programie. Przynajmniej pokazują z dobrej strony a nie ze "w Gródku na podlasiu zabito 10 osób czy cuś takiego". A ja byłem dumny z tego że pokazali, o!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bloodedhabit Re: Święcenie wody 08.02.06, 07:57 and5 napisał: > W Wiadomościach TVP 1 o 12.00 była relacja ze święcenia wody w Gródku. Sławna > nasza wioska robi się:) Drogi and-dzie5 i gdzie tu ta sława, coś ci się lekko pomieszało, co to ma wspólnego ze sławą. Odpowiedz Link Zgłoś
antybioticmax Re: Święcenie wody 19.01.06, 23:24 No i co z tego pokazali i tyle! I z czego tu być dumnym? Nie widzę żadnych powodów. Codziennie w telewizji pokazują jakieś miejscowości i co trzeba ich mieszkańcom byc od razu dumnym! Powodem do dumy byłaby poprawa bytu mieszkańców jakieś przedsięwzięcie mające wyższy cel a tak co? phi......? Odpowiedz Link Zgłoś
lock2007 Re: Święcenie wody 26.01.06, 12:59 Ja osobiście jestem bardzo dumna z tego,że nasz grÓdek został pokazany w ogólnokrajowym dzienniku.To jest bardzo budujące dla prawosławia i ludzi,którzy przyszli nad rzekę by się modlić a nie jak napisał blood...aby zdobyć szacunek innych. Odpowiedz Link Zgłoś
bloodedhabit Re: Święcenie wody 27.01.06, 08:36 lock2007 napisała: > Ja osobiście jestem bardzo dumna z tego,że nasz grÓdek został pokazany w > ogólnokrajowym dzienniku.To jest bardzo budujące dla prawosławia i ludzi,którzy > > przyszli nad rzekę by się modlić a nie jak napisał blood...aby zdobyć szacunek > innych. Został pokazany! I bardzo dobrze! Niektórzy się modlili a inni robili tylko pozory i ich bogobojne miny nie potrafiły zatuszować fałszu na ich gebach! Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia59 Re: Święcenie wody 29.01.06, 09:50 Ogólnie to dobrze, że ktoś się postarał i zorganizował, aby to pokazać w telewizji. Jakby baciuszka chciał, powiedziałby wiernym, aby tłumnie przychodzili bo będzie TV. Ale to przecież nie o to chodzi, wszyscy o tym wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan381 Re: Święcenie wody 04.02.06, 09:24 swięcenie święceniem a kto ten bałagan na rzece posprząta może będzie tak stał do następnego roku a może to będzie miejsce chwały naszego ojca RUDIEGO i naszego wójta ku ich wiecznej chwale Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia59 Re: Święcenie wody 06.02.06, 09:59 Te schodki aż kuszą by na nie wejść.Mam nadzieję ,że nie dojdzie do tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
jan381 Re: Święcenie wody 07.02.06, 11:40 karolcia59 napisała: > Te schodki aż kuszą by na nie wejść.Mam nadzieję ,że nie dojdzie do tragedii. >jeśli dojdzie do tragedii to i tak niebędzie winnych powiedzą że nietrzeba było tam wchodzić a jak będzie niebosZczyk to jest nadzieja że OJCIEC RUDI nie zaceni słono za swą posługę może koszty posługi pokryje wójt czli MY WSZYSCY MIESZKAŃCY GRÓDKA Odpowiedz Link Zgłoś
jan381 Re: Święcenie wody 15.03.06, 21:19 jan381 napisał: > swięcenie święceniem a kto ten bałagan na rzece posprząta może będzie tak stał > do następnego roku a może to będzie miejsce chwały naszego ojca RUDIEGO i nasze > go wójta ku ich wiecznej chwale > >cikawi mnie odczego pomaga ta woda Swieconaikto wybrał te miejsce gdzie bobry żrą i srają ico nato SANEPID Odpowiedz Link Zgłoś
antybioticmax Re: Święcenie wody 07.02.06, 13:14 Oczywiście i ja nic nie mam do kultywowania tradycji i prawosławia wręcz to popieram. Może żle sie wyraziłem, ale chodzi mi o to żeby nie robić w Gródku takiego małego państwa Białoruskiego! Bo skutki tego będą oczywiście opłakane dla tut. społeczności która nie zdaje sobie z tego sprawy a szczególnie dla młodzierzy która tu chce pozostać i mieszkać. Kaszubi, ślązacy, Górale itp. rozmawiają językami zupełnie niezrozumiałymi w innych rejonach Polski a uważają się za Polaków. Kultywują swoją tradycję i czerpią z tego zyski . Kiedyś gdzieś na stronie www.grodek.pl/ nie mogę znależć gdzie bo chyba wykasowali przeczytałem, że w Gródku zamieszkuje większość Białoruska no to jest dla mnie paranoja. Prawosławna tak ale Białoruska! Rypie niektórych pod kopułą i tyle! Może ktoś zrobi spis powszechny ilu ludzi w Gródku uważa się za Białorusinów! Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia59 Re: Święcenie wody 07.02.06, 19:28 Sprawdź swoje drzewo genealogiczne czy masz w nim samych Polaków z pochodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
antybioticmax Re: Święcenie wody 07.02.06, 22:50 karolcia59 napisała: > Sprawdź swoje drzewo genealogiczne czy masz w nim samych Polaków z pochodzenia? Jak prześledzę drogę ewolucyjną człowieka to stwierdzę, że mam naprawdę duzo różnej nacji przodków kuzynów i krewnych i niekoniecznie mi to się podoba chociaż wpływu na to nie mam. Ale ważne jest to, że czuję się Polakiem! Odpowiedz Link Zgłoś