19.01.06, 22:59
Na poczatku zaznacze,ze nie jestem znawca muzyki ani historii,ale chcialabym
z wasza pomoca rozstrzygnac nastepujacy dylemat : Jakiej narodowosci byl
Mozart? Urodzony w Salzburgu,ktory (z tego co zrozumialam)w owym czasie
stanowil odrebna jednostke polityczna,czy slusznie uwazany jest przez Niemcow
za kompozytora niemieckiego czy raczej nalezy uwazac go za Austriaka czy po
prostu za Salzburgczyka?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rumburakk1 Re: Mozart 20.01.06, 08:01
      myślę że nie byłoby tego problemu gdyby takiemu jednemu na B. nie przyszło do
      głowy klecenie tzw Rzeszy z kilku państewek w których ludzie mówili po
      niemiecku. Całość nazwał tak jak nazwał, cesarstwo narodu niemieckiego czy jakoś
      tak. od tego momentu ludzie mieszkający na obszarze tego państwa nazywają się
      Niemcami a tych naddunajskich górali mają za chłopków mówiących jakimś dziwnym
      narzeczem. Zeby było śmieszniej to jeszcze w czasach Amadea powszechne było
      przekonanie że to właśnie nad Dunajem mieszkają sami niemcy i to Habsburgowie
      mieli być Niemcami którzy stworzą Rzeszę. Nie wyszło jak wiadomo - jest austria
      i są NIemcy. Dzisiejsze niemcy to twór powstały na zrębach dawnych Prus i
      północnych ziem - landów. Jeśli przyjąć kryterium językowe to najczystszy
      niemiecki można usłyszeć w okolicach Hannoveru pod warunkiem że się nie wejddzie
      do tureckiej dzielnicy.
      KiedyS nie było tego problemu - wszyscy uważali sie za Niemców łącznie z
      Mozartem który pisał o sobie deutscher - tyle że znaczyło to kompletnie co
      innego niż dziś. powtórzę raz jeszcze - to dzisiejsza Austria pretendowała do
      bycia Deutschlandem, ale dam głowę że amadeo nie chciał mieć z Prusakami i ich
      stolicą w Berlinie nic wspólnego.Zresztą dawnej bawarii skąd bodaj pochodził
      papa mozart bliżej kulturowo było do Habsburgów niż Hohenzollernów i tak jest do
      dzis. Katolicki land który jest bliższy Austrii niż protestanckiej północy - to
      są bardzo duże mentalne i kulturowe róznice.
      reasumując - sytuacja identyczna jak z CHOPINEM. Ojciec francuz, matka piolka,
      ojciec bawarczyk, matka austriaczka. Synowie wychowani w kulturze swoich matek -
      chopin polskiej a mozart w austriackiej - salzbursko-wiedeńsko-praskiej. Tyle że
      u mozarta jest ten kłopot z pojęciem "NIemiec i Niemcy". Niemcy haydna też
      uważają za swego a to przeciez Austriak jeszcze bardziej niż Mozart jeśłi można
      tak powiedzieć.
      Zresztą ja jestem zdania że już dosyć tych dyskusji kto był kim. może by tak w
      ramach unijnej normy znieść obywatelstwa tym świętym mężom i córom bo tylko
      kłótnie z tego powodu.
      • a000000 Re: Mozart 20.01.06, 11:05
        W czasach Mozarta nie istniało dzisiejsze pojęcie narodu jako wspólnoty
        etnicznej, kulturowej, religijnej, językowej która tworzy państwo. Te tendencje
        powstały już po śmierci Mozarta. Myślę, że sam uważał się za Niemca, poddanego
        Habsburgów.
        Ja go uważam, zgodnie z moim pojęciem narodowości, za austriackiego Niemca.
        Dziedzictwo dzisiejszej Austrii. Zwłaszcza, że w czasach Mozarta istniała już
        odrębność państwowa Austrii (wschodni kraj) i dzisiejszych Niemiec składających
        się z ówczesnych Prus, Bawarii i innych księstw zamieszkałych przez ludzi
        niemieckojęzycznych.
    • przemkowa.b Re: Mozart 21.01.06, 20:55
      uważa się go za jednego z "klasyków wiedeńskich".:)))
    • agiamavra Re: Mozart 25.01.06, 19:35
      Dziekuje wszystkim za wyrazone opinie.
      Pozdrawiam.
    • bdx65 Re: Mozart 27.01.06, 11:12
      Dla mnie zawsze będzie Austriakiem - Salzburg, Wiedeń..., ale właściwie to
      Europejczyk (od dziecka podróżował i dawał koncerty), więc dzisiaj mieszkałby
      pewnie w Brukseli.
      • wiksadyba1 Re: Mozart 29.01.06, 22:30
        Salzburg nie był częścią Austrii, kiedy urodził się w nim Mozart. To stało się
        dopiero w 1816 po Kongresie Wiedeńskim. Wcześniej Salzburg był arcybiskupstwem,
        które uzyskało w Średniowieczu niezależność od Bawarii. Poza tym temat i to, w
        jakim sensie Mozart może być uważany za Niemca, wyjaśnił dobrze Rumburakk1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka