Dodaj do ulubionych

Punkt widokowy ...

19.02.06, 16:51
Czy ktos był kiedyś na górze na Pietraszach ( pomiędzy fabrykami, tuż przy lesie - dojazd od ulicy Pietrasze i Stefana Batorego)?
To SUPER punkt widokowy na całe miasto. Może ktoś wie dlaczego nie można tam wjechać samochodem i spędzić miło czas. Moze znalazł by sie ktoŚ kto zrobił by tam mały parking.
To super miejsce, zachęcam do odwiedzin.
Obserwuj wątek
    • lowca_nagrod Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 16:54
      A czy ktos byl moze na wiezy kosciola Sw Rocha .Slyszalem wiele opowiesci o
      wspanialych widokach na cale miasto .Tylko mam pytanie jak sie tam dostac? ,
      chyba trzeba miec znajomosci).
      • kris_bialystok Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 16:59
        Przy cerkwi Św. Ducha mają postawić dzwonnicę 70m. i ma być też mały taras widokowy. To dobry pomysł z takimi tarasami widokowymi - fajne tez są widoki z UM ma 14 pieter.
        • koczisss Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 17:02
          Tylko weź poprawkę na to, ze cerkiew jest w dole, i to nie jest najlepsze
          miejsce na takie coś.
          Kościół św. Roha nie dość, ze jest w wyższym miejscu miasta, to do tego na górce
          i jest wyższy!
          • nekroskop88 Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 17:06
            Ale dzwonnica ma być wyższa niż cerkiew :)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36794207
            • koczisss Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 17:31
              No i co z tego? Cerkiew stoi w zagłębieniu terenu, jadąc w stronę Bacieczek,
              trzeba jechać pod górkę, jadąc w stronę miasta również.
              Roha jest najlepszym punktem widokowym, 88 m wieży+wzgórze, nie ma wyższego
              punktu w mieście.
              Wieża przy cerkwi będzie miała wysokość względną mniejszą niż Rocha.
      • koczisss Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 17:01
        Proboszcz mógł by się postarać i zorganizować!
        Przecież za wstęp by mógł brać symbolicznął złotówkę, a chętnych brak by nie
        było, więc miałby znaczny dochód.
        Ale po co coś robić, przecież lepiej kasę wyciągać z tacy, po co inaczej zarabiać?
        • grat.nowy Re: Punkt widokowy ... 23.02.06, 08:17
          Ty tak serio pleciesz takie bzdury czy tylko głupkowato prowokujesz? Niby jak
          to sobie wyobrażasz - zastępy ludzików pnące się na wieżę? Kto zapewni im
          bezpieczenstwo, kto przystosuje wieżę?
      • nutopia Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 17:12
        lowca_nagrod napisał:

> A czy ktos byl moze na wiezy kosciola Sw Rocha .Slyszalem wiele opowiesci o
        > wspanialych widokach na cale miasto .Tylko mam pytanie jak sie tam dostac? ,
        > chyba trzeba miec znajomosci).

ja byłam:)
        zaprowadził nas tam ksiadz od religii jak byłam w ósemj klasie
        myslę, że jak poprosisz jakiegoś księdza to cie tam zaprowadzi
        • Gość: Stanisław Re: Punkt widokowy ... IP: *.pools.arcor-ip.net 19.02.06, 17:25
          Byłem jakieś 6 lat temu. Co łaska w kancelarii parafialnej kosztowało 10
          złotych i poprowadził mnie jakiś przyboczny księdza, jakiś starszy człowiek.
          Pogoda była kiepska, przedwiośnie i do tego pochmurno więc widoki były nie
          specjalne. Aha i uwaga na sprzęt elektroniczny; promieniowanie zainstalowenej
          tam anteny radiowej zepsuło mi aparat fotograficzny.
          • kris_bialystok Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 17:34
            A ile tam miejsca jest?
            • Gość: Stanisław Re: Punkt widokowy ... IP: *.pools.arcor-ip.net 19.02.06, 17:39
              Jest tam taka galeria wokół wieży - weszłoby na pewno ze 20 osób; jedyna
              trudność to samo wejście wewnątrz wieży, żelazna drabina przytwierdzona do
              ściany i może dlatego boją się tam wpuszczać.
              • lowca_nagrod Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 17:46
                Zelazna drabina ? A ja slyszalem o okraglych schodach wewnatrz wiezy ,natomiast
                drabina wchodzi sie na najwyzszy punkt ,tam gdzie jest ta figurka .Wiec jak to
                wkoncu jest ?
                • lowca_nagrod Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 17:48
                  a moze ktos ma jakies fotki wiezy od wewnatrz , badz tez zdjecia robione z
                  najwyzszego jej punktu?
                  • kris_bialystok Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 17:51
                    Ludzie drabina na takiej wysokości - turysto ubezpieczecz się na życie!
                    Czyli nie przystosowane dla ludzi. No chyba najwyższy budynek w Białym?
                    • lowca_nagrod Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 17:55
                      Wobec tego proponuje zastapic drabine schodkami , ustalic godziny zwiedzania
                      oraz ceny biletow.
                      • kris_bialystok Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 17:57
                        Abp ma chody w UM więc powinno to trwac parę minut i schody gotowe:)
                    • Gość: Stanisław Re: Punkt widokowy ... IP: *.pools.arcor-ip.net 19.02.06, 17:59
                      Ma rację Łowca_Nagród - drabina jest dopiero pod koniec; większość trasy
                      wiedzie po schodach.
                      • kris_bialystok Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 18:02
                        Jak by było to bardziej dostepne, to sporo wycieczek by się tam wybrało.
                        • nekroskop88 Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 18:02
                          Ale też trzeba było by to rozreklamować ;)
                          • kris_bialystok Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 18:07
                            Dokładnie, to jest super pomysł. Ilu białostoczan wybrałoby się tam, turyści. Do mnie często przyjeżdżają goście i już jest miejsce gdzie można ich zaprowadzić.
                            No ewentualnie jakiś wieżowiec. Super jest też widok z wieżowców na Słonecznym Stoku.
                • nutopia Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 19:10
                  lowca_nagrod napisał:

> Zelazna drabina ? A ja slyszalem o okraglych schodach wewnatrz
                  wiezy ,natomiast
                  > drabina wchodzi sie na najwyzszy punkt ,tam gdzie jest ta figurka .Wiec jak to
                  > wkoncu jest ?

okrągłe schody w środku wieży
        • lowca_nagrod Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 18:02
          nutopia napisala:

ja byłam:)
          zaprowadził nas tam ksiadz od religii jak byłam w ósemj klasie
          myslę, że jak poprosisz jakiegoś księdza to cie tam zaprowadzi

To ja mialem pecha poniewaz od 6 -stej klasy religie przeniesli do szkol gdzies
          po 89 roku .A przy okazji sie spytam czy duzo grup z lekcji religii wchodzilo na
          wieze?
          • nutopia Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 19:15
            lowca_nagrod napisał:

> nutopia napisala:
            >
            > ja byłam:)
            > zaprowadził nas tam ksiadz od religii jak byłam w ósemj klasie
            > myslę, że jak poprosisz jakiegoś księdza to cie tam zaprowadzi
            >
            > To ja mialem pecha poniewaz od 6 -stej klasy religie przeniesli do szkol
            gdzies
            > po 89 roku .A przy okazji sie spytam czy duzo grup z lekcji religii wchodzilo
            n
            > a
            > wieze?

\nie sądzę, ze mną religię miał ksiądz Tałałaj i on był otwarty na takie rzeczy
            chyba go uprosiliśmy:)
            a widoki rzeczywiście-niezapomniane
            • Gość: wkoronkiewicz Re: Punkt widokowy ... IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 19.02.06, 21:06
              nieładnie się chwalić, ale jednak się pochwalę. podczas renowacji figury Matki
              Boskiej udało mi się wejść z księdzem proboeszczem do punktu, gdzie ustawiona
              jest figura. wyobraźcie sobie, że szliśmy po rusztowaniach ustawionych na owej
              widokowej galeryjce. osiem poziomów rusztowań, metalowe drabinki, a od
              przepaści oddzielała tylko cienka siatka...
              obecnie na owej opisywanej przez Was widokowej galeryjce zamontowane są radiowe
              nadajniki. może to jest powód, że na górę nie wpuszczana jest publiczność?
              a skoro o wieżach mowa, czy ktokolwiek był na którejkolwiek z wież kościoła
              farnego?
              • Gość: Z.P. Re: Punkt widokowy ... IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.02.06, 21:27
                Nekroskop chyba kiedyś wylądował tam na spadochronie.
                • nekroskop88 Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 21:29
                  Tak, bardzo sympatyczne miejsce.
                • lowca_nagrod Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 21:33
                  Nawet jesli ktos tam byl to i tak widok z Fary to nie to co z Rocha .nie
                  wspominajac juz o nowych kosciolach ktore nie maja nawet porzadnych wiez tylko
                  kikuty jak np kosciol na Dziesiecinach .
                  • kris_bialystok Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 21:36
                    Ja znowu wracam do górki na Pietraszach, przyszło mi do głowy, że tam mozna zbudować kino samochodowe. Ale byłby czad, widok na miasto, jakiś filmik z boku. Ciekawe czy u nas ludziska by polubiły ten rodzaj kina?
                    • lowca_nagrod Re: Punkt widokowy ... 19.02.06, 22:03
                      Ta gorka byla kiedys opisana w darmowym magazynie Gazela jako i dealne miejsce
                      aby pojechac tam samochodem z dziewczyna .Wiec istnieje szansa aby kino w
                      okresie letnim sie przyjelo .
    • Gość: mocniak Re: Punkt widokowy ... IP: 80.50.35.* 20.02.06, 00:18
      kris_bialystok napisał:

> To SUPER punkt widokowy na całe miasto. Może ktoś wie dlaczego nie można tam wj
      > echać samochodem i spędzić miło czas. Moze znalazł by sie ktoŚ kto zrobił by ta
      > m mały parking.

To problem Ci podejść 600m spod SP32 na ten punkt widokowy? Pewnie dlatego
      właśnie samochody nie mogą tam wjechać, bo to kuźwa las jest, a nie parking.

W sypialni też se parking zrób. Akurat spalinki z blaszaka powinny bardzo
      uprzyjemnić wypoczynek w łóżku...
      • kris_bialystok Re: Punkt widokowy ... 20.02.06, 09:19
        Właśnie dlatego nikt tam nie może pojechać bo nie ma gdzie zaparkować, a parking może być bliżej, ale go nie ma. Jak coś dobrze jest zrobione i w zgodzie z naturą to nie powinno nikomu przeszkadzać.

A tak już ten swiatek jest zrobiony, ze bez balszaka to się nie obędzie.
        • Gość: mocniak Re: Punkt widokowy ... IP: 80.50.35.* 20.02.06, 20:07
          kris_bialystok napisał:

> Właśnie dlatego nikt tam nie może pojechać bo nie ma gdzie zaparkować, a
          > parking może być bliżej, ale go nie ma.

Mylisz się. W zimie roi się tam od narciarzy na biegówkach i ludzi na sankach, w
          lecie od rowerzystów i od XC, i od 4X.

Jedyne czego tam brakuje to spalin i hałasu samochodów. Rzeczywiście.

> Jak coś dobrze jest zrobione i w zgodzie z na
          > turą to nie powinno nikomu przeszkadzać.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale parking będzie zgodny z naturą o ile nie bedą na
          nim parkować samochody. Co jak co, ale mimo wszystko LAS w tak małej odległości
          od centrum miasta powinien być szczególnie chroniony od zanieczyszczeń [nie
          tylko spaliny, ale także oleje którymi "znaczą" teren blaszaki].

> A tak już ten swiatek jest zrobiony, ze bez balszaka to się nie obędzie.

W większości przypadków da się obejść.
    • kris_bialystok Re: I Poranny też o widokach... 22.02.06, 14:48
      W dzisiejszym Kurierze Porannym jest spory artykuł na temat punktów widokowych w Białymstoku.
      • Gość: ja Re: I Poranny też o widokach... IP: *.bsk.vectranet.pl 18.03.06, 16:36
        Moglby ktos dokladniej opisac to miejsce na Pietraszach? Jak tam sie dostac
        itp.? Bo akurat te tereny nie sa mi znane zbyt dobrze. Najlepiej zeby ktos
        napisal jak isc od tej szkoly podstawowej. W ktorym kierunku, gdzie skrecic itp.
        Z gory dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka